Landslagsgruppen 2010
Jocke Abrahamsson, den nye damkaptenen Rikard Grip och sprinttränaren Arild Monsen har nu tagit ut A-landslaget. Har ni tänkt på att för varje år som går så får dessa grupper nya namn? Förra året var det toppgruppen. Eller var det förrförra?
Fyra namn har försvunnit från förra året: Björn Lind, Anna Olsson, Britta Johansson Norgren och Mia Eriksson. Lind har ju tänkt satsa på långlopp, Olsson har lagt av, Norgren visade noll form under den gångna säsongen. Någon här nämnde överträning? Samma sak gäller Eriksson. Inga topprestationer, hur är det med henne?
På herrsidan är det fem traditionella åkare samt lika många sprintåkare. En intressant grej är att nästa säsong kommer vi ha fler personer i världscupkvoten än vi har åkare i A-laget vilket betyder att ledningen alltid måste ta ut minst en icke-A-lagare. Det är riktigt bra! På damsidan har vi inget renodlat sprintlag utan här är det tänkt att en del av åkarna ska ha ett större register vilket på ett sätt är bra då FIS ofta söker den mest kompletta åkaren, fast samtidigt skulle jag gärna se en extra sprintresurs till exempelvis Hanna Falk, Lina Andersson och Magdalena Pajala.
Någon som saknar någon eller några åkare?
Bland de yngre åkarna som inte är med så lär de ju hamna i U-laget som enligt DN kommer bestå av minst tolv åkare.
Damer | Herrar |
---|---|
Charlotte Kalla Anna Haag Hanna Falk Ida Ingemarsdotter Hanna Brodin Sara Lindborg Magdalena Pajala Lina Andersson |
Traditionellt Anders Södergren Marcus Hellner Johan Olsson Daniel Richardsson Jens Eriksson Sprint Teodor Peterson Robin Bryntesson Jesper Modin Emil Jönsson Mats Larsson |
Läs mer: DN, Aftonbladet
Rätt väntade lag blev de.. själv hade jag aldrig tagit ut Sara Lindborg före Britta Norgren.. någon som vet vad som händer med Britta? i övrigt är jag nöjd med uttagningen
”En intressant grej är att nästa säsong kommer vi ha fler personer i världscupkvoten än vi har åkare i A-laget vilket betyder att ledningen alltid måste ta ut minst en icke-A-lagare. Det är riktigt bra!”
Instämmer. Nu är det upp till bevis för fredriksson, Brink och Co. Håller med om att det är konstigt att damerna klumpas ihop i en grupp. Men dom tränar väl ändå med Aril också? Annars är det tjänstefel att inte anställa Emelie Öhrstig eller Anna Olsson som sprinttränare/hjälptränare på damsidan.
Vad är de som säger att dom skulle bli bra tränare bara för att dom varit bra åkare?? men klart dom skulle ha bra förutsätningar att bli de.. men nå tjänstefel är de inte vi har bra tränare i dom vi har…
Jag saknar Emma Wikén, Lisa Larsen och Jörgen Brink. Men förhoppningsvis får tjejerna bra hjälp i annan grupp och Jörgen hoppas jag får möjlighet att åka dom första WC-loppen så att han får visa hur bra han är.
I sina bästa stunder har ju Britta Norgren visat att hon är bland dom bästa. hoppas att hon kommer tillbaka i storform. Har sett segt ut i år.
Några doldisar dyker säkert upp nästa säsong oxå.
Ganska väntade uttagningar. Jag har inte följt Jens Eriksson så nogrant. Är han så mycket bättre än tex Martin Johansson.
Angående Britta så borde hon nog ha fått chansen ett år till. Hon presterade inga bra resultat denna säsong, men före VM ifjol så var hon den tredje bästa efter Kalla och Haag på distans. Det har rycktas en del om varför hon inte gjort det så bra i år (graviditet, överträning). Är det någon som vet något?
Hoppas att Brink och Fredriksson får vara med på några läger om de önskar.
Om jag inte minns fel tror jag att Britta provade skidskytte förra våren.
Inte så konstigt då hennes man är skidskyttetränare.
Hon kanske följer Anna Karin Strömstedt.
Inte så lätt att kolla med Britta då hon befinner sig i Australien på semester.
Jag åkte Skarverennet som motionär för några år sedan och instämmer till fullo med Anders Södergrens beskrivning av en underbar skidfest.
LÄS!
Läs här:
http://www.teamsodergren.se/default.asp?visa=aktuellt&id=309
Återigen petas två starka individer från landslaget. Vi minns tidigare Maria Rydqvist, Mathias och Tobias Fredriksson, Peter Larsson mfl.
I år har Björn Lind presterat bättre än tex Bryntesson och Britta är fortfarande en av de bästa distansåkarna. Det visar resultaten, annars skulle de inte ha klarat OS-gränsen. Så varför går man inte på resultat när man tar ut en landslagsgupp? Det är jävligt trist när uttagningar blir för personliga. För resultat har man ju uppenbarligen inte tagit hänsyn till i alla fall.
Brink hade också kunnat få en plats. Han kan säkert höja nivån på träningarna och vara en sporre åt dom yngre. Men det ligger honom nog i fatet att han är 36 år. Det det ska inte spela någon roll. Man kan inte göra så mycket mer än att vinna nästan allt man ställer upp i. Så länge han vinner spelar det väl ingen roll om han är 45!
Var de inte så att Lind inte var så säker på att satsa mera på sprint .. kan de vara så att han själv bästamt sig för att hoppa av??
En annan sak som kan ligga Brink i fatet är ju att han bara åkte två traditionella distanslopp i år. Resten var långlopp och skidskyttelopp.
Jag tycker dessutom inte att det är fel att i vissa fall ta hänsyn till andra saker än resultat när man delar in i landslagsgrupper. Ibland kan man ju tex göra bedömningen att någon utanför landslagsgruppen skulle kunna göra betydligt bättre resultat om den fick ekonomisk och träningsmässig uppbackning från landslaget.
Förövrigt tycker jag uttagningarna överenstämmer väldigt väl med resultaten från den gångna säsongen. Dock kan jag hålla med om att det är tråkigt att Britta Norgren tycks hamna i ingenmansland, helt utan landslagsstöd.
Att inte Britta Johansson Norgren blev uttagen är ju ganska självklart hon har ju inte presterat på hela denna säsong.
I kategorin b- och u-landslag finns ett helt gäng. Jag har satt gränsen till födda 84 på herrsidan och 85 på damsidan. Så gamla är åkare som Rennemo, Rupil och Fabjan som har haft en klart genombrott den här säsongen. Dessutom ett par som är äldre men tidigare har gjort bra resultat och som förhoppningsvis har mer att ge.
Namn Födelseår
Martin JOHANSSON 84
SOEDERHIELM 84
Anders SVANEBO 84
Jimmie JOHNSSON 85
Fredrik KARLSSON 85
EDIN 87
Patrik JOHANSSON 87
HALFVARSSON 89
Fredrik JONSSON 90
JOHANSSON NORGREN 83
RYDQVIST 83
BLECKUR 84
SEPPAS 86
Mia ERIKSSON 87
Eva SVENSSON 87
SIMBERG 87
WIKEN 89
LARSEN 90
Min U-trupp skulle se ut så här.
Korsgren
Mia E
Eva S
Wikén
Larsen
Simberg?
M Thorn
Tror att dom yngre tjejerna har större behov att ingå i en förbundstrupp än dom lite äldre.
Göran: Håller helt med om din uttagning.
Jag tror att det ger mest för dom unga att ingå i ett lag.
Tror inte U truppen blir så stor dom som ligger bäst till är väl
Mia E.
Eva S.
Wiken.
Larsen.
Thorn.
Andras: helt rätt Britta har inte presterat bra men faktist betydligt bättre än Sara Lindborg.. Britta har ändå en svag säsong som denna varit topp 12 några gånger 6 som bäst.. så lite konstigt att man väljer Sara före Britta..
”Tror att dom yngre tjejerna har större behov att ingå i en förbundstrupp än dom lite äldre.”
Är det verkligen så? Är det inte en ekonomisk aspekt också, att ingå i ett landslag? För att man överhuvud taget ska ha råd att göra den elitsatsning som behövs… Och då är det nog minst lika viktigt för lite äldre åkare.
jonas,
Martin Johansson faller nog bort. Koncentrerar sig helt på orienterings-VM i höst.
Maria Rydqvist lika så, gravid och föder under september(?)
Hon får komma igen 2012.
Jag tror att man måste titta även på 30+.
Det kan finnas någon som dyker upp efter frivilligt eller ofrivilligt uppehåll.
Vi såg hur Sandra Hansson kom tillbaka till Vasaloppsseger efter sex års uppehåll pga. sjukdom.
Vart tog Sandra vägen på årets Skarverenn? Har Elin koll på det?
Manne: En åkare som Britta borde ha lite enklare att få till en egen satsning med sponsorer och liknande mot var en ”färskare” åkare har.
Göran: Den typen av privat satsning är nog svår att få till för en åkare som haft så mycket sjukdomar samt det allmäna ekonomiska läget. Hon har ju inga M Fredriksson meriter att falla tillbaka på heller direkt.
Det viktiga för Britta är ju att komma i form och åka bra. Gör hon det så ordnar sig resten. Vad som varit orsaken till hennes problem vet jag inte men jag kan konstatera att vara med i toppgruppen hjälpte inte. Så det är inte en resursfråga utan nått annat.
Och jag hoppas hon kommer igen, för Britta i toppform behövs i laget.
Det har gått rykten om Britta och skidskytte i ett par år.
Någon som vet mera?
Synd att Britta inte uppdaterar sin blogg det vore en fördel för henne själv om hon gav sin syn på hur det varit och hur hon ser på framtiden.
Kan ju inte ta ut Britta med den formen hon visade denna säsong hon har ju inte gjort ett bra lopp i vinter.
Men visst kommer hon att få chansen denna säsong som kommer också får ju ställa upp med flera åkare nu mot för förut.
Sen finns ju ett U-lag för dom yngre åkarna så det blir nog bra ska ni se
Jo, första loppet hon gjorde var bra. Sprinten i Bruksvallarna var stark av Britta. Sen åkte hon också bra i masstarten i TDS, men det var ett väldigt konstigt lopp och räknas kanske inte.
Varför skulle inte loppet i TDS räkans…? Vad har Sara L gjort för resultat som är bättre än Britta? hon var ju inte så bra innan hon blev skadad två gånger topp 25 är väl inte så bra ? jämför bra mellan dom två tycker inte de är helt fel att ta ut Sara men då tycker jag åxå Britta skulle varit med..
Det var väldigt speciella förhållanden i det loppet och resultatlistan var aningen konstig.
Jag har för mig att Sara L var betydligt starkare än Britta på test- och träningstävlingar förra sommaren, men någon annan med mer insyn kanske kan bekräfta eller dementera det.
Niclas Grön har blivit vald till andretränare för Finlands landslag.
Jossa… Sara fick klara sig helt utan landslagets träningsmässiga och ekonomiska stöd till den här säsongen. Och med tanke på det tycker jag hon gjorde riktigt bra resultat… Jag tror att förbundskaptenerna helt enkelt vill se vad hon kan göra om hon får möjlighet att genomföra en satsning i landslagets regi.
För övrigt tycker jag det är rimligt att förvänta sig något bättre resultat av dom som ingår i landslaget grupper, än dom som står helt utan landslagsstöd.
Men sen fattar jag faktiskt inte varför inte en åkare som Britta Norgren kan ingå i U-laget… Det borde vara mer av ett utmanar-lag än ett ungdoms-lag tycker jag.
Göran förresten… Jag tror du överskattar möjligheten till egna satsningar med privata sponsorer. Min uppfattning är att man måste vara ett väldigt välkänt ansikte för att få bra kontrakt. För många krävs det nog istället väldigt bra stöd från föräldrar, vänner och den egna skidklubben för att man över huvudet ska kunna fortsätta sin elitsatsning.
Hög konkurrens till landslagsgrupperna vill nog alla ha. Men det är ju jävligt tråkigt om duktiga åkare måste överväga att sluta, bara för att dom gjort en sämre säsong och blivit petade från landslaget.
Som jag skrev innan tycker jag att U-laget ska vara ett utmanarlag snarare än ungdomslag.
Här har jag letat upp en artikel från i fjol, där Frode Estil blir intervjuad i ämnet. Särskilt intressant är när han berättar att han själv misslyckades med sin första säsong i a-laget, blev nedpetad i rekryteringslaget och tack vare det var ännu bättre när han togs upp i a-laget igen.
http://www.langrenn.com/-rekruttlaget-var-en-suksessfaktor.4575941-1743.html
Manne,
Håller med, inget ungdomslag utan ett utmanarlag eller kanske rättare observationslag utan begränsningar till ålder och teknik.
Däremot kan det vara lämpligt med en ren juniortrupp inför satsning på JVM.
Flera funderar här på skidpepp över möjligheten för de utanför landslagsgrupperna att finansiera sitt tävlande.
Jag läser att Sandra Hansson inte ens efter två Vasaloppssegrar inte hade någon sponsor inför året efter andra segern.
Med tanke på att många företag drar in på sponsring har de ”övriga” inte lätt.
Björn Lind i ett landslag är ju bortkastade slantar. Har vare med ifjol men var knappt med på några läger…
Kul att man vågar ta in Jens Eriksson!
Lisa Larsen i Täby SOK gjorde ett fantastiskt lopp på första sträckan, 4;a bara 24 sekunder efter ledande Ulricehamns OK.
Martin Johansson IFK Mora förde upp sitt lag från 25 till 20 på sista sträckan.
Bara världsettan och d.o tvåan Daniel Hubmann resp. Thierry Gueorgiou hade bättre sträcktid.
att herrarna är splittrade i trad och sprint beror enbart på att man har en särskild sprinttränare vilket damerna ej besitter
Slarvigt skrev jag att Lisa tävlar för Täby SOK skall var Täby OK.
Gunnar K: Varför behöver (besitter) herrarna en sprinttränare och inte tjejerna. Tycker inte att din enkla förklaring säger något om orsakerna.
Har någon sett hur u-truppen ser ut?
Såhär är förklaringen enligt langd.se:
”Något sprintlag för damer är heller inte aktuellt inför 2011-säsongen.
– Nej, av tjejerna i A-laget är det nästan bara Hanna Falk som är ren sprinter. Dom andra som är bra på sprint är alla allroundåkare som också kan åka distanstävlingar, säger Jocke Abrahamsson till langd.se.”
http://www.langd.se/u-laget-kommer-senare.4778373-86106.html
Vad gäller att ta in en extragubbe till tradionella lopp. Så finns ju möjligheten att sprinters som Jesper M, Mats L och Emil J. vill prova ännu fler såna lopp denna säsong.
Jag antar att de som är med i landslaget har sponsorer och stöd från förbundet så att de kan ägna sig åt skidor till 100 % året runt.
Hur ser det ut för de som är rankade 8 – 15?
Med hänsyn till lagens storlek borde jag skrivit 9 – 15 för damerna och 11 – 17 för herrarna.
Inkluderar alltså de i utvecklingslaget då jag är tveksam till om de har 100 % stöttning.
Jag vet att några har deltidsanställning, några sommarjobbar och andra deltidsstuderar med studiebidrag.
Är det fler än jag som tycker att Svenska Skidförbundets Hemsida är seg och tråkig. Vem har designat den och vem har ansvar för uppdateringar? Nyhetsvärdet i inläggen är lika med noll. Tycker att dom borde redan ha ändrat vad gäller landslagstruppen för kommande säsong.
Såg föresten att A-truppen var iskriven, men U-laget var samma som avslutade säsongen. Borde ha raderats i väntan på fastställelse.
Varför har herrarna en särskild sprinttränare och inte damerna?Argumentet att damerna är mera allround som Jocke säger håller inte enligt mig.Kan det vara så att herrarna favoriseras. Sen håller jag med dig Sten om hemsidans brister
Är inte detta med sprintlag en kvarleva från dom krav som Tobbe och Lind hade förra året? Nu med facit så kan man väl konstatera att det är ganska onödigt då man ser att Northug och Hellner är väl så bra som sprintguttar mfl. Så¨visst en bra sprintträning är nödvändig men som komplement till övrig träning och inte som huvudsak.
Nisse… Vet inte om jag håller med i ditt konstaterande. Dom flesta toppnamnen i OS kom trots allt från renodlade sprintlag.
Vem vet. Om man inte haft separata sprintlag hade kanske dom andra varit chasnlösa mot Northug, Hellner och Cologna…
Ryssarna har renodlat mera.
Deras sprintlag ser oroväckande starkt ut.
Herrar:
Nikita Kriukov, Alexander Panzhinskiy, Alexey Petukhov, Nikolay Morilov, Mickail Devjatiarov, Andrey Parfenov, Anton Gafarov.
Damer:
Ekaterina Chuikova, Elena Turysheva, Daria Godovanichenko, Irina Nazarova, Maria Davydenkova, Polina Kovaleva.
Nu är semestern över för Kalla & Co:
http://www.expressen.se/sport/Vintersport/1.1978592/traningen-som-ska-gora-kalla-battre
nisse: du verkar vara enig med Vegard Ulvang när det gäller sprint. Han vill heller inte ha nån specialisering. I och med dagens långa sprintbanor samt det faktum att man måste vara bra på att spurta för att lyckas i traditionella lopp, så behövs det JUST NU ingen speciell damsatsning på sprint. Tränar man för att kunna vinna masstartslopp kommer man automatisk att lyckas också i sprint.
Men i framtiden hoppas jag att sprint blir en egen gren. Skidåkning skall också finnas för de med snabba muskelfibrer. Distanslopp ska mäta vem som är mest uthållig.
Gillar inte riktigt dagens hopkok där man mäter vem som är snabbast på 100m med 49,9km i benen.
Den här var bra Frans: Snabbast på 100m med 49,9km i benen.
Själv hade jag 122:a tid på fjärde sträckan på Tiomila, med trasig rygg…
Och ja, Lisa Larsen var grym!!
Vi hade en up and coming-tjej på första. 95 i mål på första sträckan. Det är bra, tycker jag.
Oskar,
Hoppas du hämtat dig. Jag såg inte när du växlade men hörde speakern.
Visst var Lisa grym men Martin också, 3;a på sista sträckan imponerar.
Vi har fortfarande ca metern på fjället.
Tidigt i morgon följer vi nästan ditt spår.
Vi åker via Fältjägarstugan, Helags, troligen Gåsen till Vålådalen.
Om vädret ev. toppen av Helags.
Anna Simberg byter klubb.
http://www.pitea-tidningen.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=5357152
Elin, herregud jag är avis!! Bor ni i säkerhetsrummen då? Jag gjorde samma tur i påskas. Hälsa Gåsen från mig. Var stugvärd där för två år sedan.
Här har ni B-laget, eller ”Team 2014 ”som de nu kallas. Intressant med Selin som tränare, en kille med många bra idéer!
http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Nyheter/Egnanyheter/SelinlederTeam2014/
Jag fick ingen respons när jag tidigare tog upp ekonomin för de som inte tillhör A-truppen.
Hur ser det ut för Team 2014?
Jag är tveksam till om någon har 100 % ekonomisk stöttning.
Tror snarare att några har deltidsjobb, några sommarjobbar, andra deltidsstuderar med studiebidrag.
Någon som vet?
Vad har egentligen Linn Sömskar och Jennie Öberg presterat? Jag saknar Lina Korsgren och kanske också Anna Simberg. Inga av de yngre juniortjejerna är ej heller med. Och vad har hänt Britta Norgren. Har hon lagt av? Eller satsar hon vidare utan någon stöttning eller med i något lagsammanhang?
Fattar ingenting eller så är jag dåligt påläst. Vad har Linn Sömskar och Jennie Öberg presterat som är bättre än Lina Korsgren?
Fantastiskt roligt att Linn Sömskar kom med Hon har en positiv utvecklingskurva och kommer att överaska i vinter.
Jag tycker truppen kunde vara större.
Har för mig att Jocke pratat om ett tjugotal i U-laget. Damsidan kunde ha varit lika stor som herr. Förbundet måste väl nu om någonsin ha en väldigt bra ekonomi med alla nya sponsorer.
Om man jämför Korsgren, Sömskar och Öbergs resultat i distanslopp under senaste säsongen så kan man konstatera att
Korsgren varit klart bättre i ett lopp (Idre 6 dec 10 km fristil 15-27-20),
i nivå med de andra (Bruksvallarna 15 nov 10 km fristil 41-40-35, Boden 12 dec 10 km klassiskt 12-15-14, Piteå SM 21 jan jaktstart 15 km 13-16-18, Piteå SM 24 jan 10 km fristil 12-15-17, Spaatind Skandinviska cupen 21 feb 10 km fristil handikappstart 20-x-18, Skellefteå 28 mars 30 km fristil 11-15-12),
sämre (Vind-Gjöevik Skandiviska cupen 20 feb 15 km klassiskt masstart 24-x-15).
Med andra ord, det finns inga resultatskäl under säsongen varför Korsgren inte skulle platsa i utvecklingslandslaget.
nisse,
Tror du att förbundet har så bra ekonomi att de kan stötta Team 2014 fullt ut, dvs. att de inte behöver jobba vid sidan om?
OSKAR,
Hälsningar från Gåsen!
Från Bruksv. via Fältj. Helags inkl. toppen, Sylarna, Gåsen är vi nu framme i Vålådalen.
Här sitter jag i Vålådalen och följer elitserien i orientering.
http://www.obasen.nu/liveresultat/templates/follow.php?comp=10119&lang=sv
Tänk om vi hade samma fina resultatgivnig från längdtävlingar på skidor!
Erik G: Jag hoppas det. Klarar dom inte det nu med tanke på alla framgångar så lär dom aldrig klara detta. Sponsorerna står ju i kö.
Erik G och Nisse…
Jag är inte nån expert på området, men jag är tveksam till att någon kan leva på bara det som landslaget ger.
Utöver det självklara som finansieras av en landslagsplats – typ läger och liknande – har det funnits något som kallats träningsbidrag som delats ut till varje a-landslagsåkare. Säsongen 2007/2008 var detta 75000 kr, men 2008 drogs det in. Det har även funnits träningsstöd för åkare i ungdomslaget…
http://svt.se/2.33557/1.1188271/inga_bidrag_i_langdlandslaget&lid=aldreNyheter_1067819&lpos=rubrik_1188271
Om det finns några träningsbidrag nu, och hur stora dom i sånt fall är, vet jag inte. Men jag gissar att man även behöver pengar från annat håll för att täcka in alla kostnader… t.ex egna sponsorer, prispengar, stipendier, klubbstöttning, studielån, deltidsjobb, och stöd från familjen.
Detta är som jag har uppfattat det hela… Men det kan ju va som Patrik Sjöberg sa också – att alla längdåkare tjänar skitmycket, bor i Monaco… är bra på Årespelen, men misslyckas på OS. Det är ju förstås en möjlighet, det får man inte glöma haha.
Linn Sömskar var 2:a i Boden på sprinten före bl.a. Magdalena Pajala. Så nog finns där kapacitet..
Lag märke till Jennie Öberg i resultatlistorna under påsktävlingarna i finska lappland. Hon åkte riktigt bra där. Inte långt efter J och U-23 världsmästarinnorna Lähteenmäki och Niskanen.
Bra att skidförbundet återgår till att satsa på ett juniorteam.
Jag har mest intresserat mig för tjejerna och sett de flesta live flera gånger i vinter.
Den som ändå imponerat mest på mig finns inte med men hon anses väl för ung, född 1994.
Sofia Henriksson Storfors.
Helt överlägsen i D16 vid t.ex. USM.
Angående snacket om skidåkarnas inkomster… Här är en länk med intjänade prispengar för de bästa:
http://www.langd.se/kowalczyk-tjanade-mest-hellner-baste-svensk.4786124-86106.html
Elin: Har också hört en massa gott om Sofia. Kör hon mycket lopp mot äldre tjejer också? Känns som att det kanske är nyttigare än att köra 8:or runt de i sin egen ålder?
Hyggliga inkomster för dom bästa. Men man ser hur viktig TdS är för totalen. 40% av inkomsten för Kowaltczyk är från TdS. Sponsoravtalen ger nog lika mycket som prispengarna. Förr så betalade skidmärket lika mycket i bonus som prispengarna i WC. Reklampengar till dom mest populära är nog den största inkomsten, om det stämmer så har tex Johaug större inkomster än Björgen.
Kalla fick väl 1miljon för reklam för youghurt, så där är klart stora pengar. Men dom är värda varje öre! Hockey och fotboll på nationell nivå har miljonlöner trots att dom är B-idrottare jämfört med skidåkarna.
Lönerna mostavarar ju inte idrottarnas prestationer eller träningsmängd isåfall skulle ju triathlonutövare behöva vara sjukt välbetalda. Det är ju snarare sportens storlek i världen som avgör. Därför ex. Northug antagligen tjänar grymmt mycket pengar utanför skidspåren. Tycker inte riktigt man kan jämföra med fotnoll och ishockey. Men i paritet med friidrotten borde längdåkning kunna vara? Jag vill minnas att det avståndet mellan sporterna i mediabevakning var ganska jämn på 80-talet men det var säkert ett svenskt fenomen tack vare svan och wassberg.
Elin, hur var snön där uppe? Och så vidare! Vill veta allt. Kanske fel forum…
Joel, var det avsiktligt eller freudianskt att du skrev fotnoll?
OSKAR,
Snöade en del första dagarna, en extra natt på Helags, upp på toppen, bättre väder mot Sylarna, en extra natt där, nu bra väder, två förmiddagar i shorts och behå!!!, mysigt i Gåsen.
En extra dag i Vålådalen för att titta och fundera över den tid när Gunder tränade där.
Förstår att ut trivdes som stugvärd i Gåsen.
Önskar att det hade varit avsiktligt eller freudianskt så vi säger väl så.
Undrar om vi glömt Ingrid Vikman.
Hon vann även i år Ryeløpet.
Det intressanta är att hon hade ca minuten bättre än förra året.
Hoppas att hennes kropp tål en ökning av träningen så att hon kommer tillbaka.
Ingrid bor i Oslo och tävlar för Kjelsås.
En intressant kröninka angående skidsatsning för seniorer utanför landslag:
http://www.joakimengstrom.se/?p=1000
Jo den krönikan är intressant. Speciellt då jag själv befinner mig i orienteringsvärlden som aktiv och har skidåkningen som fan-skap. (fan som i engelska fan).
Elin, du råkar inte ha några bilder från er tur? Hade varit spännande och se hur det såg ut så sent på säsongen. Mina från i påskas hittar du här
Läste att Kalla,Haag,Emil Jönsson och Bryntesson är med i fångarna på fortet.
Blir kul att följa deras äventyr på fortet. Kan tänka mig att Kalla älskar dessa tävlingar med klättring och spindlar mm.
Inte alls förvånad att ”Gamängerna” Brynte och Emil Jönsson ska vara med på fortet. Jag hoppas att Kalla och Haag inte utsätter sig för några onödiga risker.
Läste en bra artikel i PT om Magdalena Pajala: http://www.pitea-tidningen.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=5425247
Jag har hälsat på goda vänner i Galdesand i Norge. Eftersom det ligger bara ett par mil från sommarskidcentrat på Sognefjell passade vi på att åka skidor ett par dagar.
Härligt solsken på glaciären som ligger på dryga 1400 meter över havet. Sportbehå och shorts, en del grabbar med bar överkropp.
Det vimlade av världsstjärnor som tränade men framförallt testade nästa års skidor.
Såg bl.a. Northug, Cologna, Alsgaard, Marit Bjørgen, Therese Johaug och många fler.
Såg också Sandra, Svärd, Brink och några andra svenskar men ingen från toppgruppen.
Intressant att se hur de testade, hur de åkte varv efter varv med olika skidor.
Undrar hur många skidor som fanns där, säkert mer än tusen.
Elin, du verkar ha det bra du! Fast just den här gången är jag inte avis. Har varit uppe i Luleå och sprungit tävlingar hela helgen. Fantastisk terräng och solsken hela tiden.
Grym artikel du hittat Joel! Det är inte ofta det görs så långa reportage.
Oskar;
Kollade resultaten. Riktigt bra!
Åker till Raufoss 26/6 för att titta på sista etappen i NOT.
Kan inte låta bli: Jag har ritat kartan till kvalet till NORT-etappen i Stockholm.
Vart är vi på väg?
Ser i nya svenska tävlingskalendern att det är övervägande fri stil och max 10 km före nyår.
Var glad att man i Sverige har fattat att upp till 10-15km fri stil är det viktigaste man bör kunna i dagens skidsport. Både skiathlon och stafetter avgörs i skate. Det blir alltså två tredjedelar av alla mästerskapslopp som avgörs i fri stil.
Jag har just besök av min ryska väninna.
Hon är mycket positiv till Elena Välbe som ny skidchef i Ryssland.
Välbe verkar ha rivstartat jobbet, den ene efter den andre av gamla gardet åker ut.
Linborgs goda form håller i sig 1.21.13 på Östersunds halvmara. Inte illa!
Hon är en vass löpare.