På begäran: hur uppstod den fria tekniken?
En av Skidpepps läsare, Anna, mailade in och undrade hur och när den fria tekniken även kallad skate/skejt uppfanns. Då jag är väldigt dåligt bevandrad i skidhistoria vet jag inte så mycket mer än att skidorienterarna började med fri stil många många år innan den dök upp i vanlig längdåkning. Exakt när och hur och var vet jag inte men jag tänkte att de läsare som upplevt lite fler jordsnurr än undertecknad kanske kan fylla i?
Anna undrar även om någon försökt sig på något annan teknik inom den ”fria” tekniken, alltså något annat än vanlig skate. Det enda jag kan komma på är ju i början när man körde med en skida i spåret och skejtade med den andra, samt då Gunde Svan körde Gusav-Vasa-stilen med en lång stav.
Fyll i luckorna!
Bill Koch var väl en av dom första som tävlade i den stilen.
Finländaren Pauli Siitonen åkte i början av 1970 talet med en variant av den fri stilen. Vid långlopp i mellan Europa körde han med en skida i spåret å sparkade fart med den andra. Tyskarna kallade denna stil ”Siitonen schritt”.
Officiellt började man väl med skillda skatetävlingar säsongen 84
Det är också spännande att fundera över hur tekniken kommer se ut om 10-15 år. Med tanke på vilken explosion vi sett i tekniken under det senaste decenniet, både i klassiskt och skate.
Jämför Johan Olsson och Tomas Wassberg i klassiskt. Eller Marcus Hellner och Gunde Svan i skate.
Det känns ju som att det är svårt att komma längre i utvecklingen, men så tänkte man väl å andra sidan redan för 50 år sedan.
Med tanke på hur stakningen börjar dominera den klassiska åkningen borde man införa en tredje stil diagonal där åkare diskas om de stakar eller kör fristil.
Interessant poeng Gabriel. Kikket på noen gamle klipp fra 80 og 90 tallet. Stor forskjell på teknikken da og nå. Henger vel også litt sammen med utviklingen på utstyrssiden.
Lelle: Intressant information du bidrog med!
På WC-nivå började det väl med amerikanen Bill Koch på tidiga 1980-talet. Han halvskejtade genom att skjuta ifrån på ena sidan (och hade det andra benet kvar i spåret).
Sen vem som tog steget till att skejta på riktigt med båda skidorna vet jag inte
I början körde ingen ”3:an” växel utan man skiftade mellan 2:an ( dobbeldans :) ) och 4:an…det ser otroligt oslipat och hafsigt ut med dagens perspektiv.
1986 börja man med skillda skatetävlingar..VM 1985 var ännu en blandning,,, tycker de blev stor skillnad mellan 85 86 hur man skejta..
Har en del skidlopp från dom åren när skejt slog igenom VM 1987 tycker jag de var rätt många som hade bra teknik men visst fanns de dom som var efter men de finns de än idag :) 1987 åka man på alla växlar..
Gif,
Ja materialet spelar nog en stor roll, men jag tror också att dagens åkare är starkare muskulärt i överkroppen. De är mycket stabilare och åker betydligt mer ekonomiskt.
Gunde var ju en av dom ledande i teknik på sin tid. En stor del i hans framgång.
Jag har för mig att det var Bill Koch som började med att åka med igen fästvalla 81/82 där det gick. Spåren var inte gjorda för att skejta, eller åka skridsko som man sa. Däremot var spåren sådana att det gick att ha en skida i ena spåret och sparka med den andra (halvskejta), så gjorde man under OS i Sarajevo. Under OS i Sarajevo var det förbjudet att halvskejta sista 200 metrarna in till mål, gjorde man de så blev man diskad. Men man hade fästvalla för att klara uppförslöporna. Om jag kommer ihåg rätt så var det så.
Sverige dominerade under första åren av fria stilen.
T ex Värdskuppen 1987 1.Mogren 2.Wassberg 3.Svan
VM 1989 15 km 1.Svan 2.Mogren 3.Håland. mm
I början på 70-talet var min dröm ett par riktiga skateskidor (dvs träskidor med stålkanter på insidan för att kunna åka skate på sjöisar och plogade vintervägar vid skidorientering). Jag tränade skate på sjöisar (liksom stakning) när föret var för tråkigt för att valla fäste eller skogsspåren var för fulla av kottar och barr. Men träskidor höll dåligt på is och grusvägar så det var inte billigt. Sedan några år senare kom plastskidorna och därefter har jag inte sett några stålkanter på löparskidor. Jag kom över ett par Fischer Europa racing som höll länge och bra och var ett väldigt lyft för skate och glid jämfört med tjärade träskidor. Sedan kom enbensparken och skatetekniken i längdskidåkningen också på 80-talet men det var ju beroende av att man maskinpreprerade spåren och ha bredare spårgator för att det skulle vara användbart. Ett tag satte man ju ut ”vägkäppar” bredvid de klassiska spåren för att förhindra skate på viss sträckor av spåret (innan uppdelningen i stilar kom).
Tord D;
Rätt;
Bill Koch var den första att med framgång skata.
Fel;
Skate användes i skidorientering av mina veteraner i släkten redan på 50-talet.
Många vägar var ganska isiga varför en del hade stålskena på innerkanten.
Har ganska nyligt sett ett sådant par skidor som använts 1959.
Björn: Tack för din berättelse!
Lite kuriosa, skidorienterare skejtade redan på 60-talet,det fanns löparskidor med stålkant på innerkanten av skidan för att kunna åka skejt på isiga skogsbilvägar. Vet ej om det skejtades ännu tidigare?
Såg ej att det redan skrivits om det jag nämnde i mitt inlägg
Skidorna jag nämner ovan användes också vid SM i skidorientering 1961 – 62.
Skatetekniken användes tidigare, då med hickorykanter som slets fort.
Hör att det var först när man lyckades fästa stålkanter som skaten tog fart. Stålkanten skruvades fast med tveksamt resultat.
KE; Det fanns inte så många skogsbilvägar på 50-talet, mera vanliga landsvägar.
”Skogsbilvägar” på 50-talet var i huvudsak hästkörvägar.
En kompis till mig som kommer från en fjällby där de hade alpinåkning vid 30-40-talet för ”stockholmarna” har berättat att hans farfar som skötte backarna tog sig fram på ett par skidor genom att ”skejta” då backarna och vägarna däremellan var upplogade och tillplattade av utförsåkarna. Detta på någon form av hemmasnickrade lite bredare skidor som han också kunde åka utför backarna med. På honom lät det som att skejttekniken i stort sett alltid har funnits, men åkte man på tur i skogen var det vanlig diagonalgång som gällde.
Bengt-Erik Bengtsson har skrivit några intressanta artiklar om hur fristilen introducerades i längdåkningen här:
http://www.fiscrosscountry.com/bengt-history-corner.html
Varför var eventuellt skidorienterna före längdåkarna? Och varför dröjde det fram till Bill Koch? Har svårt att se ex. Assar eller Sixten Järnberg att inte ta efter skate om orienterare vid samma tid använde sig av den stilen.
Skate har väl funnits lika länge som skidor funnits. Det intressanta är ju
när man insåg att det gick att åka fortare än i klassiskt. Det var nog Bill Koch som insåg detta.
Att skidorienterarna var först beror förmodligen på att delar av banan kördes på breda, isiga vägar. Längdspåren från 50-60-talet var ju ofta smala och dåligt preparerade, vilket förmodligen gjorde det svårt att skejta.
Någon som minns Wassberg når han tejpade över fästvallan och skejtade,för att sen dra av tejpen när det kom tunga uppförsbackar.
Stakhataren Burman;
Föreslår att du och andra går in på:
http://svtplay.se/v/1371144/oppet_arkiv/
Då ser ni hur förutsättningarna var.
Det fanns helt enkelt inte plats att ta skateskär mellan granarna.
Så sent som vid SM i Kiruna 1968 var det nästan bara på upploppet det var plats för skateskär.
Intressant diskussion och vem som var först med skate utanför tävlingsspåret.Det kommer vi aldrig att få veta. Jag är ganska säker på att skate funnits så länge som människan åkt skidor men kan inte bevisa detta. Frågan är enklare att svar på om man håller sig till tävlingsspåren.
Hur stor skillnad är det i hastighet egentligen om man t.ex. skulle köra Johan Olsson (klassiskt) mot Hellner (Skate) i 10 km?
Jon, typ 5 minuter skulle jag tro.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article8547799.ab
Stor humor!
Tittar på några skidorienteringskartor från -50-60-talet med inritade vägval.
Uppskattar fördelningen från en DM-tävlingen -59;
Hästkörväg 35 %
Mindre landsväg 30 %
Större lansväg 20 % med anmärkningen, grusad, sprang större delen
Skidspår 15 %.
Burman: Varför är man en stakhatare?
http://home.online.no/~hanswerp/artikler/2008/hassis.htm
Interessant artikkel om skøytingens historie. Det antydes at man nær ved å arrangere det første skøyteløp allerede i 1930.
Hevdes også at svenske Hassis faktisk var før Bill Koch, og dermed skulle hatt æren for dette
Tack alla för massor av intressanta berättelser:)Hur fritt är fristil? Hade Gunde kunna komma och åka med sin enda jättestav i världscupen?
Anna, hans plan var ju att använda jättestaven i VM 1985. Men när de övriga åkarna såg honom åka omkring med den innan premiären så fick de panik och FIS bestämde snabbt att det skulle vara förbjudet att åka med en lång stav.
Hittar inte hur Artur Häggblad åkte när han slog inofficiellt rekord på 3 mil på Umeälven.
Tiden 1:20,07.
Det står att han åkte på älvens skartäckta is.
Framgår inte att det var spårat, alltså troligt att han tog en hel del skridskoskär på skaren.
Glömde datum.
Det var den 28 april 1940 som Häggblad satte sitt rekord.
han tänkte aldrig använda jättestaven i tävling..
Elin….En kontrast til når Häggblad satte sin rekord den 28 april 1940, samme dag ble de norske byene Kristiansund og Molde ødelagt av tyske bomber, og brant ned til grunnen! Bare et lite sidespor…………
Jossa,
Det är möjligt att det var mest för att skrämmas och skoja med konkurrenterna. Men FIS förbjöd honom att använda den och skrev in det i sina regler i alla fall.
Hur som helst var det mycket roligt. Man kan ju föreställa sig de andra åkarna i världseliten dagen innan premiären när de ser Gunde komma med sin jättestav. ”Hjälp, han har hittat ett nytt vapen!” Vilken panik, hehe.
Det var tydligen Gunde som var först med att använda höga skatepjäxor också.
Gundes stav var en ploj
Fast det finns ju tv-klipp när han kör med staven, och det ser åtminstone ut att gå riktigt fort. :-)
Som nämnts tidigare, men förtjänar att upprepas, var Pauli Siitonen en pionjär på området. Han hade åkt en del skidorientering, så det låg nära till för honom att använda enbenssparken i Vasaloppet på tidigt 70-tal. Där tekniken spreds snabbt. (Han vann ju -73).
Ett hopp framåt i historien – var det inte en senvintertävling i Kirunaspelen som var en stor milstolpe för skate-stilen? Där ”alla” skejtade även i uppförsbackarna, något man inte sett tidigare.
Gunde var grym och kunde verkligen jäklas med konkurrenterna. Minns en historia (skröna?) om hur han efter att ha vunnit en världscup hamnade bredvid en tysk som undrade hur det kom sig att han kunde återhämta sig så bra. Gunde svarade då att han hade ett enda tips som han brukade dela med sig av; någon timme innan start skulle man ta ett iskallt bad. Vid nästa tävling testade tysken metoden men frös sedan så mycket att han var tvungen att bryta tävlingen. Ilsket frågade han Gunde hur det kom sig att han tyckte att det fungerade. Gunde svarade ”jag sa aldrig att jag gjorde så, men tänk om jag fick alla att göra så, då slapp jag ju tänka på att behöva återhämta mig”
Rena northug takterna av Gunde!!!
mindotterblirnästakalla: Därför att stakning är så f*rbannat tråkigt att kolla på. Som det är i nuläget kan man ju köra den typen av tävlingar i stående roddmaskiner på ett gym istället. Då slipper tv-producenterna oroa sig att ingen ska fatta intervall start iaf.
Haha, jo men det är väl mest bara långlopp som är det och tur är väl det för att kan taskiga åkare som jag själv inte åka vasaloppet
Långlopp? Jag tycker det börjar bli vanligare med stakbanor på alla klassiska distanser inkl. sprint. Jag vill mer och mer se rena diagonallopp. FIS som vill ändra och hålla på hålla tiden borde ju gilla det. Då blir det ju en tredje cup att hålla reda på.
I april 1984 så kom det defintiva genombrottet för skejten. Det var under Kirunaspelen då slängde toppåkarna med Ove Aunli och Anette Böe bort burkvallorna och vann Kirunaspelen i överlägsen stil. 1985 började cirkusen med zoner och annat skit….
Var en upplevelse att se Ove och Anette ”skejta” uppför de ”omöjliga” backarna i Kiruna.. det trodde ingen var möjligt.. NOstaligi.
Tack svegon, för uppdateringen.
Tävlade i både skidO och längd som ung på 70 och 80 talen. Vi hade genomgång av skateteknik på olika underlag/spår på ungdomsläger skidO redan på 70talet. Kommer ihåg hur förvånad jag blev över uppmärksamheten som Koch mfl fick och vet att tänkte att så har ju vi jämt gjort, med en tonårings tvärsäkerhet.
Gammal tråd men här finns en dagsfärsk norsk artikel i ämnet som kanske kan intressera en del:
http://www.nrk.no/sport/meisterskap/ski-vm-2011/nyheter/1.7522607
Så här 6-7 år efter denna tråd, mycket har hänt :)
Tysken efter Lundbäck på upploppet 26 min in i klippet.
https://www.oppetarkiv.se/video/2603144/skid-vm-skid-vm-1974
Tekniken sådär. :)
Peter Skigames; Kul att du livade upp min gamla tråd :) Häftigt klipp!
Skejtade själv på 50-talet på landsvägen då det inte fanns uppkörda skidspår att åka.