657 kommentarer senare
Detta hände under SM
Kollen kom och passerade. SM likaså. Och vad gjorde jag? Inte tittade jag på tävlingarna inte.
Jag vet vad ni tänker, det är skamligt! Ska detta vara Sveriges främsta skidblogg?
Och ja, jag är den första att hålla med.
Därför måste jag nog ta en ordentlig funderare över Skidpepps framtid. För tillfället består denna blogg utav 95% fantastiska entusiaster som diskuterar, problematiserar och hänger sig till världens bästa idrott. De andra 5 procenten består av mina sällan publicerade inlägg som ibland håller en skaplig nivå men allt för ofta bara blir en rätt grå massa av tråkiga ord staplade på varandra.
Borde Skidpepp göras om till ett regelrätt forum istället? Eller bara läggas ner? Eller finns det kanske någon annan entusiastisk bloggare som borde ta över detta skepp?
Ja, jag vet inte. Det enda jag är säker på är att jag inte längre är lika intresserad av längdskidåkning som jag var för ett antal år sedan. Exakt vad det beror på vet jag inte men jag är rätt trött på hur FIS kört denna sport åt en riktning jag inte gillar. Jag är trött på Norges dominans, eller rättare sagt många andra länders enorma tapp. Jag är trött på dessa masstarter.
Men det kanske inte bara är FIS fel. Det kanske också beror på att jag är rejält insyltad i min orienteringsklubb Centrum OK. Det kan också bero på att jag numera är en rätt så hängiven långfärdsskridskoåkare och är insyltad även i min skridskoförening. ETC, vad vet jag.
Till sist. I natt drömde jag att jag träffade Charlotte Kalla. Vi hängde runt i någon fiktiv stad och inte en enda gång under drömmen fanns där några skidor inblandade. Kanske säger en del om mitt intresse, vad vet jag.
Oavsett bloggens framtid måste jag tacka dig för allt du gjort så här långt. Trevlig sommar!
Diskussionsforum känns logiskt med tanke på mängden kommentarer. Själv känner jag tyvärr precis som du att mitt intresse börjar falna mer och mer. Den här säsongen kan ha varit nådastöten. Snöbrist med påföljande förkortade/flyttade tätävlingar, en smalare och smalare bredd, den norska dominansen, den makalöst tråkiga VM-femmilen, den klassiska skidåkningens tråkiga utveckling – det finns helt enkelt få saker att glädja sig åt i nuläget.
Norges dominans på kvinnesiden hadde vært tilnærmet like stor på 80 og 90-tallet viss sporten hadde vært like ren for som den er idag… Uten og blunke velger undertegnende en sport med dopingfri konkurrenter fra RUS, FIN og Italia. Trist at ikke den gamle Lundemo, fra Meråker fikk bekreftet sine påstander, før han døde!!!
Og her ligger kjernen i den norske dominansen, grunnet en suveren treningfilosofi……
Og hevde at FIS har ødelagt langrennsporten er som vanlig her på bloggen, bare PISSPRAT….
Pelle… Men du måste väl inse att det är subjektivt. Skidåkningen har förändrats och det tilltalar vissa, och andra inte. Man kan inte tvinga nån att tycka nåt är roligt.
För mig personligen är FIS stor del i mitt sjunkande intresse för världscupen. Jag tycker utvecklingen skötts på ett omodernt och oproffsigt sätt. Jag hoppas att en skidvärldscup i framtiden drivs mer som ski classic utan FIS som mellanhänder. Det är åkarna som är stjärnorna och därför måste deras intressen vara mer centrala, som det är i dom flesta moderna sporter.
Manne… Men når en hevder at man er trøtt av masstarter, har en store forklaringsproblemer i følge meg..
Hvor mange masstarter har vært arrangert i sesongen 2014/2015, kontra intervallstart i vc?
Det har vært intervall – intervallstart så langt øye rekker i sesongen, så jeg skjønner ikke problemet, dessverre… Og spørsmålet er, hadde resultatlistene vært snudd på hode med et annet konsept? Jeg hevder at de samme utøvere hadde bekledd pallen, ”okke som”……
Pelle, okej det kanske var dumt att försöka förklara åt Oskar. Bättre han gör det själv.
Jag gillar inte hur skidåkningen sköts. Att det blir fler och kortare distanser. Märkliga tävlingsformer som inte återfinns i mästerskapsprogramet. Att dom enskilda tävlingarna har så låg status att det kan va viktigare att jaga bonuspoäng än att vinna vc-loppen. Attman inte involverar åkarna i utvecklingen och inte testar och utvärderar nya koncept. Att man inte tagit bättre hand om dom traditioner som ändå fanns inom skidåkningen, när manbutvecklade den.
Men jag ska inte gnälla
Men jag ska inte gnälla mer nu. Jag kan förstå att det är tråkigt att läsa nån som bara gnäller. Så jag ber om ursäkt om jag gjort det tristare för dom som faktiskt gillar utvecklingen inom skidsporten. Så alltså – färdiggnällt för ett tag.
Manne.. Du har en mening og den står for….ergo, du gneller ikke!
Og du respekterer at undertegnende har en annen historie!
Jag känner lite som du Oskar och jag har inte alls varit lika aktiv som tidigare, både här på skidpepp och med att följa skidåkningen. Kanske beror på ålder, det här är sista sporten jag följer med intresse efter att ha varit en rejäl sportnörd under hela mitt liv. Men intresset har falnat. Den här säsongen har jag inte sett en enda sprint tex, och jag såg inte ens den avslutande femmilen på VM eftersom den inte lockade mig alls.
Nota bene att detta inte har med norska framgångar att göra. Jag har alltid varit ett stort fan av norsk skidåkning och gillat att ha koll på nya talanger och fantastiska prestationer från vårt broderland. Inte heller har det med avsaknad av svenska framgångar att göra, tvärtom, de senaste säsongerna har varit en formidabel succé om man jämför med de skrala utdelningar vi fick i början av bloggtiden. Nä, det kanske är så enkelt att jag tröttnat, känner att jag sett allt. Nåväl, ett par månaders paus nu kan säkert svänga det hela. Ha det gött kära skidpeppare!
Till skillnad mot många här inne så ökar mitt skidintresse år från år. Under en period läste jag knappt nåt om skidor och såg ej loppen på tv. Dock var jag själv ute i spåren och åkte friskt.Skönt att äntligen ha hamnat rätt som soffexpert.Enda smolken i bägaren är att säsongen flyger iväg så otroligt snabbt att jag knappt hunnit med själv.Men snart är hösten här och jag kan ladda på nytt.
http://www.langrenn.com/petter-northug-velger-langloep-vraker-nm-femmila.5725537-335926.html
KGK…Sesongen er ikke helt slutt, en godbit på lørdag gjenstår.
Her får nok Johan Olsson revansje på Petter Northug… Viss han ikke er syk. ;)
Håller med Pelle, var det en enda masstart innan dem i Ryssland?
Jag tycker längdåkning borde bli mer som skidskytte där man köra 3-4 tävlingar per helg (och nej, inte tourer). Då skulle bredden på toppen öka genom att ingen kan vara bäst på allt längre (vill man prestera på masstarten på söndagen får man offra lördagens 5km osv). På sikt måste man specialisera sig och en åkare kan inte vinna allt på ren kapacitet kombinerat med bra spurt.
Val di fiemme
Jag har varit en stor sportnörd under större delen av mitt liv. På skidpepp hittade jag ett forum där jag kunde läsa andras åsikter och information + en del nationalistiska norska kommentarer. 5-mile i Falun var emellertid en tävling som fick mig att misströsta och gjorde att jag började fundera över om inte längdåkningen går mot samma tråkiga framtid som fotbollen. I Sverige handlar allt för mycket om Z när det gäller fortboll och i längdåkning handlar allt för mycket om bilknusaren. För längdåkningens del har massmedia i Sverige emellertid spritt ut gracerna till fler än en åkare. Denna cirkus är inte bara en stjärna utan även de som av vissa, lite vanvördigt, kallas utfyllnad har sin funktion att fylla. Vem vill att en tävling ska ha bilknusaren som enda startande eller Björgen eller Kalla som enda startande. Stjärnorna måste ju få kämpa för sina segrar och dessutom förlora emellanåt, för att det ska finnas någon nerv i loppen. Sprinten är en tävlingsform som kommit för att stanna. Här har vi masstart och mycket av det lotteri som finns i skidskyttet. I denna tävlingsform finns det fler som kan vinna pga att det ofta händer någon incident i loppen. Däremot tycke jag FISarna ska ta sig en ordentlig funderare på hur många jaktstarter man ska ha. Den som jobbat hårt och skaffat sig ett försprång i ett lopp får föga betalt för detta nästa dag när den jagande klungan går i kapp och förbi eftersom det krävs så mycket mindre energi att åka i klunga. Masstarten på 15 km resp 30 km tycker jag däremot kan få vara kvar, men att man kör de båda stilarna i omvänd ordning ibland. Detta trots att jag är ett stort Lerdalafan. Han gynnas definitivt av att den fria stilen går sist. Hur man långsiktigt ska rädda kvar den klassiska tekniken vet jag inte, men det finns stor anledning till oro för den gamla fina skidåkningen. Ett alternativ vore kanske att man införde att man måste åka på skidor i massiv björk där vikt och längd ska utgöra en viss procent av åkarens invägda vikt och med en gemensam bredd på skidorna. Slutligen hoppas jag att du Oskar fortsätter med Skidpepp när du fått lite semester efter en lång säsong och det är dags att starta nästa säsong.
Jag har reagerat över att det är så många nick som saknats bland kommentarerna den här vintern. Jag har inte heller varit med och ”tyckt” så speciellt många gånger. Dessutom saknade jag tipset i början av säsongen.
Vi som hängde här tidigare har nog tappat sugen litegrann och jag tror att det är en kombination av att halv-troll och provokatörer tagit över debatten och att skidsporten blivit mindre intressant eftersom upplägget förändrats. Jag förstår att några kan tycka att det är till det bättre. För mig är det till det sämre. Jag, som tidigare kunde se ett lopp om och om igen, orkar inte längre se den första hälften av loppet. Ibland väljer jag att se loppen på play för att kunna snabbspola långa tråkiga partier då klungan far fram i maklig fart. Jag minns en tid då Neithiri var det mest provokativa på skidpepp :) Det var tider det. Jag minns svenska Elin och norska Hanne. Kloka damer som jag lärde mig mycket av.
AnnaF: Jag är inte så säker på att sign Elin var en dam, tvärtom vad jag förstår
Langrenn har aldri vært mere morro og interessant enn det er nå . Det som gir det en ekstra ”krydda” er all den sytingen og klagingen som de svenske kommer med, jo mere klaging det er jo mere morro er det å slå svenskene gule og blå. Til dere i ”sytepepp”dere gjør dagene til en som elsker langrenn …..komplett !!!
PS , langrenn i Norge har aldri vært mere populært en det er nå .og dere svensker ser vel hva som kommer til å skje neste år med de svenske fremgangene ,..og forlater et synkende skip som vanlig.
Hvordan skal vi redde klassiske stilen i langrenn……..
Kjør alle løpa i fellesstart, der blir alle som har vinnersjanser filmet stort sett hele løpet, er det noen som skøyter for mye er det bare å gi gult kort osv….veldig enkelt…..
Fellesstarter er fremtiden , det er den øvelsen som kårer den beste og mest komplette skiløperen…Lenge Leve Fellesstart…
Dags för en väldigt positiv kommentar.
Längdåkningen har flera stora problem
Norges dominans är ett av problemen.
Man kan säga att dom andra länderna måste skärpa sig. Man kan säga att dom andra länderna måste höja sig till Norges nivå. Men dom andra länderna kommer inte att göra det. Dom andra länder klarar inte det. Längdåkningen är en liten sport i dom andra nationerna. Ingen utom Norge har så mycket pengar, ingen klarar av att stötta varje åkare på samma sätt. Inget annan kan satsa så mycket pengar på sitt vallateam. Problemet kvarstår alltså om man resonerar på det sättet. Det spelar ingen roll om Norges dominans är välförtjänt eller inte, problemet finns där i vilket fall som helst. Vi måste även komma ihåg att det inte är Tyskland som vill att längdåkningen skall vara en stor sport, 99,9 procent av tyskarna skiter fullständigt i om längdåkning dör.
Låt oss säga att Kowalczyk lägger av, att Björgen forsätter, och att Kalla drabbas av körtelfeber i början av november. En sak är säker, tittarsiffrorna för damskidåkningen blir inte höga. Bottennivå i alla länder inklusive Norge.
Vad ska man göra åt Norsk dominans? jag vet inte, man kan inte gärna tvinga dom till att åka saktare. Norge kan kanske tjäna lika mycket pengar på att exportera tränare och vallare som man gör på att sälja olja.
Bortsett från Norges dominans så finns det andra problem.
Vi vet, och FIS vet, att det finns olika problem med Intervallstarterna, masstarterna, sprinttävlingarna, VC, TDS och VM som måste lösas för att tv-publiken skall hitta tillbaka… Att landslag med liten budget inte har råd med en tillräckligt stor vallabuss är ett annat stort problem.
Man får alltså välja. Fortsätta på samma sätt i ett par år till och döda längdåkningen eller göra nånting åt problemen. Snart är det försent, Jag tror tyvärr att Tyskland och hela Mellaneuropa redan är förlorat till skidskyttet.
FIS har inte ett lätt jobb, FIS måste överträffa sig själv om dem ska lösa detta.
Bäst att jag påpekar följande. Jag är inte lika pessimistisk som det ser ut, det blev faktiskt för besvärlig att även skriva om ljuspunkterna. Och jag kommer att sitta fastklistrat vid tv även om det tio norskor i topp.
Hur som helst Jag blir i alla fall glad om någon kan bevisa att den här kommentaren är alldeles för pessimistisk.
Sverige har 13 personer som jobbar med vallan sist jag hörde en siffra. Sverige har i år väldigt sällan haft märkbart sämre skidor än Norge, Wikens tårar är enda gången vi misslyckades totalt om jag minns rätt? Och då var det inte alla skidor som var katastrof utan hennes?
Norska vallateamet och vallan kostar omkring 7 miljoner per år säger Åge Skinstad. Utöver det så har de tester och utveckling på olympiatoppen som kostar, men det delas med skidskyttar och nordisk kombo osv.
Tysklands förbundet har en stor budget som gäller utveckling av vallor och strukturer som skidåkarna får tillgång till då deras förbund är samma förbund som skidskyttarnas och de tillsammans har ”gott” om pengar. Under säsongen har deras skidåkarna sämre backning med vallare osv.
Ryssland har jag ingen aning om men de har en stor fin buss i alla fall och upp till Sotji så torde de inte ha saknat pengar?
Jag har börjat tro att vi lider av mindervärdeskomplex här i Sverige för räknar vi på 13 årslöner för svenska vallateamet och lägger till utvecklingskostnader så är vi är inte så långt efter Norge.
Men rubriker som ”90 miljoner – jättekostnaden för norska vallan” får folk att tro att dom har mer pengar än dom har fast det egentligen är räknat över så lång tid som 10 år. 9 miljoner per år täcker inte 13 årslöner. Nu säger jag INTE att Norge inte har bra förutsättningar vallamässigt, för det har dom. Dom har mest pengar och har oftast väldigt bra valla. Det jag säger är att vi i Sverige kan inte skylla på att de har fler och bättre vallare, om vi hejade på Dario hade vi kunnat klaga som fan, men vi gillar Hellner, inte Dario.
Jeg er redd det er slik som pelle skrev i et av sine innlegg …….
Norges dominans hadde vært tilnærmet like stor på deler av 80 tallet……..90 og førsten av 2000 tallet viss sporten hadde vært like ren for doping da ,som den er i dag . Norge har trenet sine skiløpere for å kunne kjempe mot blod dopa utlendinger i 30 år og har vært en av de beste i ”klassen” når det gjelder trening. Og her ligger kjernen i den norske dominansen, vi har en suveren treningfilosofi ,nye gode talenter, de beste og mest erfarende trenerne , og et samarbeid mellom idrettene gjennom Olympiatoppen og toppidrettsentere , denne kombinasjon har gjort Norge til en stormakt innen REN (dopfri) idrett selv med våre 5 millioner innbyggere.
For å sette det litt på spissen for dere svensker som syter og klager over norsk total dominans , var det bedre i ”gamle ”dager med fri flyt av doping , og ymse østerrikere ,russere , finner , spanjoler osv. som bare var i form når det var mesterskap … Nei ..!! vi får håpe vi ikke trenger noen bloddopa utlendinger for at interessen til svenskene skal ta seg opp igjen.
PS Norsk dominans er det langrennsverden må betale for en REN og dopfri idrett .
VI i SVERIGE SKA NATURLIGTVIS INTE KLAGA!
Jag anstränger mig till bristningsgränsen för att det här inte ska handla om Sverige och Norge. Alla andra länder utom Norge hade jublat oavbrutet i flera veckor om dom hade Sveriges resurser. Det är naturligtvis inte i första hand Sverige som behöver mer pengar. Svenska framgångar räddar knappast längdåkningen.
Norska tränare är bra men dom är inte övermänskliga. Det finns bra tränare i andra länder också. Det handlar inte om kunskap, ”Det handlar om utrustning, medicinsk stötteapparat och enorma pengasummor”
”Ingen har så mycket pengar, ingen klarar av att stötta varje åkare på samma sätt.”
Tredje gången som jag länkar till det här.
http://www.expressen.se/sport/langdskidor/kowalczyks-utspel-norge-dodar-sporten/
Kowalczyks utspel är inte är inte på något sätt kontroversiellt. En etablerad sanning. Intelligenta norrmän håller med.
Sverige har ett riktigt spännande lag på damsidan och jag ser verkligen fram mot vad de kan göra den kommande säsongen. Dessutom är det inget mästerskap vilket gör att allt fokus ligger på världscupen och Tour de Ski. Så jag är jättepepp.
Sedan var det väl vädret som i huvudsak förstörde 5-milen i Falun och inte så mycket annat.
H.G. Wells ”Intelligenta norrmän håller med.”
Det är ju ett sätt att diskutera.
Danne Normann, ingen kan garantera att alla Norska åkare under 80 och 90 talen var rena. Man kan välja att tro på dom, men om man väljer att tro på norska åkare varför ska man då kasta skit på andra nationers åkare som inte åkt dit?
Att skidåkningen är ren idag, det vet vi inte. Vi kan välja att tro att det är en ren idrott med vi vet inte. Dopingen utvecklas den med och nya metoder kommer fram.
swestam, håller med att nästa säsong känns spännande, väldigt konstigt känsla att det nästan är extra roligt då det är en mästerskapsfri säsong.
Tolstoj: Jag konstaterade ett faktum. Jag tror att 99 procent av alla skidintresserade norrmän inser problemet. Jag ville med min sista mening påpeka att problemet även diskuteras i Norge.
Jag tycker att vi bör diskutera sakfrågorna istället för mina och andras svårigheter att uttrycka sig tillräckligt diplomatiskt. Har jag fel när jag skriver att längdåkning är illa ute?.
Kommer problemen att försvinna av sig själv?
Har FIS insett att Tyskland är förlorat?.
Försöker FIS bredda sporten i Nordamerika i stället?.
Jag är mottaglig för bra argument.
Et lite minne fra VM i Falun….
Etter tidens smørrebom på 10 km f måtte undertegnende ha et resaurantbesøk i Falun by.
Der kom jeg i prat med en borger av byen, som var meget langrenninteressert. Dagen etter sto 15 km på programmet.
Hvordan trodde jeg som norrmann at det ville gå?
– Well, Johan Olsson will vin of course, svarte jeg.
Den elskelige svenske betalte min conjakk för han gikk…….
Om fem år. Kommer en duktig svensk åkare välja längdåkning om han/hon kan tjäna mångdubbel mer som skidskytt..
H. G. Wells: Jag tycker att du överdriver. Jag tycker inte längdåkningen är illa ute även om bredden kunde vara bättre. Det går i lite olika vågor vilket land som dominerar. Tyskland är förlorat, menar du då att det är litet mediaintresse eller menar du att Tyskland inte får fram några nya toppåkare. FIS försöker väl bredda sporten till en massa nya länder. Om duktiga svenska längdåkare om fem år kommer välja skidskytte för att det finns mer pengar i den idrotten, det tror jag inte kommer att ske.
pelle > Det känns lite sorgligt att du och falubon behövde använda engelska i er konversation.
Men det var inte det jag skulle lägga fram, utan mer denna intressanta krönika om stakåkning:
http://www.optima-ski.com/blog/klassisk-langrenns-framtid
För längdåkningens framtid är det viktigt att man lyckas hålla bredd på sporten. Jag minns när jag som liten grabb lyckades ratta in Oslo på radions långvåg och där hörde hur Kuppern var to forran. Det var spännande tider med sovjeter, holländare, svenskar, finnar och norrmän. Skridskosporten förlorade mycket när proffscirkusen misslyckades. Förvisso vaknade mitt intresse till liv några korta stunder när Tomas Gustavsson tog sina OS-guld, men det fadade snabbt igen. Nu är det bara holländare som ägnar sig åt denna sport. Jag hoppas att mästerskapen i längdåkning inte bara blir ett norskt mästerskap utan att fler länder, inklusive Sverige, får möjlighet att ha deltagare på hög nivå som konkurrerar om medaljerna.
Om man vill tjäna massor av pengar finns det gott om andra sporter att välja . Dom längdåkare som valt skidskytte har varit utfyllnad.Typ.
Man måste va på väldigt hög nivå som svensk skidskytt innan man får del av några pengar. Så att nån svensk skulle välja skidskytte för pengarnas skull tror jag är avlägset.
Längdskidsintresset i Sverige är knappast hotat av norsk dominans. Skidåkningens intresse hos ”folket” hänger främst ihop med svenska framgångar och dom har varit relativt bra senare åren. Så i Sverige ser det bra ut för skidintresset.
Men för intresset i övriga världen är det givetvis inte bra med totaldominans från ett land. Alla idrotter domineras av ett land till och från. Det i sig behöver inte vara något problem. Problemet är om det inte finns förutsättningar för att dominansen ska upphöra och andra länder ta igen. På det viset är det skillnad på Sveriges dominans i tennis på 80-talet och nederländernas dominans i skridsko idag.
Om man vill ha fler länder högre upp inomvskidåkningen finns det åtgärder att göra. Man kan reglera hur många åkare varje land får ställa upp med, stöttningsapparat etc. Skulle Brasilien och Tyskland få ha flera lag med i fotbolls- vm skulle det va svårare för mindre länder att hävda sig. På samma sätt får man bestämma vart man ska lägga ribban inom skidåkningen för att få en livskraftig sport. Med detta sagt skulle Norge ändå vara bäst och Sverige skulle få svårare att hävda sig eftersom vi lever mycket på resurser… men det kan skapa förutsättningar att jämna ut läget.
Svaret på vad längdåkningen bör göra enligt mig:
1. 4åkare per nation i vc.
2. Ett budget tak på service apparaten.
3. Samma lopp i vc som i mästerskapen till större del.
4. Något färre poäng i tds för att göra vc mer intressant.
Detta är ett första steg i rätt riktning mot en publikvänligare och jämnare sport tror jag.
De store er størst i alle idretter. Slik har det alltid vært.
Eks. i fotball har lang som England og Tyskland m/fl med flere klubblag i Ch. League og Eu. League, om det er rettferdig eller ikke, er et annet spørsmål……
land, skal det stå…
swestam. Hoppas att du har rätt. Inget skulle glädja mig mer. Jag vet att jag kommer att ha fel på något sätt, jag vet bara inte hur. Hur som helst, nästa säsong blir i alla fall intressant.
Pelle: Går ej att jämföra klubbfotboll med skidor
Pelle… Jo fast det finns många länders spelare representerade i dom lagen.
I vissa idrotter som tennis och golf fungerar fri konkurrens. Där finns många starka nationer som är villiga att satsa pengar och dessa idrotter har en trygg framtid även om ett land tillfälligtvis dominerar. Men fri konkurrens i längdåkning – alltså dom bästa får delta utan restriktion för nation – skulle innebära att det i framtiden är 80-90 % norrmän i världscupen.
Det finns reglering redan nu och vill man ha fler länder representerade bör man skärpa denna på olika sätt. Inte för att det är rättvist, utan för att det är enfa sättet att få fler länder representerade. Nåt i stil med det Gunnar föreslår är det jag tänker på.
Gunnar, 1. Jag tycket det är lite roligt att hemmanationen får ha fler åkare, fler juniorer får chansen vid dessa tillfällen så det tycker jag ska vara kvar. Sen tycker jag också att extraplatsen vid vinst av scancup är bra.
2. Jag tror mer på att till exempel begränsa antalet skidtestare och tiden man får testa skidor i samband med loppen. Det minskar ju kostnader indirekt och storleken på vallateamet skulle bli mindre viktig.
3. Håller med. Som Thorrez nämnt tidigare skulle torsdagslopp, då sprint och två distanser på helgen vara en rolig lösning tycker jag. Jag gillar masstarterna och tycker de ska vara kvar, men inte alltid masstart på 5 mil utan variera.
4. Instämmer helt. Det ska vara en stor pott med poäng men mindre än vad det är idag.
Gunnar…”4åkare pr nation i vc”… Slik er det i mesterskap.
Men å stenge ut løpere fra eks. Norge og Sverige, som er bedre kvalifisert en løpere fra andre kontinenter, fremmer ikke langrennsporten. De har jo langrenn som jobb, dvs, de må jobbe for å tjene penger, som ellers i samfunnet……
Pelle… Om argumentet är att åkarna ska få tjäna pengar som alla i samhället borde dom ju få representera företag, inte nationer. Jag tror man får bestämma vilket ben man ska stå på. Endera kör man på med nationsupplägget och då måste man reglera hårt så att flera nationer kan hävda sig. Eller så kör man fri marknad och då får dom bästa köra och representera företagsteam. Som det är nu är det varken hackat eller malet, vilket gör det väldigt svårt för åkare från mindre skidnationer att försörja sig.
Ytterligare en reglering vore att ta bort alla friplatser på mästerskap samt begränsa trupperna man får skicka till 16 till mästerskap till 16 åkare.
Manne: Går ej att jämföra med tennis heller, där man turneringar man mot man , både i tennis och golf har man handicap.
http://www.nrk.no/sport/slik-opplevde-northug-sitt-livs-lettelse-1.12281714
Alle tror han er tøff og hard, men i virkeligheten er han tvers igjennom er en myk person….
http://www.nrk.no/sport/john-northug_-_-petter-vil-prioritere-langlop-1.12282359
Neste sesong slipper Calle verdens beste igjennom 9 år på oppløpet….. Da er det bare og heve den svenske flaggan til topps, svensker..
Kanskje det til og med er viktigste svaret for og redde langrennsporten!
Kgk… Vad menar du med att det inte går att jämföra? Att man har turneringar man mot man är väl helt ovesäntligt i min jämförelse? I pingis har man också turneringar man mot man och där är inte Kinas dominans gynnsam för sporten i andra länder, även om ekonomin är säkrad iom Kinas storlek. Och att det finns handicap i golf har väl heller inget med saken att göra..?
Det jag menar är att det är skilnad på hur en nations dominans inom en idrott påverkar idrotten. Den första skilnaden är om det finns förutsättningar fför dominansen att brytas. Det andra är hur ”stort” landet som dominerar är. Att USA dominerar basketen och troligen alltid kommer göra detta, är inte ett problem för basketen – men hollands konstanta dominans i skridsko är kritisk för det globala skridskointresset.
Pelle… då blir det till att se på långlopp nästa säsong då ;)
Jag begriper inte varför svenskar gnäller så mycket på norsk dominans. Det har ju gått drittbra för Sverige i alla fall! Sotji 2014 och Falun 2015 är två av Sveriges bästa mästerskap någonsin.
Britt på pallen igen på NM. Men blev bara silver denna gång för Musgrave.
”Borde Skidpepp göras om till ett regelrätt forum istället?”
Det vore trevligt om det finns flera engagerade entusiaster som administratörer. Flashbacks skidforum är ju trevligt och har mindre troll än denna blog men jag skulle gärna häcka utanför Flashback om det fanns ett bra alternativ något jag upplever att Skidpepp inte varit denna säsong.
”Eller bara läggas ner?”
Känner du fortsat som du beskriver ovan och inga andra kan ta över så ja då bör Skidpepp läggas ned!
Manne: I tennis kan ett land ha hur många spelare som helst med i turneringar och som inte är relaterat till antalet utövare i landet att göra som påstods tidigare.
Kgk…. Ja det är ju just det jag påstod. I tennis funkar fri konkurrens, i skidåkning gör det inte det. Samma sak i skidåkning och efter ett tag är det 90% norsk representation.
Joseph… Problemet med norsk dominans har lite att göra med svenska framgångar. Snarare är det nog så att eventuella åtgärder mot norsk dominans skulle slå hårt mot Sverige, eftersom svensk skidåkning lever på stark ekonomi och god stöttningsapparat.
Angående tennisanalogin: Det stämmer väl inte alls att olika länder kan ha med hur många som helst spelare i tennisturneringar. I större tennisturneringar måste de spelare med för dålig ranking kvala in så det finns ju visst någon form av tak.
Litt spesielt når signaturen M (kanskje) skriver sin første status, og hans første forslag er og legge ned skidpepp…. ;)
Manne.. Ja man får gløtte litt på TV2, de siste 3 min av løpet..
Tviler på at interessen i Tyskland, hadde noen stor tilhengerskare når Grimmer co herjet på 70-tallet, og når Tobias Angerer kjempet en beinhard kamp mot Fredriksson på 2000-tallet…. Langrenn har vært, og blir i fremtiden også en liten idrett i landet…
Swestam… Alltså… taket gäller ju hur många spelare som deltar i huvudturneringarna. Och dit är man kvalificerad genom tidigare meriter, eller får kvala in i en separat kvalturnering. Men rent teoretiskt skulle alla spelare i en turnering kunna komma från samma land… sen finns ju iofs wild cards och annat som komplicerar resonemanget… Men generellt kan man säga att det är fri konkurrens i tennis.
Vilket antiklimax.
Vinterstudion, TdS, Kalla, Hellner, Northug, masstarter och proffsiga TV-sändningar har gjort längdåkningen populärare än nånsin i Sverige och som aldrig förr blivit en etablerad folksport. Den 50-åring som inte gjort ett Vasalopp är ju knappt en man/kvinna längre.
Samtidigt har de internationella elitloppen blivit urvattnade och den ”klassiska kämpen” typ Södergrentypen gör sig inte gällande längre utan taktik och tjyv-och-rackarspel är det som gäller i alla dessa masstarter.
Så på bekostnad av sportens själ med kämpande skidåkare genom skogen har vi fått en bredd vi aldrig sett tidigare med Vasalopp fulltecknat efter 80 sek. För att inte tala om alla skidläger, gubbklubbar och långlopp som åks överallt.
Tyskland och FIS fick som dom ville men var det värt att offra RIKTIG SKIDÅKNING?
Jag tycker i alla fall inte det.
Manne: Missförstod dig kanske lite då eftersom vi i princip har samma bild framför oss.
Pelle… Håller helt med. Ska mycket till för att skidåkningen ska erövra Tyskland. Med det sagt vore det ändå kul med lite spridning i resultatlistorna och för det måste man nog reglera lite. Eller så kör man proffsteam rakt av, då kan talanger från länder med lite skidtradition sugas upp av proffsteam där pengarna finns.
Om det skulle bli proffsteam så kommer det nog i förlängningen att innebära att doping kommer att finnas i alla proffslag som är framgångsrika. Doping kommer att bli ett måste för att bli framgångsrik till slut.
Tittar man på de idrotter som drivs av team eller på idrotter som är individuella där man inte representerar sitt land så dopas det på ett helt annat sätt. Priset för en dopingavstängning blir i många fall högre med landslagsmodellen.
Jag hoppas verkligen att det fortfarande är landet och inte teamet man tävlar för. Vinterstudion samt att vi har varit ganska framgångsrika har gjort mycket för intresset i Sverige. På damsidan finns det flera juniorer eller ett par som just blivit seniorer som har möjlighet att bli riktigt bra. Dock är det alltid en del förluster under vägen. På herrsidan ser framtiden mörkare ut, men det kan kanske komma någon late bloomer. Sen ifrågasätter jag det här med att tävla på alla möjliga, konstiga distanser. Det är väl ingen som funderar på att man ska springa 78 m slätt eller 2247 m hinder i friidrott. För i tiden kastade man spjut med båda händerna och la ihop resultaten, men si det har försvunnit, medan längdskidåkning kör allt möjligt och ytterst sällan de stilar och distanser som förekommer på mästerskap. Längdskidåkningen har blivit jämnare, så även den bäste måste ta i ordentligt för att vinna. Det leder nog till att man måste begränsa antalet 5-milar under säsongen. En bra maratonlöpare gör väl ca 2 lopp per år. Däremot kan man köra de gamla distanserna 15 och 30 km, men kanske något färre lopp per år. 15 km ska alltid vara individuell start. På 30 km kan man ha masstart i skiatlonen, samt något till lopp. Resten är individuell start. Man kan lägga in ett par extra stafetter om man vill plåga löparna mindre. Genom sprinttävlingarna får vi de masstarter vi behöver och med lite mer slump i utfallet, som ju gillas av publiken i skidskyttet.
Intresserad… Vi har diskuterat den saken tidigare… men det är tveksamt om det är mer slump i utfallet i sprint.
Intresserad…. Er det en slump når eks. Marit Bjørgen vinner 7 sprint-løp i sesongen 2014/2015? Da mener jeg det er mer selvfølgelig enn en slump. Du trenger oppdatering før du poster………….
Förresten nu är jag petig… Men vad är det för slump i utfallet i skidskytte? Att vinden kan förändra sig?
Pelle
Hej, ursäkta sent svar. Jag håller med om att 4åkare istället 4 sex som i mästerskapen gör att många bra åkare inte får åka men dock fortfarande de bästa. Man kan vända på resonemanget och säga att max kvot skulle vara 8 åkare men då hade sporten tappat ännu mer tror jag. Något måste göras och detta är en lösning som kan ge resultat direkt något de andra förslagen inte gör på samma sätt.
Tolstoj
Bra åsikter det med. Kan ju absolut fortfarande finnas med att hemmanationen och vinnare av vissa cuper kan få extraplats. Men det stora steget är att gå från 6 åkare på de nationer som har max kvot till 4. Jag tror länder som Sverige och Norge få ta denna smällen för skidsportens skull även om de är tråkigt för en del av våra åkare som får det tuffare att komma med.
Jag tycker man skall begränsa antalet friplatser en nation kan ha (till exempelvis till max tre) men att minska maxkvoten från sex till fyra åkare tycker jag är fel. Tycker det är viktigt att upprätthålla idén om att de absolut bästa skall tävla i världscupen och på något sätt skall avspegla styrkeförhållandena i världstoppen. Däremot tycker jag man kan fundera på hur kvoterna skall utses. I skidskytte styrs detta av placeringen nationscupen istället för antalet åkare som tagit världscuppoäng.
Kanske kunde FIS och de största länderna Norge, Sverige, Finland, Ryssland göra ett allvarligt försöka att få jätten Kanada att börja mer organiserat med längdskidor?
Kanada är ju en enorm vintersportnation och världens näst största nation med snövidder i massor. De älskar ju allt som har med vintersport, utom längdskidor.
Om man lägger mer tävlingar där och får de största profilerna att promota sporten där så har vi en slumrande jätte, och kanske dras USA med mer då också.
Tyskland är Lost till skidskytte iaf, så kanske är Nordamerika en möjlighet på längre sikt. FIS får jobba hårt på att öppna möjligheter utanför Europa
Jag tycker faktiskt att det är verkar vara mera driv i Nordamerikansk längdåkning än i Tysk längdåkning. Tyska toppåkare som kan skjuta hyfsat verkar välja skidskytte, dom verkar faktiskt välja skidskytte även om dom inte kan skjuta, som t.ex. Miriam Gössner.
Det är kanske så framtiden ser ut, skidskyttet dominerar i alpländerna och längdåkning utövas i Ryssland, Finland, Sverige, Norge och Nordamerika.
Vet inte om längdåkningen i Kanada är så mycket efter som barterhallen vill få det till. På damsidan har man ju haft Chandra Crawford, Sara Renner och Beckie Scott med mästerskapsmedaljer i sprint och i sprintstafett. På herrsidan har man bla Kershaw, Harvey, Len Valjas m fl. Nu har man väl Tor-Arne Hetland som förbundskapten eller landslagschef och tidigare har man haft svenska vallare så jag vet inte om det skulle råda brist på organisation. Största problemet för kanadensisk längdskidåkning är väl att man är utspridd över ett så stort geografiskt område.
Och att sprida längdåkning till ännu fler länder, det tycker jag FIS jobbar med hela tiden, exempelvis hur man vill fördela olika mästerskap. (En idé som jag inte riktigt tror får så stor effekt helt enkelt).
http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/harsem-helt-uvirkelig/a/23424617/
Har aldri vunnet noe som helst, men i dag vant hun…
Manne: Visst f-n är det mycket slump i skidskyttet. En millimeter längre in på träffen och plattan hade fallit. Ett missat skott kan vara skillnaden mellan pallen och en åttondeplats. I sprint är det ytterst svårt att reparera ett stavbrott. Likaså kan du vara chanslös om du blir instängd eller måste gå en lång kurva i lös snö. På riktig skidåkning med intervallstart händer detta betydligt mer sällan. Även i masstarterna klarar man ett stavbrott om det inte sker sista kilometern, men ofta är det inte lika intensiv kamp om positionerna in mot spurten i en masstart som i ett sprintlopp. Nu råkade ju Calle ut för detta på 30 km i VM, men han har en otrolig förmåga att strula till det.
Pelle: När du diskuterar Björgen har du dina nationalistiska norska glasögon på. Björgen är så mycket bättre än alla andra, när hon är i form, att hennes sannolikhet att vinna inte är 1/6 utan betydligt större, när vi diskuterar slumpteori. Minns du inte att Stina bröt staven i 2 VC-lopp i vintras och därmed försatte sina chanser till pallplats och i ett fall kanske tom chans till seger och därmed en seger mindre för Björgen. Detta var och är ett resultat av slumpen. Statistik och sannolikhetslära är ett mycket intressant ämne.
På tal om kvoter och Nordamerika så missgynnas just de av nuvarande system. Hur skall t.ex USAs nationella åkare lyckas ta nån enstaka VC poäng för att öka USA:s damers landslagskvot?
Nuvarande kvotsystem känns om något Norge kommit på och bör skrotas.
Musgrave!
Northug har blitt syk, stiller ikke i Årefjälloppet…
Lägligt att han blev sjuk när han insåg att han skulle få möta Olsson :)
Swestam
Om idén är att de bästa ska åka borde inte kvoterna tas bort helt eller höjas? Norge skulle ju lätt kunna ha tolv åkare med. Anledning till att jag vill gå ner på 4 åkare ett tag är att andra länder ska ha större chans att få fram åkare. Inte för alltid utan så länge som krävs. Det tillsammans med mina andra tre alternativ tror. Jag på lång sikt kan gynna längdåkningen även om Sverige, Norge och Ryssland tappar en del på det. Men vi kan inte vara egoistiska när längdåkningen är på väg att bli en nordeuropeisk sport.
Gunnar: Det är en avvägning mellan att ha så många som möjligt av de bästa med och att ha hanterliga startfält; därför behöver man ha någon begränsning per nation; tycker att med max 4 per nation att det inte blir en rimlig avvägning.
Jag tycker man snarare skall försöka jämna ut förutsättningarna snarare än att på ett konstlat sätt begränsa deltagandet. En åtgärd vore att förändra finansieringen av deltagandet i världscupen. Idag så betalar arrangören/FIS för alla i den röda gruppen, jag tycker det vore bättre om man betalade för alla som ingår i nationskvoten (ej friplatser). På så sätt skulle mindre nationer som inte har några åkare i röd grupp få delar av sina kostnader täckta vilket skulle bidra till utjämna förutsättningarna.
Nu tävlar Han.
”Pasienten” Olsson får skambank, koser meg.
Vilket väder de har. Man skulle vart med idag. Surt för Aukland att han inte verkar ha bra fäste.
Intresserad… Jag vill hävda att skidskytte-exemplet du ger inte alls handlar om slump. I 99% av fallen är det skidskyttens handlande som avgör om det blir träff eller inte. Om det rör sig om mm mellan miss och träff är det möjligen små marginaler, men inte slump.
Slump i idrottssammanhang är händelser och omständigheter som idrottaren själv har liten eller ingen chans att påverka själv. När Halfvarason klev på sin egen stav och bröt den var det inte heller fråga om slump.
Det finns slumpmässiga faktorer i både intervallstart och sprint… Men att det skulle vara mer såna faktorer som avgör en sprint än ett intervallstaslopp är jag ytterst tveksam till.
Eller har du nån annan förklaring på begreppet slump än mig.
Common Musgrave, häng den där ryggen!
Som även gammal skidskytt vill jag bestämt hävda att skidskytte absolut inte handlar om slump. Däremot kan turen spela roll. Tur och slump är inte samma sak. Tex när väderförhållandena gör att när just jag ska skjuta så är det lite mindre vind eller att det börjar snöa efter att just jag gått i mål. Skidskytte är en typisk sport där man bör se utfallen efter en längre period. Den som vinner VC-säsongen är enligt mig den som är bäst. Inte den som vinner VM eller OS. I enstaka tävlingar kan tur vara en av flera avgörande faktorer. Måhända är det lika i längdåkning men det är än mer så i skidskytte. Tur är också en faktor som bidrar till spänning och variation, allt är inte alltid ”rättvist”.
Det där med Halvarssons stav var varken orsakat av otur eller slump. Det var klantigt, eller ett ögonblicks ouppmärksamhet, eller felskär. Faktorer han i alla delar själv kunde påverka.
På tal om Halfvarssons stavtrubbel så ryktas det att han byter märke efter säsongen.
Annars tycker jag att Bleckur gjorde en fin insats som blev tvåa i Årefjällsloppet idag trots att hon hade problem med skidorna bitvis. Hon behärskar många typer av lopp. Kul med landslagsåkare som åker nåt långlopp i slutet av säsongen. Till skillnad mot många andra i landslaget som i princip lägger av tävlandet efter sista VC tävlingen och skyndar sig att ta tag i sitt varumärke innan ens sista åkaren hunnit komma i mål
Södergren ”åkte upp sig” och blev endast slagen med ca 2:20 men det är inte godkänt av en ”femmilskung”. Olsson verkade ha en ”turisttur” över fjället. Kanske var han påverkad av förkylningen?
Ahrlin verkar ha svårt att hitta tillbaka till fornstora dar. Om det är nån jag hoppas ska vinna Vasaloppet så är det han.
Vädret skulle jag kalla en slumpfaktor, alltså en faktor man inte själv kan styra. I skidskyttets masstarter skjuter man dock samtidigt och denna faktor försvinner.
I längdåkningen intervallstarter är en slumpfaktor ven man eventellt får sällskap av – åkare på senare och tidigare varv etc. Även väderomslag är en slumpfaktor som kan ge åkarna olika förutsättningar utan att dom själva kan påverka detta.
Stakning på ovallade skidor har förstört den klassiska längdåkningen. Två saker har varit karaktäristiska och unika för längdåkningen.
1) Att åkarna växlar man mellan olika tekniker under loppet.
2) Åkarna använder hela kroppen, och oftast hela kroppen samtidigt.
Gör inte åkarna dom två sakerna så är det ingen riktig längdskidåkning. Jag vill inte se världscuplopp där åkarna stakar runt hela banan (och fuskskatar så mycket det går) Då är bättre att den klassiska stilen försvinner helt.
Det er egentlig ikke noe problem å hindre løpere å gå på blanke ski. Det er bare å sette opp markeringer i motbakkene, ikke lov å stake mellom markeringene. Da tvinges de til å gå diagonalt.
H.G Wells, jag håller faktiskt inte med. Om man tar Davos som exempel, där stakade ett fåtal och bästa stake blev 3:a?. Där tycker jag det var en extra krydda när några FÅ starka stakare kunde försöka gå utan fäste, men det måste vara ett taktisk val man får våndas över.
Om alla kommer att börja staka varje lopp då är det sjukt tråkigt och man behöver göra något men som det sett ut i år på VC loppen(distans) tycker inte jag det gör något.
Sen så måste man givetvis se till att ingen skatar.
För ett par år sedan så brukade jag säga att Birkebeinerrennet till skillnad från Vasaloppet var en riktig skidtävling. Men nu stakar dom på blanka skidor även på Birken, dom stakar på Årefjällsloppet, dom jävlarna stakar hela tiden. Det finns inga långlopp som är riktiga skidtävlingar. Klassisk sprint på ovallade skidor är förresten inte heller längdskidåkning. Det ska bli spännande att se till nästa säsong om det blir mer stakning även på VC-loppen. Jag är rädd för att utvecklingen vi sett på långloppen kommer att mer och mer överföras till världscupen.
Tolstoj: Jag vaknade på fel sida i morse. och därefter så blev det värre under dagen. Därav pessimismen.
H. G. Wells, Jag förstår vad du menar men jag är inte så säker på att vi kommer att hamna där så fort. Har någon stakat framgångsrikt på en VC bana som inte är ändrad på grund av snöbrist?
Jag har fått för mig att det går lite för fort uppför på de vanliga VC banorna för att det ska löna sig att staka. Det skiljer ju trots allt en del på banprofilerna mellan VC och långloppen.
Kallner, Manne: Det må vara en strid om påvens skägg, men i många fall är tur och slump samma sak. Om man vinner högsta vinsten i ett lotteri är det slumpen som gör detta. Det är bara att slumpa fram ett tal mellan 1 och antalet lotter. Samtidigt har den som vinner förhoppningsvis tur. (En högvinst kan ju även skapa problem för vissa individer). Ja den som vinner VC i skidskytte är den bäste, eller i varje fall en av de bästa skidskyttarna. VC-segern baserar sig på så många skjutningar att slumpen jämnar ut sig. Den som vinner ett OS-guld i sprint är beroende av slumpen att skotten går in just den dagen. Har man en träffprocent på 90 % under en hel säsong ska man missa 1 skott i sprint, men slumpen gör att man i vissa tävlingar skjuter fullt och i andra kan det bli både 2 och 3 bommar. På ett OS är det slump om det blir 0, 1, 2 eller fler bommar. Det är alltså långt ifrån säkert att den som vinner VC i sprint vinner OS-guldet. Och det är OS-guldet alla, eller i varje fall nästan alla, vill åt. Vem kommer ihåg Ferrys VC-segrar? Det var väl en handfull ungefär. Vem kommer inte ihåg Ferrys OS-guld?
Sedan är det naturligtvis inte så att segern i ett lopp slumpas med samma sannolikhet mellan alla tävlande, men jag vill fortfarande hävda att det är mer slump i resultaten i skidskytte och sprint än det är i ”riktig” längdåkning.
Man kan ha många synpunkter på långloppen. Det gör väl inget att det stakas där bland eliten. Det som framförallt är kul med långloppen är att de bidrar till bredd och folkfest. På de mindre ”lokala” långloppen brukar det inte vara många som stakar. Jag tror att många blir lite ”förblindade” av de största loppen i långloppsserien som sänds på TV och där kanske de 100 bästa stakar. Inte ens i Vasaloppet är det fler än kanske 200 som stakar. Plus ett antal av motionärerna.
I VC tycker jag absolut att banorna ska vara så tuffa så det inte ska löna sig att bara staka.
Det räcker med skateloppen.
Intresserad…Det är ingen slump om skotten träffar eller inte. Jag förstår inte alls vad du menar. Det beror ju på hur man siktar. Det är orsak verkan rakt av, jag fattar inte hur du kan få det till slump?
Apropå skate.
Jag har åkt väldigt mycket skate själv men måste komma med ett inlägg att jag tycker det är en OTROLIGT FUL åkstil.
Dessutom kan jag undra hur många som åker mycket skate som kommer att få problem med knäleder pga den onaturliga vridningen, både rotation och tryck på mediala menisken.
Tolstoj:
Jag är kanske onödigt pessimistisk. Om banorna är tillräckligt hårda så överlever kanske den klassiska tekniken. Men det finns redan personer inom FIS som säger att den klassisk stilen är borta om ett par år. Frågan är hur mycket mer går det att förbättra överkroppskapaciteten. Hur är dom bästa stakarna jämfört med t.ex. kanotister. Om det visar sig överkroppskapaciteten på en bra stakare är lika bra som kanotistens så kanske dom inte blir bättre på att staka än dom är nu.
Per-Øyvind Torvik tror i alla fall att det kommer hända saker de närmsta åren.
http://www.optima-ski.com/blog/klassisk-langrenns-framtid
Manne, det jag gillar med skidskytte är att det är så mycket nerver.
Det finns vissa väder en turdel i skyttet, men det är inte ofta det är orkan en minut och lugnt nästa.
Men spänningen hos publiken och nerverna hos åkaren när Mäkäräinen åker in till första skyttet på hemma VM, det är det som gör skidskytte till ett drama för mig.
Men då ser jag bara skidskytte ibland och mina kunskaper är bristfälliga. Men det är oftast riktigt bra tv underhållning.
Kallner: som aktiv när jag var ung valde jag nästan bara att tävla i skate när jag var ung för att i den tekniken var jag en topp åkare i mitt län men jag träna mer klassiskt alltid men där var jag en botten åkare …men efter varje tävling i skate hade jag ont i knäna..har än idag problem med mina knän..
Intresserad; Det du har rätt i är att begrepp som slump och tur jämnar ut sig över tid vid många repetitioner.
Tur och slump har inget med prestationsnivå att göra utan fördelar sig lika mellan populationen skidskyttar (i detta fall). Men sannolikheten att träffa målet över tid är större hos en bra skytt än sämre skytt.
Martin Fourcade var i alla fall bäst total den gångna säsongen, sen var de det där med påvens skägg.
Jossa; jag tror det kommer visa sig om några år då åkare som åkt skate 3-400 mil per år (inkl rullisar) i >10 år sannolikt kommer få mer problem med knän än om de bara åkt klassikt motsvarande mängd. Antagligen är det så redan idag. Jag tror 2.ans växel i lite brantare partier är värst.
Om det vore slump om skotten träffar, skulle man kunna sikta precis var som helst och ändå ha lika stor chans att träffa eller missa.
Däremot finns det slumpmässiga faktorer- som att någon kan få sämre väder än någon annan. Det kan man inte påverka. Men är det masstart är inte heller det en slumpfaktor.
Kallner; ingen expert kan bara tala för mig själv som ung å när jag var aktiv träna jag aldrig rullskidor i skate tyckte de gav för lite…bättre ligga på å bara staka tyckte när de gällde rullskidor…fritt hade jag alltid naturligt lätt för även om jag hade problem med knän…vad de beror på vet jag inte något med belastningen helt klart
http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article511157.snd
Ja.. ble meget overrasket over de to løperne i front på Åreflälloppet i går, som staket ifra på glatte ski, oppover, mot løpere med festesmurning som nærmest ble ”turløpere” i forhold…
Her prater vi om armstyrke og kapasitet så det holder. Imponerende!
Kallner: Tack för ditt förtydligande inlägg. Det var ungefär vad jag försökte säga fast du gjorde det med färre ord.
Manne: Nej du, man kan inte sikta hur som helst. Den bäste skytten ligger väl innanför kanten med de flesta skott. En sämre skytt har betydligt större andel av sina skott som går kant ut eller kant in. En skytt med 90 % träff missar i genomsnitt 2 skott med 4 skjutningar, men det är fortfarande så att resultatet till betydande är slumpmässigt om det blir 0, 1, 2 , 3 eller fler bommar i den enskilda tävlingen. Resultatlistan i en enskild tävling är betydligt mer slumpmässig än i en distanstävling i längd.
Ett slående exempel på slumpens inverkan i sprint är ju den gode Emils två brons i senaste OS.
När slumpen blir en händelse kallas det tur.
Man brukar säga att chansen att vinna högsta vinsten på lotto är som att ha tre säckar med ärtor och ta rätt ärta. Först ska du välja rätt säck och sen köra ner näven och ta vinstärtan.
Det är slumpen som avgör vilken ärta du tar men tar du rätt ärta har du tur.
Intressant med lite filosofi men ganska långt från tråden :)
Intresserad.. Jag anser att du använder begreppet skump falaktigt. Om man träffar eller inte beror inte på slump utan på hur geväret är riktat när skottet avfyras. Slump i idrottssammanhang är något idrottaren själv inte kan påverka och msn kan i allra högsya grad påverka vart skotten sitter.
Jönsson i OS är däremot ett bra exempel på slump eftersom han drog nytta av en händelse han själv inte kunde påverka. Amerikanskans brons i intervallstarten i Falun är ett annat exempel – hon fick via vädret en slumpmäasig fördel. Slumpen hade en roll i utfallet i loppet.
Manne; du menar alltså att Jönsson och amerikanskan hade tur = rätt.
http://www.itromso.no/100Sport/meninger/kommentarer/NM-blir-ingen-suksess-uten-Northug-deltakelse-511549_1.snd
Uten Mr. langrenn er sporten bare en ”grå masse”, men det visste man jo fra før, selv om det er tungt og erkjenne for enkelte….
Manne: Slumpen? Är vädret slump ? Skulle inte vilja kalla det slump om det kommer lite snö då detta kan predikteras.
att norrmännen missade vallningen på 10 berodde på att dom tittade ner i snön och inte upp på molnen, hade dom gjort det så hade vallan suttit .
Detta med slump jämnar ut sig i längden ja. Gregg hade en fördel nu nyligen men nästa gång kan det vara så att de som startar senare får en fördel mot de som startade tidigt p.g.a vädret. Hör till sporten så länge de ska köra utomhus. Ska det vara 100% rättvisa väderförhållanden får de väl köra inomhus i exempelvis en skidtunnel och det vill i alla fall jag inte se.
Kgk… I strikt mening har du givetvis rätt – vädret är ingen slump. Men ur en idrottares perspektiv kan man dela skilja på händelser som är slumpartade och dom man kan påverka eller hantera. Om du startar sist i en intervallstart och det börjar snöa så att sikten blir sämre för dig att skjuta än dom somnstartat tidigare, är detta enligt mig en slumpartad omständighet. D.v.s. det beror på något som åkaren inte kan påverka.
Under normala omständigheter är det dock inte alls slumpen som påverkar om skotten träffar i skidskytte – vilket jag uppfattade att ”intresserad” hävdade.
Kallner… Jag menar att dom gynnades av slumpen. Visst, det är i princip det samma som att dom hade tur.
Det var inte min avsikt att starta en semantisk diskussion. Jag ifrågasatte bara påståendet att slumpen har större del i utfallet i sprint och skidskytte än i intervallstartslopp på längdskidor. Kanske petigt, men jag tycker att påståendet antyder att det skulle vara mindre skicklighet inblandat.
Manne: Jag påstår inte att det bara är slump hur skotten träffar eller utfallet i sprint. Ta läroboksexemplet en mycket välgjord tärning. Den ger i genomsnitt 16,6666… % ettor, tvåor osv. Däremot kan man definitivt utgå ifrån att utfallet är 3 ettor, 3 tvåor osv av de 18 första kasten. Därmed blir det spänning i tärningsspel. Med en tärning som är långt från perfekt blir utfallet långsiktigt något annorlunda eftersom 1 eller ett par siffror då kommer upp oftare än var sjätte gång. På motsvarande sätt är det en slump hur pipan är riktad vid varje enskilt skott och därmed blir utfallet av skyttet slumpartat i varje enskild tävling. En duktig skytt har fler träffar, men det är, om vi bortser från tävlingar i styv kuling, en slump när koncentrationen är borta eller det är en liten annan drivkraft i krutet och det därav blir en bom. På samma sätt är det en slump i vilken tävling man får staven avtrampad. Men fortfarande finns det åkare som har färre incidenter och åkare á la Calle som har fler under en säsong. Men man vet aldrig i förväg när de kommer. En incident i sprint är jättesvår att reparera, medan en incident under distans är lättare att reparera under förutsättning att den inte äger rum under slutdelen av loppen. Det är väl därför som många gillar masstartsloppen, eftersom utfallet i varje enskilt lopp är svårare att prediktera.
Intresserad…. Jag håller i princip inte med om nåt du nyss skrev. Men framförallt:
Det är inte en slump vart pipan är riktad, det styrs av skytten.
Det är inte lättare att förutspå ett intervallstartslopp än en masstart. Snarare är det större spridning på vilka som vinner intervallstartsloppen.
Men eftersom vi har helt olika uppfattningar om grundläggande saker kanske det är dags att avsluta diskussionen.
Manne: Nej det är klart om man inte håller med om utfallet från tärningsslag blir det inte lätt med det andra heller. Sedan har jag inte pratat om masstart kontra intervallstart utan det jag hävdat och hävdar är att utfallet i ett ENSKILT sprintlopp eller skidskyttelopp är mer SLUMPARTAT än i ett distanslopp på skidor. Och därmed kanske jag, som det tjurskalle jag är, fick sista ordet.
Intresserad.. Det där med tärningskastandet håller jag givetvis med om – det är själva definitionen av slump. Jag håller även med om att vädret kan vara en slumpartad omständighet för åkarna. Men jag ser ingen likhet mellan att kasta tärning och att skjuta prick. Skytte är ingen slympstyrd aktivitet även om slumpfaktorer som väder kan påverka utfallet.
Du skrev att masstartsloppenbvar svårare att predikera, och det ifrågasätter jag.
Det är skillnad på att en händelse är slumpmässig och att en händelse verkar slumpmässig.
(Tekniskt sett finns det inget som är slumpmässigt, singla slant likadant om och om och om igen och du får samma resultat. Men eftersom ingen klarar att kontrollera det så blir ändå utfallet olika, och därmed verkar det vara slumpmässigt.)
Jörgen: Tycker inte ditt resonemang om att Gregg hade tur nu och nästa gång är det nån annan, håller. Damernas 10 km i Falun av en av flera arrangörsmissar under mästerskapet.
Senast dagen inför damernas 10 km kunde man på YRs väderprognos se att ett ymnigt snöfall kommer att slå till mitt under tävlingen. Ett ymnigt snöfall mitt i ett intervallstartslopp är dömt att misslyckas. Det enda rätta hade varit att flytta fram tävlingen en eller ett par timmar. Inom alpint och backhoppning flyttar man fram tävlingar när yttre förutsättningar gör tävlingen orättvis. Varför inte i vår sport? En framflyttad tävling hade löst startnummerlotteriet och antagligen också minskat antalet vallabommar i tävlingen. Bästa kvinna vann sägs det och det är kanske också sant. Men vi gick miste om en spännande kamp om guldet. Men grattis till Caitlin Karaynenka Gregg.
Jag tror att man övertolkar vädret under VM. Det var nog mer avgörande för 5-milen än för övriga lopp. Visst Gregg var en skräll men man lät det hända, norskorna gav upp när de inte hade chans på guldet. Om de hade kämpat 100% hade nog inte Gregg fått sin medalj. Olsson hade fått det tuffare på 15km men det var på intet sätt omöjligt för sent startande att göra bra lopp. Lite vekt av Hellner att skylla på vädret tex.
Är också inne på att norskorna la av när vinstchansen var borta och skyllde på bortvallning. Så var det i Sochi också om jag minns rätt.
OK skidpepp-expertisen säger att norskorna gav upp och därför fick Gregg medalj. Antar att Fessel, Stephen m.fl. medaljkandidater också gav upp.
Fj; När vann Stephen, Fessel senast ett vm lopp?
Tror man på allvar att norskorna medvetet ger bort silver och brons är man dum i huvudet.
När gav silver/brons något i Norge? Och om du såg loppet så såg man att det var inte full satsning efter man insåg att Kalla var för bra den dagen.
Enig med nisse ! … For de beste norske Johaug , Bjørgen ,Sundby og Northug er det kun gull som teller, det er derfor vi har så mange gode utøvere i Norge , de trener for å bli nr. 1 og ikke for å være fyllmasse slik mange av de svenske gjør.PS Husk det er typisk norsk å være god.” Trena på svensker” , få tak i noen norske trenere som vet hva som skal til for å bli best.
Norskorna låg långt efter pallen redan vid 5 km. De gav upp när det insåg att de inte hade någon som helst chans att ens utmana om medaljerna för att skidorna var så bedrövliga.
När har en norska någonsin gett bort en medalj i ett mästerskap eller pallplats i ett VC-lopp? Det ger aldrig upp bara för att guldet/segern är utom räckhåll. Till och med Björgen, som har typ 900 guldmedaljer i prisskåpet, gick för fullt för att säkra silvret bakom en totalt överlägsen Johaug i tremilen i samma mästerskap. Jacobsen gav allt för silvret i skiathlon. Weng hade varit helnöjd med en medalj oavsett valör.
Allvarligt talat, vad är det för nötter som skriver här? Man häpnar över dumheterna.
De hade haft god chans att slå Gregg om de gett 100%. Åtm någon av norskorna. Men jag tror att de fick stallorder att spara sig till nästa tävling. Det är bara Hellner och Halfvardsson som går 100% för en fjärdeplats. :) Nöt eller ej.
När Kalla vann i för- vm i Östersund är det ett annat exempel på att köra runt utan vinstintresse från norsk sida.
Bob Sacamano… Selvfølelig var eks.Gløersen overlykkelig over medaljen på 15 km.
Men på stafetten er en silver-pris et meget stort tap, for kravstore norrmenn…. Bare gull er godkjent!
Håller med Bob.
Men det var inte bara norskornas ”frånvaro” som gjorde att Gregg kom fyra… eller sket alla andra i medaljerna när dom inte kunde ta guld? Greggs fjärdeplats var ett extremt anmärkningsvärt resultat.
Är Gregg en omskrivning av Rydqvist?
Manne bör kanske uppdatera sig på resultaten från VM. Finns på: data.fis-ski.com
Den felskrivningen kan jag inte förklara – och två gånger i samma inlägg dessutom. Jag vet mycket väl att Gregg kom sjua ;-)
Det var nog jag som lurades lite med min analogi med Hellner och Halfvardsson. :) Om de gett 100% för en tredjeplats hade jag varit väldigt nöjd. :)
Bjørgen sier hun ikke var fornøyd med VM ,
( 2 gull og 2 sølv) ….. Da sier det seg selv at det bare er gull som gjelder . Svenskene er stort sett fornøyde med plasseringer fra 3 – 7 plass , noe som gjør at de aldri til å bli best PS Svenskene har ikke vinnerkultur , eller det vi kaller Vinnerskaller i laget …slik er det bare….
damstafetten i Sochi ett annat exempel på norsk uppgivenhet . kan räkna upp hur mycket ni vill där man inte kör för fulla muggar
men jag nöjer mig för tillfället
Menar du att Johaug bara var 5:a på sin sträcka eftersom hon förstod att guldet var borta när hon fick gå ut 2 sekunder efter Sverige och 9 sekunder före Finland? Eller att Jacobsen gav upp på sträcka 3 eftersom hon startade hela 13 sekunder efter skejtfantomer som Anna Haag, Claudia Nystad och Kerttu Niskanen och Norge hade ett svagt kort i OS-drottningen Marit Björgen på sista sträckan?
Förstår du ens vad den här diskussionen handlar om? Nissen påstod att Norskorna hade kunnat ta medalj på 10 fritt i Falun, men gav blanka f-n i silver och brons och gled in på hedrande topp-30 placeringar eftersom de blev så tjuriga när de förstod att Kalla skulle ta guldet… På vilket sätt är stafetten i Sotji ett bra exempel? Den är ett utomordentligt dåligt exempel eftersom man blev rätt och slätt avhängda av tre nationer när man fortfarande hade guldet klart inom räckhåll. Guldchansen och medaljchansen försvann samtidigt.
Det finns inte ett exempel på att Björgen, Johaug, Weng eller Jacobsen lagt sig i kampen om mästerskapsmedaljer. Men härnäst kommer väl något rikspucko påstå att Steira la sig i alla loppen i OS 2006 eftersom bara guld räknas för Norge…
”PS Husk det er typisk norsk å være god.” Trena på svensker” , få tak i noen norske trenere som vet hva som skal til for å bli best.”
Tvärtom, det är typiskt norsk att vara dålig. Norge rankas som det 47:e bästa idrottslandet i världen. Precis framför Algeriet.
Sverige är 24:e plats, Danmark på 27:e och Finland på 35:e. Men norrmännen ska inte vara ledsna för det, dom är trots allt inte sämst i Norden eftersom Island med sina 300.000 invånare är ännu lite sämre.
http://www.vg.no/sport/idrettspolitikk/kronikk-norge-ingen-stor-idrettsnasjon/a/23391955/
http://biggestglobalsports.com/top-sporting-nations-2014/4587465102
Precis som Oskar har jag lite svårt att engagera mig längre. Falun-VM har hjälpt mitt intresse det senaste året, nu vet jag inte vad jag har att längta efter. Jag får ta en paus i ett halvår från allt vad längdskidor är och heter och se om motivationen kommer tillbaks efter det.
JonasE… Ja, når forventet resultat uteblir, synker motivasjon selv for en superentusiast….. Slik er det bare, kort oppsummert!
Bedömer att om man saknar intresse för längdåkning så är man inte i grunden en genuin älskar av skidåkning.
Verdens beste skijenter på NRK 1 nå, for spesielt interesserte… 5 av 6 gull
i Falun…
Jag har varit sportintresserad i större delen av mitt liv, men intresset börjar tona bort för sport efter sport. Dels beror detta på att Sverige inte har några tävlande som är konkurrenskraftiga internationellt dels på att man av kommersiella skäl förstört sporten. I ishockey är det massor av matcher i grundserien. Större delen av dessa har ingen betydelse. Det gäller bara att gå till slutspelet. I slutspelet först börjar allvaret, men hur kul är det egentligen. Nej tack för min del numera. Fotboll, massor av ointressanta matcher, våld och bråk. Som grädde på moset har vi ett landslag som inte är ett LAG utan allt är fokuserat på Z. Nej tack för min del. Det som finns kvar där vi har hyfsade atleter är längdskidåkning. Kampen med våra kära grannar i väster ger det en extra krydda. Om vi sedan fick en lite större andel lopp med individuell start i mästerskapen skulle det bli ännu bättre. Nu är det masstart i 30/50 km, 15/30 km, den riktiga stafetten, sprintstafetten och 3/4 av sprinten. Kvar med individuell start är 1/4 av sprinten samt 10/15 km. Som någon sa en punkt är ingenting, en linje är rakt ingenting, och en yta är platt ingenting – och en liter det är inte mycket det heller. Nog borde FIS kunna kosta på sig att vi fick 30/50 km med individuell start också så att vi fick lite mer än en liter att glädja oss åt.
https://www.youtube.com/watch?v=hqpKGY9YqRY
Hva skal man med intervallstart på 30 km, når en ekte langrennentusiast får se slike fantastiske bilder, av topptrimmet løpere….
tror att folk i allmänhet är nöjda med masstarterna för då slipper man hålla reda på en massa varvtider och dylikt . Den som är först vinner vilket i mina ögon verkar rättvist.Ingen klagar på masstarter i friidrott och kräver intervallstart. Det skulle verka nipprigt.
Hav förtröstan, snart kan man börja åka rullskidor igen och glöm inte F1 säsongen som är i full gång med allt roligt skvaller och spekulationer på bloggar. I tillägg körs alla F1 lopp med masstart så norrmännen borde ju glädjas. Tyvärr har man ingen ”Northug” men vi har ju i alla fall Marcus Ericsson.
Är skidsäsongen slut?
Vi är tre gubbar med fruar, barn och barnbarn som just packat för 12 dager i Härjedals/Jämtlansfjällen.
KGK – Hehe, snakk om å nedvurdere ”allmänheten”. De fleste er idioter, ikke sant? Å følge med på passeringstidene slik du gjør blir nok for vanskelig for de fleste ;)
Neithiri; Detta uttalande kommer från FIS som motivering till masstart kontra intervallstart. Icke nåt jag hittat på i min kammare.
Eric.G Kör hårt!
Pelle: Det är en dålig TV-produktion som du länkar till på Youtube. De missade helt hur det gick mellan Kalla och Jacobsen. Bildproducenten kunde ha växlat över någon gång men nej, en glimt av Jacobsens rygg var allt vi fick se.
Pelle: 30 km är vad damerna åker som längst och där vill jag ha individuell start. Däremot tycker jag att masstarten fungera som bäst på 15 km för damer och 30 km för herrar och då med båda stilarna, så jag tycker du slår in öppna dörrar.
KGK: Friidrotten har inte individuell start i löpning, men däremot är det individuell start i alla andra grenar. Du vill tydligen att alla hoppar längd och stav samtidigt. Spännande! Och i orientering ska man ta bort individuell start och gafflade banor i stafetterna. Jättespännande.
Jag vill bara utöka de individuella starterna från 20,8 % till 37,5 % av starterna i mästerskap. Ni masstartsfreakar har ju fortfarande över 60 % av loppen att glädja er åt där ni inte behöver utöva den stora ansträngningen att titta på klockan. Hur ni sedan kan urskilja alla deltagarna i en grupp på 50 åkare förstår jag inte.
Nei sålenge arrangører tilbyr så ulike forhold som løperne fikk servert under 10/15 km i Falun, har intervallstarten i mesterskap gått ut på dato. Når startnummer er viktigere en løpernes kvalitet, har nok både løpere (eks. Heller m.fl) og ikke minst FIS fått det svaret de trenger.
NB!…Og spesielt på 30/50 km i vm/ol, må vi ha like forhold for løperne…Ergo, kun fellestart som duger, rent sportslig. Og slik blir det, for ever!
Pelle
Helt irrelevant, samma sak på masstarten över 50km.
Pelle,
vi er vel enige om at intervallstartene i Falun ikke var noen god reklame for intervallstart grunnet mildværet og løse spor.
Men det var jo enda verre på 5 mila hvor det ikke var mulig å gå i fra spurtkanonene grunnet snøværet!
Alt i alt er intervallstart mer rettferdig og spennende synes vel de fleste (?), men konseptet avhenger av at man ikke går rundt og rundt stadion, men i ordentlige lange traséer. Burde ikke vært tillatt med mer enn to, maks tre runder.
Var det urettferdig og kjedelig når svenskene dominerte på 80 tallet og de norske på 90 tallet?
Det må legges til at årsaken til at det ble som det ble på kvinnenes 10 km var dårlig jobb av det norske smøreteamet. Det var ikke spesielt urettferdige forhold. Dvs tidligere startende hadde en liten fordel, men Kalla gikk sent når det var like dårlige forhold (snøvær) som de norske.
http://www.langrenn.com/resultater-vm-falun-10-km-kvinner-2015.5698497-114053.html…..Hvor mange av disse løperne finner man på topp 10-lista før og etter VM? Og når du ender på 99 plass i den totale verdenscupen, og likevel tar medalje i et verdensmesterskap, da er det høyst legitimt og stille spørsmål om forholda under 10 km var likeverdige for løperne…
http://www.langrenn.com/resultater-vm-falun-50-km-menn-2015.5698506-114053.html
Syns faktisk det er lettere og gjenkjenne topp 10 etter 5-mila..
Nei det er bare fellestart som gir et riktig resultat, når forholda ble som de ble i Falun, dessverre…
Det er jo ingen som benekter at resultatlista på 10 km var merkelig. De tidligst startende hadde en værmessig fordel, men det vanskelige føret gjorde at flere nasjoner smurte seg helt bort, eller hadde feil struktur.
Norge og Tyskland (som hadde løpere både tidlig og sent) var helt borte. Mens f.eks. Sverige, USA, Frankrike og Japan hadde meget gode ski. Dette skyldes smørerne, ikke intervallstarten. Kalla gikk som sagt med samme forhold som de norske.
Hva med 3 mila som Therese Johaug vant helt suverent under gode forhold. Hadde den gått på søndag i stedet med snøvær som gjorde det umulig å gå i fra i front, så hadde hun med stor sannsynlighet ikke vunnet 30 km, men istedet en løper med god spurt. Hadde det vært rettferdig?
Pelle… Tvåan och trean i femmilen blev 71a respektive 92a i totals världscupen så jätteskilnad är det väl inte?
Pøh… Lette smidige Johaug hadde nok vunnet på søndag også, under de rådende forhold, det er oppover hun gjør løpene, når hun er i form. Det dokumenterte hun både på duathlon og 3-mila……
Manne… OK… Selvfølgelig er ikke vc alene, helt avgjørende for resultatet i et enkelt løp,… men under like forhold er Olsson (92) med og kjemper om seieren, mens Gregg (99) knapt blir blant de 30 beste….(eks. ble hun nr 54 på 10 km f i Davos)….
fabulator: Tack för att du nyanserar debatten som kommer från det västra grannlandet.
För att vi ska få intressanta tävlingar gäller det att det är möjligt att vinna både för de som är spurtkanoner och de som är duktiga på att åka länge själva i ett hårt tempo. Genom att ändra det längsta loppet (30 km damer och 50 km herrar) till intervallstart i mästerskapen blir det fortfarande mest masstarter men inte lika ensidigt som det är idag. Att det sedan uppstår situationer där löpare missgynnas är en annan sak och det kommer att ske både i masstarter och i lopp med individuell start. Det har det alltid gjort och kommer alltid att göra. Däremot är det ju tragiskt att en långtradare utan spurt á la Södergren aldrig kommer att få en medalj i ett mästerskap om man fortsätter som nu. Däremot har en god spurtare möjlighet att vinna både sprint och 5-milen, vilket begränsar hur en skidlöpare ska se ut.
Södergren har ju haft några lopp med individuella starter i mästerskap åxå utan att ha tagit den chansen heller,,finns ju några 15 km lopp han haft chansen på utan att ha tagit den 2005 2006 2007 2010 2011…men 2003 fick han medalj bra de ändå :) speciellt 2005 å 2006 missa han utan att ha någon ursäkt
Derimot har Södergren medalje på 30 km (2009) med skibytte (fellestart), det gjelder og være oppdatert….
Jossa: De e en sjujädra skillnad på15 km och 50 km. 2003 var det individuell start om jag inte missminner mig.
ntresserad: klart de är skillnad men tittar man på WC res genom åren så är ändå södergren rätt bra på 15 km
Neithiri: Och jag håller med FIS om att folkflertalet ej orkar hålla reda på varvtiderna. Slutsats : Folk önskar masstart och då får det bli så.
KGK: Nu har resultaten i matte sjunkit till en så låg nivå att man inte klarar av att läsa resultatsiffrorna som presenteras vid mellantider och i mål på dumburken. Inte undra på att Pisa-mätningarna går nedåt. Fram för mer matte i plugget så att vi får individuell start.
Hela j-a skidåkningen inom VC, OS och VM är ett enda stort fett antiklimax. Ut med själen och in med pengarna. Det kan inte bli annat än fel om tyskar ska bestämma hur en nordisk ”ursport” ska vara utformad för att passa TV. Det har ju blivit fel förr när tyskar ska bestämma.
”ej orkar hålla reda på varvtiderna”, man orkar ju knappt bry sig längre. Då ska man inte kolla på längdåkning för då gillar man inte sporten och förstår den inte heller. Ska vi endast åka parallellslalom? Spela bandy med fotboll så man ser bollen? Ta bort offsideregeln i fotboll och hockey? Spela Fia med knuff utan extrakast?
Men sämst av allt denna säsong är ändå att SM-femmilen och tremilen gick med masstart. Svenska skidförbundet ska inte klaga på mästerskapen om man inte ens själva fixar individuella starter. Och att man inte klarade att ställa det villkoret på VM är väldigt svagt.
Som sagt masstarter hör hemma på stafetter och långlopp men inte annars.
Kallner: Heja, äntligen någon som vågar tänka själv och inte är som pastor Jansson och alla andra som inte vågar ha några egna åsikter.
Kallner… Den ”regla” du ramser opp, begynner og være kjent stoff her på bloggen.. :)
5-mila med individuell start ble arrangert under NM i Harstad i år. Ble det en suksess da, nei du… de beste løperne stilte ikke på startstreken engang.
Det forteller vel at den gamle forhistoriske 5-mila i ”skauen” har gått ut av moten, som mye annet i samfunnet. Dere ”masstarthatere” må gjerne sutre, men 3/5 mila i mesterskap kommer aldri tilbake med intervallstart…
Pelle/Tolsrav; Dömmer ni ut individuell start baserat på säsongens sista lopp, NM del 2 i Harstad? Ett lopp ingen bryr sig om när alla är trötta och slitna. Det är väl lite att ta i…
Pelle/tolsrav; Man skall aldrig säga aldrig. Finnarna är ganska konservativa när det gäller längdskidor. Och det är deras tur att arrangera nästa VM…
Pelle/Tolsrav
I Sverige gick den med masstart men många åkare lämnade återbud där med. Ska man diskutera detta så ska man inte snöa in sig på väderförhållanden eller enstaka lopp som är helt irrelevanta. Då blir det ju helt urvattnad disskusion utan relevans som kan vändas till vilken åsikts som helst fördel.
Gunnar.
Om værforhold er irrelevant eller ikke kan selvfølgelig diskuteres. Men for resultatet har stor innflytelse..
Hadde eks. 10 km for damer i Falun vært arrangert med fellestart, ville løperne vært i mål før snøværet startet. Ergo.. like forhold for alle.. (Og Kalla hadde nok tatt gullet allikevel, for hun var den sterkeste løper for dagen)
Det samme skjedde under 15 km i VM 2007 for herrene – snøværet startet når forhåndsfavorittene startet, der startnr. ble helt avgjørende for pallen… Det skal være tilnærmet like forhold, når medaljene skal deles ut i et mesterskap…
Fint väder så kör man intervall i alla andra lopp blir det masstart, det blir rättvist.
10 km och väderdilemmat under Falun borde ha undvikits, jag ser inte att det skulle vara problem att de få gånger som väder ställer till det antingen skjuta upp starten en timme, och om inte det hjälper så får man byta till masstart. Det jag pratar om nu är extremfallen. Jag har för mig att det finns en sån regel, men det är jag inte säker på, men jag tror det?
Sen så håller inte svts kommentatorerna numera inte ens koll på vilka som trillar på skärmen framför dem. De har svårt med tider och har inte alls förstått hur man taktisk åker en masstart.
Är det kanske därför som inte alla känner att de har koll på vad som händer under alla lopp? Kanske borde SVT kolla på nya alternativ till kommentatorsbåset? Kanske är det en bra start för ett nytt team att jobba in sig under en mästerskapsfri säsong?
Fj…
Vel… At finnene er konservativ er godt mulig..
Men det viktigste for finnene under mesterskapet 2017, er at de endelig får mulighet til å kvitte seg med dopingsyndromet fra VM 2001.
I så henseende er masstart/intervallstart på 5-mila underordnet……
Längdskidor är en utomhussport och då har ibland vädret stor inverkan. Notera emellertid att detta gäller oavsett om det är individuell start eller masstart. Båda sakerna gällde i Falun. Under damernas 10 km som gick med individuell start var förhållandena olika i början och slutet av startfältet. På herrarnas 50 km var det masstart och lika väder för alla, men det var definitivt inte lika före för alla. Den som gick först fick slita häcken av sig utan att få någon lön för mödan. Jag vidhåller att man ska ändra 30 km damer och 50 km herrar till individuell start. I övrigt behåller man programmet. Med detta så blir det 75 % masstart i sprint, 100 % masstart i både den riktiga stafetten och sprintstafetten samt 100 % masstart på 15 km damer och 30 km herrar. Totalt kommer då programmet i ett mästerskap att innehålla (75+100+100+100)/6 = 62,5 % masstarter och 100-62,5 = 37,5 % individuella starter.
Nå´n rättvisa måste det väl ändå finnas här i världen. Ni som inte klarar av att läsa mellantider vid individuell start förstår väl inte denna matematik, men acceptera den kan ni alltid göra.
Intresserad… ”den som gick först fick slita häcken av sig utan att få någon lön för mödan”… Nok en gang mangelfull oppdatering..
Lukas Bauer var mannen som lå i front, siste del av 5-mila, og ble premiert med en silvermedalje. Og han var ”overlykkelig” over medaljen bak 5-milskongen.
Det er bare å si det rett ut….. Johan var ikke god nok til å vinne 5 mila , han hadde jo tross alt rekord mange løp i bena så langt i sessongen , med hele 4 løp ……PS er ikke Johan god nok til å gå ifra i en fellesstart eller være rask nok på oppløpet så er det ikke noe snakk om saken .Johan var ikke god nok til å vinne 5 mila !!!, selv med like forhold for alle . Alle hadde like muligheter til å vinne ,og de som var best i alle fasene i løpe ,,,,,,med stor motor,,,,, er en Vinnerskalle og har ,den
”råeste sluttspurten” ble til slutt kongen av Falun
Här var inget nytt nej. Masstarter påverkas inte av väderförhållande bara inviduella starter och Johan Olsson är en fuskare som inte åker så många lopp…… Vad händer annars då?
Nåja jag lovar att titta in några fler ggr innan försnacket i Oktober drar igång!
Heja Gunnar, ditt inlägg var en riktig humörhöjare. Vi behöver fler sådana inlägg.
Aftonbladet hade en artikel: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article20610519.ab
Där pratar man om att Kalla hade blivit tia i herrloppet med sin segertid. Om jag inte minns fel så var Johaugs segertid i tremilen i Falun ungefär densamma som när Olsson passerade som etta vid tremilsmarkeringen i femmilen. Dock i ett helt annat före. Men det väcker ju frågan om hur långt damtoppen egentligen skulle kunna nå vid optimala förutsättningar. Någon som har en teori? Eller kanske intressanta fakta från lopp? Hur skulle banprofilen se ut för att vara optimal för damer?
Måste naturligtvis lägga till att jag mycket väl vet att en skillnad är att herrar lurpassningsåker i masstarter medan damerna gör upp om vem som är starkast. Det är fortfarande intressant, tycker jag, och jag brukar med nöje jämföra dam och herrsegrartider i Vasaloppet.
Jag brukar ha som tumregel att om damerna åker/springer mindre än 20sek/km saktare än herrsegraren så gör de ett riktigt bra lopp. Stämmer ganska bra i både friidrott och längdåkning. Kalla var ca16sek/km sämre än Daniel så hon gjorde ett riktigt bra lopp. Skillnaden brukar bli större på riktigt tunga banor men ca 20-25sek är ett bra riktmärke.
skall stå ca 17sek/km. Kowa var ca28sek/km sämre på Vasaloppet så det visar på ett bra lopp av Kalla.
http://nsd.se/sport/griniga-stjarnor-det-ar-hans-problem-9208101.aspx
Er Johan Olsson fortsatt sur og bitter etter 5-mila i Falun.. Du måste åka ifrån grabbe, så lett.. ;)
http://www.dagbladet.no/2015/04/13/sport/sportno/idrett/marit_bjorgen/38675083/
Dronninga fortsetter på landslaget neste sesong, dagen er reddet .. ;)
Ja, den nyheten vil jeg tro blir mottatt med stormende jubel her inne ;)
Kul att varldens basta genom tiderna fortsatter.
Annat var inte att vänta.
Roligt och bra att Marit fortsätter. De bästa åkarna behövs för att hålla intresset uppe medialt.
Trist synes jeg. Damene trenger nye stjerner og mer mangfold.
Marit sa att hon skulle ha ett par tre ungar när hon var 40. Jag förstår inte hur hon ska få ihop det, men efter dagens budgetdebatt kan man väl anta att det bara var ett till intet förpliktigande uttalande i syfte att stärka sin image. Heja Rydan, du har både ungar och satsar vidare.
Nån gång kommer åldern att ta ut sin rätt både vad gäller skidåkning och fertilitet.
KGK….Du må ikke miste motet, Marit legger nok ski og staver på ”kvisten” etter OL 2018 .. ;)
Pelle; Jag tänker bara på Björgens bästa, trist för henne om hon inte slutar i topp.
KGK…. Alder er bare et tall, når du ligger på det skyhøye nivå som Bjørgen innehar.
Eks. tok Hilde (Gjermundshaug) Pedersen sin første vc-seier etter hun fylte 40 år…
Marit all rätt i världen att fortsätta om hon vill. Men bra för det mediala intresset är det inte, vi har sett Marit dominera i allt för många år för att det ska vara intressant i ytterligare tre år. Hennes beslut kommer knappast att öka intresset för damernas världscup. Tråkigt även för andra norska damer som tvingas att stå i hennes skugga i ytterligare några år. Nu kommer det att krävas stordåd av både Kalla och Kowalcyzk (och helst någon mer) för att rädda intresset för damernas världscup. Tredubbelt norskt i nästa säsongs Tourer och världscup betyder att vi kan vinka farväl till tittarsiffror och tv-bolag. Men som sagt var, hon har rätt att fortsätta om hon vill. Det är inte Marits fel att hon och resten av norska damlaget är för bra.
http://www.svt.se/sport/vintersport/blomquist-norge-pavag-att-segra-ihjal-intresset
H.G. Wells…”tråkigt även för andra norska damer som tvingas att stå i hennes skugga i ytterligare år”… Men hennes lagvenninner bad jo på sine kne for att Bjørgen skulle fortsette..
Eks..Therese sa etter 3-mila i Kollen – Please, fortsett, fortsett, fortsett… Hun er jo ”moder´n” til disse jentene i teamet…
Jag gillar Marit, Kalla gillar Marit, Jouhag gillar Marit, alla gillar Marit. Men ge Weng, Jacopssen, Falla och Östberg ett sanningsserum, jag tror inte dom då skulle säga ” Please, fortsett, fortsett, fortsett…”
Men det spelar ingen roll vad Jouhag eller någon annan säger. Dom står i Marits skugga oavsett om dom vill erkänna det eller inte. Det är inte dom som avgör om skuggan finns, det är jag och alla andra tv-tittare som bestämmer det. Jag tror att dom inser problemet men inte vill säga det öppet. Exempelvis så är nog en norsk sprinttjej som har möjligheten att vinna mästerskaps guld inte helt nöjd med Marits beslut. Istället för att stå i rampljuset och vara världens bästa sprinter så är dom bara en i en stor grå massa bakom Björgen. Kolla i internationell media, hur ofta ser man Fallas eller Östbergs namn eller ansikte i artiklar eller reklam?. Inte ofta. Det handlar uteslutande om Björgen och Jouhag.
Jag tror säkert att dom andra i laget klarar sig bra utan ”mamma Marit”. Ibland måste en dominerande mamma kliva åt sidan för att lämna plats åt sina ”barn”
Nu tror jag förstås inte att Marit fortsätter för hennes ”barn” vill att hon ska göra det eller för dom andra är beroende av ”Mamma Marit”. Det handlar naturligtvis enbart om hennes egen karriär. Och ingen skall naturligtvis klandra henne för det, det vore helt barockt om någon tvingades sluta för det var bra för sporten eller att det var bra för dom andra i laget. Mamma Marit är naturligtvis inte Mamma, hon är en konkurrent till dom andra i damlaget.
Försök att hitta Fallas eller Östbergs ansikte här
http://www.xc-ski.de/224–aktuelles.html
Eller här
http://fasterskier.com/
H.G. Wells… Men hvorfor dominerer de norske jentene så totalt i eks. vc og Tds? Med Bjørgen i teamet blir kvaliteten på treningen et stort løft for hele laget. Alle ser opp til henne, og vil bli den nye Bjørgen. Og hvor mange ganger har Johaug uttalt at ”matchingen” mot Bjørgen har vært alfa omega for hennes utvikling i sporet.
Se gjerne programmet ”verdens beste skijenter” der får du fasitsvaret på hvor viktig Marit er for hele laget.
Läser att Björgen ska bli bättre på att staka så att hon kan staka ett helt lopp som gubbsen gör. Sorgligt att läsa om detta. Hoppas att det är en anka.
Enig med H. G. Wells her, flere av de norske jentene driver et spill for galleriet, tipper når de er for seg selv gråter noen bitre tårer over Marits avgjørelse, de vet så klinkende klart at deres egne sjanser til å stå på toppen av en pall i nærmeste framtid minsket omtrent 100%.
Självklart är alla bittra konkurrenter även inom ett lag. Utåt håller man dock masken. Också det självklart.
Sant att många tycker det är negativt att Marit fortsätter. Det som förvånar mig är att hennes man inte protesterar. Hon har pratat om familj och nytt liv sedan 2010. Med 200 resdagar om året så borde han klaga, men han kan ju ha något annat när hon är borta. Pengar och ära behöver hon inte mer av så jag förstår inte hur hon tänker. Men hon har säkert sina skäl.
Marit Bjørgen er jo rene ungdommen sammenlignet med Ole Einar Bjørndalen, som er 6 år eldre. Men han er jo tross alt en mann han, det er klart att kvinner bør ikke ha samme rettigheter som en MANN… :(
dags för Björndalen att göra nåt annat också och det har det varit länge i hans fall.
KGK… Ja 2 gull i OL 2014 er jo for svak uttelling for en mann på 40 år… ;)
Frågan är vem i det norska laget som ska fylla luckan efter Marit. När Wassberg försvann tog Gunde över. När sedan Gunde, ganska tidigt, la av lyckades aldrig Mogren fylla upp kostymen ordentligt. Många stöttade sig mot Molles 5-milsguld i Falun, men det var början på en längre ökenvandring för svensk längdskidåkning. Marit gör naturligtvis som hon vill, men redan till kommande säsong kan hennes dominans i sprint brytas om Stina fortsätter utvecklas på det sätt hon gjort de senaste åren. Även på de längre sträckorna, som ofta är riktigt korta, i VC-sammanhang kan nog Stina vara konkurrenskraftig redan till kommande säsong. Frågan är hur motiverad Kalla är att träna så hårt att hon kan slåss med Marit på dessa. På de längre, långa sträckorna är Johaug redan idag en värdig utmanare till Marit. Jag hoppas och tror att det kan bli en spännande säsong vi har framför oss och där förhoppningsvis den norska dominansen inte är lika stor som den varit senaste åren. Marit gör naturligtvis som hon vill, men jag vill inte höra henne snacka om ett par, tre ungar innan hon filat till dem.
Det eneste jeg ser her inne på skidpepp er en gjeng psyka, sure , bitre svensker som er veldig skuffa for at Bjørgen fortsetter i 3 år til .Kalla kommer aldri til å bli noen skidronning i sin tid som skiløper ,som dere drømmer om . Det som kommer til å skje , nå som Kalla har nådd ” toppen ”, er at hun merker at hun ikke har mer å gi for å bli best i verden , hun orker ikke å satse 100% og skaffer seg barn ( før Bjørgen) PS mitt tips er at Kalla og Bjørgen gir seg etter OS i 2018 , jeg trur også at Kalla er over toppen .
DN… Det er ikke utekkelig at Kalla har nådd toppen, men Bjørgen blir bare bedre og bedre for hvert år hun konkurrerer. I sesong 2014/2015 var hun totalt overlegen i både VC og Tds og ikke glem sprinten, der hun gjorde reint bord. Hennes klart beste sesong, i en lang karriere….
Att det blev Marits bästa säsong beror inte på att hon blivit bättre utan på att Kowa varit helt ur slag. Och att dessutom Randall varit ur form förklarar att Marit haft en lätt säsong. Nästa kan bli något helt annat hoppas jag.
Om jag räknat rätt så är det 8-7 till Johaug i inbördes möten mot Björgen i årets säsong (VC och VM).
Om det var Björgens bästa säsong så var det definitivt Johaugs.
Jag tycker att Björgen är en mycket god åkare kanske en av de främsta men att ha så svårt att sluta betyder att hon är vilsen i tillvaron.Behöver kanske psykologhjälp i att finna sig själv som något annat än en skidåkare här i livet. Att inte finnas i rubrikerna kan definitivt kännas svårt och hjälplöst. Hoppas att Björgen får stöd i sitt vägval efter skidorna.
http://no.wikipedia.org/wiki/Marit_Bj%C3%B8rgen
http://no.wikipedia.org/wiki/Therese_Johaug
Bjørgen. 9 vc-seiere + 5 delseiere i Tds + 1 delseier Lillehammer + VM-gull sprint…
Therese. 2 vc-seiere + 2 delseiere Tds + 2 delseier Lillehammer + 2 VM-gull duatlon og 30 km..
Perp… Her er min uoffiselle gjennomgang av sesongen, mulig feil, men tilnærmet korrekt…
pelle: Legg til at Johaug knuste Bjørgen med nesten 5 min i Skarverennet i dag.
KGK: Det du skriver är en god sammanfattning av vad många elitidrottare känner när de av en eller annan anledning ska/måste lägga av. Stenis höll på flera år efter det han paserat zenit. En stor anledning till detta var att han inte visste vad han skulle pyssla med i stället för att tävla alpint. Det är Marits val om hon vill fortsätta, men samtidigt verkar din slutsats att hon är lite vilsen i sin tillvaro vara korrekt.
Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet over Bjørgens avgjørelse. Jeg vet jo at hun kommer til å fortsette i samme spor, dvs å gå fra seier til seier osv osv. På mange måter skule jeg ønske å se hva som skjedde innenfor langrennssirkuset på damesiden uten Bjørgen, tror det er på tide og godt for sporten.
Ja kvitte seg med de beste, og la de nest beste få fortsette, eks. som ”haren” Anders Södergren som er 3 år eldre enn Marit..
Voj Voj, jag undrar vem som egentligen skulle ha bäst nytta av lite psykologhjälp. Vad pratar ni om egentligen? Skulle hon vara vilsen i tillvaron? Finns det någonting alls som tyder på det eller är det bara era fantasier?
För att försöka tillföra något och inte bara förundras över vissa kommentarer så tror och hoppas jag att det kommer att bli tätare i toppen nästa år.
Kowa är nog ordentligt revanschsugen, kanske Kalla åker fler än 3-4 lopp på världscupen. Hon behövs på loppen och inte i nån stuga i skogen. Hoppas att Van der Graaf kan ta ett kliv till i sprinten och att Randal lyckas hitta tillbaka, det och dessutom Stina och övriga norskor innebär att det kan bli en hel del spännande lopp både i sprint och på distans tror jag.
Finskorna kommer nog också att ha en bättre säsong nästa år, kan man bli mer sjuk än dom varit i år?
Tro inte att jag tycker illa om Marit för det gör jag inte.
Det stör mig ibland att det finns längdåkare i Norge som skulle platsa i vilket annat landslag som helst men som nästan aldrig får chansen att åka ett vc-lopp. Det stör mig att det finns längdåkare i Norge som skulle vara en stjärna i andra landslag men som är osynliga i skuggan av Björgen. För dom här åkarna så är Björgen I början av deras landslagskarriären en förebild, inspirationskälla, sparringpartner, men efter ett par år så är hon mer en konkurrent. En konkurrent som konkurrerar om pallplatser, utrymme i media, sponsorpengar och bra skidor från Fischer. Dom andra åkarna tycker säkert inte illa om Marit, dom tycker säker att hon toppen på alla sätt och vis, men det ena utesluter liksom inte det andra.
Jag trodde att vi var överens om att det var bra träning ledda av bra tränare som gjorde Norskorna bra, inte Marit Björgen.
Jag har kanske fel igen men jag tror att Jouhag, Jacobsen, Weng m.fl. inte kommer att bli ett pillkvitt sämre utan Marit. Dom nya yngre norskorna kan välja andra förebilder, sådana saknas inte i det Norska laget, och någon brist på konkurrans finns det absolut inte i det laget, snarare tvärtom.
Hur som helst, nu är det som det är, Marit fortsätter.
Jahapp, Södergren får inte vara kvar i team Leasplan nästa säsong. Inte så konstigt eftersom han inte levererar i masstarter/långlopp även om han vann Fjälltoppsloppet som är en eftersäsongstävling. Men han hittar säkert en annan ”styrning”. Åka omkring som klubbåkare lär han nog inte göra. Skulle tro att han går in i Lager 157 Ski Team som har Hälsingeprägel.
H.G. Wells..”weng m/fl inte kommer bli ett pillkvitt sämre utan marit”… Ganske oppsiktvekkende at du har bedre peiling enn trener Kristiansen.. :)
H. G. Wells: ”Tro inte att jag tycker illa om Marit för det gör jag inte.”
Selvsagt ikke, men du hater at hun fortsetter, for du, som alle andre vet at hun kommer til å dominere på toppen av pallen akkurat slik som vanlig. Hvorfor ikke bare innrømme at du er drittlei, jeg er drittlei jeg også.
Teoretiskt förstår nog Björgen att skidkarriären är ändlig men hon har svårt att ta in det så länge hon kör på som vanligt. För stunden känns det säkert skönt för henne att skjuta på beslutet men det kommer en dag då allt tar slut och hon ska ägna sig åt något annat resten av livet samt bli mamma som hon lovat.Därför hade det varit bra om hon redan nu lagt skidorna på hyllan för det blir inte lättare med tiden.
http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article521640.snd
Nå har ”mamma” bestemt seg for at hun vil prioritere staking, da må barna gjøre det også.. ;)
Jag erkänner att jag hade hoppats att Marit skulle lägga av. Det hade varit det enklaste sättet att lösa lite av dom problem som längdåkning står inför. Får Marit inte hård konkurrans av åkare från andra länder så blir hennes fortsatta karriär en belastning för sporten. TV-tittarna vill inte se Marit dominera ett år till. Den norska dominans är nog skadligt även utan Marit. (Jag är övertygad om att FIS delar min åsikt).
Men jag kan inte vara arg på Marit, jag är arg på att situationen är som den är inom längdåkningen. Men nu är det som det är. Vi får helt enkelt leva med Marits beslut.
Men å andra sidan så tror jag inte att Marit kommer att bli bättre, snarare tvärtom. Det finns andra i världstoppen som med allra största sannolikhet kommer att utvecklas några år till och kanske passera Marit redan till VM i Finland. Ingen blir nånsin fullärd men Marit är 35 år. Hon har varit nästan 15 år i världstoppen. Klarar hon av att bli märkbart bättre nu så har hon knappast tränat optimalt tidigare.
Det kommer så utrolig mange dumme unnskyldninger fra dere svensker , om hvorfor Marit skal gi seg nå….. Den eneste agendaen ( grunnen ) for at dere vil at Marit skal gi seg , er at da kan Kalla bli noe annet enn fyllmasse i sine 2-3 siste sesonger før hun legger opp og får barn , så kom ikke her å prøv å innbille oss at dere mener noe annet….
Det er bare patetisk å lese hva dere skriver om Marit her på psykopepp …. Skam dere svensker, dere er en gjeng med usportlige bitre sutrekopper som ikke eier skam…..
Danne Normann: Amen!
Pelle: Jag tror att Kristiansen bara säger det han måste säga. Marit är en kronisk medaljkandidat och därför viktig för landslagsledningen. Hon är däremot inte viktig för dom andra i damlaget. Dom få fördelar som finns för dom andra tjejerna med Marit kvar i laget uppvägs mycket lätt av nackdelarna. Däremot så tror jag inte att någon är så kallt beräknade att dom bara ser Marit som konkurrent eller som en person som man utnyttjar för att själv bli bättre. Om dom andra vill ha Marit kvar i laget så är det troligen för att dom tycker att Marit är en jättebra kompis som man gärna unnar mera framgångar. Det är alltså komplicerat, Marit är en förebild och inspirationskälla, en svår konkurrent och en bra kompis. Det sista är nog viktigt, även dom svenska tjejer gillar Marit, Kalla säger faktiskt ungefär samma sak som Jouhag
http://www.kuriren.nu/sport/kallas-vadjan-till-bjorgen-fortsatt-8219340.aspx
Det verkar som Stina i första hand siktar på sprint under den kommande säsongen. Förhoppningsvis har hon inte nått sitt max ännu. Därmed finns det stora möjligheter att hon blir den ledande sprintåkaren redan till den kommande säsongen. Det finns således goda möjligheter att Marit blir nedpetad från sprinttronen redan till den kommande säsongen. Börjar redan se fram mot den kommande säsongen, trots att den är mästerskapsfri.
http://www.ostlendingen.no/sport/de-er-verdens-beste-naboer-1.6550554
H.G. Wells…. Det er dette som har vært helt avgjørende for den fremgang de har hatt, i forhold til sine konkurrenter igjennom en hel sesong… De holder et tempo fra start til mål i vc-sesongen, som ingen av konkurrentene er i nærheten av og matche…..Enkelt sagt, de”pucher” hverandre utenfor landslagsamlinger…. Så jo, Marit er meget viktig i treningsarbeidet for Johaug – og Johaug for Bjørgen!!
Pelle: Om det är som du säger hur kommer det sig att dom båda får stryk ibland?Ta 10 på VM då båda blev totalt utklassade av övriga.Helgen före var di långt efter Kalla under de bästa förhållandena.Snacket från Johaugs sida är typiskt självpepp.
http://www.langrenn.com/17-aarig-stortalent-banket-northug-cologna-a-co.5743531-1743.html
De vokser fram som ”paddehatter” i Noreg – et lite land vest på den skandinaviske halvöy….
Olika förutsättningar…
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/norrbotten/marja-meele-har-18-mil-till-sina-klubbkompisar
Jag kör på tills jag stupar, säger hon och ler.
KGK… Du må studere den totale vc-lista, så forstår du min status bedre. For og vinne verdenscupen sammenlagt, må en være på ”hugget” fra første stavtak, til det bitter enn.. – (miniturer, Tds og vc-løp). Det holder ikke med en kort formtopp…
Der hevder jeg at konkurrentene til Bjørgen/Johaug mangler kapasitet, i en lang vc-sesong… Når eks. det kjempes om bonussek. på en fellestart, blir tempoet for stort for konkurrentene når Marit/Therese kjører… Der og da blir ofte løpet avgjort.
NB! De har en big jobb deres konkurrentene før sesongstart……
pelle: om det är någon som passar din beskrivning så är det Kowa. Med Kowa i bra form är det inte alls säkert att Marit vunnit vare sig VC eller TdS. Att sedan konkurrenterna satsar på en viktig tävling som VM eller OS så är det klokt och inget att nedvärdera. Jag vill minnas att Marit avstod TdS när VM var i Oslo, enligt dig så var det fel.
Nisse.. Din favoritt Kowa har ramlet av lasset, dessverre. Skal hun slå de to S-ene Bjørgen og Johaug nå, må de ha en smørebom, som under OL i fjor. Hun har nok innsett at løpet er kjørt, for ever…
Klart det er totalt feil og stå over Tds, selv om det er mesterskapsesong. De beste løperne skal gå en så viktig konkurranse, som Northug alltid har gjort..
http://www.nrk.no/sport/kowalczyk-mener-norge-dreper-langrennssporten-1.12088182
Nisse… Hun hadde jo VM som sesongen store mål, men på favorittdistansen (30 km) ble hun nr. 17. nesten 4 min. bak Therese… At du fremhever Kowa som en konkurrent siste sesong er påfallende. Under Tds kom hun ikke mål en gang..
Hon har varit skadad. Även Björgen har brutit TdS och varit under isen. Så räkna inte bort henne.
http://www.nrk.no/sport/johaugs-maktdemonstrasjon-skremte-ikke-kowalczyk-1.12076055
Nei Kowa, de har løst koden, du må finne en ny treningsfilosofi hvis du skal kjempe med de beste igjen! …
Steira slutar, Björgen borde lära av henne!
Södergren må slutte… Hvor? Jo, fordi ingen lag vil ha han…
Marit må slutte.. Hvorfor? Jo, fordi hun har blitt for suveren…
For en gal verden!
Pelle ! du er god til å holde liv i psykopepp må jeg si , kanskje du skal ta over for Oskar , nå som han er i tenkeboksen .. Jeg bare lurer…..PS Nå som Kalla er ”over the top” og de svenske herrene nådde toppen på hjemmebane i Falun kan det jo bli ”veldig hyggelig ” å være svensk de neste 10 åra . Det kan nok fort bli veldig likt slik det var etter Falun i 1993 , da Sverige gikk inn i ”skyggenes dal ” i en 10 års periode …. Tro meg..
Om någon missat så har DN haft en pratstund med Johan Olsson.
Ett citat från artikeln är: ”– Jag skulle ha varit tuffare mot mig själv när jag var 20–25 år. Jag skulle inte varit så feg utan tränat hårdare. Jag fick möjligheten att träna med Per Elofsson och Mathias Fredriksson men tänkte att de är alldeles för bra.”
Intressanta tankar, jag tror/gissar dessutom att efter Per Elofsson så har rädslan och oron för stora träningsmängder ökat i Sverige.
länk: http://www.dn.se/sport/johan-olsson-star-infor-karriarens-svaraste-beslut/
Säger ett par sista ord om Björgen fortsättning, Johan är 35 och tänker eventuellt satsa på långlopp och ingen har vad jag vet krävt att han ska sluta? Samma sak gäller Södergren som är 37 år. Är det för att hon är en kvinna som ni känner att hon inte förstår sitt bästa och behöver hjälp att fatta sitt beslut?
Homo sapiens hannar behöver nån minut för att få till avkomma, sedan är de klara att göra annat med full kraft. Homo sapiens honor behöver året innan de är hyfsat återställda efter att ha fått till avkomma. Hanarna är produktiva långt upp i åren, honornas fertilitet börjar avta efter passerade 30 och efter passerade 35 minskar den ganska snabbt – så visst är det skillnad på män och kvinnor. Därmed är det irrelevant att jämföra Björgen med Johan O och Anders S. Beslutet är Marits och det är nog inte lätt att ta när alla faktorer ska viktas in.
Tolstoj; Så vitt jag vet har Olsson slutat i landslaget.
Når vi ser hvor ”god ” Kalla (Svenskenes skidronning)
har vært de siste 5 åra ( 1 VC seier)
er det jo lett å forstå hvorfor svenskene vil fjerne Marit Bjørgen . Jeg tviler sterkt på om det hjelper noe på de svenske resultatene om Marit hadde gitt seg , vi har jo tross alt de 6 beste i VC og med mange som står klare til å ta over. Det er typisk svensk holdning ,at de håper de beste ikke skal være med ,slik at de svenske løperne skal få noen minutter med ”fame”…skam dere usportlige svensker…
Att Marit fortsätter spelar mig ingen större roll men hon skall sluta att prata om familj och barn. Det lär inte bli några och det kanske är orsaken till att hon fortsätter. Hon får adoptera när karriären är slut om den tar slut vs. Och om Norge mår bra av detta så är det väl bra.
jag är också inne på tanken att Björgen gör sina försök men då det inte ger något resultat fortsätter hon tills vidare.Så blir det oavsett vad vi tycker här.
Att säsongens sista tävling med nästa hela svenska eliten gick senaste helgen i Bruksvallarna tycks inte intressera.
Jag var på plats!
Eric.G; Jag var på plats i Falun!
Ser att Marit fick stryk med 4 min 50 s av Johaug över 33 km i fri stil i säsongens? sista tävling. Är Marit slut? Nej naturligtvis inte, men även järnladyn har toppar och dalar. Toppen var vinsten i TDS och detta måste vara den definitiva botten. Även Marit är människa och måste få ha lite kul utan att gå in med 100 % i ett lopp så här när alla andra skidåkare har semester.
Bilknusaren verkar inte få nog med kulor. Det är klart att det kostar om man spelar så hårt som pressen påstår att han gjorde för ett år sedan. Det är synd om hans medtävlare inte får bråkdelen så mycket som han, samtidigt som de troligen lägger ner lika mycket jobb som han gör. För att längdskidor ska vara en intressant sport gäller det att det finns konkurrens. En atlet utan konkurrens är föga intressant att följa. Skärpning PN du blir inte lyckligare av alla millar du roffar åt dig. Det räcker om du under din aktiva karriär skrapar ihop så mycket att du kan leva ett normalt Olaliv i fortsättningen.
http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article524673.snd
Skiforbundet må gjerne ha sine regler, .. men så lenge verdens beste langrennsløper går med det norske flagget på brystet, er det Northug som er sjefen… Hvorfor? Jo, det er han som har vært det norske landslaget helt siden 2007 på herresiden…
Ergo.. han får det presis som han vil!
Finns det nåt mer ointressant än tjafset runt Northug?
Kgk… Jag tycker situationen runt Northug är bland det klart mest intressanta ur skidsynpunkt ju nu. Kan förändra hela upplägget för skidåkningen inför framtiden.
Manne: Men det förändra inte själva åkningen…
Ifall Northug far ratt sa ar det saker flera som kommer att ga hans vag. Johaug har ju sakert ett stort marknadsvarde. Min oro ar om sponsorerna kommer att fokusera mer pa individuella akare kommer ju pengaflodet till forbunden och all dess mindre glamorosa ataganden, typ utvecklingslandslag, att minska och fa negativa effekter pa sikt.
Pelle: Äsch, det är knappast Marits förtjänst att andra norskor är bra, även om hon säkert är omtyckt och en förebild.
”At Bjørgen og Johaug har suksess med et annet opplegg, bryr hun seg ikke om.
– Jeg tenker ikke på hva alle andre har gjort. De har sitt opplegg, jeg har mitt. Vi er veldig forskjellig treningsmessig. Jeg liker å trene litt annerledes, og gjør ikke det de gjør fordi de gjør det, sier Weng.”
http://www.nrk.no/sport/weng-uenig-med-treneren-om-vm-oppkjoring-1.12182716
Bilknusaren har en märkligt oantastlig position. Den bäste norske längdåkaren de senaste två säsongerna har varit MJS. Att sedan hans prioritet säsongen 13/14 var TDS kan man förundras över när det var ett OS-år. Försöket den gångna säsongen att hålla högsta klass hela tiden misslyckades naturligtvis. Så överlägsen är han inte. Dessutom råkade han bli sjuk till mästerskapet. Nog är det deprimerande att MJS så totalt placeras i Bilknusarens skugga. Liknar Zs ställning i det svenska fotbollslandslaget. Det är bara Z, men så går det också åt pipsvängen.
Problemet i skidåkningen är inte Sundbys eller Björgens överlägsenhet. Dom är ju bara två väldigt bra åkare. Nej som jag ser det så är toppbredden inom Norsk skidåkning en svår nöt för övriga nationer att knäcka. En svensk åkare kan göra ett topplopp och i princip åka över sin förmåga, men ändå ha 6-7 norska åkare före sig.
Sverige har typ Kalla, Olsson och Stina Nilsson som kan ta en VC-seger, men inte ofta att vi har tex 5 bland dom 10 främsta om det ens hänt.
Orsakerna ligger i mängden träning och hur mixen är på träningen, samt hur många som vi får att satsa på längdskidor. Där har vi bovar som typ Fotboll och Innebandy. Friidrotten har motsvarande problem. Oerhört många springer, men mest för att delta än att tävla, vilket ju gäller de flesta Vasaloppsåkarna oxå.
Det som är säkert är att jag som alla tidigare år kommer att sitta klistrad vid TVn och följa de svenska åkarna på alpväggarna, i skidskyttespåren och framför allt på längdskidorna. Innan säsongen har börjat, kan manju inte vara helt säker på hur det kommer att gå. En åkare kan utvecklas mycket över en sommar. Medans en annan ser ut att ha tappat det mesta från föregående år.
Nog kommer det att vara mycket Norskt, men Svenskarna kommer helt säkert att utmana till och från. Finnarna har ju oxå några vassa kort.
Trevlig sommar allihop. Hoppas att vi ses här igen i november.
När det gäller längdskidor har Norge en fördel genom att en stor del av befolkningen fortfarande bor med snö i sin omgivning under flera månader av året. Dessutom är landskapet kuperat vilket ger bättre träning även om man inte tränar rationellt. I Sverige har man avfolkat stora delar av landet och en oproportionerligt stor del av de statliga skattepengarna hamnar i Stockholm. För att bli en bra längdskidåkare måste man i princip växa upp på den norrländska landsbygden i dag. Här är de ekonomiska förutsättningarna långt mycket sämre än vad de är i Stockholm.
KS…”äsch, det er knappast marits förtjänst att andra norskor är bra”…
Dette uttalte Johaug etter 3-mila i Kollen….
Jeg skal gjøre alt for å overtale bestevenninnen og lagvenninnen til å ta nok en sesong.
Marit har gitt meg utrolig mye trygghet og selvtillit og gjort meg til den langrennsløperen jeg er idag. Uten matchingen mot henne hadde jeg ikke vært her jeg er idag.
Det vil bli et meget stort savn, om hun skulle velge og slutte, men foreløpig tenker jeg kun, at hun skal fortsette, sier Johaug…
Der ligger nøkkel´n for suksess igjennom hele sesongen…
http://www.abcnyheter.no/nyheter/sport/2015/04/30/223139/skiforbundet-utsetter-northug-fristen
Selvsagt undertegner Northug, men ikke før han får det som han vil… når du leker deg til 4 gull i et VM, da er du sjef.. ;)
.
Med lite distans till säsongen säger jag: regelrätt forum eller sälj/överlåt bloggen till någon annan. Inte lägga ner. Visst, det har varit färre inne och kommenterat under säsongen och det har varit mer meningslöst trolltjafs än tidigare år, men bloggen fyller fortfarande en viktigt hål i bevakningen av längdskidåkning i Sverige. Men på något sätt behöver den nog utvecklas och då är det regelrätt forum eller överlåtelse till någon som är motiverad att utveckla rätt väg.
Angående längdsportens utveckling är jag inte så orolig. Problem finns tveklöst men saker kan förändras snabbt. Nya profiler måste komma fram, gärna från andra länder än Norge. På damsidan funkar masstart. På herrsidan funkar det inte. Där blir det oerhört mycket taktik, positionering m.m. som man blir matt på.
http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/Se_-slik-brukte-Petter-Northug-nasjonaldagen-538362_1.snd
– 32 minutter på mila, av en ”feit” langrennsløper fra trøndelag er mer enn godkjent…
32:28 på 10.000 meter bana skulle inte jag kalla för godkänt om man ska anses vara konditionsidrottare i yppersta världsklass. Han hade blivit varvad 6 gånger av Kenenisa Bekele.
30 min blankt är godkänt för en skidåkare i yppersta världsklass. Christer Majbäck gjorde 30:08, det är ok. 32:28 är en ”motjonist-tid”.
Sven N_R… Og allikevel ble Christer Majbäck knust av Ulvang på 2 etappen under OL 1992…. ;)
Ja, vad det nu har med saken att göra.
Men vi kan väl bara konstatera att 32:28 på 10.000m på bana inte är särskilt imponerande. Snarare förvånande svagt av en som ska vara konditionsidrottare på allra högsta världsnivå.
Du tar ikke 4 gull i VM på ski uten kondis, så jo, 32:28 på mila holder tydelig i massevis for skikongen…
Riktigt usel tid av Petter.
skidåkare är nog generellt sämre löpare nu än förut mkt för att man tränar mer stryka nu än förut…men klart undantag finns de alltid..och åkarna har ju olika kroppar vissa lämpar sig inte bara för löpning
Jossa, kanske. Eller så är det som så att nivån helt enkelt är lägra idag än den var på 80-90-talet. Tittar man på VO2max-testerna så verkar det ju vara så att de bästa idag inte är lika starka som t ex Dählie och Svan var på sin tid.
Jag tror att Björn Dählie hade varit helt överlägsen om han tävlat idag. Han hade åkt ifrån klungan i varenda lopp.
Man måste förundras över en sådan löpare som Sixten Jernberg. På förmiddagen högg han i skogen för att få ihop till gröten och sedan tränade han uthållighet på eftermiddagen. Idag råder andra förutsättningar och det gäller att efter bästa förmåga anpassa sig till de regler som gäller vid aktuell tidpunkt. Bilknusarens tid på milen säger föga om hans kondition. Jo det gör den. Han har inte världens bästa kondition i en konditionsidrott. Det ser man bl a i att när det är någon som sätter fart på de lite längre distanserna har han svårt att hänga med. I Falun hade han en jäkla röta på 5-milen att föret var så trögt i täten att det var omöjligt att gå ifrån. Sedan kunde han utnyttja sin muskelmassa och vinna. Vid något tillfälle lär Sixten ha sagt: ”Assar ville vinna men jag ville mer”. Detta är nog en egenskap som även Bilknusaren har att han har en starkare vinnarvilja än de flesta och orkar plåga sig mer än medtävlarna när det finns en seger inom räckhåll.
Tror inte man kan jämföra dagens åkare med forntiden. Jag är ganska säker på att dagens är bättre tränade och anpassade till dagens skidsport. Att springa milen med betydligt mera mera muskler på överkroppen ger flera minuter sämre tider. Det handlar om att åka skidor fort och länge inte att springa. Testvärden säger inte allt då det är totala verkningsgraden med kraft,teknik och uthållighet som räknas. De gamla hjältarna var bra men inte lika bra.
Om man ser det så här: 10.000 meter på bana är ett väldigt mätbart och tydligt mått på ens löpkapacitet. Längdskidåkning är ju inte alls lika mätbart. Vi kan ju t ex inte veta om dagens åkare är bättre eller sämre än de var på 90-talet, eftersom material och banor förändras hela tiden. Vilket gör att tidsjämförelser blir irrelevanta.
Däremot så vet vi t ex att dagens 10.000-meterslöpare inte springer lika fort som t ex Gebreselassie, Bekele, Tergat eller Wanjiru. Eftersom förutsättningarna för att springa 10.000 m är i princip exakt identiska nu som då.
Därför tycker jag ändå att det är lite anmärkningsvärt att den skidåkare som många anser vara den bästa skidåkaren någonsin, genom alla tider, springer 10.000 meter 2,5 minuter långsammare än en skidåkare som visserligen var duktig, men ändå långt ifrån någon stor stjärna under sin tid.
Man tycker att världens bästa skidåkare genom alla tider, på ren kapacitet borde kunna springa åtminstone lika fort som en halvbra skidåkare från 80-talet. Oavsett om ”världens bästa genom alla tider” har lite extra muskler att bära på. Men då ska man också komma ihåg att Majbäck inte heller hade någon tanig kenyansk löparkropp.
Jag tycker det säger att nivån på dagens skidåkare åtminstone inte är högre än nivån på 80 och 90-talen. Snarare tvärtom.
Eller för att illustrera det ännu tydligare så kan man säga så här: Ungefär den farten som Petter Northug höll på sitt 10.000 meterslopp, höll Christer Majbäck när han sprang Lidingöloppet.
Men då sprang han alltså 3 mil mycket kuperad terräng i den farten.
Förstår ni då vilken enorm skillnad i kapacitet vi pratar om här?
Jag tror att längdskidåkarna på 80 och 90-talet var betydligt mer genomtränade och konditionsstarka än vad dagens längdskidåkare är. De var möjligtvis inte lika explosivt starka, men hade de haft tillgång till samma utrustning som man har idag så hade Svan, Dählie & CO dominerat totalt även idag.
Träningsmetoder och hela vetenskapen runt träning har utvecklats år efter år så jag tror att dagens toppidrottare är bättre tränade än tidigare. Nu har förutsättningarna ändrats massor inom längdåkning kanske mer än i de flesta sporter med mer fokus på korta distanser och spurter. Så det är att jämföra olika sporter men de bästa löparna har sällan varit de bästa skidåkarna.
Dagens skidåkning går i de flesta lopp ut på hög fart under kort tid. Med samma utrustning, banor och individuell start skulle dagens stjärnor ha svårt att hävda sig mot forna tiders åkare allt från Jernberg via Wassberg, Svan och Dählie. På motsvarande sätt skulle ”forntidens” åkare ha svårt att hävda sig i dagens skidåkning. Några av dem skulle emellertid ha anpassat sig till att träna på ett annat sätt och bygga muskelmassa i stället för kondis. Bilknusarens miltid visar bara att hans kondition inte är konkurrenskraftig när skidåkning handlar om skidåkning under lång tid, i jämn hög fart och inte om att vara ett häftplåster under de första 99 procenten av loppet.
Att använda Majbäck som måttstock är nog inte rättvisande då han måste anses ha varit en plusvariant som löpare. Dvs han var relativt sett starkare som löpare än många av hans skidkonkurrenter. Han var ju 8:a eller 9:a på lidingöloppet vid något tillfälle(91?), på en tid som många gånger nuförtiden hade gett honom titeln ”bästa svensk på Lidingöloppet” (1.42 nånting) och jag tror inte att alla skidåkare på Majbäcks tid hade gjort likvärdiga resultat. Är utan bevis tämligen säker på att Majjan var rejält bättre än tex Gunde Svan som löpare och enligt många av era resonemang ovan därmed hade en bättre ”kondition” (VO2max) därigenom. Men, var det verkligen så?
Vad Northugs tid visar är att han i mitten av Maj 2015 springer 10000m bana på 32.28. Det visar däremot inte att han inte är konkurrenskraftig när ”skidåkning handlar om skidåkning under lång tid”. 4 mästerskapsguld på femmilen skulle jag hålla som bevis på att han i allra högsta grad är ”konkurrenskraftig”.
Johan Olsson gjorde 9.10 på 3000m bana i en tävling i fjol somras. Tycker ni att det pekar på att Christer Majbäck (30.08 10000m) har en avsevärt mycket högre kapacitet/kondition?
Det enda jag egentligen funderar på är hur nivån är på dagens skidåkare. Jag tror definitivt inte den är högre än den var på 80-90-talet. Snarare lägre. Den fysiska statusen alltså. Tekniken, materialet osv har utvecklats. Men jag tror inte att åkarna idag tränar lika hårt, lika mycket och lika bra som Svan och Dählie. Dagens åkare lägger förstås mer vikt på styrketräning, men vad gäller ren kondition så tror jag dom är efter. De bör finnas mer att hämta där och det tycker jag att Sundby bevisar genom att våga träna ännu hårdare och mer än de andra.
Langrennsløperen Magnar Lundemo sprang 10000 meter på 29:30,4 under NM på bane i 1966. Som langrennsløper slet han til seg en NM-tittel på 15 km i 61, under sin lange karriere. Det forteller at løping og langrenn er to ulike idretter.
NB!…Til og med dagens sprintere har bedre kapasitet/kondisjon en de gamle løperne eks. Majbäck. Det beviste John K Dahl som vant Vasaloppet i 2014….
”Til og med dagens sprintere har bedre kapasitet/kondisjon en de gamle løperne eks. Majbäck. Det beviste John K Dahl som vant Vasaloppet i 2014….”
Hur får du ihop det här?
Visst, löpning och skidåkning är två olika sorters idrotter. Samtidigt tycker jag att det är uppseendeväckande svagt att en som vissa påstår är världens bästa skidåkare genom alla tider, inte klarar av att springa fortare än 32:28 på 10.000 bana. Då undrar man ju hur nivån på dagens skidåkare verkligen är. För 32:28 är det många motionärslöpare med familj och heltidsjobb som klarar.
Kopplingen mellan löpkapacitet och syreupptagning är inte så enkel som man kan tro av diskussionen här. Frågan är aningen för komplicerad för att reda ut på ett begränsat utrymme. Men en viktig ledtråd i sammanhanget är att de bästa Kenyanerna på 10 000m – som är klart bättre löpare än sina europeiska konkurrenter – ändå har sämre syreupptagningsförmåga. Om man vill veta hur detta kan komma sig rekommenderar jag Johan Renströms blogg om löpning med mera. Kolla särskilt hans inlägg från tisdag 25 oktober 2011.
http://www.vg.no/sport/langrenn/idrettspolitikk/northug-og-skiforbundet-paa-vei-mot-samme-seng/a/23455852/
Petter har kondisjon/kapasitet som ingen utøver har hatt tidligere. Og han vinner alle!
Coop utvider sportsatsingen sin til å omfatte alt barne -og breddearbeid i Skiforbundet, mens forbundet på sin side ser bort fra styrevedtaket sist vår om at enhver løper som er sportslig kvalifisert for landslag nettopp må bli med der.
Så nå kan Petter fortsette sin private satsing som Coop-løper helt til han blir tatt ut til ulike landslagsoppdrag i sesongen. Da skifter han fra Coop-tøy til vanlig landslagsutstyr, med de samme plikter og rettigheter som hvilken som helst representasjonsløper. I tillegg skal han være langrenn sin ambassadør inn i Skiforbundets totale barnearbeid.
Fantastiske nyheter, da kan vi slå fast at verdens desidert beste langrennsløper (kanskje gjennom tidene) kommer til å fortsette å gå skikkelig langrenn, og det skal bli spesielt artig å se ham i TdS og i Canada-touren til vinteren. *skåler i champagne*
Ja då får väl de norska barnen lära sig knusa bilar redan vid tidig ålder. Börjar de med lådbilar eller tar de stora Audin direkt?
Hehe, litt artig å registrere at ”interesserad” aldri ser ut til å bli ferdig med å nirunke over sine egne innlegg over ”knuste biler” :)
Ja, signaturen ”interesserad” har nok fått ”knuste biler” på hjernen, etter at kongen lekte seg til 4 gull på svensk mark.. Sjalusi og misunnelse tyter ut fra begge ørene!
Tja, jeg driter egentlig i om de knuser biler, drikker seg fulle, kjører for fort, banker kjerringa, spiller poker, ber i kirken eller er muslimer så lenge de oppriktig har angret på sine synder, og da forhåpentligvis har lært av de, jeg er av den tilgivende typen, aldri langsint slik ”interesserad” så åpenbart er (en dårlig egenskap, all erfaring viser det) ;)
Uansett, jeg vil se DE BESTE konkurrere mot hverandre innenfor skikkelig langrenn. Og nei ”interesserad”, det inkluderer absolutt ikke stakefaenskapen som din latterlige sykelige ”gud” tror han skal bli konge i :)
Långsint är jag inte, men det måste få ta sin tid att sona sina misstag. Först måste Knusaren avtjäna sin fotboja, sedan tar det ytterligare ett par år av föredömligt leverne innan han kan bli en förebild för barn och ungdom.
Tråkigt om det blir så att Northug kör vc i landslagsdress nästa år. Jag hade hoppats på ett annat utfall. Jaja, det finns dock annat intressant än längdskidor här i livet.
http://www.aftenposten.no/100Sport/langrenn/Finsk-dopingjeger-om-Kowalczyks-uttalelser—Uvitenhet-eller-onske-om-a-provosere-541219_1.snd
Når man er verdens beste innen faget, må en regne med slike beskyldninger fra såkalte B-løpere som eks. Kowalzcyk!
Pelle: Att kalla Kowa för en B-löpare är helt i nivå med Kowas anklagelser om doping. Du och Kowa ka således ”spotta varandra i ansiktet”. Lycka till.
Pøhh.. Når du drar til skisportens mekka, for og gå i fargene til et norsk lag, som hun innrømmer gir garantier av profesjonalitet på høyeste nivå. Da har hun erkjent lavt nivå i sin karriere, eller enkelt kalt B-nivå.. Enkelt sagt, hun henger ikke med de 2 norske S-ene fra sesongstart til vc avslutningen lengre, hun står på stede hvil…
Ta semester nu, Ole.
Når det gjelder løping er det flere ting som spiller inn, Kaggestad som trente Ingerid Kristiansen ( maraton løper) sa for et par år siden at Petter Northug hadde et meget dårlig løpesteg /løpeteknikk i en tung kropp og at Petter ikke ville kunne nå toppen i løping uansett hvor bra trent han var. Løping er mere enn bare høy kapasitet . Har du ikke de riktige forutsetningene og teknikk for løping hjelper det ikke å være best i verden på ski . PS en meget merkelig diskusjon og enda mer merkelig at dere psykopeppere ikke skjønner forskjellen.
Klart det är en totalt vansinnig jämförelse att blanda in Majbäck i det här, som att logiken är att han är den naturliga måttstocken, fast utan att tänka att nästa steg med den logiken då är att Svan eller Dählie borde löpa 10k på 27 minuter.
Petters tid är skräp jämfört med många andra i eliten men ändå är han bäst i världen på den skidåkning som bedrivs idag.
PS. Att jag håller med Danne Normann i detta ärende ändrar inte på det faktum att han är en komplett idiot. DS.
Takk BB! Like sjuk som vanlig???…. Hvor var du i vinter når det gikk så ” innihelvete ” bra med svenskene .. PS Nå kryper du frem igjen , etter at sjokke fra en tøff vinter har lagt seg Det er fint dere glemmer fort…. Lykke til.
https://www.facebook.com/Langrennslandslaget/videos/vb.210155671022/10153265319936023/?type=2&theater
2 juni 2015..
God sommer!
Danne Normann:
Förstår inte vad du talar om. Var knappt aktiv inför säsongen heller pga inavelsprojekt som dig själv.
God bedring.
Nu ska FIS bli hårdare med skateing vid klassiska lopp. Bra!
http://www.dagbladet.no/2015/06/16/sport/sportno/idrett/petter_northug/norges_skiforbund/39707045/
Var som forventet..
Han har dock inte skrivit på än. Det skulle förvåna mig mycket om han nöjer sig med samma avtal/överenskommelse som ifjol.
http://www.propublica.org/article/elite-runner-had-qualms-alberto-salazar-asthma-drug-performance
”After I got the medication, he explained to me that this is going to be great for you, so many athletes once they got on this, did so much better than they’d ever done before. And he described the ways that could happen: there’s a glucocorticosteroid in [Advair], and there’s a possibility that some of that could get systemically into your body and give you an advantage, and you can legally take it because you have asthma …
There was just something about it that made me feel very clearly that that approach to my inhaler was wrong, that the spirit of the sport did not support that. Turning illness into an advantage was not right. That you take a medication to fix the problem, not to fix the problem and then go above and beyond.”
Apropå det som alltid påstås när det gäller skidåkare och astmamediciner. Varför ser då Alberto Salazar till att i princip alla hans löpare misslyckas med ett astmatest så att dom ska få använda inhalator?
Kanske var Kowalczyk inte helt ute och cyklade ändå…
Sven N-R… Ja.. og Anna Haag bør kaste apparatet (inhalator) for for inntak av astmamedisiner snarest, for etter at startet med medisiner har resultatene i sporet vært sørgelige svake…
Sven N-R: Mycket intressant artikel. Det är för jävligt om det går till så här med manipulerade astmatester. Då är det precis så man trott hela tiden?
Och konstaterandet att astmamedisin inte hjälper friska atleter prestera bättre faller ju platt. Om det inte hjälper behöver man ju inte manipulera några test? Tråkigt är det iallafall.
Tror att vi alla funderat på att så många i toppen använder astmamedicin. Långt över genomsnittet.
De studier som gjorts på om salmeterol och formuterol är prestationshöjande genom inhalering har ju varit korttidsstudier. Man låter elitidrottare ta medicin några dagar och sen testar man prestation och kollar värden och då ser man ingen signifikant förbättring.
Men vad händer om man tar max-dos varje dag i 1 år? Eller 3 år?
Uppenbarligen ser iallafall Alberto Salazar förbättringar, varför skulle han annars se till att i princip alla hans löpare har astmamedicin? Det faller ju på sin egen orimlighet att det skulle vara verkningslöst när man får läsa om sånt här:
”He had a specific protocol … you would go to the local track and run around the track, work yourself up to having an asthma attack and then run down the street, up 12 flights of stairs to the office and they would be waiting to test you. So that’s what I did and I failed the test, and the doctor prescribed Advair for during the racing season when pollen counts were the highest, and albuterol, which is a rescue inhaler.”
http://www.dagbladet.no/2015/06/20/sport/sportno/idrett/langrenn/39752753/
Ikke det minste overraskende, langrenn har jo blitt en helårsidrett i skisportens mekka..
Marit Bjørgen er gravid
Venter barn i desember.
http://www.nettavisen.no/sport/vintersport/marit-bjrgen-er-gravid/3422802784.html
Gratulerer til henne. Spørs om karrieren da er over.
Stort grattis till Marit. Skidsporten blir en stor profil fattigare i vinter.
Mitt intresse för skidor på tv har utan tvekan minskat. Intresset för att åka själv har däremot ökat. Speciellt den riktiga skidåkningen för oss sydlänningar dvs. rullskidor och concept 2 stakmaskin ;)