Olsson vs Ibra på Idrottsgalan
Idag släpptes nomineringarna till alla priser utom Jerringpriset till Idrottsgalan. Johan Olsson är nominerad i tre kategorier (manliga idrottare, prestation och i stafettlaget) vilket är stort. Han ställs mot Zlatan Ibrahimovic som också är nominerad i årets manliga samt prestation.
Hur tror ni det blir? Jag tror helt klart Olsson tar hem årets prestation eftersom det han gjorde i vintras är nästan definitionen av prestation. Slår man upp ordet i ordboken är Olsson garanterat där.
Stjärnskottet Stina Nilsson är nominerad i årets nykomling. Oklart hur hårt motståndet är? Gamla tränaren Arild Monsen är nominerad i tränarkategorin.
Sen vore det mycket roligt om Tove Alexandersson tog hem priset i kategorin kvinnliga idrottare eftersom hennes år har varit helt bissart bra och orientering förtjänar mer tid i ramljuset!
ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE
Tove Alexandersson – orientering och skidorientering
Abeba Aregawi – friidrott
Emma Johansson – cykel landsväg
Sarah Sjöström – simning
ÅRETS MANLIGE IDROTTARE
Zlatan Ibrahimovic – fotboll
Johan Olsson – längdskidor
Henrik Stenson – golf
Henrik Sedin – ishockey
ÅRETS LAG
Lag Niklas Edin – curling
Stafettlaget, herrar – längdskidor
Tre Kronor – ishockey
Landslaget, damer – fotboll
ÅRETS NYKOMLING OCH LILLA BRAGDGULDET
Jonna Adlerteg – gymnastik
Irene Ekelund – friidrott
Stina Nilsson – längdskidor
Johannes Skagius – simning
ÅRETS PRESTATION
Abeba Aregawi – friidrott
Johan Olsson – längdskidor
Henrik Stenson – golf
Zlatan Ibrahimovic – fotboll
ÅRETS LEDARE
Arild Monsen – längdskidor
Pär Mårts – ishockey
Lotta Neumann – golf
Pia Sundhage – fotboll
Kandidaterna till Jerringpriset offentliggörs 21 november.
Ok, här är mina tips
ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE
Sarah Sjöström (två VM-medaljer i global idrott, varav ett guld smäller högst). Hoppas dock på Johansson.
ÅRETS MANLIGE IDROTTARE
Johan Olsson
ÅRETS LAG
Damlandslaget, fotboll. Hockey-VM är ett skämt numera men det kanske juryn inte bryr sig om och då vinner hockeyherrarna pga guldfaktorn.
Årets nykomling
Irene Ekelund Tveklöst, Nilsson dock klar ”tvåa”
ÅRETS PRESTATION
Johan Olsson Som Oskar skriver – en no brainer.
ÅRETS LEDARE
Pia Sundhage
Lite synd om Stenson inser jag som blir utan med mina förslag. Har ju gjort en fantastisk höst.
Vad har Zlatan gjort för att nomineras? Misslyckats en 12:e gång i CL. Vunnit franska ligan, tycker Petter Öströms VM-guld i kanot väger mycket högre. Också herrstafettlaget, varför valdes de? Tycker damerna hellre skulle haft den nomineringen i så fall, eller alpinlaget som tog silver trots en långt sämre rankning. Men det borde bli 3 priser till Olsson, manlige, prestation och bragdguldet, kanske också Jerringpriset.
Håller med, lite underliga nomineringar här och där. Skulle vilja veta vem/vilka som ligger bakom konstigheterna
Stina Nilsson borde väl gå före Irene Ekelund..Stina prestera JVM Guld och inte minst 5a på VM tycker jag väger tyngre än vad Irene Ekelund presterat…
Per: Är överens med dig förutom vad gäller manlige idrottare. Tippar att Zlatan tar hem det priset igen.
Tror och hoppas däremot på att Johan Olsson vinner Jerringpriset, det finaste priset.
Ekelund tävlar i en global idrott, vann guld på ungdoms-VM, presterade den näst bästa svenska (senior)tiden någonsin på 200 m och satte svenskt rekord på 200 m inomhus. Tycker nog det smäller lite högre.
Kanske Stina Nilsson borde få priset kan vi tycka men misstänker att friidrotten kan komma att ”kompenseras” pga Olsson (längd fått ett pris) och Aregawi (gick miste om pris)
Fast det skulle de aldrig erkänna officiellt förstås.
Ha ha förstår varför Norrmännen på forumet kommer med konstig info när deras journalister som förser dem med fakta håller denna nivån…… ;)
http://www.expressen.se/sport/fotboll/landslaget/bisarra-fragan-som-helt-stallde-zlatan/
Per,
”Ekelund tävlar i en global idrott, vann guld på ungdoms-VM, presterade den näst bästa svenska (senior)tiden någonsin på 200 m och satte svenskt rekord på 200 m inomhus. Tycker nog det smäller lite högre.”
Håller med. Inte bara lite högre, mycket högre.
Och Zlatan fortsätter att vara en av dominanterna i världens största sport, det räcker långt. Skulle tippa att svenska folket generellt tycker att hans 4-0 mål mot England är en större prestation än Olssons VM-guld. Så han får nog Tom & Jerry-priset.
Tycker VM 5a o JVM Guld för Stina är större…visst friidrott är så klart mkt större idrott..sett till årsbästan så är Irene Ekelund 97 på 100m å 55 på 200m är de bättre än att vara 5a på ett stora VM?? ..de ska alltås vägas mot Stinas femte plats..
rent hopplöst att värdera idrottsliga prestationer mot varandra i olika idrotter.
Olsson är ju given för årets prestation (och Jerringpriset!) men jag undrar hur resonemanget gick kring nomineringen av stafettlaget – på vilket sätt skiljde sig deras prestation från damernas?
Att stafettdamerna inte blev nominerade beror helt och hållet på gubbväldet
Tour de Ski blir intressant på herrsidan kommande säsong, ingen Cologna eller Hellner från start och frågan är om inte även Legkov står över med tanke på hemma-OS? Då blir det promenadseger för Northug för vem ska annars vinna? Halfvarsson?
Sen kan det diskuteras om varför man kör touren när hälften av världseliten kommer stå över.
Undrar lite om vad motiveringen av herrstafettlaget är, förstår inte den. Visst, det vore ju kul med ett pris. Men vad var det för speciellt med den? Ett VM-silver visserligen, men det var ju dels en vallabom och så var det en liten pojke som talade vitt och brett om taktiken före loppet, bör det premieras? De finns väl andra VM-silver som förtjänar ett pris bättre? Blev ju liksom 6 stycken…
Damlaget i fotboll då?
Nu får du lägga av med ditt ständiga hackande på Halfvarsson Aliide. Härskartekniker är dåliga nog mot någon som kan svara på det men i ett anonymt nätforum suger det ännu mer. Orkar verkligen inte läsa sån’t resten av vintern. Det har ju varit en diskussion om Haag och det här är inte bättre.
Ida kom inte med och varför Monsen ska va med förstår jag inte heller.
Halfvarsson har lätt för att sticka ut den berömda hakan och då blir det inte roligt om man inte uppfyller förväntningarna som man lagt på sig själv.
Nej tänk vad mycket bättre om alla skidåkare körde på Aliideäs förlorarinställning med att lägga ribban på marken för att aldrig riva och slippa bli besviken. Varför gjorde inte Wassberg det? Ylade om att han skulle bli bäst i världen redan som 20-åring. Vilket misstag!
Det där med VM-stafetten håller jag med om var onödigt snack men att gnälla på att killen har ambitioner är sorgligt, bittert och skrattretande.
Han var som sagt 6 ett par gånger på VM så vad ska han satsa på i OS? Femma? Löjliga pessimistfasoner från er.
En vinnartyp höjer förväntningarna på sig själv och om det inte funkar kommer man starkare tillbaka. Att inte ha utåtriktade ambitioner för att vara rädd för att inte uppfylla förväntningarna kan förlorare som aldrig nånsin kommer bli något få hålla på med.
Jonna Adlerteg kommer såklart ta årets nykomling, silver i EM för första gången på 50 år.
Är rädd för att min ton är mer realistisk. Skulle bli mycket glad om han tog brons i nåt lopp. Nån vinnartyp är han inte än.
Håller med Jonna Adlerteg måste ligga riktigt bra till…
Knut…”nån vinnartype är han inte än”.. Når man trener 800/1000 timer i året, som de fleste langrennsløperne på elitenivå ligger på idag, er selvfølgelig målet å bli verdens beste.
Når Halfvarsson står på startstreken i Sotsji er det kun gull som er lagret i hans hode. I følge meg har han den perfekte innstilling som utøver for å kjempe om den gjeveste medaljen i OL….Hans motto er: Jeg skal slå Petter!
Herlig innstilling!
Tolsrav; Minns vad jag sa , ev top 5
Ser bara en klar favorit till utmärkelse i sin kategori och det är Johan Olsson. Ingen kan ju kalla hans VM-guld något annat än årets prestation.
ÅRETS NYKOMLING OCH LILLA BRAGDGULDET: bör gå till Irene Ekelund, eftersom Stina Nilsson slog igenom redan 2012.
Tycker inte att Zlatan skall ha någonting. Visst, han är ruggigt bra på att göra mål men nog sätter jag Olssons grej före.
Gör inget om Pia Sundhage får priset som årets ledare.
Jerringpriset till Olsson också!!
Sen är det väldigt luddigt.
Gillar Halfvarssons inställning. Man måste ha höga mål och träna där efter för att kunna lyckas. Tiden får visa vad det blir.
Vad andra gör kan man inte påverka.
Det är väll inte en slump att Northug kommit dit han är, eller Olsson. Nog f-n har dom tränat och haft höga mål.
Jag tycker också att Calle har rätt inställning. Men det kan ändå vara klokt att hålla sig lite kall och behålla sina ambitioner för sig själv tills man är säker på att det finns en möjlighet att man kan nå ända fram. Jag tror aldrig Petter vågat vara så kaxig om han inte varit genomsäker på att han kunde spurta ner vem som helst.
Så när Kalle har spurtat ner Hellner 8 gånger av 10 på träning så kan han börja snacka om att utmana Petter. Men innan dess bör han ligga lågt. Vilken tomte som helst kan ju säga att man ska spurta ner Petter, men det blir ju bara patetiskt när man sen är chanslös när det väl gäller.
Det glöms så lätt – i synnerhet på denna blogg – att det gnälldes på Johan Olsson i många år, för att han stack ut hakan och sa att han ville vinna, men sällan följde upp med några större prestationer. Låt Calle ha höga ambitioner.
Olsson gjorde det bra men det gjorde Aregawi också i en mycket större sport
Knut, rubrikerna efter femmilen löd:
”Olsson gjorde det omöjliga möjligt”
http://mobil.dn.se/sport/johan-esk-johan-olsson-gjorde-det-omojliga-mojligt/?brs=d
Jag tycker nog det är större än en person som genom hela sin karriär sprungit mycket snabbt och vunnit åtskilliga gånger, skillnaden nu var att hon sprang för Sverige. Om Northug skulle få för sig att flytta och börja åka för Sverige och återigen spurtade ner samtliga, skulle han då få pris för bästa prestation? Jag anser inte riktigt det.
Aliide; Olsson gjorde en bragdlopp inte tu tal om annat men om man ska jämföra olika idrotter får man problem.Journalisterna har ett stort ansvar att förklara skillnaderna mellan prestationerna.
Tittar man på expressens undersökning idag så leder J Olsson både.. Årets prestation o Årets manlige idrottare..
Ingen i vennegjengen er interessert å diskutere langrenn og skisport på nåværende tidspunkt, kun SJAKK som gjeller i lille Norge nå.
Och i Sverige snackar vi fotboll, Tolsrav! Zlatan mot Ronaldo ikväll! Dom andra 20 spelarna på planen behövs inte, dom kan stanna hemma eller gå på disco.
Gabriel..Petter Northug&Co er bare smågutter, sammenlignet med giganten Zlatan. Over 2 kamper fikser han vm-plassen ”lett” for Sverige!
Olsson måste ha dragit en suck av lättnad efter ha sett Ibrahimovics slätstrukna insats igår.
Det som gladde mig mest i idag i Mounio var att Victoria Carl Tyskland vann juniorklassen med hela 21 sekunder före Rysslands Anastasia Sedova.
Trea ytterligare tre sekunder efter Finlands Katri Lylynpera.
Zlatan blir inte utan pris, det är nog en sak som är säker. Han har gjort sin främsta säsong någonsin och blir bara bättre för varje år som går. Tippar på att vi hittar Zlatan topp fem i världen för 2013 när Ballon d’Or ska delas ut i början på januari.
Jonna bör i mina ögon vara klar favorit till årets nykomling, medan Johan bör ta hem årets prestation.
För övrigt längtar jag något enormt efter att den ”riktiga” säsongen sätter igång.
Ohlssons får pris för årets prestation men han rår in på Stensson som årets idrottsman och Stina Nilsson har inte en chans mot Irene Ekelund.
Monsen får stryk av Pia Sundhage.
Om inte Henrik Stensson vinner årets manliga idrottare efter dagens uppvisning är det skandal. Okej, även om Olsson gjorde en grym 5-mil så har Stensson varit världens bästa golfare i år och det är stort när vi pratar om en världsomspännande sport! Olsson bör självklart vinna årets prestation och även bragguldet!
Tror inte dagens insatser räknas till idrottsgalans vanliga priser, som prestation och bästa manlige. Tror det räknas 1 nov – 31 okt
Jag lånar Pers layout. Här är mina tips.
ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE
En av de svårare kategorierna. Aregawi är bäst i den största idrotten och borde väl få den, men jag hoppas också på Emma. Hade det inte varit för Marianne Vos hade den varit gjuten för Emma.
ÅRETS MANLIGE IDROTTARE
Tycker den borde gå till Zlatan, med Stensson som outsider. De två är så mycket större internationellt sett än exempelvis Johan. Henrik Sedin borde de givit priset för länge sedan, men ingen hockeyspelare har väl fått priset och då har ju Foppa och Lidas haft okej säsonger…
ÅRETS LAG
Länge sedan det var så här dåliga prestationer för lag känns det som. Borde ha gått till bröderna Sedin för att de gjorde ett halvdant lag till världsmästare.
Årets nykomling
Irene Ekelund. Tycker det är lika självklart som årets prestation.
ÅRETS PRESTATION
Johan Olsson. Jag skulle kunna titta på loppet varje dag. Både bra och dåligt att det var just femmilen :).
ÅRETS LEDARE
Pia Sundhage. Också rätt så självklart. Kanske inte så mycket för vad hon gjort för det svenska damlandslaget men för vad hon gör för damfotbollen.
Tror också att Johan får både Jerringpriset och Bragdguldet. Något som han också förtjänar.
Bragdguldet har haft några konstiga vinnare på 2000-talet men här gör de nog inte bort sig.
Bör inte vinnare av största titeln i olika sporter rankas rätt högt vinna VM oavsett om idrotten är mindre så har dom ändå vunnit de största i sin idrott ??…vinna penningligan i Golf är väl lite som att vinna WC i skidor och sedan inte vinna någon av dom största tävlingarna…kanske dålig jämförelse…vinna Franskaligan är bra men hur bra finns ju en del ligor som rakas högre?
Lars Lagerbäck har gjort de jätte bra med Island varför är han inte nominerad ? de borde väl ni som håller fotboll så högt tycka är underligt ?
Årets nykomling måste i år vara tuffare än någonsin?
Adlerteg har tagit internationell mästerskapsmedalj, första för Sverige sedan Kristi födelse ungefär.
Nilsson har alla koll på här. 2guld JVM, VM-final. Dock slog Stina igenom redan året innan med JVM-guld och Bislett-loppet.
Ekelund har slagit svenskt rekord, vunnit UVM och slagit sig in på den internationella sprintarenen i friidrott. Med all respekt, men det ÄR de facto mer globalt och större konkurrens än längdskidor. Även om Nilsson varit i VM-final och inte Nilsson varit det.
Skagius verkar ha blivit bortglömd här inne. Men egentligen är han lika stark kandidat som de övriga. Efter decennier med bara Nystrand och Frölander på herrsidan som stora affischnamn har Skagius nu SLAKTAT svenska rekord, vunnit Junior-EM i sommar (tidigare också Ungdoms-OS), och dessutom simmat VM-final i långbana i somras. Och simning är inte riktigt i klass med friidrott globalt och medialt, men definitivt en större sport än skidor.
Men…samtidigt kommer ju alltid diskussionen in om man ska ta hänsyn till storlek på sport?
Ska herrlandslaget i fotboll få pris bara för att de lyckas kvala in till ett mästerskap? etc etc.
I övrigt tror jag dessa kommer få pris:
Årets kvinnliga:
Sjöström
Årets manliga:
Stenson (Olsson förtjänar det, liksom Zlatan. Men Stensons bedrifter måste prisas)
Årets prestation
Olsson
Årets lag
Damlandslaget
Årets nykomling
Ekelund (men som jag sagt ovan, alla 4 skulle kunna få)
Årets ledare
Sundhage borde väl få det.
Jerringpriset
kommer stå mellan Olsson och Zlatan.
”Men…samtidigt kommer ju alltid diskussionen in om man ska ta hänsyn till storlek på sport?”
Ja men tar man inte hänsyn till storlek på sport och konkurrens så kan det dyka upp någon stjärna i någon pyttesport, typ isjakt eller liknande, som knappt några andra utövar och som ska konkurrera med Zlatan om årets manliga idrottare.
Jag tycker det är självklart att man väger in hur pass stor en idrottare är i ett internationellt perspektiv.
Gabriel: är de så stort att vinna franska ligan å skytteligan där? visst är de bra men är de värt att bli årets bästa idrottare? finns fortfarande ligor som rakas mkt högre..tycker Olssons guld håller bra mot de även Stensons prestationer
nu fanns de väl ingen nominerad från isjakt eller så liten sport..
Jossa, Zlatan ensam är större internationellt än alla vintersporter i OS tillsammans. Det spelar ingen roll vart i världen du åker, alla vet vem Zlatan är. Från en liten by Kongo till en småstad i Kina till storstad i Mexico.
Men om du tycker att ifall vi får fram en världsstjärna i rodel och denne tar ett VM-guld så ska dennes prestation rankas högre än det Zlatan gör, så visst.
Zlatan dominerar i det absoluta toppskiktet i världens största sport. Om du inte fattar hur stort det är så är det sorgligt för dig, för vi kommer aldrig igen vara med om det.
Men något vi däremot kommer vara med om många många gånger är svenska VM och OS-guld i längdskidor. Så det är inte så märkvärdigt. Även om det är kul när det inträffar, så klart. Men ska man vara objektiv så är detta fakta.
Alltså fotboll är klart störst de vet nog alla och att Zlatan är otroligt bra..men hur stor prestation är de att vinna franska ligan o skytteligan typ nr 4-5 i värden bland ligor..
Ska inte priset gå till den som gjort bästa resultat ? vem som är mest känd värden över ska väl spela mindre roll…
Gabriel, säg inte det. Minns åttiotalet, och det finns ingenting som säger att det inte kan upprepas. Det pågår nu en period av generationsskifte, och det mullrar underifrån. Det går bra för juniorerna.
Aliide, du menar att vi skulle få se någon svensk på Zlatans nivå igen?
Det är väl ändå så att både längdskidor och orientering måste ses som ”pyttesporter” jämfört med fotboll och konkurrensen för att bli bland de bästa i världen där är generellt hårdare. Med det sagt förstår ju jag, som har längdskidor som min favoritsport, att det är oerhört tufft att bli världsmästare där också.
Aliide: Vem menar du under 80-talet var nära den klass Zlatan håller?
Med framtiden kan man ju aldrig veta, framgång föder ju generellt framgång.
Zlatan är en stjärna i en lagsport vilket betyder att han är beroende av lagkamrater för att göra bra ifrån sig. När inte detta sker som senast mot Portugal står han sig slätt. En idrottare i en individuell sport har bara sig själv att falla tillbaka på.
Så vad är lättare att värdera utifrån prestation?
Knut: Om man tittar tillbaka på sådana här priser så har det sällan gynnat lagidrottare, då deras prestation blir mycket svårare att mäta, alltså är det lättare att ge priset till en individuell idrottare.
Ove Kindvall fick ju bragdguldet 1969, såvitt jag vet är det senaste gången en lagspelare fick priset själv.
Jag vet inte riktigt vad man kräver att Zlatan skall göra i sådana matcher som den borta mot Portugal, flytta neråt i plan och hämta bollen och sen dribbla av hela Portugal.
Räcker det inte med fotbollsgalan och guldbollar och allt vad det heter, och andra sporter kan få komma fram på Idrottsgalan? Tex en sport som skördade flest medaljer till Sverige under senaste OS och som kom hem med en hel del efter VM. Och alla räknar med att längdlandslaget kommer skörda en hel del även under Sotji. På så sätt är Längdskidor en stor sport. Och hur många motionärsåkare finns det inte? Hur många ställer upp i Vasaloppen? Och hur många är aktiva i skidklubbar runt om i Sverige?
ivve; att Ove fick den utmärkelsen berodde nog mest på bristande konkurrens. Sen gick det inte så bra för Sverige på vm året efter
Bragdguldet tilldelas generellt utövare som vunnit dom största titlarna under året i sin sport. Detta gäller även lagidrottare. Ska Zlatan få bragdguldet bör alltså hans lag lyckas och han själv utmärka sig samtidigt. Att glänsa när laget förlorar brukar inte räknas i bragdguldsammanhang. Skjuter han Sverige till VM imorrn är han helt säkert en kandidat, men troligen inte annars.
Knut: Jag håller nog med på bristande konkurrens. Detsamma gäller väl lite när Helena Ekholm fick det 2009. Då gjorde hon ju något som Magda gjort hur många gånger som helst.
Manne: Förra årets bragdguld gick ju exempelvis till en silvermedaljör när det fanns guldmedaljörer från samma mästerskap.
Aliide: Jag gillar tanken på en gala där man mäter mellan olika idrotter, även om vissa idrotter har egen gala. Fotbollsgalan känns väl för övrigt helt ointressant som gala, och den här är i alla fall något bättre. Jag hoppas idrottarna mest bryr sig om bragdguld och Jerringpris och inte de andra prisen. :)
Ivve… Absolut. Förra årets bragdguld gör att jag har lite mindre förtroende för bragdjurryn. Det enda Os-guldet borde ha premierats.
Givetvis är det olika konkurrens från år till år. Tobias Fredriksson vann os-guld och -brons 2006, men var inte ens bland dom 15 (?) som nominerades till Jerringpriset.
1957 fick dan Waern bragdguldet på några satta svenska rekord inom friidrott. Svåröverträffat.
Manne: 2006 var ett lite lustig år på det sättet. Jerringpriset till Susanna Kallur samtidigt som vi gjorde ett väldigt bra vinter-os. Här vann Kallur på att hennes karisma. Bragdguldet kändes lite som Anja fick för lång och trogen tjänst, även om hon gjorde ett mycket bra OS så kanske det hade känts rätt med Björn Lind, eller till och med Anna Dahlberg/Lina Andersson. Ser man på vilka Dahlberg/Andersson slog i den finalen är det brutalt bra. Men det finns förstås alltid folk som kommer ifrågasätta jurybeslut, precis som jag :).
Knut: Friidrott är ju minst sagt överrepresenterat. De gångerna fotboll har fått vet jag inte om det känts glasklart. 82 och 87 känns som år när fotbollen borde varit nära, men 87 var väl ett riktigt bragdguldsår.
Eller när Mats Wilander vann 3 av fyra grand slam 1988 och avslutade året som världsetta utan att få bragdguldet. Visst var Tomas Gustafsson grymt värd priset. Men idag är det nästan omöjligt att ens föreställa sig Wilanders bedrift i en världssport som tennis.
Förövrigt vann ju Edberg den fjärde grandslamen det året. Det var tider det!
Knut… Jo, men ett bragdguld slår ditt exempel. Agne Simonssons pris för två mål i en vänskapsmatch.
Jossa, att vinna skytteligan i franska ligan är oerhört stort.
Aliide, Antal motionärer inom fotbollen är också oerhört många, från division 3 och neråt till korpnivå.
Jag älskar verkligen längdskidor, men sett till antal utövare och global omfattning, så är det som Stensson och Zlatan gjort såklart mycket större i ett världs-perspektiv. På samma sött kan man inte jämföra en dammedalj i fotboll med en herrmedalj i fotboll. Konkurrensen är så mycket större på herrsidan.
Om man inte inser att det Zlatan gör är en otrolig prestation så får man nog bredda sitt perspektiv en aning.
När man jämför prestationer i en sådan här typ av gala, så måste man ju såklart ta hänsyn till hur många utövare det finns. Vad är störst bedrift? Att vara topp fem i en sport med 100 miljoner utövare. Eller att vara nummer ett i en sport med 1 miljon utövare? Såklart jättesvårt, det är ju smaken som avgör, men man måste ju även vara nyanserad och se prestationen i sig och inte stirra sig blind på sin favoritsport.
Paul: skytteligan är alltid bra att vinna så klart,,,men hur bra är frågan ? om de är så bra att vinna den just i Frankrike..är ju ingen topp liga ändå..visst Zlatan är bra och jag fattar att fotboll är en stor sport så klart har varit mer aktiv fotbollspelare än skidåkare så koll på situationerna har jag allt…
Paul, är det någon som kan toppa en bedrift att att göra något som ingen tidigare gjort? Det är liksom inte VM-guldet i sig som i första hand ska prisas, utan sättet han tog det på. Något som ingen (mer än möjligtvis Johan själv) trodde var möjligt. Att gå ifrån typ 50 starka herrar och hålla ett betryggande avstånd i mer än fyra mil, varav dryga tre helt på egen hand. Något som både åkare, experter, kommentatorer, journalister etc ansåg omöjligt.
Det är bannemig större än att sparka in en boll i ett mål, oavsett hur många gånger man gör det!
Det ska inte alls inte vägas in hur många utövare det finns. En prestation ska vara just en sådan.
Se om loppet och jämför sedan med valfri match med Zlatan, oavsett om han gjorde en lyckad klackspark med ryggen mot målet så var det mest flax att den träffade just målet.
Jag håller med om att Johan Olssons prestation är oerhört stor, och att den skall räcka till både årets prestation och ett bragdguld, men att säga att bedrifter som Zlatan gör är flax blir ju bara tramsigt.
Så han har utvecklat ögon i nacken nu också, det må jag säga! Borde istället få ett medicinskt pris i så fall och utredas och ställas ut på marknader. Idrottsgalan blir ju helfel. ;-)
Du är med flit lite väl svart eller vit men för mig finns det skicklighet med i bilden när en Magic Johnson gjorde en blindpass i basket, eller foppa gjorde det samma i hockey. Deras spelförståelse gör det möjligt att göra saker som för andra ter sig omöjligt.
ivve, Nej. Däremot är en lagsport alltid en lagsport. Någon måste alltid spela fram bollen mot den som gör målet, vem ska då prisas? Hönan eller ägget?
Varför fick hela stafettlaget pris och inte bara Hellner som defilerade in i mål så mycket att han hann med att ta en flagga? För att alla gjorde sitt yttersta och la grunden för detta! Det är inte svartvitt utan fakta som inte går att motsäga. Ett lag är aldrig EN person även om det verkat så den senaste veckan… Ronaldo versus Zlatan. De övriga 20 personerna på plan är bara statister. Om något är svartvitt så är det detta.
Jag tror det är mest som media som framställer det som Ronaldo vs Zlatan med tanke på att de båda är sådana superstjärnor. Varken någon spelare i laget eller något fan ser det som någon match i matchen. De kommer ju förmodligen inte vara i en enda duell mellan varandra ens.
Angående stafetten så känns det också relevant att titta på sammanhanget. I teorin skulle Hellner kanske ha tagit in 1:30 när alla andra åkte mediokert, då skulle man ju kunna tänka sig att han ensam skulle prisats. För Johan Olsson var ju trots allt inte ensam om att ta sitt guld. Utan kompetenta ledare, bra kost, oerhört bra skidor och lagkamrater som anpassar sina lopp efter läget skulle det ju vara svårt att vinna :).
Olsson hade inte bättre skidor än någon annan (frånsett de stackarna som fick byta redan efter första rundan) Olssons skidor tog också ”slut” ganska långt före skidbyte men han gillar skitföre och går igång på det. Vilket precis inte alla gör. Dessutom vallar han i mångt och mycket sina egna skidor, mycket insatt och lägger sig i mer än någon annan. Varför han rätt sällan är ”bortvallad”. Vad som ska ingå i dryck och ev gel under lopp bestämmer också åkarna individuellt.
Att Södergren var pigg nog att gå upp och bromsa när Olsson hade en dipp var mest en bonus, strax innan hade han en ledning på 51,4 sek och utan Södergrens bromsning kanske den hade krymt till 30 på sin höjd. Det var inte avgörande men en fin gest.
Att Olsson lägger upp sin egen träning är väl ingen hemlighet?
Aliide:
”…så var det mest flax att den träffade just målet.”
Han slår bollen i mål för att han vet var målen ligger. Flax…
Om ni snackar om målet mot England där han står med ryggen mot mål och har turen att få bollen i målet så kan man tala om röta.
Aliide menar nog något annat mål eftersom han pratar om en klack. Oavsett så handlar det knappats om tur. I så fall är det ju en ofantlig slump att det ständigt är just Zlatan som har så mycket tur att han gör det ena ”omöjliga” målet efter det andra.
Nej, jag menade just det målet som efter det alla gapade om att det var konstfullt och allt vad det var om att det var värt av alla pris som finns i hela världen. Och just det målet var ren och skär tur. Alla andra har varit med ansiktet riktat mot målet och varit obevakat just där bollen rullat in.
Aliide:
Om det bara handlar om tur skulle du alltså ha lika stor chans att göra mål i en liknande situation?
Självfallet skulle jag ha lika stor tur om det nu var så att jag ens skulle få för mig att spela just fotboll. Min andre-kusin fick däremot in ett liknande mål i handboll, tur tyckte hon men glädjen förbyttes i ont. En allvarlig knäskada som följd av det viktiga målet. Där rök den elitkarriären.
Aliide…”dessutom vallar han i mångt och mycket sina egna skidor, mycket innsatt och lägger sig i mär än nogon annan. varför han rätt sällan är ”bortvallad”…
…Kunne det være hr. Olsson som valla sine skidor på 15 km klassisk under VM i Holmenkollen 2011..
Og i tillegg hadde jo gossen ”toppski” på VM-stafetten 2013…;)
Och när han haft i särklass bästa skidorna i laget? Jo, det har hänt ganska många gånger. Och hur bra skidor hade förresten herr Northug jr fixat till under femmilen? Blev ju tvungen att saxa redan tidigt i första backen… Misslyckades helt klart med dom ;-) Till på köpet så sparkade han sedan sin svenska vallare efter det. Bra gjort!
Förövrigt blir det nog svårt för Zlatan att få pris nu, i övrigt kan han ge de där guldbollarna till Ronaldo ;-) Nåja han fick ju in två bollar… Satte på teven lite sent, strax före 0-1 och statisterna jagade bara boll som portugiserna spelade. Komiskt var ordet jag sökte…
”VM utan mig är inget att se” Zlatan själv efter matchen… Gäller att sätta sig själv i första rummet även när man fått ordentligt med stryk. Att i första hand gratta andra ligger inte för malmöiten ;-) Där var PN en större idrottsman i varje fall!
Upptäckte just den här krönikan:
”Nu vill alla åka längdskidor”
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/tema/traningsliv/nu-vill-alla-aka-langdskidor_8740656.svd
Det var väl någon som ansåg att längd var en liten sport… Och därför inte var värda priser för det skulle stå i paritet med antalet utövare. Hur många rullskidåkare samsas jag med på cykelbanan när jag är på väg från jobbet? Från tidig vår tills snön lägger sig myllrar det på eftermiddagar/kvällar. Och hur stora tittarsiffror har Vinterstudion egentligen dessutom? Vad ligger deras fokus på till minst 90%, ja just det, längdskidor var det visst ;-)
Längdskidor är en liten sport internationellt. Sen är det oftast elitidrotter man jämför när man i de här sammanhangen pratar om storleken på en idrott, inte motionsidrott. När det gäller tävlande motionärer är det nog få sporter i Sverige som slår orientering.
Sen hindrar är ju inte detta ett hinder mot att längdskidåkare ska få priser och utmärkelser. Men om det är två personer som utfört en liknande bedrift, är det ju vettigt att man tar in storleken på idrotten som en parameter bland flera.
Aliide:
”Självfallet skulle jag ha lika stor tur om det nu var så att jag ens skulle få för mig att spela just fotboll.”
Jag frågade inte om tur utan om chans: ”skulle du alltså ha lika stor chans att göra mål i en liknande situation?”
”Komiskt var ordet jag sökte”
Då måste du tycka längdskidåkning är ännu mer komiskt – där jagar vi ju oftast efter någon norrman/norska.
Här finns det statistik för olika idrotter.
http://www.rf.se/Undermeny/Statistik/
Efter matchen igår kan jag förstå att fotbollen och Zlatan inte inte kommer att få något pris vid idrottsgalan oavsett hur många bollsparkare det finns eller inte.
Knut… Nja, årets idrottsman kan fortfarande bli Zlatan och Jerringpriset kan väl bli vad som helst. Men bragdguldet och årets prestation lär inte gå till fotbollen.
Manne: Ok chansen finns naturligtvis men kom ihåg vad jag sa det är kört för fotbollen nu
Knut… Jaha. Det var din gissning.
Men om fotbollen inte får nåt pris, betyder väl inte det att det är kört nu? Rent logiskt borde ju inte Zlatans möjligheter att bli årets idrottsman försämrats av gårdagens insats. Men det troligaste är ju att det blir Stensson.
Manne; Visst kan man få pris om man är förlorare men då det finns vinnare att prisa så tror jag att man ger priset till Olsson.
Knut: Nu är det väl så att Zlatan har vunnit saker under året, och Olsson förlorat saker.
Jag tror för övrigt inte heller Zlatan får priset, och det vore toppen om det gick till Stensson. Får Johan priset är jag jättenöjd då också. För Henrik Sedin är det nog kört, Sedin behöver årets bästa tvillingar :).
Tycker de är svårt att välja bland Stensson Zlatan och Olsson…Sedin är bara att räkna bort…
Jag tänker mig att årets idrottsman ska prestera vid flertalet tillfällen under året, till skillnad från årets prestation.
För två år sedan var det en väldig debatt om vad som egentligen är idrott. Undrar om samma debatt blossar upp om en golfare vinner. Jag tror inte det.
Skulle nog inte kalla golf för idrott utan snarare friskvård
Manne, jag hoppas nog att debatten bör blossa upp angående vad som faktiskt är en idrott, är golf ens en gång sport? Vad händer den dag vi har någon världsmästare i schack? Årets idrottsman? För att åka runt i en elbil på en golfbana och inte ens bära klubborna själv, är det någon skillnad? Skitbra att vinna vad det nu var han vann men frågan återstår, hör golf hemma i samma rum som extrema kontitionsidrotter? Är det rätt att ställa en golfare mot en hockeyspelare, en längdskidåkare, en fotbollspelare och en friidrottare?
Jag tillhör väl dem som är tveksam till hästsport också men ser nog ändå hellre en ryttare som mer idrottsman än en som spelar golf. Även om hästen gör största jobbet så krävs det ändå en stor del av den som sitter uppepå.
Vad hör hemma på Idrottsgalan och vad ska och vad ska inte räknas som idrott? Borde finnas någon defintion och minimigräns angående detta som ska ligga till grund inför nomineringsförfarandet. Eller så beslutar man helt sonika att sporten ska finnas med under RF:s paraply. Så att debatten inte behöver upprepas år efter år.
Aj, sjutton också, RF var en dålig idé… Bouleförbundet finns med bland medlemsförbunden, gammelpensionärerna i parken blir inte ens trötta när de samlas på tisdagsförmiddagarna för turneringar. Biljard finns visst också med… Och såklart både bangolf och gräsgolf ;-) Illa.
Att juryn räknar in golf beror på att medlemmarna är personligt intresserade av golfandet och inget annat anar jag.
@Aliide,
Förstår att du inte spelar golf då du tror att en proffsgolfare åker golfbil.
Du har då heller inte hört eller läst om hur Annika Sörenstam tränade.
I hennes fysprogram ingick bland annat 600 situps varje dag.
Finns säkert olika kroppsövningar för att golfare ska orka hasa sig runt men är det en idrott är frågan?
@Knut,
Förmodar att du tycker att de som åker eller hasar sig fram på skidor en mil på en timme är riktiga idrottsmän.
Däremot räknar du inte en golfare som tränar 5-6 timmar om dagen.
Nej, det är riktigt att jag inte spelar golf. Snarare tvärtom då jag sett miljökonsekvenserna av den i de sydligare beddgraderna. Har mött miljö-kämpar som krigar mot stenrika golfklubbar som förutom slukar massa värdefull mark kräver enorm bevattning, vatten som behövs bl a till grödor och människor. Och så byggs det fler och fler. Och så pågår kriget. Nattetid var ett par och drog runt ett tydligt budskap med jordfräs i den nyutlagda gräsmattan osv.
Situps jo, vinterträning under min jolleseglartid i specialbyggda burkbänkar en meter upp, rätt många och varierande. Timmesvis. Jag vet vad det är.
Skitsamma om de går några meter (för springer gör de bannej inte) men vad gör då de gröna elbilarna om jag får fråga?
@Aliide,
Du har eller rättare sagt hade rätt beträffande miljöpåverkan.
Sedan ett antal år är många banor i Sverige miljöcertifierade.
Vattenintag från egna dammar, godkända gödselmedel, miljövänliga klippare etc.
Som jag skrev är golfbilar förbjudna vid tävlingsgolf.
@Aliide,
I Sverige får en motionerande golfspelare använda golfbil efter godkännande av läkare.
Därav de gröna bilarna.
Jag har en släkting, 80+, som har tillstånd efter en höftoperation.
Bara för att golf kanske inte är den mest fysiska sporten så betyder de verkligen inte att det inte är en sport! Det är en sport som handlar om grym precision och mentalstyrka. Det Henrik Stensson har gjort i år en magiskt och han förtjänar priset mer än Olsson. Olsson gjorde en magisk tävling medan Stenson har gjort en magisk säsong!
Elin; Skillnad är att en som hasar sig fram på skidor ej vinner nåt pris eftersom han/hon är för långsam. En golfare kan som Sörenstam vara vältränad men kan likafullt få stryk av en otränad person som puttar bättre.
Markus; Golf är en sport men ingen idrott.
Tja… rent principiellt borde väl alla specialförbund som är godkända av RIF räknas i såna här sammanhang och alltså kunna prisas på idrottsgalan. Det innefattar alltså allt från casting, boule och varpa till draghundsport och sportdykning. Sen är det inte så troligt att någon av dessa sporter får sånt publikt genomslag att det räcker till några utmärkelser.
Att många utövare håller sig i fysisk form för att kunna prestera sitt bästa, kan inte vara en definition för idrott. Det finns många yrken man kan tävla i och där utövarna tränar hårt fysiskt för att bli världsmästare – det gör dem inte till idrotter.
Distinktionen vad som är sport och idrott har väl generellt blivit vagare på senare tid.
Markus, det finns det fler sysselsättningar som kräver. Jag tillhör dem som anser att essensen av begreppet idrott innebär rejäl fysisk utmaning. Finns nog en viss anledning att pudelklippning som var en gren vid sommar-OS i Paris 1900 togs bort som OS-gren. Att klippa pudlar kräver presition på något som rör sig till på köpet. I golf ska publiken vara så tyst och tråkig som möjligt, någon slags utmaning skulle göra det hela lite mer sportslikt. Ljud helt plötsligt och en exalterad publik åtminstone.
Ligger nog något i det där med att få komma med i Idrottsgalans nomingsförfarande (och även OS) kräver publikt genomslag och en stark lobby. Golf kommer efter över hundra år bortavaro (fanns med 1900-1904) återkomma som OS-gren 2016 efter massiv lobby från golfare.
Andra sporter har inte lika stark lobby och kommer aldrig på fråga.
Annars är ju just OS en bättre måttstock på vad som kan räknas som idrott än Riksidrottsförbundet.
jag tycker då golf kan räknas som idrott otroligt svårt blir bra kräver massor med träning även de…varför skulle inte golf vara en sport?
om miljon så hur många skidanläggningar har vi byggts som påverkat miljon slalom backar ? längdspår ? konstsnö är de inte en miljöbov går väl åt en hel del vatten?
Jossa… Att något kräver massor av träning för att bli bra på, kan väl inte va ett ensamt kriterie för att betecknas som en idrott. Det kräver enorm träning för att vinna kock-vm också, men jag skulle ändå inte räkna det som en idrott. Nu hävdar jag dock inte att golf inte är en idrott, utan bara att det inte är träningen som gör det.
Manne: vad är de som gör att något är en idrott? Golf tycker jag lätt platsar in som idrott..
Jossa… Vet inte hur definitionen bör vara, det är inte helt enkelt. Man kan givetvis ha personliga värderingar, men jag tycker man i såna här sammanhang bör gå på vilka idrotter som är godkända av rif. Alltså är golf idrott, likväl som hunddragsport och varpa.
Att jag tog upp frågan var för att en del ifrågasatte ridsportens deltagande på idrottsgalan för två år sedan. Och jag har en känsla att en hel del av dom som inte tyckte hästhoppning är en sport, tycker att golf är det, vilket för mig är obegripligt.
@Knut,
Visst är det märkligt att vår internationellt sett största kvinnliga idrottare kommit dit genom att hasa sig fram.
Det är en hopplös diskussion, vad som är idrott och inte. Det går inte att komma fram till något svar.
Personligen tycker jag dock att om man kan vara i världstoppen inom sin ”sport” och samtidigt vara en ordentligt överviktig storrökare, då är det tveksamt om det är idrott man håller på med. Det borde finnas några slags fysiska krav iaf.
Elin… Ingen har väl ifrågasatt Sörenstams fysiska status?!
Jag ser faktiskt en skillnad mellan begreppen sport och idrott, men kan inte riktigt peka på definitionerna av dem. Ändock finns den där.
Därför anser jag att Jossa säger emot sig själv i ivern att klassa in golfen inom begreppet idrott.
”jag tycker då golf kan räknas som idrott otroligt svårt blir bra kräver massor med träning även de…varför skulle inte golf vara en sport?”
Att golf är en sport har väl ingen ifrågasatt? Frågan som stötts och blötts har ju handlat huruvida det är en idrott? För det ÄR en skillnad. Och det var det hästdebatten handlade också, alla enliga om att det var en sport men oeniga huruvida det var en idrott. Hästsport. Golfsport.
Nu kommer säkert någon påtala begreppet skidsport. Men det är ju ett samlingsbegrepp som innefattar alla idrottsgrenar där skidor av olika slag sitter på fötterna. Breda, smala eller bara en bräda.
Är verkligen Sörenstam vår största kvinnliga idrottare? Oenig om det. Vi har en rätt framgångsrik simmerska också för att nämna någon.
Anledningen att det fortfarande går att vinna i golf även om man är överviktig är för att golf är så komplext att man kan kompensera sämre fysik med andra styrkor.
De flesta golfare är dock väldigt vältränade.
Golf ÄR en fysisk sport, men man behöver inte bra kondition.
Detsamma gäller väl pingis och tyngdlyftning. Är det idrott?
Kan ju lägga till backhoppning. Kanske inte så bra att vara överviktig, men knappast ett hinder att vara storrökare.
Glöm inte bort att det också krävs en mental styrka.
Som när Carolina Klüft hade två övertramp och behövde sätta sista hoppet.
Eller när Stensson måste sätta sista putten.
Det finns många exempel på sport eller idrott som t.ex.
Helen Ann Johansson var första kvinna att vinna Prix D’amerique.
Helen och/eller Ina Scot
Tony Rickardsson blev individuell världsmästare i speedway för sjätte gången.
Tony och/eller speedwaycykeln.
Ok, om vi istället säger ”riktigt dålig fysisk status” då?
Schack t ex kan i min värld aldrig någonsin vara en idrott.
Vi kan ju bredda diskussionen till frågan varför trav och galoppsport inte räknas som idrott?Skillnad mot golf?
Knut… Galopp och trav räknas väl inte som sport heller. Beror väl främst på hur aktiviteten är uppbyggd och organiserad.
Nja, för pingis och tennis behöver du rätt rejäl kondition och därmed kan du knappast vara storrökare. Detsamma gäller backhoppning. Tyngdlyftning har jag väl ingen aning om, mer än det nog krävs en rätt stor lungvolym och stort och friskt hjärta och muskler inte minst och samtliga dessa funktioner minskas betydligt i och med rökning… Alla dessa idrotter kräver enorm träning dessutom. Och du kan knappast bli flerfaldig världsmästare och vinna flertalet totala WC samt banbrytare i backhoppning genom att endast väga lite.
Elin… Räknar du trav till sport och idrott? Ja, det gör i alla fall absolut inte jag. Att utövarna är lika skickliga och mentalt starka har inget med saken att göra.
Tony Rickardsson fick efter sitt VM-guld Bragdguldet år 1999 och Jerringpriset 2005.
Tonys cykel var inte så viktig jämförd med Ina Scot för Helen.
Det är en enorm skillnad mellan en häst och en speedwaycykel. Du kan sätta en 105-åring på en häst och det ekipaget kan ändå ta sig från punkt A till punkt B i någorlunda fart, eftersom hästen är en egen individ med egen vilja, balanssinne, förståelse för omgivningen mm. En motorcykel är ett dött objekt, ett verktyg. Sätter du en 105-åring på en motorcykel så faller ekipaget omkull. Dom kommer inte en meter.
Poängen är att det är hästen som tävlar. Den utför allt arbete, alla rörelser. Den styrs av en människa, men den skulle kunna tävla helt utan styrning också, som en tävlingshund.
En motorcykel kan inte tävla själv.
Aliide… Du verkar tvivla på att det krävs hård träning även för att bli bra i golf?
Inte var JO nåt fysiskt praktexemplar de sista åren, men ändå en av de bästa.
Manne: Har du suttit bakom eller på en häst i full fart? Tvivlar.
Vi har alla våra fördomar som kommer till uttryck på olika sätt vid värdering av vad som är sport och idrott.
Vore kul om juryn kunde motivera sitt ställningstagande i golffrågan.
Gabriel, du tror att en dressyrhäst kan alla rörelser redan vid födseln eller att den lär sig det helt själv. Intressant…
I OS i London låg de cirka 12 hinderna på mellan 140-160cm. Skulle gärna vilja se den häst som hoppar en hel bana själv utan att ha tränats på elitnivå.
Knut… Den frågan var inte riktad till mig va?
Trav är en idrott… för hästar.
Självklart spelar kuskens skicklighet in, men ställer du bästa kusken med sämsta hästen mot sämsta kusken och bästa hästen så vinner den bästa hästen.
@Gabriel,
Stackars den 105-åring som sätter sig bakom en travhäst och kör i ca 60 km/h med bara någon centimeter mellan hjulen.
Jag råkar veta hur det känns, hade B-licens i något yngre dar.
Sanna, nej tror jag naturligtvis inte. Men Elin vill likställa speedway med ridning och det menar jag att man inte kan eftersom hästen är en levande, tänkande varelse, som kan lära sig saker och ta in information och tolka sin omgivning.
Det är en stor skillnad.
Gabriel… Likställa vet jag inte om man kan, det är två skilda saker. Ett djur kräver andra egenskaper för att styra/vägleda. Men jag kan inte se att speedway skulle vara mer idrott än hästhoppning.
Manne, och jag menar att det går en viktig skiljelinje där eftersom hästen är en egen individ. Du kan ställa ett gäng hårt drillade hästar utan ryttare på en bana och de kan tävla motvarandra ändå. Därför tycker jag inte att det är idrott.
Motorsport är idrott för mig.
Gabriel… Jag ifrågasätter det. Tror inte alls att hårt drillade hästar skulle tävla mot varandra om dom släpptes in på en hoppbana. inte en chans enligt mig.
Sen kan man programera en bil att köra utan förare också. Givetvis inte lika bra som med förare, men det gäller ju hästarna också, om dom nu över huvud taget skulle hoppa.
Manne du förstår verkligen inte vad jag menar. Hästen är en levande tänkande individ alltså är det hästen som tävlar inte människan.
Häst=levande individ
Motorcykel=dött föremål, verktyg
Där går en gräns för mig.
Knut:
”Skulle nog inte kalla golf för idrott utan snarare friskvård”
Du kan naturligtvis tycka vad du vill men du har fel. Golf är en del av riksidrottsförbundet men räknas inte som friskvård enligt skatteverket.
Manne; Ursäkta mig det var fel ska vara till Gabriel
Jahopp, då var det hästarna igen.. Hur är det med sådan dressyr där du inte ens sitter på hästen utan med tecken med händer och spö får hästen att göra det man önskar såsom den där killen i Ponnyakuten bl a håller på med? Fascinerande men knappast en idrott.
Knut, jag har växt upp med hästar och ridit en hel del.
Som jag ser det är hästsport närmare besläktat med slaveri än med idrott.
Gabriel… Jag förstår vad du menar, jag håller bara inte med. Det är absolut en skillnad mellan ett levande föremål och ett motorfordon, men jag tycker inte det är mer idrott att styra ett levande föremål än ett motorfordon. En häst tänker förvisso, men knappast på att vinna hästhoppningstävlingar.
Det är bara min distinktion, jag menar inte att alla ska tycka samma.
Gabriel… Om ridsporten är ”inhuman” (med brist på bättre ord) är en annan femma som enligt mig inte har något med idrottsdefinitionen att göra.
Gabriel… Ja, alla har vi våra egna uppdelningar. Personligen tycker jag att alla idrotter som är godkända av rf ska få tävla med samma förutsättningar på idrottsgalan och att dom ska bedömmas efter insatsen i respektive sport. Men sen har jag förstås vissa idrotter som jag själv värderar högst och andra som jag inte ser poängen med.
Gabriel ; Min liknelse gällde om att putta en boll med klubba är mer idrott än hästkörning
Knut, diskussionen om vad som är mest sport är omöjlig, det går inte att komma fram till något.
Däremot kan man göra vissa distinktioner som att det t ex måste finnas någon form av kroppslig motorisk skicklighet inblandad.
Och för min del ska det även handla om att vi tävlar inom vår egen djurart, dvs homo sapiens. Andra arter kan inte vara inblandade.
Däremot går det bra att idrotta med hjälpmedel som båtar eller bilar.
Knut. Jämför du på allvar hästsport och golf?
I hästsport är det ju hästen som står för det mesta av den fysiska prestationen.
Putta är inte ansträngande, men det är fysiskt och något som kräver enormt mkt träning.
Anser du att endast konditionsidrotter är idrott?
Är det t ex jobbigare att springa 20 m och hoppa och landa i en tjockmatta än att spela en 36-hålsrunda?
Det går inte att hitta någon konsensus.
Tyngdlyftning är väll en av de absolut mest krävande sporterna vad gällande fysisk status. Det är väl därför dopingen är ett så allvarligt problem.
Jag har alldrig spelat schack seriöst men som jag förstått det är väll en schackmatch på hög nivå något av det psykiskt mest påfrestande man kan göra. Speciellt med det gamla matchformatet med obegränsat antal matcher.
obegränsat antal partier menade jag såklart…
Peca… Tror du inte hästsport kräver mycket träning av ryttaren? En ryttare utför väl inte mindre fysisk insats än en golfare, även om hästen rör sig mest?!
Det faktum att det verkar vara omöjligt att blanda kvinnor och män i golf men fullt möjligt i hästsport tyder ju på att golf har något moment som begränsas av den fysiska förmågan i en specifik rörelse i störren utstäckning en vad hästsport har.
Förövrigt hoppas jag på Johan Olsson vinner årets prestation och aregawi vinner för årets kvinnliga idrottare. I övrigt bryr jag mig inte så mycket.
Manne. Vet inte hur det är med ryttare, men inte tränar en travkusk särskilt mkt? Dom kör ju lopp jämnt.
Det jag menar med att golf är fysiskt är att golfare tränar sina kroppar enormt mkt. MEN inte för kondition och inte för max styrka utan för koordination – styrka i kombination.
Peca… Trav är inte med i rf, och jag skulle inte klassa det som vare sig sport eller idrott. Men det har mest att göra med att det inte är uppbyggt och organiserat som en idrott.
Peca; för att det ska kallas idrott krävs enligt min mening en kroppsansträngning. jag är tveksam till om golfen kräver kroppsarbete. Har spelat minigolf så jag vet att man behöver bara vandra runt lite.Mina grannar lirar golf och dom skryter med att dom varit ute hela dan på banan.
Gabriel; Just det jag menar man kan inte jämföra olika sporter och prestationer utan klara regler.
@Josef J,
Varför kastar herrarna betydligt längre än damerna trots att de har tyngre spjut?
Ser att driving distance (längden av utslaget) för bästa herre och dam på USA touren 2013 är 286 resp. 247 meter i snitt räknat på över 10 tävlingar.
Det skiljer alltså drygt 10 % som i de flesta sporter.
I golf spelar herrar och damer med samma boll.
Knut. Din minigolferfarenhet är nog inte särskilt relevant…men jag kan kanske köpa din definition på idrott.
En annan definition på idrott skulle kunna vara att man tränar sin kropp och sitt huvud att utföra en uppgift bättre än andra, vilket skulle inkludera golfen.
@Knut.
Det krävs ett visst kroppsarbete av en höjdhoppare just vid upphoppet.
Ungefär samma krävs av en golfspelare just vid slagtillfället.
Betr. dina grannar; en normal golfrunda tar drygt 4 timmar.
på tal om höjdhoppare…så är de ju allmänt känt att många av dom bästa genomtiderna var rökare och festa en del..
Knut:
”Mina grannar lirar golf och dom skryter med att dom varit ute hela dan på banan.”
Ja, dom har i alla fall promenerat en mil. Det är mer än de flesta i det här landet rör på sig.
Jossa, men dom var definitivt inte överviktiga.
hehe nej de var dom då inte..men fysiska statusen kanske inte var på topp ändå….
Nu är det väl dags att rösta…
Här är kandidaterna till Jerringpriset:
Lag Edin, curling – VM-guld mot Kanada – i Kanada.
Zlatan Ibrahimovic, fotboll – Skytteligavinnare Ligue 1, mästare med PSG i Frankrike.
Lotta Schelin, fotboll – skytteligavinnare i EM, skytteligavinnare i Ligue 1, mästare med Lyon i Frankrike.
Abeba Aregawi, friidrott – VM-guld 1 500 meter i Moskva, EM-guld 1 500 meter inomhus.
Henrik Stenson, golf – Vinst i PGA-slutspelet och vinst i Europatourslutspelet.
Caroline Hedwall, golf – första någonsin att vinna alla fem matcher i Solheim Cup när Europa skrällvann borta mot USA.
Tre Kronor, ishockey – VM-guld på hemmaplan.
Petter Öström, kanot – VM-guld K1 200 meter, OS-distans.
Sarah Sjöström, simning – VM-guld 100 meter fjäril, VM-silver 100 meter frisim.
Johan Olsson, skidor – VM-guld 50 kilometer, VM-silver 15 kilometer.
Maja Reichard, handikappidrott – VM-guld 100 meter bröstsim och världsrekord.
Li Fen, bordtennis – ett EM-guld som höjer sig över mängden sett i ett historiskt perspektiv.
Innebandylandslaget, herrar – kom tillbaka efter två VM-besvikelser
Sofia Mattsson, brottning – EM-guld och VM-silver i konkurrensstark olympisk gren.
Olsson, Zlatan, Stensson och Tre Kronor enligt kvällstidningarnas omröstningar. Tror Olsson kommer få fler i riktiga omröstningen än han får där.
SweTor; Jovars men dom svettas ej , står i kö mest hela tiden för väntan på ledigt hål
Elin; jo lite krävs det nog
Gabriel. Man kan nog vara överviktig, men ändå vältränad på många sätt. Tungvikstboxare och brottare t ex.
Hur många idrottsmän har inte dopat sig med sprit under årens lopp. var det nåt test före fotbollsmatchen senast?
Knut. Det är säkert individuellt, men jag svettas som f-n när jag spelar golf.
Det verkar som man enligt studier snittar 110 – 120 i puls under fyra timma. Ca 1.5 timme på 50 – 75% HRmax reseve och drygt 20 minuter på högre intensitet i en annan studi. Det säger inte mig mycket, men ni som är skidåkare kanske begriper?
Rösta för Jerringpriset till Johan Olsson!
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3295&grupp=16930&artikel=5709781
Svettning är inte en bra indikator på hur fysiskt ansträngande något är.
Peca, min poäng var: Kan man vara i världstoppen trots att man är BÅDE gravt överviktig (150 kilo typ) och storrökare (2 paket om dagen), då är det inte idrott man sysslar med. Dvs schack, bowling, boule osv går bort. Det är spel, inte idrott.
Gabriel…”schack”..Du må ikke ”fornærme” oss norrmenn i disse tider..:):)
Gabriel… Är väldigt tveksam till att en gravt överviktig storrökare kan bli världsmästare i schack idag.
Ska man bli bäst i världen i en väldigt konkurrensutsatt tävlingsform, tror jag att man behöver vara i bra fysisk form även om inte tävlingen i sig inte är fysiskt krävande.
Tolsrav, :-)
Jag tror att du tycker samma som jag..
Manne, varför skulle man inte kunna det?
Klart man kan bli det.
Stephen Hawking skulle kunna bli världsmästare i schack.
Kan man vara en framstående forskare inom kosmologi och kvantmekanik trots att man är totalförlamad och inte kan röra ett finger, så kan man nog bli världsmästare i schack om man är överviktig och storrökare.
Manne. Jag köper väl det, men övervikt och rökning påverkar väl egentligen bara kondition. Man kan vara vältränad muskulärt ändå.
Sedan skall till sägas att det är väldigt ont om 150 kilos storrökare i elitgolfen.
Enda anledningen till att de finns några få överviktiga topp golfare är att fysik inte räcker hela vägen. Det är för komplext.
I framtiden iochmed att golfen utvecklas ytterligare så kommer de över viktiga försvinna helt.
Skidor är en mycket enklare sport har du klart sämre fysik, så kan du inte kompensera det.
Ber om ursäkt för min spellcheck. Sär skriver och tidigare, när jag skrev om trav, ville den inte godkänna s:et i kusken…
150 kilo är väll var Valuev väger ungefär.
Jag tror det är väldigt osannolikt Stephen Hawkings har förutsättningar för att bli världsmästare i schack. (Även bortsett från att han är alldeles för gammal. Jag tror schackspelare brukare börja tappa några år efter 30-35. Ungefär som i många traditionella idrotter.)
Gabriel… Ett parti om världsmästartiteln kan vara i fem timmar. Om man ska kunna hålla fokus på världsmästarnivå i så lång tid tror jag det krävs en någorlunda hälsosam livsstil. Att någon med en gravt överviktig persons livsstil skulle klara detta låter helt osannolikt. Bara dom dipparna en storrökare eller sockernarkoman skulle ha i en femtimmars match…
Golf kan jag klassa som idrott om det var så att den snabbaste skulle vinna. Förstår inte varför den saken inte redan är ordnad.
Hur den här diskussionen kan vara mer aktiv än den om premiären i morgon fattar jag inte. Vart försvann alla skidintresserade människor här på skidpepp?
Genomsnittsgetingar efter 4352 röster gällande Jerringpriskandidaterna på Expressens hemsida:
4,01 – Johan Olsson, längdskidor
3,66 – Henrik Stenson, golf
3,64 – Zlatan Ibrahimovic, fotboll
3,30 – Tre Kronor, ishockey
3,14 – Sarah Sjöström, simning
2,93 – Lotta Schelin, fotboll
2,89 – Maja Reichard, handikappidrott
2,72 – Abeba Aregawi, friidrott
2,65 – Lag Niklas Edin, curling
2,45 – Caroline Hedwall, golf
2,32 – Herrlandslaget, innebandy
2,30 – Petter Öström, kanot
2,28 – Li Fen, bordtennis
2,24 – Sofia Mattsson, brottning
När jag skriver 150 kilo, så pratar jag inte om muskler. Det fattar ni väl. Om vi istället säger 35-40% kroppsfett och uppåt. Förstår ni då? Eller måste jag skriva en uppsats och förklara varje andemening för att ni inte ska anmärka på varenda litet kryphål som finns i resonemanget, istället för att se den totala bilden och andemeningen??
Manne, total spekulation från din sida. Klart att en överviktig storrökare kan sitta och spela schack i 5-6 timmar.
Det handlar bara om matematisk intelligens. Inte ett dugg om fysik.
Johan, därför att första träningstävlingen inte är så intressant på förhand. Vi vet ju ingenting om form och status. Det ger sig under helgen och då kommer det explodera här på Skidpepp. Det lovar jag dig.
Gabriel… Givetvis kan en kraftigt överviktig storrökare spela schack i fem timmar. Men knappast bli världsmästare. Det handlar enormt mycket om fokus och koncentration. Fokus och koncenration i världsklass och under lång tid. Socker- och nikotinberoende främjar knappast detta. Schack är idag så konkurrensutsatt att man inte kan slarva med livsstilen på det sätt som du antyder och samtidigt vara världsmästare.
Manne, tja Anatoly Karpov var väl inte direkt i någon toppform direkt 1985 när han fick stryk av Kasparov.
Tror nog att man kan vara rätt alkoliserad, hög % kroppsfett och ha nedsatt lungfunktion och ändå hävda sig i världstoppen i schack.
Undrar om man tar dopingprover på schackspelare.
Och hur var det med Fischer?
Knut…”dopingprover”…Schack følger IOKs regler for dopingkontroller under VM..Å årsaken til dopingk. er å en gang ha muligheten til å bli innlemmet som olypisk gren…Men i følge meg er schack et brettspill for to personer..
Johan, än så länge stöts och blöts det i vad som kan kallas idrott och vad som inte kan det och självfallet finns det två läger och ingen tänker vika en tum, så varför håller vi egentligen på? Tja, nåt ska man väl göra i väntan på att säsongen drar igång ;-) Innan dess finns inte så mycket mer att diskutera mer att i blindo tippa. Några hintar här och där vilka som varit starka under försäsongen, men inte mycket mer än så.
Tolsrav; mycket bra, då kan jag sova lugnt
Jag tycker inte schack är vare sig sport eller idrott. Och jag tycker inte det handlar om fysik. Jag har bara hävdat att jag inte tror att en gravt överviktig storrökare kan bli världsmästare i schack nu för tiden, och det vidhåller jag.
Knut:
”Jovars men dom svettas ej”
Vad spelar det för roll? Den som tar en promenad på en mil rör på sig mer än de flesta.
Knut:
”Hur många idrottsmän har inte dopat sig med sprit under årens lopp. var det nåt test före fotbollsmatchen senast?”
Sprit (ethanol) är inte dopingklassat förutom för motorsporter, bågskytte och karate.
Manne, var drar du din gräns för vad som är ”idrott”?
För någonstans går det väl ändå en gräns, även om den varierar från person till person.
Det finns säkert en hel del personer som vill mena att schack är en sport. Men vill samma personer då även hävda att fia med knuff är en sport? Var går gränsen och vad är definitionen för vad som är en idrott?
Definitionen av sport är väl något tävlingsinriktat man gör på fritiden. Gärna med pengar som insats? Det finns inga krav om att det ska krävas en viss typ av fysisk aktivitet. I engelskan är väll åtminstone poker den optimala sporten i så fall.
I sverige har det väl främst (som i franskan) syftat på friluftaktiviteter i allmänhet.
All sport är inte idrott. Tex kan inte frågesport inräknas
Hm… Debatten fortsätter trots säsongen startat. Imorgon blir det TV och då kanske den dör ;-)
Nja, för mig kan sport vara på heltid och det finns även de som håller på med sport på professionell nivå. För mig består skillnaden mellan sport och idrott att idrottaren använder kroppen som redskap. Dvs inte häst, motorcykel av ngt slag, bil etc. Sedan är idrotter ffa mycket konditionskrävande, men till idrotterna hör även styrka, tyngder etc.
Golf är en rekreationssysselsättning, att man blivit så bra på den att man kan överleva på sin hobby och bli proffs innebär inte att den då förvandlats till idrott. Även om man behöver uppsöka gym för att förbättra svingen med klubban så blir det inte idrott för den skull.
Vissa går ut i skogen en heldag, andra åker till golfbanan och går en runda. Ingen av dem håller på med idrott.
En tredje drar på sig rullskidorna och kör en dryg timmes intervaller. Hen idrottar däremot.
Idrott eller inte så vill jag passa på att gratulera alla norrmän här på forumet till att Magnus Carlsen blev världsmästare i schack. Han verkar vara en rätt festlig kille (förutom ett schackgeni).
Jahopp, varför håller vi på att diskuterar när definitionerna legat framför näsan hela tiden…
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Idrott
Jag vill dock göra en distinktion angående redskapsbiten, segling nämligen. Båtar med köl = sport. Båtar utan köl, företrädelsevis jollar av olika slag = idrott. Skillnaden ligger i att när du framför en jolle krävs såväl god kondition och styrka både statisk och dynamisk. Utan köl måste du själv stadga upp båten. I grov sjö och hård vind får du jobba som sjutton för att parera vind, segel och skot och samtidigt hänga ut kroppen så mycket det går och så ska du slå snabbt som sjutton för att inte gå runt alternativt tappa fart… Mjölksyratålighet är en förutsättning sådana lopp.
Det är stressigt på en kappseglingsbåt (med köl) också men du behöver inte jobba med kroppen på samma sätt.
Snygga rutor på magen hade man iallafall på den tiden… ;-)
Per, du menar väl ”sport eller inte” ? ;-)
Schack är ett spel. Men bra gjort att bli världsmästare i! Grattis Norge! Det var väl någon svensk som tog hem VM-segern i flipperspel för några veckor sedan? Knappast sport det heller.
Ja, idrott måste innehålla ett mått av fysik och motorik. Det kan inte enbart vara ”något tävlingsinriktat man gör på fritiden”.
Gabriel, för mig måste det måttet vara stort, ett ”Ett stort mått av fysik och motorik”
@Aliide,
Hur ser du på höjdhopp?
Ett kort koncentrerad kraft vid upphoppet. Ganska lika som en golfspelares slag.
Skulle vilja se den golfare som har kraft nog att hoppa uppemot två meter. Krävs lite mer träning för det va! Och höjdhopp har väl inte sin grund i rekreation eller hur?
Schack är väl mer hjärngympa som korsord
@Aliide,
Jag skulle vilja se den höjdhoppare som har kraft att nå en hastighet på golfklubbans huvud på cirka 170 km/h vid bollträffen.
Resulterar i en utgångshastighet på bollen på ca 250 km/h.
Siffrorna gäller en kvinnlig golfspelare av högst klass.
Herrarna som vanligt 10-15% högre.
Aliide, jag förstår hur du tänker…men jag håller inte med:
”Vissa går ut i skogen en heldag, andra åker till golfbanan och går en runda. Ingen av dem håller på med idrott.
En tredje drar på sig rullskidorna och kör en dryg timmes intervaller. Hen idrottar däremot.”
…en fjärde går på tur på längdskidorna och fikar utmed spåret… är då inte skidor en idrott?
…barnfamiljer åker till Sälen för utförsåkning…är då inte alpinåkning en idrott?
…människor går till badhuset en fredag… är då inte simsport idrott?
…Henrik Stenson kör 1h på gymmet och slår sedan 300 golfslag på ranchen, varpå han avslutar med 45min puttning… är det en ”fritidssysselsättning”?
Golf är idrott, no doubt.
Bara för att något går att utföra som fritidssysselsättning betyder det inte e contrario att det inte är en idrott som går att utöva på elitnivå.
Skulle du inte säga att Henrik Stenson är en idrottare?
Aliide: Ja, efter att ha fått definitionen serverad så inser jag at det var det jag menade. :-) Fast jag skulle nog räkna schack till en sport. Tävlingsmomentet definierar schacket i allra högsta grad (få spelar trots allt schack regelbundet som ett sällskapsspel), det är organiserat kring klubbar, har rankingsystem och mästerskap på alla möjliga nivåer och omsätter mångmiljonbelopp.
Why people still make use of to read news papers when in this technological world all is available on net?