Är det 9 herrar + 9 damer som gäller, tror ni det är skrivet i sten?
Ska vi ha ett sprintlag på båda damer och herrsidan eller ett gemensamt för herr och dam? För herrarna behöver någonting förändras till nästa år, men även på damsidan finns det åkare som jag tror skulle kunna utvecklas bättre på ett renodlat sprintlag. Det kan vara en ide att ha ett gemensamt herr och dam sprintlag, dels för kostnaderna och dels för att båda dam och herrlaget kan nyttja de absolut bästa tränarna vi kan få fram.
Hej, mitt förslag på damsidan:
Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Emma Wiken, Anna Haag, Maria Rydqvist,Sofia Bleckur,Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ida Ingemardotter.
Kalla ville ju att Bjørgen inte skulle lägga av utan fortsätta även nästa säsong. Känns som att det finns en väldigt speciell relation mellan Kalla och Bjørgen.
pelle:Bara Jouhag, Weng och Jacobsen….och Northug och Sundby och Krogh och sprintlaget (både dam och herrlagen). För säkerhets skull kanske även Dyrhaug och Haga.
Så det där med att bli morsa var bara något som Marit sa i syfte att stärka sitt varumärke, eller kommer hon att ta ett sabbatsår om hon tar sig? För mig får hon gärna fortsätta. Hon är onekligen en profil inom sporten, som dessutom gör sin del av jobbet och inte bara snyltar på de andra som bilknusaren.
Intresserad, Stärka sitt varumärke? Gör inte Norhtug sitt jobb? Förklara gärna för jag förstår inte vad du menar.
Fj, jag skulle gärna se att ett par talanger provade skidskytte, jag saknar tiden med Magdalena Forsberg och på damsidan kanske vi till och med har råd att ”tappa” någon till skidskytte. :D
Eric.G, Jag har ingen aning om hur svårt det är att skjuta men jag tycker 2+3 bom är rätt bra med tanke på förutsättningarna, eller är jag helt ute och cyklar?
Tolstoj: Har du aldrig sett alla dessa masstarter på herrsidan? Den ene efter den andre är uppe och drar. När det är 10 s kvar av loppen kommer bilknusaren upp i täten och tar hela äran. De som gjort dragjobbet får väl i bästa fall en varm korv för besväret. Däremot tycker jag att Marit nästan alltid gör sin del av jobbet när det gäller att hålla fart i loppen och splittra fältet. Enligt mina värderingar är det oförskämt att jämföra bilknusaren med Marit.
Eric.G, man ser ju hur snabba de är i VC från när de tar ner bössan tills första skottet, ruggit imponerande. Tar inte många sekunder för de bästa. Ska Settlin ställa upp på jaktstarten med?
Intresserad, en skidåkare måste ju bruka sina färdigheter på bästa sätt för att vinna. Om Björgen skulle åka sakta och ha med sig 6 andra in mot upploppet så har hon minskat sina chanser för att vinna, jag gissar att det är därför så går hon upp och drar. Hon använder sina färdigheter på bästa möjliga sätt för att maximera sina vinstchanser.
Samma sak med Johan Olsson, han har en sämre spurt och då måste han upp och dra sönder fältet. Om vi hade haft bättre väder och bra spår så hade 5 milen på vm varit ett helt annat lopp.
Tycker du Northug inte ska använda sina färdigheter på bästa sätt?
Det finns en hel del exempel då han går upp och drar för att det är taktiskt bra, ta två exempel under VM i Falun, han drog sönder springfinalen då han har sämre avslutning än både Harvey och Kriukov då de är ”utvilade”, han var rädd för deras spurt. Han gjorde ett val att åka fort då det gynnade han. Samma sak hände i springstafetten.
Jag förstår inte riktigt hur du vill loppen ska se ut, alla åkare måste ju få använda sina egenskaper till sin fördel, eller? Alla måste ju maximera sina chanser till vinst.
Jag har aldrig hört någon hittills som skriker att Kalla ska upp och dra då hon hänger på Johaug och Björgen från början på 3 milarna.
Oj, blev ett långt inlägg men jag sitter och lyssnar på vad som kanske är väldens tråkigaste tal. Jag får be om ursäkt.
Pelle, att se Northug efter 5 mils kamp i de sämsta möjliga förhållande för honom göra DEN avslutningen är helt sjukt. Ett av mina starkaste minnen från Falun.
Att han fastnar bland andra åkare i sprintbacken men ändå lyckats komma ikapp och förbi är enormt imponerande.
Tolstoj: Naturligtvis ska bilknusaren utnyttja sina färdigheter på bästa sätt. Problemet är att FIS har ändrat skidåkningen så att det passar honom i de flesta lopp och därmed blir skidåkningen väldigt ointressant för min del. En 5-mil med individuell start är allt för långt för de flesta att titta på sägs det. Här finns dock spänningen större delen av tiden och särskilt spännande blir (blev) det när man passerat 40 km vissa börjar krokna ordentligt. Ja åtminstone var det så förr när en 5-mil hade 2 h 30 min i åktid. Man kanske ska göra om den till 60 km i stället.
Intresserad…. ”problemet är att fis har ändrat skiåkningen så att det passar honom”..Nei du, atter en gang mangler du oppdatering.. Den første VM 3-mila med masstart ble arrangert i 2003, og den første 5-mila i 2005.
Northug var en total ukjent person for FIS i disse mesterskap..
Göra sin del av jobbet? Det är inte så att det finns ett körschema där man ska turas om att dra.
Som Pelle mycket riktigt påpekat kom masstartsloppen med på programmet när Petter var 17 år. Fis har inte infört masstart för att det ska passa Petter.
Eric.G… Har du några idéer för nästa års landslag? Det lite svåra är ju att veta om det blir separata sprintlag – det påverkar ju troligen hur många som ska tas ut. Jag skulle ju önska man körde separata sprintlag på damsidan också. Kanske ett stort för herr- och dam som nån föreslog.
Bleckur var om jag förstår det inte säker på att fortsätta satsningen. Det kan man ju förstå – nästa säsong är väl inte mycket för henne? Hon tål inte att tävla för tätt och då går både vc-totalen och touren bort. Vad återstår? Tremilen i kollen? Om två år är det dock 15 km klassiskt i Lahti och jag hoppas verkligen hon satsar dit, men förstår att det inte är ett lätt beslut.
JonasE KGK: Tråkig rubrik. Eftersom alla i stort sett är överens om vilka åkare som ska ingå i landslaget så känns det tråkigt att bara diskutera enskilda namn som Ögren eller Falk. Jag lämnar den saken helt åt Rickard Grip.
Tolstoj: ”Och vem skulle träna ett eventuellt sprintlag?”
När Sverige var som bäst i sprint för några år sedan så kom sprinttränaren från friidrotten?. Kanske finns det fortfarande nånting att lära från andra idrotter?
Tror att en del ”halvbra” längdåkare skulle nå toppen i skidskytte, I Sverige alltså!
Tyvärr få som provar.
Hade gärna sett en frisk Sofia H testa. Har sett henne med gevär smita in i skyttehallen här i Sollefteå.
H. G. Wells;
En svårighet är att veta vilka som ev. lägger av.
En annan är fd Team 2015. Vilka juniorer ska lyftas?
Just nu är jag mest intresserad av vad FIS kommer att förändra till nästa säsong och vad som kommer att hända med den klassiska stilen. Helt klar så finns det delegater i FIS längdkommitte som vill slopa den klassiska stilen.
När det gäller nästa säsongs landslag. Det vore bra om Daniel Richardsson fortsätter minst ett år till innan han satsar på långlopp. Utan Olsson och Richardsson blir det synnerligen tunt i toppen. Måhända blir det ingen stafettmedalj alla i Lahtis. Är det någon som vet om eller när Richardsson bestämmer sig.
Vad kommer i stället för den klassiska tekniken? Ovallat och stakning på horisontella friidrottsbanor? Och slumpmässigt kan man avgöra om någon skejtat för mycket. Alltid finns det väl någon åkare som blir bäst på detta och utnyttjar sin kapacitet på bästa sätt. Och jättespännande blir det och nya idoler får vi.
Vi har många starka åkare på damsidan och lagen som tas ut här väger över mot distans, men för mig känns det som vi har lika stora chanser om inte större att konkurrera om pallplatser på sprintsidan. Jennie Öberg har redan visat det, Hanna Falk är på G och Magdalena kan också vara där när allt stämmer. Vi har inte råd att lämna ute åkare som kan ta sig till sprintfinaler. Ska vi på allvar ta upp fajten med norskorna måste vi satsa.
Vad gäller Rydkvist, i vilken utsträckning kommer hon att kunna/vilja vara borta från sin familj?
Mitt landslag på damsidan består av 11 åkare: Peders förslag + Hanna Falk och Magdalena Pajala.
Är det någon som vet vem som blir damtränare? Själv hoppas jag på Ingesson men det lär aldrig hända tyvärr. Jag tror att det hade gett ett lyft åt många då han verkar extra bra på att anpassa sig till individerna.
På damsidan var det väl ingen av de som blir förstaårsseniorer till nästa säsong som imponerade den gångna säsongen. Julia Svan har väl inte tagit det steg man hoppats på. Kommer Hanna Erikson tillbaka? Hur blir det med Sara och Sofia? Vad vill Rydan? Hon har väl gjort ifrån sig det där med barn, men som någon skrev: Hur mycket är hon beredd att vara borta från familjen? Det borde vara möjligt att hitta en speciallösning som man gjort för Johan. Hur går det med Sofia H:s återhämtning. För några år sedan skrevs det om röda pinnar, men flera kom väl tillbaka ganska snabbt.
På herrsidan ser det tomt ut men Oskar Svensson torde vara given i något landslag. Sedan tycker jag man ska ge Burman chansen i A-laget även om han kanske inte har riktigt de resultat som krävs och är betydligt bättre i klassiskt som kanske försvinner ganska snart. På herrsidan måste man börja bygga ett landslag från grunden och då måste man nog gå in redan på juniorsidan och satsa mer kulor där annars blir det en ökenvandring efter nästa OS. Teodor har grundkapacitet och ska få fler chanser. Även Modin bör få en ny chans. Emil, ja vad ska man tro om Emil? Hans muskulatur verkar inte hålla för sprint längre. Han borde kanske inrikta sig på stafett och 15 km om han nu vill hålla på över OS. Lerdala och Calle är givna. Lorden och Daniel är också givna om de vill fortsätta.
Jag tycker inte det ser mörkt ut på herrsidan, snarare väldigt intressant. Jag tror det finns goda förutsättningar att Sverige har ett slagkraftigt herrlag redan till nästa vm. Och det står inte och faller med vilket beslut Richardsson fattar – ibland kan det t.o.m vara bra med lite ”nytt blod” i en grupp. Men är Richardsson motiverad är han givetvis en tillgång.
Hursomhelst… med Halfvarsson och Hellner som bas borde man kunna få ihop en grupp med en bra mix och förutsättningar att utveckla varandra. Simon Andersson är ju en med en bra utvecklingskurva som jag själv tror mycket på, men det finns andra som inte heller nåt sin fulla potential än.
Jag hängde på skidforum även i början på säsongen 2005/2006… och jag kommer ihåg att det var flera som ville kasta ut Johan Olsson ur landslaget på den tiden. Han stod still, kunde inte bli nåt, bättre att satsa på förstaårsseniorerna – lät det. Sen när han sensationellt blev sexa på os, tystnade belackarna en smula. Vad vill jag ha sagt med det här? Jo, utvecklingen går inte alltid spikrakt uppåt. Olsson pratar ofta om att bli den bästa versionen av sig själv. Jag tror inte man ska stirra sig blind på talanger. Får man många att bli den bästa versionen av sig själva, så får man också en del som blir riktigt bra också.
På sätt och vis blir kommande mästerskapsfria säsong mycket intressant. Möjlighet att ändra och/eller testa nya saker. Kan vara t.ex träningen eller tekniken. Många lär satsa fullt ut på TdS dvs planera in säsongens formtopp då.
Vi är rörande överens om vilka som bör ingå i damernas A-landslag och att Sundling rimligtvis bör få ett valpår till där.
Team 2015 bestod av Öberg, Dyvik, Henriksson, Settlin, Falken, Sundin, Pajala och Svan. Kommer nog att bli ändringar till kommande säsong och få ett nytt namn.
Falken tar steget upp till A, tror att hon och Erikson byter platser rent av. Sen? Lindborg blir helt utan landslag? Blir Svan kvar? Dahlqvist in? Ebba A lär bli kvar i J?
Många av dom yngre tjejerna är vassast på sprint. Den som är närmast på distanssidan tycker jag är Settlin, förutom Henriksson då.
Men som sagt, ska alla sprinttjejer träna i ett allroundlag tror jag det är risk att flera tar ett kliv tillbaka. Det har ju sett ut så tidigare åtminstone.
Jag kollade på det klipp från Årefjällsloppet som Tiio Söderhjälm lagt upp. Det som visar en tjuvskateande åkare på väg mot passeringen vid 26 kilometer.
Om det är Rydqvist (vilket det ser ut som, men jag är ingen expert) så platsar hon inte i ett svenskt landslag. Jag tycker inte att fuskare ska få representera Sverige. Eller tävla överhuvudtaget för den delen. Oavsett om det är dopade gångare, filmande fotbollsspelare eller tjuvskateande längdåkare. Medvetet fusk är medvetet fusk och det kommer i många former. Men det är aldrig okej.
Fast om jurryn har bevis och ändå släpper det får man väl tolka det som att det är tillåtet? Det är väl hur reglerna praktiseras som normalt är vägledande?
Jag tycker det är helt i sin ordning att åkarna utmanar reglerna för att se vad som är tillåtet.
Ja det är Rydqvist på klippet. Hon har också bloggat om det. Skyller på en massa, ”skatade omedvetet”. Först när Lina Korsgren skrek år henne skall hon ha fattat enligt bloggen.
Den klassiska tekniken har problem. Folk fuskskatar när dom är frustrerade, när dom är utan fäste, när överkroppen är slut och när dom ser att andra fuskar.
I elitidrott gäller regeln: Om domaren inte säger något så är det tillåtet. Om domaren inte ser något, så säger han inget, och då är allt tillåtet som domaren inte ser..
Åkare som har bra fäste fuskar sällan. Det är när dom startar med blanka skateskidor som frestelsen blir för stor. Det krävs bra karaktär om man inte ska ta några extra strategiska skate skär när man startar loppet på skateskidor. Samma sak gäller troligen om en åkare helt tappar fästet på ett långlopp.
Jag känner elitmotionärer som aldrig bryr sig om att valla för fäste om det är det minsta svårvallat. Dom stakar istället, blir det för tungt i någon backe så går dom ur spåret och skatar uppför backen. Jag har frågat. Är det inte risk för att du ”glömmer” och skatar lite även på tävling. Dom svarar, tyvärr så finns det många som gör just det.
Om skidorna saknar fäste, armarna är helt slut och benen är pigga, så blir nog frestelsen att saxa lite ”vårdslöst” eller ”byta spår” ganska stor.
Stakning på ovallade skidor (och fuskskateande) kommer in i traditionella lopp via långlopp och sprint. Det finna bara en sak som fungerar om man vill behålla den klassiska tekniken – tyngre banor, banor som helst inte slutar med långa glidpartier in mot målet. Även Masstarterna skulle bli intressantare om man likt cykelsporten varierade banorna och ofta hade målgång på banans högsta punkt.. Vill man att tv-publiken ska komma tillbaka så måste man satsa på tv-publiken, inte på stadion-publiken. Det finns ingen rimlig orsak till att en tävling måste starta och avslutas på ett skidstadion. Om loppen ibland avslutades med fem minuters åkning uppför så hade det varit P.N (och andra som han) som hade försökt att skapa en lucka till resten av fältet i god tid före spurten. Variation gör längdåkningen intressantare.
Jag måste nog förtydliga min kommentar om elitmotionärer. Det är på TRÄNING som dom inte bryr sig om att valla för fäste och skatar om backen blir för tung.
Rydqvist skejtade hur tydligt som helst i Åre. Hennes ”bortförklaring” på hemsidan är ju helt ”bort-i tok” och bland det sämsta man sett.
Citat: ”Nära toppen efter halva loppet ropade Lina K att jag skateade.
Först då förstod jag att jag hade glidsaxat och inte åkt på rätt sätt”.
Man blir aldrig så trött att man inte vet om man ”skejt-saxar” eller inte. Det var helt medvetet och hon borde diskas. Jag såg det i sändning och blev förvånad (eller inte) att inte A-K Strömstedt eller Guy McCrea sade något.
I Vasaloppet är det bra många ”elitmotionärer” som stakar (eller tror att dom orkar staka), som skejtar i en del backar, ex Lundbäcksbackarna.
Farsoten sprider sig….
Men om det finns tydliga bevis och man inte diskas, då måste den lågiska tolkningen vara att det är tillåtet?
Egentligen borde ett gäng åkare utmana reglerna killektivt i nån tävling nästa år. Och då menar jag skejta rejält. Man måste kliva över gränsen så mycket att FIS inte kan blunda för problemet längre. I dagens elitidrott går det inte ha regler som enbart ska vila på åkarnas samvete.
Var intervju med Sofia H i tv hon verkar inte vara redo att träna ännu men hon är mkt öppen med sitt problem ser de som vilken annan idrotts skada som helst…
Förutom Olsson och Richie slutar även Nelson tydligen eller byter till långlopp (tveksamt i hans fall), Sundling nedpetad till utvecklingslaget, osv. osv.
Visste inte att Richie skulle sluta, väldigt tråkigt! Antar att han fortsätter på pensionärstouren, d.v.s. långlopp. Herrlaget ser väldigt tunt ut bakom Calle och Hellner, hoppas att någon av de andra gubbarna kan lyfta sig. Damlaget ser helt OK ut!
– Daniel kommer att rikta in sig på långlopp den kommande säsongen. Han är ju en duktig åkare, framför allt på längre distanser. I och med att det inte finns något tydligt mål med mästerskap ville han hitta något som ger honom motivation för en ny satsning, säger Rickard Grip till SVT Sport.
Han kan dock komma att återvända.
– Det är inte uteslutet att han kommer att satsa igen till nästnästa säsong, och det är inte uteslutet att han kan vara med i världscupen en del lopp även i vinter. Men han ska rikta in sig på långloppscupen i år, säger Grip.” http://www.svt.se/sport/nelson-lagger-av-generationsskifte
Inte förvånad att Richardsson väljer långloppen nästa säsong. Är nog bra mycket mer motiverande än att harva runt på världscupen ett mellanår. I synnerhet för en åkare som inte har någon större chans på tourerna. Men vi lär få se honom på någon världscup också.
… jag skulle faktiskt heller inte bli förvånad om vi får se Johan Olsson någon gång till på världscupen…
I övrigt håller jag med. Med Nelson borta är distanslaget väldigt svagt på herrsidan. Förhoppningsvis kan någon av de ”nya” grabbarna lyfta sig nu när de kan känna sig mer säkra på startplatser i världscupen.
– Riktigt bra att man definierat vilka som är sprintåkare även på damsidan.
– Bra spännvidd åldersmässigt på a-trupperna.
– På pappret en kanske starkaste damtruppen nånsin. Och den kanske svagaste herrtruppen. Ska bli kul att följa.
– Jag tror man tänker sig att bjuda in distansherrar från u-laget till vissa läger… Och kanske plocka upp nån så småning om, men det är i dagsläget oklart vilka.
Övrigt att notera:
– Simon Andersson är med i A-truppen. Honom tror jag mycket på.
– Nelson är inte med. Oväntat.
– Sundling nedplockad i U-laget och inget ”sprint” bakom namnet.
Bra f ö att man inte tillämpade millimeterrättvisa damer – herrar i antal platser i a-laget. Damerna är betydligt starkare just nu och då ska ju inte någon med chans på goda VC-placeringar hamna utanför a-laget.
Sofia Henrilsson har ju varit i juniorlandslaget i flera år tror sen hon var 16 år så med rätt hjälp klarar hon nog att vara i ulandslaget.Jonna kanske satsar på allroundåkare.Har inte Pajala varit i Alandslaget förut rätta mig om jag har fel
Respekt Lars Nelson, givetvis. Dock rent objektivt ett märkligt beslut med tanke på att han slog igenom så sent som i Sochi, känns som att han har mer att ge. Men finns inte motivationen så är det inte mycket mer att göra.
Försvagning på herrsidan till nästa säsong? Jo jag tackar ja. Stafettsegrar framöver bara att glömma.
Tråkigt med Nelson. Richardsson tror jag kommer köra några världscuplopp nästa säsong i alla fall och satsa mot Lahtis-VM om motivationen finns där efter nästa säsong.
Är det 9 herrar + 9 damer som gäller, tror ni det är skrivet i sten?
Ska vi ha ett sprintlag på båda damer och herrsidan eller ett gemensamt för herr och dam? För herrarna behöver någonting förändras till nästa år, men även på damsidan finns det åkare som jag tror skulle kunna utvecklas bättre på ett renodlat sprintlag. Det kan vara en ide att ha ett gemensamt herr och dam sprintlag, dels för kostnaderna och dels för att båda dam och herrlaget kan nyttja de absolut bästa tränarna vi kan få fram.
Och vem skulle träna ett eventuellt sprintlag?
Hej, mitt förslag på damsidan:
Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Emma Wiken, Anna Haag, Maria Rydqvist,Sofia Bleckur,Sofia Henriksson, Jennie Öberg, Ida Ingemardotter.
Sofia B sa at hun ville tenke gjennom våren på om hun ville fortsette satsningen på toppnivå. Jeg håper hun fortsetter.
Peder… Öberg lär inte gå före Falk.
Sofia H ??????
Sjukt tråkigt om Björgen fortsätter. Lägg av för sportens skull.
http://www.dagbladet.no/2015/03/27/sport/fotball/langrenn/nm/marit_bjorgen/38430720/
Hör att Evelina Settlin är anmäld till helgens SM i skidskytte.
Crazy Joe Devola… Hvilken flere norrmenn bør legge av, for sportens skyld? ;)
Kalla ville ju att Bjørgen inte skulle lägga av utan fortsätta även nästa säsong. Känns som att det finns en väldigt speciell relation mellan Kalla och Bjørgen.
pelle:Bara Jouhag, Weng och Jacobsen….och Northug och Sundby och Krogh och sprintlaget (både dam och herrlagen). För säkerhets skull kanske även Dyrhaug och Haga.
Om vi har tur så blir det i framtiden rejält vinterföre i stockholmstrakten ända fram till mitten av maj.
http://www.iflscience.com/environment/gulf-stream-weakening-bad-news-north-atlantic
Ser att Evelina Settlin är anmäld till helgens SM i skidskytte.
Hoppas det går bra för Settlin på skidskyttet.
Så det där med att bli morsa var bara något som Marit sa i syfte att stärka sitt varumärke, eller kommer hon att ta ett sabbatsår om hon tar sig? För mig får hon gärna fortsätta. Hon är onekligen en profil inom sporten, som dessutom gör sin del av jobbet och inte bara snyltar på de andra som bilknusaren.
Intresserad, Stärka sitt varumärke? Gör inte Norhtug sitt jobb? Förklara gärna för jag förstår inte vad du menar.
Fj, jag skulle gärna se att ett par talanger provade skidskytte, jag saknar tiden med Magdalena Forsberg och på damsidan kanske vi till och med har råd att ”tappa” någon till skidskytte. :D
Evelina Settlin femma i dagens sprint, +1:29.2 efter Mona Brorson.
Mona med en bom och Evelina med 2+3 bom.
Fullt godkänd tycker jag.
Eric.G, Jag har ingen aning om hur svårt det är att skjuta men jag tycker 2+3 bom är rätt bra med tanke på förutsättningarna, eller är jag helt ute och cyklar?
Tolstoj;
Visst har Evelina förutsättningar.
Idag var det inte bara bommarna, hon tappade också en hel del tid på vallen.
Orutin.
Tolstoj: Har du aldrig sett alla dessa masstarter på herrsidan? Den ene efter den andre är uppe och drar. När det är 10 s kvar av loppen kommer bilknusaren upp i täten och tar hela äran. De som gjort dragjobbet får väl i bästa fall en varm korv för besväret. Däremot tycker jag att Marit nästan alltid gör sin del av jobbet när det gäller att hålla fart i loppen och splittra fältet. Enligt mina värderingar är det oförskämt att jämföra bilknusaren med Marit.
Eric.G, man ser ju hur snabba de är i VC från när de tar ner bössan tills första skottet, ruggit imponerande. Tar inte många sekunder för de bästa. Ska Settlin ställa upp på jaktstarten med?
Intresserad, en skidåkare måste ju bruka sina färdigheter på bästa sätt för att vinna. Om Björgen skulle åka sakta och ha med sig 6 andra in mot upploppet så har hon minskat sina chanser för att vinna, jag gissar att det är därför så går hon upp och drar. Hon använder sina färdigheter på bästa möjliga sätt för att maximera sina vinstchanser.
Samma sak med Johan Olsson, han har en sämre spurt och då måste han upp och dra sönder fältet. Om vi hade haft bättre väder och bra spår så hade 5 milen på vm varit ett helt annat lopp.
Tycker du Northug inte ska använda sina färdigheter på bästa sätt?
Det finns en hel del exempel då han går upp och drar för att det är taktiskt bra, ta två exempel under VM i Falun, han drog sönder springfinalen då han har sämre avslutning än både Harvey och Kriukov då de är ”utvilade”, han var rädd för deras spurt. Han gjorde ett val att åka fort då det gynnade han. Samma sak hände i springstafetten.
Jag förstår inte riktigt hur du vill loppen ska se ut, alla åkare måste ju få använda sina egenskaper till sin fördel, eller? Alla måste ju maximera sina chanser till vinst.
Jag har aldrig hört någon hittills som skriker att Kalla ska upp och dra då hon hänger på Johaug och Björgen från början på 3 milarna.
Oj, blev ett långt inlägg men jag sitter och lyssnar på vad som kanske är väldens tråkigaste tal. Jag får be om ursäkt.
Intresserad… Sliter du fortsatt med VM-kongens fantastiske avslutning på 5-mila…
Konkurrentene kan jo bare kopiere Northug, det er så ”lett” så.. ;)
Pelle, att se Northug efter 5 mils kamp i de sämsta möjliga förhållande för honom göra DEN avslutningen är helt sjukt. Ett av mina starkaste minnen från Falun.
Att han fastnar bland andra åkare i sprintbacken men ändå lyckats komma ikapp och förbi är enormt imponerande.
Tolstoj: Naturligtvis ska bilknusaren utnyttja sina färdigheter på bästa sätt. Problemet är att FIS har ändrat skidåkningen så att det passar honom i de flesta lopp och därmed blir skidåkningen väldigt ointressant för min del. En 5-mil med individuell start är allt för långt för de flesta att titta på sägs det. Här finns dock spänningen större delen av tiden och särskilt spännande blir (blev) det när man passerat 40 km vissa börjar krokna ordentligt. Ja åtminstone var det så förr när en 5-mil hade 2 h 30 min i åktid. Man kanske ska göra om den till 60 km i stället.
Intresserad…. ”problemet är att fis har ändrat skiåkningen så att det passar honom”..Nei du, atter en gang mangler du oppdatering.. Den første VM 3-mila med masstart ble arrangert i 2003, og den første 5-mila i 2005.
Northug var en total ukjent person for FIS i disse mesterskap..
Göra sin del av jobbet? Det är inte så att det finns ett körschema där man ska turas om att dra.
Som Pelle mycket riktigt påpekat kom masstartsloppen med på programmet när Petter var 17 år. Fis har inte infört masstart för att det ska passa Petter.
Tyvärr väldigt lite som stämmer med nya rubriken, ”Nästa säsongs landslag”.
Jag uppfattar att det gäller svenska landslagen inte norska.
Eric.G… Har du några idéer för nästa års landslag? Det lite svåra är ju att veta om det blir separata sprintlag – det påverkar ju troligen hur många som ska tas ut. Jag skulle ju önska man körde separata sprintlag på damsidan också. Kanske ett stort för herr- och dam som nån föreslog.
Bleckur var om jag förstår det inte säker på att fortsätta satsningen. Det kan man ju förstå – nästa säsong är väl inte mycket för henne? Hon tål inte att tävla för tätt och då går både vc-totalen och touren bort. Vad återstår? Tremilen i kollen? Om två år är det dock 15 km klassiskt i Lahti och jag hoppas verkligen hon satsar dit, men förstår att det inte är ett lätt beslut.
Sällan en diskussion följer rubriken här. Det börjar med att nån snackar skidskytte och sen bara eskalerar det.
En tredjedel handlar om skidskytte. Hur ska detta sluta?
JonasE KGK: Tråkig rubrik. Eftersom alla i stort sett är överens om vilka åkare som ska ingå i landslaget så känns det tråkigt att bara diskutera enskilda namn som Ögren eller Falk. Jag lämnar den saken helt åt Rickard Grip.
Tolstoj: ”Och vem skulle träna ett eventuellt sprintlag?”
När Sverige var som bäst i sprint för några år sedan så kom sprinttränaren från friidrotten?. Kanske finns det fortfarande nånting att lära från andra idrotter?
Tror att en del ”halvbra” längdåkare skulle nå toppen i skidskytte, I Sverige alltså!
Tyvärr få som provar.
Hade gärna sett en frisk Sofia H testa. Har sett henne med gevär smita in i skyttehallen här i Sollefteå.
H. G. Wells;
En svårighet är att veta vilka som ev. lägger av.
En annan är fd Team 2015. Vilka juniorer ska lyftas?
Vem är Ögren?
Fj: Det är Jenny Öberg som bytte namn när hon gifte sig med Halvarsson förra veckan. Logiskt och självklart, eller hur?.
Förnamnet fick du fel också. Hon heter Jennie. Skärpning.
Fj: Tydligen hade jag fel om namnbytet. Bra att du rätter mig. Nu kommer jag aldrig att glömma att hon heter Jenny Ögren.
Just nu är jag mest intresserad av vad FIS kommer att förändra till nästa säsong och vad som kommer att hända med den klassiska stilen. Helt klar så finns det delegater i FIS längdkommitte som vill slopa den klassiska stilen.
http://www.svt.se/sport/vintersport/capol-infor-ekonomiska-sanktioner-mot-norge
http://www.adressa.no/100Sport/langrenn/article483807.snd
När det gäller nästa säsongs landslag. Det vore bra om Daniel Richardsson fortsätter minst ett år till innan han satsar på långlopp. Utan Olsson och Richardsson blir det synnerligen tunt i toppen. Måhända blir det ingen stafettmedalj alla i Lahtis. Är det någon som vet om eller när Richardsson bestämmer sig.
Vad kommer i stället för den klassiska tekniken? Ovallat och stakning på horisontella friidrottsbanor? Och slumpmässigt kan man avgöra om någon skejtat för mycket. Alltid finns det väl någon åkare som blir bäst på detta och utnyttjar sin kapacitet på bästa sätt. Och jättespännande blir det och nya idoler får vi.
Vi har många starka åkare på damsidan och lagen som tas ut här väger över mot distans, men för mig känns det som vi har lika stora chanser om inte större att konkurrera om pallplatser på sprintsidan. Jennie Öberg har redan visat det, Hanna Falk är på G och Magdalena kan också vara där när allt stämmer. Vi har inte råd att lämna ute åkare som kan ta sig till sprintfinaler. Ska vi på allvar ta upp fajten med norskorna måste vi satsa.
Vad gäller Rydkvist, i vilken utsträckning kommer hon att kunna/vilja vara borta från sin familj?
Mitt landslag på damsidan består av 11 åkare: Peders förslag + Hanna Falk och Magdalena Pajala.
Efter Kalla och Stina respektive Halfvarsson och Hellner ser jag Sundling respektive Svensson som givnast.
Andy;
11 är enligt mig ett par för många.
Några till Team 201X som är svårare att besätta.
Tveksam till Sofia H med hänvisning till tiden för rehabilitering vid motsvarande problem.
Hoppas jag har fel!
Är det någon som vet vem som blir damtränare? Själv hoppas jag på Ingesson men det lär aldrig hända tyvärr. Jag tror att det hade gett ett lyft åt många då han verkar extra bra på att anpassa sig till individerna.
På damsidan var det väl ingen av de som blir förstaårsseniorer till nästa säsong som imponerade den gångna säsongen. Julia Svan har väl inte tagit det steg man hoppats på. Kommer Hanna Erikson tillbaka? Hur blir det med Sara och Sofia? Vad vill Rydan? Hon har väl gjort ifrån sig det där med barn, men som någon skrev: Hur mycket är hon beredd att vara borta från familjen? Det borde vara möjligt att hitta en speciallösning som man gjort för Johan. Hur går det med Sofia H:s återhämtning. För några år sedan skrevs det om röda pinnar, men flera kom väl tillbaka ganska snabbt.
På herrsidan ser det tomt ut men Oskar Svensson torde vara given i något landslag. Sedan tycker jag man ska ge Burman chansen i A-laget även om han kanske inte har riktigt de resultat som krävs och är betydligt bättre i klassiskt som kanske försvinner ganska snart. På herrsidan måste man börja bygga ett landslag från grunden och då måste man nog gå in redan på juniorsidan och satsa mer kulor där annars blir det en ökenvandring efter nästa OS. Teodor har grundkapacitet och ska få fler chanser. Även Modin bör få en ny chans. Emil, ja vad ska man tro om Emil? Hans muskulatur verkar inte hålla för sprint längre. Han borde kanske inrikta sig på stafett och 15 km om han nu vill hålla på över OS. Lerdala och Calle är givna. Lorden och Daniel är också givna om de vill fortsätta.
Jag tycker inte det ser mörkt ut på herrsidan, snarare väldigt intressant. Jag tror det finns goda förutsättningar att Sverige har ett slagkraftigt herrlag redan till nästa vm. Och det står inte och faller med vilket beslut Richardsson fattar – ibland kan det t.o.m vara bra med lite ”nytt blod” i en grupp. Men är Richardsson motiverad är han givetvis en tillgång.
Hursomhelst… med Halfvarsson och Hellner som bas borde man kunna få ihop en grupp med en bra mix och förutsättningar att utveckla varandra. Simon Andersson är ju en med en bra utvecklingskurva som jag själv tror mycket på, men det finns andra som inte heller nåt sin fulla potential än.
Jag hängde på skidforum även i början på säsongen 2005/2006… och jag kommer ihåg att det var flera som ville kasta ut Johan Olsson ur landslaget på den tiden. Han stod still, kunde inte bli nåt, bättre att satsa på förstaårsseniorerna – lät det. Sen när han sensationellt blev sexa på os, tystnade belackarna en smula. Vad vill jag ha sagt med det här? Jo, utvecklingen går inte alltid spikrakt uppåt. Olsson pratar ofta om att bli den bästa versionen av sig själv. Jag tror inte man ska stirra sig blind på talanger. Får man många att bli den bästa versionen av sig själva, så får man också en del som blir riktigt bra också.
På sätt och vis blir kommande mästerskapsfria säsong mycket intressant. Möjlighet att ändra och/eller testa nya saker. Kan vara t.ex träningen eller tekniken. Många lär satsa fullt ut på TdS dvs planera in säsongens formtopp då.
Vi är rörande överens om vilka som bör ingå i damernas A-landslag och att Sundling rimligtvis bör få ett valpår till där.
Team 2015 bestod av Öberg, Dyvik, Henriksson, Settlin, Falken, Sundin, Pajala och Svan. Kommer nog att bli ändringar till kommande säsong och få ett nytt namn.
Falken tar steget upp till A, tror att hon och Erikson byter platser rent av. Sen? Lindborg blir helt utan landslag? Blir Svan kvar? Dahlqvist in? Ebba A lär bli kvar i J?
Många av dom yngre tjejerna är vassast på sprint. Den som är närmast på distanssidan tycker jag är Settlin, förutom Henriksson då.
Men som sagt, ska alla sprinttjejer träna i ett allroundlag tror jag det är risk att flera tar ett kliv tillbaka. Det har ju sett ut så tidigare åtminstone.
Jag kollade på det klipp från Årefjällsloppet som Tiio Söderhjälm lagt upp. Det som visar en tjuvskateande åkare på väg mot passeringen vid 26 kilometer.
Om det är Rydqvist (vilket det ser ut som, men jag är ingen expert) så platsar hon inte i ett svenskt landslag. Jag tycker inte att fuskare ska få representera Sverige. Eller tävla överhuvudtaget för den delen. Oavsett om det är dopade gångare, filmande fotbollsspelare eller tjuvskateande längdåkare. Medvetet fusk är medvetet fusk och det kommer i många former. Men det är aldrig okej.
Sett till mellantiderna får jag det till att det är Rydqvist som hittat på en ny växel. Att juryn släpper det, och mycket annat, är horribelt.
Vet inte om det är Rydqvist på filmen men hon har fått en skriftlig varning för ”Violation of classic technique”. Samma med Britta och Gräfnings.
Fast om jurryn har bevis och ändå släpper det får man väl tolka det som att det är tillåtet? Det är väl hur reglerna praktiseras som normalt är vägledande?
Jag tycker det är helt i sin ordning att åkarna utmanar reglerna för att se vad som är tillåtet.
Ja det är Rydqvist på klippet. Hon har också bloggat om det. Skyller på en massa, ”skatade omedvetet”. Först när Lina Korsgren skrek år henne skall hon ha fattat enligt bloggen.
Den klassiska tekniken har problem. Folk fuskskatar när dom är frustrerade, när dom är utan fäste, när överkroppen är slut och när dom ser att andra fuskar.
I elitidrott gäller regeln: Om domaren inte säger något så är det tillåtet. Om domaren inte ser något, så säger han inget, och då är allt tillåtet som domaren inte ser..
Kan ju vara så att åkarna inte kan skilja mellan stilarna. Ska man då bestraffas?
Åkare som har bra fäste fuskar sällan. Det är när dom startar med blanka skateskidor som frestelsen blir för stor. Det krävs bra karaktär om man inte ska ta några extra strategiska skate skär när man startar loppet på skateskidor. Samma sak gäller troligen om en åkare helt tappar fästet på ett långlopp.
Jag känner elitmotionärer som aldrig bryr sig om att valla för fäste om det är det minsta svårvallat. Dom stakar istället, blir det för tungt i någon backe så går dom ur spåret och skatar uppför backen. Jag har frågat. Är det inte risk för att du ”glömmer” och skatar lite även på tävling. Dom svarar, tyvärr så finns det många som gör just det.
Om skidorna saknar fäste, armarna är helt slut och benen är pigga, så blir nog frestelsen att saxa lite ”vårdslöst” eller ”byta spår” ganska stor.
Stakning på ovallade skidor (och fuskskateande) kommer in i traditionella lopp via långlopp och sprint. Det finna bara en sak som fungerar om man vill behålla den klassiska tekniken – tyngre banor, banor som helst inte slutar med långa glidpartier in mot målet. Även Masstarterna skulle bli intressantare om man likt cykelsporten varierade banorna och ofta hade målgång på banans högsta punkt.. Vill man att tv-publiken ska komma tillbaka så måste man satsa på tv-publiken, inte på stadion-publiken. Det finns ingen rimlig orsak till att en tävling måste starta och avslutas på ett skidstadion. Om loppen ibland avslutades med fem minuters åkning uppför så hade det varit P.N (och andra som han) som hade försökt att skapa en lucka till resten av fältet i god tid före spurten. Variation gör längdåkningen intressantare.
Jag måste nog förtydliga min kommentar om elitmotionärer. Det är på TRÄNING som dom inte bryr sig om att valla för fäste och skatar om backen blir för tung.
Rydqvist skejtade hur tydligt som helst i Åre. Hennes ”bortförklaring” på hemsidan är ju helt ”bort-i tok” och bland det sämsta man sett.
Citat: ”Nära toppen efter halva loppet ropade Lina K att jag skateade.
Först då förstod jag att jag hade glidsaxat och inte åkt på rätt sätt”.
Man blir aldrig så trött att man inte vet om man ”skejt-saxar” eller inte. Det var helt medvetet och hon borde diskas. Jag såg det i sändning och blev förvånad (eller inte) att inte A-K Strömstedt eller Guy McCrea sade något.
I Vasaloppet är det bra många ”elitmotionärer” som stakar (eller tror att dom orkar staka), som skejtar i en del backar, ex Lundbäcksbackarna.
Farsoten sprider sig….
skejtar man i ett lopp ska man aldrig gnälla på att andra åkare har fördelar :) när man gör egna uttalanden…
Men om det finns tydliga bevis och man inte diskas, då måste den lågiska tolkningen vara att det är tillåtet?
Egentligen borde ett gäng åkare utmana reglerna killektivt i nån tävling nästa år. Och då menar jag skejta rejält. Man måste kliva över gränsen så mycket att FIS inte kan blunda för problemet längre. I dagens elitidrott går det inte ha regler som enbart ska vila på åkarnas samvete.
Var intervju med Sofia H i tv hon verkar inte vara redo att träna ännu men hon är mkt öppen med sitt problem ser de som vilken annan idrotts skada som helst…
Är det klart att det blir ett 201x-lag? Det var ju en riktad satsning mot Falun, finns såna pengar framöver?
vad är Tour du Canada? Hittar ingen information.
http://www.langrenn.com/tour-du-canada-avslutter-sesongen.5509507-1743.html
Konkurranseprogram og format blir bestemt under FIS´ møte i Zürich i løpet av okt mnd 2015….
Idag kommer trupperna får se hur dom lägger upp de med antal lag å åkare i varje
Äntligen!
Jag har väntat i flera år att Karin Ersson skulle ta plats i skidförbundet.
Nu går hon in som utbildningschef längd.
Här är de. Rätt stora överraskningar som synes.
http://www.skidor.com/Grenar/Langdakning/Nyheter/Aktuelltlangdakning/2015/Langdlandslagetstraningsgrupper2015-2016/
Förutom Olsson och Richie slutar även Nelson tydligen eller byter till långlopp (tveksamt i hans fall), Sundling nedpetad till utvecklingslaget, osv. osv.
Visste inte att Richie skulle sluta, väldigt tråkigt! Antar att han fortsätter på pensionärstouren, d.v.s. långlopp. Herrlaget ser väldigt tunt ut bakom Calle och Hellner, hoppas att någon av de andra gubbarna kan lyfta sig. Damlaget ser helt OK ut!
citerar SVT:
”Richardsson väljer att satsa på långlopp.
– Daniel kommer att rikta in sig på långlopp den kommande säsongen. Han är ju en duktig åkare, framför allt på längre distanser. I och med att det inte finns något tydligt mål med mästerskap ville han hitta något som ger honom motivation för en ny satsning, säger Rickard Grip till SVT Sport.
Han kan dock komma att återvända.
– Det är inte uteslutet att han kommer att satsa igen till nästnästa säsong, och det är inte uteslutet att han kan vara med i världscupen en del lopp även i vinter. Men han ska rikta in sig på långloppscupen i år, säger Grip.”
http://www.svt.se/sport/nelson-lagger-av-generationsskifte
Inte förvånad att Richardsson väljer långloppen nästa säsong. Är nog bra mycket mer motiverande än att harva runt på världscupen ett mellanår. I synnerhet för en åkare som inte har någon större chans på tourerna. Men vi lär få se honom på någon världscup också.
… jag skulle faktiskt heller inte bli förvånad om vi får se Johan Olsson någon gång till på världscupen…
I övrigt håller jag med. Med Nelson borta är distanslaget väldigt svagt på herrsidan. Förhoppningsvis kan någon av de ”nya” grabbarna lyfta sig nu när de kan känna sig mer säkra på startplatser i världscupen.
Kommentarer till truppen:
– Upplägget med sprintlagen verkar vettigt.
– Riktigt bra att man definierat vilka som är sprintåkare även på damsidan.
– Bra spännvidd åldersmässigt på a-trupperna.
– På pappret en kanske starkaste damtruppen nånsin. Och den kanske svagaste herrtruppen. Ska bli kul att följa.
– Jag tror man tänker sig att bjuda in distansherrar från u-laget till vissa läger… Och kanske plocka upp nån så småning om, men det är i dagsläget oklart vilka.
Övrigt att notera:
– Simon Andersson är med i A-truppen. Honom tror jag mycket på.
– Nelson är inte med. Oväntat.
– Sundling nedplockad i U-laget och inget ”sprint” bakom namnet.
Expressen bekräftar för övrigt att Nelson lägger skidorna på hyllan.
Bra f ö att man inte tillämpade millimeterrättvisa damer – herrar i antal platser i a-laget. Damerna är betydligt starkare just nu och då ska ju inte någon med chans på goda VC-placeringar hamna utanför a-laget.
Respekt Lars Nelson. Du är inte Sveriges största skidhjälte genom tiderna men ingen kommer glömmer vad du gjorde i Sotchi.
http://larsnelson.se/index.php/blog/item/133-nu-avslutar-jag-min-skidkarriar
Sätter man för stor press på Sofia H genom att nominera henne till Utvecklingslaget?
Eric… Antar att man haft dialog med Sofia. En åkare i landslaget kan ev. få tillgång till mer expertis.
Kolla här ang Sofia H.
Sofia Henrilsson har ju varit i juniorlandslaget i flera år tror sen hon var 16 år så med rätt hjälp klarar hon nog att vara i ulandslaget.Jonna kanske satsar på allroundåkare.Har inte Pajala varit i Alandslaget förut rätta mig om jag har fel
Respekt Lars Nelson, givetvis. Dock rent objektivt ett märkligt beslut med tanke på att han slog igenom så sent som i Sochi, känns som att han har mer att ge. Men finns inte motivationen så är det inte mycket mer att göra.
Försvagning på herrsidan till nästa säsong? Jo jag tackar ja. Stafettsegrar framöver bara att glömma.
Tråkigt med Nelson. Richardsson tror jag kommer köra några världscuplopp nästa säsong i alla fall och satsa mot Lahtis-VM om motivationen finns där efter nästa säsong.