JVM/U23-VM i Planica
5-11 februari genomförs JVM och U23-VM i slovenska Planica.
JVM-TRUPPEN:
DAMER
Nora Bråmer, IFK Mora SK
Evelina Crüsell, Skellefteå SK
Emilia Eriksson, Ulricehamns IF Skidor
Mira Göransson, Borås SK
Erica Lavén, Åsarna IK
Elin Näslund, Vårby IK
HERRAR
Erik Bergström, Rehns BK
Elias Danielsson, Högbo GIF
Anton Grahn, IFK Mora SK
Jonatan Lindberg, IFK Mora SK
Alvar Myhlback, Bjurås IK
U23-VM-TRUPPEN:
DAMER
Moa Hansson, Falun-Borlänge SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit SK
Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb
Elin Henriksson, Skellefteå SK
Josehanna Lundgren-Wikström, IFK Mora SK
HERRAR
George Ersson, Falun-Borlänge SK
Truls Gisselman, Rehns BK
Måns Skoglund, Åsarna IK
Emil Danielsson, Högbo GIF
Rikard Vestin, Sollefteå Skidor IF
PROGRAM JVM och U23-VM:
Måndag, 5 februari: Sprint, juniorer. Prologer 10:30 finaler 13:00
Tisdag, 6 februari: Sprint, U23. Prologer 10:30 finaler 13:00
Onsdag, 7 februari: 20 km masstart, junior – damer. Start: 11.15
Onsdag, 7 februari: 20 km masstart, junior – herrar. Start: 13.30
Torsdag, 8 februari: 20 km masstart, U23 – damer. Start: 11.15
Torsdag, 8 februari: 20 km masstart, U23 – herrar. Start: 14.00
Fredag, 9 februari: 10 km klassiskt, junior – damer. Start: 10.00
Fredag, 9 februari: 10 km klassiskt, junior – herrar. Start: 11.45
Lördag, 10 februari: 10 km klassiskt, U23. Start: 11.00
Lördag, 10 februari: 10 km klassiskt, U23. Start: 13.00
Söndag, 11 februari: Mixstafett 4x5km, U23 och Juniorer. Start: 10.00 (Sänds endast i SVT Play) och 12.00
Skapat inlägg nu om JVM/U23-VM här på Skidpepp där det mästerskapet kan diskuteras.
Överraskning med Emilia Eriksson.
Och så saknas Elsa Tänglander.
swestam
Elsa Tänglander anses nog för ung. Man vill ha åkare 2004-2006 i JVM kan jag tänka. Hennes tid kommer, även om hon borde vara kvalificerad redan nu. Ett riktigt spännande framtidsnamn!
Från Skellefteå har vi 2 åkare, Evelina Crüsell och Elin Henrikssson. Åldersskillnaden är bara ett halvår, men Evelina åker i JVM och Elin har passerat gränssen upp mot U23.
RonErik: När det gäller Elsa så är det nog snarare att hon tävlar på ungdoms-OS och att man inte tillåter dubbleringar (ligger också väldigt nära i tid). Ebba exempelvis blev ju uttagen till JVM som förstaårsjunior (sedan att hon halkade på isfläck och skadade handen och blev tvungen att lämna återbud är en annan historia). Men var mer att Elsa resultatmässigt platsar i JVM-truppen som jag tänkte på.
Elsa Tänglander tävlar tydligen också i skidsskytte. Hon har deltagit i deras JVM med strålande resultat, men verkar luta åt att prioritera skidåkning.
Som jag förstår kan Elsa fortfarande delta i 3 JVM, även om hon inte deltar i år
De båda Skelleftetjejerna Henriksson och Crüsell är båda mycket intressanta framtidsnamn. De behövs för att fylla på bakom A-landslaget. Naturligtvis också Myhlback men han är ju redan något av en kändis.
Lånar tråden lite. Elsa Tänglander tog guld och Kajsa Johansson silver i sprint i natt på ungdoms-OS i Korea. Måns Ravald sexa och Tage Börjesson 13:e bland killarna.
Hade kanske behövts en egen liten flik om ungdoms-OS. Det är nog väntat att Elsa Tänglander kan dominera skidtävlingarna där. Starten med sprint gav guld till Elsa som född i september 2007 var yngst i finalen. Kul också med silver till Kajsa Johansson. Det är ingen tillfällighet att svenska damer vinner dubbelt.
På junior-VM i fjol var det däremot våra herrar som stod för dubbelsegern. Anton Grahn och Elias Danielsson har möjlighet att upprepa den framgången om en vecka.
Jag ser att Norge inte skickar några åkare till ungdoms-OS. De kanske inte brukar göra det eller så drar de ner på utgifterna då det är dyra resor.
Norge hade deltagare på förra ungdoms-OS, som gick 2016 i Lillehammer. Johanna Hagström vann sprinten med över 7 sekunder, Moa Lundgren femma. Japan och Korea hade deltagare med i Lillehammer.
Kanske Norge vägrar vara med om tävlingen hålls utanför Norge?
Senaste YOG var i Schweiz 2020 och då skickade Norge deltagare – Elde Holmbö tvillingarna bland annat. Sedan dess har man dock fattat beslut att inte skicka längdåkare till EYOF och YOG med lite luddiga motiveringar.
Tror egentligen man menar att man har bättre tävlingar i Norge och uttaget lätt kan bli orättvist.
Man har väl en utvecklingsmodell i norsk längdskidåkning som säger att man inte skall tävla internationellt i den åldern (med undantag för den nordiska juniorlandskampen) då det skulle skapa för stor press på de aktiva och att jaga resultat för att bli uttagen skulle inverka menligt på den långsiktiga utvecklingen. Men när det väl passar sig så kan man göra avsteg från det tankesättet. Och i idrotter/grenar som skidskytte, backhoppning, nordisk kombination har Norge deltagare i detta ungdoms-OS.
Att skicka åkare till junior- och ungdomsmästerskap brukar inte ses som ett självändamål i dom skandinaviska länderna. Man skickar åkare för att förbereda dom för framtiden. Därför kan det ju periodvis bli lite olika riktlinjer. Sverige skickade ju t.ex. inte några åkare till U-23-vm under några år. Det var nog delvis även en budgetfråga.
När det gäller ungdoms-OS är det nog respektive lands Olympiska Kommite som betalar kalaset, sen blir man inte direkt mörkrädd när man ser startlistorna, det är många okända skidländer som ställer upp, Brasilien, Thailand, Grekland, osv.
Koskiwaara: Är det inte bra om det är många nationer som ställer upp?
Tycker nog för min del att det är kul med många nationer. Man får i alla fall se vad skidåkning handlar om. Särskilt viktigt är det att sprida tävlingarna. Bra då om de bästa nationerna gör sig besväret att åka dit och vissa upp bra skidåkning.
I natt körs 7,5 kilometer klassiskt med intervallstart både för kvinnor och män i Gangwon, Korea på Ungdoms-OS. Sverige har medaljförhoppningar i på kvinnosidan, genom Elsa Tänglander.
Tyvärr kan man inte se sändningarna. Verkar inte som skidor sänds. Dessutom obekväm tid, vid tre. Får helt enkelt kolla i morgon.
Ronerik – nu måste jag ”gnälla” igen. 🥲🥲
Det heter inte kvinnor och män – det är ungdoms-OS och deltagarna är mellan 13-16 år, så, det heter flickor och pojkar…
By the way, hoppas det går bra även i natt. 👍👍
Koskiwaara – Swestam – visst är det väl roligt och intressant med många nationer till start i ungdoms-OS?
Nattens tävling – flickor 7,5km intervall klassiskt är det 40 nationer till start!
När såg vi detta senast i VC eller i VM & OS?
Utanför medalj denna gång för Elsa Tänglander i Ungdoms-OS. Finland och 2 x Italien på podiet. Elsa just utanför.
2 x Frankrike skall det vara.
Resultat Ungdoms OS.
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=46089
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=46090
Alvar Myhlback ”peted” till sprinten.
Att Alvar petas i sprinten är nog helt enligt ritningarna. Alvar har bara kört en sprint i vinter, i Boden. Då blev han 4:a, efter 3 av de som är uttagna till JVM. Den som vann sprinten i förra JVM, Anton Grahn, var inte med då eftersom han var skadad under hösten.
En helt väntad och naturlig uttagning att ställa över Myhlback i sprinten. Han får möjlighet sedan på distansloppen och i stafett.
Alvar var också trea i svenska premiären i Gällivare mot seniorer, och vann första sprinten i nationella seniorcupen före flera seniorer som åkt i världscupen i år och före samma tre som var före honom i Boden.
Tycker det är resultat som de andra juniorerna inte varit i närheten av i år.
Vart ser ni att Alvar är petad till sprinten?
swestam
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/chocken-supertalangen-petas-fran-jvm-premiaren/
Den tillbakastående: Tack. Blev lite osäker när petad skrevs inom ” ”.
Fel av mig, som inte hade med Alvars första två sprintar. Tycker ändå inte uttagningen är helt fel. Alvar valde Ski Classics i stället för att kvalificera sig för sprint. Dessutom deltar nu guld- och silvermedaljörerna från förra årets JVM. Lindberg och Bergsström verkar inte åkt sämre än fjolårets silvermedaljör Elias Danielsson.
Kanske får man sätta lite frågetecken för formen hos de forna sprint-medaljörerna. Elias Danielsson har inte sett alltför vass ut i vinter. Anton Grahn, lite av en Anger-typ, har just börjat åka efter skada.
Är det SVT play som gäller?
Roneerik: Men Alvar missade väl ingen JVM test i sprint? den i Falun blev väl inställd om jag kommer ihåg rätt
tror typ av lopp som blir i JVM hade passat han bättre än det som var i Boden lite som i Idre i JVM
Det var dåligt väder vid JVM-testet i sprint. Därför räknades resultatet i prologen som slutresultat. Anton Grahn vann. Alvar var inte på plats. Oavsett om det blivit final hade resultatet blivit detsamma för Alvar som åkte Ski Classsics.
Ronerik: hur man än räknar det kan man inte räkna det som en sprint. resultatet hade så klart blivit det samma för Alvar men ingen annan som jag ser det fick med sig något resultat av en sprint
jossa,
Vi kan nog inte göra mycket mer åt uttagningen. I artikeln i Expressen som ”Den tillbakastående” länkat till ovan, hänvisar ledarna just till att att Alvar inte deltog i uttagningen för sprint. Vidare frågor får man nog ställa till de ledarna.
För min del tycker jag, som jag skrivit tidigare, att uttagningen är ok.
Ronerik: visst är det en okej uttagning men tycker ändå inte man kan kalla Falun som uttagning Grahn ska ju bra med så får kosta någon då.. bara Alvar får åka båda distansloppen nu
Blomman säger att årets svenska herrlag till JVM är det bästa någonsin.
På totalen stämmer nog det även om vi haft enstaka stjärnor som dominerat tidigare. Men det är en positiv bild i svensk herrjuniorskidåkning för tillfället. Sedan är det ju det där att ta sista klivet upp som senior. Fördelen för de här grabbarna är väl att det finns ganska svag konkurrens i seniorleden så de bör få bra chans att slå sig in i rätt träningsgrupper.
Synd med Lisa Erikssons tidigare hälsoproblem, hade varit kul att se henne på U-23 VM.
Och vill man ha ännu mer koll på juniorerna så kan jag rekommendera Thax21 en svensk skribent som alltid gör fantastiska utläggningar. Riktigt nog på Flashback som är ett tillhåll för nazister, alkoholister och tokstollar men också en och annan skarpsynt analytiker.
Juniorsprint damer: https://www.flashback.org/sp87266602
Juniorsprint herrar: https://www.flashback.org/sp87267523
Evelina Crüsell har ju varit en stor svensk överraskning denna säsong men hon har nog inte tillräckligt med fartomslag och spurt för att ta sig till en final och utmana om medaljerna. Tippar att Milla och Smith gör upp om guldet.
Haugen bör man nog inte heller räkna bort.
Trist med Näslund, måste väl ha varit ett fall.
Hon tappade ju mycket båda första och andra halvan, såvida hon inte föll precis före mellantiden
Året var 2024 och live timing funkade bara sämre och sämre
Står att loppet är avbrutet. Någon som vet varför?
Okej, måste varit en rejäl krasch i så fall. Eller åska som det var nåt år när världscupen var där. 11.20 pojkstart
Svag åkning i kvalen av alla svenskar förutom Bergström.
Jan – håller med om Flashback – tillhåll för allsköns patrask och i andra ändan, grymt kunniga och sansade personer som skriver mycket bra om längdskidor (och många många andra idrotter också)…
Utöver Thax finns det några till grymma forumsmedlemmar i skidforumen.
Dessutom Jan, har inte sett ett enda inlägg av dig sedan slutet av 2021?
Bentes son tvåa i kvalet. Ska han bli tredje generationen världsåkare från den familjen?
Bättre bullar av Grahn i kvartsfinalen.
Kul att lära känna nya åkare, som man får i JVM. Andorras Gina Del Rio lär vi ganska snart se i WC-lopp
Grahn som man ett tag inte trodde skulle klara kvalet. Bra med två svenska killmedaljer när tjejerna hade oflyt hela dagen.
Bra utdelning för grabbarna men som sagt mycket oflyt för de unga damerna.
Åtminstone tre av de norska tjejerna var ca 1 dm längre än sina konkurrenter och med mycket långa ben och såg ut som kopior av sina äldre kollegor Skistad och Melling. Utan att kunna motivera det närmare utan en känsla bara är att den kroppsbyggnaden inte är till fördel för distanståligheten. Men Andreassen är bra i distans (och är kanske inte så där jättelång) så jag lär kanske bli motbevisad. Däremot den stora och roliga överraskningen för mig, Del Rio från Andorra, är mer atletiskt byggd och med stor explosivitet och lär snart vara med ute i cirkusen.
Helt OK utdelning, håller med där.
Inte oväntat att Elias Danielsson skulle få svårt att upprepa sin medalj från i fjol. Formen har inte varit så bra i vinter. De tre övriga gjorde jättebra insatser, och 2 av dem är med till nästa år.
Damerna hade stolpe ut. Värst för Ö-viks Näslund som nästan inte ens fick försöka.
Crüsell intervjuas i Norran. Hon är rätt nöjd trots stavbrottet, och menar att sprinten ändå inte är starkaste grenen.
– Jag känner mig verkligen i bra form, att jag gör det så här bra i en gren som ändå inte är min bästa gren visar att min form är god och det kan bli en väldigt rolig vecka här i Slovenien nu, säger hon.
Kanske kan vi ha medaljförhoppningar på Crüsell, även om man märker att det är många om budet.
I dagens junior-sprint, vad tror ni andra om nivån på dessa juniorer jämfört med fullt startfält i världcupen?
Gina från Andorra, skulle hon klarat kvalet i exempel i Goms VC nyligen?
Likaså Heggen som vann pojkarna tävling, skulle han ens platsa bland dom sex bästa i Norge? Tveksamt.
Men, samtliga som var på Junior-VM idag kommer utvecklas fort, jättefort – vi får hoppas på att strulet för flickorna idag vänds till succé i stafetten och på distanstävlingarna.
LS: Helt klart hade Gina del Rio klarat kvalet i Goms. Hos slog ju Samantha Smith med över fyra sekunder i dagens kval och Smith var ju 13:e i kvalet i Goms.
Ett tips om nivån här på JVM, kopplat till Goms VC:
– Samantha Smith blev nr 13 i kvalet i Goms. Då var hon 8.29 sekunder bakom Sundling
– Till slut blev hon nummer 21 i Goms
– Samantha Smith var nr 5 i kvalet här, 4.52 sekunder bakom Gina Del Rio
– Till slut blev Samantha nummer 2
Min slutsats är att JVM-sprinten håller hög klass. Jag gissar att minst 2-3 åkare härifrån kunde klara VC-kval
Dock är toppen (Sundling, Svahn etc) mycket högre i VC. I final skulle Rio troligen inte hamna topp 15 – just nu.
Jag hoppas att vi mycket snart får se Gina Del Rio i världscupen
Uppenbart att Smith gjorde ett bättre kval i Goms än idag. Framförallt hade hon bättre skidor då.
Notera ändå att Gina Del Rio är minst 1,5 år äldre än de andra medaljörerna.
Gina är född i januari 2004. Samantha och Milla är födda i september respektive augusti 2005.
Dem riskerar vi att få dras med ett år till på JVM
swestam
Du skrev tidigare att Emilia Eriksson från Ulricehamn var överraskningen i uttagningen
När jag tittar på uttagna och resultat, tror jag att distansloppen framförallt åks av:
1. Evelina Crüsell
2. Elin Näslund
3. Erica Lavén
4. Mira Göransson
Där Mira Göransson född 2005 kan se och lära inför nästa år. Nora Bråmer kan ha åkt klart i och med sprinten, men vad ska Emilia Erikson åka? Är hon reserv i händelse av sjukdom?
Synpunkter? Insikter?
RonErik: Ja, som jag förstått är Emilia uttagen som reserv på distans. Jag trodde man skulle nöja sig med de övriga fem (man har ju bara tagit ut fem killar), därför var Emilia den stora överraskningen för mig. Möjligtvis att man skulle ha tagit ut en annan fjärde tjej till sprinten (Minna Mikaelsson?).
En annan sak är att Emilia har gjort det helt OK på distans denna säsong.
Helt okej att ta 6 tjejer även om hon inte åker något. Men att då bara ta 5 killar känns väl sådär då. finns ju killar som har likvärdiga distans resultat som Emilia men hon kom med
På FIS hemsida finns en bild på när del Rio åker i mål i sprinten. Hon är ungefär lika atletiskt byggd som Sundling. Hon blir intressant att följa framöver.
Smith är väl också ganska atletisk byggd (till skillnad mot norskorna som bara är långa) men hon sysslar ju också med fotboll på hög nivå.
Blir intressant att se del Rio mot i världscupen, bortsett från svenskorna är konkurrensen svag i damsprint nu för tiden (sämre än den var på Stinas tid) så hon kan bli ett välkommet tillskott.
Frågan när det gäller Del Rio, är vilka resurser Andorra har att hålla henne i världscupen. Det är en ganska stor apparat. Man har sedan tidigare Carola Vila Obiols, 25 år, som håller till på placeringar +40 vanligen. Del Rio, 5 år yngre, är redan nu långt högre rankad även på distans.
På herrsidan känner vi till Esteve Altimiras, 27 år. Han verkar vara enda herråkaren som finns i Andorra.
Generellt tycker jag vi ser fler nationer i juniorloppen än vad vi ser bland seniorer. Flera Europeiska länder håller sig väl framme där, men kanske fattas resurserna eller kunnandet att ta hand om talangerna och utveckla dem till konkurrenskraftiga seniorer. Det kan också handla om kultur, där ungdomar inte lockas att satsa livet på längdåkning. Efter junioråldern verkar några få nationer ta över.
En talang som Del Rio torde dock få goda möjligheter till sponsring av skid- och utrustningsindustrin.
Öka takten sista kvarten för Rosenberg och Hansson
Swestam – har du siffror och statistik på att konkurrensen i damsprint var bättre på Stina Nilssons storhetstid jämfört med tiden sedan hon lade av?
Jag håller inte med.
Jag har ägnat några timmar åt att kollat/bokfört/genomskådat resultaten i damsprint sedan Stina för världscupsvinst, i Davos december 2015.
Vari ligger din analys här? Menar du konkurrensen av hela svenska damlaget kontra dom utländska?
Det är minst lika ”svårt” att vinna en sprinttävling nu som då, om vi tittar på varje åkare individuellt, oavsett nationalitet.
I många år hade väl egentligen Stina bara en vass konkurrent – Maiken Caspersen Falla.
Maiken och Stina vann ju 35 sprinttävlingar i världscupen tillsammans, medans resten delade på ”brödsmulorna”.
Generellt hade ju Stina Norge som motståndare – Heidi Weng, Ingvild Flugstad-Østberg och Astrid Jacobsen tog väldigt många pallplatser efter Stina & Maiken – några få andra kom och gick, men få var vinnare.
Samtidigt kan jag tycka att det är svårt att jämföra olika ”tidsepoker” med varann – det är ju man mot man, kvinna mot kvinna som vissa åkare har varit grymma, typ Stina eller Linn – så, svaret lär vi aldrig få, men min kvalificerade gissning är att Stina i sitt esse jämfört mot Sundling/Svahn/Stavås-Skistad skulle ha svårt att dominera.
Maria Hartz Melling hade bästa tid i U23-kvalificeringen idag. Vi har tidigare diskuterat ifall hon är en lovande sprinter eller inte. Hon tillhör definitivt den längre och slankare typen av åkare. I går räckte inte de ända fram till medaljer. Vi får se om det blir samma sak för Maria idag. Just uthålligheten kan vara en utmaning för henne. Till att börja med utmanas hon av Skellefteås Elin Henriksson, som inte har sprint som sin bästa gren.
LS: Du kunde inte avstå från att nappa på det betet 😊
Men jag kan återkomma med lite bevis senare.
Swestam – vi hugger nog alla här på saftiga beten!
Som jag skrev – resultat blir lite godtyckliga i just sprint beroende på hur ett sprintlopp tes sig – mycket mer taktik där än i distans (masstart kanske har dessa inslag ibland).
Kom gärna med en utförlig rapport som styrker dina påståenden.
Vilket benskejten av Schmidt för att ta guldet.
LB – dom skrev på ett annat skidforum – Sonjaa Diggins!
När hände det senast att någon med startnummer 29 vann en sprint?
Taktiskt dåligt åkt av de svenska åkarna idag. Jag brukar inte gilla att klaga på taktik men idag är det befogat tycker jag. Men om man skall dra några mer långtgående slutsatser av dagen och gårdagen för svensk del så blir det lite olika för damerna och herrarna.
Damerna: Förväntningarna att etablera sig i världstoppen är ju höga om man är svensk damsprinter och kan ju bli en hel del besvikelse när det inte blir bättre än vad det blev nu. Och tror inte heller många av svenskorna som prickat toppformen (har inte dagen helt enkelt). Men det är också så att alla kan inte slå igenom som Svahn gjorde. En sådan som Maja misslyckades i det enda JVM hon fick åka (åkte ur i semifinalen och blev sen sittande i snön gråtandes). Sedan dröjde det till hennes fjärde år som senior innan hon fick sitt riktiga genombrott. Och även för Sundling så dröjde det ett antal år som senior innan det lossnade för henne. Hansson ser jag som en renodlad sprintåkare, tror inte hon har uthålligheten för att bli en framgångsrik hybridåkare utan hon får satsa på att bli starkare och åka smart i heaten. Märta Rosenberg har väl mer förutsättningar för att bli en bra hybridåkare då hon i grunden har mer av uthållighet men har en del förbättra när det gäller sin raceplan.
Herrarna: Vissa framgångar kan nås när all stämmer som för Grahn i två JVM i rad. Men som vi såg idag i U23-klassen så ringer Johan Olssons ord i mitt huvud, svenska juniorkillar har varit för dåliga på att bygga upp sin uthållighet under juniortiden. Istället är de jäkligt vassa på vissa tekniska detaljer som stakning (men kan inte diagonala eller spurta i fristil). Och detta är svårare att rätta till än de brister som de svenska tjejerna har.
Når Northug tar alle overskrifter og plass i norsk media pr. tidene, så syns undertegnede det er langt hyggeligere og følge hva de norske løperne presterer i JVM og U 23 VM. Og 5 medaljer på 2 dager må en være godt fornøyd med … Og meget lekkert at det ble canadisk gull, ved Sonja Schmidt, som ble nr. 29, bare noen hundredeler for og bli slått ut i prologen. Men også Melling fortjener en rose.
I herreklassen var Holmboe og Jenssen ingen stor overraskelse da.
Melling likt Skistad har svårt med uthålligheten och därmed tunga avslutningar. Har mycket att jobba med.
Det är tunt bakom det svenska damlandslaget och det syns i U23.
Tobbe H: Det beror väl på hur man definierar tunt. Men du brukar ju upprepa det så fort du får chansen. Själv är jag inte orolig för framtiden på damsidan.
PS. Melling är en betydligt bättre distansåkare än vad Skistad är.
Melling gjorde det naturligtvis bra idag, och visar att hon faktiskt är en lovande sprintåkare, precis som jag påpekade för kanske ett par månader sedan. Hon dominerade tävlingen till sista hundratalet meter på finalrundan.
Samtidigt visar tävlingen varför hon inte slagit igenom ännu tydligare. Orken verkar inte riktigt räcka hela vägen fram till finalseger. Jag är också tveksam till hennes teknik, med extremt korta skär. Längsta åkaren med kortaste bentagen är ingen självklar kombination, i alla fall inte om man vill vinna.
Blir ändå inte förvånad om Maria Hartz Melling tar ytterligare steg mot att bli riktigt bra i sprint. En intressant potential kan man ana där.
swestam
När det gäller Sundlings historia fram till succé, tycker jag man måste berätta den på ett annat sätt. Sundling var megastjärna som junior, och kom som en virvelvind och utmanade våra landslagsåkare, i första hand på sprint. Så kom hon in i landslaget och skulle träna med landslagsåkarna, långt hårdare än hon gjort som junior. Hon fick ett svårt bakslag, och hamnade ur form. Det höll i sig minst ett par säsonger. Efter det kom hon tillbaka, men kanske med en ny försiktighet. Har ofta prioriterat sprint, och avstått annat. Det trots att vi vetat vilken hög distanskapacitet hon kan ha. Det är först de senaste säsongerna hon ”vågat” åka mer distans, och ibland med mycket bra resultat. Dubbelt regerande världsmästare i sprint, och regerande OS-mästare. I OS-2022 som var nermörkt på distanssidan gjorde Jonna kanske bästa distansloppet.
Distansloppen framöver kanske kan bli lite roligare och intressantare än sprinten. Hoppas kan man alltid.
Beträffande Hård/Blomman är båda inte så mycket bättre än viaplays duo.
Ronerik: Jag har ingen invändning mot hur du berättar Sundlings historia. Min poäng är att även om du är juniorstjärna så är det inte givet att du kommer dominera på seniorsidan direkt när du tar klivet från junior till senior. Ja, både Kläbo och Svahn har gjort det men de är ju verkligen exceptionella i det avseendet. Så därför tycker jag inte man skall dra en (förhastad) slutsats om att det det ser tunt ut bakom landslaget utifrån resultaten i en (två) sprinttävlingar på detta JVM- och U23-VM.
Hansson har ju för övrigt ett guld och en fjärdeplats i sprint på tidigare U23-VM och ett silver i sprint från JVM så jag vet inte om det är rätt att säga att hon gått från att vara en stor talang till en medioker breddåkare i Sverige. Om två år är kanske både Hansson och Rosenberg topp-15 i sprint i världscupen och då kan man väl inte säga att det tunt bakom landslaget.
Att Melling blir trött på en 2 minuter och 40 sekunder lång bana är ett dåligt tecken för framtiden, jag får Stenseth-vibbar från henne. Inte en enda åkare född på 00-talet har nått en sprintfinal den här säsongen, 3 tjejer har nått semifinal och den bästa placeringen är 10:e plats. Jag tror att det finns några bra framtida distansåkare men den här generationen av sprinters är medioker.
Swestam: Man kunde få intrycket av att Sundling var en late bloomer. Det kan man inte påstå utan att ge hela historien, menar jag.
När det gäller generationsbyten i olika landsslag, tycker jag mig se vissa linjer. En urstark trupp från relativt sett samma årgångar, kan så småningom leda till problem. När de åkarna lutar kan stora delar av truppen behöva förnyas på kort tid. Det generationsskiftet kan vara problematiskt. Vi har diskuterat just detta i Norges fall.
Hur ser det ut i Sverige? Ärligt talat har vi inget behov av nya yngre åkare för landslaget. De vi har gör makalöst bra resultat. Dessutom är de relativt unga, med tyngdpunkt i årgångarna 1997 – 1999. Bara Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är äldre, men även de har troligen många år kvar. Det är svårt, eller nästan omöjligt att slå sig in. Crüsell fick åka något lopp när några ordinarie var borta, men jag har svårt att se att Evelina Crüsell kan ta en landslagsplats. Kul naturligtvis om jag har fel. Lisa Eriksson åkte bra i Åsarna, men en landslagsplats är avlägsen. Man måste slå ut någon av de som åker nu, vilket är mycket svårt. Jag tycker mig se att våra yngre åkare förstår det, och väljer Ski Classics, eller någon annan cirkus. Ser tyvärr inte Rosenberg och Hansson som topp-15 om två år, särskilt om de aldrig får åka VC. Elsa Tänglander, född 2007, har en annan sits. När hon passerat junioråldern kan Sverige behöva fylla på, men för de närmaste 3-4 åren tror jag behoven är små.
Bland herrarna är det tvärt om. Därför ser vi flera av våra U23-herrar i landslaget, och även de som åker JVM nu har goda möjligheter till landslagsplatser framöver.
Grymt kul med Sonjaa Schmidt – och som LB skrev – vilken benskejt! Hon verkar bo i Calgary så det skulle inte förvåna om hon kört mkt på skridskoovalen med tanke på hennes fantastiska tryck på 5:an.
Ronerik: Rosenberg kommer nog åkt rätt mkt WC i år ändå om hon bli uttagen till Falun redan åkt Gällivare Östersund och Trodheim även en del förra året så hon har haft chansen att slå sig in men inte tagit den är tufft som sagt, Hansson några enstaka men rätt väg för dom är då inte långlopp utan försätta jobba på så kan det komma tror jag
Ronerik – vad det anbelangar Jonna Sundling var det väl ständigt återkommande sjukdomar som satte käppar i hjulet för en utveckling mot framgångar.
Faktum är att efter en viktig operation 2017 så kom framgångarna som senior:
https://www.instagram.com/p/BcSp4GdlnVR/
Dessutom, visst kan man väl kalla Jonna Sundling late bloomer?
Hennes första pallplats i VC kom när hon var 23 år, och första vinsten i VC, då var Jonna bara veckor till att fylla 24 år…
Late bloomer? Jo, kanske…
Jonna Sundling deltog i Ungdoms-OS som nyss fyllda 16. Därefter 3 JVM. Körde alltid stafett och vann sina sträckor vid de 2 sista tillfällena. Sista året, när Jonna körde slutsträckan förde hon Sverige förbi Ryssland och Nepryaeva till guld. Nepryaeva var tvåa på sträckan, men slagen med nästan 20 sekunder.
Jonna tog guld i sprint i sitt sista JVM 2014
18-19/12 2015 då Jonna är 20 år åker hon sina första VC-lopp. I sprinten blir hon nr 8, efter plats 7 i kvalet.
Efter nyåret 2016 tävlar Jonna i sprint i Planica och blir 11. Deltar i Teamsprint för Sverige II och blir 4.
Senare i februari vinner Jonna guld på sprinten i U23-VM
Hösten 2016 tillbaka i Davos där hon åkte första VC-loppen. Nu vinner hon kvalet och blir 4 i finalen. Fortfarande endast 21 år.
Nej, Jonna Sundling var ingen late bloomer. Hon tävlade på mycket hög nivå i världscupen som 20-åring. Vann U23-VM som nyss fyllda 21, och var även sprintfinalist efter vunnet kval som 21-åring.
Sedan följde tuffa år, men Jonnas segrar senare kom inte som överraskning för oss som följt hennes karriär.
Jonna åkte redan sin första sprint redan i Lahti Mars 2015, då blev hon sjua (efter att ha obstruerats av Randall i semin). Egentligen var det bara första halvan av den säsongen som var dålig men det berodde mest på sjukdomar. Tyvärr drog Grip felaktiga slutsatser och petade henne från a-landslaget till näst kommande säsong.
Sundling var en kompetent sprinter men hon hade svagheter i starten och positioneringen samt problem med sjukdomar vilket gjorde att det dröjde till 2019 säsongen innan hon slog igenom på allvar.
Däremot så är hon en late bloomer i det avseendet att hon utvecklats mycket, hon är en betydligt bättre sprinter nu än vad hon var som 21-åring. Framförallt har hon en helt annan styrka vilket gör att hon kan åka mer kraftfullt.
Ronerik – jo, helt klart, Jonna Sundling är/var en late bloomer – jag ger mig inte på detta.
Skippa resultat från junioråldern, och U23-resultat (ojämna startfält), och, dessutom olika lagtävlingar.
I sprint gör man oftast bäst ifrån sig lite yngre, och i distans lite omvänt, man blir bättre med lite erfarenhet efter många år i cirkusen.
Jonna var ju som sagt relativt ”gammal” när pallplatser och segrarna kom, nästan 24 år vid första vinsten i Lillehammer sent 2018.
Som någon ovan skrev, Maja Dahlqvist var ju en ännu märkligare late bloomer än Jonna…
Kul att se sprinten i Lillehammer 2018/2019. Finns på Youtube
Svenska kommentatorerna säger: ”Den här tuffa banan som inte borde passa henne än. Hon är ju ganska ung”. Loppet vann hon mot Stina Nilsson, och de 2 var överlägsna.
Men hon hade massor av segrar innan dess. JVM, U23-VM, SM mm
Hade också vid flertalet tillfällen varit topp-10 i VC. Få når så långt. Det är inte bara segrar som räknas.
Teresa Stadtlober känner vi som en skicklig skidåkare. Få skulle säga att hon inte ”blommat” än. Hon har inga segrar i VC eller måsterskap. Det är bara dumt att inte räkna alla goda insatser.
Ronerik – Jonna Sundlings ”tidiga” SM-guld imponerar inte…
Först och främst, varken i Piteå 2016 eller Söderhamn 2017 var varken Stina Nilsson, Hanna Falk eller Ida Ingemarsdotter med på SM-sprintarna…
När tex. Emma Vikén blir fyra i finalen, då vet man att motståndet denna dag var svagt…
Om man tar sina första pallplatser i världscupen som 24-åring och har haft en väldigt stark juniorkarriär då är man ingen late bloomer. Maja har väl i så fall mer vibbar av att vara en late bloomer. Men inte heller henne skulle jag kalla för en late bloomer. För att man skall vara en late bloomer då bör man ha sitt internationella genombrott när man är 27 eller 28 år eller ännu senare, inte om man har det innan man fyllt 25. Kalvå är ju ett tydligt exempel på en late bloomer.
Swestam – som jag skrev tidigare – man får skilja på sprint och distans gällande ”late bloomers”.
I sprint är det traditionellt att man lyckas tidigare i livet än i distans.
Det finns ju extrema undantag som till exempel Frida Karlsson mfl…
Astrid Jacobsen var väl 19 år när hon vann VM-guld i sprint på stora VM 2007.
Skall man vara petig och besserwissrig kan man nästan kalla Therese Johaug för late bloomer också – beror på hur man ser på saker och ting.
Vid 24 års ålder hade Therese ”bara” vunnit tre individuella världscupslopp – jag undantar vinsterna i fåniga Val di Fiemmes slalombacke som inte har med traditionell skidåkning att göra…
Therese vann ju lite medaljer på VM 2007-2011, så det får väl hennes bloomerstatus att blekna lite.
Vad har det för betydelse om Sundling har blommat tidigt eller sent? Är man regerande mästare sedan flera år tillbaka så har man i alla fall blommat ut av bara tusan.
Sundling är en perenn.
LS: Ditt resonemang om att man blir bra tidigare i sprint än i distans köper jag inte, i alla fall inte om vi pratar om absoluta världstoppen. Visst kan det vara så att om man är lagd åt sprinthållet som junior så presterar man bättre i sprint än distans i tidiga år som senior och att man blir riktigt bra distans högre upp åldersmässigt. Men det betyder inte (och det är detta som är viktigt i detta sammanhang) att man tar pallplatser i sprint när man är 20-22 år och om man tar sina första pallplatser i sprint när man är 24 år så man inte en late bloomer. För absoluta majoriteten av de som är duktiga som juniorer så tar det flera år som seniorer innan man kan prestera riktigt bra i seniorsammanhang.
En late bloomer faller sig inte rimligt på Jonna. Hon blommade redan som junior.
Kalvå är ett bra exempel på late bloomer. Brennan ännu bättre.
Prognoser för idag?
LB: I damloppet gissar jag på att medaljörerna från sprinten, Ingebrigsten och Crusell gör upp om medaljerna. I herrloppet är Myhlback en medaljkandidat även om jag inte tror att han tar guldet. Blir mycket norskt.
Vi har en svensk domare i Noken. Annars har vi inte mycket till representation i denna dramaturgiska sport.
https://live.fis-ski.com/nk-4197/results-pda.htm
Hade det varit klassiskt idag hade jag tippat Alvar Myhlback överst i resultatlistan, men, frågan är hur AM:s skateform ser ut?
Annars lär det väl bli mycket rött på pallen i bägge loppen idag…
Starten känns ju inte helt trygg idag när 68 damer ska igenom första svängarna på sprintbanan. Det gick ju sådär när de bara var 6, ja till med 1 i kvalet. Efter tunnlarna väntar Ebbabacken, dock inte hela vägen till toppen, och sedan en liten backe till innan de två sista sprintbackarna från senior-VM och varning. 6 varv a 3,3 km.
Slutet på Milla-hypen.
Milla är givetvis sjuk. Henens pojkvän kommer inte ens till start.
Mycket sjukdomar i laget(n), trist.
Jan – om Milla var/är sjuk, då gäller det isåfall även Smith, Lavén och Näslund…
Milla kanske hade en dålig dag helt enkelt?
Eller, var hon frisk 13km och sjuk i 7km?
Bra lopp av Crüsell. Stegar på framåt.
Jag vet egentligen för lite men jag har alltid haft intrycket att Näslund och Lavén främst är sprinttyper.
Uppgraderar Alvar till silver idag.
Är Grahn hare åt Myhlback ett par varv och sedan bryter?
”Eller, var hon frisk i 13 km och sjuk 7 km ?”
Ls, skämtar du nu eller? Det är ju precis så en ny infektion brukar te sig. Det kan kännas okej i lägre hastighet, men när man pressar kroppen svarar den inte som vanligt.
Ser fram emot Nordhagen i Giro d’Italia 2025
Jaha, det var ju sämre av Alvar än vad hade räknat med. Men hade ju varit sjuk inför. Men tror inte han hade slagit Nordhagen även om han inte hade varit sjuk.
Extremt få som slagit Nordhagen idag. Bland det bästa jag sett. Man får Dählie- Vibbar. Han var inte det minsta trött när han gick i mål.
Lite fakta runt begreppet ”late bloomer”, om man köper definitionen att det bygger på när man vinner första världscuploppet, vilket jag egentligen inte gör. Så här ser det ut med nuvarande svenska åkare.
1. Linn Svahn, 20 år. (är det världsrekord?)
2. Frida Karlsson, 20 år, 7 månader
3. Jonna Sundling, 23 år, 11 månader
4. Ebba Andersson, 24 år, 6 månader
5. Emma Ribom, 25 år
6. Moa Ilar, 26 år, 4 månader
7. Maja Dahlqvist, 26 år, 11 månader
Johanna Hagström, snart 26 år, har ingen seger ännu.
Att vinna första VC efter U23 är det normala. Undantagen kan heta Kalla, Björgen, Johaug, Karlsson eller Svahn, men Svahn var yngst av de segrarna och Kalla näst yngst, 20 år och 5 månader. Johaug och Frida lika därefter.
Ingen norska på pallen i 20km F – sensation!
En Kälin vinner och en äldre syster Kälin kommer sist!
Undrens tid är inte förbi…
Ingen svenska på pallen heller.
Men för att slippa reta upp swestam igen så tänkte jag skriva något gott om de svenska U23-damerna. Två av dem slog i alla fall en norska. Gott så.
Haley Brewster ser ut som ett namn för framtiden. Första året som senior, silver idag och bra prolog i sprinten. Starka resultat i Amerika och hon kommer att göra sin världscupdebut nästa helg. Både svenskarna och norrmännen verkar långt ifrån världscupnivå.
Ronerik: Svahn är på fjärde plats.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/rekordsiffrorna-slar-bade-kalla-och-johaug/
Trodde nog mer på Bergane idag men hon kanske har varit sjuk eller något annat som påverkade henne? Nog surt för McCabe med stoppet i backen strax före mål efter race incident med fransyskan Veyre som blev trea.
Tobbe H: Du skall naturligtvis inte avstå från att skriva vad du tycker bara för att du tror att jag kommer reta mig på det. Jag tycker du har en förenklad syn på bredden och toppbredden bakom A-landslaget på damsidan och hur starka årgångarna som är med på detta JVM- och U23-VM är. Istället tycker jag man bör ha ett mer analytiskt förhållningssätt till detta.
Ronerik: Muranen tog tre segrar till och med innan Svahn tog sin första. Östtyskan Gaby Nestlers rekord 18 år 10 månader och 23 dagar kanske aldrig slås, en annan tid då Gaby Nestler vann sin enda världscupseger 1986 i Les Saisies, var hon ren? Nestler har även en VM-bronsmedalj (1985 i stafett) och ett JVM-guld (15 km 1986).
Ska typ till en ny supertalang som släpps fram tidigt av sin landslagsledning och har fysik + skalle nog att vinna
Jag tänker att man står inför en stor utmaning när det gäller seniordamerna födda 2000-talet. Inte beroende på brist på potential, utan för att det är så tufft att ta en plats i det svenska a-laget. Situationen nu är betydligt tuffare än när t.ex Sundling blev senior. Då fick hon som bekant en a-lagsplats på en gång, vilket troligen inte hade skett idag. Nu tror jag att det finns risk att det upplevs som nästan omöjligt att ta en plats och att flera kan komma att sluta i förtid.
Allt detta beror ju på nåt positivt – vi har ett fantastiskt a-landslag – men kan innebära en svårighet när det gäller nyetableringen av åkare i framtiden
Tack Impact21 och Jörgenför historiska data om tidigaste vinnare. Svahn tidigast i modern tid. Det blir också en tydlig bild av att åkare normalt inte alls vinner första loppet i den åldern. Björgen var 22 år och 7 månader vid första segern.
Om man skall vara snäll eller dum är frågan. Kommentatorerna i SVT är ”jättesnälla”.
Vad i historiska resultat indikerar att Lisa Ingesson och _Josehanna Wikström Lundgren hade kunnat åka bättre än vad de gjorde idag?
Kanske kunde Lisa Ingesson ha varit bara 3,5 minuter efter i stället för 4:20
Jag tror att alla svenskor kan vara rimligt nöjda med sina lopp. Det visar deras kapacitet för närvarande. Det är inte fel att vara ärlig med var nivån ligger på åkarna som tagits ut till U23-VM
Ronerik: Jag tycker inte dagens resultat visar kapaciteten på de svenska åkarna. Så där har jag en annan uppfattning.
Swestam
Ja vi skiljer oss åt där. Nu har man en ny möjlighet om 2 dagar under helt andra villkor. Klassisk stil och individuell start. Torde passa bättre för nordiska åkare.
Tycker ändå det blir aningen löjligt om man tror att dessa våra åkare har möjlighet på medalj. Vi kan vänta med betygssättningen, men hittills har jag sett vad jag väntat.
Märta Rosenberg var rankad 10:e i start, och hamnade som 15:e. Blir inte förvånad om hon blir bland de 10 bästa i nästa lopp.
U23-VM är lite som ”stora VM” i Ishockey, inte alltför intressant. JVM däremot som JVM i hockey – högintressant. Skillnaden är att många av de bästa inte är med i hockey-VM och U23-VM. Däremot i juniortävlingarna kan man studera världens absolut bästa i de årgångarna.
Frida Karlsson åkte aldrig U23-VM. Hon var redan i absoluta världstoppen i längdåkning. Ebba Andersson. åkte däremot 2020. Då vann hon båda distansloppen, ganska väntat. Resultaten visar nivån på de årgångarna svenska damskidåkare. Så här var resultatlistan på 15 km f masstart:
1. Ebba Andersson
2. Moa Lundgren
3. Emma Ribom
6. Moa Olssson
På 10 km klassiskt var det:
1. Ebba Andersson
3. Emma Ribom
Det är ingen tvekan om att särskilt årgångarna 1997 och 1999 var gyllene årgångar för svensk damskidåkning. När nästa gyllene födelseår kommer, vet vi inte än.
RonErik: Elin Henriksson har ju visat bra form under säsongen och inför mästerskapet så där tycker jag att hon åkte betydligt svagare än förväntat idag och tycker inte att hennes resultat visar hennes kapacitet. Man kan ju på motsvarande sätt se att en del norska åkare åker svagare än förväntat och där gäller väl samma sak för dem.
En hyggelig dag for langrennssporten, må være lov og si.
Sveitsisk seier i dameklassen, og fransk blant herrene.
Konklusjon … de nordiske løperne har en del og hente i fristil, sett bort i fra gårdagens herrevinner i juniorklassen.
Franske Desloges var en smart løper, dro ikke en meter under løpet, men satset på sine avslutningsegenskaper, som viste seg og være et smart trekk. Meget fortjent seier.
Mørk virket og være skuffet etter løpet. Sølv var nok et ”stort” nederlag.
En bra dag för det internationella intresset – Schweizisk damsgrare och fransk seger på herrloppet 20km masstart..
Norge har segrat ihäl sig och behöver ett break från alla vinnarpartyn.
Trots det är väl detta JVM/U23-VM en succé från Norge, men, sämre utdelning än väntat på det stora hela, eller hur?
Ronerik… Tror inte man ska överdriva det där med gyllene årgångar. Det är nog ganska mycket att dom spärrat varandra och skapat ett gynnsamt klimat att utvecklas i och att utrymmet funnits. Årkullarna efter detta har ju också haft fina resultat på junior-vm, men har (ännu) inte tagit nästa steg. Situationen nu är ju att man måste ha mer än finalkapacitet för att bli en regelbunden åkare i landslagsdräkten på sprint. Och det gör utgångsläget tufft. På distans finns väl en liten öppning, men även där är det tufft.
* sporrat varandra, inte spärrat.
swestam: Förvisso har min analysförmåga sina begränsningar. Däremot är det nog så att jag har mycket mer åsikter om åkarna än vad som kommer till uttryck i vad jag skriver i den här offentliga spalten. Främst med hänsyn till åkarna och speciellt de yngre.
U23 och JVM är alltid lite speciellt med olika förberedelser och olika tillgång till skidpark och vallateam. Första året med fluorförbud också. Verkar som vissa nationer hittat mer rätt än andra i det ganska komplicerade förhållanden med kallt under natten och varm och sol på konstsnö under loppen. Vad jag hörde från några på plats så var U23 tjejerna inte helt nöjda med hur skidorna flöt efter halva loppet men svårt att säga.
Kanske ”mamma Kalla” också hade betydelse. Sammanhållning och att få tillhöra ett lag betyder mycket.
Vi har skrivit mycket om framgångsrika årgångar, oavsett varför just de blir bra. Norge hade perioden 1987-1992. Sverige har 1997-1999. Ebba och Frida kanske burit åren.
1997: Ebba Andersson, Emma Ribom, Moa Ilar
1998: Moa Lundgren, Johanna Hagström
1999: Frida Karlsson, Linn Svahn
Utanför de åren är det i stort sett bara 1994 som ger åkare till landslaget
1994: Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Sofia Henriksson
Det finns utrymme för någon yngre att slå sig in i laget. Då gäller det distansåkning. Blir intressant att se vem som först tar den platsen. Crüsell har varit PRAO där.
Kan man inte förvånas lite, att lagledningen inte ger Emilia Eriksson chansen i morgondagens 10 km.
Elin Näslund var 3 minuter och 52 sekunder efter senast. Erika Lavén var 4, 24 efter.
Man skall inte ändra ett vinnande lag, men i det här fallet funderar man vad som krävts för att inte Emilia bara skulle vara åskådare på JVM. Visst hade det varit precis lika bra att hon fått försöka?
Den märkliga uttagningen blir allt märkligare.
Ronerik: hon visste på förhand att hon var där som reserv killarna kanske också hade behövt en när Bergström blev sjuk rätt jobbigt och onödigt se Grahn åka 20 km.
Men visst kanske Eriksson borde fått åka. Hon var inte så långt efter Näslund och Laven i Falun heller så där kanske men borde varit mer flexibel
Ronerik – vi vet inte säkert om Emilia Eriksson får köra i morgon.
Mycket kan hända – kanske dom svagaste senaste vaknar upp sjuka i morgon bitti?
Den ”omvända” startordningen i morgon blir märklig – bäst rankade går först i intervallstarten, och det innebär att Myhlback får Nordhagen 30sek bakom sig – inte optimalt…
Com igen Crusse, com igen!
Vilken Cross!
Nu sträcker vi på oss i Skellefteå. Vilken kul överraskning! Jag får ta tillbaka en del av vad jag skrivit. Crüsell kan ha en bra framtid. Jättebra om man satsar på henne, och fostrar in henne, kanske mot landslagsplats på distans framåt.
Topp-9 enligt FIS-poängen var topp-9 i dagens lopp. Bra laginsats av svenskorna med tre topp-11 (och fyra topp-18) även om det blev stora tidsavstånd. Dagens resultatlista speglar nog styrkeförhållandena (=kapacitet) betydligt bättre än fristilsloppet (dock att Andreassen underpresterar i det norska laget). Bra att man inte bryter trenden med individuella medaljer på tjejsidan i JVM.
Nästa år har vi fortfarande med Göranssson, som glädjande nog blev näst bästa svenska även i dag. Dessutom Elsa Tänglander kan man tro. Det kan nog finnas möjlighet till fler medaljer framåt.
Dagens vinnare Crüsell återser vi säkert i Team Bauhaus nästa säsong. Angående Lavén och Näslund känns det inte som om de är på samma nivå.
Trodde inför JVM att Milla Grosberghaugen Andreassen skulle dominera men det har hon inte gjort och norskan är nog inte så nöjd själv heller. Crüsell, del Rio, Sand och Gismondi har imponerat mera hittills under JVM tycker jag.
Jörgen: Beror väl lite på hur man jämför. I fristilsmasstarten i Boden i december så blev det ju en spurtstrid mellan Crüsell, Laven och Näslund som Näslund vann före Lavén och Crüsell. Crüsell blev ju även trea i fristilssprinten i Boden efter Näslund och Lavén. I det klassiska intervallstartsloppet i Boden var däremot Crüsell överlägsen, vann med nästan 1:20. Så jag skulle vilja ha med även Näslund och Lavén i Team Bauhaus (även också Henriksson, Hansson, Rosenberg, Eriksson och Lindström).
En svensk herrguldmedalj på JVM. Det händer inte ofta. Kan ni lista dem alla?
Anders: Nej, det kan jag inte. Calle kanske. Har något svagt minne av Jesper Modin men han kanske bara tog medalj. Hellner är ett annat tänkbart namn men han hade väl tufft motstånd på den tiden. Oskar Svensson var väl favorit i JVM-sprinten 2014 men det blev väl bara silver bakom någon fransman. Men kan finnas någon ännu längre tillbaka.
PS Grahn förra året men det är lite för enkelt att minnas.
På distans minns jag bröderna Fredriksson, Elofsson, Johan Höök och Burman. Innan den tiden tog väl Oljan (guld,) och Svan och Wassberg medaljer.
Guldmedaljör jag minns är Oljan, Mathias Fredriksson, Elofsson, Bryntesson, Halfvarsson , Grahn och Myhlback.
Det första inlägget gällde medaljörer på distans. Det andra guldmedaljer både sprint och distans.
Får man beställa ett stafettlag för i morgon?
Tjejer: Crüsell klassiskt, Göransson fristil
Killar: Mühlback klassiskt, Lindberg fristil
Rättelse: I övermorgon, söndag skall det vara
Swestam: Helt rätt det du skriver. Crüsell står ut av de tre nu under säsongens höjdpunkt när det gäller som mest och hon tog ett fint JVM-guld idag. Lavén och Näslund har slagit Crúsell tidigare denna säsong men de men är inte i samma fina form nu under JVM, håller dock med att de absolut inte ska räknas bort. Jag hoppas de två finns med i bilden och fortsätter utvecklas framöver de också samt har inget emot att de plockas in i TB de också.
Angående TB det står nu på förbundets hemsida att TB är för åkare som ligger på gränsen till A-landslaget och består av åkare som är 23 år eller äldre. Antar att de får ändra den beskrivningen så att det står 21 år eller äldre om Crüsell, Lavén och Näslund ska beredas plats där efter denna säsong men det blir nog inget problem..
Jag hade ju helt fel när det gäller tidigare guldmedaljörer på killsidan. Nåja.
Swestam & Jörgen
Jag tycker man skall dra ytterst små växlar på att Näslund och Lavén slagit Crüsell på distans tidigare i vinter. I 20-kilometersloppet i boden gick de i mål tillsammans. Laén som tvåa 0,7 sekunder efter och Crüsell disstanserad med 1,7 sekunder. Visst, en seger är en seger även om det handlar om spurt efter två mil. Att formkurvan utvecklats åt olikas håll är helt klart. Mira Göransson, som blev femma då (efter unga Elsa Tänglander), drygt 50 sekunder efter verkar ha hållit formen. Det är också därför jag gärna ser henne åka i avsslutande stafetten.
Lars Göran Dahl 1981 kommer man ihåg av någon anledning slog några stora namn
Ronerik: Fast det intressanta är väl att Crüsell inte lyckades gå ifrån i det loppet, inte hur liten segermarginalen blev för Näslund. Visst är Crüsell en (betydligt) bättre distansåkare än Näslund och Lavén men väger man in sprint så tycker jag inte att det är så avsevärd stor skillnad i nivå att Crüsell skulle få plats i landslagsverksamheten men inte Näslund och Lavén. Vi har ju haft en diskussion tidigare om det ser tunt ut bakom A-landslaget och om vi har en för liten bredd. Om man nu vill att vi skall ha en bättre bredd bakom A-landslaget så gäller det ju att man faktiskt satsar på de talanger som finns och kommer fram för annars är risken stor att de lägger av eller satsar på SkiClassics istället.
Swestam
Lavén och Näslund verkar vara något bättre i sprint, där dock även Crüsell har bra kapacitet.
När det gäller distans kan man nog säga att skillnaden är stor denna säsong. Crüsell uppmärksammades redan vid säsongspremiären i Gällivare, och fick edan också åka världscup. Man måste även värdera vad som visats utanför juniorloppen.
Även i juniorloppen har Crüsell varit tydligt bäst, ofta överlägsen. På 10 kilometer C i Falun var Göransson tvåa, drygt 1,5 minuter effter. I Boden i motsvarande lopp blev Näslund tvåa, en och tjugo efter. Den bilden är inte mycket olik vad vi sett i Planica.
Man säger att Crüsell är bättre i klassisk åkning. Det verkar stämma. Hon är flera klaser bättre än de andra. Det var ju också i fristil med gemensam start i Boden som Näslund och Lavén lyckades följa i två mil. Tråkigt att inte det kunde upprepas i Planica, där Crüsell var fyra, 27 sekunder från guldet. Som bekant var Näslund nr 29 och Lavén nr 31 i loppet, runt 4 minuter efter täten.
Alla har möjlighet att kvalificera sig, men man skall inte bygga lag för att vara snäll. Det skall krävas prestationer. Det är enda möjligheten att hålla kvalitet på träningar och rakt igenom. Det skall vara tufft.
Dessutom, Sverige har 7 åkare bland de 11 högst rankade i sprint i världen. Vi behöver inte satsa stora resurser där just nu, när det dessutom är så svårt att få landslagsuppdrag i sprint. Däremot finns utrymme på distans
En grupp jag skulle prioritera är:
– Lisa Eriksson 2003, med flera JVM-medaljer
– Evelina Crüssell 2004, med JVM-guld
– Elin Henriksson 2003
En stomme till kommande U23-VM
Näslund och Lavén kan kvalificera sig in i gruppen, om de visar sådana resultat.
Gina Del Rio, Andorra, blev JVM:s damstjärna. Vem hade trott det i förväg?
Serien guld, brons och silver är klart bättre än vad andra hade
Tittar vi bara på distansloppen utifrån placeringar och tid, blir det:
1. Evelina Crüsell, Sverige. Placering 4 + 1 = 5. Tid distanserad 28 sek + 0 = 28 sek
2. Gina Del Rio, Andorra. Placering 3 + 2 = 5. Tid distanserad 21 sek + 8,5 = 29,5 sek
3. Anniken Sand, Norge. Placering 2 + 3 = 5. Tid distanserad 12 sek + 23,4 = 35,4 sek
Jossa… Lars-Göran Dahl hade jag inte koll på. Nu är väl inte juniortävlingar mitt expertområde precis, men vinnarna bruka man ändå ha lite koll på.
Det snackades tidigare om tidernas bästa herrlag på jvm… Och då kom jag att tänka på 1993 när bröderna Fredriksson var 1a och 3a. Men vad jag hade glömt var att det faktiskt var en svensk trippel – Lars Carlsson var 2a. Sen tog Mathias ett bron till, så 4 individuella medaljer på två lopp den gången.
Ronerik: Att ta med Lavén och Näslund i en landslagsgrupp gör jag inte för att vara snäll utan för att de är kvalificerade på resultat. Men jag tycker också att man måste organisera landslagsverksamheten vid sidan om A-landslaget på ett annat sätt.
swestam
När jag säger att jag inte ser den kvalificeringen har jag bara tittat på denna säsong. Jag förstår att du vet mer om vad åkarna historiskt gjort, men som de inte. fått ut, annat än möjligen i sprint nu under säsongen.
När det gäller truppen framåt mot nästa JVM, ser det inte så illa ut.
– Mira Göransson var näst bäste distansåkare, och kan vara med nästa år
– Elsa Tänglander kommer förmodligen med. Hon tillhör sådana som kan få åka 3 JVM
– Minna Mikaelsson, kanske nämnde du henne förut. Verkar bra i sprint
– Finns fler ssom Kajssa Johansson mfl. Återstår att se hur det går nästa år
För U23 såg jag gärna en mer dedikerad elitsatsning. Då tror jag på de 3 jag nämnde förut + Märta Rosenberg som kan åka. även nästa år.
Resultatet i morgondagens lopp har viss betydelse förstås. Hittills har vi sett i damernas U23:
Moa Hanssson Sprint 10 (18 i kvalet)
Märta Rosenberg Sprint 16 (8) + 20 km f plats 15
Elin Henriksson Sprint 26 (10) + 20 km f plats 27
Lisa Ingesson Sprint 44 (44) + 20 km f plats 34
Josehanna Lundgren Wiksström 20 km f plats 35.
Riktigt beskedliga resultat i U23 så långt. Vi får hoppas på bättre, i första hand från Märta och Elin i morgon.
Jag tycker man gott kunde lägga ner U23-VM och tänka nytt för ”överåriga juniorer”.
Hur vore det om respektive land fick ställa upp med två-tre U23-åkare i världscupen som komplement till ordinarie sexmannatruppen?
Det finns ju redan en sammanställning i VC för U23-åkarna, och tidigare delade man ju även ut pengar till dom bästa total-U23 i slutet av säsongen.
Som det känns nu är ju U23 mest för ”sent utvecklade” skidåkare – bättre dom fick/får friplatser i VC med tufft motstånd.
Jag tycker man skulle ha ett litet tight B-landslag (4+4) för lite äldre åkare man vill satsa på och ett större utvecklingslandslag (8+8) för åkare upp till 25 års ålder. Viktigt att ha en bredd i utvecklingslandslaget så att man inte missar någon åkare och att man inte blir petad bara för att man har en lite sämre säsong. Uttagningen till utvecklingslandslaget bör ske dels på faktiska aktuella resultat och bedömd potential och kapacitet där historiska resultat vägs in.
LS: Har du kollat vilka som åkt U23 genom åren? finns väl rätt många bra som åkt där genom åren jag tycker det är nyttigt ha kvar den klassen,
Jossa – det jag tycker är att 23 år är en ganska ”hög” ålder i nutida idrottsvärld.
Har en känsla av att medelåldern sjunkit i många idrotter överlag, kanske mycket beroende på en mer global satsning mot unga idrottsutövare.
Kan även tycka att åldern för att vara junior är för hög också – den borde vara 16-18 år och ifall vi skulle behålla U23 borde denna klass ändras till 19-21 år och kallas U21…
LS: Fast trenden är väl att man går mot högre medelålder i idrotter som har varit ungdomliga förut. Även i längdskidor ser vi ju flera som är en bit över 30 som presterar bra.
LS, Swestam: När nu många idrottare tränar och lever mer professionellt än tidigare, (antagligen mycket beroende på ekonomiska faktorer) så är det uppenbart att 30-35 är en idrottsålder som varit underutvecklad tidigare. Samtidigt kanske också träningen för barn och unga utvecklats på ett sätt som gör att man kunde se över upplägget med junior och U23-vm?
Brons för Märta Rosenberg, Elin Henriksson fyra och Lisa Ingesson åtta. Stark laginsats av svenskorna. Kanske inte så tunt bakom A-landslaget ändå.
Kul med svenskt brons. Som jag skrev igår väntade jag resultat från Märta och Elin. De levererade!
Margarethe Bergane fick stryk av svenskorna. Hon är rankad nr 12 i världen på distans, men här fick hon stryk av två svenskor. Imponerande och bra. Räddar U23-VM på damsidan för oss.
Lisa Ingesson på åttonde plats är långt bättre än vad jag hade väntat. Förmodligen säsongens bästa lopp av Lisa.
Josehanna verkar placera sig på 33:e plats. Vi nämnde överraskande uttagningar till JVM. Josehanna, som aldrig vunnit ett lopp som registrerats av FIS, tillhör nog den kategorin när det gäller U23.
Verkligen bra insats av de svenska åkarna och att det dessutom var intervall höjde upplevelsen ytterligare.
Kul att U23 tjejerna fick visa vad dom kan och vad dom har för nivå det här ger en bättre bild
Ronerik: eller vad säger du ? du var ju väldigt negativ efter 20 km
Inget vidare mästerskap för de norska tjejerna. Silver och brons till Anniken Sand samt ett brons till Milla Andreassen i juniorklassen och bara ett brons genom Maria Melling i U23-klassen. Bergane är ju en toppåkare i världscupen och flera andra åkare har ju medaljer sedan tidigare från JVM- och U23-VM.
jossa,
Det ”negativa” var att jag redovisade vilka resultat som varit så långt, och skrev att det var beskedliga resultat.
Jag tycker nog att det verkar som att många blundar för resultaten, eller bristen på uppnådda resultat.
Nu skrev jag att Märta och Elin räddade U23 på damsidan med sina fantastiska resultat. Lisa också långt bättre än väntat.
Uppenbart är Märta Rosenberg bäst, om man väger ihop resultaten. Vi vet att hon är jättebra också i sprint. Skall det satsas på någon, i till exempel Tour de Ski, från de här årgångarna bör det för närvarande vara Märta Rosenberg.
Märta är lite som en yngre Calle Halvarsson, jättebra fartresurser. Ofta med snabbare start än vad orken klarar, men det är en charmig egenskap. En åkare med potential.
Jossa o Manne – ja scannar man resultat från olika JVM så hittar man saker man helt glömt bort. Grabbarna 1993 var enormt bra. Lasse Carlsson hade mycket oflyt med sjukdom och skador men har fortfarande ett av de bästa testresultaten genom tiderna. Bröderna Fredriksson hade ju framgång i seniorsamanhang även om de sorgligt nog konkurrerade i den värsta dopingeran plus ett obarmhärtigt bra norskt lag och kunde haft större lycka.
Snyggt att komma ihåg Lars Göran. Var väl egentligen enda han gjorde som skidåkare.
När det gäller U23, och dess vara eller inte vara, tror jag det är en viktig tävling. Vad jag vet ser vi ingen i fältet som vunnit i världscupen, eller ens kommit på pallplats. Längdåkning på skidor är inte som simning, att 16-åringar kan vinna. Nästan ingen vinner före 23 års ålder. Normalt krävs flera år av hård seniorträning först.
Sedan finns undantagen, de stora stjärnorna som är bra redan i mycket unga år. En Linn Svahn eller Frida Karlsson, men det är ganska unika undantag. Viktigt att få jämföra sig med jämnåriga på lite lägre nivå än vad de äldre åkarna håller.
För publiken är tävlingen kanske inte lika intressant som för åkarna själva.
Ronerik – visst, kanske inte längdskidor är som simning eller tennis där tonåringar slår igenom hela tiden…
Min favorit alla kategorier är Monica Seles i tennis – i slutet 1980-talet och början av 1990-talet slog hon igenom som 15-åring, vann åtta Grand Slam-turneringar redan som tonåring (fortfarande rekord på både herr som damsidan) – dessutom spelade ihop 100 miljoner innan hon fyllt 20 år…
Tyvärr fick hon ju en kniv i ryggen under en match våren 1993 (av en tysk maniac) – efter detta kom hon aldrig riktigt tillbaka…
Jag tycker åkare som Johannes Linn & Alvar samt Frida visar att man kan vara ung och slå igenom utan att vara fem år på touren innan succé…
Ronerik: Lisa kan i sina bästa stunder åka riktigt bra men en väldigt ojämn åkte bra i Gällivare slog då Hoffmann och McCabe som exempel och blev 27 det tyder ändå på att det finns där när det stämmer, Personligen hade jag förväntat mig minst en topp 10 från Lisa under mästerskapet och det kom till slut
LS: Om man är exceptionell talang ja. Men om man inte är en exceptionell talang så går inte det att kopiera. För dessa är U23-VM ett bra mästerskap.
Anders: Han fick väl med sig någon stafett medalj också den LGD men sedan tog det stopp
swestam
Utvecklingslandslag damer:
Märta Rosenberg 2002
Lisa Ingesson 2002
Lisa Eriksson 2003
Elin Henriksson 2003
Evelina Crüsell 2004
Erica Laven 2004
Elin Näslund 2004
Till utvecklingslandsslaget kommer man först efter sitt sista JVM, och stannar i alla fall under U23-åldern. Men max 8 gör att man behöver försvara sin plats.
B- lag
Sofia Henriksson 1994
Moa Hansson 2001
Louise Lindström 2000
Uppgifter för Utvecklingslag och B-lag är bland annat att få konkurrenskraftigt deltagande i Skandinaviska cupen och nationella tävlingar. De bästa kan få testa världscup.
Juniorer som Mira Göransson, Elsa Tänglander mfl hanteras på annat sätt.
Var det ungefär så du tänkte?
Ronerik: Ja, det ser bra ut. Möjligtvis borde Lundgren få plats i utvecklinglandslaget (åtminstone på pappret om hon inte kommer med i A-landslaget).
swestam
Jag hade tänkt sätta in Moa i B-laget, men tänkte att hon kanske tillhör A-laget. Tror det är viktigt att utvecklingslaget viks åt U23-åldrarna, kanske upp till 25 som du skrev. Förutom vad jag skrev är naturligtvis en uppgift att utgöra stommen till starka lag till U23-VM. Dessutom försöka ge de nu 4-6 år äldre ”tanterna” i A-laget smisk.
Hur Utvecklingslag, B-lag och A-lag hänger ihop får man fundera vidare på.
Tittar på lagen till stafetterna.
JVM: Laget är
1. Anton Grahn klassisk
2. Mira Göransson klassisk
3. Alvar Myhlback fristil
4. Evelina Crüsell fristil
Det var i klassisk stil som Crüsell och Mylback tog guld. Nu får de i stället köra fristil. Kanske ok ändå
Myhlback får möta fristilssuveränen Nordhagen på sin sträcka.
Troligen vinner Norge. Sverige kanske silverfavorit i kamp med Italien, Schweiz och Frankrike
22 lag i mixstafetten. Fantastiskt! Längdåkningen är inte död.
Guld i stafetten. Crüsell vilken åkare.
Såg inte, höll bara koll på FIS sträck-tider, vilket var oväntat spännande. Men måste vart en kul avslutning.
Milla hade ingen chans mot Crüsell trots försprånget! Bra åkt av de andra tre i laget också självklart. En stor applåd till JVM-stafettlaget – Grahn, Göransson, Myhlback och Crüsell!
Ja det var ett oväntat guld, det hade man gett upp när inte Alvar kunde närma sig på tredje!
Något av en genomklappning för Milla, hon hade ett bra försprång men var tydligt efter i mål utan spurtstrid.. Men det är ju så det kan vara, en skidåkare är inte alltid i bästa form..
Det är en bra sporthelg detta.
Jvm, U23 på fm, Skidskytte vm på em och Canmore på kvällen.
Kul att höra Hård och Blomqvist igen, annars känns det ändå som att Jihde har tagit sig lite och börjar låta mer intresserad av detta med skidåkning..
Vilken fight det var om positionerna i U23:s mixedstafett, inte minst för Märta på sista sträckan. Trång bana och ett samlat gäng som gjorde upp om det. Det var nästan utmattande bara att se hur de kämpade inbördes och man var ju rädd att någon stav skulle gå eller något annat trassel inträffa. Men jag tycker hon löste det bra Märta.
Den här uppturen behövde U23 åkarna. Är så svårt att slå sig in i seniorsammanhang så tror de kommer få energi av det här och kanske några individuella sponsorer för fortsatt satsning. Märta åker smart men är lite för mesig mot slutet och hamnar lite fel men hade inte kunnat slå Gagnon. Kul för Canada! Norge på damsidan är svårbedömd… inget bra genomförande överlag.
Ja, det kanske är orättvist att prata om genomklappning av Milla. Melling på sista etappen bara försvann efter ett tag, lite som Milla som plötsligt var ikappåkt.. Norge kanske hade något problem med materialet idag?
Makalösa insatser av Skellefteåtjejer i båda stafetterna, och båda vann sina sträckor tydligt..
Evelina Crüsell fick förmånen att vända underläge till seger. Norskan gick inte bra, men hade ändå 5:e sträcktid. Hade Crüsell åkt som 3:an på sträckan, hade det inte räckt till seger. Nu var hon tydligt bäst, och då blev det guld. På slutsträckan fanns också individuella fristilssegraren Maria Gismondi, Italien. Här fick hon tydligt stryk av Crüell.
Crüsell tillsammans med Alvar Myhlback bar upp laget, men alla i guldlaget gjorde fina insatser.
I Sveriges lag i U23-stafetten var det Elin Henriksson som stack ut. Från plats 8, 25 sekunder efter täten förde hon upp Sverige till första plats. 27 sekunder före Berganepå sträckan. Hon är ändå rankad nr 12 på distans i världen. Dessutom 6,4 sekunder snabbare än Nadja Kälin, hon som var med och snuvade Elin på medalj i individuella loppet, där Nadja blev silvermedaljör. Majestätisk klassisk åkning av Elin Henriksson.
Ronerik: Ja det är på tiden att Skellefteå får fram några namnkunniga åkare!
Det finns ju både skidklubb och fina spår så jag har tyckt att det varit konstigt att knappast någon har klivit fram tidigare. Umeå har ju t ex haft sina åkare, och Piteå är en namnkunnig skidklubb.
Peos
Det mesta går framåt i Skellefteå just nu. Även skidåkningen.
Skellefteå har varit bra i skidåkning, men det var rätt länge sedan. Man tog SM-guld i herrstafett åren 1975, 1977, 1978 och 1979. Man har en riktigt bra långloppsåkare, men jag har inte vetat om att man haft sådana skidkanoner i stan som det nu visat sig vara.
Verkar också som att utvecklingen varit snabb. Crüsell fick något av ett genombrott i samband med säsongspremiären i Gällivare, och har ju därefter haft en bra säsong.
Henrikssson hade jag inte alls fått ögonen på förrän hon vann i 10 km klassiskt i Falun 21 januari
Samtidigt vann Crüssell juniorernas motsvarande lopp.
Elin Henriksson är en av de allra yngsta på U23-VM. Född i oktober 2003 är hon bara dryga halvåret äldre än junioren Evelina Crüsell, som är född i maj 2004. Henriksson kan åka 2 år till i U23. Om allt går som man kan förvänta, lär de båda 2 åka U23-VM nästa år.
Märta Rosenberg har då sitt sista år i U23, och med alla 3 där kan Sverige få en stark uppställning då.
Barbro Martinsson var en mycket vass åkare från Skellefteå. Verkade på samma tid som Toini Gustavsson Rönnlund. Två individuella fjärdeplatser på OS. 2 individuella sjätteplatser på VM. OS-silver i stafett 1968. VM-silver i stafett 1962. VM-brons i stafett 1966.
JSM i Ulricehamn startar 14 februari och sänds av Bonniers. Skön omväxling till enahanda seniortävlingar från over there.
gka
De som nu åkt JVM kan väl knappast kasta sig in i nya tävlingar direkt på onsdag. Särskilt inte de som åkte stafett i söndags. Jag skulle inte tro att de kan prestera på topp tre dagar senare, med hemresa däremellan. Behövs ockkså tid att ”landa” mentalt.
Sprinten på torsdag och klassiska loppet på lördag är nog mer möjligt att de kan vara med på.
Finns dock många juniorer vid sidan av de som åkte i Planica.
Och nu blev USM största sportnyhet på Expressen. Frågan är vem som är bäst på sprintstafett av Hannah Karlsson och Jenny Solin.
USM Ulricehamn – Borde vara egen avdelning här.
Ser ut som att alla svenska JVM-resenärer är med i Ulricehamn. Kul!
Däremot ser det knappast ut som att U23-åkarna har någon aktuell tävling förrän Skandinaviska cupen i Hommelvik Norge 1- 3 mars, sedan Östersund 8 – 10 mars. så hoppas jag att flera av dem får åka världscup i Falun 15 – 17 mars.
Nu hoppas jag att höga vederbörande gör vad de kan för att få ihop ett gott lag till Skandinaviska cupen. Vi har bra åkare, men de var inte på plats sist. SKÄRPNING !!
De svenska individuella guldmedaljörerna på tjejsidan från ungdoms-OS och JVM tog idag de sina första JSM-guldmedaljer. Dvs både Evelina Crüsell och Elsa Tänglander vann idag masstartsloppen i fristil (15 km för Evelina i D19-20 och 10 km för Elsa i D17-18).
Första dagen av JSM
I båda distansloppen i fristil för herrar blev det spurtuppgörelser med flera åkare inblandade.
i U20 var JVM-resenärerna etta och tvåa, med Jonatan Lindberg knappt före Erik Bergström.
Damernas U20 vanns programenligt av Evelina Crüsell, dryga halvminuten före Mira Göransson
U18 bland damerna blev dagens behållning, där Elsa Tänglander satte en våldsam fart. i 2 kilometer hade hon sällskap, men Kajsa Johansson, kollegan från Ungdoms-OS som försökte hänga med längst, fick sota för det, och hamnade till sist på plats 13, 2,5 minuter efter. Tvåan i loppet var distanserad med halva den tiden.
Uppenbart är Elsa Tänglander en mycket lovande ung åkare.
Ronerik – vi avvaktar med att höja Elsa Tänglander tills hon visat något i klassisk och dessutom bestämt sig för att skippa Militärpatrull…
LS: Tänglander har redan visat något i klassiskt. Fyra på 7.5 km klassiskt i ungdoms-OS och då var hon missnöjd med sin insats. I Idre och Boden slog hon Mira Göransson som var tia på JVM i det klassiska loppet.
Det är fullt möjligt, kanske till och med troligt att Elsa Tänglander inte är lika bra i klassisk skidåkning. Det finnss sådana skidåkare. Till exempel Jessie Diggins. De flesta håller nog ändå med om att Jessie Diggins är en mycket bra skidåkare. Inte bara för att hon är rankad bäst på distansåkning.
Elsa Tänglander har en mycket lång väg kvar dit, men hon sticker ändå ut. Hon, född i september 2007, är typiskt yngst i U18-lopp, men bäst (i alla fall i fristil). Hon har tävlat med de äldsta juniorerna i vinter, med gott resultat.
I dag startade hon i ett tempo långt högre än vad Crüsell höll i U20. Låg mer än 30 sekunder före tidvis. Det trots att hon fick göra allt jobb själv, eftersom hon var helt ensam i spåret.
Jag är fascinerad av Elsa Tänglanders åkning. Om någon LS inte är det, stör det inte mig det minsta.
En hel del favoritfall i tjejernas JSM-sprint. Minna Mikaelsson och Evelina Crüsell missade båda final pga dålig åkning i semifinalerna, Mikaelsson var för övrigt överlägsen i kvalet i den yngre tjejklassen. Alva Svahn åkte bra i kvartsfinalen men var helt slut i semifinalen. Elin Näslund och Kajsa Johansson ej till start. Elsa Tänglander vann i den yngre klassen och Erica Lavén i den äldre klassen.
Angående Tänglander och den klassiska stilen. Hon valde alltså längd på skidgymnasiet för att hon gillar att åka klassiskt.
Swestam – angående Alva Svahn – såg du sprinten eller kollat resultaten bara?
Att jag undrar hänger samman med om Alva Svahn verkligen tröttnade i semifinalen eller om det hände något annat?
Alva åkte ju 20 sekunder långsammare i semi jämfört med kvartsfinalen…
LS: Jo, jag kollade på sändningen från JSM. Det är möjligt att det hände något men det var inget som syntes i bild (inte riktigt hela sprintbanan täcktes av kameror och de följde täten). Det är ju en väldigt lång sprint för tjejjuniorerna med åktid runt 4 minuter med väldigt tungt före idag så det är möjligt att hon körde slut på all sin energi i kvartsfinalen (och i kvalet hade hon ju bara 23:e tid).
Alva Svahn gjorde ett svagt kval med 23:e plats, och distanserad med 24 sekunder. Mycket bättre i kvarten. Bara 2 hundradelar från vinst i sin kvart, och före Crüsell. Åter sämre i semi, där hon var långsammast av alla. Kan ha varit någon incident, men märkligt att hon åkte så svagt i kvalet också.
När det gäller Elsa Tänglander verkar hon vara uttagen till JVM i skidskytte återigen. Tävlingarna går nu i slutet av februari. Det är fullt möjligt att hon inte bestämt sig för vad hon skall satsa på. Pichler drar väl i trådarna.
Skumt överhuvud taget med vart åkarna hör. Crüsell ingår i Team Eksjöhus, och har åkt något Ski Classics. Klubbperioden är kanske generellt över, och bara företagen sitter på stålarna och kan köpa in åkare som de vill?
Elsa är mycket duktig på både skidskytte och längd. Hon utklassade alla andra i Swecup för någon månad sedan. Nästa vinter är det juniorvm i skidskytte hemma i Östersund. Man kan väl anta att hon gärna är med där.
Tänglander satsar i första hand på längdåkningen kör lite skidskytte också. Mitt intryck är att hon är lika bra på klassisk stil. Påminner en del om Frida Karlsson rent åktekniskt. Dock är ett år äldre Kajsa Johansson från Övik ännu mer lik Ebba.
Tyvärr ingen av av dessa framtidsnamn med idag då Kajsa blivit sjuk och Elsa laddar för JVM i Skidskytte.
Klassiska tävlingar idag, och med individuell start. I 10 kilometer för pojkar, 5 kilometer för flickor. Beskedliga distanser, men ändå blev det stora tidsdifferenser.
Jonathan Lindberg var den ende av JVM-åkarna. på pojksidan som åkte idag. Programenlig, tydlig seger.
I yngre klassen vann Måns Raavald klart. U18 och U20-loppen över 10 kilometer gick lika fort
Stjärnan i U-18, Elsa Tänglander verkade ha lämnat, för att förbereda JVM i skidskytte. Mer avslaget utan henne, och det gavs då heller inget svar om hon kan åka klassiskt.
U20-loppet gick nu cirka 1 minut och 45 sekunder snabbare. Där vann som väntat Evelina Crüsell.
Erica Lavén, som stod över skejtloppet, blev tvåa drygt 40 sekunder efter. Trean Göransson dryga minuten distanserad.
JSM avsluta i morgon med stafetter. Tycker nog att tävlingarna varit lite avslagna, då flera av de bästa saknats till start.
Lite OT men Elsa Tänglander vann guldet i sprinten i den yngre klassen på JVM i skidskytte idag. Ingen dålig dubbel hon har tagit denna säsong.
swestam
Noterar att Elsa hade andra åktid över de 6 kilometrarna, 4,4 sekunder långsammare än franskan som kom tvåa. Franska tjejen hade en bom mer. Nästan exakt 2 år i ålder skiljer mellan åkarna. Det understryker hur bra Elsa åker skidor, i alla fall i fristil.
Kommer hon att dominera juniorloppen i Sverige redan nästa säsong?
Varför kallar man Sara Anderssons skidskytte-guld för junior-VM-guld??
Sara är ju 21 år gammal…
Varför inte U23-guld?
Ls… För att man är junior längre i skidskytte. Sara är fortfarande junior som skidskytt, inte senior än.
Manne har rätt. Man höjde junioråldern i skidskytte för några år sedan så och nu har man en U22- och en U19-klass på junior-VM (tidigare hade man bara en juniorklass). Ibland kallas U19-klassen för ungdomsklassen och då kallas U22-klassen för juniorklassen. Och mästerskapet heter junior-VM så det är helt korrekt att säga att Sara tagit JVM-guld.
Synd på Elsa idag. Felfritt skytte i de tre första skjutningarna men sedan förstörde två fall så det blev tre bom i fjärde skyttet. Men Elsa har stjärnkvaliteter.
Patetiskt att kalla idrottsmän/kvinnor för juniorer när dom är 22 år!
Inte undra på att vissa inte utvecklas när man daltar med dom långt upp i vuxen ålder…
Alvar Myhlback är ett praktexempel på att man kan vara bland seniorerna redan från 16 års ålder…
LS: Vilken tramsigt kommentar av dig. Varför skall du hålla så låg nivå på en del du skriver härinne?
Swestam – vadå tramsigt?
Det är väl ett diskussionsforum, med folk med olika åsikter om olika saker…
Jag tycker det är patetiskt att kalla vuxna personer på juniorer, inget konstigt alls med denna åsikt.
Skulle kunna sträcka mig till att man är junior så länge man är tonåring, men, tycker egentligen att när man fyller 18 år är man myndig och borde vara senior…
Vilka andra idrotter är man junior upp till 22 år?
Jag älskar inte bara skidor, jag älskar tennis också, och i den sporten är man utvecklad och ”klar” för proffstouren när man är 18 år.
Tänker osökt på Monica Seles som redan som tonåring vann åtta Grand Slam-turneringar och hade 50 miljoner på lönekontot…
Ls… Man har rätt att ha olika åsikter. Men man har ingen anledning att uttrycka åsikterna på ett så otrevligt sätt och med så hård ton som du gjorde ovan.
Man har olika juniorålder i olika sporter. Ofta är dessa anpassade efter respektive idrotts förutsättningar. I vissa sporter, som t.ex konståkning är det inte ovanligt att vara bäst i världen när man är i 15-årsåldern, medan det i andra idrotter som skidor och cykel i stort sett är omöjligt.
Syftet med ålderskategorier är ju bland annat att övergången till senioreliten ska gå mjukare. Och då måste åldrarna för juniorer se lite olika ut i olika sporter, eftersom dom har olika förutsättningar. Dessutom löser dom olika sporterna det lite olika med vad dom kallar sakerna. I skidskytte har man en yngre och en äldre juniorklass även internationellt, där den äldre går t.o.m. 21. Dock Harman inte (vad jag vet) någon U-23-klass. I cykel är man junior tom 18 år, men där finns U-23-klass. Att skidskyttarna kallar sitt äldre gäng för juniorer, är ju mer en lingvistisk fråga och har ju ingen faktisk betydelse. I cyklingen tourer brukar t.ex. U-26-tröjan kallas ungdomsyröjan.
Ska tillägga att Alvar Myhlback är smått unik. Jag tycker det är bra att det finns möjlighet för honom att ta helt egna vägar. Men det är inte vettigt bygga juniorfördelningen i längdskidor på Alvars förutsättningar.
På tal om tramsigt, tycker jag att det är tramsigt att Evelina Crüsell förmodligen kommer att köra juniorloppen i Östersund, om hon inte åker seniorklass där. Varför är det viktigt att se om man vinner med 38 sekunder eller 46?
I Skandinaviska cupen i Hommelvik blev Eva Ingebriktsen tvåa 4,5 sekunder från vinst i fristilsloppet. Hon är junior, precis som Crüsell. Man skall åka på den nivå man har, oavsett ålder. De flesta mår bra av att mäta sina krafter. Jag hoppas att det inte handlar om att förbundet hellre luftar de som hamnar runt plats 30 eller 40.
På tal om plats 30 eller 40 i loppet jag nämnde – vad har hänt med Lisa Winsa? Hon hamnade som nummer 60. För 4-5 år sedan var Winsa och Kristiansson pigga överraskningar i Tour de Ski, men vad hände sedan. Är det Covid, eller vad har ändrat förutsättningarna så markant?
Ronerik – om vi skall vara lite petiga som heter dom Vinsa ock Kristiansen.
Ingen av dom har väl varit riktigt heta som seniorer – Lisa har inte riktigt räckt till och Moa Molander-Kristiansen hade väl ryggproblem och lade av…