Masstarternas baksida
Ni vet vad jag tycker om masstarter och egentligen kan jag hålla på i en evighet och klaga på tävlingsformen, men ni slipper, den här gången åtminstone.
Däremot tänkte jag dela med mig vad jag läste på Anders Södergrens hemsida precis, som jag tycker fångar upp ganska mycket av problematiken med masstarter:
”Jag tog mig i alla fall relativt snabbt upp i klungan och det mesta kändes bra. Tyvärr blev jag lite för passiv på näst sista varvet och tappade för många possitioner. På sista varvet försökte jag avancera, men lyckades dåligt, så i sista backen var det bara att ta en köbiljett och hänga på. Kändes väldigt trist att komma i mål med massor av krafter kvar, men så är det ibland.”
Ska det verkligen vara så att man har massor av krafter kvar efter ett världscup-lopp där världens bästa skidåkare tävlar? Då har det fan gått åt helvete med den här sporten!
Där håller jag med dig. Man kan verkligen undra om den sortens tävlingsform verkligen funkar så bra. Känns inte som att dom som åker får tillfälle till att göra sitt yttersta. Synd.
Som jag skrev direkt så kände jag att det var ett helt vidrigt skidlopp. Det var den vanliga snubbel-och-fars-humorn som FIS verkar vara ute efter.
Och det sjuka är att jag är övertygad om att 99% av alla aktiva skulle ha föredragit ett 20 km intervallstartlopp framför det här spektaklet istället. Det är väl bara en aktiv som tycker att den här tävlingsformen är rolig.
Tour de Ski är kul för att man får följa sina hjältar många gånger under 10 dagar. Men utförandet är för jävligt många gånger. Jag skulle gladeligen byta ut hela Touren mot 4 st intervallstartlopp. Men då ska minst ett av dessa vara en femmil.
Ärligt talet i de här fallet är de ju Södergren som inte lyckas anpassa sig till tävlingsformen. Kan man inte få ut sin kapacitet så kanske man inte ska tävla? Förväntar mig mer av någon med hans erfarenhet, att han kan få ur sig sin kapacitet tex…
Han är bara sur för att han spurtade mot sekunder som inte fanns. Det borde han med haft koll på.
Väl rutet Oskar!
Det värsta med masstarter är ju att
skaderisken ökar dramatiskt. Hellner fick en smäll som turligt nog verkar ha gått bra. Men Lindborg hade ju inte samma tur.
Nog kan masstarter få finnas, men rör inte vår femmil. Den ska vara med intervallstart. Det är verkligen något att jobba mot. Sen kan jag delvis hålla med Andreas, nog kan man ta ut sig i ett masstartslopp om man vill. Däremot skulle jag vilja ha hårdare regler mot stängningar så det går att avancera och köra. Nu bli det lite speciellt i TDS eftersom spurtpriser står på spel vilket gör att positionen blir viktig hela loppet.
Andreas,
tänk att du tränar för att bli 100-meterslöpare. Du spenderar hela din barndom, juniortid och halva seniortiden att bli så bra du bara kan på just 100 meter.
Precis när du är som bäst. Då bestämmer man att 100 meter inte längre ska vara hundra meter utan 50 meter. Eller 20000 meter.
Så kul är det att heta Södergren ibland.
Ett underhållande lopp. Det tillhör känslan att veta när man ska vara framme och köra.
Södergren verkar ha gjort två taktiska missbedömningar i loppet:
1. Han gick upp i ledningen och ryckte lite då det inte gällde något. Borde ha gjort: sparat sina krafter och eventuellt gått upp då det gällde något.
2. Föll sedan tillbaka alltför långt i klungan för att sedan inte kunna ta sig fram utan stå i kön och gå i mål med mycket krafter kvar. Borde ha gjort: bitit sig fast i täten för att sedan ha någorlunda fritt när det är dags för målgång.
Men det är lätt att vara efterklok!
Fast hur kul är det att det inte går att köra om eftersom det 1) går så sakta så att hela klungan kan hänga med, 2) är så smala spår.
Eller så borde han gjort en Johan Olsson och fortsatt köra efter det betydelselösa rycket. Om han var pigg och hade så mycket krafter så kunde han fått en lucka på 10-15 sekunder till klungan och samlat på sig 30 bonussekunder genom att vara först på de två spurtpriserna. Att klungan hade varit ifatt när det började dra ihop sig för målgång är en annan femma…
Är man i bra form så brukar de lösa sig på vägen.. gäller att ha krat kvar å orka hitta rätt possitioner på slutet… Södergren har ju själv lyckats rätt bra i många lopp med gemensamstart å då har de varit mkt smalare banor.. så jag förstår inte rikgit hans kritik nu….
Oskar: Säkert (och det var härligt att se honom därframme), men Södergren skulle sen ha undvikit att falla tillbaka så långt bak i klungan efteråt om han hade mycket kraft kvar.
Rydqvist har en osvensk inställning till masstarter:
In mot bytet var jag bra med. Hade ett koppel av åkare just framför mig och var inte långt efter täten. Bytet som brukar gå bra och ge mig ett lyft blev igår däremot inte alls så. I min iver spände jag fast bidningen utan att få fast pjäxan, insåg genast mitt misstag men med stelfrusna fingrar tog det aningen för lång tid att få i den igen. Inte mycket kan tyckas, men med klungan femtio-sjuttiofem meter bort var läget inte längre alls lika optimalt. Jag försökte jobba ikapp och kom i kapp de som började sladdat ifrån klungan men inte de övriga. Ett långt flackt parti väntade och ni som vet nackdelen med att ligga ensam på flacken förstår den energi jag ödslade. Någon kilometer försökte jag, men tänkte att jag gör bättre i att sänka tempot och få hjälp bakifrån. Så blev sedan resten av loppet. Jag tyckte det gick för sakta i den klungan jag låg med i (och vet ju nackdelen av att bara dra) medan avståndet fram var för långt och växte. Surt läge och trots den lilla trösten att jag vann spurten var jag besviken över en missad chans, nu när det gick så bra, när jag gick i mål.
Blir lite putt på henne att hon inte försöker göra sitt eget lopp och plocka sekunder istället för att hängåka i klunga med sämre åkare.
Hela blogginlägget: http://www.mariarydqvist.se/nyheter/284
Kritiken mot masstarter spiller över på bansättarna. De verkar envisas med att efter en hård motbacke måste det direkt komma en utförslöpa. De som tappat uppför glider direkt ifatt.
Varför vågar de inte låta uppför följas av 500 meter teknisk åkning innan det bär utför?
En orsak kan vara detta snurrande på korta slingor som försvårar utnyttjande av terrängen.
De korta tv-anpassade banorna underlättar verkligen inte.
Joel Burman: Håller med dig, låter inte alls bra att vänta på draghjälp bakifrån och sedan ”vinna” över dessa i spurten det förlorar Maria ju på, hon nedklassar sig så att det stänker om det… Suck.
Men då får man väl se till att ligga i täten. Obefogat gnäll kallar jag detta.
Matti Heikkinen rundade fältet på sista varvet. Hade man krafterna och farten så gick det bevisligen att ta sig ända fram.
Ibland funderar man på om Södergren ens försöker lära sig åka masstart. Det han gjorde igår var ju väldigt pinsamt.
Men banorna var på tok för smala. Att tränga både flera klassiska spår och skatebäddar på samma bana går ju inte. Det här gör man ju också bl.a. i Falun. Skild bana för skate och klassiskt måste det vara i en dubbeljakt.
Vet att Sami Jauhojärvi som idrottarrepresentant i FIS jobbar för att man skall ha bredare banor i masstarterna. Om FIS engång har tävlingsformen så måste de ju se till att det går att tävla i den. Jahojärvi har t.ex föreslagit att man ska dra 5-6 klassiska spår mot dagens standard 3-4.
”Ibland funderar man på om Södergren ens försöker lära sig åka masstart. Det han gjorde igår var ju väldigt pinsamt.”
Jag hatar masstarter mer än satan själv men jag håller med dig. Södergren har en tendens att bygga på martyrstämpeln kring honom själv och masstarter. Börjar bli trötsamt.
Heikkinen klarade av att ta sig fram då borde väl inte södergren vara chanslös! Anders borde lägga mer fokus på att kolla bansträckningarna och vilka varv man får bonussekunder på i fortsättningen.
Jörgen: Ja maken till självdestruktivt lopp av Rydqvist får man leta efter. Det blir extra korkat med tanke på att det var en vilodag dagen efter.
Längdsporten är alldeles för spretig. Jag räknar till 12 (!) olika tävlingsdiscipliner i hittills i år. För herrarna:
– 15 km fritt, intervallstart
– stafett
– klassisk sprint
– 10 km klassisk intervallstart
– 15 km fritt jaktstart
– fristils sprint
– sprintstafett fristil
– 15 km klassiskt
– 30 km fritt masstart
– 3km fritt prolog
– 15 km klassisk jaktstart
– 20 km skiatlon
Det är på tok för många och fler blir det. Visst är det kul med lite variation, men det här är inflation för så jäkla stor är inte längdsporten!
Manne: Helt j*vla sanslöst är vad det är!!! Är fruktansvärt less på att inse hur j*vla lågt sporten har sjunkit på så relativt kort tid!
Joel Burman; ”sjunkit lågt”
Visst, efter att ha firat nyårsafton hos vänner i Wien, nyårskonsert i Wiener Musikverein och backhoppning i Innsbruck inser man lätt att det finns andra värden än en allt mer kaotisk längdåkning.
Medräknat VM får jag det till 7 ytterligare, så alltså 19 olika tävlingsdiscipliner/-distanser under denna säsong. I skidskytte tror jag det finns 6 stycken.
Definitionen av längdskidåkning har numera blivit: ”allt man kan göra med ett par längdskidor på fötterna”. Det måste vara svårt för åkarna att veta vad dom ska träna på.
Här var det väldigt negativt.
Södergren och Rydqvist uttrycker väll sin egen besvikelse över att dom gjort missbedömningar under loppet.
Vi får hoppas på bättre takter på dom avslutande ettapperna.
Säkert hade dom tänkt sig att vara längre fram i sammandraget. Så hade jag oxå trott innan det drog i gång.
Nu sover vi på saken och kollar in sprinten i morgon.
Gott att Södergren har mos kvar i benen iaf, bådar gott inför framtiden på kort och lite längre(VM)sikt.
Säsongsinledningen var ju trevande minst sagt..
On topic: kändes lite som det där första masstartsloppet som Ulvang klagade över, tänk vad mycket som INTE har hänt sen dess – taktik, banor och klungor har fasen samma problem då som nu.
Brokraschen i final tour i Falun säger väl allt om kaosiga masstarter. Mer pajasaktig körning får man leta efter. Ser redan fram emot den passagen på WM i falun haha.
Europerna och TV-publiken förstår sig inte på intervallstart vid skidåkning säger ledningen inom FIS. Det blir svårt att föja med för publiken påstår dom.
Men hur stämmer det med skidskyttet som är väldigt populärt i främst Tyskland.
Skidskyttet har fyra individuella tävlingar med 50% intervallstarter, distans 20 km herrar, 15 km damer. Sprint 10 resp.7,5 km (kallas sprint för bara två skjutningar). Jaktstart 12,5 resp. 10km. Märkväl bara en masstart 15 resp. 12,5 km. Och denna sport är så populär i hela Europa.
Ett problem är ju att det är olika förbund. De verkar ju inte vilja samarbeta för fem öre och jag tror inte Jurg Capol & Co vill erkänna att skidskyttet håller på att gå om som TV-sport. Är dock lite förvånad att skidskyttet inte har sin egen tour de ski.
Här håller jag inte med alls. Tycker loppen var väldigt spännande. Det var lite för smalt ibland men som sagt visade Heikkinen att man kan åka upp sig. Positionering är en viktig del av massstart men det tycker jag gör sporten mer intressant och kräver fler egenskaper. Tycker Södergren gjorde ett dåligt lopp. Utifrån hans egenskaper måste han se till att ligga långt fram så att han kan utnyttja kapaciteten.
Angående antalet distanser så tycker jag också det gör det intressantare med variation.
Masstarten lär vi ju inte bli av med, men se för Guds skull till att ha ordentliga och utslagsgivande banor. Annars blir det pajaslopp. Utan bonussekunder vore väl loppet ännu tråkigare. Och ge faaan i dessa skidbyteslopp (avser då inte Duathlon/Skiathlon/Dubbeljakt/Ellervaddetnuskaheta)…
JA…Og i tilleg: Skal FIS følge den ”autoritære” linja de la på mandag, kan det bli mye justering av resultatlister fremover!
tolsräv: FIS har alltid varit stränga vid spurterna vid spurtpris och målgång.
I fjol blev också Aino-Kaisa Saarinen diskad för att hon stängt Majdic vid ett spurtpris om 15 WC poäng i Rogla. Hon blev av med WC poängen vid spurtpriset och de WC poäng som hon fick för 4:e platsen i mål. På det tappade hon dessutom tredjeplatsen i den totala världscupen. Det var ett mycket värre straff än de futtiga 15 sekunder Northug fick för sina stängningar. Saarinen överklagade till CAS för hon tyckte straffet var för hårt, men det avslogs.
FIS är ganska stränga just i de här sakerna och det är bra.
Frans: Det har inte avgjorts ännu, senaste budet är att beslutet från CAS kommer i början av februari.
I övrigt känns det som om herrarnas masstart får mycket kritik, medan ingen riktigt kritiserar damernas masstart. Det korrelerar ganska långt med hur det gick för svenskarna, men det betyder förstås inte att det finns ett kausalsamband.
…. MÅnga klagar på hur skidsporten förvandlats… Men sanningen och säga är att intresset bland TV-tittarna i SVerige har ökat de sista åren. Beror dels på svenska framgångar men man kan inte heller bortse från att för många blir lättare, även för svenskar, lättare att följa tävlingarna numera…
Skidskytte behöver ingen tour de ski.. De kör ju ett varje vecka…
Angående jämförelsen med skidskyttet så kan man konstatera att man har minskat antalet deltagare och länder som får åka i världscupen inför denna säsong, bland annat på grund av att tv-bolagen klagat på att sändningarna blir för långa och detta gäller särskilt loppen med individuell start. Så jag vet inte om de mellaneuropeiska tv-tittarna förstår skidskytte mycket bättre ån lägdåkning. Sedan är det en annan sak att skidskyttet har ett mycket bättre format och upplägg på sina tävlingar som helhet jämfört med längdsporten.
Att det mest är herrarnas masstarter som får kritik kan ju också bero på att masstarterna inte blir lika stimmiga på damsidan. För där går ju de starkaste åkarna upp och åker ifrån resten så redan efter några kilometer är fältet utdraget. På herrsidan är det mycket jämnare och det blir bara en stor kaotisk klunga där det gäller att hänga med och sen manöverera sig fram på slutet.
På damsidan vinner oftast den starkaste, vilket känns mer rättvist.
Sen om FIS nu vill göra skidåkningen mer lättförstålig kanske kan skall hålla sig till ett litet antal standartdistanser där reglerna är desamma från gång till gång. Nu är det ju svårt även för en annan som ser varenda lopp att hänga med vad som gäller just för dagen.
För mig är TdS ett jippo där man delvis försöker efterapa skidskyttet med korta slingor runt stadion, lite olika upplägg på loppen och med spurtpriser i stället för skjutstationer, allt anpassat för TV-tittarna och snacket om att publiken inte begriper intervallstartlopp är naturligtvis bara skitsnack. Men de flesta tittare gillar det här upplägget och även bland många genuint skidintresserade går det hem, det är bara att läsa i kommentarerna här. Som vanligt är det de som sitter på pengarna som bestämmer så det är nog bara att försöka leva med det här TdS. Men i år körs det väl tre tourer och det tycker jag är två för mycket, begränsa till en tour och fram för mer intervallstartlopp och att femmilen alltid körs så.
Det går inte att jämföra pursuiten för herrar och damer som det var i förrgår när de körde samma bana. Banan var på tok för lätt för herrarna medan den var helt ok (men ändå något lätt) för damerna.
Vi som åkt pursuit vet hur svårt det är att ta sig fram i flack terräng där det är smalt. Räcker med att en annan åkare tar sig in framför dig så är du körd att ta dig förbi. Man måste ha rejält med tur. Visst kan man se till att ligga långt fram hela tiden. Men kommer det lättåkta partier så kommer åkare med högre fart bakom dig och passerar, så man åker jojo mest hela tiden. Masstartsbanorna måste bli bättre. Bredare spår hela vägen plus slakmotor (som verkar vara helt försvunna från världscupen) där åkstarka åkare lätt kan ta sig fram.
Jag tror FIS gillar lättåkta masstarter eftersom det gör att fler åkare från fler nationer har en möjlighet att vara med ända in mot mål. Masstarter har helt klart ökat spänningen kring vem som ska vinna. På intervallstartens tid så stod det ju klart ganska snabbt mellan vilka åkare det skulle stå. I en masstart kan man fortsatt ha hopp för fyra svenska åkare som ligger med i klungan när det är ett par kilometer kvar. Även om det i de flesta fall är en falsk förhoppning.
Freppe:
Där håller jag verkligen med dig. Det känns mest rättvist om den starkaste vinner!:)
Det har gått långt (utför) med skidåkningen när man måste poängtera en sådan i grunden självklar sak.
Damloppet och banan för dem kändes väl ok, men kan hålla med att herrloppet var alldeles för stökigt och det syntes tydligt att det var trångt och jobbigt att åka.
Tråkigt som någon påstod med de långa utförslöporna efter backarna, det tar ju udden utav att se någon stark åkare rycka och lyckas få lucka när de bakom lätt kan komma ikapp utför.
Jag läste en intressant artikel: http://skidsport.runnersworld.se/artiklar/jag-saknar-taktiken-i-tour-de.htm
Angående hur åkarna kan anpassa sig till tävlingsformen…
Som skribenten påstår så skulle väl det kanske vara intressant att se tex Rickardsson Olsson och Södergren hjälpas åt i en utbrytning på klassiska delen och se vad som händer sen.
Mejla gärna FIS på mail@fisski.ch och klaga på upplägget. De måste ju rimligen ta intryck av om flera skriver samtidigt. Jag har precis gjort det.
Tyvärr är väl inte Södergren känd för att vara den mest taktiska skidlöparen.
Duktig på att dra på fel ställen i masstartlopp ;)
Sen är han ju helt suverän på att göra sina egna lopp i intervallstart. Synd bara att inte 5-milen i VM går med individuell start. Det hade varit mums för Anders det !
Det är inte bara i världscupen som masstarterna tar över. Traditionella DM 3 mil ersätts av masstarter tillsammans med långlopp…
Man kan ju alltid säga att de åkare som tar till sig förändringar och gör det till sin specialitet är bättre i sin idrott. Men det blir ibland lite larvigt med alla nyordningar. Kanske åkarna ska åka med en fotboll mellan benen? Folk gillar ju att se fotboll på TV. Det där som var så charmigt med längdskidor, att man fick se en människa jobba med sig själv och sin syra ensam i skogen utan att ha hjälp av draget efter andra åkare eller ryggar att borra in sin blick i, det försvinner mer och mer. Nu får vi hellre vänta oss action i form av högar med skidåkare som kolliderat och sen i frenesi ska försöka köra i kapp de andra. Det är lika lite charmigt som slagsmål i hockey tycker jag. Långt från kärnan i sporten.
Anna; nyordningar?
Varför inte?
Oskar, vad säger du om en fjäril i masstartsloppen?
Med dagens chip är det teoretiskt möjligt eller…..
I orientering används ju fjärilar ganska framgångsrikt för att separera löpare som kommit ihop vid intervallstart. Detta för att underlätta för sportens själ att löpa helt självständigt. I en masstart i skidor är ju meningen att man inte ska åka själv. Då tycker jag att det blir fånigt att lägga in fjärilar där man ska ha tur att hamna med rätt åkare.
Låt oss säga att en grupp om fem personer är loss. Beroende på startnummer ska man då in i olika slingor. Har man otur blir man själv på sin slinga medan fyra åkare tar den andra. Eftersom ingen åkare vill riskera detta så kommer det bli än mer fisåkning än idag fram till fjärilen eftersom det kan straffa sig att komma loss.
Dessutom sätter en fjäril begränsning i bandragning. Ska man ha korta slingor som straffrundor i skidskytte så lär det inte skilja mycket mellan åkarna i alla fall. Längre slingor kan bli helt omöjligt att följa… nä, jag tror vi låter orienteringen ha den här särarten för sig själva.
Det finns skidorientering för de som gillar sånt.
Fjäril för icke orienterare:
Tänker mig att man först kör en gemensam slinga, A, på 3km, klungan splittras sen på tre grupper, på var sin cirka 3 km slinga, B, C och D.
När gruppen som åkt B klart splittras de på slinga C och D. När C-åkarna kommer in åker de D-slingan. Slutligen åker alla åter slinga A.
Totalt i det här fallet 5x3km = 15km
Slingorna B, C och D bör vara lite olika i längd, 2,5 till 3,5 km och av varierande karaktär.
Hur ska länder med kommentatorer som inte lyckas få tv-tittare att förstå intervallstart kunna kommunicera den typen av slingbroderier? Men inte mig emot. Bättre det än högar av kolliderade åkare som får skador och söndertrampad utrustning.
Elin: Jag postade ett liknande forslag i samband med masstartsdiskussionen i forsta vinterstudion. Tanker mig dock att man borde borja med specialslingorna. Om man har tre slingor med olika langd och delar faltet i sex grupper (seedade efter ranking sa att man inte aker med sina framsta konkurrenter i samma grupp) aker grupperna dessa slingor i ordningen: Grupp 1 ABC, Grupp 2 ACB, Grupp 3: BAC, Grupp 4 BCA, Grupp 5, CAB och Grupp 6 CBA. Jag tanker mig att det racker med ganska korta slingor men helst ska man inte ha ogonkontakt med de andra grupperna. Vem vagar lusaka medan de andra grupperna kanske far ett stort forsprang.
Tramsigt förlag tycker jag mkt värre än masstart :)
Herregud vad komplicerat det skulle bli!
Ja kanske lite for komplicerat. Jag tror egentligen mer pa att jobba med att fa till battre, bredare och utslagsgivande banor som manga har diskuterat.
Kollar skidskyttet från Oberhof just nu. Man känner inte igen stället fast vi var där med Tour de Ski och allt för ett par dagar sen. Helt sjukt mycket publik och bra stämning nu i Oberhof. När vi var där med vår sport kom två pinnar för att titta.
Borde vi lägga ner längdåkningen och börja med skidskytte i stället?
Frans: Instämmer det är helt sjukt. Även längs med spåret inte bara inne på stadion.
Bier und glühwein in die abend!
Kul omkastningar i stafetten men jag må då si att det lite för mycket tur eller otur med kastvindar för min smak i det här loppet.
Frans;
Om du inte varit på plats under skidskytte i t.ex. Oberhof eller Pokljuka har du gått miste om en stor idrottsupplevelse.
Senaste gången för min del var det 25000 åskådare innan inskjutningen påbörjats!
Någon kanske kommer ihåg förra TDS, max ett par tusen på längd under helgen, tre dagar senare, mitt i veckan, mer än 25000 på skidskytte.
Nej, har inte varit på plats, ännu. Men jag ska nog åka ner nångång.
Jevnes syn på saken:
http://www.langrenn.com/erling-jevne-krig-og-spurter.4868809-6554.html
Elin: men det är ju därför FIS håller på förändra längdsporten.. och se hur bra det har blivit *ironi*
Ett bra förslag på hur TdS bör göras annorlunda finns på vgd, första inlägget av george_hincapie (sen spårar de ur :P):
http://vgd.no/sport/vintersport/tema/1624400/tittel/fremtidens-tour-de-ski
Intressanta saker kring sprintbonusar, Marcialonga-backen och jaktstarter.