Utveckling eller avveckling?
För ett par år sedan visade vi då och då olika grafer från några världscuplopp, vilket var väldigt uppskattat bland statistiknördarna. Graferna visade exempelvis hur mycket åkarna var efter ledaren vid olika mellantider och då, 2007/8 var det norrmannen Trygve Tømta som försåg oss med statistiken. Tyvärr tröttnade Trygve efter ett tag vilket var synd, men nu är det äntligen dags igen, fast den här gången från annat håll!
Ni är många som den senaste tiden diskuterat det nya schemat för Världscupsäsongen och VM i Norge. Signaturen Skidjan skrev i en tidigare kommentar att 83% av årets starter i världscupen och VM kommer ske i någon form av masstart.
En som tittat på samma område är Joran på Statisticalskier.com. Han är inte bara en skidentusiast utan även statistiker och ägnar dagarna åt att göra skidrelaterade diagram. Visste ni förresten att Per Elofsson är den skidåkare (efter 1994) som varit på pallen flest gånger i proportion till antal distansstarter i OS, VM och Världscup!
I diagrammet ovan kan man se hur utvecklingen av tävlingsformerna har sett ut över tid. Storleken på pricken är proportionelig till hur många gånger den tävlingsformen använts den säsongen i herrtävlingarna
Föga förvånande visar diagrammet avvecklingen av de individuella starterna men även stafetterna är betydligt färre nu i proportion till andra lopp på säsongen. Längtar ni tillbaka?
Joran har även lovat göra en del statistik åt Skidpepp som inriktar sig på det svenska landslaget. Så kom med förslag på vad ni vill se. Det kan handla om de jämnaste resultaten, vem som stått flest gånger på pallen i proportion till starter, de största framstegen över två säsonger eller vem som har varit bäst på en viss sträcka – ja nästan vad som helst går att analysera från mitten av 90-talet och framåt.
Brassa på! All statistik är bra.
Gillar verkligen hur intensiteten härinne redan är så hög. Det kommer bli en grym säsong!
Det hade varit bättre med originalbilden, som är mycket mera läsbar!
Kurt: Bilden blev tyvärr något otydlig och liten för att få plats, du får ta fram förstoringsglaset! Här finns orginalartikeln att läsa för den intresserade: http://www.statisticalskier.com/2010/10/week-in-review-sat-oct-16th/
Intressant statistik, men väntad. Jag personligen saknar fler individuella starter, men jag tror att utvecklingen mot mer sprint, massstart och dubbeljakt, tour de ski och liknande är ett måste för att den kräsna publiken ska finnas kvar. Unga har ett annat sätt att se på idrott än min generation(70-talister) och äldre.
/henrik
http://nyheter24.se/blogg/henrikedstrom/
Snickesnack Henrik, det är sånt där som de lurar sig själva med i UCI.
Och som sagt snart finns det inte mer plats till ”utveckling” för än alla individuella distanser är borta.
Ull och Skade gråter!
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/246/174.html
Vår vilie . . (är), att thu . . lather anamne udi tienesten the mäste dugläge unge karler, som .. äre färdige at löpe på the skider.
År 1555
Jag tror faktiskt att masstarterna skulle kunna bli helt ok om man bara ordnade bra banor. Problemet nu är att banorna är alldeles för lättåkta vilket gör att det inte går ifrån. Utan att ha studerat det närmare misstänker jag också att på de flesta ställen där det körs världscup så ligger stadion i dalen, sedan kör man en sväng uppför och sedan har man utförslöpa ner till stadion igen. Det är alltså som gjort för att hämta in utbrytningsförsök. Man borde lägga banorna så att det inte är alltför lättåkt in till stadion. Kolla avslutningen av TdS t.ex. Kan inte FIS-pamparna ställa sig frågan varför den blir intressant.
Fasen, ”UCI”, menar ju FIS, tur att cykelsäsongen snart är över :)
Hmm från och med nu ska jag säga ”skrinna” när det gäller åka fristil.
Varför?
1.På norska heter ”sköyte” med samma betydelse.
2. Det betyd-er|de att åka skidor också förr i tiden.
Passar bättre än Ulfbågens ”skridskoåkning iaf” från fristilens barndom.
Alltså: tekniken = fristil
Verbet ”åka fristil” = skrinna
:) Om en trettio år så kanske alla säger det! Var först du med.
Skrinna gör jag endast på mina långfärdsskridskor. På skidorna skejtar jag.
Nä fy farao då Oskar ;)
Skrilla är en synonym som man kunde använda.
”Sköyter” gör ju både norrmännen på skidor och på skridskor (sköyter!) så det är ju bara en vanesak. Det borde kännats minst lika fel för amerikaner och norrmän att säga ”skrinna” på sina respektive språk år 1986.
Gillar inte ordet skejtar, särskilt inte på pränt! Som e-mejl.
Nog om det, varken vill eller kan tvinga någon ;)
Det finns flera gamla sköna utryck som det kunde vara värt att börja använda igen, speciellt i dessa dagar då allt ska moderniseras. Som en slags protest. ”Storrännare” är en favorit.
Storrännar’n Hellner, kan vi kalla honom t ex.
Vilket är ert favoritord som inte används idag?
Gabriel,
individuell start
kampen mot klockan
mmmmm, han borde komma snart (när kameran filmar en gran i 30 sekunder)
Dessa uttryck saknar jag från förr. Dock ur ett kortare tidsperspektiv.
Oskar: det var nåt magiskt att vänta med kameran på en passering, gärna en bild på en gran med ”upplega”.
Det är som julafton, inte fasen öppnar man presenterna dagen innan.
Och så skidar de förbi och man tittar på tiden, tittar på tekniken, tittar på farten, lyssnar på en(förhoppnigsvis vettig) kommentator som följer med i utvecklingen sen förra mellantiden.
MUMMA!
Ja, ränna är fint – det är bara att bli med på Påskrännet mellan Ljungdalen och Storsjö med Anders Södergren som fast inventarie ;) (Tiio vann dock årets)
Jon.( Lettåkte banor) Kolens 5mil siste vinter, åkare etter åkare ramlet av lasset, og til slutt bare 2 mann som kjempet om sigeren………..
tolsrav – ”åkare etter åkare ramlet av lasset” – såg vi samma lopp? I det lopp jag såg ryckte tre åkare på första hälften och åkte solo länge… två av dom kroknade så småningom, och en fjärde kom ikapp på slutet och gjorde upp med den förste.
Apropå sköna längdskidsuttryck måste norskans ”smörrebom” vara en av värlshistoriens gulligaste ord. Det är så direkt och lättförståligt, ungefär som ”drasut”, vilket i och för sig inte har nåt med längdskidor att göra…
Tolsrav: Det låter ju bra med tanke på VM. Fast det lär väl toksnöa och då spelar det ingen roll att det är bra banor :-)
Mycket intressant med statistiken över de bästa upp till 24 år förra säsongen. På herrsidan hade Norge bara en förutom Northug medan Sverige hade tre och Kazakhstan fyra.
På damsidan hade Sverige flest, sju damer bland de 25 bästa, Norge fem, Kazakhstan och USA två vardera. Kul också att en av mina personliga favoriter Emma Wikén var bland de 25 bästa. Hoppas hon kan få ett riktigt genombrott under årets säsong.
Länk: http://www.statisticalskier.com/2010/10/best-young-distance-skiers-2009-2010/
Världscupen i alpint drog i gång igår med skrala svenska framgångar och det blir nog inte bättre idag.
För ett par år sedan så startade också längd-världscupen i slutet av oktober med Dusseldorf-sprinten, vilket jag gillade då säsongen och intresset för sporten påbörjades tidigare. Dessutom hade man bättre startfält, framförallt bland all-round-åkare, än de haft de senaste åren och tävlingen fick lite mer ploj-status som den förtjänar med den banan och snön.
Jag vill ha tillbaka Dusseldorf till slutet av oktober. Vad vill ni?
Jonas: Jag håller med, jag saknar Dusseldorf!!!
swestam: Den där statistiken som killen gjort är inte 100%. Vet inte riktigt hur han gjort men hans FIS-punkterna stämmer inte med de som finns på FIS-hemsida.
Enligt FIS har Norge 8, Sverige 7, Finland 4, Ryssland 3, Est, Cze, Tys och Fra 1 på topp 25 statistiken över damer upp till 24.
På topp 30 som känns naturligare och används oftare inom FIS har Norge 10, Sverige 7, Finland 5, Ryssland 5.
http://www.fis-ski.com/uk/604/607.html?sector=CC&listid=300081&lastname=&gender=L&firstname=&nation=&order=DI&fiscode=&birthyear=86-92&Search=Search&rec_start=0&limit=50
Sverige har många unga duktiga damåkare, killens statistik gav en lite FÖR positiv bild av verkligheten.
swestam: På herrsidan har Norge 5 och Ryssland 5, Tyskland 4, Kazakstan och Sverige 2, Fin, Can, Sui, Fra, Ita, Cze, Rou en åkare upp till 24 år topp 25.
statisticalskier.com är en intressant sajt, men blev en aning skeptisk till hans kunskaper då han inte visste Kuitunen var bättre på skejt och att Jouhag var ung. När dessutom en färsk juniorvärldsmästere saknades på statistiken över de bästa unga åkarna kollade jag upp lite källor.
* var bättre på klassiskt
Åh, man borde kunna redigera inlägg här. Hittar alltid en massa skrivfel efter man tryckt *skicka*.
Instämmer, statistik är lurigt …
Johan: kan inte skillnaderna mellan Jorans statistik och den officiella FIS-statistiken bero på att Joran bygger på FIS-poängen för de fyra bästa loppen under förra säsongen medan FIS-statistiken bygger på alla lopp som har FIS-status.
Det måste vara nåt mer än det. De flesta (alla?) får ju bättre FIS-poäng om man plockar bort de sämsta och bara räknar de fyra bästa loppen. Men t.ex. Emma Wikén har 50.16 på FIS officiella statistik och över 100 på Jorans. Det går inte ihop.
Han har nog fifflat lite för att få med två amerikanskor som inte platsar…
Ah, nu vet jag. Han lämnade bort alla löpare som gjort mindre än fyra WC starter förra säsong. Då fick han med amerikanskorna, men bort åkare som inte fått ihop 4 WC starter men åkt bra på JVM och skandinavisk cup och på så sätt har låga FIS-poäng. Rätt smart. Men inte 100% sanning.
Fast samtidigt så gäller väl inte FIS poänglistor för hela säsongen utan för delar av säsongen. Om man kollar på Emma Wiken så har hon följande FIS-poäng i distans under 2009/10:
Period 1 & 2: 96.43
Period 3: 87.68
Period 4: 65.96
Period 5: 55.01
Period 6: 50.16
Hennes fyra bästa resultat under säsongen ger FIS-poäng i intervallet 42.47-51.72. Om man istället bara tittar på distanslopp i världscupen (som för Emma bara handlar om Lahtis och världscupfinalen i Falun) så ger hennes fyra bästa resultat FIS-poäng i intervallet 77.89-113.79. Fast jag är inte säker på att detta är förklaringen. Jag hänger inte riktigt med på metodologin bakom beräkningen FIS-poängen (länk: http://www.statisticalskier.com/2010/06/athlete-rankings-whats-in-your-bucket/ )
Du har rätt, han räknar alltså bara WC lopp. Intervallet 77.89-113.79 passar in i grafiken på Emma.
Det går att göra sjukt mycket med statistik. Det gäller att ha tungan rätt i mun när man analyserar.
First, I apologize if I’m misunderstanding any of the comments above. I don’t speak any Swedish, and Google translations are a bit rough.
I will be the first to admit that I am not an expert on things like whether Kuitenen was a better skater or classic skier. Being in the USA and not speaking norwegian/swedish can make it difficult to follow international skiing. One of the reasons I started statisticalskier.com was to force myself to learn that kind of thing.
I apologize for the confusion regarding my ”Best Young Skiers” post. As I think swestam and John finally figured out, I’m not simply copying FIS’s numbers. I used only World Cup (including Tour de Ski) or Olympic races, only averaged each skiers best four races and I omitted skiers who did fewer than 4 World Cup races last season.
This means that skiers who did well in non-WC races (OPA Cup, Scandinavian Cup, etc) won’t get credit for those performances. I wasn’t trying to mislead, I was simply interested in which younger skiers had done well when actually skiing in WC races, that’s all.
Also, you should be aware that maintaining a data set of this size (>3000 races) is quite difficult, and errors in the data are inevitable. I try to make this quite clear on my site. FIS is not immune to this problem. You’d be surprised how many mistakes on the FIS website I discovered in the process of compiling these data.
I hope that made sense, although I’m sure everyone’s English here is much better than my Swedish! ;)
Hi Joran
Yeah, it was a bit confusing at first, but we finally figured it out :)
I think your site is great and you are doing a fantastisk job with all the numbers. Keep up the good work! Statistics is fun but can be a little bit tricky sometimes.
Looking forward to more interesting statistics from you.
Joran, feel free to write in english here. I think everyone here understands it.
Oskar: snart är det väl dags för en (kombinerad?) Beitostölen/Bruksvallarna-tråd?
Vintern är i full anmarsch (sjöarna börjar frysa på redan nu i Stockholmsområdet då medeltemperaturen varit 1-2 C under den normala för Oktober!) och skidsuget är starkt, starkt, starkt.
Jag vill gärna se dig eller Martin tippa topp 3 för båda nationella öppningarna och kanske årets överraskning (förra årets måste ju vara talangen Andrew Musgrave, GB!)
Skidhälsningar ;)