Kommande säsong…
En lång (och intressant) diskussion om kommande säsong har förts i tråden Årets tuffaste träningspass. Flyttar den till denna nya tråd istället. Tidigare diskussion återfinns i första kommentaren nedan.
En lång (och intressant) diskussion om kommande säsong har förts i tråden Årets tuffaste träningspass. Flyttar den till denna nya tråd istället. Tidigare diskussion återfinns i första kommentaren nedan.
Tidigare diskussionsinlägg från den andra tråden:
Inlagd: 2011-09-01, 00:19
Skriven av: Cigge
Vad jag längtar efter att världscupen drar igång. Ska bli en fantastiskt intressant säsong där alla siktar på världscupen och Tour de ski. Någon som vet hur det blir med bonussekunderna, blir de kvar och lika många som tidigare?
Jag tror att Kalla kommer ta ytterligare ett kliv i sin utveckling till den här säsongen och verkligen vara med och slåss om pallplatser vad det än är för lopp. Jag tror Kalla kommer att ligga bra till inför final climb om vi säger så. Däremot är jag något osäker på hur hon kommer att klara av den sista etappen.
Jag tror att en åkare som Johaug har växt ytterligare. Hon utvecklade sig enormt vad gäller flack åkning i den fria stilen under förra säsongen, vilket inte minst syntes när hon tog ner Kowalczyk på upploppet i Lahtis. Hon har även själv gått ut och sagt att hon inför den här säsongen ska jobba mycket med stakning på lättare partier, vilket hon gör helt rätt i. Jag tror inte att hon kommer vara lika långt efter Kowalczyk i år innan den sista etappen och då ska det blir ytterst intressant och se hur mycket hon kan ta in i år. Två minuter på Kowalczyk tog hon in senast och jag tror inte att hon tar in mindre 2012.
Är det bara jag som tycker det är roligare att titta på när damerna kör än herrarna? Troligtvis har det att göra med att damerna kör järnet från början, medan det blir mer taktik i herrarnas lopp.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 07:54
Skriven av: JonasE
http://www.langd.se/sasongspremiaren-i-bruksvallarna-paa-tv.4954148-86106.html
Äntligen, Bruksvallarna kommer att visas på SVT denna säsong, 12-13 november, en vecka innan världscupspremiären drar igång. Yippie!
Hanne, ni får gärna låna Kess till VM, tror inte han är till hjälp på Köpenhamns flacka gator, men nu börjar man nästan hoppas att han ska vinna vueltan, svensk cykel skulle behöva det.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 10:29
Skriven av: Andreas P
Cigge: Det enda med Johaug är ju att hon är rätt usel före TDS (bara kolla resultaten) så att hon skulle vara ett hot mot totala VC tror jag inte sen gällde det ju TDS och där tror jag Björgen tar hem det, hur snabb Johaug än är på sista etappen.
Den lätta och spinkiga kroppen som Johaug har är ju som gjord att åka uppför så är det bara men i TDS finns det ju sprint o prolog också fast det avgörande är nog att hålla en jämn och hög nivå genom hela TDS.
JonasE: Äntligen lite bra nyheter från SVT men dom har väl lite pengar över nu när dom har tappat mycket sport till andra.
Jo damerna kör ju oftast järnet på en gång medan herrarnas lopp är ganska tråkiga.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 10:41
Skriven av: toriv
Fast ibland önskar jag att man kunde se lite mer taktik hos damerna också. Nu är det ju så att den som leder efter en fjärdedel av loppen också är den som kommer att vinna. Det mest spännande förra säsongen var ju när Britta släppte finskan i stafetten och sedan kom ikapp igen – mer sådant tack!
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 12:40
Skriven av: Experten
Min förhoppning är att den norska dominansen bryts i år.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 12:53
Skriven av: Manne
Experten… På herrsidan tror jag snarare att norrmännen kommer återta dominansen. Det kommer vara fler än bara Northug i totala världscupen.
På damsidan lär nog Björgen fortsätta att dominera, även om jag är lite nyfiken på hur hon ska klara Tour de Ski. Vad gäller dom övriga norskorna känns det svårare att förutsäga. Johaug lär nog fortsätta vara med i toppen, men kan få svårt att leva upp till den fantastiska fjolårssäsongen. Kristoffersen har stått och stampat i några år på vippen till det stora genombrottet. Kanske kommer det i år, kanske inte. Och med Steira känns det som med Södergren – endera håller hon något år till, eller så har det börjat slutta utför. Mest hoppas och tror jag dock på Jacobsen!
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 13:07
Skriven av: Anders
Oj oj oj, man börjar redan längta! Det kommer bli spännande!
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:24
Skriven av: Göran
Björgen kmmer väl att vara lika överlägsen i år är jag rädd. Sedan är det Jouhaug, Kowa och Kalla som ligger strax bakom, har också lite på känn att Jacobsen har något stort på gång och att Steira sakta börjar tappa lite?. Men sedan? Finskorna, ryskorna(finns det någon som kan blanda sig i?), Haag, Rydqvist?. Shit vad man längtar:-)
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:25
Skriven av: Elin
Manne, du hoppas och tror på Jacobsen.
Astrid har delvis återgått till sina läkarstudier efter ett år med enbart skidor.
Tror att det är rätt melodi för henne.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:29
Skriven av: toriv
Verkar inte vara någon annan som tror det, men jag skulle kunna tänka mig att Kowa tar ytterligare ett steg och utmanar Björgen än mer. Det känns faktiskt mer troligt än att Kalla skulle börja göra det, även om jag inte utesluter Kalla heller. Jouhaug kommer självklart komma igång under säsongen, men det tar nog ett tag innan vi ser henne överst på pallen (ungefär till final climb, skulle jag gissa).
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:45
Skriven av: Cigge
Andreas P
Nej, någon favorit till totalsegern i världscupen är hon inte, även om Johaug gör ett bra Tour de ski, då hon inte kan ta några poäng i sprint. Vad jag har läst ska det bli ännu ett distanslopp till kommande Tour de ski, vilket enbart skulle gynna en skidåkare som Johaug. Hon har även tagit ett steg för varje år, vilket talar för att hon åter är med i toppen och jag tror hon kan utmana om totalsegern i Tour de ski faktiskt. Jag tror Björgen får det svårare i Tour de ski än vad många tror. En av anledningarna är att hennes muskulösa kropp kommer vara otroligt sliten inför de sista tävlingarna.
Kalla måste nog ha ett försprång på minst 1,5 min på Johaug och minst 30 sek på Kowalczyk och Björgen inför sista etappen i Tour de ski, för att hon ska ha med “medaljerna” att göra. Det var ju precis att hon kom ikapp Majdic senast, vilket inte direkt var imponerade.
toriv:
Jag håller egentligen med, men det är väl för att bredden inte är densamma på damsidan som på herrsidan. Herrarnas masstartslopp är totalt ointressanta för min del och helt omöjliga att gissa, bortsett från Petter så klart.
Manne
Håller med, jag tror bara mer och mer på Norge, tyvärr får man väl ändå lov att säga. Jag kommer ihåg hur Hård och Blomqvist berömde vilken framtid vi i Sverige har med så pass unga åkare på damsidan. Jag skulle säga att Norge har ett bra mycket vassare lag, även framöver. Jacobsen visade lite gammal god form vid vissa tävlingar förra säsongen och jag tror hon kommer växa ytterligare. Kristoffersen behöver en bättre grundfysik, vilket hon är på väg att få och då blir inte hon att leka med framöver för snabbheten har hon minst sagt. I de två sista loppen av Tour de ski senast gjorde Elden riktigt bra ifrån sig. Hon var t.ex. den som var närmast efter Johaug upp för den sista backen. Weng och Östberg är inte dåliga de heller. Falla är en personlig favorit vad gäller damsprint.
Som du säger så tror jag att fler norska herrar kommer vara med högre upp i resultatlistan. Rönning och Sundby är ju i den absoluta toppen vad gäller klassiskt. Gjerdalen är lite som gubben i lådan, ingen som riktigt vet vad han kan göra. Ska bli intressant och se om Krogh kan utvecklas vidare.
Hur ser det egentligen ut bakom Kalla, Haag och Ingemarsdotter på damsidan? På herrsidan ser det väl egentligen än värre ut med endast Hellner som är utav det något yngre slaget?
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:48
Skriven av: Skidjan
VINTERSTUDIO I BRUKSVALLARNA! JAAAAAA!
Dagens glädjeämne. Hoppas NRK kör med fria websändningar från Beito så är lycka gjord.
Elin: började inte Tord Asle studera mer igen eller var det mindre?
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 14:53
Skriven av: Experten
Jag får hoppas att Marit/Petter är ganska mätta efter fjolårets framgångar och att andra då får chansen …
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 16:08
Skriven av: Cigge
Vad tror ni om de andra länder om vi bortser från Sverige och Norge. Vi vet att åkare Sverige och Norge kommer vara med och slåss uppe i toppen både bland damerna och herrarna.
Hur ser det ut för Tyskland egentligen som är bör vara inne i en generationsväxling? Det finns väl inte direkt någon framträdande yngre åkare däifrån, på varken dam- eller herrsidan?
Finland har ju löftet Lähteenmäki, men utöver henne ser det tomt ut på damsidan. Bland herrarna finns det några sprinters som är lovande, men på längre distanser, nja.
Ryssland som varit under isen ett par år nu, vet man väl aldrig riktigt med. Sedov är väl den enda som kan utvecklas och bli riktigt bra för tillfället, även om de har ett par åkare som är med i världseliten idag.
Italien vet jag inte riktigt hur de ska klara sig utan Follis. Troligtvis det land som det ser mörkast ut för framöver då Longa inte direkt blir yngre.
Schweiz ser riktigt vassa ut på herrsidan med ett relativt ungt lag, men de är totalt obefintliga på damsidan.
Frankrike har en bra bredd på herrsidan, medan det ser tungt ut på damsidan.
_____
Nej, det mesta ser ut att handla om Sverige, Norge, Kowalczyk och i viss mån också Saarinen på damsidan.
På herrsidan är det mer öppet. Dock tror jag att det i första hand handlar om Sverige och Norge. Ett par ryssar och Cologna slåss där bakom.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 16:24
Skriven av: JonasE
Cigge>>
Touren har en extra etapp som är 3/5 Km klassiskt intervall, vilket gynnar Kowa och Björgen mer än Johaug, troligen är det väl också bonussekunder. I övrigt är TdS detsammma i år, inklusive skiatlon på Oberstdorfs golfbana.
Det ryska herrlaget ser riktigt starkt ut, Vylegzhanin, Legkov, Sedov, Belov, Chernousov, Volthentzev, Kriuka, Petuchkov och Morilov m fl.
Ryska damer finns det också, men de får aldrig köra. Savialova var näst bästa ryska i Rybinsk men fick inte köra några andra WC-lopp, Rotcheva fick inte köra ett enda WC-lopp trots bra lopp i övrigt. Inte heller E Medvedeva körde många gånger.
Italien ser riktigt bleka ut, även Longa har lagt av. På herrsidan var det bara Clara och i slutet Di Centa som var bra, samt några sprinters som Scola och Pellegrino.
Tyskland har några intessanta nya namn som dock haft svårt att slå igenom, tex Gössner, Herrmann, Anger, Tscharnke, Katz.
Sen finns ett flertal enmnaslandslag som är intressanta, typ Bauer, Harvey, Dolidovich.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 16:58
Skriven av: skidor
någon som vet om det är bara senior tävlingarna som SVT sänder från bruksvallsloppet eller om juniorernas lopp också sänds
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 17:26
Skriven av: Benke Benbrott
Cigge:
Ja, Sveriges distanslag på herrsidan är väl inte purungt direkt. Men jag ser absolut att det finns ett par man som eventuellt kan fylla på bra om några år. Frågan är då hur länge rävar som Södergren och Olsson håller på. Rickardsson med sina 29 (30 nästa år) bör, som “late-bloomer” hålla på till 2015 utan problem.
Och sedan till 2015 kan de ha hänt mycket med nuvarande juniorer. Jag ser positivt på framtiden.
På damsidan i åldrarna 93-94 ser det i nuläget hur bra ut som helst. Och där är ju, som du säger inte glappet i ålder lika stort då våra bästa damer just nu inte är gammal nån av dem. Det hela kan nog utmynna till en gigantisk Sverige-Norge-kamp den närmsta 10-års-perioden.
Och man ska nog inte heller räkna bort detta knepiga land, Ryssland. Rätt vad det är så har de 10 stycken Jelena Välbes.
Tyskarna är också lite oförutsägbara tycker jag. De är ju egentligen ingen superstor längdnation men de har dunkat på rätt friskt på de senaste juniormästerskapen.
Om de sköter sina kort rätt så ska de kunna ha några bra år framför sig. Förutom de JonasE nämner är jag lite nyfiken på Hannes Dotzler. Jag tycker mig ha sett rätt rejäla fartresurser hos honom. Även om spurterna har handlat om kassa placeringar.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 18:26
Skriven av: Cigge
JonasE
Jag hade totalt missat att Longa också lagt skidorna på hyllan, vilken miss! Då är med andra ord Italien inte mycket att hurra över längre när Rupil blir den så kallade stjärnan.
Jaså, jag som hoppades på att vi hade fått se ett längre lopp som gör att det går att ta in lite grann på de som är duktiga på både sprint och distans. Är det bara jag som vill minska på bonussekunderna och det rejält? Kowalczyk grundlade ju sin totalseger i Tour de ski genom att ta hem alla 45 bonussekunder i det klassiska loppet över 10km. Det skulle bli jämnare och roligare att titta desto mindre bonussekunder det fanns längs med banan tror jag och som du säger så gynnar det enbart Björgen och Kowalczyk. Nu när åkare som Follis och Majdic lagt av, blir det ännu lättare för Björgen och Kowalczyk att ta sig långt i sprinttävlingarna – som är avgörande för hela touren.
Det är väl egentligen bara Vylegzhanin som är något sånär jämn av sig. Det är verkligen svårt att sia om hur det ska gå för ryssarna så här på förhand. Dock tror jag inte särskilt mycket på de ryska damerna, även om de har en viss bredd.
Tyskland har som du säger ett flertal yngre namn som skulle kunna slå igenom, men den största talangen, Gössner, verkar väl satsa på skidskytte? Hon besitter annars en fantastisk potential vad gäller den fria stilen. De övriga du tog upp är väl främst duktiga på sprint?
Harvey tror jag också en hel del på. Han var riktigt allround förra säsongen och fortsätter Harvey att utvecklas så blir nog han att räkna med i bra många år framöver.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 18:46
Skriven av: Cigge
Benke Benbrott
Nu när frugan Anna lagt av, tror jag inte att Johan fortsätter alltför länge till, vilket är otroligt synd för vårt svenska stafettlag. Södergren tror jag inte håller särskilt länge till, men sedan vet man aldrig med Rickardsson. Jag tycker det har varit en hel del som utvecklats sent, men som ändå lagt av något eller några år för tidigt. Jag hoppas Rickardsson fortsätter över OS 2014 åtminstone, då jag tror att han har bra chans på alla klassiska distanser.
Jag har följt juniormästerskapen sisådär de senaste åren, men ändå tyckt att det sett bra mycket ljusare ut på dam- än herrsidan. Jag hoppas på sätt och vis att det blir fler länder som kan blanda sig i toppstriden, men som du säger så lutar mycket åt en kamp mellan Sverige vs Norge, vilket inte heller är helt fel. Norge har dock en helt annan bredd på talangerna än vad vi har, återstår att se om de får fram några fler stjärnor istället för fler Flugstad-Östberg som gör det bra, men som ändå stagnerat i sin utveckling de senaste åren.
Haha, håller med, det är otroligt svårt att veta vart man har Ryssland. Jag kommer ihåg hur Lazutina sopade banan med så gott som alla under OS i Nagano. Ryssland kommer lagom till OS 2014, var så säker.
Tyskland har ju trots allt varit duktiga med åkare som Sommerfeldt, Angerer, Teichmann och Filbrich på herrsidan medan Künzel och Sachenbacher varit duktiga på damsidan under en relativt lång tid. Nu är det dock ett hack ner till nästa generation och det återstår att se om någon är redo att ta nästa kliv in i världseliten.
Det ser väl dock lite öppnare ut på sprintsidan i år, åtminstone vad gäller damerna där det oftast är distansåkarna som regerar.
Jag håller ett litet extra finger på Falla som jag tycker är lagom respektlös när hon åker samtidigt som hon är härligt energisk i sin skidåkning. På de lite tuffare banorna kommer troligtvis Björgen, Kowalczyk och Kalla vara högt uppe, särskilt nu när Follis och Majdic lagt av.
Oj, vad jag längtar till att världscuptävlingarna drar igång nu.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 18:53
Skriven av: jomar blekkås
Tolsrav: Nå er den deilige, varme sommeren vi har hatt her i Trøndelag i år snart over. Det er tid for å tenke sterkt på den kommende skisesongen. Oj, hva jeg ser fram til TDS. Hvis alt går etter planen rent trenings- og helsemessig har vi en given vinner der, ja.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 18:56
Skriven av: Gabriel
“Det är väl egentligen bara Vylegzhanin som är något sånär jämn av sig. ”
Legkov är i mina ögon den kanske starkaste av alla manliga skidåkare fysiskt. Han har kapacitet att bli en ny Bauer och mala sönder världeliten. Men förra året blev ju katastrof, med svininfluensa och allt. Tror dock att han blir stark i år.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 20:49
Skriven av: Benke Benbrott
Cigge: Vad jag menade med Tyskland som längdnation är att de egentligen aldrig varit riktigt bra förrens nu på 2000-talet så jag ser det inte som givet att de kan följa upp denna generation med nya topplöpare. Så som Norge & Ryssland (och till viss del Sverige).
Men, Tyskland är en stor idrottsnation så de bör kunna ta vara på framgångarna. De har trots allt hyfsade tittarsiffror också (dock inte som i Sverige och Norge, sett som per capita) så ett brukbart allmänt intresse verkar också finnas.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 20:51
Skriven av: Andreas P
Cigge: Men att herrarnas masstartslopp är så totalt ointressanta är ju hur dom åker, det går sakta 95% av loppen och det är det tråkigaste som finns oavsett om Petter är med eller inte.
Faktiskt är ju ett masstartslopp utan Northug roligare att kolla då det är mer öppet då, fast o andra sidan så gick det ju att slå Northug, det såg vi ju i OS.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 20:59
Skriven av: Experten
Benke Benbrott; Glöm inte Östtyskland med Gerhard Grimmer och Gert- Dietmar Klause som dom stora namnen på 70-talet.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 21:05
Skriven av: Benke Benbrott
Experten: Förvisso. Jag är någorlunda medveten om dessa gamla tider. Men jag inbillar mig ändå att deras framgångar var rätt sporadiska? Att Östtyskland aldrig var en nation man knappt ägnade en tanke om i stafettsammanhang, t.ex.
Någon gammal räv som minns dessa tider kanske kan fylla i? Kanske du själv t.ex? :)
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-01, 22:24
Skriven av: Experten
Benke Benbrott. ; Minns med fasa VM i Falun 1974. Trots att Magnusson tog guld på tremilen var det ett eländigt VM för Sverige. Östtyskarna vann bla herrstafetten efter det att vi blivit diskade .Dom östtyska damerna var också långt framme, kommer inte ihåg några namn. Vidare har jag ett svagt minne av att nån av Klause/Grimmer vann Vasaloppet nåt år.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-02, 11:26
Skriven av: jossa
Cigge: finland har åxå Kerttu Niskanen som är minstlika lovande som Lähteenmäki hennes problem har varit att hon varit mkt sjuk men tror Niskanen kommer åka riktigt bra iår
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-02, 12:31
Skriven av: Cigge
jossa:
Är verkligen Niskanen av samma skrot och korn som Lähteenmäki? Jag tycker Lähteenmäki har en hel del likheter med vår egen Kalla.
Jag har faktiskt på känn att det blir något jämnare i toppen än vad det var förra säsongen. Kowalczyk gnuggar på i vanlig stil och jag undrar verkligen om Tour de ski är optimalt för en åkare som Björgen. Johaug kommer säkerligen göra bättre distanslopp än senast. Jag tror inte att hon kommer vara lika långt efter Kowalczyk i år. Jag tror även att Kalla kommer ha närmat sig toppen efter jämnare prestationer. Den klassiska delen blir en nyckelsträcka för hennes del. Haag kommer också att finnas med där uppe då hon är otroligt komplett. Kristoffersen är en annan som jag tror kommer göra ett bra Tour de ski.
—————————————————————————————–
Inlagd: 2011-09-02, 13:25
Skriven av: jossa
bedrövlig i fritt jämfört med klassiskt..
Vad ser du för likheter mellan kalla å Länteenmäki? de jag kan se är att Kalla i jämförbar ålder varit steget före..
Jörgen
Ja, Kalla var nog snäppet före Lähteenmäki i samma ålder. Däremot visade Lähteenmäki upp sig på allvar i fjol och jag är mer eller mindre säker på att hon kommer att ta ytterligare ett under kommande säsong. Hennes svaghet hittills är, precis som det var för Kalla, dubbeljakt. Lähteenmäki har visat sig vara fullt duglig i sprint och har en förmåga att avsluta loppen vasst. Lähteenmäki kommer att vara med långt fram i många år om hon fortsätter på den inslagna vägen och blir troligtvis den som finnarna får hoppas på.
Kristoffersen har varit duktig i flera år nu, utan att ta det där riktiga klivet in i världseliten. Jag tror att det är dags till den här säsongen. Hennes grundfysik har som jag tidigare nämnt inte varit den bästa och den har hon arbetat upp desto fler och tuffare lopp hon åkt.
Visst känns det för övrigt som att pallplatserna gällande stafetterna är skriven i sten på damsidan? Vilken nation ska kunna stoppa Norge, Sverige och Finland från att ta dessa? Italien och Tyskland ser ju inte direkt starka ut på förhand. Det ska väl vara Ryssland som möjligvis kan hota, men inte särskilt mycket som talar för det.
Ah, intressanta spekulationer inför säsongen. Här kommer en finsk synvinkel.
Lähteenmäki (-90) och Niskanen (-88) är inte samma typ av åkare, men båda har potential att kämpa om medaljer inom ett par, tre år. Lähteenmäki har potential att bli att bli en riktigt bra allrounder medan Niskanens distanser är klassiskt. Trots att Niskanen slitit med sjukdom de två senaste försäsongerna var hon 8:a i sin första och hittills enda VM start i Oslo. Hon har också varit topp 10 på VC och knipit ett par U23 VM guld. Tror hon kan nå topp 5 nivå på 10 klassiskt i vinter om hon får vara hyfsat frisk i höst.
Dock tror jag inte att Lähteenmäki får en lika bra säsong i år som ifjol. Utvecklingen hos unga åkare brukar sällan gå spikrakt uppåt varje år.
Bakom dessa finns Marjaana Pitkänen som under flera år hört till världens bästa 91:or. Hon hade en sämre säsong ifjol, får se vilken utveckling hon får. En annan intressant tjej är Johanna Matintalo född i december -96. Hon vann FM silver på 800m på 2.05 (!) i sommar, och det sägs att hon är minst lika lovande som skidåkare. Får se vilken gren hon väljer och hur hon utvecklas i framtiden.
Annars så är finska skidförbundets ekonomi på plus igen efter 10 fattiga år och man har nu haft råd att anställa en till tränare och herrsprintåkarna har fått en egen träningsgrupp.
Riitta-Liisa Roponen har gjort ganska stora förändringar i sin sommarträning och brutit skidkontraktet med Atomic efter fjolårets fiaskosäsong. Tror hon gjort rätt och kan höja sig.
Aikku Saarinen har också gjort en del förändringar och bytt tränare igen (till Ismo Hämäläinen). Här är jag inte övertygad, tycker Saarinen är ett frågetecken inför nästa säsong.
Av de svenska åkarna tror jag Ida Ingemarsdotter kan nå högt när vi summerar VC ställningen vid slutet av säsongen. Näst bästa svenska?
Tror topp 10 i damernas VC nästa år består av tre eller fyra norskor, tre svenskor, två finskor och en polska. Inte optimalt kanske med tanke på sporten. Hoppas Italien och Tyskland kommer tillbaka.
Cigge: Det var Jossa som skrev frågan om Kalla vs Lähteenmäki och inte jag. Men håller med om att ”den unga finskan” är spännande och verkar riktigt lovande.
Hade hoppats på att vi skulle få se det första av 93:orna och Sofia denna säsong på seniornivå men tyvärr verkar den mest lovande av dem (Sofia) redan nu dras med skador…
Norskorna: Marte Kristoffersen är en av mina favoriter men har inte riktigt slagit igenom. Hoppas att hon slår igenom denna vinter. Men fruktar att vi istället får se Johaug slå igenom på riktigt. Tycker inte att Duracellkaninen fungerar som förebild, extremt smal som en sticka etc. Ja, provocerar lite här. Marit räknar jag dock med kommer att fortsätta dominera och vinna WC men tror inte att hon vinner Touren, det gör Kalla eller Johaug. Får fortsätta gälla som stafettfavoriter med Skofterud – Johaug – Steira och Marit.
Finskorna: Aikku tror jag tyvärr vi har fått se det bästa av. Tycker att hon blivit sämre sen Virpi slutade. Tror inte att Roponen lyfter sig så här plötsligt. Lähteenmäki och Niskanen ersätter Virpi och Muranen. Blir dock ett riktigt bra stafettlag att räkna med.
Svenskorna: Kalla hoppas jag blivit bättre i speciellt klassiskt och därmed mera komplett. Verkar bli Ida – Haag – Rydan – Kalla i stafetten denna säsong som bara har 2 WC-stafetter inplanerade (tråkigt nog)
Bland de svenska herrarna är det mindre spännande enligt min mening. Ser inte att någon kan peta OS-laget med Rickardsson, Olsson, Södergren och Hellner.
Frans: glöm inte att finnarna även har kostat på sig en vallabuss (även om det är osäkert när den blir färdig att tas i bruk).
Angående herrstaffetten skulle jag tycka det vore spännande att se Emil Jönsson i åtminstone någon av staffetterna. Det har ju snackats en del om att han successivt satsar på distans och jag tror att han skulle kunna bli hyffsat vass på någon/några av distanserna!
toriv: undra hur stor den blir, den norska var ju ritad för att vara större en den svenska…
Frans: var inte Saarinen nöjd med Niclas Grön eller vem hade hon som tränare innan?
”Bland de svenska herrarna är det mindre spännande enligt min mening. Ser inte att någon kan peta OS-laget med Rickardsson, Olsson, Södergren och Hellner.”
För mig känns det solklart att Jönsson kan, och kommer att hota Södergren i stafettlaget. Och då med Rickardsson på tredje som jag tror kommer vara bättre än en stagnerande Södergren.
Jönsson kommer att bli den ultimata startmannen, av samtliga nationer!
Klart Jönsson kommer köra stafett, antingen för att någon av de ordinarie är sjuka eller så får han köra första sträckan för 2:a laget. Detta gäller den första stafetten. Resultatet där och övriga resultat under säsongen avgör sen vilken kvartett som kör den andra.
JÖnsson tycker jag ska in som startman i stafetterna, men jag tror inte han kommer åka i Beito. Anledningen är att det är fyra sprintar innan jul och att han ska köra alla 5 helger blir nog för tufft. Dessutom ska han åka distanslopp i tour of Kuusamo och förhoppningsvis 15 klassiskt masstart i Rogla. Att köra en WC-stafett och första sträckan är ofta inget bevis för att man håller i VM, då WC handlar om att köra fort som tusan i två Km medan VM har fart från första början.
En åkare jag hoppas ska slå igenom är Halfvarsson, som skulle kunna bli reserv om Hellner saknas. Annars har vi ingen bra sistaåkare som dessuom kan spurta hyggligt.
Sverige har inte haft andralag utomlands på många år så bli inte besvikna om vi inte har det iår heller. Även om jag hoppas.
Tack för den finska rapporten, Frans. Kul att det kommer lite nya finskor för ni har levt på er fantastiska kvartett lite för länge.
Synd att Sverige inte satsar på andralag i WC-stafetterna och matchar fram den vägen. Skulle vara spännande med ett andralag med Jönsson, Jonsson, Eriksson och Halfvarsson.
Visst skulle de vara långt efter förstalagets fjärdeman i mål men sträcktiderna går att jämföra och då kan man se om det är dags för t.ex Södergren att ta ett steg tillbaka. Samt Jönsson får chansen att visa att han platsar på förstasträckan.
Oerhört tråkigt att det bara blir två stafetter. Är inte det en liten felsatsning av FIS?? Känns som att det ändå bland det populäraste hos åskådvre och TV-publik, eller har jag fel?
Jeg er ihvertfall enig med deg, D.N. Stafetter er utrolig morsom underholdning!
Klart att Sverige kan ställa upp med flera lag i VC-stafetter. I Gällivare sopade Sverige 2&3 mattan med Norges andralag.
Benke: är nog ingen som har tvivlat på att vi kan, problemet verkar vara att vi inte vill (av en eller flera anledningar).
Sällar mig till stafetthyllarkören!
toriv: Jo, jag vet. Tycker bara det är tråkigt att vi inte gör det. Om inte annat för att ge framtidsnamnen lite rutin och VC-vana. 6 ordinarie VC-platser blir helt plötsligt 8 (minst). Det är pengar värda att lägga tycker jag. Och gör man det inte ens till närliggande Beitostölen så är det pinsamt.
Benke: så sant, så sant.
Hva tror svenskene om Anna Haag kommende sesong?
Fjoråret var en aldri så liten nedtur kan vi vel være enige om – etter den meget sterke 2009/2010 sesongen som bl.annet ga sølv på 15 km duathlon i OL.
Jeg vet ikke helt, men synes aldri hun var på hugget sist sesong, noe VM innsatsen også bekrefter. Håper iallefall på framgang for Anna i år.
fabulator: Hoppas det går bättre, hon vann en deltävling i Tour de Ski förra säsongen, annars var det inte så mycket att hurra över, utan har varit topp 10 utan att riktigt nosa på pallen.
Låt oss hoppas på det bästa och framgångar.
fabulator
Jag tyckte att Anna Haag i majoriteten av loppen hade mer eller mindre dåliga skidor. Kan hon få ordning på sina skidor, så tror jag att det kan bli lite av en nystart för henne. Hon är i grund och botten en komplett skidåkare som är bäst på dubbeljakt, vilket vi tyvärr inte kommer få se så ofta i vinter, om jag minns rätt. För övrigt tappade Haag en hel del utför under större delen av säsongen och jag tror inte riktigt på att det har att göra med att hon har särskilt dålig teknik, då hon aldrig tidigare utmärkt sig för att vara något svag utför.
Jag tror faktiskt att alla tre toppåkare på damsidan, Kalla, Haag och Ingemarsdotter, kommer att förbättra sig under den här säsongen. Jag tror att det passar våra åkare att prova på något nytt nu när det är mästerskapsfri säsong.
_____
Vad tror du själv om vännerna Johaug och Kristoffersens utveckling i år? Kan Johaug närma sig Björgen och Kowalczyk? Hennes spurt mot Kowalczyk efter VM var minst sagt imponerande. Får Kristoffersen sitt definitiva genombrott i år? Hon har enligt mig saknat lite av den grundfysik som behövs i distansloppen. Hon har annars en hög maxfart under något kortare distanser.
Jag unnar både Johaug och Kristoffersen all framgång, då de är två åkare som sätter färg på längdskidåkningen.
Jag vette fan om man kan sätta epitetet ”komplett skidåkare” på någon som är relativt kass på sprint. En komplett distanslöpare kan jag däremot gå med på.
Annars är det mycket att hålla utkik på bakom Haag & Kalla. Framför allt om Rydqvists graviditetsboost visar sig vara lika kortvarig som ACO’s. Dvs en kanonsäsong direkt efter och sedan klart sämre säsong nr 2.
Och Lisa Larsen sen då. Börjar bli läge för henne med en säsong med framgång. Hon har ju uppenbarligen den fysiska konditionstalangen, men är det månne klent virke i henne?
Upp till bevis!
Benke Benbrott
Ja, där får jag nog hålla med dig. Komplett distansåkare passar bättre in på Haag, än det jag nämnde. Jag tror dock att hon har potential att plocka en hel del poäng i sprint framöver. Hon har farten, men träffar inte riktigt rätt när det drar ihop sig till spurt i vare sig i distans- eller sprintlopp.
Ja, Lisa Larsen, vart tog hon vägen? Hon som spåddes en så ljus framtid. Hon rankades väl högre än Hanna Brodin för ett par år sedan?
Jag tror tyvärr att din filosofi gällande Rydqvist stämmer in. Håller hon sig sånär kvar på samma nivå som under den gångna säsongen så har hon minst sagt gjort det bra.
Vad kan vi förvänta oss av två åkare som Pajala och Lindborg? Jag har inte ens en känsla för hur det kommer gå för dessa.
Cigge, skidjan:
Må først si jeg er skigal nordmann som gleder meg som et barn til den kommende sesongen. Faktisk også fordi den er fri for mesterskap. Dermed kan vi for første gang på lenge se fram til en sesong hvor også skandinaver satser på en formtopp til TdS og at de vil delta i alle WC-renn.
Blant de norske kvinnene har allerede Therese Johaug etablert seg som stjerne og potensiell vinner av enkeltrenn i VC, men neppe i sammendraget der eller i TdS, ettersom hun mest sannsynlig ikke vil hevde seg i sprint noensinne. Håper/tror Marthe Kristoffersen og Ingvild Flugstad ØÆstberg får sitt endelige gjennombrudd neste sesong og noen slengere på pallen. De er begge gode allroundere. Marthe imponerte i nylige toppidrettsveka i Norge hvor hun ble nr 2 bak Bjørgen i godt selskap. Håper vi får SE mye til søte Marthe kommende sesong, for å være litt useriøs :)
Blant de utenlandske, så må Kalla og Haag heve seg i forhold til siste sesong for å true Bjørgen/Kowa. Og det tror jeg de kan klare. Det må de! Og hva med den finske ungjenta Krista Lähteenmäki? Hun tok syvmilssteg i sesongen som var, sammenlignet med OL sesongen. Se opp for henne! Jeg håper det kommer opp noen nye navn som truer de etablerte, for det trenger sporten. Håper også på framgang for tyskerne ot russerne. De er viktige å ha med i toppskiktet for bredden i toppen og sportens utbredning.
Ellers må jeg innrømme at jeg faktisk foretrekker damelangrennn lenge før herrene – for tiden. Ettersom den kvinne som vinner fellesstarter også ville vunnet enn enkeltstart.Og de setter reelt fart fra starten av. Slik er det ikke i herreklassen med taktisk gåing, lagtempo, ”hjelperyttere” og spurt som avgjør alt sammen. Trist, etter mitt syn. Slik skal ikke ei femmil avgjøres. Minner nesten om sykkelsport.
Cigge; vem eller vilka spådde en ljus framtid för Lisa Larsen?
Experten: Det gjorde väl de flesta efter hennes fina år 06-07 med JVM-framgångar och flera bra lopp på hemmaplan? Och det med all rätt, även om man vet att det inte alltid går som man tänkt.
Skiene til Anna Haag..
De norske kommentarene bemerket at hun tapte voldsomt mye tid utfor på tremilen. Det er jo kjipt da, hvis hun i de fleste løp taper mye tid p.g.a. dette. Har hun et annet merke enn Fischer?
Haag kör väl på Atomic har jag för mig. Men man kan inte bara skylle på skidorna. Tekniken är minst lika viktig. Jag rekommenderar detta klipp som belyser det rätt tydligt. Även om Elofssons motstånd inte är det bästa.
http://svtplay.se/v/2258070/vinterstudion/karlsson_och_hard_testar_nedforsbacke?sb,k147420,1,f,-1
Hoppas det går att se från Norge.
Benke:
Mange skiløpere skulle studere denne videoen.
Ikke minst Kowalczyk som taper mange løp til Marit Bjørgen p.g.a. elendig utforteknikk.
fabulator: hur går det med veteraner som Steira och Skofterud? Satsar de fortfarande och är de skadefria?
Både Steira og Skofterud er skadefrie. Jeg litt spent på om Østensen endelig kan få en god sesong igjen. Han blir jo trent nå av Fredrik Aukland. Ingen tvil om at talentet finnes der. Han har jo ofte vært best på trening. Ellers så leser jeg at mange ønsker Jönsson i en stafett. Han kunne sikkert gjort en veldig bra 1. etappe. Det har han jo også vist tidligere.
Anna Haag är väl på en normal nivå det enda var ju att hon gjorde en kanon säsong 2009-2010 med OS silver och pallplatser i VC, hennes resultat var ju 3, 10, 4, 3, 7, 5, 7 och 15 i VC den säsongen. Endast 20,9 sek efter Kalla på 10km f i OS som exempel.
Det var ju efter den säsongen vissa sa att Haag var bättre än Kalla men det stämmer ju inte.
Lisa Larsen har väl varit mycket sjuk om jag har förstått det rätt?
Sen hoppas jag att SVT sänder juniorernas lopp i Säsongspremiären i Bruksvallarna 12-13 november då det var länge sen vi hade så bra damjuniorer och jag tycker att svenska folket ska få se dom.
Cigge: Ang Pajala och Lindborg så tror jag mer på Pajala än på Lindborg och den enda anledningen till det är att Pajala (23år) är yngre.
Lindborg har ju hunnit bli 28 år och har egentligen inte visar så stora framgångar i ett lopp med internationellt motstånd. Där hon har en 16 plats som bäst.
Tror åxå mer på Pajala av samma anleding att hon är yngre å känns som att hon har en högra maxkapaciet..Lindborg tycker jag fått många chanser i WC lopp å som bäst varit 12 de var 2007 näst bästa 16 sedan inga topp20 känns som hon kört lite fast ligger ofta mellan 25-35 hoppas hon kan få ett lyft å ligga mellan 15-20 i stället..
Känns lite som om det är vinna eller försvinna för Pajala denna säsong, hon behöver framgångar. Ska bli spännande att se hur det går för henne.
Lisa Larsen var det många som trodde att det skulle bli något riktigt stort av efter hennes juniorframgångar. Hon var bättre än Brodin i distans (speciellt fristil). Hoppas att hon överraskar positivt denna säsong.
Lindborg tror jag inte kommer att ta det berömda steget, lite väl sent och hon har fått många chanser men hoppas att jag får fel.
Nä den som kan utvecklas ännu på distans och som jag tror gör det är ju Ida.
Pajala fick väl fjolårssäsongen förstörd av skador/sjukdomar.
Jag, och en del andra, har tidigare klagat på att den information som går ut genom grafiken till oss som tittar på VC/VM/OS-tävlingar känns förlegad, ungefär som om ingenting har hänt sen 80-talet. Insåg idag när jag tittade på vueltan på Eurosport att det faktiskt är än värre inom cykelsporten. De är relativt bra på att ange tids- och meteravstånd i realtid men deras system för åkarnas placering är mer än undermåligt. Inte ens herr Vacchi hade en skärm med åkarnas placeringar och tider vid olika passeringarna. Trots detta tycker jag inte att skidpubliken ska vara nöjd med vad som erbjuds idag – man är inte bra bara för att någon annan är sämre!
Unga åkare typ Larsen skrivs upp i medierna efter en hygglig insats. Minns att Larsen som 18-åring enligt många borde fått åka i Gällivare på WC loppet där 2008. Hon jämfördes då med Kalla. Tycker att man ska ta det lite cool när det handlar om unga i början av karriären. Det kan lätt bli en björntjänst istället
toriv: ja, det är bara titta på hur eländigt producerade Tempo-etapperna är, där har de faktiskt något att lära av längdskidåkningen.
Angående Kessiakoff: ”skit också”, bokstavligt talat. Svenskar och magsjuka är en dålig kombination när det verkligen gäller.
otroligt trist för Kessiakoff var de..tempoloppen är då extremt dåligt producerade i alla cykeltävlingar konstigt att tv bolagen inte säger ifrån..
Experten: tycker ändå de var fel att inte låta henne åka i Gällivare vad hade man förlorat på de? tjejen var i sin livsbäst form de året fram till Jul..sedan fick hon åka WC i slutet av den säsongen när hon inte alls var i samma form..
Toriv, hvis jeg forstår kritikken din riktig så tror jeg en del av grunnen er at det er ganske forskjellige meninger om hvor mye informasjon tv-seerne faktisk ønsker. Noen vil ha så mange passeringspunkter som mulig så man har best mulig oversikt, mens andre (deriblant jeg) synes at for mye informasjon ødelegger flyten og spenningen i rennet. Et godt eksempel er intervallstartsrennene fra VM i Oslo, så vidt jeg husker var det en del kritikk fra både skidpeppere og kommentatorene i SVT på at det var for få passeringspunkt, men jeg vet at dette var noe NRK gjorde bevisst og selv synes jeg at de rennene fungerte ekstremt bra produksjonsmessig. Ønsker man mer informasjon så kan man jo bruke FISlive oppdateringer. I etterkant derimot hadde jeg gjerne sett at FIS ga ut skikkelige løpsrapporter med rundetider (ala IBUs), og at tvselsakpene brukte litt tid med seerne på å analysere løpet. Forøvrig enig i at produksjonen av sykkel er håpløst dårlig. Kjempe synd med Kessiakoff, selvom jeg tviler på at han hadde vært med i dag selv om han var helt frisk. Cobo kjørte skummelt fort i siste bakken der, fortere enn Contador i 2008 skummelt.
experten, Jeg er helt enig i at media ofte overdriver talenter, men jeg synes ikke det er noe galt i å la en 18-åring få prøve seg i verdenscup. Særlig ikke på hjemmebane, og få føle litt på nivået kan være inspirerende. Man bør selvsagt sørge for at utøverne har noe der å gjøre, men det synes jeg absolutt at Larsen hadde etter tredje plassen i Bruksvallarne 2008, hun var bare 20 sek bak Kalla og kun ni bak Kowa.
Hanne: Tror nog inte en frisk Kessiakoff tappet 21 min men heller inte att han gått med men tappat betydlingt minder… före han blev magsjuk var han den som nästan såg bäst ut uppför.. tror aldrig han rasat ihop om han inte haft oturen att få problem med magen,,synd att reaktionen kom idag var ju sista ritkgit tunga backen i årets vuelta han klappa ihop..
sorry vet att de är fel formum för cykel
Jossa: Larsen och Pajala fick senare åka i bl.a Tour de Ski och världscupsfinalen 2009-2010. Sen petades båda ur landslaget. Fick de rätt träning/matchning? Anpassades det efter Kalla och Haag men passade inte de yngre? Därom vet vi nog för lite.
Sen när det gäller rapporter, resultat och grafik i rutan tycker jag att IBU är bättre än FIS. Finns mera att utveckla t.ex flera inklippta bilder när det händer två eller tre vitala saker samtidigt, varvtider (när det är flera varv) med mera. Vid ett 30 km-lopp borde det redogöras för tider vid 10 km, 20 km resp målgång istället för vid 1,5 km, 16,5 km och målgång.
Jörgen: men då får man ju titta på 100 startande i rad innan man får se en bild ute i terrängen…
Att se folk starta är inte särskilt kul så varje gång de går tillbaka från 1.2km för att visa nån favorit starta tycker jag är onödigt, räcker med en liten infälld bild medans man väntar på att löparna ska komma till första kontrollen..
Jörgen,
tyvärr vet vi i allmänhet rätt lite om hur åkarna tränar. De flestas bloggar är alltför sporadiska och generella.
Ingen verkar frivilligt lämna ut tider etc. från tester.
Nu kanske man inte ska kräva att alla orkar lämna ut sig som Domnarvets Tjeckiska orienterare Eva Jurenikova.
http://www.funbeat.net/person/calendar.aspx?PersonID=134227
Ja, att Lisa Larsen inte fick starta i Gällivare det året var ett stort skämt. Vad kunde ha hänt, liksom?
Det var inte direkt så att han skulle ut på en sistasträcka i en OS-stafett. Hon var förfan 18, inte 12. Ett jävla daltande är vad det är (eller var, eller whatever).
Jag tror inte vi skall glömma Emma Vikén i år, tror att hon kan ta ett stort steg. Samma sak med Pajala på klassiskt. Men mest intresant skall det bli att se om Anna H tar det sista steget och och utmanar Kowa, Kalla och Jouhaug? eller om hon fortsätter att kriga om platserna 5-10 vilket i sig är helt grymt.
klart man ska ha en mellan tid mellan ca 1.5-2 km den tiden är alltid intressant..å mkt roligare se åkare i spåret än vid start..
Av allt tränings pass på ettår är de inte många som langslagstjejerna tränar ihop..tror inte de är de som är problemet..
Jag är kanske udda men tycker att det är intressant att se dem vid starten. Verkar taggad, sammanbiten, nervös eller lugn?
Tiden vid 1,5 km visar bara hur hårt åkaren öppnat men det är först vid 10 km (i en tre- eller femmilare) som tiden säger mera.
Samma med exempelvis ett millopp – tider vid 3,3, 6,6 och målgång.
Visst tränar dom ihop en hel del speciellt damerna.
Larsens utveckling är ju om inte neråt så inte uppåt iaf och det beror på sjukdom av vad jag har hört.
Apropå Pajala så har hon tävlat i helg i Piteå över 7,5km klassisk på rullskidor och åkte på stryk av Kalla, En och en halv minut efter Charlotte Kalla.
Så det är där hon står just nu.
Andreas: Hur gick Pajala i förhållande till övriga?
Pajala har haft inflammation i en axel och åkte med kortare stavar för att inte belasta den, enligt Piteå-Tidningen. Så hon kan nog bättre, men låter ju inte så jättebra att dras med nåt sånt på försäsongen.
Länk till artikeln i Piteå-Tidningen: http://www.pitea-tidningen.se/pitea/artikel.aspx?ArticleId=6368728
Modin ska åka Vasaloppet..
Att tro på sig själv är a och o inom all idrott
Det jag menade med dåligt utnyttjande av teknik för produktionen är nog framförallt att kommentatorerna inte får mer information. Många banor har ju en relativt lång stigning och sedan kommer en ungefär lika lång utförslöpa – varför kan man inte få tider från utförslöpan så att man kan jämföra glid? Håller med om att det kan bli för mycket information för TV-tittarna om man skulle få dessa tider för samtliga åkare, men att låta kommentatorerna ha mer info att tillgå för att sedan fungera som informationsfiltrerare kan väl inte vara fel? Detta var ett exempel, och det finns fler liknande.
Tittade på denna sida:
http://en.wikipedia.org/wiki/FIS_Nordic_World_Ski_Championships_2011
och la märke till att Hellner, Kalla och Ingermarsdotter inte var med i listan över ”Top athletes”, trots att de lätt kvalar in. Konspiration?
toriv: Blev tvungen att ta tag i det, så nu är de med!
Måste vara norrmän som varit i farten…
Toriv. Benke..Hva med Therese Johaug? Konspiration? ;)
Tolsrav: Men hon står ju med?
…fast däremot saknas Gjerdalen, Rönning och Sundby.
Tack Benke – titta så fint det blev med lite blågult i den tabellen!
Tolsrav får nog putsa glasögonen…
Benke… Alle er med! Beklager så bare på innledningen……
Benke: så sant. Men å andra sidan är det redan tillräckligt rött i listan…
Sen kan man ju också ifrågasätta definitionen av ”top athletes”, jag skulle t.ex. säga att Heikkinens resultat var mer ”toppat” än Lähteenmäkis.
Vylegzhanin och ett gäng hoppare samt nordiska kombinationsåkare saknas också. Känns som det var mer fel än rätt där…
Toriv..Putsa dine glasögon, og titta en gang til…….
Kikar Tolsrav på den norska versionen, månne? För där verkar samtliga utövare som vunnit medalj vara med.
Den engelska varianten är dock inte särskilt komplett.
toriv: Håller med dig om att man utnyttjar tekniken för dåligt i produktionen. Åtminstone kommentatorerna borde ha svart på vitt vilka som går bra uppför respektive utför under loppet. Efter tävlingen ska det finnas en ordentlig tävlingsanalys på FIS där vi fans kan kolla vilka skillnader det var mellan åkarna i olika partier av banan. Åtminstone rejäla uppförs respektive utförspartier bör finnas med i analysen. IBU tar ju tid på en massa olika moment i skidskytte och ger omfattande tävlingsanalyser efteråt.
Toriv, da er jeg helt enig med deg.
Hadde vært veldig intressant å se hvor gode de foskjellige løperne er i de forskjellige partiene, for f.eks Johaug og Northug er det jo ingen tvil hvor de hr sine styrker, men hadde vært gøy å få sjekket om det faktisk stemmer at Haag ikke er så god nedover. Og det gir jo også et godt hint om hvor gode skiene er, hvis dette blir noe av ønsker jeg meg også tider på flatene og over krønet, personlig tror jeg nemlig det er her Haag ikke er så god som hun kan være.
Är det någon som reagerar på ”blommans” frisyr vid fystesterna i Östersund? :-) Ser ut som han har ”synttofs” ;-)
Frans,
Visst finns tekniken.
Är det möjligen så att ingen efterfrågat deltider?
Det är tyvärr bara ett fåtal tidningar som har skidreferat med analyser, t.ex. Piteå-Tidningen.
Se hur orientering samma dag redovisar sträcktider för varje kontroll.
Se exemplet från Dalarnas distriktmästerskap för en dryg vecka sedan.
http://obasen.nu/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=18316&categoryId=0&ct=true
Sökte senast på resultat från Luffarligan i Stockholm. Det är en återkommande kvällstävling för motionärer.
Samma detaljredovisning där.
Jacob Hård och Anders Gärderud deltar rätt ofta.
Tekniken finns givetvis även för skidor.
Viljan?
Vilka journalister skulle vara intresserade?
Elin: alla är nog överens om att tekniken finns (också GPS-positionering som t.ex. användes i FM på stafetterna eller på orienterings-VM skulle nog kunna användas på ett vettigt sätt, även på andra lopp än final climb), problemet är ju att den inte används. Självklart räcker det inte, om man vill vara seriös, att bara mäta data och sedan lägga ut dem någonstan, utan man måste också sammanställa och presentera dem på ett bra sätt (både för kommentatorer och publik).
Folk härinne har undrat lite vart Hellner står träningsmässigt eftersom han inte har uppdaterat blogg m.m
Han gjorde 15:54 på 5 km terränglöpning på Dundret (motsvarar nog ca 30-31 min på milen) Sedan satte han personligt rekord på ett backtest i löpning i Gällivare 10 sek efter det gamla banrekordet, som om jag ite har helt fel innehas av Christer Majbäck Som för övrigt var en helt enormt bra löpare.
Dessa två resultat ger enligt mig bra besked gällande syreupptaget
Erik: Som du säger Majbäck var en otrolig bra löpare inte många skidåkare som hade slagit den mannen men som tur är så är Hellner en bättre skidåkare.
Så Hellner ligger jätte bra till träningsmässigt och formen är inte heller dålig fast att han tränar som ett djur just nu.
Bara glädjande rapporter från Hellner vad jag har hört i sommar och i höst…
Erik:
”Han gjorde 15:54 på 5 km terränglöpning på Dundret (motsvarar nog ca 30-31 min på milen) ”
Hvorfor løper han raskere på de siste 5 km enn de første 5? Er det ikke naturlig å tro at resultatet hans motsvarer 32-34 min på milen?
Andreas P…Ja, du har helt rett..
Hellner trener og trener, i motsetning til Northug som elsker å konkurrere og konkurrere ;)
Mac, du har rätt. Hellner har inte något speciellt bra löpsteg och att han skulle göra 30-31 på en tuff terrängmil känns helt orealistiskt.
Kul dock att Hellner persar och står i. Tyder ju på att utvecklingen går åt rätt håll.
Erik:
Dessa uppgifter fick mig att tänka på detta klipp om ”Dundrettestet”: http://www.youtube.com/watch?v=22qb-ZHo0BE
Där tydligen Majbäck fortfarande innehar skolrekordet. Från 1980…
Undrar vad Majbäck gjorde på milen?
Benke, jag har läst någonstans att Majbäck sprang under 31 minuter på bana.
Men det är som sagt stor skillnad mot nu då dagens åkare har massor av kilo muskler på överkroppen. Kolla tex Northugs 185 cm/83 kilo. Det går aldrig att prestera riktigt bra tider med en sådan kropp.
Men det gör väl inget egentligen, det är ju skidåkning. Inte löpning.
Erik menade nog att Hellner gör 30-31 min på en vanlig mil inte i terränglöpning på Dundret..vilket är rätt mkt tuffare än att vanligt mil lopp på asfalt…skulle jag tippa skulle han av de resultatet att döma ligga mellan 31-32 min
Gladnyhet for svensker med Hellner-abstinenser, han har begynt å blogge igjen;
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/?p=299
Nå er ikke Hellner noe særlig god på dette med å blogge, i hvertfall ikke sett fra et skiperspektiv, men han er jo milevis foran Johan Olssons baby, brød og oppussingsblogg.
Anna Haags blogg är den klart bäst, om vi nu ska in på bloggtemat. Perfekt blandning av privat- och träningsliv. Frekvent uppdaterad och få särskrivningar. Fina bilder också. Allt från idylliska Astrid Lindgren-miljöer till mäktiga bergsklippor.
Hellner verkar ha ett hyfsat löpsteg iaf (jag är dock rätt usel som bedömare):
http://www.gellivare.se/crosscountry/Bilder/Vuokatti%20bes%C3%B6k%20Ht11/Vuokatti%20Bes%C3%B6k%20Ht11.2/HT11%20007.jpg
från Gällivare skidgymnasies hemsida: http://www.gellivare.se/crosscountry/
Hanne: Fast Johans/Annas bloggande ger ju ett visst perspektiv på varför han inte var i slag förra säsongen: husrenovering och elitidrott passar INTE ihop.
Det oroande är att de fortfarande verkar hålla på att renovera – hua – vi svenskar behöver en Johan i form :)
Förstår inte varför man själv ska hålla på med husrenovering när det finns hantverkare att tillgå. När det gäller kutandet i skog och mark så är jag inte säker på att det finns nåt samband mellan bra i löpning och bra i skidåkning. Tror inte kenyanerna är speciellt bra på längdskidor
kanske för ett kenya har rätt dålig snö tillgång :)nej inte kanske så stort samband men om åkarna förbättrar sin testresultat i löpning så nog är de bra..
Toppidrettsveka 2011
Gatelöp 3 km:
1. Marthe Kristoffersen 8.40.9
2. Therese Johaug 8.42.1
3. Marit Björgen 9.02.2
Fasit: Marit er hele 21.3 sec etter på en distanse på 3 km i löpning, dvs langt etter……Så, hva har löpning og skiåkning til felles!
Aino Kaisa Saarinen ble 42.1 sec bak………..
De har det gemensamma att de kräver en mycket hög syreupptagning per kilo kroppsvikt, vilket är viktigt speciellt på tunga banor där en åkare måste ”lyfta” sin egen kroppsvikt mycket.
Skulle inte förvåna mig om Johaug har ett högre testvärde än Björgen. Sen är den fysiologiska skillnaden givetvis att löpning inte kräver styrka/uthållighet i överkroppen.
Men precis som jossa skriver är nog den relativa förändringen hos en åkare mest intressant.
Lite andra muskler som arbetar (i underkroppen) när man skidar än när man löper, brukar man känna när man ska springa på våren samt när man tar första skidturerna på vintern. Eller är det bara jag?
Skidåkare har ju stor nytta av styrka i hela kroppen och lider inte lika mycket av högre kroppsvikt som löpare. Det är väl endast i långa stigningar som vikten blir ett problem. Därför är hormoner som tex Verpalu tog effektiva för skidåkare men knappast för en löpare. Därmed inte sagt att all onödig vikt inte skall bort.
Ska man komma ner mot riktigt bra löptider, som tex sub 30 min på 10 km så kan man inte väga 83 kilo på 185 cm.
Löpning är grunden för att bli en bra längdskidåkare. Finns ingen möjlighet att bli en bra skidåkare utan att springa mycket. Fråga Björn Dählie.
Min poäng med jämförelsen var att för löpning krävs inte ens ett par skor
Skidjan, Hellner tycker själv att han har ett ”riktigt bonnasteg”.
Men allt är ju relativt naturligtvis. Jämför man med t ex den här killen:
http://backtoformfitness.com/wp-content/uploads/2009/05/marathon2006fat400_400x293.jpg
Då är ju Hellners steg rätt ok! ;-)
Men jämför man med den här killen:
http://www.ethiopianreview.com/album/albums/userpics/10133/Kenenisa-Bekele-of-Ethiopia.jpg
Ja då blir det något annat.
Gabriel: hehe, det är mycket möjligt att jag har fel, vet bara att Hellner har tusen gånger bättre löpsteg än vad jag har :)
Sen kan man ju ha hyfsat löpsteg för en skidåkare utan att ha ett bra löpsteg för en löpare..
Glada nyheter, sägs bli en bra vinter men man bör ta det med en rejäl nypa salt:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13584381.ab
Fram till November: http://retro.met.no/sesongvarsler/index.html
När jag läser om den tragiska flygolyckan i Ryssland så är jag glad att man avstår från att tävla i Rybinsk. Flyga inrikes i Ryssland är tyvärr ett lotteri. Femte olyckan med samma flygplantyp och över 500 döda senaste åren är skrämmande fakta.
Følg med på Didrik Tønseth i vinter. 20-åringen er et enormt talent på klassisk. Kom på 5. plass under 24km rulleskirennet under Toppidrettsvekå i Aure i sommer. Slo mange etablerte stjerner. Har har visstnok et veldig høyt O2-opptak. Blir spennende å følge.
Sven: tack för stalltipset! :)
Men han lär ju knappast få gå nånting annat än Skandinavisk Cup. Eventuellt i Beitostölen. Syreupptagningsförmåga (O2-opptak) är förresten helt ute. Att jobba upp det till över 90 är inte intressant. Spurtförmåga all the way!
Vad hände förresten med ”stortalentet” Hans Christer Holund? Han skulle ju bli en stjärna redan för två år sedan…
Syreupptagningsförmåga er helt ute:-) Herlig kommentar. Det finnes jo nesten aldri sprintere som vinner masstart så det skader vel ikke å ha en viss Syreupptagningsförmåga. Hvorfor vinner ikke Emil alt som finnes da?
Hehe, jag var inte helt seriös, Sven :)
Hejsan
Tittar in här för första gången sedan i vintras och noterar att det är livlig diskussion här. Nu har jag inte lusläst alla inlägg och kommentarer men har det nämnts att Britta Norgren Johansson väntar barn?
Swestam: Välkommen åter och ja det har nämnts tidigare. Vi får hoppas på en mammaeffekt a la Rydqvist för Britta..
Benke… Med ny landslagstränare i Norge kan det kanske bli annat tänk. Så att lovande åkare utanför landslaget som Tönseth kan slussas in i elten på ett vettigare sätt.
Fick svar från SVT-sporten gällande vad de ska sända under helgen i Bruks:
”Vi kommer inte att direktsända juniorloppen men när vi ändå är där kommer vi förstås att hålla ett öga på dem – men vi koncentrerar oss på seniorloppen i direktsändningen. Vi hoppas också ha kontakt med den norska premiären men det är alpin världscup också som längdåkningen ska samsas med.”
Rätt att SVT börjar bevaka Bruks då det är viktiga tävlingar som påverkar WC-uttagningarna. Kanske får vi se glimtar från juniortävlingarna och de norska tävlingarna också.
Bra gjort Jörgen!
Svaret ”men när vi ändå är där kommer vi förstås hålla ett öga på dem” kändes lite flyktigt. Att de skulle sända juniortävlingarna live var väl inte troligt men de har en bra möjlighet att göra ett reportage om loppet och också någon aktiv.
Det skulle kunna bli ett sådant inslag som i framtiden hamnar i SVT:s Öppna Arkiv under kategorin ”En stjärna föds”.
Kontakt med norska premiären tänkte jag också på, så ett utbyte av material dem emellan är positivt för bägge parter.
Förresten. Sprintloppet går ju på Torsdagen. Vet du om det också kommer att sändas eller blir det bara helgloppen?
Benke: Nej, det vet jag inte men jag provar att mejla den frågan och återkommer här vid svar.
Gissar att Sprintloppet inte kommer att sändas
I år är det alltså först en klassisk sprint på torsdagen och sen distanslopp i både klassiskt och skate på helgen. Succe eller fiasko? Återstår att se.
Jag vet att detta är en förändring som många efterfrågat, men själv är jag mycket skeptisk. Risken är ju att dom flesta väljer bort ett av loppen och då blir tävlingarna mindre pålitliga som kvaltävlingar inför vc-premiären.
WC-kalendern 2011/12 exkl prologer och sprint:
Beitostölen: 10/15 fristil + stafett
Kuusamo: 5/10 fristil + 10/15 klassiskt
Düsseldorf: –
Davos: 15/30 fristil
Rogla: 10/15 klassiskt
TDS Oberhof: 10/15 klassiskt
TDS Oberstdorf: 10/20 skiathlon
TDS Toblach: 15/35 fristil
TDS Val di Flemme: 10/20 klasisskt + 9/9 Fristil
Milano: –
Otepää: 10/15 klassiskt
Moskva: –
Rybinsk: 10/15 fristil + 15/30 skiathlon
Nove Mesto: 15/30 klassiskt + stafett
Szklarska Poreba: 10/15 klassiskt
Lahti: 15/30 skiathlon
Drammen: –
Oslo: 30/50 klassiskt
Stockholm: –
Falun: 10/15 klassiskt + 10/15 fristil
Fristil: 7. Klassiskt: 9. Skiathlon: 2. Stafett: 2.
En någorlunda jämn fördelning mellan de två stilarna alltså. De flesta loppen i fristil är dock inplanerade under den första halvan.
Den största besvikelsen: bara två stafetter under hela säsongen, den första kommer direkt under första WC-helgen. Lågprioriterat hos FIS med kampen länderna mellan?
Nån annan en jag som tycker det är skön omväxling att det inte är nåt mästerskap iår? Hoppas det blir en tight kamp om totala WC.
Tycker inte det gör så mycket att det bara är två stafetter. Ett icke-mästerskapsår är det inte lika mycket prestige i stafetterna.
Jörgen… Vissa av dom senaste årens vc-stafetter har haft låg prioritet även från åkarna. Har varit rena b-lagsuppställningar i Lahtis och Rybinsk. Och så länge det ska va på det sättet, tycker jag man lika gärna kan stryka några stafetter.
För att få upp statusen på stafetterna igen skulle man nog behöva skära ner i det övriga vc-programmet så att dom bästa kan ställa upp på allt. Och kanske göra några ytterligare förändringar. Men detta tycks inte FIS vara beredda att göra.
Frans: blir intressant hur stark t ex Northug är när han inte toppar formen.
Han har fortfarande bara vunnit ett individuellt lopp (2009)och vann ingenting i fjol förutom i Falun och en deltävling i Tour de Ski.
Hoppas alla slåss i alla lopp om alla pallplatser!
Er ikke så sikker på at det blir så mange verdencupseire på Northug før Tour De Ski. Det er jo det som er hovedmålet hans i år. Han er jo en ekspert på å toppe formen når det er mesterskap. Vi husker jo starten hans i fjor. Det var jo full krise og likevel var han i kanonform under VM
Manne: Eller helt enkelt inte lägga stafetterna på sådana medvetet korkade tidpunkter. FIS vill inte ha hög status på stafetterna och gör programmet därefter.
Sven: Det var inte full krise på annat än media. Petter själv sa att han endast missade 3 dagars träning. Säg någon annan som INTE missade träning av olika anledningar?
Petter hade mycket fina förberedelser inför säsongen 2010/11.
Manne>> Jag tycker väldigt sällan att det är just stafetter som nedprioriteras. Visst, det har varit svaga startfält i stafetterna i Lahtis och Rybinsk, men det har gällt även de individuella loppen i de tävlingarna. I La Clusaz förra säsongen använde både Norge, Sverige och Ryssland åkare som inte åkte tremilen utan bara en klassisk stafettsträcka. Så intresset för stafetter är stort bland lagen, men vissa helger väljs bort av lagen och då passar FIS på att lägga stafetter just där för att påpeka hur ointresserade alla är av dem.
Frans>> Kampen om den totala världscupen har de senaste åren varit väldigt ointressant tycker jag. Väldigt ofta har det varit avgjort innan Falun och känslan är att bara är Cologna Northug och Kowalczyk som bryr sig om att försöka vinna den. Distansvärldscupen tror jag inte nån bryr sig om då den idag är så spretig (intervall, masstart, jättekorta distanslopp, korta distanslopp med jättejobbig backe, jaktstarter där en förmåga i sprint delvis avgör startpositionen). Den enda cup jag verkligen tycker är intressant är sprintcuperna. Så för att svara på din fråga, jag tycker också det är skönt det är mästerskapsfritt, men tror inte på någon större jakt på den totala WC-titeln, mer än i sprint.
Ja, totala världscupen är verkligen ointressant. Skulle inte kännas lika glädjande om Marcus vann i vinter jämfört med Elofsson och Fredrikssons segrar för 10 år sedan.
Håller också med om att sprintcuperna är de enda riktigt intressanta, eftersom att den cupen iaf är homogen.
Kan inte avstå att berätta om våra grannar i väst.
Läste om överlevaren i vildmarken Claussen som enligt uppgift bodde ett år i skogen men i själva verket bodde på hotell i Sverige. Sedan till mästerfotografen som vann en stor fototävling och hade manipulerat sitt bidrag. Kan det råda samma moral inom Norsk längdåkning? :) Jag tänker på Northugs sjukdomar mm. :D
Men JonasE och Benke. Mästerskapsår är ju totala WC mycket mer ointressant än den är mästerskapsfria år. Går ju inte att jämföra mot hur det var t.ex ifjol då var och varannan åkte de lopp som passade bäst in i VM uppladdningen. Denna säsong tycker jag totala WC är det största man kan vinna.
Nisse…Sett med Trönderske öyne(med eller uten pilotbriller),må da moralen blant de norske løperne under VM i Kollen, vært helt i verdenstoppen!Og Northug var ”frisk som en fisk”,i Falun – NM på ski,og alle de(20) tur og showrenn han tevlet i,etter Kollen! Men, hva bedrev Hellner med etter Kollen,ble han sjuk eller bare sliten ?;)
Frans: Jag håller med, totala världscupen är intressantare ett mästerskapsfritt år, men det säger ju inte så mycket. Och visst kommer det vara stort att vinna totala i år, men inte i närheten av hur stort det kunde ha varit.
Själv ser jag mest fram emot enskilda lopp så som stafetterna, 30/15 km i Davos, SM i allmänhet och 5-milen i synnerhet, JVM, NM och till viss del TdS. Jag har dock kommit på mig själv med att snarare uppskatta TdS för att man får se skidor varje dag under nästan 10 dagar i stället för prestigefulla tävlingar.
Tolsrav: Åkte verkligen Nansen till Sydpolen och inte till Mallorca? Man vet aldrig helt säkert med norrmän.
Kan Hellner ha stannat i Oslo och skalat bananer efter VM? Vad vet man helt säkert? :)
Tolsrav: Nu går det inte att lita på mig heller.:) Amundsen heter Sydpolaren. Men det är Norska uppgifter så dom är nog inte helt pålitliga.
Nisse…Kankje Nansen til og med valla med Gallium……..
Vad gulligt det är när tolsrav och nisse gnabbas. Åk och hälsa på varandra, vetja!
Dricka lite kokkaffe och snacka skidminnen med varsin nationsflagga i näven.
For min del er det større å vinne den totale verdenscupen nå er det var for 20 år siden, siden det nå kreves at man er en ekte allrounder for å vinne. Det eneste som er dumt (i mine øyne) er at det i TDS deles ut alt for mye poeng slik at sykdom eller en dårlig dag kan ødelegge alt.
Jeg gleder meg som et barn til sesongen, og håper at alle de største har verdenscupen som et hovedmål. Hellner virker å være klar, men jeg er litt skeptisk til hvordan Northug vasaloppetsatsing vil spille inn. Jeg kommer til å sette mine penger på Cologna.
Når det gjelder stafett, som er min desisderte yndlingsøvelse i mesterskap, så synes jeg to er nok denne sesongen, for meg har det aldri vært noen særlig prestisje i verdenscupstafettene.
Nej, det ska till en minitour i nordfinland för att hitta prestige i dagens skidlöpning…
Haha, ja kanskje det er meg som er rar, men jeg bryr meg faktisk mer om hvem som vinner minitouren i Finland enn jeg gjør hvem som vinner stafetten på Beito.
Hvis jeg ikke husker helt feil så mener jeg at minitouren var ganske så spennende både på herre og damsiden i fjor,minus Bjørgen da selvfølgelig. Den i Sverige derimot, den er jo utrolig kjedelig.
Hanne: Det är så klart upp till var och en att bedöma. Personligen tycker jag att stafetter där alla är med har vuxit i prestige därför att de så sällan körs. Tre stycken skulle jag vilja se iaf. En före Jul och två efter.
Precis som att en kollen-femmil i intervallstart 2012 skulle kännas större än vad den gjorde för 10 år sedan.
Hanne…”den i sverige derimot, den er jo utolig kjedelig”
Jeg syns det er helt fantasisk å se Northug hilse på ALLE svenske tilskuere, før han går over målstreken……
TDS blir väl de stora i Vinter många åkare många kommer försöka ha en formtopp där..sedan tror jag de är många som har som nr 2 att lyckas bra i totala WC.. den cupen tycker jag en VM/OS fri säsong är mkt intressat..säger ju rätt mkt vem som är mest komplet…
Jossa: Håller med dig, TDS kommer de flesta säkert att formtoppa sig till. Kommer Marit Bjørgen att åka då?
Hon brukar inte göra det men kanske nu när det inte finns mästerskap (och bra resultat i TDS är närmast en förutsättning för att vinna WC-totalen)?
Joda Tolsrav, Northugs håndhilseepisode i fjor var gøy å se. Men mest fordi man så for seg de svenske avisforsidene dagen etter, og skadefro som jeg er, så er det få ting jeg liker bedre enn dårlige svenske tapere.
Og det var veldig gøy med Kroghs maktdemonstrasjon mot Cologna i år, men generelt sett så synes jeg en minitour er en særdeles dårlig ide mot slutten av sesongen, da de fleste er for slitne de å holde ett høyt nivå over mange dager.
Jörgen, Marit skal gå touren, med mindre hun blir syk eller noe. Blir spennende å se om hun kan vinne, hun har slitt tidligere år, men så er hun jo på et høyere nivå nå enne tidligere.
Hanne: Det är ömsesidigt. Finns inget roligare än att läsa norska kommentarer på diverse nettaviser efter norska misslyckande. För att inte tala om clownen Sundby’s utspel under OS. Eller Frode Andresens otroligt bittra framtoning. Det är ju sånt som gör Sverige-Norge-kampen fulländad!
Vet egentligen inte om en minitour är sämre på slutet än något annat pga hur slitna olika löpare är. Resultaten kommer att bli märkliga vad det än handlar om. Krogh hade naturligtvis inte kommit tvåa på en sådan tävling mitt i säsongen, även om det var kul att se en sådan ung kille agera så respektlöst.
Hanne: Kul att Marit ska köra i TDS, det ska bli intressant att se hur det går då alla de bästa är med i touren denna säsong! Det blir säsongens höjdpunkt med många skidlopp under en kort tid!
Stafetterna kommer som tvåa efter TDS för min del även om det bara blir två st denna säsong. Tycker att FIS har dribblat bort dem. Tror att de flesta nationer prioriterar stafetterna och att skidintresserade vill se dem men då måste de ligga rätt till också exempelvis under en helg som dessutom innehåller en sprint och inte ett distanslopp.
Och exempelvis inte i Rybinsk (gäller inte denna säsong) dit många inte vill åka pga visumtvång och annat byråkratiskt krångel (samt opålitliga och gamla ryska flygplan från Moskva). Sen borde det vara stafetten under lördagen och sprinten under söndagen under dessa helger, inte tvärtom. Då lyfter man fram stafetten.
Om minitourerna: WC brukar vara mer eller mindre avgjord innan det är dags för Stockholm/Falun, tyvärr. Kuusamo är då mer spännande i och med att det är tidigare under säsongen före TDS då ingenting är klart ännu.
Om 30/50 km i Oslo gått i intervallstart hade det varit riktigt intressant och en klassiker, nu blir det mest sömnpiller även om det kan hända saker på slutet i de loppen. Brukar spela in och se de sista 10 minuterna då. Gäller speciellt herrarnas lopp. Det var mycket mera spännande förr när det var intervallstart. Lånar ett par av Hannes ord: Nu är loppen 30/50 km i Oslo ”utrolig kjedelig”.
Jörgen… Visst stämmer det att FIS inte prioriterar VC-stafetterna. Men jag tror samtidigt att det skulle krävas ganska stora nedskärningar i VC-programmet för att få dom bästa att ställa upp i fler än två vc-stafetter på en säsong.
Jag kan inte se varför det skulle bli nån skillnad om man kombinerar stafetterna med sprint istället. Om vc-programmet är så fullspäckat att det är nästintill omöjligt att orka med alla lopp, måste man prioritera. Och då väljer man bort dom tävlingshelger som ger minst VC-poäng – d.v.s. stafetthelger.
Skulle stafetterna å sprint gå på samma gång så skulle nog flera distansåkare hoppa över den helgen å lägga in en träningsperiod..
Inget flyt på träningslägret i Livigno Först var Pajala sjuk o kunde inte åka med sedan blev Rydqvist sjuk o fick åka hem och som inte det var nog skadar Anna Haag sig:-(, ja ja bättre nu än senare :-)
Benke: Fick nu mera svar från SVT: De sänder bara helgen i Bruks, inte torsdagssprinten.
Göran: Trist! Bättre nu än senare ja men ännu bättre med inga sjukdomar/skador alls…
Manne och Jossa: Ni har en viss poäng i vad ni skriver dvs risk för att åkarna väljer bort stafetthelger med sprint. Hm, FIS kan väl lägga in någon regel typ länderna måste ställa upp med bästa möjliga stafettlag. Men ja just det, FIS verkar ju inte så pigga på det här med stafett så det är väl bara att glömma…
Anna Haag kan träna snart igen så igen fara med henne alltså…
Jörgen: vad är bästa laget? går alltid att hitta en förklaring varför en åkare inte är vill ställa upp…
Tycker två stafetter ändå är helt okej..
Jörgen… Tvång tror jag inte är nån bra lösning. Om man inte kan få dom bästa att delta i världscupen frivilligt, då har man problem.
Jörgen: Jag misstänkte att det skulle bli så. Tack för att du tog dig tid.
Nä, tvång känns inte rätt.
Helt ärligt så förstår jag inte snacket om att stafetter skulle nedprioriteras av löparna. Det är väl enbart när stafetterna har legat på knepiga datum och hela landslaget har nedprioriterat tävlingshelgen som stafetterna blivit lidande.
Kan nån ge ett exempel på när en nations bästa löpare tävlat individuellt för att dagen efter stå över stafetten?
Så jobbigt kan det väl inte vara med stafetterna; finns ju många löp man kan ta det lugnt på…
Benke… Nä, då står man ju oftast över hela tävlingshelgen. Och det finns det ju många exempel på.
Har du några förslag på datum då man skulle kunna stoppa in låt säga två stafetter till?
Manne: Inte ”stoppa in” utan i såna fall byta ut. Men då handlar det enbart om vad man själv vill prioritera. Så din fråga känns inte helt motiverad eftersom att du verkar utgå från att programmet som det är nu är spikat och klockrent.
Jag prioriterar iaf stafetter och längre intervallstartslopp före exempelvis minitourer. Och då finns det flera alternativ.
T.ex så är det fyra sprinttävlingar i rad i år. Kuusamo, Dusseldorf, Davos & rogla.
Kuusamo-minitouren skulle man kunna skrota helt och köra stafetter och 3/5-mil. Eller byta ut Davos-sprinten till en stafett.
Men framför allt avsluta i Falun på ett, i min ögon mer värdigt sätt en med tramstävlingar.
Benke Benbrott: M Fredriksson har hoppat över många stafetter tävlat dag 1 sedan dag 2 stafett så har han inte varit med..
Ok. Hur som helst känner jag mig rätt övertygad om att löparna genomgående ser stafetterna som prestigefulla.
Hoppas att ni (Jossa och Manne) förstår att det med FIS-tvång och bästa lag inte var helt seriöst menat vilket slutknorren också indikerade: ”Men ja just det, FIS verkar ju inte så pigga på det här med stafett så det är väl bara att glömma…”
Är bara så att jag vill se flera stafetter, bland det bästa och mest spännande att se när de bästa är med tycker jag. Allt kan hända i dessa vilket vi har sett genom tiderna. Trist att det bara blir två denna säsong varav den första avverkas direkt i WC-premiären.
Hvorfor skal man blande sprint og vanlig langrenn? Det skulle vært arrangert sprintrenn et sted og vanlig langrenn et helt annet sted. Man kan fint ha sprintøvelser i Drammen, stafett og 15km klassisk intervallstart i Val di Fiemme den samme helgen for å ta et eksempel.
Hold disse to konkurranseformene adskilt. Så får det være opp til hver enkelt løper og lag hva og hvor de vil velge å stille opp. Da får man også plass til flere stafetter og andre langrennsøvelser de helgene sprint tar opp denne plassen, sleng gjerne inn en 50 km intervallstart også. Langrenn har blitt stadig mer populært så mangel på løpere som kan dekke behovet for to adskilte konkurranseformer har jeg ingen tro på at det vil være.
Jag har jämfört vilka som de individuella loppen med vilka som körde stafetten i Gällivare, La Clusaz och Rybinsk och av de lag som hade med 4 åkare individuellt så är det ovanligt att lagets stjärnor sedan avstått stafetten. Men jag hittade några exempel.
Gällivare: Bauer, som var sjuk veckan innan loppet, och Magal (vet ej varför) avstod stafetten. Däremot valde Muranen, Natsumi och Rönning att bara åka stafett.
La Clusaz: Magal (igen, vet ej varför) och Gaillard, som ströks på morgonen om jag minns rätt avstod stafetten. Däremot var det flera som bara åkte stafett, Niskanen, De Martin, Natsumi, Belov, Rönning, Jauhojärvi, Larsson och Poltoranin.
Rybinsk: Ryssland tre bästa från skiatlonloppet saknades, Savialova, Shaidurova, Belaia. Även herrvinnaren Chernousov gjorde detsamma. Varför vet jag inte, men eftersom Ryssland är världsmästare i konstiga laguttagningar är det inte förvånande. Belov var den ende jag hittade som avstod skiatlon men körde stafetten.
Jag har för mig att tyskarna med bra chans att vinna stod över någon stafett för några år sedan, men förra året var det ytterst ovanligt. Jag har också för mig att Capol/Ulvang har klagat på att lagen inte bryr sig om stafetter. Nån av Södergren eller Olsson har sagt att de tycker det är trist att åka till en WC-helg och bara köra ett lopp när det andra loppet är en sprint, han hade hellre sett en stafett istället.
Att ha lång stafett tillsammans med sprint samma helg tror jag inte på. Hellre då att man har flera rena sprinthelger, med sprint och sprintstafett, eller 2 sprintar i olika teknik.
Så sammanfattningsvis så tror jag att om man bara lägger stafetter på helger där många lag deltar, alltså inte Rybinsk eller direkt efter mästerskap, så kommer de allra flesta komma till start även i stafett.
Neithiri: Veldig godt skrevet det der. Heller ikke jeg ser noen grunn til at sprint og ”vanlig” langrenn ikke kan gå på forskjellige steder. Dette vil, som nevnt,gi sjansen til å arrangere flere stafetter og femmiler med intervall-start
Tolsrav: Du vil vel helst ha rundløyper på 1km!
Lite motigt i svenska landslaget just nu.
Johan Olssons har problem med skulderblad;
http://annajohan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=156:johan&catid=4:blogg&Itemid=3
Hellner förkyld + överstäckning i knät: http://svt.se/2.21247/1.2536576/dackad_hellner_missar_colognalager
Anna Haag småskadad, Maria Rydqvist sjuk.
Neithiri och Blekkås: Har ni inte förstått ännu att FIS (läs; Ulvang) vill ha en stor allroundstjärna som är med och tävlar i det mesta? Petter Northug med andra ord.
Personligen har jag inget emot en utveckling där sprintlöparna är så pass bra att distanslöparna inte har någon chans. En ren specialisering alltså. Men då krävs nog lite kortare slingor. Det är ingen slump att sprintbanorna snarare blir längre än kortare.
Vidare angående tävlingar samtidigt på olika orter så blir det ju ekonomiskt betydligt mer krävande för förbunden om de ska bekosta vallare och mat & logi vid fler ställen än tidigare.
Gillar inte tonen i Johans sista mening;
”Nu har jag bestämt mig för att ta en magnetröntgenbild på ryggen. Vad den visar vet jag först nästa vecka. I bästa fall är det kanske en veckas rehab till.
I sämsta fall?: Ja, då vet jag faktiskt inte…”
Benke: Det der med økonomiproblemer for å få til separate øvelser tror jeg ikke noe på, langrennsporten står sterkt økonomisk for tiden, det siste er at et av Sveits største forsikringsselskap, Helvetia Group, har kastet seg på karusellen som hovedsponsor. Verdien av langrenn stiger på verdensbasis er fasiten, og sponsorer står i kø for å være med. Det som mangler er derrimot viljen til å utvide og satse på flere hester…
Jomar…He he! Sprint er og blir en B-konkuranse, sett med trönderöyne! Nei, takk meg til: Duation for kvinner og menn, en meget fin konkuranse.Og 10 og 15 km klassisk intervallsstart , stafetten,og 30/50 km, både i fri/klassisk stil,med fellesstart! Men kankje 3-5-mila i Kollen, kan i ”nøden” gå med intervallsstart. Men bare pågrunn av gamle tradisjoner………….
Neithiri: Att längdlöpning går framåt och de nationella förbunden blir rikare ändrar inte på det faktum att det kostar mer att skicka två uppsättningar till olika orter. Men visst, jag håller med om att man ska satsa för att gå framåt, men jag håller inte med om att tävlingar på olika orter är nödvändigt.
Tolsrav: Men vad föredrar du, rent sportsligt? Masstart eller intervallstart på 50 km? Om du lägger patriotismen åt sidan ett slag alltså.
Benke… Om jag fick bestämma skulle vc-programmet se helt annorlunda ut. Det skulle va färre lopp men fler stafetter.
Min poäng är att så länge vc-programmet är så överlastat som det är idag finns det inte utrymme för mycket mer än två stafetter, om dom bästa ska va med. Det funkar inte att bara byta ut två eller tre lopp mot stafetter och tro att alla kommer va med.
Manne: Ja, men det håller jag helt med om. Jag skulle gärna komponera ihop ett helt eget program.
Däremot anser jag fortfarande att 3 stafetter är ett minimum på en säsong. Oavsett hur många lopp hela världscupen innehåller. En något bantad stafett är för mig fortfarande mer intressant än mycket av det som idag är på programmet.
Men, det största problemet, är precis som du säger att det är ett för stressat program.
Skibytte, 5-mil og fellesstart!
Skibytte er innført av 2 grunner – det ene er å illustrere skienes betydning i lannrennsporten, det andre er at det åpner for taktiske disposisjoner! Kankje til og med resultatlista for de svenske åkarna på 15 km klassisk i Kollen,(17-22-34-42) hadde sett litt bedre ut med skibytte….
Tolsrav: Det er nok en kjennsgjerning at de svenske løperne ikke var på hugget i ski-VM i vinter. Dog er nok ikke plasseringene du nevner ovenfor, helt representativt for de svenske løperne, men faktisk kanskje ikke så langt i fra. Det er nok ikke bare dårlig vallning som er svaret på den relativt svake svenske innsatsen i VM.
Jadu Jomar Blixtlås. Rickardsson var förmodligen bäst i Konnerud, skitkass på 15 km och sedan återigen bäst på stafetten. Det är uppenbart för de flesta att han var i kanonform rakt igenom VM.
Tolsrav: Jag respekterar din åsikt men
”Skibytte er innført av 2 grunner – det ene er å illustrere skienes betydning i lannrennsporten”
är ju bara trams. Illustrera skidornas betydelse? Som om tävlingen vore en del av vetenskapens värld. Den andra punkten köper jag. Även om jag ser det som helt meningslöst att försöka få in ”taktiska dispositioner” på 50 km.
Men ändå ett bevis på att taktiska dispositioner under loppet inte existerar. FIS är alltså medvetna om att 50 km masstart är skit rakt igenom, men eftersom att det går hem hos pöbeln så lägger man in menlösa moment istället.
Benke….”Men ändå ett bevis på att taktiska disposisjoner under loppet inte existerer”
Det er jo taktiske disposisjoner innen all idrett, og selvfølgelig også under 5- mila!
Spørsmål som melder seg når det gjelder skibytte- Har jeg tid til å bytte nå? Vil noen prøve å stikke, hvis jeg bytter? Det er ikke lett å ta beslutninger om dette i et hektisk løp.
Eks. Gjerdalen slet med dårlige ski i starten av VM 5-mila. Han ligger bakerst i feltet etter 8.3 km, etter skibytte får meget gode ski, og hans resultat kjenner vi i etterkant……………..
Tolsrav: Så klart att det krävs ett viss taktikst kunnande under en 5-mil, men det är knappast påtagligt. Varför skulle man annars införa skidbyte? Jag jämför alltså masstartsfemmilar med och utan skidbyte.
Man behöver alltså införa icke-skidåkande moment för att skidåkandet inte är tillräckligt intressant när alla startar samtidigt. Det säger en del om produkten…
Jag är för övrigt inte helt emot masstartslopp, bara över distanser som tar över 1 timme. Det blir för tråkigt.
Kul förresten att diskussioner alltid mynnar ut i masstartsdebatter..
Tror att det är mest pengar som trots allt styr inom elitidrottens värld. Masstarter ger fler tittare genererande mer intäkter …
Benke: Håller med om att skidbytet i masstarter är ett trix för att minska uttråkningsfaktorn.
Men sen är jag lite konspiratoriskt lagd så jag tror oxå det är vallaindustrin (som är inflytelserika sponsorer) som trycker på. Skulle man inte få byta skidor på en 5-mil med lite skitig snö skulle alla åka stålsicklat – inge bra för SWIX, SKIGO m.fl…
Fast egentligen är det ju inte mycket till strategival man har när det gäller skidbyte eftersom ingen (såvitt jag minns) hittills har tjänat på att inte byta. (Kowa lät bli att byta inför sista varvet på VM för att få rygg på Björgen, men jag är helt hundra på att hon hade hållit undan ändå.) Sen är det väl så att det brukar vara fler tillfällen för skidbyte än vad man har byten (eller kan man byta varje gång), vilket ger en viss strategifrämjande begränsning. Kruxet är dock att det fortfarande är för många byten för att det ska bli riktigt intressant. Max ett byte per lopp skulle eventuellt kunna ge lite mer tungt åt det hela.
Benke….15 km klassisk med intervallstart( med vallaproblem) og 50 km med masstart m/skibytte under VM i Kollen. Hvilken av disse 2 løp var mest rettferdig, resultatmessig?
I mine øyne uten diskusjon 5-mila!
Tolsrav: Nu är du inne på något helt annat.
Jag tänker inte gå in på en diskussion om vilket som är mest rättfärdigt, då det enbart beror på vad man har för grundsyn. Är det rättfärdigt att alla startar samtidigt? -Javisst! Är det rättfärdigt att man ska göra sitt eget lopp? -Javisst!
Är det rättfärdigt med skidbyteslopp för löpare från sämre nationer där man knappt har ETT superbra par skidor och få servicemän?
Skidbyten är ingen mirakellösning mot att längdåkning i för stor utsträckning är en materialsport.
Enligt Davos egen hemsida kommer 15/30 km loppet att köras med ”single start”. Single start = intervallstart? I så fall är det här ju årets höjdpunkt. 15/30 km intervallstart. Inte som en femmil, men nästan lika bra.
Det stemmer det:)
Som jag har förstått det så kommer det vara individuell start på dessa lopp. Helt klart en höjdpunkt, speciellt med tanke på banorna i Davos.
Nu slipper vi diskutera Björgens medicin mer!!!! :) :) :)
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2573310/bjorgens-omtalade-medicin-blir-dispensfri
….eller……
Rubriken dopningsmedicin är ju nyanserad ;)
Gunnar. Old news. Vi har redan diskuterat detta hur länge som helst här.
Gillar expressens okunskap: ”Alla astmatiker – däribland svenskan Anna Warg – kommer att kunna ta Symbicort”
Vem är A. Warg? :)
Gunnar: Det har redan diskuterats ett tag här fast inte i denna tråd, tror att det började med denna kommentar från 18 sept av Swestam – länk
Det är ju fantastiskt. Här ska antecknas mellantider.
Frans: måste vara fotbollsspelaren:
http://www.lagsidan.se/gagnefsdamlag/spelare-105-anna~warg.html
Hanna Brodin har blivit intervjuad av SVT:
http://svtplay.se/v/2547689/ingen_mellansasong_for_brodin
Jag tycker att medierna mest har fokuserat på damerna och framförallt Kalla, jag skulle nu vilja höra något från t.ex. Hellner och Richardsson!
Och så anklagar Nyheter24 SVT och Jonas Karlsson för att ha stulit deras avslöjande idag att Björgens astmamedicin inte är dopingklassat efter årsskiftet. Jaja, det är till att inte hänga med :)
Swestam, kanskje du skulle sendt en sint mail og lurt på hvorfor de ikke har henvist til deg? Du var jo bevisligen mye tidligere ute med nyheten ;)
Sanna: tack för den! Hade nog missat den annars. Bra att Brodin inte nöjer sig med att vara bra i sprint, men är det så klokt att vara sin egen tränare?
tror de fungerar bra för henne att vara sin egen tränare.. seadn har hon ju Grip som hon säge..Tror hon i framtiden kommer bli en bra distansåkare…
Jag ser ett problem i att de utanför de olika lagen tappar resurser.
Resor, läger, vallare etc. kanaliseras till lagen.
Någon skrev att juniorerna får stöd via gymnasierna.
Bra om alla lovande går på skidgymnasium.
Problem finns i gruppen 18 – 25 år som är på väg upp men inte kommit med i något lag.
Jag hör från flera av dessa att de har sponsor för skidor, skor, stavar etc. men svårare än tidigare att hitta en huvudsponsor.
Huvudsponsor i deras fall blir: jobb, studiebidrag, föräldrar mm.
Elin: du säger att de tappar resurser – vad är det som ser annorlunda ut idag än tidigare?
Jag hör att det verkar svårare än tidigare år att hitta sponsorer.
En berättade att antalet skidor halverats till den här säsongen.
Elin: Är väl den spridda ekonomiska krisen som spelar in, bla lär Fischer/Atomic spara in här och var om det inte går lika bra som förut.
Davos 15/30 intervallstart – då blir det ju julafton 2 gånger i vinter :D
Är det klassiskt eller skate?
Allan Vallan: Kollade nu och det är fristil, datumet för högtiden inträffar den 10 december.
Hellner, Rickardssson, Kalla och Rydan har nog goda chanser till att placera sig bra där! Kommer att sakna bl.a Follis, Longa, Majdic mfl som nu slutat till denna säsong. Italiens damlag befinner sig i ruiner.
Grädden på moset hade varit WC 30/50 km i Kollen intervallstart klassisk stil men det kommer dessvärre inte att ske.
Elin: omöjligt, Madshus ska ju sponsra 40 norska juniorer? ;)
Jag undrar varför egentligen, redan så många norska åkare som går på Madshus (som ägs av ett amerikanskt bolag): hade det inte varit bättre att sprida satsningen på flera land?
Förresten har jag ingen sympati för fotbollsklubbar som klagar på att deras TRÄNINGSplaner inte är konstgräs, fy tusan. Appropå bortskämda med pengar.
Elin: Fungerar så i alla sporter att är du bra får du bättre förutsättningar att lyckas..alla kan inte få bidrag eller stöd av förbundet..gränsen måste dras någonstans
exempel går du på hockeygym. får de allt gratis.. dom som blir kvar i deras egnaklubbar måste betala flera tusen för att spela i samma serie..
Allan Vallan..Under 10/15 km (intervallstart) i Kollen,var vel ingen julafton, sett med gul/blå øyne, presis. Du får håpe på litt bedre resultater Davos,kankje…;)
swestam: Ja det var en rätt pinsam diskussion mellan SVT Karlsson och nyheter24 på twitter. WADAS pressmeddelande var daterad 17 september…
jossa; Jag tycker mig märka att gapet mellan eliten och de näst intill har i det här avseendet ökat i år.
Det ser ut som att eliten får som tidigare år medan vad jag hört minskar sponsringen för övriga i år.
Tolsrav… Tro det eller ej, men det finns faktiskt dom som kan uppskatta en bra skidtävling alldeles oavsett hur det går för ens landsmän!
Manne…Grattis til deg!
Inte för att det spelar någon större roll längre men för den vetgirige finns en del intressanta egenskaper hos formoterol. Den ökade styrkan sitter kvar långt efter man avslutat sitt intag. Vad detta öppnar för möjligheter för den som vill lura WADA kan man verkligen fundera över.http://aups.org.au/Proceedings/37/61P/
nisse: klart det spelar roll, och som jag har sagt tidigare så tycker jag att du ska fortsätta posta länkar i ämnet här.
Om man läser det som står i din länk så står det att den ökade styrkan sitter kvar länge (4 veckor) efter fyra veckors behandling i de explosiva musklerna men däremot inte i de långsamma musklerna, såsom hjärta och soleusmukslen i vaden (som används mycket vid stakning). Ska vi alltså anse det vara bevisat att Marit eventuellt har fått positiva effekter från sin medicin som har hjälpt henne i sprint och vid spurtuppgörelser men inte i längre lopp (vilket ju är den typ av lopp som hon har varit mest dominant)?
Nej, självklart inte. Dels eftersom detta enbart är en (väldigt begränsad) studie och dels eftersom jag antar att de använda doserna är betydligt högre än vad hon har använt (ca. 100 ggr högre enligt mina egna uppskattningar). Dessutom misstänker jag att det finns flera sidor av dessa resultat som bättre utbildade människor i ämnet kan sätta frågetecken kring. Observera också att detta är proceedings från ett möte, vilket ofta tyder på att det är rätt preliminära resultat som mest troligt inte är peer reviewade (även om de verkar ha publicerat sina data i http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/sj.bjp.0706669/full, jag orkar dock inte ta mig igenom hela den artikeln).
Min anledning till att posta dessa fynd är att vi kommer att leva med detta preparat under överskådlig tid och därför kan det vara bra att känna till dess egenskaper. Soleus muskel tolkar jag som andningsmuskulatur och inte vad, men jag är som sagt ingen expert. Vi kommer att få en kraftigt ökad användning av dessa preparat vare sig vi vill eller inte på gott och ont och det är inte kopplat till en person.
nisse: http://sv.wikipedia.org/wiki/Soleus
Har googlat du har rätt det är nedre del av vad. Men poängen är att snabba muskler kan behålla sin styrka under lång tid.Och det är möjligt att boosta dos under en period och ha nytta av detta under lång tid. Dvs väldigt svårt att upptäcka och i kombination med halveringstider i kroppen på 3-5tim ännu svårare att upptäcka då dopingdos bara är ca 4ggr vanlig dos.
Och, som sagt, jag tycker det är bra att länkar till vetenskapliga resultat postas (som jag nog redan har sagt så sysslar jag med detta dagligen och tycker det är intressant). Men de borde diskuteras kritsikt och sättas i rätt sammanhang, vilket är vad jag försöker göra.
Preparaten är både kopplade till framtiden och till det som har varit. Om man tittar bakåt så är det inte helt orimligt att koppla det till Marit (även om också andra lär ha använt samma preparat).
Vet inte varifrån 4 ggr vanligt dos kommer, men visst var doserna i studien du hänvisade till ungefär 100 gånger högre än vad som rekommenderas för vanlig behandling av astma? (Det var i alla fall det jag fick fram ur fass.)
Har du inte läst min förra?http://www.news-medical.net/news/20110606/Formoterol-drug-improves-fat-burning-and-protein-metabolism-in-men.aspx
nisse: den kommer jag ihåg. Där är väl dosen snarare 9 ggr högre än den normala. Det är ju bara om man tar den dubbla dosen man kommer upp i 4,4 ggr högre dos i testen. Sen får man komma ihåg att det testet du hänvisar till handlar om formoterol i tablettform, vilket ju (enligt Wada) ska ge större positiva effekter. Antar att det bör finnas en studie på detta – du har inte lust att leta upp den? :)
Wada godkänner 36 mikrogram, testet gjordes på 160 mikrogram. Därav faktor 4.
Det finns inga av mig funna studier som visa att det är skillnad på inhallerat och tablett eller spruta. Inhallerat ger ett snabbare upptag än tabletter det är den skillnad som jag hittat. Man har vid tester mimikerat inhallation med försökspersoner genom att ge 1/3 med injektion och 2/3 med tablett av totaldos.
Wada har godkännt inhallation för att därmed förhoppningsvis minska dosen.Det anmärkningvärda är ju att den studien som jag hänvisar till skall vara den första på människa avseende anabola effekter. Dvs Wada har inte testat!
Snacka om att sila mygg och svälja elefanter.http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article13700340.ab
Du vet inte om Wada har testat eller inte, det enda du vet är att Wada inte har offentliggjort några tester. Något som självklart är olyckligt (om de har gjort några, och har de inte det är det än olyckligare).
Håller med om mygg-elefant-jämförelsen, även om jag rent principmässigt tycker det är rätt att ta alla ämnen på allvar.
nisse: ”Man har vid tester mimikerat inhallation med försökspersoner genom att ge 1/3 med injektion och 2/3 med tablett av totaldos.” Har du nån källa på det?
Det kan ju vara så att en kort men hög spik i koncentrationen av ett läkemedel inte get samma resultat som en lägre men mera utdragen platå.
Om det bara är det senare som ger effekten måste man kanske mikroinhalera läkemedlet ofta. Sen kanske läkemedlet metaboliseras i lungorna, vem vet om det kommer ut musklerna öht?
Jag tycker det är bra att du gräver, men man får inte dra för raska slutsatser.
Ett par exempel:
http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?parentRecord=diva2:160913&pid=diva2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10497135
Sorry att det blev grötigt, jag är kass på datorer.:)
Den första länken blev kass, nytt försök
http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?parentRecord=diva2:160913&pid=diva2:160910
tolsrav du skrev:
”Under 10/15 km (intervallstart) i Kollen,var vel ingen julafton, sett med gul/blå øyne, presis. Du får håpe på litt bedre resultater Davos,kankje…;)”
Vi tänker nog ganska olika – jag älskar riktig skidåkning oavsrett vem som vinner!
nisse: intressant avhandling, ska ta mig en titt på den om jag hinner någon gång. Vad gäller dina två exempel så är ju den första länken en delmängd av den andra (dvs. det är en artikel som ingår i avhandlingen).
Jo jag såg att Rosenborg skrivit dom båda. Nu är det från 1999 så det kan vara gammal kunskap. Men håll tillgodo.:)
http://www.skidpepp.se/2011/01/03/haag-is-back/
Allan Vallan..Jeg tror på deg ”vettu”…! Men, den her dagen var masstart/intervallstart, helt, helt uvesentlig sett med svenske øyne! Til og med en liten etappeseier i Tds, kan fort snu en intervallelsker, til å bli en masstartelsker…:)
tolsrav: det är ju det som är masstarternas svaghet, det är bara intressant om det går bra för ”de sina” de sista sekunderna.
Med intervallstart så lever tävlingen varje sekund.
Skidjan,
jeg liker også intervallstart bedre, men å si at den lever hvert sekund er jo ofte helt riv ruskende galt. Ta 10 km i Gällivare for eksempel, den var avgjort etter en kilometer. (kanskje før)
Av og til virker det for meg som om man har glemt at det svært ofte er en person som leder fra start til mål i intervallstarter, selv på en femmil, og det eneste spenningsmomentet vil da være om den personen går i veggen. Et moment som lett kan sammenlignes med spenningen rundt hvorvidt Northug utsettes for et uhell eller ikke…
Nisse: Har fixat dina tre länkar ovan.
Hanne: Om det är så att det alltid är samma person som leder från start till mål i intervallstarter vore det ju tråkigt och man kan sluta titta efter första tidskontrollen..
Men så är det ju inte. Har h*n öppnat för hårt? Kommer h*n att tappa senare eller gå i väggen? Någon som hade en medioker första tid kanske kommer igen och avslutar starkt senare? Sen har vi jakterna ute i spåret där åkarna försöker komma ikapp (och förbi) de som startade innan.
Det har hänt många gånger. Det gör intervallstarterna mera spännande. Speciellt om det är ett långt lopp, en bra förstatid säger då inte så mycket.
Hanne: skyll på Björgen :P
Titta annars gärna på WorldofXC’s mellantider från olika lopp:
”Not much interesting to report from the race development in the 50 km today. A tight race with some skiers regularly dropping off from the pack. With a good, old interval start race, we would have had a lot more interesting stuff to report on and analyze…. ”
15km i Oslo: http://worldofxc.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/15kmcp1.jpg
Eldar ledde stort fram till halva, Heikkinen åkte upp sig.
http://worldofxc.com/blog/wp-content/uploads/2011/02/10km-700×499.jpg
Vilken spänning det var.
Otepää var otrolig på herrsidan: http://worldofxc.com/blog/wp-content/uploads/2011/01/otepaamen_1-700×482.jpg
Uj, vad MJS väggade, Vyleg. också. Då var du väl glad när Eldar vann för första gången på hur länge som helst?
I damklassen var det lite tråkigare, men där ledde faktiskt Kowalczyk de två första mellantiderna också. Johaug/Saarinen duellerade om 3/4:e platsen hela loppet igenom, bytte placeringar hela tiden.
Kommer inte på en herrtävling som inte varit spännande fram till sista kilometern, Rickardsson i Drammen skulle väl vara det enda.
Altså, for all del jeg er fullstendig klar over at det har vært en masse spennende intervallstarter opp gjennom tiden, og som jeg sa jeg foretrekker når dette…
Men jeg synes det er hakket naivt å si at alle intervallstarter er spennende hele løpet, mens alle massestarter kun er spennende de siste to minuttene!
Jeg har sett nesten alt som har vært av lange intervallstarter de siste 15 årene, og flere av dem har faktisk vært rimelig kjedelige med tanke på spenning rundt vinneren.
Hanne: intervallstarter tenderar ju att vara lite tråkigare för damerna eftersom det sällan är så stora omkastningar där och eftersom det inte är lika tätt i toppen, men för herrar håller jag absolut inte med dig.
Spänning kommer ur att flera åkare är jämna. Det har varit lite väl många lopp som varit för ojämna både i intervall och masstart. Så jag hoppas att fler kan bjuda på hårt motstånd. En sak till som tagit bort all spänning är ju tourer där det snabbt blir ointagliga försprång genom alla dessa bonusar. Så lägg ner dessa minitourer och minska på bonusarna så blir det roligare.
Nå er kanskje jeg sær, siden jeg synes stort sett alle løp er spennende hele tiden, men det er nok fordi jeg bryr meg om mye mer enn hvem som vinner…
Uansett da, for å vidreføre mitt poeng, ta den siste intervallstartsfemmila som ble arrangert(holmenkollen 2008), kan dere med hånden på hjertet si at det der var spenning rundt førsteplassen ved halvgått løp?
Nisse…… Og i tillegg bort med Bjørgen/Northug, så blir det roligare !;)
Ja det vore en lösning. Men hellre då att övriga kan ge dom ett hårdare motstånd. Idrott med spel mot öppet mål är inte underhållande, det borde det inte vara ens i Norge.
Glada nyheter för oss som tidigare har efterlyst fler kvinnliga tränare, och då speciellt kvinnor som tar steget från utövare till tränare:
http://svt.se/2.59681/1.2550181/anna_carin_zidek_blir_tranare
Och när jag ändå postar SVT-artiklar så kan jag inte låta bli att konstatera att även vissa idrottare börjar tröttna på FIS:
http://svt.se/2.21246/1.2549452/anja_till_kamp_under_strejkhot
När ska längdåkarna vakna månntro?
Motstand blir nok mye hårdare i en sesong uten mesterskap. For mange løpere er selvsagt, Tds et hovedmål, men i tillegg skal formen bevares over hele sesongen på grunn av verdencupen! En ny utfordring for løperne…….Men spennende blir det.
Östersund kanske ska bygga ny skidstadion för att kapa skidskytte och längdtävlingar i världscuperna..
http://op.se/lanet/ostersund/1.3927537-skidstadion-kraver-stora-investeringar
Hanne: Bra, du hittade ett 5-milslopp med intervallstart som inte var spännande rakt igenom. Då nämner jag kollens 5-mil 2010 som ett relativt spännande masstartslopp så är det 1-1 :)
Sveriges medaljer i Kollen.
Hvor mange medaljer tok Sverige med intervallstart? Riktig svar: 0.
Spørsmål 2: Hvor mange medaljer tok Sverige med masstart (sprint og stafetter regnes som masstart)? Riktig svar: 5
tolsrav: Din logik haltar rejält. Du har ingen poäng bortsett från att Sverige lyckats bättre i masstartslopp. Vilket inte säger ut dugg om hur man värderar de olika distanserna.
Benke..Halter! Nei, det er fasiten……;)
Tolsrav: Ser gärna statistik de senaste 20 åren från 3/5 mil i Kollen, intervallstart resp masstart. Bara individuella lopp, inte stafetter. Damer resp herrar. Ta gärna med de ”stora” skidländerna och inte bara Norge och Sverige. Om du har tid och lust förstås.
tolsrav: i intervall- vs. massstartsdebatten återkommer du ständigt till att det går bättre för Sverige i masstart än i intervallstart. Varför kan du inte inse att de flesta svenskar på detta forum trots detta tycker att det är mer intressant/kul/spännande osv. med en intervallstart?
Benke har dessutom rätt i att din logik haltar betänkligt; det är ju rätt uppenbart att om fem av sex lopp körs med masstart så kommer fler medaljer tas i masstartslopp. För att få fram mer rättvisande siffror bör man alltså normera mot antal lopp, och gör man detta för Norge så fick ni 1,5 (2/3) medaljer i de individuella loppen medan ni bara fick 1,3 (13/10) medaljer i masstartsloppen. Egentligen bör man emellertid vikta (upp) stafetterna eftersom det är omöjligt att få mer än en medalj i dessa lopp. Det är dock svårt att göra detta på ett intuitivt sätt (åtminstone jag kom inte på något nu på direkten) så ett sätt att lösa problematiken på är att helt enkelt bara räkna de individuella loppen. Siffran för Norge blir då 1,5 för masstarter, dvs. samma som för individuella starter.
Slutsatsen, enligt din egen logik, blir ändå att du åtminstone lite grand bör föredra individuella lopp framför masstartslopp eftersom du är norrman och eftersom Norge hade ett något högre medaljindex för dessa lopp.
Hanne: Kanske gäller det många lopp vad gäller vinnaren men det händer ju mycket bakom vinnaren också. T.ex Alex Teichmann har ofta kommit starkt på slutet i intervallstartlopp även om han inte vunnit så ofta.
Men jag ser att du är en förespråkare för intervallstart också så jag ska inte säga emot dig för mycket… :-)
Självklart ska det stå att 3/2 istället för 2/3 i mitt senaste inlägg.
Jørgen….Jeg kan meget gjerne regne alle medaljene Norge har tatt i VM og OL, de siste 20 årene………..Her var det medaljer som var frågan!
Tolsrav: Inte bara VM (OL var för längesedan, 1952) utan även WC. I Kollen, 3 mil för damer, 5 mil för herrar. Om du har tid och lust alltså.
Jørgen…Jeg skrev tydelig Sveriges medaljer i Kollen, i mitt innlegg……
Tolsrav: OK, jag skrev om du har tid och lust. Tycker inte att medaljer i OL 1952 har relevans, det fanns inte masstart eller fristil då. Därav 20 år bakåt.
Jørgen…Jeg har inte tid nå……
Hanne: om du räknar bort Södergren så var det snorspännande http://www.fis-ski.com/pdf/2008/CC/2842/2008CC2842RL.pdf
PPC sprack (igen, gjorde samma sak 2006) från 2:a till 5:e plats, tappade 1½ minut ungf till Bauer.
Kolla Bajcicak 11-13-12-7, Magal 35-21-14-12. Sommerfeldt 5-11-21-29
Otroligt vad folk åkte, en del sprack som överkokta frukostkorvar och en del ångade på som maskiner. Wunderbar.
PPC sprack alltså på sista 9.7km…
Skidjan,
Hvis det er lov til å fokusere på løperne bak vinneren så vil jo fellestartene være kjempespennende også. Ta femmila i OL for eksempel, velger man å fokusere på Teichmann der så vil man se et fantastisk løp. og det samme kan man gjøre hvis man lar Gjerdalen være fokuset på femmila i kollen..
Mitt poeng er ikke å hevde at intervallstarter er kjedelige, for det er de ikke, men det er ikke fellesstarter heller hvis man klarer å se på noen andre enn bare Northug (selv ikke da synes jeg det er kjedelig, for Northugs overlege taktiske egenskaper i et løp er ren nytelse å se på). Det er alltid en mange løpere som faller fra, noen som kommer tilbake igjen, små grupper som bare kjemper for et hederlig resultat, noen som blir utsatt for uhell og en masse annet spennende så hvis man slutter å være så fordømt innstilt på at man skal se et kjedelig løp kan jeg nærmest garantere at man vil kose seg også med fellesstarter.
Og for øvrig skidjan, så vil jeg hevde at det var kampen mellom Vittoz og Remo Fischer som var den meste spennende å følge i 2008..
Ett skidlopps intresse är så mycket mer än vem som bara vinner. Denna kamp märks också så mycket mer när det är intervallstart då man hinner följa även andra löpare än bara den som ligger sist. Att hinna uppfatta ställningen i mål för topp10 direkt efter spurten är direkt omöjligt medan det märks enklare i ett intervallopp. Dessutom märks det mer när sämre rankade åkare gör riktigt bra lopp i ett intervallopp då de leder tävlingen innan seedade fältet kommer (ex. Ida i Drammen), vilket inte alls syns på masstarter (ex Olsson i OS 3-mil.)
Tolsrav>> Om du räknar alla intervallstarter i VM få sår du ju tillägga att Modin var snabbast och Kalla topp3 i sprintprologen. Det är ju också en intervallstart och visar vem som faktiskt är den snabbaste. (Med dagens banor är sprintfinalerna ett distanslopp. Kolla VM-finalerna, den enda sprintåkaren som slog en distansåkare i finalen var Fabjan (4) mot Kowalczyk (5)) Då blir Sveriges topp3-placeringar 2 i 4 intervallstarter (1/2) och 5 av 10 masstarter (1/2), alltså lika bra!
JonasE,
byttet du først med sist i innlegget ditt over? Da gir det i hvertfall mer mening.. Ikke helt enig i at det er vanskelig å oppfatte de 10 første umiddelbart heller, men hvorfor må man vite det umiddelbart uansett, det tar jo ikke så veldig lenge før man får en resultatliste. Jeg er delvis enig i at det ofte er lettere å oppfatte de dårligere ranket i fellestartsrennene, men Olsson (du mener Anna og ikke Johan ikkesant?) var det da rimelig lett å følge. Jeg husker i hvertfall at jeg synes hun gikk et glimrende løp i OL, og vi fikk ofte se henne i bildet.
Litt av dette har med produsjon å gjøre, hvis produsenter kun følger de beste så vil man jo nødvendigvis miste de litt dårligere, men det er jo ikke alltid slik, hverken i intervallstarter eller fellesstarter. Hellner var for eksempel et stort fokus under hele skiathlonen i VM, enda han lå langt bak store deler av løpet.
For å avslutte, for nå har jeg sagt det mange nok ganger synes jeg. Jeg tror det handler veldig mye om innstilling uansett hva man skal se på. Går man inn med innstilling, dette er kjedelig så blir det nesten garantert det, men hvis man er litt mer åpen så vil man nok se at det er mange spennede elementer også i en fellesstart.
Og å ta med prolog tider i statistikken faller på sin egen urimelighet, det er jo ikke om å gjøre å være først i mål i en prolog. At Modin vinner prologen sier mer om hans latterlig dårlige disposisjon av sprinten som en helhet, enn den gjør om hvem som er den raskeste løperen.
Dameklassen kan du få ta med, da det virker som om ingen av damene disponerer løpene.
Jonas E….Jeg står fast på mitt tidligere innlegg.
At intervallstart for de svenske løperne under VM i Kollen, var totalt fiasko, sett med trønderøyne………………Og i tillegg, 0 medaljer på distanseløpene!
Att intervallstarten var ett fiasko för svenskarna handlade ju snarare mer om vallan än om att det just var intervallstart. Resultatet med dessa skidor hade ju blivit detsamma oavsett om det varit individuell start eller masstart. Tex. Hellner och Richardsson slet som galningar i den klassiska delen på pursuiten, men kunde sedan åka upp sig lite när de fick byta till skate, men ändå fick de ju sota för det på skate delen också.
Sen måste jag säga att jag tycker att just pursuiten passar som masstart, och inte alls tror den skulle vara lika intressant med individuell start, men där tycker jag att det kan räcka.
Tolsrav, jag tyvärr tog vi inga individuella medaljer på distansloppen, vad har det med saken att göra nu? Det behöver väl inte betyda att vi tycker att distansloppen ska försvinna för det? Och samma sak med intervallstarts loppen. Jag ser helt enkelt liksom inte samma sport i att försöka följa en klunga och sen lägga i sin sista växel de sista meterna, som det är att hela tiden åka sitt bästa och ta ut sig maximalt..
Självklart kan en masstart vara lika spännande som en intervallstart men av olika anledningar. En perfekt masstartstävling bjuder dock på många spännande moment. OM de inträffar förstås, det blir ju ibland lite si och så med det.
Positionering, så klart. Ligga rätt för att bevaka händelseförloppet.
Ryck och utrbrytningsförsök. Finns ju alltid den möjligheten i varje sekund av loppet att någon försöker göra något. Händer tyvärr inte så ofta, men blotta chansen för det ger ju en spänningsdimension.
Hårdkörning. Farten ökas och vissa löpare faller av eller körs trötta.
Lagkörning. Skulle man ju vilja se mer av, är ju en del av ovanstående.
Materialval. Funkar skidorna? Bör det bli skidbyte?
Spurten. Går inte att komma ifrån att masstarten ger fler möjliga medaljörer långt in i loppet än intervallstart. Är ju spännande med fler kombattanter.
”Uhell” i all ära, men det är inte den sportsliga spänning jag söker främst så det räknar jag snarare som en nackdel för masstarten.
Men framför allt så tror jag att populariteten för masstarterna bygger på att de har ju den fördelen att man har ett mer öppet läge längre in i loppet, där massor av åkare fortfarande har en (teoretisk) chans att vinna. Gynnar publikintresset för samtliga nationer, då flera åkare fortfarande lever på hoppet. Finns ju flera femmilar på nittiotalet där jag stängde av sändningen när bästa svensk låg på 23:e plats efter tre mil. Ligger en svensk 23:a i en klunga i dag så tittar jag till slutet.
Så ja, jag gillar masstart, när det är bra. Annars är det den tråkigaste tävlingsformen som finns. Och jag saknar verkligen intervallstarten på femmil.
Bra skrivet Sanna..
Vi svenskar tycker helt klar att intervallstarten är att föredra..känns lite som norrmännen väder kappa efter vinden :)
Sanna och jossa: det är många som har försökt klargöra dessa saker för Tolsrav under en längre tid men det verkar inte gå in. Tappert att fortsätta ändå!
Jeg var ikke enig i alt den tidligere FIS-sjef Bengt -Erik Bengtsson foretok seg, men at han innførte masstart i langrennsporten var gull verd. Han forstod tross alt, at langrennsporten måtte igjennom en kraftig modernisering for å løfte interessen blant den menige kvinne og mann. Men det han selvfølgelig ikke kunne forutse, var at det kom en gosse med navn Petter Northug, som med svenske øyne har ødelagt masstarten.Det er vel der sannheten ligger……..
Nu har jag putsat mina blåvita glasögon å därför tänkte jag aktivera mej nu. Kunde man inte pröva omvänd startordning i masstarterna så att den med mest VC poäng startar i sista ledet å dom med minst poäng i första ledet. Det kunde hända mycket i spåret innan man kommer i mål.
tolsrav: du kan verkligen inte få dig själv att förstå att vi tyckte masstart var en dålig idé redan innan Petter?
Lelle: så svårt är det inte att passera åkare att det skulle göra någon större skillnad.
Petter vinner ju inte varenda masstarts lopp så hur svårt ska det vara att förstå att det inte har med han att göra?
toriv skrev ”Sanna och jossa: det är många som har försökt klargöra dessa saker för Tolsrav under en längre tid men det verkar inte gå in. Tappert att fortsätta ändå!”
Jag har ju försökt men gett upp – men kanske ska jag fortsätta. Det är ju ett tidsfördriv så här i väntan på säsongspemiären :)
Det är otroligt trist med den här kampen mellan masstart och intervallstart. För mig är det två helt skilda saker. Det kan ha sin tjusning med masstart och tempoväxling. Men om vi får det på bekostnad av att intervallstarten blir mer sällsynt än blåkråkor i Uppland är det beklagligt. Intervallstarten är den ensamma kvinnans kamp mot klockan. Uppgörelsen om vem som har det starkaste psyket och den uthålligaste kroppen. Det är kröningen av skiddrottningen och det är den spännande trillern där varje del av loppet, varje mellantid, är mer spännande än tomten på julafton. Intervallstarten är sporten besjälad med tradition.
Anna, jag kænner likadant. Intervallstart ær poesi. Det ær frasering och crescendo.
Jørgen…Holmenkollrennet.
20 og 30 km for damer(bare vinnere)
1981. Berit Aunli
1982.R Smetanina
1983. Britt Pettersen
1984. Anette Bøe
1985. A Bøe
1986.
1987. B Pettersen
1988. Marjo Matikainen
1989. M L Kirvesniemi
1990. Trude Dybendahl
1995. L Lazutina
1996. N Gavriljuk
1997. S Belmondo
1998. L Lazutina
1999. J Tsjepalova
2000. O Danilova
2001. L Lazutina
2002. S Belmondo
2003. Bente Skari
2004. J Tsjepalova
2005. M Bjørgen
2006. J Tsjepalova
2007. K Saarinen
2008. V Sjevsjenko
2009. Utbygging
2010. M Bjørgen
Kvinnene gikk 20 km i starten, 30 km ble fast distanse fra 1995.
(i 1986 og 1991-1994 gikk kvinnene kortere distanser eller stafett).
Herrene kommer senere……………
tolsrav: 1989 när Kirvesniemi vann vad var de för lopp ?? vad jag kommer ihåg var de någon form av jaktstart 10 +10 km eller 5+10 ?? men kan komma ihåg helt fel..
Tolsrav: Tack men gärna platserna 1-3 och om det är intervallstart/masstart? Om du har tid och lust förstås!
Några lopp jag kommer på från kollen
1986 Svan Mogren Ulvang
1987 Wassberg Åland Eriksson
1988 Harvay Barco De Zolt
1989 Ulvang Bauroth Mogren
Her folkens,
http://www.fis-ski.com/uk/604/podiums.html?nation_comp=&nation_place=&place=Oslo&category=WC&place=Oslo&season=ALL§or=CC&nation_place=&gender=M&category=WC&nbr=4&nation_comp=&discipline=50k&search=Search
Alt bortsett fra 2010 er intervallstart, jeg teller 25 pallplasser (seks seire) for Norge i intervallstart for herrer, og 11 pallplasser (seks seire) for Sverige. I tilegg har Norge en seier i fellestart.
http://www.fis-ski.com/uk/604/podiums.html?nation_comp=&nation_place=&place=Oslo&category=WC&place=Oslo&season=ALL§or=CC&nation_place=&gender=L&category=WC&nbr=4&nation_comp=&discipline=30k&search=Search
Også her er alt bortsett fra 2010 intervallstart, her teller jeg 16 norske pallplasser (seks seire), en svensk pallplass. I tilegg kommer den tredobbelte norske seieren i 2010. For damene har russerne en masse gode resultater, men nesten samtlige er senere dopingtatt.
Klarte ikke få med bare VM resultatene fra i år, men de husker vi vel;)
Har sikkert talt feil, rimelig trøtt, så se gjerne over…
Håper du synes det er greit at jeg stjal oppgaven din Tolsrav, men jeg ble nysgjerrig å måtte sjekke, og tenkte jeg kunne spare deg for litt jobb. Fis-databasen er egentlig helt fantastisk, bare synd den stopper i 82, og at det ikke er tider på mange av løpene.
Hanne: är Northugs fantastiska taktiska egenskaper så intressanta att se på vid kilometer 25 av en femmil? OK, man kan spekulera i att en viss person kommer vinna, men hur fasen spekulerar man i vem som kommer tvåa och trea?
Jag kommer inte på en individuell femmil där jag inte njutit varje minut. Så är det bara. Det har varit en helig högtidsstund varje gång.
Anders:
Positionering: ligg aldrig först
Ryck och utrbrytningsförsök: lyckas i princip aldrig
Hårdkörning: det är aldrig hårdköraren som tjänar på det
Lagkörning: när såg du nånsin något sånt?
Materialval: perfekt för de stora nationerna, räcker det inte med dubbeljakten? Ska det vara en orgie i skidbyten varje lopp?
Spurten: Du har bytt, vad ska vi tro, 40km km med spänning i ett intervallstartslopp mot 3km spänning i slutet på ett masstartslopp. Vilket är bättre? Det är ju rent subjektivt.
VM, landsväg elit, 2011 Köpenhamn: 80 cyklister i spurten = tråkigt, för liten utskiljning. 5h40m
2010: 20 cyklister, 6h20m lite mer spännande
2009: Cadel Evans vinner efter nästan 7h i sadeln.
Om det ska vara masstart så måste det vara längre lopp.
2h tempolopp i cykel ger extrem utskillnad, 2h lvg-lopp ger nästan ingen.
Hanne: 12 svenska pallplatser och 25 norska fick jag det till.
Räknar vi bort det mörka nittiotalet med dess förbenade stenslipade skidor
så blir det 11-14 ;)
Var väl annat skumt åxå på mitten av nittiotalet…(höga blovärden)säger inte att dom norskaåkarna var dopade.
Vi är snart tillbaka till 90talet. 80% ”astmatiker” och med ett höghöjdshus i var och varannan bostad.
Fattas bara ny slip och lite EPO så är bilden komplett.
Allt arbete för att rensa sporten var förgäves.
Nisse, du får trøste deg med at høydehus i hvertfall er forbudt i Norge. Og at selvom Formoterol skulle vise seg å være aldri så anabolt, så vil det ikke få i nærheten av den samme effekten på resultatene som EPO/bloddoping gjorde, til det handler langrenn alt for mye om utholdenhet…
Skidjan, regner du bort 90-tallet så bør 80-tallet også bort synes jeg. Det var jo fordi de fant ut at nordmennene nesten alltid hadde så dårlig glid i forhold til konkurrentene at de startet glidprosjektet(hvor de så fant ut at stenslipteski var gull) i 1989.
Snakker man om doping, så er det nok naivt å tro at det først kom til langrenn på 90-tallet, når vi vet at de drev med det i stort sett alle andre idretter lenge før…
Jo jag vet att EPO är ännu bättre, men till skillnad från formoterol så är EPO förbjudet. Men EPO light är ju höghöjdshus och det vill man ju åter tillåta i Norge.
Hanne: visst fanns de doping på 70-80 talet i skidor med allsäkerhet.. men känns ändå som den var störst under 90 talat för mig.. under några mästerskap 95,97.98 99.finland österrike är länder som med allsäkerhet mixtra rätt mkt dom åren..1995 VM var de ju några åkare som hade hb värden över 200..
Är de någon som har koll på hur mkt tester de görs i Fotboll å Hocky känns som dom proffsen har helt andra regler..
exempel i fotboll å Hockey får man ta en spruta för att kunna spela.. samma spruta fick en cyklist inte ta i en tävling efter att ha fått ett getingstick å svullnat upp..vad är skillnanden?? sedan kan jag bli rätt frågande vissa gånger åxå hur mkt muskler dom lyckas på under en kort tid..där blir journalist (Aftonblandet,Expressen ) imponerande av dom i stället för att ifrågasätta de hur de är möjligt..
jossa>> NHL är direkt pinsamt när det gäller dopningstester, ås även de andra stora amerikanska ligorna. Så här skrev expressens hockeykrönikör för ett år sedan.
http://hockey.expressen.se/nhl/1.2088356/nordstrom-rakna-inte-med-nhl-rahm
”I stora drag ser upplägget ut så här:
• Tio lag får ett oanmält besök av dopingkontrollanterna en gång under säsongen.
• Tio lag får två besök av dopingpatrullen.
• Tio lag får sina spelare kontrollerade tre gånger under säsongen.
…
Straffen är kännbara för den som åker dit.
• Första gången man ertappas med otillåtna preparat i kroppen blir straffet avstängning utan lön i 20 matcher.
Spelaren slussas dessutom in i ett rehabiliteringsprogram, som kallas för “NHLPA/NHL Substance Abuse & Behavioral Health Program” för utvärdering, utbildning och behandling.
• Andra gången höjs straffet till 60 matcher, vilket är mer eller mindre en hel säsong.
• Skulle man åka dit en tredje gång blir man avstängd permanent, men med möjlighet att ansöka om återinträde i ligan efter två år.”
Det värsta är att han verkar tycka att detta är jättesträngt. 3 tester har vissa cyklister på en vecka.
Fotbollen vet jag ha velat ha bort rapporteringsskyldigheten eftersom de ändå mestadels är tillsammans med sitt klubblag eller landslag. Om detta har ändrats vet jag inte.
Cykelsporten har gjort absolut mest för att få stopp på dopningen, kanske för att de varit tvuna tll det. Flera stall har idag regler som säger att åkare måste avstå en del av sin lön till att bli dopningstestade istället. Även blodpass var man först med, även om vissa påstår att dessa är enkla att manipulera.
Friidrotten och skidåkningen ligger nog närmast cykel när det gäller anti-dopning. Det kan också ha att göra med att man tjänar mycket mer i dessa sporter (om man inte åker fast) än vad man gör i bollsporter. I fotboll har du mer nytta av en riktigt vass filmare än av en dopad spelare.
Den känsla jag har haft många gånger när de gäller fotbollen framförallt är att de inte vill ha fast de dopade då ett avslöjande skulle skada sporten för mycket. Det finns dopningsrykten (Operation Puerto) mot Barcelona och Real Madrid som de inte brytt sig om att undersöka.
Till sist undrar jag också om någon tycker något om Krönikör Karlssons tankar om dopning i sportspeglen förra veckan?
http://svtplay.se/v/2544772/sportspegeln/karlsson___vi_struntar_i_dopning_?cb,a1364159,1,f,-1/pb,a1364158,1,f,-1/pl,v,,2544774/sb,k166409,1,f,-1
Hanne: då får vi bara 2000-talet kvar då Sverige – Norge 3(3) – 2(8) ;)
Snart är det iaf vinter, skönt det, inte många veckor tills man kanske får komma på snö äntligen igen.
JonasE: tack för den infon..
men visst har fotbollen nytta av Epo åxå inte helt lätt att springa i 90 min som mittfälltar, är ofta på slutet matcherna avgörs å då gäller de vara pigg..tror de finns mer doping i fotbollen än vad som kommer fram varför testas dom inte lika hårt ?? i dom sporterna finns de ju jätte mkt pengar att tjäna..
Det pinsamma är ju att man går mot ökad doping för att intressegrupper styr. Politiken har övertagit WADA.
När man har som mål att alla skall kunna tävla på elitnivå oavsett handikapp då har man öppnat alla vägar från proteser till steroider.
Tolsrav… Northug har inte ödelagt masstarterna. Tvärtom har han drivit på utvecklingen och professionaliseringen av masstarterna. Före hans tid var de, i mitt tycke, ganska löjliga tillställningar att titta på. (Att jag sen är kritisk mot de värderingar han sänder ut, är en annan femma.)
Jag är för införandet av masstarter i längdsporten, men tycker att fis lyckats väldigt dåligt med moderniseringen av längdåkningen om man jämför med t.ex. Skidskyttet. Där har man infört nya disipliner men samtidigt varit trogen sportens ursprung och själ.
Manne…”fis lyckats väldigt dårligt med moderniseringen av längdåkningen”. Har du glemt jubeldagene i Kollen, allerede nå! Det er selvsagt publikum langrennsporten lever av…dvs, (0 publikk er 0 sponsorer)
Kommentatoren Tomas Pettersson skrev følgende i Expressen etter VM- stafetten: Jesus vilken underhållare han är. Det är tack vare Petter Northug vi kommer att minnas den här stafetten. Det är tack vare Northug den norska presskonferensen efteråt blev en enda lång talkshow. Det er tack vare Northugs jag fick ulpleva känslan att trängas med 100000 (!) personer vid medaljceremonin på Karl Johan.
Det var bara magisk.
Och scenerna i målfällan!
Jag tror vi kan sammanfatta allt så her:
Petter Northugs värde som interesseväckare för sporten längdåkning går inte ens att uppskratta.
Så konklusjonen är klar: The Northug show must go on!…………grabben har jo forstått det.
uppleva känslan, skal det stå.
tolsrav: jag får nog börja med att säga att jag gillar Northug och att jag anser honom vara en av de smartaste skidåkarna någonsin, både vad gäller taktik i lopp och hur man drar uppmärksamhet till sporten. På så sätt har du rätt. Det Manne pratade om var dock ”sportens ursprung och själ”, och mycket av det har tyvärr gått förlorat. Visst är det kul om fler tycker att längdskidåkning är intressant och att fler är beredda att satsa antingen pengar eller tid på det, men frågan man måste ställa sig är: till vilket pris? Hur mycket är vi beredda att förändra och fortfarande kalla det längdskidåkning?
Tolsrav… Läste du över huvud taget mitt inlägg?
Jag ifrågasätter inte på något sätt Northugs publika dragningskraft. Men han skapar ju intresse även när han spelar poker, så säger ju egentligen inte så mycket om fis modernisering av längdsporten. Tanken är väl att fis förändringar ska hålla även när Northug slutat?
Jag tycker fis publikfriande förändringar påminner mycket om hur man konstruerar teveprogram. Problemet är bara att tevekoncept ofta är mycket kortsiktiga. Frågan är helt enkelt vad som händer med längdsporten när dom starka profilerna slutat och fis har tömt förrådet på ”kreativa ideer”. För bli inte förvånad om journalisten du refererar till kommer sluta skriva om skidåkningen i samma sekund Northug lägger skidorna på hyllan.
Som jag skrev är jag absolut inte emot införandet av masstarten, men förändringarna kunde genomförts på ett bättre sätt.
Att Northug är stor i Norge och till en del i Sverige är ingen räddning för sporten. Det som sporten kräver är framgångar för Tyskland, Frankrike,Italien, Ryssland och Nord Amerika allt annat är en långsam död. Det hjälper föga att 100000 fanatiska norrmän hurrar i Kollen när 500000 TV -tittare i Tyskland byter kanal.
Är de inte risk att intresset minskar i några länder nu när deras bästa slutar tänker på damsidan.. intresset styrs ofta mkt av framgång..inte så mkt om hur distanserna är utformande.. är bra resultat som räknas för den breda massan..tänk hur intresset för vissa små sporter blir under OS just bara får att vi kan ta medalj..
Manne: Tomas Pettersson kommer skiva om skidor även när Northug slutar..han har skrivit skidor i många år innan Norghug slog igenom han skriv i en norrbottenstidning tidigare..
Jossa… Jo det känner jag till. Min poäng är att det inte kommer skrivas lika mycket i Expressen då.
Alla idrotter har perioder när det saknas starka profiler och det är då man måste falla tillbaka på traditioner och ett bra sportsligt upplägg. Det är bara att hoppas att skidåkningen har det när den dagen kommer.
Skidskyttet har ju haft stora framgångar och det beror på att alla dom stora länderna är med och tar medaljer. När väl USA får sina stjärnor i skidskytte så blir det en av dom största vintersporterna helt klart.
Att sedan skidskytte går att begripa tack vare att man inte tramsar med bonusar mm gör ju inte saken sämre.
tror nog inte där är bonusar som avgör hur många som tittar på
Manne…Tror du virkelig at langrennsporten er død, når dagens sterke profiler er borte! Mitt svar er ubetinget nei!
Det kommer nye sterke profiler den dagen eks. Hellner/ Northug har lagt ski og staver på hylla.
Her i Trøndelag ”fosser” det fram nye Northuger av den yngre garde…..
Manne….Kankje det til og med dukker opp nye profiler i sesongen 2011/2012…
Det korekte navnet på sprintverdensmesteren fra Kollen er: Carl Marcus Joakim Hellner…..;)
IFK Mora-löparna Oscar Bergström och Anna Haag är nu anmälda & dokumenterade till säsongspremiären i Bruksvallarna.
Är det ett tecken på abstinens om man är inne och kikar efter anmälda 40 dar innan det smäller?
”Är det ett tecken på abstinens om man är inne och kikar efter anmälda 40 dar innan det smäller?”
Nei, men når det gjelder Anna Haag bør man reagere, hun jukser og bør ikke få lov til å konkurrere, jævla doper som hun er! ;)”
Jossa skrev: ”Är de någon som har koll på hur mkt tester de görs i Fotboll å Hocky känns som dom proffsen har helt andra regler..”
Kom på ytterligare en sak. Förra veckan avslöjades det att engelska fotbollsspelare som åkt fast för festdroger(ex. kokain) avslöjas inte utan sägs istället vara ”skadade”. Detta är för mig enbart för att påvisa att det inte finns några dopningsproblem inom sporten.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/england/article13610668.ab
Neithiri: Ropen skalla, doping åt alla! Det är Wadas nya giv. Rättvisare? Ja! Klokare? Nej! (Synd bara att det gäller från 1/1-12 och inte från nu.):)
Benke: själv tittar jag på yr.no, smhi.se och bilder på den arktiska isutbredelsen för att se hur vintern är på väg.. och norska och svenska webbkameror från fjällen då..
Abstinensen är stor!
Nisse…Ja, ifra 1/1-12 , går svensk langrennsport inn i en helt ny tidsalder! Kan da astmamedicin til og med være selve ”redningen” for svensk langrennsport ? ;)
Ja den har ju räddat norsk så varför inte?:) Men jag tror inte att vi kommer att nyttja den möjligheten, vi är ett alltför ärligt folk. :)
Allvarligt talat tolsrav, ni behöver inte oroa er för Sverige vi är alltid bäst i klassen på att följa alla regler.
Däremot bör ni oroa er för arrangören av nästa OS som fått ett nytt verktyg i verktygslådan.
Tolsrav: Tror ikke astmamedisin vil hjelpe de svenske ”åkarna” i det hele tatt. I denne idretten gjelder det hele tiden å ha fokus på det treningsarbeidet som skal gjøres, og det er der monsteret fra vårt fylke er unik. Denne gutten sparer seg ikke i det hele tatt. Det samme gjelder for Marit. Hun er også unik i sitt treningsarbeide og det vil gå mange år (unntak Johaug?) før noen har sjanse til å slå Marit under normale omstendigheter. Hun viser en power og vilje som ingen kan matche på kvinnesiden.
Nisse….Ja, da kan du vel fortelle meg, hvilken av de norske løperne som har brutt gjeldende regler?
Bjørgen har til og med ærlig stått fram og fortalt om sine mediciner! Men, når det gjelder Haag, tok det en evig lang evighet før hun krøp til korset.Og hva med de resterende svenske åkarna, har de stått ærlig fram? Nei da, Sverige behøver en inte å oroa seg for……………………….
…………………
För den som inte tror att formoterol kan påverka konditionen. Och jag har tidigare önskat att se effekt i kombination med träning, nu kan ni läsa denna studie.
Formoterol påverkar något som heter AMPK. Den är lång och lite jobbig att läsa men väldigt intressant http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2706130/?tool=pubmed
En likaledes intressant studie är länk till tidigare studie. Hänvisning till detta AMPK går att hitta under kapitel Circadian Rhytmhttp://www.biomedcentral.com/1471-2164/10/448
Det är rent otroligt hur mycket nationalistiskt trams man ska behöva stå ut med som längdälskare. Jag börjar bli rätt less på detta.
Manne: Du blandar ihop korten. Jag håller mig till att beskriva vad jag hittar om astmamedicin då det är vad vi får leva med i framtiden. Den som är intresserad får läsa om dom vill. Att norskarna tar det personligt är deras problem och inte mitt.
Det är bara att ignorera alla som skriver trams och de som skriver trams bör se till att inte nappa på andras trams.
nisse: till viss del intressant. Tyvärr är det ju skyhöga doser på otränade individer det handlar om så det är omöjligt att bedöma relevansen för tränade skidåkare som använder tillåtna doser.
JonasE: angående Krönikör Karlsson, så antar jag att han har rätt. Slutade jag inte tittat efter det som finnarna och en viss tyskspansk kille gjorde så lär jag aldrig göra det. Eventuellt om någon stor svensk åkare åker fast eller erkänner.
Manne: tyvärr lite väl mycket av den varan, ja. Lär inte bli bättre när säsongen väl sätter igång, även om det kommer vara mer utspätt då bland alla andra intressanta kommentarer.
nisse: jag trodde Manne syftade på något annat, men jag kanske hade fel…?
Skidjan: mycket klargörande! :)
Nu har Kalla börjat blogga igen.
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/charlotte-kalla/
Härligt att säsongen snart är här!
toriv: haha, jag vet, gillar inte diskussioner som fortsätter i en halv evighet och bara för till hätskare och hätskare svar..
Sanna: grymt att det börjas bloggas igen, kanske har nyheter24 puffat på Marcus och Charlotte, eller så känner de att skidsäsongen är i antågande..
Jag litar på att Wada har koll på vad som ska vara förbjudet å vad som ska vara tillåtet..
toriv: Det du säger är delvis sant. Men det som stör mig är att jag hittar inget som stödjer den officiella bilden av att detta är ett harmlöst medel som kan ges i säkra doser med full kontroll. Tvärt om så pekar alla pilar åt samma håll det är prestationshöjande och det har en väldigt bred påverkan både direkt och indirekt via gener. Dom egenskaper som testerna visar på är
muskeluppbyggande, fettförbrännande, minskar muskel oxidation= kortar återhämtning, optimerar andningen, ev höjer uthålligheten via AMPK och dessutom långtidsverkande. Dessa resultat är helt klart mätta med högre doser än vad som är tillåtet men jag har inte heller hittat några uppgifter på säker dos. Jag har svårt att tänka mig en bättre drog för en elitidrottare förutsatt att man får dosera efter eget behag. Men som sagt jag letar vidare efter resultat som styrker den officiella linjen, jag har gärna fel bara det finns en seriös studie som visar på att detta är sant.
Nisse… Jag syftade inte enbart på dig.
Men jag håller inte med om att du håller dig till att beskriva vad du hittar om astmedicin. Du blandar detta med ”vi är ett allt för ärligt folk” och liknande kommentarer.
Om du höll dig att skriva om astmamediciner, utan att blanda det med trams, skulle jag gärna läsa det du skriver.
Manne: Det är bara tjafs för att skoja med tolsrav han är en kille med humor. Dvs bara svammel och inget att fästa sig vid.
Jag har slutat läsa vissa astmamedicininlägg för länge sedan. De är precis över gränsen. Lite för mycket, lite för fanatiskt.
Men som tur är finns ju massor av andra härliga inlägg att läsa!
Jag har redan plockat fram skidorna ur förrådet och ställt dem i hallen. Varje morgon vill jag se vitt! Abstinens absolut!!
Jag är också trött på astmamedicininläggen (även om jag hjälpt Nisse med att få länkarna korrekta).
nisse:
Varför kontaktar du inte Wada på något sätt så att du kan få klarhet i dina teorier och hur de har kommit fram till sitt beslut?
Om du lägger upp det seriöst med dina rapporter inkluderade så är jag säker på att du får lite svar.
Ni skall slippa läsa mera. Diskutera i stället masstart kontra individuell som ni gjort i fyra år. Det leder säkert till något om ni fortsätter fyra år till.
Så tillsvidare så har ni ett ämne i stället för två.
Hurra!
nisse: Tycker du ska göra som Benbrottet föreslår. Samla ihop de studier du anser stöder dina teorier och skriv till WADA. Citera studierna, länka till dem och ställ frågor.
Ifall du får svar därifrån är det säkert mycket mer givande än den diskussion som förs i ämnet här.
nisse: Mitt inlägg var inte på något vis ett försök att få dig att sluta med astmasnacket utan snarare en uppmaning att ta det hela vidare.
Självklart kommer skidsporten leva vidare efter Northug. Han är en profil i raden av profiler genom åren. Men i underhållningsindustrin glöms dominanterna bort när nya profiler kommer fram. Medialt kommer det kanske vara skillnad dock om dominanten är en svensk eller norsk kontra en tystlåten vitryss. Och det är inte Northug som är avgörande för ett spännande lopp, i historiens hittills mest spännande masstart (dubbeljakten för herrar i OS 2010) fanns ingen plats för Northug på rollistan annat än som statist (namngavs i eftertexterna som ”man i rött med dålig stavkvalité”).
Anders…..Har jeg forstått deg riktig, grabben. Svenskene vinner, men BARE når Northug brekker ski og staver! :)
Ja, ungefär som på VM-sprinten. Jag måste erkänna att det var imponerande av Northug att ta sig i mål på silverplats trots skid- och stavbyte under ett sprintlopp.
Nästan i klass med finnen Matti Koskenkorva som i en tävling 1909 tog av sig skidorna på upploppet och i uppförsbacke sprang förbi Svenske Haldo Hansson till seger.
Benke….Du mener vel VM- stafetten i Kollen, der kunne Petter ”bevilget” seg matpause på upploppet!;)
Nisse och Benke: jag håller med Benke om att du bör kontakta Wada. Jag har själv planer på att försöka få SVT att gör en gångs skull göra något vettigt vad gäller dopning genom att ställa liknande frågor till Wada, men Benke har rätt – fråga direkt istället! Om du inte lyckas sjösätter jag plan b – ok?
tolsrav: Haldo Hansson var en riktig hårding, var och tittade på en liten utställning om hans liv och leverne.
Här kan man läsa om hans egna ord när han låg ute i skogen, vådaskjuten i ena benet, mitt i vintern…
http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/page.jsp?issue_id=kb:173993&sequence_number=3&recordNumber=1&totalRecordNumber=1717
Anders skrev: ”(dubbeljakten för herrar i OS 2010) fanns ingen plats för Northug på rollistan annat än som statist”
For noe tull, Petter var i høyeste grad med helt til en viss Hellner med vilje tråkket på staven hans, håper dere er stolte :)
Borde kanske inte ge mig in i astma-doping-diskussion men jag vill säga en sak: Jag tycker nog att det är ganska ”ointressant” med en enstaka forskningsartikel som man har googlat fram.
Det intressanta är vad det etablerade forskningsläget säger, och då är det metastudier och review-artiklar som är det intressanta, inte någon enstaka artikel som är tagen ur sitt sammanhang.
När man ”hittar” en intressant artikel, då måste man värdera den och inte bara ta dess slutsatser för givna; är det något känt namn som står som författare, i vilken tidskrift finns artikeln, är den peer reviewad, vilken ranking har tidskriften, hur är studien genomförd (rent laboratorietest, kontrollgrupper etc).
Om man nu skulle ”hitta” en artikel som säger att preparat x ger en viss effekt men att det samtidigt finns 5 äldre artiklar som hävdar ingen effekt eller motsatt effekt, innebär det då att det är den nyaste artikelns resultat som gäller (dvs att den omkullkastar det etablerade forskningsläget i form av de äldre artiklarna). Givetvis inte, däremot kan det leda till man gör nya undersökningar, försöker upprepa undersökningen och resultat och på så sätt på längre sikt eventuellt revidera vår kunskap.
Läste för övrigt idag att det inte var Theodor Pettersson som vann 15-km-klassen i Lidingöloppet utan hans bror (som verkar vara en betydligt bättre löpare än Theodor). Det gör att det resultat av en skidåkare som står ut i Lidingöloppet är Sara Lindborgs resultat i Lidingöloppets Tjejmilenklass (8:a på 37.58).
För övrigt är det också klart med vilka som kommenterar skidskytte i fyran till säsongen: Johan Edlund tillsammans med David Ekholm som bisittare och Johan Anderberg som reporter/intervjuare. Hade nog hoppats på Staffan Harwig som kommenterat skidskytte tidigare åt fyran (JVM i Torsby) och en del längdåkning. Ekholm gjorde ju det helt OK i Eurosport förra säsongen.
Nu börjar det.
http://svt.se/2.21247/1.2554416/kowalczyk_testar_bjorgens_medicin
För att bilda sig en uppfattning om det finns risk för missbruk måste man ge svar på två frågor. 1: Vilka fördelar skulle ett missbruk kunna ge, det är detta som jag söker i dessa studier. 2: Vad är risken att bli upptäckt. Något bra svar har inte jag på någon av dessa frågor. Men det kommer säkert mera info när det blir aktuellt 1/1-12. Men att tro att Wada skall ge någon info om hur dom tänker det tror jag inte på. Det är som att skriva till Påven och vänta på svar.
Så jag låter debatten om masstarter och annat ”spännande” regera vidare. :)
swestam;
En icke vetenskaplig undersökning av några skidskyttar nu i sommar visar enligt deras mening på klar seger för Eurosport över SVT trots reklamen.
De tittade i två TV-apparater parallellt på inspelningar av 6 tävlingar från ESP och SVT
Orsak bl.a.
Av resultaten (skytte och åktider) för de svenskar som inte kom i bild hade SVT ca 20%, ESP drygt 85%.
”Nybörjaren” David Ekholm som hoppade in för ESP mot slutet av säsongen klarade mer än 90%.
Kommentarer och synpunkter på skjut- och åkteknik. Klart till ESP. (Tord W)
Inte konstigt då SVT tar upp tid med Kalles tjat om ”stav till stav”.
Prisutdelningen visades i flera fall av ESP, någon enstaka i SVT.
Jag älskar Kowalczyk? Det är ruter i henne!
swestam: vem är Johan Edlund egentligen? Nån bra kommentator?
Långt emellan de bra kommentatorerna egentligen, Eurosport har en del skräckexempel med oengagerade och orutinerade.
Frans: bara bra det, som det är nu.
Antingen: Medicinen gör ingen skillnad, allt är frid och fröjd. (Mest sannolika)
Eller: Medicinen ger prestationsfördelar och då lär folk reagera.
Men spelplanen måste vara jämn, det är nog det viktigaste.
”In athletics, moderate doses of caffeine can improve sprint,[11] endurance[12] and team sports performance,[13] but the improvements are not usually very large.
High doses of caffeine, however, can impair athletic performance by interfering with coordination.[14]
Evidence shows that, contrary to common advice, caffeine may be helpful at high altitude.[15]”
Kanske bättre att satsa på kaffe, norrmännen blandar ju kaffe och cola i slutet på lopp.
Har för mig det var någon diskussion om det etiska med det
Skärp er nu Frans och Mikael. Ta inte upp så tråkiga ämnen som astma medicin. :) Fattar ni inte att det ämnet saknar all relevans!!! :)) På denna sajt pratar vi bara masstart och vem som ledde halvägs vid femmilen i Kollen för fyra år sedan!
Jag tycker SVT var klart bättre än ESP..
Har fulgt litt med herinne, og diskusjonen om astmamedisin er visst noe som aldri dør.
Dvs. noen diskusjon er det ikke, det dreier seg KUN om Marit Bjørgen, selv om bruk av astmamedisin er meget utbredt, særlig i nordiske land. Imidlertid slipper resten unna all kritikk og mistanke. Det synes jeg er feigt av dem, å la Marit ta all skiten alene.
Det dannes også et inntrykk av at hennes ”normalnivå” var 20 plass, eller dårligere slik Kowalczyk og andre kritikere stadig henviser til.
La meg minee om at Marit Bjørgen vant verdenscupen suverent i 2005 og ble verdensmester også på tremila, i to stafetter, samt flere individuelle medaljer i samme mesterskap. Hun var verdens klart beste løper allerede i 2005 – og dette var hennes normale nivå. Hun forresten verdenscupen sammenlagt i 2006, selv om det gikk tyngre.
I årene etter, så går det tyngre og tyngre. Marit er bare en skygge av seg, stokk stive bein. ”Alle” skjønner hun var kraftig overtrent, bare ikke hun selv og Svein Tore Samdal. En trener jeg tør påstå trente henne ihjel.
Forvandlingen kom da hun lyttet til kroppens signaler, og forandret treningsopplegget til mindre trening (intervalløkter), mer hvile men først og fremst annerledes trening. Hun sluttet med vekter etter den mislykkede sesongen i 2008/2009 og trener nå kun funksjonell styrke (mye snorer og kroppstyngdebasert trening). I tillegg så fikk hun rett nok en ny type astmamedisin som passet hennes lidelse bedre, etter grundige undersøkelser. Denne blir nå tillatt for alle med et snev av astma.
Det blir dermed helt feil å påstå at ei stokk stiv Bjørgen på 25 plass var hennes ”normalnivå”, slik enkelte forsøker å gjøre det til. 90% av årsaken var at hun var overtrent/feiltrent, samt det mentale i tillegg som tynget. Marit har også fått orden på hodet sitt nå.
Bjørgen er nå tilbake der hun var i sesongen 2005, pluss litt til. Marit er fortsatt relativt ”ung” i langrennssporten og kan holde toppnivå i mange sesonger til.
Synes skigalne skal nyte synet av henne i stedet for å gjøre alt for å så tvil om hennes prestasjoner. Ingen blir testet like mye som MB, og hun oppfordrer selv også til å bli det. Forsøk i vise henne respekt for det hun har oppnådd, istedet for å smusse det til.
Swestam: naturligtvis har du rätt angående publicerade artiklar, och då nämnde du inte ens allt det skit som går igenom och trycks (även i tidskrifter med hög impactfaktor).
Frans: ja jäklar! Får se vad hon kommer fram till…
Nisse: då försöker väl jag köra ”plan b” under säsongen då. Annars tycker du inte att du överreagerar på de andras kommentarer?
Elin: min uppfattning är att SVT:s skidskyttebevakning är rätt bra på att ge de svenska resultaten. Har dock inte gjort någon riktig undersökning utan går mer på känsla. Nuförtiden har jag inte ESP, men under många år var det ju enda räddningen om man ville se lite skidåkning.
Fabulator: visst finns det sådana tendenser som du antyder i en del inlägg, men jag skulle ändå avfärda större delen av dem som försök till att reta gallfeber på er norrmän. Och där är det många av dina landsmän som inte är särskilt mycket sämre…
swestam: Problemet är inte google och att den infon skulle vara sämre. Problemet är att ingen verkar ha gjort dom helt avgörande testerna som kan ge svar på våra frågor. Den forskargrupp som jag hänvisat till verkar vara den första som gjort tester på människa och i tämligen normala doser. Inte i avsikt att testa för doping utan för sjukdomar. Dom äldre resultat som funnits är bara tester av kondition med och utan medicin och är därför tämligen meningslösa då dom gjorts typ spring ett maxprov på förmiddagen utan medicin och ett maxprov på eftermiddagen med medicin. Med dessa tester så skulle Ryss femmor också vara godkända. Så förvänta dig inte annat än att leta själv och vänta på dom relevanta testerna som borde komma.
Neithiri, jag kollade faktiskt på det aktuella loppet för någon vecka sedan. Jag skulle nog säga att Northug var med enda till loppet inte längre gick som han ville och då orkade han inte ta i mer. För mig är det obegripligt hur han kunde rasa från att ha legat 5a, precis bakom Hellner då trugan på staven ramlar/går av, för att sedan få en ny stav väldigt snabbt och då endast hamna ett få tiotal meter bakom klungan på tre man bakom Johan Olsson. Klungan med Hellner i drog inte upp något vidare tempo förens de kom till den allra sista backen, och då hade klungan bakom Petter kommit ikapp honom men dem var fortfarande inte långt bakom.
Jag tycker man såg klart och tydligt att Petter antingen var trött, för han hängde riktigt mycket med huvudet(men å andra sidan har han en speciell åkstil), eller så gav han helt enkelt upp när loppet inte gick som han ville. Om Petter hade haft samma fighting spirit som han hade under OS staffetten borde det inte varit några problem att ta igen de meterna han förlorade. Min fråga är hur det kommer sig att Petter inte kom bättre än 11 när han låg 5a i början av den sista backen?
Nu blev det här inlägget jättelångt och jag antar att den här diskussionen tagits upp ett antal gånger förut men jag ville ge min bild av det hela :)
http://www.youtube.com/watch?v=Q66qrw9gKsk Nisse…”ledde halvägs ” Jo det har vi klart ”vettu”, nemlig Odd-Bjørn, oppvokst på Vereide i Gloppen….;)
Sanna: oavsett vem som vann eller skulle ha vunnit så var det ju Johan Olsson som hade huvudrollen och alla andra som var statister, vilken hjälte! :)
Har nu lagt några minuter på att söka referenser, och dessa verkar vara vettiga:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21142283
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S076515971000095X
http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111%2801%2991105-9/abstract
Skidjan, du har helt rätt! När jag kollade på loppet igen blev jag lika imponerad av Johan igen. Tror aldrig det kommer hända att Northug kommer försöka sig på något liknande för att testa något annat än det gamla vanliga..
toriv: det som saknas är ju användning över lång tid typ en månad. Och svaret på varför inhalerad dos skulle sakna anabol effekt men oral har effekt då 90% av det inhalerade sväljs. Dessutom hur skall man se skillnad på ett urinprov vilket alternativ man använder?
Och kombination med träning är en viktig faktor för eventuella resultat då träning verkar vara en trigger för många av dessa preparat. Och till sist vad är en säker dos avseende doping. Följer dos och resultat en linjär kurva eller finns det trösklar? Ge mig en studie som ger svar på detta och jag bugar mig.
Sanna: Northug är en åkare som kan pressa sig enormt och få ut nästan mer än han har så länge som saker går hans väg. Det är inte svårt att förstå att det är i princip omöjligt att ”ladda om” mentalt på så kort tid som han hade på sig efter stavbrottet när man redan ligger på max. Hade stavbrottet inte ägt rum så skulle han ha vunnit, det är jag övertygad om. Inte pga hans fysiska övertag, utan pga hans mentala. Jämför tjeckerna i ishockey när de har flyt och när de inte har det, och framförallt: hur de kan byta från ett läge till ett annat bara pga en enskild händelse i matchen.
Jag tycker t.ex. att det var mycket tydligt att Northug inte tänkte låta samma sak hända i femmilen i Kollen. Har aldrig sett honom eller någon annan agera så perfekt under ett lopp (tyvärr var loppet väldigt tråkigt och intetsägande i övrig). Northug förmedlade hela tiden en stor känsla av fokus och kontroll oavsett vad det var som skedde. Tror det hade varit än tydligare om det hade hänt lite mer under loppet.
Sen kan jag självklart inte göra annat än att hålla med i Skidjans analys av Johans lopp.
Vad gäller mina länkar ovan så har jag inte läst artiklarna, men funderar starkt på att åtminstone läsa den första.
nisse: finns helt klart mer att forska kring, och det kommer det alltid göra. Är du säker på att inga av dina frågor åtminstone till viss del besvaras i den första artikeln? Dessutom, varifrån kommer uppgiften om att 90% sväljs vid inhalation?
toriv; under OS 5 milen gjorde inte Northug ett enda fel heller rätt placerad inför varje skidbyte J Olsson tappa jätte mkt i på sista skidbytet bara för att han låg lite för långt ner i fälltet när de var byte Northug låg helt rätt som vanligt å tappa igen tid alls..Northug är taktiskt i en klass för sig på distansloppen
jossa: jag håller med, men jag upplevde i alla fall som om han var än värre i sin kontroll under Holmenkollen.
Håller givetvis med om att Northug är nästintill en komplett skidåkare(vore dumt att påstå något annat räknat till alla hans mästerskapsmedaljer), men det var inte det som var min poäng. Alla har väl mer eller mindre någon svaghet, och en av Petters är att han alltid har räknat ut loppet i huvudet och då om det inte går som det ska så kan han som du säger inte riktigt ladda om mentalt. Hans strategi fungerar så länge ingen vågar lägga in en stöt.
Jag har för mig att Hellner sa efter sitt guld att det till stor del Johans förtjänst att det gick så bra som det gick för Hellner, för att han då istället kunde fokusera på att göra ett bra lopp för Johan istället för på sig själv, och då blev det tillslut som det blev och han kunde spara sina sista krafter till upploppet. Jag tror att det är en av de största skillnaderna mellan Hellner och Northug, att Petter vet precis hur han vill ha loppet. Förutsägbart ja, men å andra sidan så får han ett stort mentalt övertag över de andra. Medans Hellner kanske inte har en lika utstuderad plan utan snarare försöker vara beredd på det mesta, ibland fungerar det, och ibland inte. Men när Hellner vann VM sprinten kändes det mer som att han hade någon form av plan, och det fick bära eller brista, men det kanske krävs mer utstuderade planer i en sprint tillskillnad från en längre distans.
Nu slutade det ju ändå bra för Petter i sprinten, men det märktes ju tydligt hur han inte, och även de andra, inte var beredda på att någon skulle rycka så tidigt och därför inte jobbade ikapp Hellner, som tur var för oss svenskar :)
Sanna…På pressk. sa Northug at Carl Marcus Joakim Hellner var verdens beste sprinter i dag. Han slo til i motbakken, og da han fikk så stor luke, måtte jeg egenlig bare konsentere meg om å ta medalje, sa Petter Northug.
Dessuten fikk jeg sjansen til å høre den svenske nasjonalsangen. Den har jeg ikke hørt ofte i mesterskap, fleipet Petter og gløttet på Marcus!
Har nettopp sett på svensk text-tv at Kowa skal prøve astmamedisinen som Marit bruker, til vinteren, selv om hun ikke har astma! At hun aldri gir seg med tøvet sitt
Johan Edlund har tidigare kommenterat hästkapplöpningarna på TV4
Sanna: tror egentligen vi säger rätt mycket samma sak, dvs. om hur stavbrottet påverkade Northug. Sen tror jag att han innan ett lopp tänker i flera scenarier och hur han ska agera i dem. Tror även han numer har med stavbrott som ett av dessa scenarion.
Sanna och Tolsrav: Vad gäller Hellners sprintguld så får vi nog tacka Hattestad för att han inte orkade hänga på Hellner, något både Northug och Jönsson verkade bli överrumplade av (sen vet man så klart aldrig hur det hade gått annars). Faktum är nämligen att det inte var i backen det avgörande rycket gjordes – de övriga låg i rygg på Hellner när de kom upp. Baken tjänade helt klart som medel för att fylla Hattestad med mjölksyra, men det var först på ”platten” som Hellner verkligen drog ifrån.
Har sett en del på V-75 sendingene i trav på svensk TV i flere år, Johan Edlund er en meget bra kommentator. Han har vel også kommentert friidrett på TV 4 eller tar jeg helt feil der?
Jomar Blekkås…Hun har nok dessverre ikke skjønt att dette er medeciner, og skal derfor kun brukes når det er medisink nødvendig! Snakk om hønsehjerne…………Hva med bivirkninger?
Men hun er nok helt febrilsk, etter og blitt knust av Bjørgen de 2 siste sesongene…….
Tolsrav: Helt enig med deg der. Kowa er jo helt panisk i forhold til å ta igjen forspranget Marit har på henne i skisporet. Skal hun overhodet ha noen sjanse mot Marit, må hun begynne med å forbedre sin teknikk.
Jomar, Tolsrav: är det inte bara bra att hon gör det då? Så slipper man höra henne klaga iaf :)
Ja, Kowalczyk har en del att jobba på, utför inte minst. Sen har hon en väldigt konstig stakteknik tycker jag, tycker hon hugger väldigt dåligt och går väldigt långt ner med överkroppen och långt bak med armarna..
Det var dock väldigt tight mellan Justyna och Marit på 10km i Oslo, avgjordes först efter sista mellantiden. Intervallstart är spännande grejer, skjönner du!
Kowa behöver förbättra sitt taktiska tänkande. Hon hade vunnit i Oslo på 10km om hon disponerat sitt lopp bättre. Att ta ledning mot Björgen med över 10sek vid 2km var inte så smart. Hon tappade loppet på sista km på grund av detta.
Björgen fick också en del hjälp av Longa i slutet på det loppet. Men riktigt dåligt taktiskt kört av Kowa var det.
Jag tycker det är riktigt sorgligt att se att en frisk åkare börjar experimentera med medicin. Tyvärr blir det ju så här när WADA i all sin feghet när de inte har några bra argument till att vissa åkare ska få nyttja ett prestationshöjande medel släpper det helt fritt istället för att tydligare definiera vad som gäller och inte.
Kommer ihåg när koffein ströks från dopinglistan. Det första norska landslaget gjorde då var att blanda ihop en koffeinmix till åkarna.
”Björgen fick också en del hjälp av Longa i slutet på det loppet. Men riktigt dåligt taktiskt kört av Kowa var det.”
Tror ikke Bjørgen hadde optimale ski i det løpet. Det faktum at hun hadde vært suveren i Davos, Otepää og Drammen på samme distansen taler for det. Hun tapte uforholdsmessig mye avstand til alle, særlig finnene, i forhold til Drammen ei uke tidligere.
Jeg har sett løpet i opptak, og Longa staker faktisk i fra Bjørgen på oppløpet ganske enkelt. Det er ikke normal kost for å si sdet slik. MB vant, det er det viktigste, men hun var virkelig langt nede i kjelleren i det løpet.
Anders: Jag håller med dig.När vi äntligen blivit av med detta efter allt som var på 90-talet så känns det inte bra när det kommer tillbaka. Men jag säger det igen det är ett politiskt beslut av ett pressat Wada. Och att Kowa kommer att testa är inget mot vad Ryssarna kommer att göra. Vem testar någon i yttre Sibirien så att det inte äts tabletter?
”Kommer ihåg när koffein ströks från dopinglistan. Det första norska landslaget gjorde då var att blanda ihop en koffeinmix till åkarna.” ~ Frans
Har du en link som bekrefter dette utsagnet? Det er ikke det at jeg ikke tror deg, men husker det bare ikke selv.
toriv: Visst var det så att Hattestad fick lite träben efter backen och att Hellner skapade den verkliga luckan i den svaga utförn mot hästskon som man kör på 5:an. Men att det var Hattestad som ”gjorde” att inte Northug slogs om guldet tycker jag inte. Varför släppte Northug om Emil efter backkrönet och varför körde han inte om Hattestad i utförn?
Jag tror att en orsak till Hellners seger, förutom hans taktik och inställning i det loppet, var att det var en riktig benbana, dvs. mycket åkning på 2:a & 5:e växeln – som varken är Northugs eller Emils bästa växlar.
mac: inte precis om det Frans sa men http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.6418882
är en intressant artikel.
Kanske ska påpeka att jag för egen del inte ser nåt fel i kaffe-cola blandning.
fabilator…Dårlig ski, nei, ifølge svenskene har vi monsterski på hvert eneste løp, både i V- cupen og i mesterskap…:)Det er bare svenskene som har vallaproblemer, det også enligt svenskene ;)
Allan: jag är halvt om halvt säker på att Northug inte alls hade några problem med att Emil och Hattestad låg före honom på krönet eftersom han inte trodde det skulle bli någon lucka. När jag ser bilderna så tycker jag inte att han försvarar sin position så mycket som han hade gjort om han inte tänkte som jag föreslår. Jag hävdar alltså att det var en taktisk miss från Petter, något man inte ser ofta. Det var detta jag menade med att han blev överrumplad. Du har rätt i att man inte bör tolka mitt inlägg som att det var Hattestad som gjorde att Northug inte slogs om guldet. Däremot tycker jag fortfarande man som svensk kan tacka Hattestad för att han släppte en lucka, dels eftersom jag inte tror att Northug eller Emil hade gjort det och dels eftersom jag inte är säker på hur det hela hade slutat om han inte hade släppt.
tolsrav: Visst är det sån! Dette var ju bara tull och dåliga ursäkter :)
http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article2832487.ece
toriv: jo fast luckan efter krönet var inte stor till Hattestad. Noterbart är däremot att luckan efter krönet mellan Hattestad – Northug är lika stor eller lite större. Är det en uttänkt taktik så är den väldigt märklig. Själv kallar jag det för att rätt och slätt bli frånåkt.
Sen efter krönet säger norska kommentatorerna ”Nå kommer vi in i området där Petter tänkte slå till…” :)
Se och njut på NRK:s sändning (även i HD kvalitet!)
http://www.youtube.com/watch?v=R6DTvHo6eYQ
Allan: hehe, det där kan man se många gånger! (Något jag också har gjort under sommaren…) Taktiken som Petter ofta använder sig av är ju att spara krafterna och låta andra göra dragjobb och hålla ihop fältet. Jag hävdar att han även försökte med denna taktik under sprinten. Håller med om att den, om den nu är sann, är konstig (speciellt i sprint) men jag tror att han kör med den eftersom den väldigt ofta fungerar så bra. Handen på hjärtat: vem trodde på förhand att någon skulle kunna gå ifrån och göra en lucka i herrarnas sprintfinal? Sen är det självklart så att om Petter hade gått upp och varit mer aktiv under loppet så betyder inte det att han hade vunnit.
Som jag skrev ovan så tycker jag Northug var mer alert under femmilen – kanske lärde han sig något under sprintfinalen?
Suck vad töligt det är med detta raljerande hit och dit… Självklart misslyckas eller lyckas alla nationer någon gång. Marit kanske inte hade perfekta skidor, åtminstone hade finskorna exceptionellt bra skidor och det hade inte Marit, men Kowa gjorde ett enormt starkt lopp och Marit har inte varit lika överlägsen i klassisk stil.
Hverken Bjørgen eller Kowa gjorde ”enormt sterke løp” på 10km klassisk i forhold til normalt styrkeforhold, uansett årsak til dette.
Kowa var 5,6 sek foran Saarinen, 9,6 sek. foran Johaug og 9,8 foran Leehtenmäki. Minste margin gjennom hele sesongen.
Men spennende var det jo!
Hur många pallplatser tror ni att Norge tar i Beitostölens stafetter? 0? 1? 2? 3? eller rent av 4? De har ju enormt många bra distansåkare och konkurrensen känns ganska svag just nu, framförallt på damsidan. Bara Sverige och Finland kan nog utmana Norges andralag.
Petter gjorde en bra sprint sett till vad han har presterat dom två senaste åren i sprint i WC å OS.. I OS klara han inte heller att gå med Ryssarna när de blev fart tidigt i loppet kanske är så man ska köra sprint mot han..
Kanske han underskatta Hellner lite i finalen å trode de var bättre att ha rygg på Jönsson å Hattestad..men vad spelar de för roll Hellner gjorde loppet å lekte hem de till slut :)
toriv: finns ingen anleding att tacka Hattestad för något Guld..Hellener hade dagen å en banan som passa han riktigt bra glöm inte bort att han var trea på för VM…
JonasE: nu överdriver du väl lite? Norrmännen kan nog få ihop 2 herrlag och 1½ damlag men så mycket mer är det väl inte?
Skidjan>> Björgen, Johaug, Steira, Kristoffersen, Skofterud, Jacobsen, Elden, Östberg, Weng, där har du 9 hyggliga åkare. Efter 3 sträckor låg Jacobsen, Kristoffersen och Östberg före alla andra lag utom Norge 1 och Italien. Tvåa blev Italien, nu utan Longa och Follis. Sverige var trea, 1.24 efter. Så jag tror definitivt Norge 2 dam är topp 4, frågan är om de når pallen.
JonasE: men om jag säger 2 damlag och 1½ herrlag då? ;)
Kollade upp Eldens FIS-sida där stod det:
”Not allowed – return to competition rule”
Har hon missat några dopingtest eller? När skidåkare slutar och därmed slutar bli dopingtestade brukar de få samma sak, men då står det Not Active dessutom.
Kan ju vara nåt administrativt fel också.
Nå har ikke jeg lest hele denne tråden angående sprintspurten i VM, men jeg husker ihvertfall at Petter uttalte at han trodde Hattestad hadde koll på Hellner, mens han selv valgte å passe på Emil. Sånn sett kan man vel kalle det en taktisk tabbe, men uansett er jeg enig i at dette er beste måten å ta Petter på. Det er neppe smart å vente helt til de siste 200 meterne, hvis man ikke heter Emil og det er klassisk da :-)
Jeg unner virkelig Hellner det gullet, det var vel fortjent!
Kollade upp Eldens FIS-sida där stod det:
“Not allowed – return to competition rule”
– Marte Elden tar et hvileår p.g.a. av lang tids skader. Jeg vet ikke helt hva som plager henne.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7613665
Det har sikkert sammenheng med dette.
Jossa: helt klart ett bra springlopp av Northug, men om man kollar på hans prestationer under övriga VM så är det knappast förvånande – grabben var ju i kanonform. Om jag inte får tacka Hattestad för guldet så tackar jag åtminstone honom för att det gick så ”lätt” att ta guldet.
Jossa och Gunnar: Tror nog att vi kan dra slutsatsen att det bästa sättet att bli av med Northug i en sprint är att dra upp tempot i början. (Förutom Emil så borde ju annars även Hattestad vara hyggligt ok med att spurta mot Northug.) Blir det lurpassning och taktikkörning så är han i alla fall svårslagen, skulle ha varit kul att se Hetland i fornstora dagar mot Northug idag i en sprint – de är/var grymma på att hitta rätt båda två.
Jaja, ge Marcus cred nu. Han vann för att han var bäst den dagen. Vad vore sport utan tillfälligheter? Då hade vi kunnat avgöra skidtävlingarna på testbandet.
Ja, Northug hade varit favorit till guldet om inte Angerer kört av staven på honom under OS-tremilen.
Och ja, Northug hade kanske vunnit sprinten om han brytt sig om Hellner i backen.
Benke: klart Marcus ska ha cred, men det kan ju inte hindra oss skidnördar från att analysera sönder loppet! :)
Benke…Och ja, Northug(21) hadde også vunnet 30 km skiathlon i VM Japan 2007, da han plasserte staven mellom beina og gikk salig på tryne i det han var på vei til å feie forbi både Theicmann og Angrer på upploppet.
Men Petter reiste seg.
Og viste verden og Sødergren & co på stafetten, hvordan en moderne åkare setter inn nådestøtet når det gjelder som mest!
Och da, når sprintkongen Hetland gikk i bakken og sente ham og Northug rett ut av et forventet VM- gull i sprintstafetten! Selvfølgelig, under samme mesterskap. F:n, hvor mange gull Northug har mistet. :):)
Hellner fortjener all mulig kredd for sin sprintseier, sprint handler jo om en kombinasjon av fysikk og taktikk, og totalt sett var han klart best den dagen. At jeg spekulerer i om andre taktiske valg av konkurrentene kunne ha ført til et annet resultat, betyr ikke at jeg ikke mener at han er en hundre prosent verdig vinner. Jeg gjør det samme med mange av Northugs seire, hadde det ikke vært for russeren i sprintstafetten i OL tror ikke jeg Norge hadde vunnet, men for meg gjør ikke det Northugs prestasjon noe mindre…
Jeg tror egentlig at Northugs tap for Hellner i sprinten var det beste som kunne skjedd for ham og Norge. Det gjorde at han var ekstra skjerpet i de rennene som betydde mest for ham. Selv ikke Northug kan vinne alt, og noe av det jeg liker best med ham som langrennsløper er at han alltid virker å lære masse av de feilene han begår. Som Toriv sa, taktikken hans på femmila var tilnærmet perfekt, men også i Falun synes jeg det var tydelig at Northug virkelig legger ned mye arbeid i forberedelsene sine, måten han bruker sine styrker og svakheter i forhold til terrenget er noe de fleste løpere kan lære mye av. Og for et norsk skihjerte så varmet det at Krogh virket å ha lært en del allerede!
Men, på VM- sprinten i Kollen ble Northug regelrett knust av Hellner, sett med trønderøyne!
fabulator: tack så mycket, det förklarar saken fullständigt.
Hade inte Steira också utmattningsbenbrott i foten precis som Elden?
Hanne: Krogh är ju extremt Northug-inspirerad, nästan lite väl känns det som. Får se när någon dristar sig till att kopiera Södergren. :)
tolsrav>> Tänk vad många femmilsguld Petter hade mist om det var riktiga lopp…
Jonas E….Og, tenk hvor mange mange gullmedaljer ”5-milskongen” mistet under OL i Torino 2006, men dessverre, han ble ikke med engang!
Men den mest fantastiske 5-mila Northug har åkt i sin ”lange” karriere, skriver seg fra 5-mila i Kollen 2010, der konkurentene ble totalt knust…….
Toriv, basert på Kroghs fristilsteknikk og utnyttelse av terrenget kan det virke sånn, men i lynne og som løpertype virker han og Northug meget forskellige. Jeg tviler sterkt på at Krogh vil være like kynisk som Northug, han har virket helt anderledes i de løpene jeg har sett. En Södergrenkopi får vi nok dessverre aldri se, men jeg håper og tror det er rom for de litt svakere spurterne selv i fellesstartene..
Er det ikke egentlig litt rart at ikke flere av de yngre løperne kopierer Northugs fristilsteknikk, den er kanskje ikke like vakker som Hellners, men den er jo helt klart mer effektiv i de lettere partiene og i spurten.
Jeg så forresten på tv i går at Østensen slo Dæhlies rekord i hans gamle intervallbakke. Selvom en Østensen i strålende høstform ikke er noe nytt, er jeg litt spent (men ganske så pessimistisk) på om Aukland og Dæhlie kan få fart på ham på vinteren igjen.
Et spenningsmoment i sesongen 2011/2012. Kan Emil Jönsson beholde sin suvernitet i sprintcupen?
Han har vel lagt om treningen, for å bli en bedre distanseløper. Kankje han til og med, kan vinne hele Tds- touren?
I mine øyne har han potensialet!
Klart vi hoppas på Simon! (och Emil också så klart…)
tolsrav: jag tror och hoppas också på Emil som distanslöpare. Antar att denna säsong får utvisa hur det kommer att gå – han lär knappast fortsätta satsningen om han känner att han ligger för långt bakom fortfarande.
För min del kunde man gärna kört femtonkilometern som masstart och femmilen som intervallstart. Det tror jag hade genererat fler scenarier i loppen än idag. Och det är väl nåt ditåt som Elofsson Jobbar för!?
Tror nok Emil kan slå ganske bra fra seg i Tour de Ski og få en helt ok plassering. Han vil kanskje ligge i toppen før Cortina. Der tror jeg han vil få store problemer med å henge med i tillegg til den siste 20km og bakken. Er vel ikke mange rene sprintere som har gjort det bra opp alpinbakken.
Hanne, hva menes egentlig med en ”Södergrenkopi”? En løper som aldri vinner noe som helst? Vi kan utelukke alt som har med fellesstarter å gjøre siden han er verdens dårligste spurter, men han vinner jo aldri intervallstarter heller, det er jo snart et halvt århundre siden han vant en?? Så hvem gidder egentlig å bry seg med noe så tåpelig som å kopiere noe som helst av den fyren?
Nethiri: tänk på Kristin Steira, när vann hon ett lopp i VM/VC/OS senast? Jo, Final climb säsongen 2009/2010. Södergren vann senast säsongen 2008/2009.
Ingen av dem är vinstmaskiner.
Båda har haft hälsobekymmer – Steira med sin fot och Södergren har haft punkterad lunga, opererat bort en testikel, ryggsmärtor (inkl operationer).
Tvivlar jag på Södergren eller Steiras otroliga kapacitet? Nej.
Är de missgynnade av att inte besitta samma explosivitet som andra skidlöpare? Ja.
Titta noggrant på 15/30km i Davos i vinter och heja med mig.
Manne, å kutte de korte intervallstartene vil jo virkelig være ødelegge sjelen og opprinnelsen til sporten (i mine øyne er dette er dumt argument, men det virker å være viktig blant kritikerne). Husk at de korte intervallstartene kom mye før de lange!
I tillegg tror jeg at et kort fellesstartrenn vil bli rotete, tilfeldig og fullt av uhell særlig i fristil. Heldigvis for meg kan jeg ikke forestille meg at Elofsson vil få gjennomslag for dette. Jeg er fullt og helt for at det også skal arrangeres femmil intervallstart, men ikke på bekostning av 15 km intervallstart, som ofte er svært jevne og spennende renn.
Nethiri, Jeg stiller meg bak skidjan når det gjelder Södergren! Han var jo særlig god på de lange intervallstartene, og jeg synes det er synd vi ikke har fått se talentet hans oftere. Hvis jeg skal driste meg til litt kritikk av Södergren(som er blant mine absolutte favoritter), så synes jeg at han sutrer litt vel mye over mangel på intervallstarter! Jeg skjønner godt at han er misfornøyd, og jeg er jo enig med ham, men jeg har hørt det nok ganger nå.
Skidjan, Hanne;
Jeg kan ikke se den godeste södergren har vunnet i Davos noen gang, og gudene skal vite han har hatt plenty av sjanser, det beste han har prestert er vel en 3.plass. Denne kapasiteten hans er så overdrevet at det nesten er morsomt. Greit, han har disse to kollenseirene sine og Valdidentro 15km, ellers ingenting.
Forresten må vi vel tilbake til Thomas Erikson i 1986 før vi finner en svenske som har vunnet 30 km der, ikke at det har vært arrangert så alt for mange av dem da vel å merke, men mange 15km, så det har som sagt vært nok av sjanser for Södergren til å vinne om han hadde orket.
Neithiri din skojare>> Södergren har kört 9 intervallstarter i världscupen, 2 av dessa var innan han slog igenom. Av de övriga 7, mellan 2002-2008, har han två segrar, 4, 5, 12, 16 och 35. Så sju långa intervallstarter de senaste 10 åren är inte så himla mycket.
Här är de lopp jag hittade på Södergrens FIS-sida.
Race date Place Discipline Position
13-03-1999 Falun 30km C 56
20-12-2000 Davos 30 km C 26
16-03-2002 Oslo 50 km F 4
08-03-2003 Oslo 50 km C 12
28-02-2004 Oslo 50 km F 16
14-03-2004 Pragelato 30 km F 35
12-03-2005 Oslo 50 km C 5
11-03-2006 Oslo 50 km F 1
08-03-2008 Oslo 50 km F 1
Jag tror på att masstart skulle vara mer händelserikt spännande på kortalopp många skulle våga chansa mkt mera..men till slut blir de nog ändå oftast sprut men mkt mer händelserika lopp..
”Jag tror på att masstart skulle vara mer händelserikt spännande på kortalopp många skulle våga chansa mkt mera..men till slut blir de nog ändå oftast sprut men mkt mer händelserika lopp..” skrev Jossa.
Jag håller med och är intresserad av 15 km-loppet i Rogla. I bästa fall blir inte loppet längre än att de starkaste åkarna orkar dra på hela vägen. I sämsta fall blir det bara en tredjedel så tråkigt som en femmil. Är spänd på att se Emil i det loppet också. Ska Facebook-pengarna äntligen betalas ut då?
Oftast i mästerskap åker ju Södergren bättre i lopp med masstart varit så i alla mästerskap förutom 2003..
Jag håller med om 15km loppet i Rogla. Har alltid tyckt att individuellstart är mer spännande än masstart, men samtidigt tycker jag det är roligt att det testas lite nya upplägg. Jag tror och hoppas att tempot kommer bli betydligt högre än på en femmil, och även att det kommer bli oerhört viktigt att ha rätt position genom större delen av loppet.
Hanne skrev: ”Hvis jeg skal driste meg til litt kritikk av Södergren(som er blant mine absolutte favoritter), så synes jeg at han sutrer litt vel mye over mangel på intervallstarter!”
Vad är det för trams? Han ”sutrer” väl inte mer än att säga vad han tycker när ämnet kommer upp? Ska han ljuga? Är det hans fel att journalister alltid vill ta upp ämnet med honom? Gnäller han om det ”på egen hand” så att säga? Knappast.
Det störiga är snarare att han och andra aktiva som vill ha intervallstart på 5-milar inte gör ett jävla skit åt det på egen hand. Ynkligt är det.
Hehe, nå er ikke jeg noen stor tilhenger av intervallstarter. Men jeg tror det hadde blitt lagt merke til hvis de løperne som ønsket intervallstart slo seg sammen og gikk ut i 30-sek intervaller etter massestarten i et løp. Fin markering ihvertfall :-)
http://svtplay.se/v/2233707/skidor/jonsson_och_ingemarsdotter_vann_i_premiaren?sb,k103718,75,f,-1
SVT:s inslag från Brukssprinten förra säsongen. Hör vad Ida säger i slutet. Så rätt hon till sist fick.
Och så har vi årssländan lopp i Bruks också:
http://svtplay.se/v/2234181/skidor/rydqvist_overraskade_alla?sb,k103718,75,f,-1
JonasE,
nei, jeg ”skojar” ikke, som du riktignok sier så har Södergren sine to seire på lange intervallstartsløp, de nevnte jeg også og det var strålende gjort. Men så er det stopp, i hele hans lange karriere er dette nesten alt han har å slå i bordet med. Og ikke kom å fortell meg at man ikke trenger god kapasitet for å vinne 15km løp også, minst like god vil jeg tro.
Poenget er at av alle de sjansene han har hatt opp gjennom årene, og som man skulle tro han ville gripe med hud og hår når han jo som kjent innehar en spurt dårligere enn Steira, så står Södergren altså ikke igjen med mer enn 1 utenom de to nevnte…
Benke, Jeg mener han fint klarer å komme inn på temaet uten hjelp, og at han ikke har noe problem med å legge ut om hva han mener, i lengden blir det til sutring for meg.. Men det er som du sier det at han ikke gjør noe med det som er hovedproblemet, jeg likte Gunnars forslag, men jeg kunne egentlig tenkt meg at de arrangerte en egen intervallsstart femmil. Siden det er så mange som savner den gamle femmila, bør det vel være mulig å få noen sponsorer, og hvis mange av stjernene stiller bør et tvselskap kunne lures til å sende det..
Hanne…. Du finner ikke et TV-selskap i den store verden som i dag, ”overhode”, har interesse, å sende en (en evig lang) 5-mil intervallstart som varer i 5-6 timer……Den tida er forbi!
Tolsrav: Holmenkollen 2008:
Första start: 12:15
Sista start (VC-ledare) 12:50
Segrare målgång 15:00
VC-ledare målgång: 15:04
Topp 5 målgång: 15:03
Topp 10 målgång: 15:05
Sista målgång (Odd-Björn) 15:14 (plats 40)
Så om man startar sändningen 12:15 med ”buljonglöperne” behöver man max 3h för att se Odd-Björn som startade 6:e sist gå i mål.
2h50m för att se topp 10.
Inte särskilt orimligt då en masstart är 2h+.
toslrav skrev: ”Du finner ikke et TV-selskap i den store verden som i dag, “overhode”, har interesse, å sende en (en evig lang) 5-mil intervallstart som varer i 5-6 timer”
Att du är oseriös i exakt varje inlägg du skriver vet vi men nån måtta får det väl ändå vara?
En intervallstartare på 5 mil behöver inte ta mer än 20-30 minuter längre än masstarten. Löptiden är det ingen större skillnad på och att skippa ett par rätt risiga skidlöpare i starten som Jonas Thor Olsen utgör inget problem. Precis det som Skidjan så stiligt presenterade.
Hanne: Lite mer konkret kan du väl ändå vara?
Benke: nu är du väl lite hård mot Tolsrav? Han är seriös ibland och skriver bra inlägg men så ibland så verkar han göra allt för att reta upp de svenska.
Absolut inte i klass med Nethiri, tack och lov, Gud ske pris :)
Benke…Det er meget mulig at jeg ”oseriøs”, men nogen 5-mil med intervallstart, er totalt utelukket i mesterskapene som kommer i (VM2013, OL2014 og VM2015)Er jeg seriøs eller oseriøs?
Mulig, men bare kankje, kjører de en 5-mil intervallstart i vc, men kun som kulturminne…….:)
En kan jo håpe det skjer i Kollen!
Skidjan och JonasE: tack för genomtänkta och givande kommentarer som tar hänsyn till fakta och inte bara tyckande (även om sådant också är välkommet). Om man tänker till och känner efter så är det nog ingen som ärligt inte ser Södergrens storhet. Sen är han inte direkt en man(åkare?) av sin tid.
tolsrav: Din eventuella seriositet var i detta fall så klart att du indikerade att 5-milen ej körs med intervallstart för att sändningen skulle ta för lång tid.
Det är ett riktigt kasst argument. Att hävda att masstarterna är populärare sett till hela världen är iaf ett konkret argument, även om det aldrig någonsin har gjorts eller presenterats någon verklig undersökning om saken.
Att längdskidor numera är trendigt i Polen håller inte som obestridlig fakta….
toriv,
Du kan synse så mye du vil men den eneste som faktisk tar hensyn til fakta her er meg. Södergrens rulleblad er absolutt ikke godt nok til at han liksom skal kunne opphøyes til kapasitetens svar på Gud, langt derifra.
Det er greit nok men det finnes mange andre løpere som er betydelige bedre eksempler i den sammenhengen.
Neithiri: ”Du kan synse så mye du vil men den eneste som faktisk tar hensyn til fakta her er meg. ”
Haha, så skönt språng upp på den höga hästen du gjorde! Den gillade jag!
Benke: säga vad man vill om Neithiri, men grabben(?) har åtminstone en stor dos humor.
toriv, i steden for å le så mye av meg kan du kanskje bevise at jeg tar feil? Neivel, tenkte nok det :)
Nethiri: Södergren har ju en vinst på 15km klassiskt i Valdidentro, ej att förglömma.
skidjan, den har jeg tatt med, han står som sagt oppført med sine tre seire gjennom sin karriere, den og de to i Kollen. Og derfor skal denne mannen altså være tidenes ikon angående kapasitet?? Jeg vil si at av løpere som fortsatt holder på så er Axel Teichmann, Tobias Angerer, Lukáš Bauer, Vincent Vittoz, Pietro Piller Cottrer mye bedre kapasitetsmessig for å nevne noen få…
Tillsammans har dessa giganter du nämner, Neithiri exakt en (1) 5-mils-seger på VM, OS eller VC. Snacka om kapacitet…
Neithiri: tror inte att det är någon som har försökt argumentera om att Södergren har eller bör ha Gud-status, det är något du själv har hittat på (antar att det är ett av dina ”fakta”). Tycker inte jag har så mycket att bevisa, det är ju bara att läsa inläggen från JonasE och Skidjan för att få lite riktig fakta. (Antar att jag får kasta in en brasklapp om att det eventuellt gömmer sig något vettigt i norskan som jag inte förstår.) Sen gör man som jag och många andra och går till sig själv för att tolka det man har sett honom prestera under många lopp. Resultatet blir oundvikligen en åkare med väldigt hög kapacitet. Jag håller med dig om att han inte kan klassas som bättre än de åkare du räknar upp, men jag tycker helt klart han tillhör den skaran.
Benke, kapasitet handler ikke kun om to 50km løp, det er like dumt å si som at Södergren er kapasitetsguden. Ta Axel Teichmann f.eks, hele 5 WC seire på 15km, og Gull på 15km klassisk i VM, og totalseier i verdenscupen.
For å få noe klart bilde av hvem som er best kapasitetsmessig kun på lengre distanser trenger vi flere av dem med individuell start, dessverre ser det ikke ut som at vi får det ønsket oppfylt. Skal uansett bli spennede å se 30km i Davos til vinteren. Jeg har null tro på Södergren seier der.
toriv, jeg er lei av alle, inkludert kommentatorer, som hver gang vi ser eller snakker om Södergren tar helt av og nærmest opphøyer ham til selveste kapasitetsfantomet. Ja, han har ok kapasitet, men ikke noe mer, til det strekker ikke hans rulleblad til, og det er fakta.
Neithri: Nej, det inser jag också. Men det är ett typ av lopp som kräver kapacitet. Men ett bra sådant tycker jag. I min mening det lopp som kräver högst kapacitet.
Däremot målar iaf inte jag upp honom en någon löpare med överlägsen kapacitet. Men klart uppe i toppen iaf.
Neithiri: var mest ett svar på detta – ”nei, jeg “skojar” ikke, som du riktignok sier så har Södergren sine to seire på lange intervallstartsløp, de nevnte jeg også og det var strålende gjort. Men så er det stopp, i hele hans lange karriere er dette nesten alt han har å slå i bordet med. Og ikke kom å fortell meg at man ikke trenger god kapasitet for å vinne 15km løp også, minst like god vil jeg tro. ”
Neithiri: kan vi inte ta och försöka tippa vilka som vinner i Davos redan nu? Jag antar att Northug är given?
Neithiri: jag håller inte med. Däremot är jag rädd för att Södergren inte längre har den höga kapacitet vi är vana se honom ha (dvs. vi som ”ser” honom). Tyvärr blev många av hans bästa år troligtvis förstörda av sjukdomar och andra problem, något som det självklart är omöjligt att hitta hårda fakta för. Men, som sagt, man ”ser” det om man verkligen tittar. :)
För att bli mer specifik så rankar jag t.ex. Teichmann högre än Södergren medan jag faktiskt inte är särskilt imponerad av Vittoz.
Skidjan,
jeg er av den mening at også fellesstarter forteller veldig mye om kapasitet, og de som mener Northug ikke har kapasitet tar grundig feil etter min mening. Northug som vinner på 30km fri med individuell start i Davos er absolutt ikke utenkelig, jeg tror han er god nok til det nå, allikevel er mitt tips Dario Cologna…
Neithiri: Jag tror nog att de flesta med hyfsad insikt inser att Northug självklart besitter en hög kapacitet. Dessutom är han bara 25 år.
Han hade nog blivit en av de bästa även om han varit född 1966 och inte 86.
Benke…Bjørn Dæhlie er fødd 1967, også en kille med høg kapasitet. Kankje Petter er glad for at fødselsåret er 1986…..;)
Skidjan>> Davos är Petters sämsta arena, han var 13 i fjol och det är hans klart bästa där. 30 Km tror jag inte heller passar Cologna som sällan gjort bra lopp som är så långa (undantaget 2 gånger i La Clusaz). Lika så Hellner.
Mitt tips går till Bauer, Rickardsson och kanske Clara samt Johaug.
Jag gissar på (utan nån särskild ordning på pallen) Södergren, Bauer, Pietro Piller Cottrer (Di Centa kanske kunde hitta på nåt också)
För damerna Kalla, Björgen, Johaug (Steira outsider).
Glöm inte Manificat å ryssarna
Jeg har tro på Heikinen, Cologna, og Hellner. Hele dette løpet lukter Heikinen for meg, bakker, høyde, skøyting (selv med hans medaljer i klassisk så sitter jeg med følelsen at han er en bedre skøyter) og intervallstart, men han er jo ganske ustabil så han kan fort bli nr 45 også. Synes både Cologna og Hellner viste på Cortina-Toblach etappen i Tds at de kan holde god fart på egen hånd over en lang distanse og de er to av de aller beste skøyterne i verden. Ellers spent på Manificat, Legkov og gamle gutta. Tviler på at dette blir en norsk jubeldag på herresiden, men tror Røthe kan få en fin plassering. For Northugs del så tror jeg ikke dette rennet passer helt inn i hans sesongopplegg, ser for meg at han vil bruke Davos mest som forberedelser før Tds.
For kvinnene vil jeg bli veldig overrasket om det ikke står mellom Bjørgen, Johaug, Kalla og Kowalczyk.
Kloka ord Hanne, Heikinen som etta eller 45:a är bra gissningar. Dock tycker jag inte att Cologna och Hellners lopp i Cortina-Toblach bevisar någonting, de tappade 1,5 minut mot fransmän och italienare, även om de slog Northug. Givetvis ryssarna och kanadensarna Harvey och Babikov också och några till. Vilket lopp det kan bli.
Tolsrav m/flere: Iflg norske kjendisblader er Petter Northug nå kjæreste med Aylar Lie. Håper han ikke helt mister konsentrasjonen i forhold til skiløpingen denne sesongen.
Jomar…Hm……
Ja, det kan fort bli fiasko för de norska männen i Davos. Annars är jag spänd på J Sundby.
Jag har alltid sett honom som en clown som bara snackat massa skit utan att kunna backa upp det i spåret.
Men förra året blev han klart bättre i skate och jag tror han fortsätter den utvecklingen till att bli riktigt hygglig.
Annars håller jag med Hanne i sitt inlägg.
JonasE: Nu kommer jag inte ihåg hur det loppet artade sig, men 1.5 minuter behöver under vissa omständigheter inte vara mycket alls. De som tog in 1.5 minuter ingick väl gissningsvis i en ganska stor grupp löpare?
Jomar: Googlade denna Aylar Lie, och det verkar vara en rätt tveksam figur? Och efter att ha sett bilder så är det ett klart nedköp jämfört med den förra, Rachel.
Cortina loppet säger ingenting som jämförelse.. Cologna å Hellnar var dom enda som åkte själv i loppet.. sedan blev de en stor klunga som jaga de är alltid en stor fördel de har de varit alla gånger i Cortina..i efterhand hade de nästan varit bättre för Hellner att vänta in den stora klungan..han hade då sparat massa kraft på de..
Jomas: Northug lär nog aldrig tappa sitt skidfokus – tar inte lång tid innan även denna jänta är bortskrämd.
Nu till viktigare saker: snökaos i Sverige:
http://svtplay.se/v/2559204/snokaos_i_kiruna
Nu jäklar känns det som det är något på gång!!!
5-mila i Kollen blir nå permanent masstartlopp fra og med 2012.
V-cupen i Kollen har hvert det eneste rennet som har 5-mila på programmet, og det vedtaget som nå er gjort i NS kan medføre at 5-mil med enkelstart er histoie innen langrennsporten.
– Jeg tror alle på den internasjonale arena er av den oppfatning at langløpene bør gå som masstart. På den måten blir det enklere både TV- og publikumsmessig.
Om en liker det eller ikke, er en annen fråga!
Davos: Det vil overraske meg stort om Norge får inn en løper blant de 10 beste på 30 km fristil, uten en rygg å henge på. Men jeg kan jo ta feil…
Ettersom det er tett opp mot TdS – så tipper jeg Lukas Bauer tar dette, foran Hellner.
På kvinnenes 15 km forventer jeg en norsk pallplassering. Men innerst inne håper jeg også det kommer noen sterke russere/finner på distensen også. Sporten trenger det.
tolsrav,
Ja, 5-mil med enkeltstart er nok temmelig sikkert historie.
Men jeg håper de kan gjøre om Davos til fast 30km med enkeltstart, det er da noe…
fabulator: ”Det vil overraske meg stort om Norge får inn en løper blant de 10 beste på 30 km fristil, uten en rygg å henge på.”
I år ska man väl dessutom köra med 1 minut mellan de seedade på intervallstarter. Och det var fanimej på tiden att man gör det igen.
Og fortsatt er vel 30 km i Davos, bare et helt vanlig vc-lopp i sesongen 2011/2012..
Hvor har du det fra Benke, du har sikkert rett men jeg kan godt tenke meg en link. I utgangspunktet synes jeg ett minutts intervaller er en god ting, men blir det snø er det jo fryktelig ødeleggende.
Jeg er forresten ikke så sikker på at intervallstart i femmila i kollen er historie. Alt man trenger er Northug med på laget, også har ikke arrangørene eller FIS noe valg. Det er nesten så jeg synes man skal oppfordre til ”mobbing” av Northug slik at han MÅ bevise at han kan vinne femmil også i intervallstart!
tolsrav:
Acceptera att det finns de som ser 3-milen i Davos som mer än ett helt vanligt VC-lopp. Precis som kollen-5-milen VAR för mig det största enskilda loppet varje säsong är Davos-tävlingen det i år. Men jag gläder mig till TdS också.
Hanne: Jag är ganska säker på att jag läste det på officiella FIS-sidan. Förmodligen i samband med någon kongress.
Jag kan dock ha drömt det hela :)
Jag återkommer.
Hanne: Här var det. Lite rörig engelska men sista stycket förklarar det.
Om jag tolkar saken rätt så kommer man att varva topplöpare med de sämsta så att det blir 1 minut emellan.
Vidare var detta inte helt bestämt utan skulle köras som ett test i Beitostölen och fortsätta resten av säsongen om det blir lyckat.
http://www.fiscrosscountry.com/news/new-rules-are-set,2246.html
Hmmm,
det kan jo bli en kjempefordel for noen av utøvere med høye FIS-poeng. Kanskje ikke så viktig for oss skandinavere, men for mange har FIS-poeng mye å si i forhold til VM-uttak og slikt. Gode hengløpere vil jo få en kjempefordel.
Jeg får håpe på snø allerede på Beito jeg da, så man i hvertfall får sett hvor utslagsgivende et slikt system kan være..
Hanne:
Nu handlar det ju om lirare som Jonas Thor Olsen, Callum Watson & Diego Ruiz. Jag kan inte se att det ska påverka så mycket i slutändan. Kan de hänga på Northug & Hellner i 15 sekunder kanske?
Hanne….”jeg får håpe på snø allerede på Beito jeg da, så man i hvertfall får sett hvor utslagsgivende et slikt system kan være”..Helt riktig. Det er ikke problem overhode, det er bare å kjøre løpet som fellestart, som er klart mest rettferdig for alle løperne…..
Tja, hvor mange FIS-poeng hadde Northug i 2005? Han kunne jo med litt flaks blitt nr 2 på åpningsrennet på Beito, så god var han til å henge allerede da.
Så vidt jeg kan se hadde Northug akkurat falt ut av de som hadde fått starte med de 30 beste, men du tar jo poenget. Ikke alle med høye FIS-poeng er på Thor Olsen nivå, og mange av de kan nok få en god del hjelp.
Forøvrig ble Northug nr 21 i det rennet fra start nr 2, Hetland vant fra startnr 8. Jeg mistenker at forholdene var langt bedre tidlig i løpet, og det var jo den andre delen av poenget mitt. Jeg vil helst at de beste skal få så like forhold som mulig, så får vi heller en og annen seedet løper få litt dra hjelp av vinneren. Heller en ufortjent andreplass enn en ufortjent seier.
Jadå, jag ser poängen, men jag ser inget större problem med upplägget.
I det långa loppet har detta nog minimal effekt på de som startar emellan topplöpare. Både sett till utveckling och i fråga om FIS-poäng kontra VM-uttagningar som du nämnde.
* så får vi heller akseptere at en og annen….
Hanne igen: Ja, vi vet nog att intervallstarter inte är ett hundraprocentigt format för att kora vem som har högst kapacitet.
Men det ger iaf tröga, långsamma löpare chansen att vinna lopp på ren kondition, vilket det i princip inte gör i herrtävlingar med masstart.
Och jag vet att du inte är den supertrendiga intervallstartshataren. Bara för att ha det sagt.
Jag är dock inte så sugen på att gå in på masstart VS intervallstartsdiskussion igen.
Jeg tror du misforstår, jeg prøvde å vise skepsis til ett minutts intervaller istedet for ett halvt minutt. Det var ikke ment som et pro-fellesstartargmunet (selvom det selvsagt også kan brukes til det).
Helt ærlig så har jeg enda ikke bestemt med for hva jeg synes er best, men ser problemer med begge løsningene..
Under VM i Sapparo 2007, syntes til og med Leanid Karnejenka, at intervallstart var mest rettferig…..
*rettferdig*
Hanne: Ja, jag svävade ut lite där, men jag förstod vad du menade först.
Alltså, 1 minut ger större chans för påverkan av eventuella väderomslag. 30 sek ger större chans för löpare att ta rygg på ett sätt som ändrar pallplaceringarna. Som Northug i Konnerud. Han hade inte hamnat på pallen med 1 minuts mellanrum till Rickardsson.
tolsrav: Och stavbrottet som Angerer orsakade på 3-milen 2010 gav en rättvis resultatlista…
Benke…”stavbrottet”.Du er jævla lett å gjenomskue, alt du skriver handler stort sett om, hvordan skal skikongen Northug knekkes :)
Nejdå, tolsrav. Så ligger det inte till. Jag är inte så enkelspårig. Och jag gillar dessutom mycket med Northug. Just detta var bara ett bra exempel på att masstarter inte alltid är så rättvisa.
Northug blev berövad på en mycket bra chans att vinna guld.
Tolsrav>> Om intervall-loppet i Sapporo hade varit över 5 mil så hade inte Karneyenka tagit medalj. För det första skiljer det mer i kapacitet mellan åkarna över längre lopp och för det andra hade han fått åkt 3 av milen i snöstorm.
30 sek eller 1 min i startintervall spelar ingen roll tror jag..men jag är för 30 sek..
Är väl bara i Sapporo man haft sådan klar för del att starta tidigt pg. vädret i ett mästerskapslopp..1987 på 30 km var de åxå en klar fördel att ha start nr på den överehalvan..
Benke Benbrott: du är inte
enkelspårig mkt bra åsikter oftast :) men så länge Norge har värdensbästa spurtare så kommer dom gilla masstart..på 80 talet lät de annat när de var masstart å spurter i alla slag..
Jossa,
Det finnes massevis av eksempler på urettferdige forhold når det gjelder enkeltstart, du trenger ikke lete lenger enn til Davos i fjor med seier til Alexey Poltoranin.
JonasE..”om intervalloppet hade varit över 5mil”….. Presis den dagen var løpet 15 km med intervallstart, og inte en meter lengre. Om løpet hade varit 5mil, 10mil eller 100mil, er en helt annen fråga…….
Neithiri:
vad hade Alexey Poltoranin för fördel av sitt start nr i Davos? han starta ju bland alla andra bra..
Jossa
Aner ikke, men det må jo ha vært noe siden han vant…
Davos 15 km klassikt
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&competitorid=75261&raceid=17455
Poltoranin startade två minuter efter Northug, en minut efter Södergren och en minut före MJS. Poltoranin är bra, han har gjort många bra stafettsträckor framförallt (tvåa på andra i OS, körde i kapp och ifrån Hjelmeset så det bara sjöng om det)
Poltoranin er ok men ikke god nok til å vinne om han ikke har flaks med forhold,smøring,(doping) etc…hva er hans beste resultat i slike løp ellers? 22 plass?
11 i Kuusamo var det bästa jag kunde hitta i på distans, var tvåa i Kuusamo-sprinten förra året men hans bästa lopp har varit andrasträckor i stafetter.
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&competitorid=75261&raceid=16151
Ok, kanskje han ikke er så verst allikevel, var nok et dårlig eksempel…
En aspekt med längre startintervall mellan de seedade åkarna som jag tycker är bra är att det inte blir lika stressigt vid tidskontrollerna, speciellt inte vid kortare lopp (5/10 km). Tror detta har tagits upp när vi diskuterade frågan tidigare, men denna gång har det nog inte nämnts.
Toriv, enig i at det vil bli lettere å følge med på de beste når det er ett minutt mellom løperne særlig på korte løp. Det er vel også grunnen til at de allerede har denne ordningen for de beste i tourprologene (riktignok ikke med løpere i mellom). På den andre siden var det noen (klarer ikke å finne tilbake innlegget) som i denne tråden skrev at de likte at man i intervallstart kunne følge med på hvordan de dårligere løperne plasserer seg, det vil jo bli vanskeligere med denne ordningen.
Den siste intervallstarten jeg husker hvor føret tydelig forandret seg var i TDS prologen i 2010. Det starter å snø betraktelig mer utover i løpet. Men det er ikke bare snø som kan ødelegge for like forhold, ofte kan sporet bli oppgått etterhvert, eller det kan fryse til fordi solen blir svakere.
I skiskyting er det ofte lettere å se hvor fort føret kan forandre på seg fordi de ikke har den omvendte startrekkefølgen, og de gode løperne er ofte fordelt over et mye lenger tidsrom. Både i OL-sprinten i 2010, og VM-sprinten i 2009 spiller startnummer en ekstremt stor rolle. Aldri i livet om Jay hadde vunnet hvis det ikke hadde begynt å snø, og det hadde eller ikke blitt kvadruppel norsk, hvis tchoudov også hadde valgt å starte sent.
Et annet aspekt er at de løperne som starter sent, og er gode (les Northug++) til å gå på tider vil få en større fordel.
Neitiri>> Det var en klar överraskning att han vann i Davos, men ingen super-duper-monster-skräll mot Karneyenka. Det finns dock minst två större skrällar de senaste åren, Hellners första seger i Gällivare 2008 och Sundbys enda i Kuusamo. De hade sämre resultat innan deras segrar (som jag minns det). Poltoranin hade dessutom tagit brons i sprint på OS om inte Pölsa hade offrat sig för laget och kapat honom…
Albertville OL-92 og 10km klassisk hadde vel noe av det man kan kalle tidenes mest råtne forhold for tidligstartende. Terje Langli (bronse på 30km noen dager før) gikk ut i tidenes snøkaos og var sjanseløs, det samme med kristen skjeldal.
Hanne… Nä, jag vill inte heller ha bort femtonkilometern. Min poäng var att jag gillar masstart, men femmil känns som en riktigt dålig att ha det på. För att kunna få lite olika scenarier tror jag en masstart ska ta under 50 minuter eller över tre timmar. Typ…
JonasE… Hellner hade varit sexa på 15km fritt innan han vann i Gällivare.
Södergren är väl populär för att han är sin tids Erling Jevne, eller Juha Mieto – en sympatisk slitvarg av den gamla skolan som aldrig fått det där guldet många unnat honom. Givetvis finns det många anledningar att ha honom som förebild.
Har vel aldri vært noe spørsmål om at Södergren ikke skulle være populær, han er så sympatisk at det nesten er rart ingen har spist ham opp, og sikkert derfor mange også som du sier unner ham et mesterskapsguld.
Men som Ulvang engang sa, ”ingen får gullmedalje for lang å tro tjeneste i denne sporten”. Mao er det ikke der problemet ligger, men noe skurrer fælt i ørene hver gang man hører (og det gjør man ofte nok) at han liksom skal være tidenes kapasitetsfantom, for det er han ikke :)
Neithiri: I OS 1992 kan jag hålla med om att Skjeldal var chanslös på ett bra resulsat pg. väderet..men Langli hade om han varit i form haft chans att vinna ändå.. för han var inte vädret något prolbem Vanzetta å Jonsson som båda starta i nära han klara av att göra riktigt bra resultat..
Neithiri: sluta gnäll på Alexey Poltoranin han fötjjänar sin WC seger mer än Langli å Berger förtjänar sina VM guld..
jossa,
Fortjente ikke Langli sin seier på 10km klassisk i Val de Fiemme-vm 91? Han var nr.4 på 30km noen dager før…
Og jeg ”gnäller” ikke på Poltaranin lenger, JonasE har overbevist meg.
Nehitiri… Diskussionen började med ett konstaterande att vi nog aldrig får se en Södergrenkopia i framtiden. Och det är det nog en hel del av oss som hade velat.
Har för övrigt aldrig hört någon snacka om Södergren som tidernas kapacitetfantom. Men som intervallstartsfemmilare har han haft enorm kapacitet.
Neithiri: Ulvang är väl en sådan som fick sina guld för lång å trogen tjäst hans guld distansr finns inte kvar 30 km å 10 km hade Ulvang själv varit aktiv idag hade han gjort allt för att slippa dagens upplägg…Ulvang var den som var mest negativ till masstart efter loppet 1987..men idag positiv..kanske bara positiv för att få behålla sitt jobb å bra med lön..för mig känns hans åsikter om masstart som dubbelmoral
Neithiri: så länge du gnäller å tycker att inte Poltaranin förtjänar en WC seger så tycker jag inte Langli å Berger förtjänar VM Guld…
Manne>> Det var väl långt bort i tjotaheiti utan halva världsleiten som vilade efter touren?
Manne,
Du er inne på akkuret det jeg har litt problemer med å forstå, hvorfor ønsker dere egentlig en kopi av Södergren? Sympatifaktor forståelig, men merittfaktor absolutt ikke. For er hans rulleblad virkelig så godt? 3 seire i WC?? Hvorfor ikke heller håpe på en Gunde Svan kopi? Der snakker vi kapasitet…
Neithiri: sedan gnäller du på förhålladen när Poltaranien vann i Davos å när Langli missa i OS 92..två gnäll utan fakata bakrund…
jossa,
Nei, Ulvang fikk sine seire fordi han fortjente de, hans gullmedaljer under OL-92 var intet annet enn meget fortjente. Og de hadde ikke noe som helst med ”lang å tro tjeneste” å gjøre, noe som det ser ut som at enkelte ønsker at man skal ta hensyn til når det gjelder Södergren. Dessverre, slik fungerer ikke denne sporten, her må man vinne for å gjøre seg fortjent til noe…
jossa, er du full?
For 17 gang, jeg har dementert mitt syn på Poltaranin…
Neithiri: nog kan jag hålla med om att Ulvang förtjäna sitt guld 1992..men hade Majbäck tagit Guld 1992 hade han förtjäna de lika mkt…
jossa skrev: ”så länge du gnäller å tycker att inte Poltaranin förtjänar en WC seger så tycker jag inte Langli förtjänar VM Guld”
Dette må være noe av det dummeste jeg har lest her inne, Terje Langle hadde 12 topp.10 plasseringer innenfor VM, OL, og WC (inkl seier i WC-30km Örnsköldsvik 30km) før han vant VM-gull i Val de Fiemme. Poenget er at han overhodet ikke var noen overraskelse, og det er så ufattelig mye mer enn hva man kan si om Poltaranins seier i Davos…
Neithiri: jodå lite full är jag är ju lördag å då har man chansen att få ta sig någon grogg..men på skidresulat har jag koll på ändå..
http://www.adressa.no/sport/langrenn/article1706205.ece
Jomar Blekkås…Neste gong bli æ og du som bli me Marit på tur. :)
Tolsrav: Ja, nå får jeg virkelig forhåpninger. Regner med at Petter er veldig opptatt på sitt hold. Far Nordthug har forøvrig uttalt til Adresseavisen at teamet har full kontroll på Petter. Er nå ikke så veldig sikker på det da!
Hvordan tror dere mulighetene for Hellner er i Tour de Ski? Han burde jo ha ganske ok muligheter ettersom han vel har blitt bedre i klassisk. Den siste bakken burde jo også passe ham bra. 20km klassisk er vel kanskje den avgjørende etappen
Sven…20 km er en alt for lang distanse for Hellner. – Du vet, sprintere blir slitne på slutten av lange løp! :)
Ja det var det ja. Hellner har jo vist tidligere at han kan ha gode løp i klassisk. Han kom vel på 5 plass over 10km klassisk under Tour de Ski 09/10. Da slo han også Cologna, men det er vel kanskje lengre distanser han sliter i klassisk.
tolsrav: Hellner har vunnit OS guld på 30 km
I klassisk?
Sorry trodde du tenkte på min kommentar Jossa
Sven: tror det kan stå mellan Cologna, Northug, Hellner (som alla är duktiga på sprint och distans) samt några starka ryssar och Bauer (snacka om helgardering) om de kan skaffa sig ett bra utgångsläge trots att sprinttävlingarna talar emot det.
Tror det kanske är Northugs tur i år.
Här utanför fjällstugefönstret är det snart en decimeter med kram snö, börjar kanske bli torrsnö nu. Lovar gott inför Bruksvallarna (några mil bort).
Hellner kan klara dom klassiska loppen riktigt bra. Och får han sin sämsta dag på rätt ställe kan han bli riktigt farlig. Det som talar emot honom är ju att stakspurterna på nästsista etappen ger så opropertioneligt mycket bonussekunder och att han är relativt kass på dom.
Manne: hoppas dom ändrar lite å inte har alla bonussekunder nere vid målat att några är på toppen åxå..blir mer rättvist så..
Jeg synes det er rettferdig at bonussekundene er på flaten i den etappen, det er nok av andre etapper hvor de som er gode i bakker og fristil får fordeler. Husk at det er (var i hvertfall) bonussekunder på en bakketopp i skiathlonen og i selve bakken kan de som er gode i bakken tjene flere minutter, det er bare rettferdig at de som er gode i staking også får noen fordeler… Skal Hellner vinne må han enten blir bedre til å stake, eller være såpass mye bedre enn konkurrentene på en annen etappe, sånn som Bauer i bakken.
Skal man først forandre på noe så hadde jeg gjerne sett at de gjeninnførte en lengre intervallstart, slik at man også må beherske også det for å vinne Tds.
Bonussekunderna borde vara utspridda på olika ställen under varje lopp. Både uppför/efter en klättring och på flacken i samma lopp och inte ett lopp där det bara är på flacken och ett där det bara är efter klättringar.
Sen är det alldeles för många bonussekunder. Eller framför allt tjänar man för lite på att faktiskt vinna loppet. 15/10/5 sek i mål och typ 8/5/3 under loppets gång.
De med bästa etapptid på den värdelösa Toblach-jaktstarten borde också premieras.
Säger förresten en del om masstarters underhållnignsvärde när man måste baka in spurtpriser mitt i…….
Here we go again!
Hanne… Problemet är ju att den långa jaktstarten på tredjesista etappen är ett återsamlingsheat. Alla fördelar man skaffat sig innan försvinner nästan helt. Därför ger stakspurterna opropertioneligt mycket tid om man jämför. Personligen tycker jag dom kunde tagit bort bonussekunderna helt istället för att fis ska försöka konstruera spänning från år till år.
Anledningen till att spurtpriser ska vara på toppen av BREDA backar är att det kostar mycket mer att ta dessa. Det går inte att spurta 5 gånger upp för Oberstdorf mördarbacke och sen också vara med i slutet av loppet. Hellner var tex rejält sliten sista varvet senast. Däremot kostar det otroligt lite att spurta på flacken i Val di Fiemme, vilket gör två åkare kan sno åt sig 2,5 minut väldigt billigt.
Är man på topp dom två sista etapperna i TDS då får man en bra slut placering..som Manne säger är Toblach ett riktigt uppsamlingsheat å trist etapp..på den etappen borde de vara mer bonus till dom 3 första för att de ska löna sig ligga frame själv å köra hårt..som de är nu så lönar de nästan att vänta in klungan fast man har 1 min försprång från start..
Benke…”säger förresten en del om masstartens underhållningsvärde när man måste baka in spurtpriser mitt i”
Men grabben Northug laget jo, fantastisk ”underhållningsvärde” under 20 km i Val di Fiemme!Det startet med 1 finger, men til slutt ble det 5 finger upp…;)
Men for å være seriøs som jeg alltid er, så handler vel Tds mest om kapasitet, og svært lite om bonussec.
Og de med klart størst kapasitet under Touren i sesongen 2010/2011, var uten diskusjon, de to suverene vinnerne, nemlig – Kowalczyk og Cologna…..Så enkelt er det!
Endelig sender også SVT fra langrennsåpningen, bra.
http://www.sweski.com/svt-direktsaumlnder-bruksvallsloppen.4969981.html
Skidpreminär idag!
Elin..Valla du Gallium?
Neithiri: Ja, SVT sänder från Bruksvallarna för första gången (det har varit känt ganska länge här på Skidpepp men tack ändå).
Eventuellt kommer de även att visa från juniorernas lopp respektive från Beitostølen som pågår samtidigt (enligt svar via mejl från SVT).
Manne, ser absolutt det poenget og er ikke så veldig begeistret for den jaktstarten jeg heller. Men også den etappen er en fordel for de som er gode i fristil og bakker, og derfor synes jeg det er riktig at de som har sin styrke i klassisk og lettere terreng får en mulighet til å få et forspang inn i siste bakken. Ser på langrenn.com (får ikke linket fra telefonen) at Fis har tenkt til å gi de ti beste bonussekunder nå, det skal fortsatt være 15 sekunder til den beste. Usikker på om dette skal gjelde på alle spurtprisene, noen som vet?
JonasE, hvor mye en spurt koster har veldig mye med hvor mange som går for den, ikke bare hvor den er plassert.
Benke, at det skal være viktigere å vinne rennet enn en mellomspurt er jeg helt enig i! Mange forskellige steder for mellomspurter i hvert renn virker derimot på meg som en veldig dårlig idé. Det vil bli alt for vanskelig for svenskene å vite hvilken spurt som er når, de er jo ikke så gode på å telle;) også for tvseerne tror jeg det kan bli litt vanskelig å følge med, er tross alt mellomeuropeere som produserer dette…
Bare måned igjen, og så er det langrenn på Tv igjen!
Flere får får bonussekunder i Tour de Ski.( tidligere fordeling 15-10-5)
Bestemann skal fortsatt få 15 bonussekunder, men totalt skal 10 løpere få bonussec. Skalan går fra 15 sek. og ned til 1 sek……..
Jag kan inte riktigt se poängen med det här.
Eller poängen ser jag. Det skall bli action och så orytmisk skidlöpning som möjligt. Vågar man hoppas på lite blodvite? Ahja, vi får väl se hur det blir, men jag tror att Capol till slut har blivit fullständigt galen.
Hanne: Dessa ”svenskene” (plural), är det Södergren du syftar på? Har för mig att han la på en rökare (nåja, ”rökare” med hans mått mätt…) när han trodde att det var spurtpris på gång.
Ja, produktionerna där ifrån brukar vara bedrövligt usla. Minns fortfarande fiaskot från Valdidentro när Södergren vann. Tror man fick se honom i bild vid starten och målgång. Resten var också skräp. Och det var varken första eller sista gången man fick stå ut med det.
Benke: For dere svensker må nå avgjørelsen til Capol være bra. Vi vet jo at det er Northug som vinner spurtprisene i masstartene uansett:)
Helmer…Nei, svenskene vil fjerne både Northug og bonussekunder….:)
tolsrav: Ja, det er vel det de vil ja:)
ni i norge tänker visst bara på Northug å att vi svenskar bara gör allt för att de ska gå dåligt för han.. så är de nog inte..med dom regler som finns nu så förlorar faktist Jouhaug nästan chansen helt att vinna men de värkar ni inte vara så intresserade av..
Jeg synes det er helt på sin plass at det er vanskelig for Johaug å vinne Tds, denne konkurranseformen skal kåre den beste allrounderen og i fjor var ikke Johaug god nok på de syv første etappene til å fortjene den tittlen. Hun er fryktelig god i bakken, men det bør ikke være nok til å vinne hele Tds.
Dere kan si hva dere vil, men jeg er ganske sikker på at mye av den svenske motviljen til Fis kommer av at Northug og Norge er såpass mye bedre enn svenskene på mye av det nye. Og det samme er sikkert grunnen til at mange av oss nordmenn har litt lettere for alle nyvinningene…
Hanne…Jeg vil ikke helt avskrive Therese i årets Tour, i og med at bonussekundene blir fordelt på flere løpere.(viss de nye bonusreglene gjelder også årets tour)Det betinger selvfølgelig, at formen er på høyde med VM-formen hun hadde sist vinter….
Hanne: det var det största nys/tull jag hört från dig som annars brukar vara en balanserad person med kul och intressanta åsikter. Visst jublar jag om en svensk(a) vinner ett masstartslopp men jag uppskattar sällan själva loppet för det händer ju liksom inget på vägen.
AllanVallan, jeg tror deg, men samtidig så er jeg fortsatt sikker på at en nasjons interresse for en sport avhenger av den nasjonens resultater. At ishockey og bordtennis er mer populært i Sverige enn i Norge, handler nok mer om Norges mangel på gode resultater enn om at sportene i seg selv er kjedelige. Og litt av det samme tror jeg gjelder for Sveriges forhold til fellesstarter og bonussekunder.
Det er jo andre aspekter som teller også, men jeg tror at hvis Northug hadde vært svensk så hadde vi fortsatt hatt den samme diskusjonen her på skidpepp, men at flere av oss hadde byttet side! Det finnes nok sikkert mange som fortsatt ville ment det samme også, og jeg liker å tro at jeg ville vært en av dem, men helt sikker er jeg ikke. Er du?
vi är inte lika blinda av framgång vi svenskar många på sidan gillar inte teamsprint.. fast sverge haft jätte bra resultat i de, visst vi uppskattar medaljerna men många vill ha bort den tävlingsfomren…
Hanne, jo personligen är jag ganska säker på det skulle kvittat om det var Hellner och inte Northug som vinnit de flesta masstartsspurterna – jag skulle inte gillat herrloppen i masstart ändå. Om däremot herrarnas masstarter skulle vara mer lika damernas där det är oftast är ”riktig skidåkning” under loppen (3 milen i Kollen var en njutning att se!) skulle jag inte vara lika negativ till masstartsdominansen i VC och mästerskap.
Vad nationen Sverige skulle tyckt om Northug varit svensk är en hypotetisk fråga. Medierna skulle nog varit mer positiva till masstart. Å andra sidan har det nationella intresset alltid (även innan masstart) varit större för längdåkning i Norge. Det beror säkert som du skriver på att Norge generellt varit mer framgångsrikt än Sverige men också på att langrenn är en större folksport i Norge. Här i norra Sverige tar Svensson skotern när man går på tur och inte skidorna…
Självklart har Hanne en poäng. Men precis som Allan Vallan skriver är det den generella synen på masstarter i Sverige som hade ändrats om Northug vore svensk. Det går inte att förneka, även om det är hypotetiskt.
På individnivå är det en annan sak. Jag kommer aldrig se masstarter på en löptid på över en timme som särskilt intressanta. Självklart blir det mer intressant med svenska framgångar. Men då handlar det snarare om rent patriotiska skäl. Precis som man kan kolla på rätt mediokra sporter när det finns svenskintresse på t.ex olympiska spel.
Kontentan är att det blir ganska patetiskt om man saknar förmågan att åtminstone ibland kunna argumentera med en objektiv utgångspunkt.
http://www.adressa.no/sport/langrenn/article1708731.ece
Selvfølgelig er det ekte!
”– Jeg gir faen i hele NM”
http://www.dn.no/dnaktiv/article2242391.ece
Herlige Northug med dønn ærlige svar :)
Haha, riktigt uselt gjord video. Dags att testa synen, tolsrav!
Nethiri: han Ulseth var ju snabbt ute och dementerade.. ”I journalistikken har folk krav på beskyttelse mot seg selv, og det er nesten litt sånn i dette tilfelle”
Måste ju vara världens sämsta presstalesman, att sabla ner sin arbetsgivare.
Hoppas Northug inte dyker upp så kan Ulseth stå med lång näsa och byxorna nere.
Ja, merkelig fyr denne Ulseth, enkelte ganger kan man undres på om han egentlig jobber mot og ikke for Petter.
Nethiri: håller med, kunde väl gott ha sagt att Petter ”spøkte” lite om det var det han gjorde alternativt förklarat varför Northug inte har tid med NM.
Som det är nu grumlar han bara vattnen ännu mer, är ju inte första gången det sker heller.
Jaja, mindre än en månad till Beitostölen+Bruksvallarna, skönt det!
Inte lätt detta med damidrott. Är det inte det ena så är det det andra. Man kan fundera om det inte borde finnas ett tredje kön. http://www.dn.se/sport/svar-balans-kring-testosterondopning
Det är inte lätt att vara finsk skidsupporter…. Suck.
Det är kaos i finska landslaget just nu. På fredag skall man på landslagsläger till Livigno, men just nu finns inget landslag. 14 åkare har inte skrivit på kontraktet med förbundet inför kommande säsong.
Orsaken är att det nya kontraktet kräver att de åkare som är födda 1987 eller senare skall betala 5% av sina prispengar till förbundet. Det här går naturligtvis inte åkarna med på och hävdar att det är åldersrasism. Sami Jahojärvi och de flesta andra i laget har ingen förståelse för varför unga åkare på väg uppåt skall tvingas finansiera förbundet på detta sätt.
Troligtvis kommer denna tvist att lösas rätt snabbt nu när de bästa åkarna pressar förbundet med att inte skriva på kontraktet, och höghöjdslägret börjar på fredag. Men det är ju inte positivt för finsk skidåkning. Vi har inte haft det lätt sen 2001. Suck igen.
”Orsaken är att det nya kontraktet kräver att de åkare som är födda 1987 eller senare skall betala 5% av sina prispengar till förbundet.”
Jøss, blir vel noen kroner også, tipper Krista Lähteenmäki og Kerttu Niskanen vil bidra ganske mye her, neida, råtten måte å behandle sine unge nye talenter på…
Frans,
dette hørtes jo usedvanlig teit ut, hva var bakgrunnen for at de ønsket en sånn ordning kun for de yngre løperne. Hvis forbundet først trenger penger ville det vel vært bedre at alle bidrar til fellesskapet ikke bare de unge, eller de som tjente over enn viss sum.
Hvordan er det egentlig med langrennsinteressen i Finland nå, er det overhodet noe sponsormarked? Resultatene har jo vært ganske gode i det siste, men det virker ikke på meg som om noen av de aktive nå utpeker seg som spesielt attraktive sponsorobjekter personlighetsmessig.
Ikke missforstå, jeg har overhodet ikke noe i mot personligheten til de finske løperne, men de virker på meg som de er ganske reserverte, (det kan vel skyldes språkbarrieren) og i Norge er i hvertfall ikke det noe fordel. Man trenger kanskje ikke være som Northug, men man må dele litt av seg selv for å bli ettertraktet på sponsormarkedet.
Frans: hur är det med sponsorer? Finns det någon sponsoransvarig i skidförbundet och har det flutit in några sponsorer de senare åren?
Dessutom är det vallateamet som är urvattnat och på dåliga kontrakt, verkar som ekonomin är den stora stötestenen var än man tittar.
Hanne: det du säger är sant men det finns två-tre variabler till. Hur behandlar finsk media skidsporten? Är den finska allmänheten intresserad av det media framställer? Hur ställer sig företagen till medias och allmänhetens intresse?
Sponsrar t ex Polar skidlandslaget i Finland eller bara Världscupen?
http://zport.se/start/mersport/langd/1.3994860-johan-gar-pa-halvfart
Johan Olsson långsamt bättre.
Skidjan;
Jag har skrivit förut om att det är de utanför lagen som lider mesta av mindre sponsring.
Glappet mellan elitgrupperna och de näst intill ökar i år i detta avseende.
allmänheten i finland där jag bor tror att alla andra länder åxå dopar sig är de man får höra när man tar upp ämnet doping..
Neithiri, håller med.
Hanne och skidjan: Finska framgångsrika åkare har nog inga problem att skaffa personliga sponsorer. Världsmästarna Matti Heikkinen, Aikku Saarinen och Kaisa Mäkäräinen har nog det hyfsat bra ställt. Tycker också att åkarna under de bästa på VC nivå är rätt eftertraktade sponsorobjekt. Riikka Sarasoja, Lasse Paakkonen, RL Roponen, Ville Nousiainen, Krista Lähteenmäki, Pirjo Muranen mfl. syns på reklamannonser i för finska skidrelaterade företag som Peltonen, One Way m.fl.
Det stora problemet är ju förbundet. Lahtis 2001 märks fortfarande i ekonomin och ännu förra säsongen ältades dopingrättegången från 1998 i media. Att sponsra det finska skidförbundet är inte jättehett.
Men skulle ändå säga att det ekonomiska läget idag är det bästa på 10 år. Dock är det en dragkamp mellan förbundet och åkarna som jag inte riktigt vet vad handlar om. Heikkinen tog på presskonferensen efter sitt VM guld upp problemen i finsk skidsport och sa att man måste börja dra åt samma håll. Än verkar man inte ha lyckats lösa knutarna i om med den tvist som blossade upp igår.
Skidsporten i finsk media:
Kommersiella MTV3 köpte ifjol upp rättigheterna för VC. Så ska man se VC tävlingarna direkt till vintern måste man köpa deras snöpaket. MTV3 har också köpt Finlands populäraste kommentator och han skall förutom hockey kommentera skidor i vinter. Dock kontrar statliga YLE med en ny inhemsk tävlingsserie, Finlands cup. VC tävlingarna i Kuusamo och Lahtis samt FM kommer också att sändas av YLE eftersom det är de som producerar tävlingarna (MTV3 har ingen sån kompetens). Så om man vill kommer man få se jättemycket skidor i finsk TV i vinter. Å andra sidan blir det mindre skidor på TV om man inte skaffar kanalpaketet.
En ny finsk sajt likande langrenn.com och langd.se finns nu också på finska. Hevoskuuri.fi heter den. Prenumererar sälv också på en rätt ny finsk skidtidning, Hiihto, som håller mycket hög kvalitet.
Så det har skett mycket positivt de senaste åren. Skidåkning som motionsform är också inne. Men blaskorna och motsvarigheten till TT, FNB, tycker fortfarande det säljer mest att skriva om 10-20 år gamla dopingskandaler.
Så där har det inte gått en millimeter framåt. På lokatidningsnivå är det dock annorlunda och där hittar man ibland intressanta reportage om de finska åkarna.
Frans,
takk for info. Irriterer meg litt at jeg virkelig ikke kan noe om finsk skisport, men det faktum at finsk er komplett umulig å forstå, både for meg og google translator får ta litt av skylden. Finnes det noen gode sider, eller noen utøvere som blogger, på svensk? Kanksje jeg kan sende en mail til SVT eller NRK å be de ta portrettintervju med noen av finnene, tar jeg feil når jeg synes de er blant de absolutt minst profilerte gode løperne i norsk og svensk media?
Jeg antar at også Finland har fått ta del i mosjonsboomen vi har sett i Norge (og Sverige?), og det vil vel føre til at skidrelaterte produkter virkelig ser interessen av å markedsføre seg. S
Hvordan er forbundet i forhold til i 2001, helt nytt eller er det en del av de gamle som har blitt igjen? Synd at så mange tror at doping er så vanlig i sporten, men jo bedre FIS/WADA blir på blodpass og slikt så vil vel folk kanskje ombestemme seg.
Hanne: Ja, google translate och finska är ingen bra kombination :)
Tyvärr finns det inte mycket på svenska. Sprintrarna Niclas Colliander och Matias Strandvall twittrar på svenska ibland, men bloggar mest på finska. Kaisa Mäkäräinen bloggar på engelska ibland(http://www.kaisaleena.com/i-m-selling-myself) och om henne gjordes det faktiskt ett reportage i SVT i vintras. Svenska YLE skriver ibland nån rad om skidor, t.ex här om skidgrälet i landslaget http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=227885 I övrigt finns det inte så mycket på svenska tyvärr.
Det mesta är nog nytt i förbundet. Hela skidförbundet är omstrukturerat. Inga ordföranden och liknande från 2001 finns kvar vad jag vet.
Frans: Sami Flour Lake är en stor skidåkare!
Jodå, Hanne, boomen har märkts i Sverige också. Det är väldigt många stångkorvar att passera när jag dundrar fram i bästa Wassberg-manér. Kul hur som helst!
Annars är det helt klart så att Finland lämnas lite utanför den nordiska skidkampen. Rivaliteten är långt ifrån lika påtaglig som mellan Sverige och Norge. Språket har nog en stor del i det.
Lite märkligt kanske med tanke på det förhållande mellan Sverige och Finland som finns inom hockey och friidrott. Och med tanke på de hundratusentals finnar som bor i Sverige.
När vinterstudion drar igång i Bruksvallarna ska man iaf hålla kontakt med och rapportera från både de norska och de finska säsongspremiärerna.
Frans, Hanne: Den finska landslagsvallaren Stefan Storvall bloggar på svenska. Frekvent uppdaterat och med många bra inlägg. Klart läsvärd.
http://bloggen.fi/vallnaf/
http://www.langrenn.com/skisponsing-er-gullgruve-for-aker.4971303-1743.html Frans..Jossa..Her er en modell (sponsing), som fungerer meget bra, både for de norske langslagsløperne, og i tillegg bedriftens ansatte når det gjelder sykefravær.
Og et stalltips, dere har jo Nokia……
Ja, fulgte med på denne bloggen i fjor og det virker heldigvis som han innimellom skal være en del av det finske smøreteamet også denne sesongen. Ellers så er det veldig velkomment med den informasjonen dere finner kan videreformidle her.
Hørte forresten på fasterskier.com podcast om smøring, sliping og forskjell på små og store lag her forleden, ganske interressant å få høre det fra de mindre landenes (i skisammenheng) perspektiv.
http://fasterskier.com/2011/10/fasterskier-podcast-tech-roundtable/
Frans: Vilka fyra är det som har skrivit på avtalet med förbundet, är det äldre och etablerade åkare eller? Låter inte bra hur som helst. Antingen alla eller ingen, förstår att åkarna reagerar…
Långt reportage med Jönsson och Haag från Davos: http://svtplay.se/v/2566937/gavledala_traffade_anna_och_emil_i_schweiz
Och den ännu längre intervjun: http://svtplay.se/v/2567008/gavledala/se_hela_intervjun?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2566937/sb,k103305,1,f,-1
Något kan man kanske tycka att förbundet/klubbar ska kunna få tillbaks av åkarna men då ska de givietvis gälla alla..hockeyn å fotbollen har ju sådant system att klubbarna som som fostrar bra spelare för tillbaka lite men de går givetvis inte att jämföra de systemt..
Flipp eller flopp? Hur som helst blir det spännande att följa paret i spåren…
Jörgen: Det är Saarinen, Roponen, Laura Ahervo och Anne Kyllönen som skrivit på. Men sammanhållningen mellan åkarna är bra. Niclas Colliander skrev igår på twitter att det känns bra att åkarna är så eniga.
Sami Jauojärvi (aka Flour Lake) sa igår att han kan tänka sig att åka FIS Marathon Cup istället för VC om inte man lyckas nå ett avtal med förbundet.
Hej
Hej Hej (vad ville du ha sagt med det, Benke?)
Jag ville bara försäkra mig att det inte gick ett helt dygn mellan inläggen :)
Abstinens?
Typ så, ja.
http://www.langrenn.com/6-oktober-2011.4968692.html
Er hun motivert nok, for tallet 1 på brystet, i en sesong uten mesterskap?
Men for langrennsportens skyld, håper jeg konkuransen blir tettere en de to foregående sesonger………..
Har Anna Haag byttet skimerke før denne sesongen? Eller fortsetter hun med ”taper”merket Atomic?
Neithiri: enligt tidigare inlägg så stannar hon med Atomic:
http://www.skidpepp.se/2011/03/06/haag-byter-skidor-kanske/
Haags ski er jo ”disignade” av Inge GLID. Da er det bare festevalla som mangler….;)
Ok, tøft gjort med tanke på fjorårssesongen, skulle tro hun gikk for noe annet, vel vi får se…
Jag får väl skriva ett inlägg så inte Benke blir orolig.
Är det någon som sett den nya poängfördelningen vid spurtpriser (Alltså alla placeringars sekunder)? Jag tycker att det är bättre system nu iallafall. Förut så var skillnaden mellan plats 1 och 2 vid ett spurtpris större än mellan 1 och 2 i en hel sprnttävling. Fast ännu hellre hade jag sett att man gjort som man ofta gör i cykel. {6,4,2} sekunder vid spurtpris och {20,12,8} vid målgång.
JonasE, mener du dette:
”A new idea coming out of the autumn meeting features changes to the rules for intermediate bonus seconds and bonus World Cup points in mass start events. From the upcoming season, the first 10 athletes crossing the intermediate sprint point will be awarded with points as opposed to just the top three. The best will continue to earn 15 seconds or WC points, the second will receive 12 and so on. This rule will be valid after confirmation of the FIS Council in early November.”
http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10014815
Martin Johnsrud Sundby med hjärtproblem. Tråkigt. Får se hur det utvecklar sig.
Nyss tvingades Mattias Nilsson sluta på grund av hjärtproblem och hemokromatos, vilket är extremt trist.
http://www.youtube.com/user/GundeWassberg#p/u/39/azEIrWpvt78
Aldri mer, sa løperne! :)
Blir et bra startfelt på Beito den 11.november, Maxim Vylegzhanin, Dario Cologna, Axel Teichmann, Alexander Legkov, Justyna Kowalczyk og Kikkan Randall har meldt seg på…
http://www.langrenn.com/stjernespekket-nasjonal-aapning.4973322-1743.html
Hjerter er skumle greier, vi får håpe på at det i Sundbys tilfelle hverken er noe alvorlig galt eller noe som setter en stopper for karrieren hans.
En hyggeligere nyhet er at Hofstad gjør comeback, hvor god form han er i er meget uvisst, men han er et kjempetalent i skøyting hvis han bare kan holde seg frisk.
Jo skulle vara kul om Hofstad lyckades komma tillbaks. Jag gillade verkligen hans skateteknik som var så ’relaxad’ att det såg ut som han var på söndagstur trots att det gick ruggigt fort.
Må bare si at jeg stoler tusen ganger mer på Hofstad i form på en tredjeetappe enn Gjerdalen og co, så ja, flott om han gjør comback…
Tredjetappen på norges stafettlag var et stort diskusjonstema under sesongen 2010/2011. Etter min mening er den etappen godt besatt nå, med både eldre og yngre fristilløpere.
Men spørsmålet er: Hvem skal starte på den klassiske 1 etappen på laget, viss Sundbys hjerteplager vedvarer?
I klassisk stil er det smått besatt på det norske landslaget, bak trønderen Eldar Rønning, dessverre!………..
Hofstad! Yes! Snyggare fristil har inte funnits på 2000-talet. En dröm att se uppgörelsen på DP i Val di Fiemme 2003 med fristilsvirtuoserna Hofstad, Brink, Elofsson, Fredriksson, Angerer!
Ni får väl ta Northug på andra och Krogh på fjärde. Skulle vara kul att se Northug göra mer än bara hänga och spurta.
JonasE…Kunne faktisk vært et innressant oppsett. En norsk/svensk fait mellom Krogh/Hellner på siste- etappen hadde vært meget ”kult”.
http://www.langrenn.com/vegard-ulvang-paa-vei-ut-i-isoedet.4973746-1743.html
FIS-sjefen
Dette er lederen av langrennskomiteen i FIS!;)
tolsrav: Och var skulle Norge dra ifrån de 45 sekunder+ som Krogh skulle behöva i försprång på Hellner för att göra det spännande?
Skulle de starta lika skulle de inte bli mycket till fight. Inte än på ett par år iaf.
Angående Haags materialstrul:
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2595372/anna-haag-ska-lyfta-med-specialskidorna
Kanadensarna återigen till Bruksvallarna:
http://www.fiscrosscountry.com/news/cross-country-canada-names-2011-12-national-ski-team,2474.html
Benke..I Norge tar vi ingen seier på forskudd. Og Hellners etappe under VM i Kollen var inte direkte skremmende, sett med trønderøyne!
”Og Hellners etappe under VM i Kollen var inte direkte skremmende”
Inte Kroghs heller…
[…] Nu börjar det närma sig med Bruksvallarna och anmälningarna blir allt fler, startar en ny tråd här istället för att det drunknar i den stora “Kommande säsong”-tråden. […]
Benke…Jeg kan dessverre ikke finne Krogh på resultatlista fra stafetten i Kollen. Derimot hadde grabben en Northug-oppvisning under minitouren i Falun!
Hehe, var ju det som var poängen.
Stafetten i kollen har ingenting med att göra hur Hellner skulle agera mot en spurtstark unggutt med betydligt sämre uthållighet än honom själv.
Benke..Men hvor var kapasiteten til Hellner under 5-mila i Kollen? Og hvilken plasering fikk Krogh på samme distanse?
tolsrav: menar du att krogh har bättre uthållinghet än Hellner?
Enig med Benke her, dvs jeg hadde svettet blod om Krogh og Hellner gikk ut samtidig på siste etappe, nei, det er Northugs oppgave å ta seg av Hellner på den etappen, Krogh får heller være reserve om sykdom eller noe annet skulle ramme raketten vår…
tolsrav: Krogh fick ingen placering på VM 5 milen..han åkte inte 5 milen på VM..han åkte 5 milen på NM å blev 14
jossa…Nei, det mener jeg ikke. Men det hadde vært jævla inntresant og sett en fait, på en så kort strekka som 10 km mellom Krogh/ Hellner! Det er aldri sagt på forhånd, hven som går av med seiern!
jossa…Jeg vet da det. Ville bare teste Benke, om han var oppdatert! Men til gjenjeld gikk Sjur Røthe loppet.
Northug spår pallen i TdS;
”- Jeg tror det blir Marcus, meg og Dario Cologna på de tre første plassene i Tour de Ski. Det blir små marginer avgjør, konstaterer han.”
http://www.dagbladet.no/2011/10/18/sport/petter_northug/ski/langrenn/18671181/
tolsrav: Du har inte så mycket för att testa mig. Jag har stenkoll.
10 km är fullt tillräckligt för att ge stora utslag mellan löpare. Du är ju insnöad på VM i kollen så vi kan ju ta Rickardsson och Vylegzhanins sträckor som exempel. Hyfsade utslag va?
Men, men, jag är fullt medveten om Kroghs potential. Han bli giftig i framtiden, men mot Hellner kan han ingenting göra i dagsläget. Diskussionen är inte ens spännande i teorin.
Benke…Nei vi blir nok ikke enig. Men som dagens langrennsport har blitt, er det lettere å henge, enn å åka ifra i front. Det er bare å titta på distanseløpene. Hvor mange av dagens løpere klarer å stikke i fra hovedfeltet, i mine øyne, ingen.
Eks. 5-mila i kollen:)Sjur Røthe blir nr 4, mens Marcus Hellner blir nr 15, som i dine øyne har enorm høy kapasitet…….
tolsrav: Du är totalt insnöad. Du tar ett lopp som exempel. Varje gång. Och varför en 5-mil som är något helt annat än en stafettsträcka där det är betydligt vanligare att folk går ifrån (på varje sträcka) än på en 5-mil där ingen vågar ens försöka? Det är väl stafett vi spekulerar om?
När Johan O gjorde det på 3 mil var det en sensation.
Klart att det är enklare att hänga, men varför hängde ingen på Rickardsson & Vylegzhanin i kollen? Eller vad med Jespersen i Gällivare-stafetten? Han tappade en halv minut på Rickardsson & Sedov bara för skojs skull?
Eller varför inte ta 5-mils-mästaren Martin Koukal som exempel på OS-stafetten? Du vet OS-stafetten som Sverige lekte hem.
Benke…Så min konklusjon er: Jeg vet fortsatt ikke utfallet av faiten mellom Krogh/Hellner, viss de starter likt på en stafettetappe!
Vi trøndere gir aldri opp, før det motsatte er bevist!
Benke…”OS- stafetten som Sverige lekte hem”..Ja, :) hvor mange OL/ VM stafetter har Sverige vunnet etter 1990, eller, skal vi si i nyere tid, den kunne du kankje spart deg! ;)
Du sket i den glasklara poängen, ja.
Benke..Nei da, det er bare å lese min konklusjon, så får du svar på ”poängen”!
Så nettopp en reportasje i Dagsrevyen om monsteret på høydeopphold. Der demonstrerte han en spurt, for å glede de norske seerne, som jeg knapt har sett maken til. Denne gutten blir vanskelig å slå til vinteren også, det være seg både på felles- og intervallstart. Så du denne reportasjen, Tolsrav? I så fall regner jeg at du ble mektig imponert!
”Vi trøndere gir aldri opp, før det motsatte er bevist!”
Diskussionen är avslutat med andra ord…
En spurt på egen hand framför en ljusröstad NRK-reporter och vips är han farlig på intervallstart också.
Jomar Blekkås…Ja det er 2 dansetrinn, dermed er konkurentene langt bak i en spurt! Enkelt ja :)
Benke: Du må vel innrømme at Petter er verdens beste skiløper både på intervall- og massestart, vel å merke når han er frisk og interessert i å vinne. Løp utenfor mesterskap i mesterskapssesonger er nokså uinteressante for Petter, han vinner stort sett når han vil vinne.
Jomar skrev;”Der demonstrerte han en spurt, for å glede de norske seerne, som jeg knapt har sett maken til.”
Nja, den han vartet opp med i VM-stafetten da han var ute å gjetet ”sauene” sine var verre, og den formen han hadde da vil jeg se i TdS, da vinner han.
Benke…”diskussionen är avslutat med andra ord”..Ja, i kveld har vi diskutert bare de nest beste, slike som Hellner og Krogh Co, vi får ta en prat om de beste senere…….:) :)
Benke, Hvordan kan du være så ekstremt sikker på at Krogh ikke kan følge Hellner på en siste etappe? Har du i det hele tatt sett noen stafetter de siste 20 årene, de er jo fulle av eksempler på hvordan på papiret mye svakere løpere helt fint kan henge på verdens eliten. Jeg går ikke med på at forskjellen mellom Hellner og Krogh er så mye større enn den mellom Alsgaard og Zorzi i OL i 2002.
Nå ville jeg nok ha Hellner som en stor favoritt både på å gå i fra, og for å vinne en potensiell spurt, men så sikker som Benke er blir i overkant tåpelig!
Hanne: Jag tänkte väl att du skulle in i diskussionen! :)
Nu minns jag inte hur den stafetten 02 artade sig, men var det inte mycket lurpassande där? I sådana fall att Alsgaard litade mer på sin spurt mot Zorzi än jag tror att Hellner skulle göra mot Krogh.
Alltså att Hellner vs Krogh skulle innebära en hårdkörning av Hellner som jag sällan tror Krogh (i dagsläget) skulle mäkta med.
Extremt säker vet jag inte om jag är? Men nånstans 90/10 som helhet bedömer jag det till Hellners fördel, och kanske 60/40 om det kommer till spurt.
Men just spurten är jag inte helt säker på om Hellner faktiskt är bättre. Kroghs skalp mot Cologna var imponerande även om motivationsfaktorn nog spelade sin roll där också.
Cologna som ju spurtat ner Hellner ett par gånger.
Var ju väntat att de skulle bli spurt 2002 när Zorzi å Alsgaard gick ut på sista stäckan..kommer ihåg att man satt å väntade på de hela stäckan..sista stäckor i mästerskap när Alsgaard gick ut med någon har väl alltid slutat i spurt..1998 1999 2002 2003 alla dom har varit spurter
Klarte ikke å la være når du argumenterte på ensporet som du gjorde. I teorien skulle jo Krogh ikke vært nr to i Falun heller..
Det er jo alltid vanskelig å se om Alsgaard hardkjører, men han drar hele etappen og øker til konkurrentene, med et lite unntak av den legendariske scenen hvor de stopper helt opp, som skjer rett før mål. Personlig tror jeg han hardt at Zorzi skulle slippe, men samtidig sparte litt krefter til en spurt, det samme tror jeg Hellner vilje ha gjort. det er jo mange andre eksempler også (som nordmann husker man jo veldig godt stafetten fra OL 94, der gikk de i hvertfall for fullt), jeg synes at det stort sett i alle stafetter jeg har sett er et par løpere som henger på mye sterkere løpere.
Hvor lett det er å henge er avhenger også veldig fra løper til løper, for noen tar kreftene plutselig helt slutt, mens andre kan ligge på grensen lenge. Sundby er nok den første typen, basert på Falun er ikke Krogh det…
Er vi heldige får vi se litt av styrkeforholdet på stafetten på Beito, Krogh har vel gode sjanser til å få gå en sisteetappe på 2. laget, og siden det alltid pleier å være mange nordmenn i god form tidlig i sesongen så kan de faktisk gå likt ut. Helner vet jo allerede at han ikke har noen sjanse til å spurte mot Northug så han bør jo sjekke om han kan gå i fra hvis han går for fullt.
Jossa..” alltid slutat i spurt”..Det er presis det jeg har forsøkt å forklare til det uendelige her på bloggen. Vi kan trykt si i 90% av stafettavslutningen blir det spurtoppgjør på den siste etappen………Når man ser bort ifra den totale norske dominansen på 90 tallet! Norge tapte 2 stafetter på 90 tallet i mesterskap, men også der var det spurtoppgjør…..
”I teorien skulle jo Krogh ikke vært nr to i Falun heller..”
Haha, den får du en poäng för!
Orkar dock inte argumentera om detta något mer. 90/10 till Hellners fördel känns fortfarande rimligt under normala omständigheter.
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2596014/northug-det-blir-enklare-att-vinna-i-ar
Han sier som det er, selvsagt, han er jo ”ækt” trønder..;)
Kommer statusen för långlopp att höjas nu när Northug kommer till start i Vasaloppet?
Vinner han?
Mycket tveksam!
Tänk på att vi har många skidkungar som inte vunnit Vasaloppet; Wassberg, Gunde, Mogren m.fl.
Elin: Är kanske därför som Northug ställer upp i Vasaloppet under denna mästerskapsfria säsong dvs vill ta chansen att vinna loppet som många stora åkare (däribland de du nämnde men också Dählie, De Zolt och Ulvang) aldrig vann, Vasaloppet är stort i Norge också har jag förstått. Petter vill erövra den hörnstenen.
Kuriosa: 5 mars 2006 ingick Vasaloppet i vanliga VC. Daniel Tynell vann före Jerry Ahrlin och Anders Aukland. Har ett riktigt långlopp ingått i VC annars i modern tid?
jörgen; Listan över skidkungar som inte vunnit kan göras ganska lång.
Jag hörde Assar berätta att han körde första loppet som ”utbildning”.
Andra vann han.
Ändå var våra gamla skidkungar var bättre förberedda än dagens. Då åkte de 3-4 5-milar varje säsong.
Nu är det nästan bara SM.
Ser att de sju långlopp som ingår i Ski Classics körs i klassisk stil.
Varför ordnar FIS en maratoncup då Ski Classics ”tagit grädden” = de mest prestigefyllda loppen?
Vasaloppet ingår i båda.
Jörgen: tror det var 00/01 som La Forestiere (eller något annat liknande?) ingick i VC. En viss tyskspanks herre vann före Elofsson, om jag minns rätt.
Tror Northug kommer att ha högre chans att vinna än många andra skidkungar. Dels eftersom många andra har gjort försök att vinna först i slutet av deras karriär och dels eftersom världen aldrig har sett maken till masstartsspecialst tidigare.
Northug må knekkes før Eldris, er han fortsatt med teten der så vinner han…
Birkebeinerrennet var med i WC 2002
1 Alsgaard 2 Aukland 3 Estil 8 Elofsson…Elofsson klara WC seger med liten marginal han hade de jätte tufft på slutet av loppet..
Vasaloppet går samtidigt som VC-helgen i Lahtis (Skiathlon 15/30 km resp klassisk sprint).
Är vi för eller emot att ett riktigt långlopp (t.ex Vasaloppet) får ingå i VC igen?
FIS skulle sen kunna planera in en tävlingsfri helg efter (alternativt köra en sprinthelg).
Jag skulle i alla fall se fram emot att en gång om året få se långlopporna tampas med landslagsåkarna.
Dom gånger långlopp varit med i WC tidigare år har problemet varit att rätt många avstår loppen..
I denna artikel (som i huvudsak handlar om Johan Olsson, skrev om det i tråden om Johans skada) uttalar sig Abrahamsson om herrarnas status. Det ser bra ut för Hellner, Rickardsson och Södergren!
Jörgen;
Tror inte att längdåkarna själva är eniga om hur de vill ha framtida program, distanser, startmetoder etc.
Undrar ännu mera om respektive nationsförbund har mod/ork att framföra åkarnas åsikter till FIS.
Tvivlar på en gemensam aktion liknande den inom orientering och alpint.
Tjeckiens Eva Jureinkova som tävlar för Domnarvet tagit initiativ till en skrivelse till IOF. Nio världsmästare + ytterligare drygt hundra elitorienterare från de flesta länder har undertecknat.
Gemensamt för de fram sina åsikter om framförallt utformningen av framtida VM.
De alpina stjärnorna rasar mot FIS nya skidregler i framförallt storslalom. 180 åkare har skrivit under protestbrev med Anja i spetsen.
Det har talats om strejk. Knappast då nu FIS kontrat med att nu lova att åkarna ska få större inflytande beträffande regler mm.
Tror inte på något liknande inom längd.
Elin: Det pågår liknande inom längdåkningen också. Har skrivit flera gånger här på skidpepp om det jobb Sami Jauhojärvi och Kickan Randall gör som åkarrepresentanter i FIS.
http://www.langrenn.com/-bauer-og-vylegzhanin-gaar-fra-alle.4974971-1743.html
Huff da!
Frans; Jag har hört om deras utredning men anat att den blir så omfattande att det blir svårt att komma överens.
Berätta vad den handlar om.
Huff sier jeg også, skal vi nå oppleve en Bauer i 2007/8 form igjen, da er det bare å ønske resten av gjengen lykke til med kampen om 2.plassen…
Tar ikke det Skinstad sier om Bauer så veldig seriøst. De så sterke ut fordi de gikk uten staver og gikk forbi folk med staver. Er jo ikke sagt noe om hvem som gikk med staver da.
Lukas Bauer minner meg litt som Oddvar Brå var i sin karriere, nærmest uslåelig skiløper i en sesong uten mesterskap.
Nu är det inte långt kvar tills skidsäsongen drar igång på allvar och som jag har längtat. Ska bli en otroligt intressant säsong.
Den stora frågan är väl om Johaug kan utmana Björgen & Kowalczyk i Tour de Ski, trots massvis med förlorade sekunder i sprint? Om Kalla håller i på de klassiska sträckorna och dubbeljakten har hon möjlighet att göra en bra Tour, men att hon ska blanda sig i topp tre? Nja.
Björgen, Kowalczyk & Johaug gör upp om Tour de Ski. Årets skräll kan mycket väl bli Marthe Kristoffersen som är relativt allround och vass uppför sista etappen!
Cigge..Det kommer noen finske jenter som også vil ha et ord med i laget, spesielt Aino-Kaisa Saarinen. I november i fjor skadet hun seg kraftig i skulderen etter et fall i skiløypa, og selv trodde hun at hele sesongen var spolert. Men hun jobbet seg sakte, men sikkert tilbake, og viste klasse i Kollens VM-løyper..(I år har treningen gått knirkefritt) Og ikke gløym Riitta-Lisa Roponen og Finlands nye yndling Krista Lahtteenmaki..
Du husker vel junioren Charlotte Kalla, som slo den garvede verdenseliten sesongen 2007/2008. Så her er det mange om ”beinet”..
tolsrav:
Saarinen visade väl mest att hon fortfarande är en god klassisk åkare ifjol. Hon kommer inte att hänga med när tempot dras upp i den fria stilen. Hon är inget vidare i dubbeljakt och är inte så värst vass uppför heller.
Roponen hade ingen vidare säsong ifjol och hon är alldeles för svag på klassiskt för att vara med och hota i totalen av Tour de ski. Hon samlar inte så värst många sprintpoäng heller.
Lähteenmäki är däremot otroligt spännande. Hon är i det närmaste allround, men hade problem med det tunga schemat ifjol. Jag vet inte exakt vart jag har henne, hon kan komma högt upp i listan men samtidigt även relativt långt ner. Att hon ska vara före Björgen, Kowalczyk eller Johaug upp till toppen under sista etappen har jag väldigt svårt att se. Mer rimligt att hon kan hota Kalla och Haag om hon har toppform under Tour de Ski.
Jag tror dock inte att någon finska slutar topp 5, men jag kan givetvis ha fel.
Saarinen kommer att förbättra sitt utgångsläge på den sista klassiska masstarten markant, där det kommer gå fort, men kommer bli uppåkt av en hel del åkare på sista etappen.
Ikke glem Steira, hun var nærmest handikappet med sin beinskade i fjor, i år har hun vært skadefri og har skikkelig fokus, rå klatrer i likhet med Johaug er hun også, hun blir farlig…
Mitt tips är att steira blir fyra, hon kan väl inte bli något annat än det? Skämt å sido, hon får gärna motbevisa mig! Steira är någon som jag verkligen unnar att få vinna nått stort någon gång, och det börjar väl bli på tiden nu…
Tolsrav och Ciggen: Lähteenmäki är en otroligt spännande åkare, Finland har tur som fått fram henne så snart efter det att Kuitunen slutat! Tror inte att Krista kan hota redan denna säsong men fortsätter ”den unga finskans” utvecklingskurva utan störande moment (som skador) blir hon livsfarlig inom de närmaste åren.
Neithiri och Sanna: Størmer Steiras svagheter ligger väl i den klassiska stilen men framför allt sprint? Ser henne inte som en kandidat till att vinna touren eller VC-totalen. Kristin påminner på det sättet lite om Kalla, som har samma svagheter. Men Kalla är bättre i sprint och blir allt bättre på klassiskt.
Steria i from är väl inte så dålig i klassiskt VM medalj OS fyra åxå..tror nog de är sprinten som förstör hannes chans att vinna..
Jossa: Ja, det är sprinten som är Størmer Steiras största svaghet.
Tror att Marthe K kommer att få sitt definitiva genombrott i år och att hon kan komma topp 5 i TDS. Björgen-Kowa-Jouhaug och Kalla slåss om 1-4 i min bok. Marthe-Anna H-Steira-Saarinen 5-8,om inte någon norsk bergsget(OBS positivt) kommer farande på sista etappen. Och Sandra Hansson 9:a:-) Skulle vara kul att se Emma Wikén och Lina Korsgren i TDS känner att någon av dom kan ligga nära ett genombrott. Dessutom är dom ganska allround.
Göran: någon icke-nordisk åkare förutom Kowa måste väl ha chans på top 8??? (Inser nu att förra säsongens resultat i detta avseende är tråkig läsning. Tar man bort Longa, Follis och Majdic så är första icke-nordiska löpare Zeller på 9:e plats…)
toriv>> Håller sig Fessel frisk är hon ganska mångsidig, liksom Sachenbacher i bra form. Även snabbklättraren Shevchenko och Tchekaleva skulle kunna bli topp8, men knappast topp5. Om jag får nämna en norska till nämner jag Weng, ganska mångsidig och den största stjärnan av förstaårsseniorerna.
toriv: håller fullt med dig om att det är både bra och kul om någon icke-nordisk åkare kan vara med i toppen, hittar inte några givna kandidater bara. Möjligtsvis Fessel? tror snarare att det är någon/några finskor som kan vara med o slåss.
Jörgen,
Steira er fantastisk i klassisk når hun er på topp,var vel kun Kuituinen som kunne måle seg med henne for et par tre år siden, så holder bena hennes skal du få se på god klassiksåkning ja, Steira har bare en svakhet og det er sprint…
Zeller har varje gång varit runt placering 10 på TDS passar henne bra..kanske kan hon vara topp 8 iår..
men tycker de är rätt svårt att hitta andra åkare än dom nordiska topp 8 förutom Kowalczyk..men säkert hoppar de upp någon ryska..är inte alls bra för damskidåkningen att alla Majdic Follis Longa sluta på samma gång intresset i dom länderna för damskidor kommer minska mkt..
Jeg tror Kalla mangler den nødvendige stabiliteten for å hevde seg ”topp 3” i Tds. Har hun dagsformen inne, er hun nesten uslåelig i fristil. Mens dag 2, kan hun virke litt seig og tung, og til og med slite en del med teknikken.
Men hun har jo vunnet Tds tidligere, så det er en erfaren ”girl” som starter…..
http://www.dagbladet.no/2011/10/21/sport/skatt/skattelista_2010/petter_northug/marit_bjorgen/18705495/
Marit og Petter har det ganske romslig økonomisk, mens alpinisten Aksel Lund Svindal har det tøffere…;)
Såg Heidi Weng i avslutningen i bruks o det var det mest imponerande jag sett,hennes grupp startade 5 minuter efter herrar 17-18 o hon hade kört om ca halva det fältet när hon gick i mål.
Heidi påminner mycket om Johaug med en enorm frekvens i sin åkning,tror att hon kommer att överaska stort i tds kanske inte pallen men strax bakom.
Loke..Jo da, om en 2-3 år kankje..
Men, under VM rulleski i Aure -17 km fellestart – damer, hang Heidi på Kalla i 2/3 av løpet. Kalla trykte til i slutten av løpet, og dermed var Heidi 50 sec bak ved målgang! Dvs. kalla slo henne på kapasitet, og det er ”nøkkelordet” i Tds…..
Ja, Heidi Weng blir spännande att följa, hon toppar årgången 1991 (som nu blivit förstaårsseniorer) i rankningen där fyra norskor ligger i topp:
1. 37,99 – Heidi Weng
2. 46,82 – Ragnhild Haga
3. 48,38 – Martine Ek Hagen
4. 49,73 – Kari Øyre Slind
Bästa svenska är Maria Nordström på 23:e plats med 95,92 i rankning.
För ett år sedan var ordningen för 1990:orna, som då blev förstaårsseniorer:
1. 31.75 – Ingvild Flugstad Østberg
2. 38.81 – Krista Lähteenmäki
3. 39,34 – Lisa Larsen
4. 45,27 – Hanna Brodin
Det tillhör undantagen att förstaårsseniorer slår igenom redan då. Lähteenmäki tillhör dem liksom vår Brodin (i sprint). Vi får nog vänta några år innan vi har facit.
Handlar inte direkt om kommande säsong och är väl knappast en nyhet längre för det flesta, men ändå:
http://svt.se/2.21335/1.2578362/oslo_ger_sig_in_i_kampen_om_os_2022
Hörde att Katerina Neumannova planerar att åka långlopp, bl.a. Marcialonga.
Antar att det blir långlunch med Vinterstudion imorgon:
http://svt.se/svttext/web/pages/311.html
Ja, hela det norska laget blir farligt i Tds. Weng har absolut potential på sikt, men att hon ska vara med topp 10 redan i år är att förvänta sig lite för mycket enligt mig. Däremot tror jag Kristoffersen kan få en riktigt fin placering i år, även om hon inte är med och slåss om segern. Hon är allround och kan troligtvis även ta ett par placeringar på den sista etappen. Hon var tredje snabbast uppför backen ifjol, trots att hon var närmare 2 min efter Johaug. Hennes sjundeplats förvandlas till en fjärdeplats om vi räknar bort Longa, Follis & Majdic som slutat.
Den åkare som var näst snabbast uppför backen ifjol var något överraskande Marte Elden. Hon var en minut bakom Johaug och nästan en minut före Kristoffersen som var nummer tre. Elden gjorde även en riktigt bra masstart på 10 km klassiskt dagen före och avslutade med andra ord Tds på ett fantastiskt sätt. Hennes två sista lopp gjorde att hon kunde avancera till en finfin nionde plats. Bakom henne på en tionde plats kom Astrid Jacobsen, vilket betyder att Norge hade fyra åkare på topp-tio-listan ifjol utan Björgen & Steira. Det säger en del om vilken spets och bredd Norge besitter.
Jag hoppas givetvis på att Kalla & Haag gör ett bra Tds, men jag tror att båda två får svårt att blanda sig segerstriden. Haag är stabil av sig och bör vara med på topp-tio-listan. Kalla måste bli jämnare i sin åkning för att ens kunna utmana Björgen, Kowalczyk och Johaug. Hon tappade otroligt mycket på masstarten ifjol när Johaug och Kowalczyk tryckte på från start. Kalla gjorde många bra lopp ifjol, men jag tyckte aldrig att det blixtrade om hennes åkning.
Istället tror jag Johaug verkligen kommer utmana Kowalczyk och Björgen i så gott som alla distanslopp framöver. Hon har utvecklat tekniken och blivit bra mycket bättre på flacka partier. Nu var det i och för sig loppet efter VM, men att vinna över Kowalczyk i en långspurt, sida mot sida i Lahtis, är riktigt imponerande. Är Johaug 1.30 eller mindre efter Björgen/Kowalczyk inför sista etappen tror jag att hon vinner.
För övrigt måste jag påpeka att det är skönt att det är ett mästerskapsfri säsong i år. Då tänker jag främst på stafetterna då det vore mer eller mindre klart att Norge, Sverige & Finland tog hem medaljerna på damsidan. Vi är fantastiskt duktiga här uppe i Norden, men så mycket mer sporten skulle utvecklas om Tyskland, Ryssland, Italien, Frankrike med flera skulle kunna få fram några yngre talanger, som slår igenom på seniornivå.
Cigge…De Russiske damene var nærmest uslåelig så lenge de dopet seg. Men etter de kjørte seg fast, har de ikke hatt noen framganger. Får håpe for skisporten skyld att de lærer litt mer om treningsmetoder! Men att Tyskland og Italia har ramlet av lasset, er nok vanskeligere å finne en rimelig og god forklaring på ….. dessverre!
En länk som är lite mer långlivad än min förra:
http://svt.se/2.21291/1.2581338/lunchlive_med_vinterstudion_i_morgon
tolsrav:
Precis, ryskorna har haft stora problem. Tchekaleva och i viss mån Ivanova har varit med på topp-tio emellanåt, men vi är ju vana att se ett vassare Ryssland. Stafettlaget är otroligt svagt, även om jag aldrig har förstått mig på deras laguttagningar. Ryssland är enligt mig minst ett snäpp sämre än Tyskland. Då har ändå Künzel lagt av medan Sachenbacher har blivit flera nivåer sämre.
Det är så dålig klass på landslagen för tillfället att ett land som Polen, med endast Kowalczyk, kan placera sig bland de sex bästa natiionerna. För dagens italienska lag har tyvärr ingenting med toppen att göra.
Ett landslag jag tror kan ta ytterligare ett kliv i utvecklingen är USA. Randall, Stephen, Arritola, Sargent & Brooks såg förhållandevis bra ut ifjol. Randall är dock nyckeln till att USA ska få bra placeringar på de få stafetter som körs under säsongen.
Många tar nog för givet att Björgen ska vinna den totala världscupen iår. Men för mig är Kowalczyk ändå knapp knapp favorit. Dom enda jag tror eventuellt skulle kunna utmana dessa två om segern, är Kalla och Jacobsen. Men det är nog nån säsong för tidigt för det än.
Manne:
Vinnaren av Tds lär troligtvis vara vinnaren av den totala världscupen. Jag tror Björgen är starkare än Kowalczyk på det mesta under Tds. Två sprintar och två prologer passar Björgen bättre än Kowalczyk tror jag. Björgen är däremot ett något oskrivet kort i den avslutande slutklättringen. Jag tror att Björgen går ut i ledning och den har jag dock svårt att se hur hon ska släppa. Det mesta hänger på hur långt efter Johaug startar. Jag tror som sagt att hon kan ta en 1.30 på Björgen på sista etappen.
Kalla har fortfarande brister i den klassiska åkningen medan Jacobsen är relativt allround utan att vara med i den främre träffen.
Jag tror Johaug utmanar om segern i de flesta distanslopp under kommande säsong, då hon verkar förbättra sig på de flacka partierna år för år.
Nåja Cigge nog för att inte klassisk åkning varit Kallas melodi så har hon tagit steg varje år jag vill nog avvakta och se hur stora steg hon tagit i just klassiskt innan jag dömer ut henne men favoriterna är dem du nämner.
Cigge… Totala världscupen vinner den som kan gneta ihop mest poäng sett över hela säsongen. Det gäller att prestera bra i Tour de Ski och sen fortsätta prestera utan uppehåll. Att klara alla lopp utan att bli sjuk, och där tror jag Kowalczyk är svårslagen. Men det kan givetvis lika gärna bli Björgen.
Johaug tror jag är för svag i sprint för ha en chans att vinna totala världscupen. Kalla tar poäng i fler grenar.
Sen tar man ofta utvecklingskliven i etapper. Johaug tog ett jättekliv ifjol där många tekniska bitar föll på plats. Jag tror att Kalla kommer att göra ett liknande kliv snart och då är hon mer allround. Men det är givetvis bara spekulationer.
Gunnar:
Okej, om vi säger så här, hon måste göra sina livs lopp om hon ska kunna rå på Björgen, Kowalczyk och Johaug i Tds. Då gäller det inte bara klassiskt utan även i den fria stilen och i sprint. Många verkar överskatta hennes förmåga på den sista etappen, efter hennes fantastiska ryck mot Kuitunen för snart fyra år sedan. Det är tuffare att vinna nu än vad det var då, eftersom toppåkarna är bättre på allt (Björgen & Kowalczyk) eller är helt förkrossande överlägsen på den avslutande etappen (Johaug). Att Kalla ska kunna ta in sekunder och sedan åka ifrån de tre jag nämnde ser jag som otroligt svårt.
Manne:
Visst gäller det att hålla sig frisk. Kowalczyk kör med största sannolikhet allt i vinter, medan Björgen möjligtvis vilar ett par lopp. Björgen är dock vassare på i princip allt kontra Kowalczyk, så jag tror att Björgen vinner Tds, vilket också avgör världscupen enligt mig.
Varken Johaug eller Kalla har någon chans på den totala världscupen. Johaug tar inga poäng i sprint medan Kalla tar för några i sprint och på klassiskt.
Grejen med Johaug är att hon har en helt otrolig uthållighet som hon numera använder sig av på rätt sätt inom skidåkningen. Hon slösar inte bort lika mycket energi som tidigare. Kalla däremot har mer eller mindre varit på samma nivå under flera års tid. Jag undrar om hon rent av inte är sämre än tidigare. Återstår dock att se om hon kan ta ett eller ett par kliv i sin utveckling under säsongen. Jag är tveksam till att hon ska kunna rå på topp-trion, men vi får hoppas på det bästa.
Vad tror ni om Anna Haag iår? jag har en känsla att de kan bli riktigt bra eller så blir de inte allas bra med hennes höghöjds satsning…Kan Maria Rydqvist hålla den nivå hon hade förra året ?kommer Ida I utvecklas än mer på distans? är intressanta frågor
Cigge… Johaug stod också och stampade på samma nivå innan hon tog ett rejält kliv ifjol. Faktum är att hon t.o.m. tog ett kliv bakåt 2010.
Men det är inget konstigt med att stå och stampa på stället innan man går framåt. Snarare är det så det brukar gå till och jag tror som sagt att Kalla snart kommer få en hel del saker på plats.
Jag tror absolut att Kalla är en av dom som kan vinna totala världscupen i framtiden. Men förmodligen inte redan i år.
Jossa… Ja, det var intressanta frågor.
Rydqvist ska bli väldigt spännande att se. Man vet inte alls vad som ska komma…
Men Ida tror jag definitivt tar ett stort kliv.
Manne…Selvfølgelig kan Kalla vinne den totala verdenscupen om noen år. Men det hun har manglet de siste 4 årene er stablitet. Har hun dagsformen inne, kan Kalla slå alle lekende ”lett” på en fristildistanse, mens dag 2, har gnisten og trykket i frasparket vært totalt fraværende! I mine øyne mangler Kalla den stablitet pr dags dato, som eks. Bjørgen og Kowalczyk har…..og skal man du vinne verdenscupen, må løpern være på topp hele sesongen igjennom!
Jag tror också på Ida i år. Hon kommer att vara där Anna Haag var förra året. Alltså en åkare vi kan förvänta in top tio. Hon kommer givetvis inte ligga tip tio hela vintern men jag menar att vi kommer att kunna se henne där vid flera tillfällen.
Manne:
Faktum är väl att, precis som tolsrav säger, att Kalla har haft problem med en viss jämnhet och det även i den fria stilen. Johaug har varit mer jämn av sig, även om de det inte blev alltför många pallplaceringar för hennes del innan föregående säsong. Kalla har visat att hon har potential att åka riktigt snabbt på 10km fristil med individuell start när allt stämmer. När det vankas masstart låser det sig mer eller mindre för henne samtidigt som hon har haft ”problem” med längre distanser. I klassiskt vet vi sällan på förhand vad hon kommer prestera. Emellanåt kan hon vara med högt uppe på resultatlistan för att gången efter hamna mellan 20-25 plats. Åkare som Björgen, Johaug & Kowalczyk är mer eller mindre jämnbra på vad gäller fristil och klassiskt.
Kalla har en hel del att förbättra för att hon i framtiden ska kunna vinna världscupen. Hon har en hel del potential, men personligen är jag något tveksam. En hel del hänger på hur världscupen i skidor kommer se ut framöver också. Blir det än mer sprintbetonat? Blir det tuffare banor? Endast masstarter som gäller?
Personligen är jag för längre lopp. Det verkar som att FIS vill att det ska handla om samma personer på sprint och distans, vilket gör att världscupen ser ut på ett helt annat sätt än förr.
Det ska nämnas att sprintbanorna också har blivit längre och tuffare – allt för att passa de mer traditionella åkarna, vilket jag tycker är synd.
Sedan undrar jag om det är någon mer än jag som vill minska bonussekunderna, drastiskt, i Tds? Jag tycker dessa förstör loppen och gör tävlingen än mer ”ojämn”. Vore det inte roligare om det var några stycken som kunde göra upp om segern i uppförsklättringen istället för att det redan är avgjort innan sista etappen ens har börjat?
Cigge: är väl ändå mkt sällan Kalla i klassikst är mellan 20-25 plats…en gång som tre senaste säsongerna har hon varit 24a..tycker snarare hon är rätt stabil runt placering 10 i klassiskt..hennes katastrof lopp i klassiskt förra året VM 10 km blev hon 11a å TDF 15..
Jag tror att Kalla, om inte den här säsongen så iallafall nästa säsong, kommer att utvecklas åt rätt håll i både klassiskt och masstart. Vi får inte glömma att hon faktiskt utvecklades rätt mycket föregående säsong i dubbeljakten/skiathlon med hennes 2a plats i tds, som hon sedan följde upp bra med en 4e plats i VM och sen har jag för mig att hon även hade en bra placering på samma distans i slutet av världscupen också. Jag tycker att hennes utveckling i just skiathlon bådar gott inför den här säsongen!
Kalla tog ju ett gigantiskt kliv i klassisk sprint förra säsongen. Tycker Kalla är en större favorit än Johaug i TDS. Sen går Kowalczyk att knäcka i slalombacken och Björgen mattas alltid med många lopp i benen.
Sen verkar det också vara nåt med att vinna TDS två gånger. Kuitunen, Kowalczyk, Bauer och Cologna har alla två segrar i touren. Dags för Kalla att ta sin andra seger.
Tror Kalla kommer göra en riktigt bra säsong i TDS kommer hon vara med bättre inför sista etappen i år än förra året sedan åter står å se vad ho kan göra i backen…Tycker hon var jätte jämn förra året men sakande dom där riktigta topparna..
Jossa:
Helt rätt av dig och fel av mig. Det var mest det där klassiska loppet på 10 km i Tds föregående säsong som satt kvar på näthinnan. Att Kalla förbättrar sig på den klassiska tekniken är ett måste för att vara med och slåss i den yppersta eliten och med det menar jag Björgen, Kowalczyk & Johaug. I Tds gäller det för Kallas skulle, utöver 10km klassisk masstart, att vara smartare och tuffare i de sprintlopp som kommer att köras. Jag räknar iskallt med att Björgen, men även Kowalczyk, är högt upp i alla sprintar och prologer, så det vill till att Kalla är vaksam och har en del flyt. Johaugs två bästa grenar kommer i de två sista loppen och blir desto bättre ju fler lopp åkarna får i sig.
Sanna:
Nu kanske inte tremilen under VM är det bästa exemplet, men där orkar Kalla tyvärr inte med den höga grundfarten. Nu var det en fruktansvärt tung bana de åkte på, men jag har känslan av att Kalla inte riktigt orkar högt grundtempo under en längre tid då hon tappade omkring 50 sek på ett par km. Det var dock ett fall framåt som du säger och dubbeljakten i Tds är väl endast 5+5 om jag inte minns fel, vilket borde passa Kalla bra mycket bättre. Återstår att se om hon kan ta det där steget som många av er verkar tro, det skulle glädja mig enormt, men jag fegar lite så länge.
Frans:
Klassisk sprint och 10km klassiskt är två helt skilda saker, vilket du givetvis är medveten om. Jag tycker inte att Kalla är större favorit än någon av Björgen, Kowalczyk eller Johaug. Det är väl mer eller mindre fakta att det endast var Johaug som åkte ifrån Björgen ifjol. Att Kalla ska ta in sekunder och spurta förbi Björgen på den sista etappen, nej det tror jag verkligen inte på. Kowalczyk är ingen raket uppför backen, men hon kommer med största sannolikhet ha ett försprång till Kalla samtidigt som hon minst lika bra uppför som Kalla. Johaug kommer, tror jag, kunna ta in ca 1,30 på en sådan som Björgen uppför. Tycker för övrigt att det är relativt många som övervärderar Kallas styrka på den sista etappen. Hon var 48 sekunder efter Kowalczyk ifjol och inte mindre än 2,48 efter Johaug. Blir Kalla fyra har hon gjort en bra tour och skulle hon kunna nå en pallplats vore det suveränt.
Cigge: är inte heller så övertygad av vad Kalla klarar uppför backen tror hon är klart sämre än Steira Johaug Kawalczyk men kan nog åka jämt med Björgen..var därför jag inte analyserade sista etappen..
Cigge, du har rätt i tre milen i kollen när det gäller kalla, dock menade jag dubbeljakten i vm(men du kanske tog tremilen som ett eget exempel?). Kalla var ju tidsmässigt en bit efter johaug som kom på tredje plats, men just inom den distansen var det ett fall framåt för henne som har haft bra mycket sämre placeringar på dubbeljakten förr.
Man kan ju också ta det lite lugnt och inte dra så stora växlar på vad som skedde under en och samma säsong, den föregående. Eller att dra upp Johaug till storfavorit baserat på ett VM. Alla säsonger ser olika ut, åkare kan missa i form eller sjukdomar. Andra kan ta jättekliv eller falla tillbaka. Att döma ut en OS-guldmedaljör och tidigare vinnare av TdS på förhand är väl bara för dumt. Vi vet inte förrän säsongen startar hur det ser ut.
Enig med Anders, vanskelig å si noe som helst før sesongen drar i gang og styrkeforholdet mellom løperne har satt seg. Allikevel har jeg stor tro på at det blir omtrent slik det var på slutten i fjor. Bjørgen, Kowa og Johaug dominerer, med Kalla, Saarinen, Haag og en hel bunke Norske jenter halsende like bak. Det blir uansett spennende å se om Kalla og Haag har fått orden på skibyttet sitt, det var jo rene komikvelden hver eneste gang i fjor :)
Neithiri: Du skrev: en hel bunke Norske jenter halsende like bak. Tror at dette vil være sesongen Marthe Kristoffersen får sitt store gjennombrudd. Ser ikke bort fra at hun kan matche de tre antatte beste løperne.
Tror att Anna H mycket väl kan bli bästa svenska och slåss om 3:dje platsen med Jouhaug. Hon är riktigt bra i masstarter o skiathlon! Bra i bägge stilarna och är hon i form är hon en duglig sprinter, där förhoppningsvis Emil har hjälpt till att utveckla henne ännu mera(framförallt taktiskt). Vad tror ni om Fessel kan inte hon smyga sig med till en topp placering?(4-8)
Under helt normale omstendigheter blir kampen om sigeren i Tds, stående mellom de 2 store løpere på kvinnesiden pr dags dato, nemlig Bjørgen og Kowalczyk! Så har vi en 5-6 løpere som vil kjempe om 3-plassen. Av de er Johaug, ifølge (enligt) mine berengninger den største favoritten…………
Nethiri…Når du ligger på grensa til nærmest kolaps, som Kalla var under skibytte i Kollen, er ikke skibytte den enkleste arbeidsoppgaven du skal foreta……Som Kalla sa i interju etter løpet, de bomba på der fremme! :)
Vilken intressant sport längdskidåkningen är egentligen om man tittar på antalet utövare i olika länder. Så här innan säsongen drar igång fördelas till exempel de 100 främsta herråkarna (distans) enligt FIS poänglista från 26 oktober:
Nor 18
Rus 15
Swe 12
Ger 11
Ita 8
Can 6
Fin 6
Fra 6
Sui 4
Cze 3
Usa 3
Est 2
Kaz 2
Blr 1
Jpn 1
Rou 1
Svk 1
http://www.langrenn.com/sognefjellshytta-har-skiloeyper.4978473-1743.html
Her er det snø og skispor!
Jomar,
Kanskje, men jeg tviler litt på Marthe, jeg har mer tro på at Steira, Skofterud eller Jacobsen kan ta steget opp og utfordre trioen i toppen.
Hva gjelder TdS, så er det ikke gitt at Marit Bjørgen er en opplagt favoritt som mange tror. Dessverre (får man si) så tror jeg fremdeles et opplegg med mange løp på få dager passer bedre til en sliter som Kowalczyk, enn Bjørgen.
Forskjellen er at i WC så har de gjerne to konkurranser i helga, mens de får flere dager til hvile/restitusjon. Og vi har sett det før, når Bjørgens muskelmasse stivner, så blir den reelt stiv.
Håper selvsagt jeg tar feil, men jeg holder Kowa som største favoritt med duracellkaninen (Johaug) som fremste utfordrer. Deretter Bjørgen/Kalla.
Fabulator, Helt enig med deg.
http://www.expressen.se/sport/1.2605952/ger-upp-varldscupen-redan-fore-premiaren
Defensiv,eller realist?
Cigge… Jag tror också att Johaug kan vinna touren om hon är en och en halv minut efter ledaren inför slalombacken. Grejen är bara att hon var tre minuter och 20 sekunder efter ifjol. Och det är rejält kliv att ta för en som tog ett jättekliv ifjol.
Jag tror mycket på Kalla och jag tror att hon och Jacobsen är dom som ligger bäst till att utmana Kowalczyk och Björgen om totala världscupen och tour de ski i framtiden. Men den här säsongen är det nog för tidigt.
Manne..Jeg tror Therese Johaug er den største utforderen til Kowalczyk/Bjørgen, både i v-cupen og tds. Men det kommer sterke konkurenter bakfra, som fort kan utfordre både Kalla, Jacobsen og Johaug, om 2-3 år.
I første rekke findlands nye skistjerne, Krista Lähteemäki, men også en norsk jente med namn Heidi Weng, som allerede nå viser stor kapasitet….
Tolsrav… Okej, då tror vi olika när det gäller Johaug. Jag tror det krävs mer snabbhet och att man kan en hel del sprintpoäng för att man ska kunna vinna Tour de ski och totala vc. Men enskilda lopp kan hon givetvis vinna och man ska aldrig säga aldrig.
Visst kommer det åkare underifrån, men även dom behöver år av hård träning för att få jämnheten och tuffheten att hålla en hel säsong.
http://www.langrenn.com/ladet-opp-paa-stranda.4978536-1743.html
”Lett”!
Japp-videoen fra You Tube, selvfølgelig!
Manne..Ja, vi får tro det løsner for Kalla snart, hun har jo varit på stede hvil i flere år, i følge meg….
Tolsrav… Lossnar? Hon har tagit guld i dom två senaste mästerskapen. Det räcker väl egentligen att kowa och Björgen slutar så har hon stor chans på torsken redan nu. Men jag tycker hon byggt upp för att ta det där klivet i år eller nästa.
Totalen ska det stå haha, inte torsken. Min mobil gissar själv ibland. Kanske är den norsk eftersom den snöar in på fisk…
Manne..Nei, hadde den vært norsk, hadde den ”snöar” in på olja. ;)Jeg mener fortsatt at Kalla har stått på stede hvil når det gjelder distanseløp, men på sprint har tjejen, kankje, forbedret seg. Men konkuransen blir tøffere og tøffere. Det er bare å titte på tidsdifferanse mellom løperne på distanseløp siste sesong! Men nå står vi foran en ny sesong, og alt kan skje………
Tolsrav… Jo, men man står ofta och stampar lite innan man tar nästa steg. Det gjorde ju t.ex. Johaug i flera år fram tills ifjol. Och jag tror Kalla byggt upp för att ta ett kliv… men som du säger, vi får se.
I övrigt tror jag att Jacobsen och Ingmarsdotter blir årets utropstecken i totala världscupen. Och Rupil och Fessel tror jag blir uppstickare i vissa lopp.
Intressant att några nämner Kristoffersen. Hon är en ypperlig talang. Förra årets resultat är:
6:a Gällivare 10F
32:a Kuusamo sprintkval
23:a Davos 10K
38:a Davos sprintkval
10:a La Clusaz masstart 15F
7:a TdS totalt
13:e Otepää 10K
35:a Otepää sprintkval
18:e Drammen 10K
48:a Drammen sprintkval
15:e Oslo-VM 15DP
10:a Lahti 10K
14:e Falun totalt
Som synes en åkare med relativt hög kvalitet, men måste höja sig ordentligt för att hota topp sex. Till det är hon en riktigt usel sprinter som sällan tar sig vidare från kvalen. Tror nog att Marthe kommer att sticka upp på ett och annat lopp, men kanske får stå på tillväxt ytterlgiare något år.
Ser at Alexander Legkov og Ilia Chernousov har brutt ut av det russiske landslaget for å danne sitt eget privatlag. – De var ikke fornøyd med treningsopplegget på landslaget sier de. Hm, hva betyr dette? At det russiske skiforbundet vil ha ryggen fri om Legkov eller Chernousov blir tatt for doping, da kan de jo bare si at de ikke har kontroll på dem siden de er på privatlag, samtidig som at de gambler på at de ikke blir tatt, vinner grunnet doping, og kan høste ære og laubær? Liker ikke dette i det hele tatt.
Kristoffersen har dock hög fart i sig och med rätt träning och utveckling tror jag hon kan bli relativt bra på sprint.
Jag förstår inte riktigt varför många tror att det ska bli jämnare i år och att fler ska blanda sig i den absoluta täten. Det är faktiskt sällan det sker några större överraskningar på damsidan.
Manne:
Absolut, 3,20 efter är otroligt mycket. Faktum är dock att Johaug endast gjorde två bra lopp under förra årets tds. Hon kommer garanterat inte vara lika långt efter i år då Kowa mer eller mindre kommer dela på alla bonussek med Björgen. Många glömmer bort loppet i Lahtis där Johaug åkte ifrån alla utom Kowa, vilket var minst sagt imponerande. Jag ser faktiskt inte hur någon annan ska kunna blanda sig i kampen om totalsegern i tds. Johaug kommer göra bättre ifrån sig i sprint och prologer än tidigare, det vill jag lova.
Kristoffersen kan säkert bli bra på sikt, men jag menar att hon sällan eller aldrig har visat någon större sprintkapacitet, så hon har mycket att förbättra där. Jämför man med åkare som Lahteenmäki som har lika bra eller bättre distansresultat så är det klar fördel för Krista.
De jag ser som jämnast i alla dicipliner och därför på pappret starkast i en tour är Björgen, Kowalczyk, Kalla, Jacobsen, Saarinen, Lahteenmäki & Haag. Till dessa kommer åkare som är så pass åkstarka att de slår sig in i toppen utan sprintbonusar, såsom Johaug och Steira. Men visst kan Kristoffersen vara med och slåss om topplaceringar, TdS verkar passa henne bra.
Intressant med förra årets resultatlista, om man stryker åkare som slutat ser den ut så här:
Kowalczyk
Johaug
Kalla
Kristoffersen
Lahteenmäki
Elden
Jacobsen
Roponen
Zeller
Saarinen
Östberg
Rydqvist
Anders: Du missa några bra resultat Kristoffersen gjorde inne i dom olika tourena hon var 3a i Obersdorf DP lopp var 5a i Falun Jaktstarten å 3a uppför backen..tycker dom resultaten är värda att vara med när man WC sumerar hennes säsong..
Cigge… Det är möjligt att du har rätt, att Johaug kommer att kunna ta jättemycket bonussekunder i årets tour. Personligen tror jag dock snarare att Björgen och co. kommer att kunna skrapa ihop mer bonussekunder nu när Follis, Longa, Majdic och Genuin slutat.
Nu har jag skrivit vad jag tror. Men jag är sannerligen ingen mästertippare, så det finns ingen anledning att jag breder ut mig mer i detta ämne.
Jag tror inte att Johaug tar särskilt många bonussek, däremot tror jag att Kowa och Björgen kommer ta enhel del av varandra. Vad jag minns från ifjol så tog Kowa hem alldeles för många bonussek. I prologerna tror jag flera kan hota. Hoppas att Falla, Randall, Jacobsen m.fl. har träffat rätt med sprintformen. Återstår att se hur det går, endast spekulationer då det är mycket som kan hända fram till tds. Jag vill bara att tävlingarna drar igång nu. Hoppas på lite mer snö i Beito.
Anders:
Till i år ska Steira, Haag och Björgen in någonstans. Svårt att säga vart, men jag vågar nog lova att de finns med på topp-10 när vi summerat tds. Ingemarsdotter ska bli spännande att se på längre distanser i år. Hoppas även att någon av ungtupparna kan slå igenom.
Mange synes det blir tynt i kvinneklassen når Follis, Majdic og Longa har lagt opp. Det er jeg veldig uenig i. Ser man tilbake helt til VM i Liberec 2009, så er nesten alle medaljevinnerne fremdeles på plass. (Longa fikk vel sølv på 10 km klassisk)
Det er nesten skremmende lite frafall blant kvinnene. Ingen av disse som har lagt opp var noen direkte gullkandidater på lange distanser i mesterskap eller sammenlagt i TdS, så jeg er mer spent på hva Finland, Tyskland og ikke minst Russland får fram av nye stjerner i år og årene som kommer. For det vil de!
Forskjellen mellom 2009 da ”nivået var så høyt og bredden så stor” er at Norge har blitt betydelig bedre enn da.
Ellers er det litt lite snakk om herreklassen:) Jeg har store forhåpninger til at løperne skal bli litt tøffere og kjøre hardt fra start (som i kvinneklassen), så ikke alle massestarter ender i en spurt som involverer +10 løpere. For det er urtrist å se på. Jeg håper i det minste vi vil se en skilnad i år fra foregående år.
fabulator…http://www.youtube.com/watch?v=AS5n8_TGy_E&feature=related
Det har da blitt forsøkt tidligere, og kjøre beinhart, på masstartlopp blant herrene! ;)
@Cigge – Ja, det är lite det jag menar. Steira, Haag och Björgen ska till och det ska väl mycket till om de inte är topp åtta, även om sjukdomar och annat brukar få en del toppnamn att hoppa av eller falla igenom.
@fabulator – Håller med, även om Majdic lämnar ett nog så stort hål efter sig på sprintsidan. Visst är Norge bättre än 2009 (eller framför allt Björgen), men avsaknaden av ett bra ryskt damlag samt en nedgång på de finska åkarna är nog av större betydelse för förra årets dominans.
Damresultaten från Liberec för de som undrar:
30km fristil – Kowalczyk, Medvedeva, Schevchenko
Teamsprint klassisk – (Saarinen, Kuitunen), (Olsson, Andersson), (Longa, Follis)
Sprint fristil – Follis, Randall, Muranen
Double pursuit – Kowalczyk, Steira, Saarinen
10 km klassisk – Saarinen, Longa, Kowalczyk
Så visst är de flesta kvar, men det är ändå en del namn som slutat eller börjat svikta.
Anders:
Ja som vi ser det er i sprint man nok mest vil merke at Follis og Majdic er borte. Her vil nok nye navn dukke opp allerede i år.
Ellers utgjør i grove trekk Bjørgen den store forskjellen målt mot 2009 når hun nå er tilbake der hun hun var i sesongen 2004/2005 – pluss litt til! Johaug har også hatt framgang siden 2009, men det skulle bare mangle da hun kun var 20 år i 2009.
Ellers får man bare håpe russerne skjerper seg og kommer tilbake sterkere i år, enn i fjor. I herreklassen er de jo veldige sterke!
En sak undrar jag….Joel Burman, när ska du dyka upp i kommentarsfälten igen.
Nethiri: Bara för att man är ryss så är man inte dopad. Dessutom tyder det mesta man hör om det ryska landslaget att de fortfarande till viss del lider av det sovjetiska tränigsarvet, dvs att de tränar för mycket och för ineffektivt, inte konstigt om enskilda atleter till slut måste bryta helt. Även om det mest troliga kanske är ekonomiska orsaker.
Anna: Saknar också herr Burman och hans mustiga kommentarer. Ska nog besöka hans blogg och peta på honom lite.. :-)
Tror ni vi klarar full kvot till nästa säsong? Själv är jag tveksam, framförallt vad gäller damer distans. Av fjolårets 9 har 2 försvunnit (Andersson, Norgren) och Mia Eriksson har inte gjort många bra resultat efter Gällivare. Även herrar distans kan bli knepigt. Stafettlaget + Jönsson är säkra poängplockare men i övrigt kan det bli tufft. I sprint lär det bli klart under TdS.
http://www.tv2.no/sport/vintersport/langrenn/her-blir-det-neppe-langrennsaapning-3626463.html
Beitostölen den 1 november 2011!
http://www.storm.no/vaer/verdal
Jomar Blekkås…Mine velpreppa ficherski,som er valla med ”Gallium” venter med lengsel etter den første snøen!:)
Tolsrav: Ser ikke noe lovende ut for skiføret akkurat nå, nei. I fjor på denne tiden var jeg i full gang med skigåingen her hvor jeg bor i Trøndelag. I skrivende stund viser termometeret en utetemperatur på + 12. Får vel bruke ennå litt tid til beinhard barmarkstrening.
http://www.langrenn.com/ny-90-timers-maaned-for-alsgaard.4979593-1743.html
Neithiri..Blekkås..Helmer..Kan til og med 3dje-etappen på det norske stafettlaget være i boks?
http://www.adressa.no/sport/article1720204.ece
Det virker som han gir gjemt f:n, i verdenscupen!
Haha kul att jag är saknad. Jag jobbar dygnet runt just nu med ett produktionsjobb. Men se till att få upp ett tips inlägg så ska jag plita ner facit. Jag reserverar mig dock om det blir rullskidor i bruks. :) kan vi inte tippa top 5 på hela vc för dam resp. Herr också?
Fan vad tuff du är, tolsrav!
Det tog ett tag att inse det, men du är ungefär som en superhjälte. Stålbaggen, eller Tröndertomten. Typ.
Hittade den här intervjun med Hellner, om någon är intresserad(vilket jag tror att ni är) :
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2608327/marcus-hellner-har-blicken-mot-toppen
Tolsrav: Sterke ”papper” från Alsgaard. Tror faktisk at vi har en mann for tredjeetappen på stafettene framover. Thomas har jo stort sett gått sisteetappen på stafettene, men den plassen er vel opptatt for godt nå……
Benke..Nei, da har du nok desverre misforstått. Men derimot syns jeg dine formuleringer, passer meget bra på Petter Northug(superhelt og stålbaggen), men tomten kler best de svenske åkarna!;)
Jomar..Jeg glemmer aldri den makaløse etappen til Alsgaard, under VM-stafetten 2003, da han knuste en ”forvirra” svenske….:)
Tolsrav, själv kommer jag aldrig glömma när Johan Olsson under OS-stafetten 2010 åkte ifrån en förgäves slitande Hjelmeset (m.fl) :)
Jaja, men gammelfarfarn hade ju is i rubben (jobbigt där här med vintersport). Hade aaaaaaaaaaaaaaaaaaaldrig släppt annars…
För visst har Norge aldrig förlorat med likvärdiga förhållanden? Eller mindes jag fel nu?
Där är du ju Burman. Kul! Jörgen, Martin, Oskar, kommer det upp någon slags tipsregelschematråd snart? För vi ska väl tippa i vinter igen? Det var så otroligt kul förra säsongen. Vore fint med en översikt över vilka lopp och hur. VC är ju självklart men Touren och SM, hur tippar vi där och vad ger det för poäng? Vi kan väl diskutera i en tråd.
Sanna…Ja. Hellner har vel stort sett vært borte fra konkuranseidrett,(5-mila i Kollen) i snart 9 mnd. Skal bli intrresant og se, hva han har fått ut av ”hvileperioden….
Benke..Du har helt rett. Norge hadde aldri tapt under like forhold! Men av de 11 siste VM-stafetter, har vi tapt kun 1, så vi er da brukbart fornøyd…..
Gammelfarfarn och sopan Sundby hade tappat ungefär 10 minuter utan snöfall så var iaf glada över att det blev silver.
Ja, det är en onekligen en imponerande period. Likväl är ni så dåliga på OS-stafetter & OS-5-milar. Vad beror det på?
Joel Burman: Välkommen tillbaka!
Anna: Jodå, Skidpeppstipset dras igång snart och börjar med Bruksvallarna! WC (inkl Touren) och SM blir självklara inslag. Ett nytt inlägg kommer snart om det.
Alla: Missa inte starten av Skidpeppstipset, det har visat sig vara svårt att komma ikapp senare då det finns många skickliga tippare här!
Benke…Dårliga på OS-stafetter& OS-5miler. De siste 20 åra , har det vært arrangert 6 OL og Norge vunnet 3 gull på 5-mila og 3 gull på stafetten! Det gir en vinnerfasit på 50%, for begge øvelsene…Det er da også brukbart resultat.
Men inte fullt lika bra de senaste 24 åren… Inte heller de senaste 6 åren…
Statistik är kul att leka med.
Benke..Gammelfarfaren, som du stadig henviser til, har 5 gull fra mesterskap!;) Jeg lurer bare litt på, hvor mange gull har eks. den svenske skikongen Södergren , fra mesterskap…!? :)
Tolsrav… Superkrafter verkar onekligen Northug ha. Får bara hoppas att han börjar bete sig som en hjälte lite oftare också.
Manne..Men den her diskusjon, handla inte om Northug..;)
tolsrav… Det var det här inlägget ja syftade på:
”Men derimot syns jeg dine formuleringer, passer meget bra på Petter Northug(superhelt og stålbaggen)”
Manne…Superhelt og stålbaggen er jo en utsøkt karaktistik av Petter Northug, i forhold til å kalle han en ”GRIS”, som en kjent svensk kommentator ”gafflet ut av seg” under skisportens mekka i Kollen! Bare av den enkle årsak, at han lekte litt med en svenske på upploppet! Enig?
GRIS?!?!?! Svin om jag får be!
JonasE..Svin, er det karaktistik av en meget frustrert svenske, eller en svært dårlig taper ? :)
Ser ut som om Østersund får WC-åpningen,
”Dersom Norge ikke kan gjennomføre V-cuprennet neste helg går rettigheten til arrangementet tilbake til FIS, som dermed vil fordele det på andre arrangører. Etter det NRK erfarer er Østersund i øyeblikket det heteste alternativet og kandidaten til å ta over V-cuprennet. I Østersund er det nå tre kilometer løype og de kan legge tre løypekilometer til med sine 50.000 kubbikkmeter med snø som ligger klar under presenning fra sist vinter.
http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7859842
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2610861/olsson-northug-ar-enda-superstjarnan
Johan Olsson har alltid varit ärlig och öppen. Han har själv ett starkt psyke och liksom alla svenskar hatar han att förlora mot Norge, men han säger ändå precis som det är. Mycket fint av Johan att inte grina som Jonas Karlsson.
Ytterligare ett plus i kanten för dig!
Tolsrav… Jag tycker Jonas Karlssons kritik var onyanserad och lite fånig. Den får stå för honom.
Men jag tycker att Northugs beteende förtjänar kritik ibland. En åkare med hans stjärnstatus borde inte förlöjliga och förnedra klart mindre meriterade åkare efter att han besegrat dom. Han borde inse att han är världens i särklass mäktigaste skidåkare och sluta att sparka neråt.
Manne..http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7556732
Men, publikum elsker grabben, til og med svenskene!
Tolsrav… Givetvis. Men jag förstår inte vad det skulle ha med saken att göra. Att han är älskad rättfärdigar väl inte att han t.ex. förlöjligar VM-debutanter
tolsrav skrev:
Men, publikum elsker grabben, til og med svenskene!
– Elsker og elsker..
I mine øyne har Petter Northug mye å gå på før han blir en riktig løper. Til tross for sine mange medaljer i mesterskap, så er jeg ikke imponert over annet enn spurten hans. Skulle ønske noen av hans seire kom i intervallstart og i fellestart – etter å ha gått i fra i front, og på den måten vist sin overlegenhet.
Men det forutsetter naturligvis at han stiller opp i de fleste løp med intervallstarter. Så jeg venter fremdeles på Petter..
http://www.nettavisen.no/sport/article3267105.ece
fabulator..Hva du mener om verdens beste langrennsløper(i mesterskap) er totalt uinterresant. Undertegnede og det norske folk er mektig imponert over de fantastiske resultatene Petter Northug har prestert i langrennsporet så langt i sin karriere, tross, sin unge alder.(9 gull i mesterskap, vant den totale VC-cupen 2010, og 3 andreplasser i Tds)Hadde du f.eks. kritisert noen av de andre løperne på det norske landslaget, så hadde det vært litt forståelse for dine påstander.
Og hva er egenlig hensikten med det ”vrøvlet” du skriver? Regner med du er norsk statsborger ettersom du skriver på norsk?
fabulator..Hva du mener om verdens beste langrennsløper(i mesterskap) er totalt uinterresant.
******************************
Det var da voldsomt. Dette er et åpent forum, så man kan jo mene hva man vil om Petter Northug. Om det er interessant eller ikke, får andre enn blodfansen bedømme.
Som jeg også skriver så har han tatt mange gull i mesterskap i ung alder. Og han er uten tvil verdens beste – i fellesstarter. Men så er det slik at fellesstarter i herreklassen åpenbart ikke fungerer for å kåre løperen med best kapasitet, slik intensjonen med langrenn opprinnelig var. Dvs. i dameklassen er det stort sett den sterkeste løperen som vinner, mens i herreklassen er det den beste spurteren som vinner. Og det er etter min mening, som langrennsinteressert, en trist utvikling. Og ikke minst er det trasig å se på.
Det gir meg ingen opplevelse å se et tog i fellestarter i herreklassen. Ingen seriøse rykk. De ligger bare der og vokter på hverandre, før Petter stikker i vei to hundre meter før mål og vinner. Forutsigbart og kjedelig. Man vet også at resutatlista hadde sett helt annerledes ut om løpet hadde gått med individuell start. Ingen Gjerdalen på 3 plass på femmila f.eks. Og da snakker vi om en helt annen idrett enn den opprinnelige femmila. Når alle femmiler i mesterskap avgjøres i en massespurt hvor 10-20 løpere kommer til mål samlet innenfor en tidsmargin på ca.10 sekunder, så er det en vits. Og det sportslige ikke ivaretatt.
Det er heller ingen som greier å bortforklare at Northug vinner fordi han ligger i rygg og samler krefter til en spurten – som alltid inntreffer i herrelangrenn. I et renn med individuell start hadde Petter med stor sannsynlighet ikke vunnet. Derfor har gullene en bismak for meg, iallefall. Skulle ønsket de var vunnet med individuell start, eller ved å rykke fra feltet på et tidligere stadium enn to hundre meter før mål.
Nå er det selvsagt ikke PN sin feil at FIS har ødelagt femmila og jeg tror ganske sikkert Petter hadde vært outstanding dersom langrenn gikk som i gamle dager (og spesialisert seg deretter), men hvor var Petter når den eneste distansen i VM med intervallstart gikk?
Her hadde han en gylden anledning til å stoppe kritikken fra alle som tviler på hans kapasitet, men valgte ikke å gjøre det. Merkelig.
Det er vel ikke noe merkelig i det? Han prioriterte de distansene han og støtteapparatet anså som mest sannsynlige for å vinne, og som du og alle Northug-elskere også skjønner, så er sjansen for å vinne mindre i en intervallstart.
Ingen har benektet det. At han likevel KAN vinne en intervallstart, er åpenbart. Men sjansen er mindre.
Tror for øvrig han driter en ganske lang en i ”kritikken fra alle som tviler på hans kapasitet”.
Det var nok derfor PN prioriterte den ”prestisjetunge” sprinstafetten framfor 15 km klassisk med individuell start.
Men det tar seg ikke særlig bra ut for en som påstås å være verdens beste..
Ellers, noen formeninger om at alle 50km i mesterskap avgøres på massespurt? Bør manndomsprøven gjennomføres slik?
http://www.youtube.com/watch?v=AS5n8_TGy_E&feature=related
fabulator..”men så er det slik at fellestarter i herreklassen åpenbart ikke fungerer for å kåre løperen med best kapasitet” Du som betviler Northugs kapasitet. Hvor var kapasitetløperne under den her 5-mila?
Piller Cottrer sier i intervju med Dag E Perdersen, at dette var den hareste 5-mila han har gått (og han har gått en del 5-miler) også den vinner Northug!
Så hva du forbinder med ”ordet” kapasitet – er for meg vanskelig å fatte.
Jeg er av den formening at variasjon er av det gode. Men generelt synes jeg løp med fellesstart er morsommere å se på enn intervallstart.
Likevel lever hvert renn sitt eget liv, og det finnes både spennende og uspennende renn i begge sjangerne.
Jeg skjønner veldig godt at det føles trist å oppleve at den typen renn man selv setter mest pris på, og som oppleves som ”ekte” langrenn, blir sjeldnere og sjeldnere.
Men denne diskusjonen er vel snart utgått på dato?
”Men denne diskusjonen er vel snart utgått på dato?”
jepp, det er ikke noe å gjøre med, rennprogrammet er som det er og kommer sikkert ikke til å forandre seg noe spesielt. Fint at 30km intervall er innført i Davos, men noen videre forandringer tror jeg ikke noe på da det virker som om flertallet ønsker langrennsporten akkurat slik den er nå…
Jag är ingen masstartsmotståndare, men femmil är en sällsynt dålig distans att köra masstart på. Den är endera för lång eller för kort för att ge möjlighet till fler scenarier än klungspurt.
Problemet är ju att FIS inte brydde sig särskilt mycket om det sportsliga när man införde masstarten. Hade man gjort det hade man testat sig fram vilka distanser som passat bäst för masstart. Istället valde man femmilen för att (förmodar jag) dra nytta av den goda pr som femmilen hade.
Givetvis behövde skidåkningen förändras. Men jag tycker FIS tagit för lite hänsyn till det sportsliga när man genomfört sina förändringar. Något som exempelvis Tour de Ski är ett lysande exempel på.
Från Kershaws blogg, tre längdåkare delar lägenhet, packar och städar upp efter sig:
http://www.devonkershaw.com/default.asp?mode=newsstory&id=149