Är norskorna ovanligt överlägsna?
Bild: statisticalskier.com
Många har häpnats över Norges dominans på damsidan hittills denna säsong. Så även Joran på statisticalskier.com, som genast drog fram lite statistik över ämnet. Är detta något unikt? Har norskorna varit så här bra förut? Finns det någon annan nation som varit lika dominerande?
Det är några frågor man får svar på om man tittar på grafen ovan som visar antal topp-tioplaceringar i de sex första loppen per säsong, per nation (mindre nationer exkluderade). Som ni ser har Norge aldrig varit så bra som de är i år. Dock har de alltid haft en ganska stark ställning i toppskiktet. Några som däremot tappat rejält är ryskorna. Kan det vara den förbättrade dopingkontrollen från och med Lahtis-VM som ligger till grund för ryskornas markanta försämring eller såg vi ett generationsskifte då, vad vet jag.
Vad jag dock vet är att Sverige aldrig varit så här bra som vi varit de senaste tre säsongsinledningarna. Fantastiskt!
Till sist, hade norskorna haft denna dominans även om så många toppåkare slutat förra säsongen? Som ni ser finns det inga italienska eller tyska topp-tioplaceringar med alls i årets stapel. Lägg sedan till Petra Majdic. Vi hoppas att det blir lite jämnare i toppen framöver. Annars behöver ju Norge inte ha NM, räcker med ett världscuplopp.
Det italienska damlaget är fullständigt utplånat (Follis, Longa och Genuin har slutat, nu bara ”blåbär” där efter en lång gyllene period för dem). Tyskorna är helt borta, vad har de sysslat med? In med Neuner där!
Ganska avslöjande att ryskorna var så stora före Lahtis och minskade markant efter det…
Det som är mer anmärkningsvärt är rysskornas dominans vilket skriker DOPNING under hela 90 talet men även under 80-talet. Jag undrar hur många medaljer dem rena nationerna främst Norge och Sverige skulle ha utöver dem vi har.
Både Östtysklnd och ryssland har ju nio av tio medaljer som bara skriker fuskdopning och troligtvis finland under större delen av 90-talet.
Jörgen. vad är de som säger att Neuner skulle göra de så bra? tycker folk här har så lätt att halka in på skidskyttar ..att dom skulle vara så bra skidåkare..visst vet att Berger var fyra i permiären..
Dopingen var stor i ryssland helt klart sedan var den nog nästan likastor i finland åxå tyvärr..
Jörgen; Glöm Neuner!!!!
Tror mera på Helene Jacob, just nu rankad 1;a bland 92;or men lika mycket på Theresa Eichhorn som åkte bra i Pokljuka förra helgen.
Vann lördagens 5 km klassiskt med dryga halvminuten.
I somras talade jag med en rysk orienterare som berättade att hans mycket lovande släkting som åker längd blivit testad Out-of-competition.
Låter som man är på rätt väg.
Neuner ska ju dessutom lägga av. Det viktiga för Tyskland är att få igång Sachenbacher. För Ryssland att få fjolårets enda klassåkare Tchekaleva skadefri.
Vilka tillgångar Statistical skier och Jan från WorldofXC är. Det är mumma.
Inget ont om Skidpepp heller!
Hoppas det blir ännu bättre motstånd i damklasserna framöver..
Kolla även inlägget innan på Statistical Skier (”Davos Recap”) där ser man att amerikanskorna flyttat fram positionerna, vilket också nämnts i trådarna här på Skidpepp.
Randall var etablerad sedan tidigare och har nu fått sällskap av Brooks och Stephen. Om Bjornsen eller Sargent tar ett steg till har de ett stafettlag att ta med i beräkningen (bakom Norge).
Denne burde vel ligge i en annen tidligere tråd her inne, men…
http://www.dagbladet.no/2011/12/15/sport/langrenn/petter_northug/ski/19425950/
Petter Northug legger bevisst på seg rundt fem kilo om sommeren.
– Jeg blir sterkere og venner muskulaturen til å bære en tyngre kropp enn på vinteren. Det er det som er planen bak det. Jeg gjør det hvert år, sier Northug
Kul statistik! Det tydliga är alltså att Norges dominans till stor del beror på att Ryssland, Italien och Tyskland gått bakåt.
Att ryssland är så mycket sämre nu handlar inte bara om doping tidigare. Nu satsar unga på helt andra idrotter i Ryssland, skulle man göra motsvarande diagram för t ex tennis, så skulle det ju resultatet vara rakt motsatt mot skidåkning.
Har kollat lite på hur pallplatserna har delats ut mellan olika nationer. Totalt 60 pallplatser, inklusive stafetterna och etapperna i Kuusamo, dock inte sprintkval.
NOR 31
SWE 10
RUS 7
USA 3
FRA 2
ITA 2
SUI 2
CZE 1
FIN 1
KAZ 1