”För OS-guldet, en efterlängtad bragd, byggd av fulländat taktiskt lagarbete och segervilja”
YES! Stafettlaget tog hem bragdguldet!!! SvD avslöjade för en stund sedan att våra allra härligaste skidherrar Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner tog hem bragdguldet!
Segerloppet genom de fyra bragdkillarna sträcka för sträcka från SvD. Richardsson (Rickardsson?? Alla stavar olika) inleder:
”Första varvet handlade om att hålla sig passiv och låta andra dra, så första varvet var ganska lugnt. Sedan körde jag på mer på andra varvet då det var mer uppkört i spåren. Jag hade även väldigt bra skidor så det var bara att kämpa på och ge ett bra utgångsläge till Johan. Men det var nära att jag vurpade i några kurvor, det var smålurigt i spåren och det var några som ramlade och på håret att det hände mig också, men jag klarade det.”
Johan Olsson:
”Jag var fruktansvärt nervös, och då är det bra att ha rutin innan start, så att man vet vad man ska göra för att hantera sin nervositet. Det som gjorde mig nervös var att det var så mycket snö som föll ner, jag visste inte hur skidorna skulle fungera när jag väl stack ut. Jag minns att Hjelmeset åkte mycket på mina skidor, då vände jag mig om och sa till honom att sluta störa, när han slutade köra på mig så åkte jag ifrån honom direkt, han var väl ganska trött då.”
Södergren:
”Jag var otroligt nervös inför stafetten, jag hade ont i armarna av nervositet. Det släppte snabbt när jag kände att det fungerade efter 100 meter och att vi hade ett drömläge med en lucka till huvudkonkurrenten Norge. Jag fick även ett väldigt fint lopp med draghjälp. På slutet hade jag krafter kvar för att ge ytterligare några sekunder till Marcus.”
Hellner:
”Jag tog det lugnt första varvet för jag hade satt 15 sekunder som en gräns för då kände jag att Northug ändå inte hade fått kontakt. Då kopplade jag på turbon och det var grymt skönt att kunna göra det. När jag fick svenska flaggan och gick mot mål var det största ögonblicket.”
GRATTISS!!!!
Kan tilläggas att bragdguldet sällan går till lag så man kan förstå att gossarna gjort bra intryck på juryn. SvD har även ett härligt bildspel från stafettdagen.
Läs mer i andra medier: DN, Aftonbladet 2, Expressen
Stort Grattis!
”För OS-guldet, en efterlängtad bragd, byggd av fulländat taktiskt lagarbete och segervilja”
Tycker nästan motiveringen låter mer som Dubbeljaktsloppet på OS. Det var väl mer taktik och lagkörning i det än i stafetten.
Bara att buga och bocka. Till skilnad mot pristagarna i Nobellpriset i litteratur och fredspris, så ser jag denhär utnämningen som helt rätt.
Grattis och hoppas på en spännade stafett i VM i Kollen.
Grattis! Sjukt kul!!!
http://www.svd.se/sportspel/nyheter/se-stafettlagets-bragd-i-bilder_5789035.svd#image_4
Man riktigt ser på Teichmans ansiktsuttryck att han är plågad av ursinnet i Johan Olssons forcering… man blir lite vemodig nästan på att tänka hur Axel har det där och då.. men sådan är tävlingen.
JAAA härligt! Ger så goa minnen det där loppen! :) Framförallt Hellner tycker jag är värd bragd för vinterns kämparglöd. Å Södergren fast på ett annat sätt… å goa killar är de oxå!
Daniel Rickardsson – bragdguldmedaljör!
Jag brukar nog kunna föreställa mig det mesta. Men det hade jag aldrig, ens i mina vildaste fantasier, kunnat tro för bara två år sedan. Ja… det gäller förresten hela laget, vilken absurbt häftig utveckling dom haft!
Jag får rysningar bara jag läser texten i inlägget, shit vilken dag det var. Och tänk om dom återupprepar det i Oslo OMFG.
Grymt bildspel!
Jag noterar också att M J Sundby är den enda i Norge som verkar genuint glad. Det kunde man också märka i NRK-intervjuerna efteråt. Lite intressant med tanke på hur kaxig han var mot just Sverige innan skiathlonen. Förmodligen ville han bara ta efter Northug, dock med ett pinsamt, personligt fiasko som följd.
Får rysningar än idag av att kolla på det där.
Hva er egentlig greia med dette bragdgullet? Er det penger involvert eller er det bare en ærespris til årets største bragd? På noen av kommentarene virker det som om dette er nesten på høyde med OLgull.
Jeg synes forresten at Johan Olsson får alt for lite creds, det er jo tross alt han som ga dere gullet. Alle de andre gikk godkjente etapper hvor de enten ikke tapte til konkurrentene, eller gikk fra langt svakere utøvere.. Olsson derimot skaffet en stor luke til de farligste konkurrentene, hadde han bare gått en godkjent etappe tviler jeg på at dere hadde fått gull.
Også i jaktstarten er det han som står for bragden. Alle bør skjønne at man må bremse farten når en lagkamerat har luke, det er ikke strålende taktikk. Derimot er det utrolig imponerende å tørre å gå som Olsson gikk, og han fikk jo tross alt bronse både der og på femmila..
Norge har vunnet 12 stafetter i OS og VM siden 1991 for herrer! Sverige 1 gull i samme tidsperiode.Bragdgull, ja ja, men ikke i norsk målestokk………………
Tolsrav: Är det någon som har sagt det då???
Tolsrav… Nä, helt riktigt! Och det hade inte gett bragdguld i Sverige på åttiotalet heller. Tiderna förändras.
Tolsrav: Helt enig med deg. Vi ønsker jo selvfølgelig å vinne stafettene på ski og det har vi stort sett gjort de siste 20 årene.Det betraktes dog ikke som noen veldig stor bragd hos oss. Til det har vi for mange andre gode idretts-
menn og kvinner som virkelig gjør bragder alene
manne. Jeg beklager, men jeg trodde bragdguldet var noe riktig STORT!!!!!
Dessa norrmän…
Pröva på att inte vinna ett os-guld i stafett på 22 år och se sedan om det känns som en bragd när det väl sker.
Norskjävlar:
Helvete vad pinsamt att racka ner på värdet i ett OS-guld i stafett när ni själva endast har mäktat med fyra stycken mot Sveriges fem.
Dessutom är ni totalt överkörda när det gäller guld i 50 km på VM och OS.
Födda med ski på beina och ändå inte dominanta i tungviktsgrenarna…
Heja Sverige!
Gabriel:
1968 till 1992 = 24 år…
Ok, 24.
Bragdpriset får man (egen tolkning här:) för att ha gjort en riktig kämpainsats av idrottsmän eller -kvinnor som svenska folket kan sympatisera med och se upp till.
Det är en ”popularitetstävling” – men för mig är det bara positivt.
2.5 miljon svenskar tittade för bövelen på herrstafetten!
Är sporten folkkär? Check.
Är idrottsmännen sympatiska och trevliga? Check.
Är det 2010 års största sportögonblick? Check. (Men Kallas guld kommer inte långt därefter, skillnaden var att Charlotte var mindre underdog)
Tennis, Curling, Golf – nja, inte riktigt hjältar va?
Att stafettguldet gjorde ont i Norge ser man ju på kommentarerna och då har ändå inte Nethiri skrivit än.
Djupvik har ju lovat att avgå om Norge inte vinner stafetten i VM. Så hoppas dom har börjat rekryteringen redan. :)))
Ja nu väntar vi spänt på Neithiris kommentar:)
Ja, den stora frågan. Blir det ”is i rubben”-kortet eller det beryktade rockärmsesset att Northug hade spöat Hellner lätt truga OM han bara kommit ikapp…
Grattis det här var ni värda!
Jag tyckte Ferrys guld var en ännu större bragd om jag ska vara helt ärlig (med tanke på hur hans försäsong såg ut + influensan han hade runt jul). Men jag gråter inga tårar över juryns val, de var god tvåa i min bok.
Så ett stort grattis till grabbarna! =D
Själv är jag så stolt över killarna i det svenska stafettlaget. Maken till ödmjuka och jordnära idrottsmän får man leta efter. Som norrmän med Dählie i spetsen var förr om åren. Att de också är bäst i världen gör ju att man gillar dem än mer. Stort grattis till laget!
[…] » “För OS-guldet, en efterlängtad bragd, byggd av fulländat … … man ska göra för att hantera sin nervositet. Det som gjorde mig nervös var att det var så mycket snö som föll ner, jag visste inte hur skidorna skulle fungera när jag väl stack ut. Jag minns att Hjelmeset åkte mycket på mina skidor , … Read the rest of the post here: » “För OS-guldet, en efterlängtad bragd, byggd av fulländat … […]
Sixten.Det var vel ”is i rubben” på norske skidor som var årsak til att sverige endelig vant en stafett for herrer………………………
Nej, tolsrav. Det var ett rejält snöande som gjorde att Sverige inte vann med 1 minut…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Precis, Norge hade tur att det snöade. Annars hade Sverige, Tjeckien och Frankrike haft ett ännu större försprång och Northug hade inte hunnit ifatt Tjeckien och Frankrike.
gabriel.Eller var det Hellner som hadde tur, med 37 sec forsprang på Northug……………………
Eller otur för Nothug att han inte hade bättre lagkamrater än en ”mycket snack och liten verkstad”-löpare i Sundby, en grinande 38-åring i Hjelmest och en medioker skidskytt med endast ett ansiktsuttryck i Lars Berger……………………………………………………………………………
sixten. Det er du som nevner 5-milen. Det er vel snart 20 år siden sist en svenske vant 5- milen! På tide med svensk guld snart……………………….
sixten. Ja. Hellner får nok takke Hjelmeset for att det endelig ble svensk guld………………………….
Hehe, ni är ganska roliga det är ju först i VM det går ett femmilslopp sen ska ju Northug komma i form osv.
Det kan ju hända vad som helst till den 6e mars.
Fast bra att dom tog sitt förnuft tillfånga och gör om sprintstadion lite eller iaf spåret…
tolsrav: Jag nämnde 5-milen, ja, men jag snackar så klart om riktiga 5-milar. Dagens Kalle Anka-5-milar är inte intressant.
Sverige är tidernas 5-milsnation och inget kan ändra på det om inte intervallstarten återinförs.
Ja, tolsrav är ganska rolig, jag håller med. Men framför allt verkar han vääääldigt nervös inför kollen.
Det sved uppenbarligen rejält att se Sverige majestätiskt och effektivt mala ner Norges Skandinavisk Cup-löpare i OS-stafetten.
Han verkar inte riktigt veta om han ser fram emot VM-stafetten eller om han fruktar den.
Jag fattar inte vad det är för vits att diskutera vem som är bäst på längdskidor. Det är ju just det man har tävlingar till, så det är bara att läsa i resultatlistorna. Den som vinner OS eller VM är bäst i världen på den distansen till nästa OS eller VM. Punkt.
Jag diskuterar inte vem som är bäst på längdskidor. Alla vet att Norge historiskt är den största nationen. Jag vill bara den gode punktskrivande norrmannen att rätta till några kapitel i historieboken.
hjälpa honom alltså…
Så ja.
Vi älskar att hata våra grannland men den senaste tiden har det varit lite väl mycket pajkastning från båda sidorna. Låt oss höja nivån ett litet snäpp va?
Norskar: Låt oss glädjas att vi äntligen fått ett stafett-guld!!
Svenskar: Njut av bragdguldet och ta’t lugnt.
Ja, du har rätt, Oskar!
Nu njuter vi att vi äntligen tog det femte OS-stafettguldet och lämnade kvar Norge på pinsamma fyra guld!
sixten.Toppen for meg er 5-milen og Vasaloppet i masstart! Mann mot mann, og første mann i mål er vinneren……………..og forståelig for hele skiverden! Du får vel fråga FIS langrennskomite med 19 medlemmer (det vi kaller demokratisk i norge) om forandringer…………………..
Manne, du er vel ikke så dum at du faktisk tror det? Efter din logikk er ikke Emil Jönsson blant de seks beste sprintere i verden.
Gratulerer så mye! Jeg syns det er flott at langrenn verdsettes såpass som det gjør i Sverige…
Og slik det ser ut akkurat nå så banker dere oss lett i Kollen også, dere er store favoritter (herrene altså).
Bragdguld är något man tilldelas av en jury som består till större delen av personer knutna till idrottsrörelsen.Detta är ingen tävling mellan olika länder typ OS.Däremot kan man tycka vad man vill om juryn valt rätt. Själv tycker jag att Kallas insats var större men det tyckte inte juryn.
Helt enig med Neithiri (i innlegget over) gøy at Sverge elsker langrenn igjen..
Må si at jeg ikke bare gleder meg til stafetten i vm.. Jeg foreslår følgende avtale, Norge får stafettgullet også kan min helt Sødergren få femmila..
sixten.Jeg har fult med langrennsporten siden Squaw Walley i 1960, og videre i Innsbruck 1964, og vet ganske mye om sporten! ikke er jeg nervøs, og trenger ingen hjelp, og gleder meg enormt til Kollen…………………..slutt!
…………………………………………………
Bragdguldet i all ära och historiskt. Men för mig är det inte så mycket värt därför att den i särklass största Svenska idrottsbragden fick aldrig bragdguldet nämligen Ingemar Johannson.
Att bli värdsmästare i tungviktsboxning 1959 är och förblir den störtsta bragden någonsin i svensk idrottshistoria.
Det var så stort,så stort att de inte går jömföra med något annat. Halva svenska folket satt uppe mitt i natten och lyssnade på Luxemburgs radio på mellanvågen. Alla dom större morgon och kvällstidningarna kom ut med extratidningar. Jag har många gånger efteråt tänkt att det var nog tur att det inte fanns direktsänd TV, för det hade man aldrig klarat av att se. Men det blev inget bragdguld till Ingemar Johansson.
Jo jag minns radiosändningen trots att jag var bara 5år. En overklig känsla i hela Sverige efter detta. Men han fick inte bragdguld därför att han var proffs, att tjäna pengar på sin sport var inte bra på den tiden.
Men jag tycker att den största bragden var Wassberg som tackade nej. Där gick han in i historieböckerna.
Wassberg. Ojojoj, där har Northug mycket att lära när det gäller attityd och allmän coolhet.
Hellner kör som en ”tulling”? Då har ni inte sett det här:
http://www.youtube.com/watch?v=tShwPPkwAnI
Tidernas coolaste kommentar efter målgång har Wassberg också stått för:
http://www.youtube.com/watch?v=9IimCoDkuF0
Wassberg ja, han är bara för skön! Underbara kommentarer han får till. :)
Lite lik Teichmann på något sätt inte bara till skägget. haha.
Hellner har en ny blogg på:
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/
Lätt att ryckas med av bragdguldet idag men tidernas bästa stafettlag måste väl ha varit Ottosson, Wassberg, Svan och Mogren 1988? Återger vad som står på Gundes sida på Wikipedia:
”Längdskidåkningen vid Olympiska vinterspelen 1988 i Calgary i Kanada såg länge ut att sluta i svenskt fiasko; Svan och övriga skidlöpare underpresterade kraftigt i de inledande löpen – i Gunde Svans fall kan detta tillskrivas det sjukdomstillstånd han befann sig i.Herrarnas längdskidstafett skulle emellertid bli svenskarnas revansch. Janne Ottosson på första sträckan växlade som andra man efter att ha bibehållit kontakten med tätlagen. Thomas Wassberg på andra sträckan körde slut på fältet sånär som på den sovjetiske löparen som följde honom ända in till växling. Tredje sträckan blev ytterst dramatisk. Svan körde ursinnigt, likaså gjorde hans sovjetiske följeslagare. Gunde körde sträckan snabbast av alla. Sovjetryssen föll i en utförslöpa och Svan hade tillskansat Sveriges lag en 27-sekunders ledning vid växling. Detta var behövligt för Sverige då fjärde sträckans svensk, Torgny Mogren, var sjuk. Svan, iförd träningsoverall, ikappåkte Torgny Mogren ute i skogen med glada tillrop som ”Häng i nu! Du får vila sen. Det är lugnt, jag ser honom inte än!”. Prokurorov, ryssen som körde mot Torgny Mogren, trasslade in sig i sina egna skidor och föll. Torgny Mogren stod pall och Sverige försvarade OS-guldet.”
Jag kan hålla med många av de norska magkänsleåsikterna om att det inte var några toppinsatser eller makalösa uppvisningar av svenska herrarna som ledde till OS-guldet i stafett. Snarare var det en helgjuten laginsats utan några brister. Lite tyskland i fotboll över det hela. En effektiv nedmalning av konkurrenterna utan att briljera. Kul också med stafetten att Hellner gav Norge ett silver genom att sacka medvetet för att låta Petter få lite häng på amatörlagen som hängde med på sistasträckan ;)
Wassberg var ju rätt skön då han vägrade att ta emot bragdguldet efter OS 1980, ingen bragd enligt honom. Samt i protest mot att inte Sven-Åke Lundbäck fick det 1978.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article1393649.ab
http://svtplay.se/v/1909056/thomas_wassberg_om_bragdguldet_1987
Han ville ju också egentligen dela OS-guldet med Mieto. Skön stil.
Från och med igår och fram till på tisdag så finns stafetten på SVT Play.
http://svtplay.se/v/1904404/os_i_vancouver/herrar__stafett_4x10_km?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1904404/sb,p126796,1,f,-1
Hela stafetten (och alla andra OS-lopp) ligger också i sin helhet på youtube (okommenterade).
http://www.youtube.com/user/olympicvancouver2010
Sitter på Hellasgården efter en magisk tur i Nackareservatet, vilken skiddag, inte baraOslo har bra spår runt knuten!
Men det fantastiska är att se klippet från stafetten och höra Blomman: det här är baske mig nästa dagen i mitt liv’
vilken känsla, grattis till BG.
Gabriel + Sixten >> 1988-2010=22 år
Nu har man kollat hela stafetten en gång till. :-) Det sjukt men jag blev fanilmej nervös på sista sträckan när ”stora stygga vargen” bara var 12 sekunder efter ett tag. :-)
Nisse; du glömmer att boxningsporten inte var accepterad på den tiden som riktig sport
Tidligere vinnere av idrettsprisen i Norge:
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006:Ole Einar Bjørndalen
2007:Aksel Lund Svindal
2008:Håndballjentene
2009:Magnus Carlsen
Holder ikke med 3gull i VM for Nordthug for å få prisen! Bare en liten opplysning.
tolsrav: Jag fick googla en del för att ta reda på vad det där var för pris, men tydligen var det Folkets Idrettspris, som verkar vara en nätomröstning på dagbladet.no. Inte riktigt jämförbart med bragdmedaljen.
Att norska folket (?) tycker att en schackspelare har gjort en större prestation än Northug säger ju en del om norges mättnad på skidframgångar, eller kanske mer om Northugs popularitet?
Bara för att testa så slängde jag in två röster på Drillo till årets pris. Det verkar som att det går att rösta obegränsat många gånger, så länge man anger en ny e-mailadress.
haha kan vi inte dra igång en kampanj härinne där vi svenskar röstar fram en div 3 hockeyspelare eller liknande till ”norska bragdguldet” hade ju vart hur kul som helst. Om alla härinne reggar tio mailadresser borde det kunna gå rätt långt.
[…] Skidpepp, SVT […]
HawkEye skrev: ”Gabriel + Sixten >> 1988-2010=22 år”
Jag syftade givetvis på att norrmännen hade fått vänta längre än så på ett OS-guld i stafett när de vann 1992. Senaste för dem var då 1968. Alltså 24 år.
Och en sådan som ”tolsrav”, som enligt egen utsago varit med sedan koreakriget borde du förstå storheten i att vinna sitt första OS-guld på 22 år.
Visserligen hade de VM-guld däremellan (även bortsett från guldet 1982 som de fuskade sig till) men OS är så mycket större att VM-guld knappast kan tröstas tillräckligt.
Skulle vara kul att höra en debatt kring fuskguldet ifrån -82? Kan bli en skidpepp klassiker.
Jag tycker att håndballjentene kan få priset varje år som tröst. Tänk att gå under det namnet, det kan inte vara kul…
Idrettsprisen kan på ingen måte sammelignes med bragdgullet, som jeg har forstått at er veldig stort. Jeg ville aldri funnet på å bli glad/sint/rasende over hvem som får prisen, og jeg tror størsteparten av den noske befolkninger holder med meg. Hadde jo vært gøy med en lignende pris i Norge, men tviler på at vi kunne få fram det samme engasjementet. Det kommer vel av tradisjonen og historien rundt bragdgullet.
Selvsagt var gleden stor i Norge da vi vant gullet i Albertville, men for meg personlig er stafetten vm i Val di Fiemme mye større. Den totalt overlegene seieren kom så overraskende, vi visste jo ikke da at noe av grunnen var de steinslipte skiene. I 1992 var det utrolig morsomt, men som forventet, vi var jo helt overlegne i langrenn det mesterskapet.
Som nämnts tidigare så är det norska idrettspriset snarare en motsvarighet till det svenska Jerringpriset. En popularitetstävling som grundar sig på en god idrottsprestation. En idrottsprestation som dock inte nödvändigtvis måste vara den största det året.
VM 1991 får ses som brytpunkten och tronskiftet på herrsidan i längdåkning. Framför allt Dählies guld före Svan på 15 fritt var otroligt symboliskt.
Även om Sverige gjorde ett bra VM (det var total svensk/norsk dominans bland herrarna) så får det ses som vändpunkten.
Under NRK-sändningarna under 80-talet inleddes de alltid med frågeställningen ”hur skal vi slå disse svenskene?”. Precis som efterföljande intervjuer med Mikkelsplass och grabbarna efter ytterligare en svensk dubbelseger och 6 man bland de 10 startade med frågan om svenskene kunde slås.
Med det sagt kan jag förstå att den stafettkrossen smakade gott!
Håller helt med om 1991 som ett rejält tronskifte innan mörker perioden -92 till -98 (Mogrens falun femmil enda ljuset i mörkret).
Helt sjukt att man kände sig lite halvbesviken efter 2 individuella herr guld + stafett silver och ett gäng medaljer till.
Det jobbiga var nog att en nation stog upp så bra och att det var Norge. Jag visste inte att det berodde på stenslipade skidor men det förklarar ju en del. haha
”Mörkerperioden” så gott som hela nittiotalet är absolut inget att skämmas för. Det är snarare ett tecken på sund svensk skidkultur av två orsaker.
1. Stenslipningen. Det kan ju diskuteras om det var rätt att Norge tilläts använda en helt revolutionerande metod som de andra inte kände till. Rättvist var det i varje fall inte.
2. Dopningen: Industriell framställning av EPO började -89 och EPO-testet togs i bruk -00 (av någon konstig orsak först -02 inom skidor). Nittiotalet är antagligen uthållighetsidrottens smutsigaste årtionde.
Helt klart två punkter att ta i beaktande, Frans!
Lästips angående Hemoglobinvärden/bloddopning i allmänhet och längdlöpare under 90-talet i synnerhet:
http://ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23835.pdf
Framför allt tabell nummer 2 på sidan 3 är intressant. En jämförelse på svenska skidåkares värden samt högsta uppmätta värden på officiella FIS-tester.
sixten. Og Erling Jevne den mest sympatiske langrennsåkare i hele skiverden, mistet dessverre 2 gull på grunn av bloddopning.Silver på 5- mila i (VM) Trondheim i 1997, og silver på 3-mila (OS) 1998 i japan…
Jeg husker den svært gode svenske skiløperen Per Olofsson. Jeg trodde at han skulle bli den nye skikongen, men han ble vel ødelagt av dopfenomenet fra Spania (hvis ikke skader, sykdom ødela for han). Enig med Tolsrav: Erling Jevne hadde så absolutt fortjent en individuell gullmedalje eller flere
Jo, synd på Jevne, en fantastisk skidåkare. Många åkare som skulle fått en mer ärofylld karriär på nittiotalet om dopingjägarna varit bättre.
Joel Burman.”skulle vara kul att höra en debatt kring fuskguldet ifrån -82″
Det var vel før ordet ”FOTOFINISH” var oppfunnet.
VM i Falun-93: 15 km jaktstart i fri teknik. I 7 minutter og 7 secunder lyste Vladimir Smirnov navn som vinner på den enorme resultattavla! Smirnov trodde han var verdensmester.Først da tidtakere begynte å studere målfotoet og lese regelboken, kom de til en annen slutning.Tavla ble slått av, og ordet FOTOFINISH kom opp isteden og kaoset var i gang på hele stadon pluss TV- kanalene verden over.
Det norske folk og undertegnende fikk stor sympati for Smirre etter den store fadesen..
Tolsrav: Ja vilken j*vla soppa det var. Så vad hände -82 då? Googlar man det ser det ju ut som delat guld på herrsidan för Norge och Ryssland.