Maria Rydqvist om längdåkningens utveckling
Maria tränar utförsåkning i Kollen – nåt som kan behövas i framtiden!
För några dagar skrev Oskar ett inlägg om att Jürg Capol funderar på att införa utförsåkning i världscupen. Åkarna ska först åka uppför ett berg och sedan ner. Reaktionerna i kommentarerna blev så klart rätt starka.
Jag tänkte att det skulle vara intressant att höra vad de svenska längdåkarna tyckte om utvecklingen, då deras åsikter sällan lyfts fram, så jag mailade de jag kunde hitta en adress till. Den enda som svarade var Maria Rydqvist (som alltid svarar blixtsnabbt när man undrar något – tack för det Maria!). Som vanligt var det ett välskrivet och uttömmande svar så jag klipper in det här nedan i sin helhet.
Kanske druttar det in nåt mer mail från någon annan åkare och då lägger jag naturligtvis in det i det här inlägget.
Så här säger Maria om utvecklingen:
Klurig fråga. När jag först hör om en förändring ser jag ju först utifrån mig som åkares ögon. Då är min första reaktion är att det är spännande och häftigt med alla förändringar i längdsporten. Den ständiga utvecklingen gör att ingen säsong blir den andra lik och att vi hela tiden ställs för nya roliga utmaningar. Världscupen hade aldrig varit samma upplevelse som nu om sprinten, pursiuten, Tour de Ski mm aldrig hade kommit och vi fortfarande kört samma lopp som på 80 och 90 –talet. Jag tycker framförallt att det är väldigt kul att vara åkare med alla dessa förändringar.
Den andra sidan av saken är förstås att det kan bli väl mycket nytt ibland. Att det får bytas skidor under 3 och 5 milslopp under VM till exempel. Känns som en rätt konstig grej. Ser man till andra idrotter finns det väl heller ingen annan gren som förändras som vår. Då kan man förstås känna att det hela blivit lite pajasaktigt med rädsla för att sporten helt mister sin trovärdighet. En gren har ju heller ingen speciellt status när den precis är ny och som åkare vet man ju inte vad man ska träna och bli bra på. Ena säsongen är det lång sprint andra kort osv. Det blir såklart lite konstigt.
Tävlingen i Polen med både uppför och nerför . Ja. Först tycker jag att det skulle vara skithäfitgt att åka den där tävlingen och så samtidigt känns den förstås lite plojig. Det är inte lätt att veta var gränsen ska gå men jag menar ändå att många förändringar faktiskt varit bra. Trots att många varit emot dem från början.
Att det blir lite mer show över längdåkningen är trots allt väldigt positivt och nödvändigt. Idrott måste vara så idag och det funkar liksom inte att vi ger oss ut på en 3 milslinga i skogen och kommer tillbaks efter en och en halv timme. Vi kanske kan tacka alla förändringar för att längdåkningen fortfarande lever och är intressant. Publiksiffrorna växer. Då måste sporten vara intressant, eller hur? Det finns självklart gränser men jag tycker inte man ska vara livrädd för förändringar.”
”Att det blir lite mer show över längdåkningen är trots allt väldigt positivt och nödvändigt. Idrott måste vara så idag och det funkar liksom inte att vi ger oss ut på en 3 milslinga i skogen och kommer tillbaks efter en och en halv timme. Vi kanske kan tacka alla förändringar för att längdåkningen fortfarande lever och är intressant.”
Bullseye! Bra Rydqvist :)
Neithiri: Hehe, förstod att hennes kommentar om show skulle gillas av dig. ;)
Tycker Rydis är lite väl positiv till nymodigheter samtidigt är hon en av få svenska åkare som är bra på taktisk hängkörning.
Jeg vet at det nok får mange her inne til å se rødt, men jeg tror Maria har mer rett enn ”klanen” her inne.
Förlåt.
Bra Maria! Snart är individuella starter ett minne blott, tack och lov. Möjligen kommer nostalgikerna i framtiden att ordna ett och annant lopp för att återuppliva den oerhörda spänningen med att stå med ett stoppur i skogen och vänta på att nästa åkare ska dyka upp bakom grandungen…:-)
Tord,
Just det, nostalgiker som Marcus Hellner, Dario Cologna, Petra Majdic, Marit Björgen, Sami Jahoujärvi, Eldar Rönning osv, osv.
Att dessa gamla avdankade åkare föredrar individuell start, är inget man ska lyssna på.
Vissa tror att längdskidåkningen är populärare än någonsin. I beg to differ. I Norge och Sverige är det möjligtvis så. Men knappast i de stora länderna. I Tyskland, Italien, Frankrike är det en utdöende sport. Det är svårt att rekrytera nya talanger och dessa länder hamnar efter i världstoppen nu när de äldre åkarna lägger av.
Hur mycket publik var det på TdS egentligen? Hur mycket publik var det i Davos, OS-hjälten Dario Colognas hemstad? Inte många kom.
På ett sätt förstår jag att FIS är totalt desperata, så mycket som de hamnat efter skidskyttet i populäritet. Men jag tror att det är helt fel väg att gå när man kastar in nya saker vartenda år. Vilket också Maria påpekar.
Det bästa sättet att få en stark publik i ett visst land är att se till att de har åkare som tampas i världseliten och även vinner ett och annat race. Slalomåkning på längdskidor lär knappast generera ett enda nytt skidåknings-fan.
Nej man behöver inte vara livrädd för förändringar men fotboll har aldrig ändrats ändå är det populärt. Det måste finnas annat man kan göra för att göra tävlingar mer publikvänliga än 20 000 ändringar i regler å format varje år.
Rydqvist 10p
Andreas, helt sant och tittarantalet och intresset har nog säkerligen ökat markant efter Vinterstudions sändningar, så det beror nog till 99,9% av kompetenta kommentatorer och presentationer än vansinniga förändringar av sporten. Tror faktiskt att man tappar de som faktiskt är intresserade av längdskidåkning om man håller på så här och mixtrar med sporten.
Ett lopp upp och ner för en svart pist kan vara ett event utanför normala tävlingar, men fasiken inte som en del i WC!!!
Gabriel: läskigt när man jämförde skidskyttet i Holmenkollen och skidåkningen i Falun.
Ta bort svenskar och norrmän från båda tävlingarna, kvar blev det ett par hundra utlänningar i Falun och 10000 fransoser, tyskar, vitryssar, österrikare osv.
Det var nog fler utlänningar än infödingar i Oslo. Den här minitouren kunde för övrigt ha varit lite mer balanserad, färre bonussekunder på sprinten, färre bonussekunder totalt och en längre jaktstart. OM man ska ha kvar den överhuvudtaget.
edit: 10000 fransoser, tyskar, vitryssar, österrikare, ryssar osv. i Oslo alltså.
Appropå skidskytte vs. längd – båda världscuperna i skidskytte avgjorde sista tävlingen, världscupen i längd avgjorde i Tour de Ski, det kan inte vara bra för intresset på sensäsongen eller för världscupen över huvudtaget.
Skidjan, ja du ser! Skidskytte är verkligen en folkfest vart man än håller tävlingarna. Det spelar ingen roll ens om regnet vräker ned, folk kommer ändå.
Längd är bara folkfest i Norge. Ingen annanstans. Det är riktigt trist.
Alldeles oavsett vad jag tycker så undrar jag om FIS riktigt vet vad de pysslar med. Om det är så att de vill bredda och popularisera sporten krävs en seriös analys och långsiktig strategi – och någon sådan tyckter jag inte att Capol och Ulvang visat upp. Det verkar vara mest testande på måfå.
Är ju inte konstigt att publiken uteblir.
Skulle inte själv idas betala för att se Northug och Björgen starta med 1.5minuter i försprång. Man måste göra tävlingar spännande inte tvärt om vilket Ulvang och Capol borde begripa.
Nisse: Kan bara instämma. Jag siktar på att vara i Falun 2015 men tveksamt om jag ser en 5 mil i masstart!
Det er ikke Ulvang og Capol sin skyld at det ikke er spennende, det er jo Bjørgen og Northugs prestasjoner som gjør at de vinner suverent og skaffer seg store forsprang. Det var uansett stor spenning om 2.plassen på herresiden i dag, så å si at dette var uspennende er skivebom.
Om man skall fortsätta att ge bonus till dom bästa åkarna så kommer längdåkning att bli en lokal sport i Norge.
Neithiri: Björgen och Petters prestationer skyms ju av det faktum att de båda fått en enorm mängd bonussekunder under tidigare deltvälingar som gör slutjaktstarten till en enda lång eriksgata!
Vem är det som har bestämt hur final tour ska se ut? När vi i Sverige inte är så positiva till masstarter så förstår jag inte att vi har skiathlon följt av jaktstart. Bättre med en intervallstart?!
Joel:
Ja, det stemmer, men det er jo en stor prestasjon å ta disse bonussekundene, det er fritt fram for alle som står på startstreken å forhindre dem de, det blir litt feil å skylde på Capol og Ulvang at de andre konkurrentene ikke makter å bite bedre i fra seg…
Gunnar: Som jag förstått det har Ulvang vid något tillfälle sagt att intervall loppen inte passar för tourerna eftersom tids differenserna riskerar att bli för stora. Då undrar man ju hur f*n de resonerar kring bonussekunderna på tourerna.
Varför ha en tour öht? Bättre med fyra separata tävlingar där alla börjar från 0.
Norge + Ulvang = Lopp som gynnar norska åkare.Eller har jag fått allt om bakfoten?
Experten….Og da mener du selvfølgelig på 21 år gamle Finn Haagen Krogh?
Tosrav: Är rätt säker på att experten syftade på Petter och Björgen.
All heder till Hågen Krogh han visar ett fighterhjärta jag inte sett hos en norsk åkare sedan Dählie körde hem 5 mils guldet i Nagano!
Grattis til Northug med seier i mini-touren i Falun for andre år på rad.
Herlig med Finn Hågen Krogh som gjorde et knalløp. Han blir å regne med i årene fremover.
Ja avslutningen måste göras mer spännande. Det är på tok för mycket sekunder som delas ut. Idag var faktiskt första gången i mitt liv som jag valde bort att se skidtävlingen eftersom det redan var avgjort, såg på kampsport istället.
Såg på loppen först nu. I unge Finn Hågen Krogh verkar Norge ha ett riktigt framtidsämne! Syntes att Northug var glad över hans framgång också… Sen credit till Petter för att han inte förnedrade de andra på upploppet idag…
Hade förväntat mer av de våra främsta dvs Rickardsson, Kalla och Haag. Rydan gjorde dock ingen besviken, hon plockade sex idag. Ida gick också bra.
Sen håller jag med om att det är alldeles för mycket bonussekunder som delas ut, i Slottssprinten framför allt. Tourtotalerna var avgjorda innan idag. Kanske mera rimligt i TdS (som har betydligt flera tävlingar) men inte i en minitour där det blir för utslagsgivande. Det borde vara halverade bonussekunder i sprinten dvs ettan få 30 s etc ner till 30:e som får 1 s.
Tja, jag vet inte jag… det är ju hyfsat jämt bakom Northug och Björgen. Det stora problemet är väl att det är just dessa två som allt som oftast tar bonussekunderna också. Men så är de ju de mest kompletta åkarna på touren. Men trist som underhållning var det i alla fall. Det mest intressanta var att se hur fantastiskt Petter åker skidor när han är på det humöret. Han är helt oslagbar när det gäller lättåkta partier, vilka satsningar han blåser på utför. Lite som Gunde som alltid tog många sekunder i utförskörningar.
Om man nu vill ha show så borde man satsa mer på sprint, där de snabba och spurtsnabba fick tävla på olika banor. Mer intervall med kortare sträckor, 3 till 5 km,typ prologer, minska loppen 10 till 50 km.
För att behålla skidåkningens själ borde man satsa på riktigt långa lopp med masstart, helst 9 mil och längre. Ja varför inte 12 mil för ett riktigt kraftprov. Eller varför inte införa ett sverigelopp som man hade en gång i tiden i cykel, från Haparanda till Ystad. Nu är det ofta väldigt lite snö i södra Sverige men man kunde ha ett etapplopp från t ex Kiruna till Falun.
Orkar inte ens se på skidor längre, jag som längtat till vintern annars, tycker det blivit rent ut sagt skittråkigt, jag som normalt skulle suttit klistrad framför TV:n under helgen. (Och även VM sist).
Sprint känns konstlat och tråkigt.
Mass starter och bonussekunder hit och dit, Blääh
Vad har hänt, jag som älskat att se på skidor på TV? Men nu?
Det är kanske mig det är fel på?
En stofil och bakåtsträvare.
Jag vet att sidan kallas skidpepp,
FIS, snälla ge oss intervallstart tillbaks.
KE….Du kan jo titta på gamle filmklipp fra 1950/1960 årene med Sixten Jernberg m/fl. Da matstasjon på 5-milen bestod av 3 retters middag. og en liten middagslur!!!!! :)
[…] tyckte till om detta med att skidsporten förändras för ett tag sedan. Så här skrev jag då: http://www.skidpepp.se/2011/03/20/maria-rydqvist-om-langdakningens-utveckling/ Oj vilken enorm utsvävning det blev. Att knyta ihop säcken lyckades jag inget vidare med heller […]
Jag tycker att Maria har en nyanserad och modern inställning till olika former av längdskidåkning. Det finns dock en del klassiska lopp (t. ex 3- och 5-milen i Holmenkollen,Falun eller Lahtis) som jag anser även i fortsättningen kan få vara just klassiker: klassisk stil och intervallstart. För övrigt finns det utrymme för varianter. Jag är ingen intervallstartivrare i andra sammanhang heller. Inom friidrotten snackas det sällan om att ”hänglöpare” som vinner spurten är ojuste. Hur skulle det förresten se ut med intervallstart i ett 10-tusenmeters- eller maratonlopp i friidrott. (Eller Vasaloppet) Låt de nya formerna få tid att komma tillrätta med sina ”barnsjukdomar” (för de finns) så blir det även i fortsättningen roligt för både lokal- och TV-publik att följa tävlingar i längdskidåkning eller XC som det väl numera heter. Jag var med redan på Jernbergs och Assars tid men såg och hörde inga jublande åskådarmassor när en ensam skidåkare i ”splendid isolation”, tidskommenterade av ”Farbror Sven” eller Plex, dök upp i spåret.
När de nya alternativen funnit sina former kommer kanske även de att få ”klassikerstatus”.
Roger K – Det finns en anledning till att 10 000 metersloppet körs under tiden som annat händer på arenan, det är nämligen rätt så skittråkigt att titta på… dessutom kan du inte jämföra löpning och skidåkning eftersom den fördel man drar av att ligga bakom i löpning är ganska så marginell. I terränglöpning är det också så att du med fördel kan rycka från ett fält i en uppförsbacke eftersom det inte finns något ”glida ikapp i klunga” inom denna ädla idrottsform.
Anders: håller med.
Däremot håller jag inte med i Marias beskrivning av verkligheten när hon skriver:
”Räknar man de olika startvarianterna och stilarna blir det över 15 ordinarie varianter som kan ingå i en världscup. […] I alla fall inte att en och samma person är med och kör så många varianter. Distanserna är tillräckligt olika för att inte en och samma person måste vara bra på allt, men tillräckligt lika för att det inte ska vara direkt gynnsamt att specialisera sig på en grej.”
Sprinten tillför helt klart en ny dimension, men sen tycker jag att åkare med god hängkapacitet och bra avslutning gynnas väldigt mycket i distansloppen. Det spelar liksom ingen roll om man har bonussekunder, minitourer, skidbyten eller något annat ”kul” påfund, resultatet blir ändå att det i princip finns två typer av lopp: lopp med individuell start och lopp med masstart. Sprinterna verkar dessutom gå alltmer emot att vara för tunga för att kännas som riktiga sprintlopp…