Premiären närmar sig
Ja hörrni. Märkligt vad tiden går. Nyss var det säsongsavslutning och nu närmar sig premiären igen. Det är alltså dags för den här bloggen att förhoppningsvis vakna ur sin höst- och sommardvala. Jag satt och funderade häromdagen på om någon säsong någonsin har känts så förhoppningsfull som den här. Blir det rekord i pallplatser i år?
Vi kommer såklart ha det bästa damlandslaget i år igen även om om Therese Johaug lär fortsätta dominera de flesta distansloppen. Men jag tycker också att avslutningen på förra säsongen gav oss lite hopp om att även herrloppen i år kommer bli intressantare att följa. Jag tänkte i det här första inlägget för säsongen försöka sia lite i sann Saidastil om hur den här säsongen kommer se ut.
På damsidan kommer vi såklart se en massa nya pallplatser. De flesta damsprintarna är fortfarande unga och jag ser inga direkta tecken på att framgångssagan kommer börja dala. Det känns ju märkligt att skriva så när den största stjärnan, Svanen, är skadad. Jäkla märkligt det där. Hur en till synes helt vanlig vurpa kan ge så stora konsekvenser. Man får väl nästan kalla det för en karriärhotande skada. Jag hoppas verkligen det är som man tror, att motivationen är Linn Svahns bästa vän, isåfall kan kanske vägen tillbaka bli hyfsat kort. Men guldfavorit till OS blir hon nog inte i år. Väl? På sprintsidan ska det bli jäkligt kul att se om Hagström kan ta det där sista uthållighetssteget och hålla även i en final, snabbheten har hon ju redan. Det känns väl som att stjärnorna kan stå rätt i år för hennes del. Jonna lär ju gå igenom ett Björn Lind-år, blir spännande om hon kunnat ladda om, men det låter väl så på henne trots missat läger och en del strul.
Eftersom jag är en evig optimist tror jag också att Ribom lyfter sig ett steg. Hon impade ju med en trippel på rullisar för några veckor sen. Det är väl vad det är men ett dåligt omen var det ju inte. Ribom-Ebba-Kalla-Karlsson – där har ni oktobers stafettlag i OS.
När det gäller distanssidan så hoppas jag framförallt att Ebba verkligen har funderat över hur ska hon kunna vinna fler lopp istället för att bli tvåa eller trea. Jag tycker det var väldigt tydligt förra säsongen hur hon (undantaget Johaug) oftast var starkast i loppen. Men det räcker ju som bekant inte – lex Södergren. Ska Ebba ta nästa steg känns det som att det måste finnas en mer tydlig taktik i loppen eller en förändrad förmåga att växla tempo. Det första är nog enklare att ändra än det andra. Nu är jag ju en tv-tittare som gillar att se blågult i tät och skulle aldrig bytt Södergrens skidåkande mot en Northugs även om det hade inneburit fler medaljer. Men. Ska Ebba högst upp kan hon nog inte ligga och dra så stora delar av loppen. Cologna är väl ett bra exempel på en åkare som åkte extremt taktiskt i de allra flesta lopp. Alltid högt upp i klungan men sällan som draglok. Ska Ebba vinna mer så är det nog så hon behöver göra. Lura där framme och sen dra på satan när det är två kilometer kvar. Men lika kul för oss som tittar blir det ju inte. Ska jag gissa blir nog den här säsongen ganska lik den förra. Ebba är jämn som tusan medan Frida är lite mer jojo för att sen placera sig före Ebba när det väl gäller.
Jag gillar också Fridas tanke att träna utifrån Johaugs styrkor. De flesta skidåkare tävlar ju på nåt sig själv mot sig själva. Därför tycker jag det var lite uppfriskande när Karlsson berättade att hon tränat mer på att åka uppför för att kanske kunna utmana Johaug på ett upplopp. Med en sån överlägsen konkurrent så tycker jag det är helt rätt inställning. Om hon inte hänger i någon dörrkarm i Gällivare kan det nog bli en kul säsong. Kalla då. Ja jag vet inte. Hon kändes ju så himla osårbar tidigt i karriären. Nästan aldrig sjuk och alltid i form när det gällde. Nu känns det som oturen kommit ikapp. Är det inte k-vidden så är det magsjuka, som tydligen fortfarande sätter spår hos henne. Jag ÄLSKAR ju Kalla så ett sista OS där hon får ta ett guld i stafett hade känts så värdigt och rätt åt henne. Sen kan hon lägga skidorna på hyllan och vinna mästarnas mästare.
På herrsidan känns det faktiskt roligare än på länge. Jag gillar verkligen Åsarnafirman Porromaa-Burman (måste alltid googla Willes efternamn, det var samma med Kowalczcyk). Jag hoppas deras gemensamma satsning gett utdelning. Nu tror jag inte Burman kommer utmana i toppen sett över säsongen men i de grisiga lite längre loppen hoppas jag han kan upprepa de fina loppen han bjöd på under säsongsavslutningen. Calle då. Ja hoppet är väl det sista som lämnar en men jag vette fan. Sista åren har jag verkligen hoppats att han ska hitta tillbaka till nåt men den förhoppningen blir väl mer och mer desperat för var år som går. Men tääääänk om. Då har vi ju ett stafettlag lagom till OS som kan kriga om medaljer. Oskar har förhoppningsvis byggt självförtroende från förra året men bättre än förra året tror jag ändå inte att det blir.
Jag har säker missat några möjliga utropstecken men de kan vi ju diskutera i det här inlägget där vi nu fortsätter infördiskussionerna.
Till sist. Tour de ski ett OS-år känns så jäkla avslaget. Vem vinner i år? Borde man inte flytta det så säsongen ändå får två riktiga höjdpunkter där de bästa är med.
Bra inlägg. Några kommentarer.
Håller med om Ebba, men hon är på rätt väg. Sedan vet jag inte varför det skulle bli tråkigare om hon drog mindre.
Frida sa väl iofs att hon mest tränat på det som krävs för att bli bättre själv och nämnde väl Johaug mest i förbifarten. Tror det är bra att hon kört lite mer mängd på slutet, skeptiskt till att köra allt för mycket tröskel.
Ribom hoppas jag stenhårt på.
Kalla och Calle har jag inga förväntningar på, får bli positivt överraskad i såfall. Calle fick iofs ett lätt positivt intryck av igår, men brukar gå åt skogen till slut.
Och känns riktigt kul att det blir en tjuvstart imorgon även om det bara är 100m. Söndagens 4,5km kanske ger en liten fingervisning om de åkare som ställer upp.
Låt oss hoppas att vi får ett längd-JVM på hemmaplan, fullproppat med härliga utropstecken!
Jan: Sett två olika artiklar. En där det citerades om att hon särskilt tränat ”uppförsåkning” för att slå kunna slå henne i spurten. En där hon pratar om att hon tränar utifrån sin egen förmåga så att säga.
Asså jag tycker det är kul med aggressiva åkare som Löken, Ebba med flera. Jag kan hellre ta några färre segrar. Förutom Calle då, får hjärtslag när han ska upp och dra. Inte särskilt konskekvent i den hållningen alltså :)
Frida sa typ ungefär det jag skrev. Fokus på sig själv främst men då Johaug är bäst så bör man titta på hur man kan slå henne och då är nyckeln att hänga med uppför.
Jag blir snarare frustrerad när svenskar drar klungan i onödan. Visst kan man mala ned motståndet men då är det nog bättre och mer offensivt att köra hårdare kortare perioder. Ebbas körning under jakten i Toblach var mycket bra då hon släppte upp de andra innan hon provade hårdkörning på nytt. VM-tremilen var inte helt bra då hon låg först och drog i ett medelhårt tempo hela loppet. Ebba har en bra spurt också i slutet av lopp om hon är fräsch så hon kan använda sig av den också.
Jan: Ja d kanske var att hårddra d lite men den här inställningen gillar jag
”Jag har sett att kan jag hänga med henne till upploppet så kan jag ta henne, och då måste jag hänga med uppför. Så jag har tränat mycket uppför.”
” Vi har ganska olika teknik när det kommer till branta backar. Hon kör mycket högre frekvens på till exempel skejt, lite mer låta skidan gå. Jag kliver kanske lite mer, säger Frida Karlsson.”
” Jag har behövt bli stabilare för att kunna ligga på och inte tappa. På diagonalen blir jag lätt springande, det är för att jag inte riktigt vågar trycka ner skidan i varje steg, fortsätter hon”
Det kan absolut vara frustrerande och så har man väl känt en del kring Ebba framförallt när d inte slutat väl. Men det är ju också så att anledningen till att Södergren blev så omtyckt och folkkär var att han ofta drev upp tempot. Jag tror faktiskt han hade varit mindre folkkär även om han vunnit några fler medaljer men racat på annat sätt. Olssons 3mil är ett annat exempel där bronset på nåt sätt kändes som ett guld på grund av körningen han bjöd på. Lurigt d där, ser ändå gärna Ebba hålla igen lite mer precis som du är inne på.
Ser fram emot våren då Burman (förhoppningsvis) åker något långlopp för Team Engcon. Någon som vet mer om vilka/vilket lopp det blir för han?
Ja, det blir en spännande säsong helt klart. Bra sammanfattning. Om man lyssnar på åkare som vinner OS-guld och andra mästerskap brukar de säga att nyckeln är en bra försäsong utan skador och sjukdomar. Så det skulle tala emot Kalla och Svahn. Maja Dahlqvist nämns inte i inlägget. Tror hon kan bli vass i år. Gissar att hon ligger bra till för en sträcka i stafetten också. 5 km är hyfsat jämförbart med 3×1,4 km som hon bevisligen är mycket bra på. Så kanske Ribom-Karlsson-Ebba-Dahlqvist i stafett? På herrsidan tror jag tyvärr att det blir svårt när alla toppar sig till OS men kanske kanske en stafettmedalj på OS och definitivt ytterligare ett snäpp i rätt riktning på distans. Kul om Grate kunde slå sig in i finalfält och t o m någon pallplats på VC.
De som är bra i premiärloppen (Ruka, Beito) brukar f ö även lyckas på mästerskapet. Vi lär se indikationerna redan där.
Nu börjar man verkligen ana morgonluft! Det ska bli sjukt kul att se hur alla står sig när det drar igång på allvar. Det är många personer som jag är extra nyfiken på, mer än vanligt skulle jag säga. Det är nog bara Ebba som jag nästan känner kommer som vanligt att vara högt upp (men så hoppas jag såklart att hon kan få till några ännu högre toppar denna vinter!), Frida känner jag mig också relativt säker på men där finns ju ständigt oron över eventuellt skador eller andra hälsobekymmer….
Kalla tror jag fortfarande har det i sig att göra riktiga topplopp, det var ju inte så många månader sedan hon kom in på topp 6 i VM. Men, det kan gå HUR som helst. Kanske en klassisk stark Kallasträcka i OS som leder till något stort? Eller ett gäng bakslag och sedan en annonsering om att hon lägger av? Vi får se…
Calle hoppas jag ska få till något mästerskap där han är i form samt inte gör något konstigt eller har annan otur, men jag känner att mitt hopp inte är särskilt starkt tyvärr.
Burman och Poromaa har jag nästana för mycket hopp kring. Men fruktar att det kanske var en sådan speciell säsong senast att deras resultat hade lite av en inflationskänsla över sig. Och att köra mot ryssar och norrmän som oftare (vad det verkar) ligger på (över?) gränser för vad som är tillåtet (astma… *host*, *host*) är nog kanske lite väl övermäktigt för Burre och wille, trots allt viltskav de äter.
Men sedan kommer kanske det mest intressanta hur det är under dessa. ÄR det så att Ribom har blivit ett monster? Vilka andra personer börjar röra sig upp mot den absoluta toppen hos damerna? Och finns det något under Burman, wille (och Calle) som glänser?
Ah, börjar nästa salivera när jag tänker på skidsäsongen!
Och för att ge min åsikt om att dra under lopp. Jag håller nog med både Jan och Martin. Så jag tycker dels att ett masstartslopp är roligare att titta på om man ser svenskar som är offensiva, men bara om det är åkare som ANTINGEN är med för att se och lära och testar lite, ELLER har kapaciteten att faktiskt kunna slita ner andra åkare. Ju fler åkstarka åkare som kör på som lok gör att det blir mindre stök, mindre element av tur, mot slutet. Och är det så att svenska åkare ligger och ruvar i klungan men ändå inte lyckas i slutet så blir det ju riktigt trist att kolla på.
MEN, det är ju trots allt segrar som Frida, Ebba och gänget vill åt, så jag vill absolut inte att de drar ”av gammal vana”, utan blir mer slipade och får en känsla av när de faktsikt tvingas till att ta det lugnt i klunga och när det eventuellt kan bli en pay-off av en offensiv dragning.
Så jag hoppas helt enkelt på en variation av offensivt åkande och klungåkning =)
Jeg vet ikke hvor og når eks. Ebba eller noen annen i verdenseliten har tatt ansvar for ”drajobben” i feltet, i min virkelige verden er det kun en løper som ligger i front, i alle fellesstarter, og hun heter Therese Johaug.
Premiären närmar sig som sagt. Betyder för fulländning en ny säsong av Fantasy Skigames. Jobbas för högtryck med prissättning mm. Hoppas ni är med och spelar.
Skall vara klart i månadsskiftet är det tänkt.
pelle
Jag syftade på tävlingar där Johaug inte varit med eller legat långt före klungan. Men du tar visst alla chanser att skryta över henne.
Jan
Jeg svarte ikke på din kommentar.
Men når det postet så her: ”Men, det är jo trots allt segrar som Frida, Ebba och gäget vil åt, så vill jag absolut inte att de drar ”av gammel vana” …
Da blir spørsmålet, når og hvor har Frida og Ebba frontet ?
Skryter! Nei lagt i fra, jeg har aldri kalt Johaug for eks. ”fantastiske Therese” ..
Men ”fantastiske Frida”, har mitt lutter øre observert her på bloggen .. ;)
Pelle (och Jan) – epitetet ”Fantastiska Frida” är väl förankrat i verkligheten!
Frida har/hade sex (6) VM-medaljer redan vid 21 års ålder – nämn gärna någon annan XC-kvinna med samma framgång vid 21 års ålder?
Therese hade bara ett brons att stoltera med vid 21 års ålder – ha!
Dessutom, Therese är snart 34 år och har ALDRIG vunnit OS-guld individuellt! Svagt!!!
Så, knip käft om TJ – tids nog är hon glömd och dom nya prinsessorna Frida Ebba & Linn Svahn är dom nya drottningarna i XC-världen!
Pelle – Therese är långt ifrån Charlotte Kalla också!
Charlotte – åtta (8) OS-medaljer (tre guld)
Therese – tre OS-medaljer (ett stafettguld)…
Uselt facit för Therese!
LS
Du gjør et tappert forsøk på og degradere VM-dronningen fra de 2 siste mesterskapene 2019/2021.
7 gull, taler sitt tydelig språk, knuppen .. ;)
Pelle, men INGET säger att inte Frida Karlsson kan övertröffa detta i framtiden!
Utvecklingsmässigt ligger Frida klart före Therese i samma ålder…
Just facts!
Redan nu kan vi tjuvtitta på TV-serien ”Bäst när det gäller” på SVTplay.se!
Höjd lär också spela in på OS. Svahn tacklar höjd bra. Så synd att hon är skadad. (Även Stina Nilsson är bra på höjd). Dahlqvist också bra på höjd. Ebba verkar klara det efter acklimatisering, Burman gjorde ju två topplopp i Engadin på 1600 m. Frida Karlsson verkar helt ok också. Sundling däremot verkar inte gilla höjd. Ribom är nog också ett frågetecken på höjd. Oskar Svensson verkar klara det bra medan Poromaa inte har visat styrka på höjd.
Att se Maria Rydqvists äldsta dotter åka skidor är en fröjd – en härligt hamonisk teknik – påminner mycket om Ebba Andersson i samma ålder…
Ändå lite märkligt att Marit Bjørgen körde runt med steroider i kroppen ganska länge?
Och, varför är Norge så naiva och slarviga med vad man stoppar i munnen?
Denna historia om Marit Bjørgen kommer få stor snurr på alla dopingtrådar framöver…
En viktig detalj till OS är ju att trupperna verkar bli begränsade. Tror jag läste någonstans att max 8+8 dam och herrlöpare får tas ut. Vet inte om det stämmer, det kanske någon annan här vet bättre om (har inte haft tid och möjlighet att följa skidorna den senaste tiden). För sveriges herrar spelar det knappast någon roll men för damerna blir det tuff konkurrens, svår balans mellan antalet sprintåkare och distansåkare.
Samma problem och nästan värre blir det för Norge på herrsidan.
Min spaning är att många kommer försöka toppa formen tidigt på säsongen för att bli ”klara” för OS medan de som är relativt säkra kommer köra mer traditionellt upplägg, vilket kommer ge en del annorlunda resultat som säkert leder till diskussioner kring uttagningar.
En annan svag förhoppning jag har är att Calle slappnar av mer, nu finns det ju andra åkare som Jens och William som tar fokus och medial förväntanspress medan den allmäna attityden att Calle är passé kanske kan gynna honom så att han kan få slå ur underläge.
Är också lite sugen att se hur Olle Jonsson åker, ryktas om att han visat fin form.
Historien om Bjørgen, som hon själv berättar, tyder ju inte på några som helst konstigheter. Om man inte konspiratoriskt ständigt försöker hitta nya teorier och infall för att tracka världens bästa skidnation och världens genom tiderna främsta vinterolympier och kvinnliga skidåkare. Tyvärr verkar det ju vara det enda vissa fokuserar på här…
Anders: Det stämmer att maxkvot i längdskidor till OS är 8+8. IOK vill ju sedan ett antal år minska storleken på OS och ett sätt som man gör det på är att minska hur många aktiva som får ställa upp i varje idrott, därav att man minskat kvoterna i längdskidor.
Den slutgiltiga fördelningen är inte klar ännu, man har gjort en preliminär fördelning men en del nationer kan lämna tillbaka sina platser och en del nationer har inte åkare so uppfyller kraven på FIS-poäng och då får de också lämna tillbaka platser.
I dagsläget är det bara tre nationer – Sverige, Norge och Ryssland – som har 8+8 platser. Närmast att få fler platser är på damsidan Schweiz och Slovenien och på herrsidan USA och Tjeckien. Så här ser fördelningen ut just nu: https://www.fis-ski.com/DB/v2/quota/list/owg/cc/2022 Mer information finns här: https://www.fis-ski.com/en/inside-fis/document-library/winter-olympic-games eller här: https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-country_skiing_at_the_2022_Winter_Olympics_–_Qualification
Lite om nya TV-serien ”Bäst när det gäller” med svenska längdlandslaget – vi kanske skulle ha en separat tråd om kommentarerna runt serien?
Min första åsikt – bra! Trevligt att se sina ”idoler” på lite närmare avstånd!
Saknar lite dock!
För nyfrälsta skidälskare, som inte vet varenda placering medalj och rekord många av oss insnöade vet allt om, borde inte respektive skidåkare presenteras bättre?
Frida Karlsson – det borde åtminstone vara en skylt där det stod tredubbel juniorvärldsmästare på (samt tre medaljer från VM 2019)?
Likaså Moa Lundgren – JVM-guld i sprint 2018 och U23VM-guld 2019 (som 20-åring)?
Fröken Kalla – en liten notis vilken Queen hon är! 23 VM/OS-medaljer!
Det finns massor av småsaker man kunnat puttat in på diverse skyltar!
Nu ser vi fram emot del 2 och ordkriget mellan Ebba och Svahnen/Maja!
Gillade också programmet. Men håller med om att det känns som det riktar sig mot redan frälsta. Jäkligt gött att det är så långt. Det är ju det där man saknar, bakom kulissernamaterial. I de vanliga Intervjuerna får man ju samma svar år efter år. Kul att se lite äkta känslor. Lite fundersam dock varför man lagt så mkt resurser för att täcka en sport man inte kommer sända.
Holmenkollen skulle ju köras med individuell start, men när jag kollar programmet så står det masstart. Vad händer där? Blir det ingen individuell start?
Arangören säger att man ville ha intervallstart men att det inte fick plats i TV-tablån så är framflyttat till 2023. Risken finns ju att tablån är full då också
Ja, det blev väl iofs framflyttat pga pandemin, den första intervallstarten skulle väl körts redan i vintras? Mitt skidintresse är inte vad det har varit, men en riktig femmil/tremil från Holmenkollen med intervallstart skulle få mig att sitta klistrad.
Ja, intervallstart var schemalagt 2021 men blev inställd pga pandemin.
Presschef Lukas Johansson lämnar landslaget för att bli rockstjärna. Se det var en riktig nyhet.
LS – håller med, en separat tråd om programmet vore bra.
Ett tips – intressanta intervjuer med nya längdchefen Lasse Öhberg, Jonna Sundling & Oskar Svensson, Ebba & Frida samt avslutningsvis Anders Byström…
Behövs skapas ett konto, dock gratis!
https://www.viafree.se/program/sport/viaplay-vinter-presskonferens-21/film/1060864
En undran – lite märkligt att man ALDRIG ser Theresa Stadlober och Lisa Unterweger träna ihop – i det lilla Österrikiska landslaget borde man väl hålla ihop, men, Lisa Unterweger hänger mest med dom Tjeckiska skidkvinnorna…
Kul stt se det amerikanska laget redan tränar på natursnö, i Park City, Utah…
Vill minnas att det var någon artikel om att Stadlober varit i konflikt med förbundet de senaste 10 åren och valt att stå utanför landslaget sedan dess.
LS: Markus Cramers ryska grupp med bl.a. Belorukova (Stupak) och Ustiugov har låtit Teresa Stadlober (samt italienarna Pellegrino och De Fabiani) träna ihop med dom i somras. Det gav gissningsvis Stadlober mera än att träna med Unterweger & Co.. Står mera om detta på bl.a. dailyskiers sida.
För oss hardcore fans av The Queen Of Everything, Linn Svahn – en liten film om Linn och samarbetet med Diös Fastigheter i Östersund…
https://youtu.be/goBcWhvvwYU
Lite OT, men är det officiellt nu att Hanna Öberg & Martin Ponsiloumaa är ett körlekspar?
Hanna IG:ade nyss med bild på henne och Martin och hon talade om ”vi”…
Ls: Rätt bisarr situation Ponsi har blivit ihop med Hanna som var ihop med Nelin som nu blivit ihop med Ponsis ex. Herre min gud. Svår uppgift för ledningen att hålla ihop det där laget. Läste man lite mellan raderna verkar inte Nelin vara helnöjd med sin lagkamrat. Blir väl sådär i lag som ligger ute så lång tid tillsammans.
Fanny Johansson är väl dessutom också skidskytt. Kan nog behövas lite teambuildingövningar inför säsongsstart.
Fanny tillhör dock inte sverigeeliten. Hon rankad som 25:a i D23 (23 år och äldre) i Sverige vilket innebär att hon är tredjesämst rankad i D23 och att flera juniorer i D20-22 är bättre än henne.
On-T: ser att Ebba och Emma är på snö Vålådalen (3km-slinga med sparad snö). Trevligt.
Angående skidskyttarna.
Det finns en bra anledning varför de på de flesta arbetsplatser inte är tillåtet att ha förhållanden. Det blir inte så bra när det tar slut bland annat.
Självklart ska de unga idrottarna kunna vara i hop med vem som helst men det skapar naturligtvis problem när det är över om man tränar och bor så tätt som skidskyttarna gör.
Nelin måste vara ordentligt sur när han inte håller missnöjet internt .
karlP
Här är ett annat exempel på när det blir mycket drama i elitidrott. Får se hur det påverkar nu under vintern. Risk att rivs upp igen när Nelin varit så sur i media.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/wPwab4/efter-kritiken–reideborn-lamnar-sdhl
Det verkar ju onekligen som så att det är Nelin som är den som lackat ur mest. Så om han lugnar ner sig, eller om de intervjuer han har hållit inte visat hela bilden av hur han egentligen känner, så lär stämningen i skidskyttelaget fortsatt vara bra.
Annars vore det ju trist om detta kan komma att påverka stämningen i laget i stort. Tror dock inte detta.
Ett inlägg borttaget. Åkares sexualitet känns det inte som att vi behöver diskutera.
Martin, hmmm…
Var kanske ett ogenomtänkt inlägg, men, samtidigt, det är 2021, inte 1921 – varför är det tabu att prata om sexualitet?
Men, vi fortsätter prata skidåkning, lika lätt nu som 1921…
Ls: Ingen tabu att prata om sexualitet som någon principsak, är väl kanske sättet man gör det på snarare. Tyckte inte inlägget passade här. Gott så. 1910 hölls första mästerskapen. Hejderson från Djurgårdens IF vann tremilen på 2,59. Nästan så man kunde ha slagit det idag (på en bra dag). ;)
Lite OT igen – då blev vi av med ännu en knarkande rappare…
Bara saknad av mamma Lena och pappa Erik…
Frida, Maja, Linn och Calle missar sista höghöjdslägret i Val Senales som startar denna vecka.
Inte förvånande att Linn och Kalle inte åker med då Linn rehabbar och Kalle alltid (nästan) är förkyld . Maja och Frida är väl alltid tillsammans tror jag.
God måndagskväll skidvänner!
Nu har jag en åsikt igen: nu när flera av A-lagets åkare stannar hemma från höghöjdslägret som börjar idag, var skickar man inte reserver istället?
Det ekonomiska har det ju redan planeras för, så några extra kostnader lär det inte uppstå?’
Istället för Linn Frida & Maja, skicka Louise Lindström Moa Hansson & Evelina Settlin, alternativt Elina Rönnlund!
Calle kan ersättas av många som knackar på dörren till A-laget…
Gissningsvis har man redan budgeterat för att åkare uteblir. Elina Rönnlund är på plats som medlem i Team Bauhaus tror. Var ju med i Font Romeu iallafall. Försiktigt positivt kring henne vad jag hört.
Ser ut som Moa Olsson är på plats också. Kan ju vara så att de som inte är u23:or längre I team Svenska Spel är med på lägret(na).
Moa Olsson tillhör Team Bauhaus
Jan, kan iallafall tycka att Louise Lindström skulle fått åka med…
Det känns som om Louise kan vara mogen att göra stora framsteg kommande säsong, en hybridåkare, inte bara sprinter…
LS…. Jag kan förstå hur du tänker – låt unga lovande åkare få erfarenhet. Men om man skickar unga åkare på höghöjsläger med A-laget – helt utan planering och förberedelser – ger man dom nog tuffare erfarenhet än nån önskar. Skulle nog lätt kunna förstöra en hel säsong.
Jag tycker att det stod någonstans att LL blev erbjuden en plats i TB men hon valde att tacka nej, hon var inte intresserad av en satsning på höghöjdsträning.
Redan nu är Fantasy Skigames färdigt att börja spela säsong 21/22.
Välkomna att börja bygga ert lag.
https://www.fantasyskiigames.se/
Fåhreus framstår som maktfullkomlig i senaste avsnittet av Bäst då det gäller. Förstår varför han kickades.
gka: Framför allt framstår det som att Fåhreus inte förmår förklara sitt beslut. Varför skulle de åka i Ruka men inte i Davos eller Dresden, men däremot touren? Svahn ställer den uppenbara frågan vad det var i Ruka som bedömdes inte fungera och får svaret att det var nära att de inte fick åka i Ruka heller. Que? Vad är det för svar: var glad med det du har fått, ungefär. Klart det var tufft förra vintern för ledarna men de måste kunna förbereda ett sådant viktigt möte bättre.
Per: Ja det är faktiskt nåt som slagit mig också. Ledarskapet verkar vara väldigt informellt. Det skickas sms till nån åkare och nån annan springer för att berätta en nyhet till nån annan åkare. Trodde faktiskt kommunikationsvägarna och beslutsgångarna var mer tydliga och uppstyrda. Sen om det är bra eller inte vet jag inte. Kanske är för att det är nån slags folkhemsidrott.
Tycker inte Fåhreus framstod som maktfullkomlig, snarare tvärtom. Problemet i klippet vi fick se var som Martin och Per var inne på att han verkade oförberedd – och lite märkligt att han bad om medhåll efter att ha meddelat ett tufft beslut. Men det blir ju knappast rättvist att bedöma någons ledarskap på en så kort sekvens.
Lite udda med ett lägga-skidorna-på-hyllan-besked så nära inpå en ny säsong, men Niklas Dyrhaug ger sig hursomhelst:
https://www.nrk.no/sport/sportsnyheter-1.14660227#1.15704200.1.15704200
Vart tog Tove vägen.
Var inte hon den största talangen enligt den samlade expertisen här på skidpepp?
Är de här på listan större talanger nu?
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/de-ar-sveriges-framtida-stjarnor-i-langdskidor/
Artikeln är premium så kan inte läsa, men vad jag sett på Flashback är journalisten som skrivit ny på Expressen och faktiskt kunnig om skidor. Han har själv bakgrund inom skidsverige.
https://www.tv2.no/sport/14315843/?mode=sportenapp&app=sporten&fbclid=IwAR2aDSjNI6liNUJDStfSDSUjJDM_8ZK21Aumv2VoCKq1A7k-zBTN3nYOHrQ
Vi trenger frk. Østberg, ikke bare at hun er med, men i toppform under OL, ikke minst på den lange stafetten.
Jeg tror de russiske jentene, med Sorina og Stupak i spiss, blir de tøffeste konkurrentene i Beijing. Ikke bare har de vist stor fremgang siste sesong, men de trener ekstremt mye i høyden, (som eks. Therese) som blir en avgjørende faktor under et langt mesterskap.
https://www.tv2.no/sport/14315843/?mode=sportenapp&app=sporten&fbclid=IwAR2aDSjNI6liNUJDStfSDSUjJDM_8ZK21Aumv2VoCKq1A7k-zBTN3nYOHrQ
Vi trenger frk. Østberg, ikke bare at hun er med, men i toppform under OL, ikke minst på den lange stafetten. Og skal man kjempe om medaljer i Beijing, kreves det mange dager med høydetrening, både nå og i forkant av OL. Det er Ingvilds svakhet så langt, i forhold til konkurrentene!
Esj, litt surr .. ;)
Ja Pelle, håller med. Ska Norge susa hem stafetten behövs nog Flugan. Utan henne känns det rätt öppet mellan Ryssland, Norge och Sverige.
Vi får hoppas att Linn Svahn lyckas komma tillbaka bättre än Niklas Dyrhaug. Varken operation eller rehab har hjälpt, efter axelskadan lyckas han inte skapa samma kraft i stakningen. Nu inser han att det är omöjligt att nå upp till sin fulla potential och avslutar karriären. Axelskador är inte att leka med tyvärr…
https://www.tv2.no/sport/14316129/?mode=sportenapp&app=sporten&fbclid=IwAR1D9Oj0sKU5Jbsvljc-1Lk8SWW6loKNnWrht9Oxdbm_RDah56wt0HN2rIk
Det er nok flere av eliteløperne som kansellerer touren denne sesongen.
Men tviler på at løperne fra Russland og USA står over.
Tipper at ”konkurransemenneske” Bolsjunov kjører Touren.
KarlP: Det där är en två månader gammal artikel, minns läste det då och reagerade på att Tove inte var med. Journalisten som missat kanske? Men nä, journalisten skriver i texten under femman Erica Lavén: ”Märta Rosenberg eller Tove Ericsson? Nja, på den här listan får de lämna plats för den högintressanta 17-åringen från Täby”. Dvs även Rosenberg ratades.. Nåja, tiden lär utvisa hur det går för Tove, Märta och de andra som inte platsade på denna journalists framtidslista..
Men gör en egen lista med motiveringar om det nu skall gnällas på listor över de största talangerna. Denna lista var dock betydligt bättre än när Petra Thorén för några år sedan skulle göra en lista.
Swestam!.
Är det någon som har gnällt?
Diskuteras bara lite.Finns inget rätt eller fel.
Vilka som blir bäst får man se i framtiden. Tyckte bara att det var intressant att Tove inte var med på en sån här lista.
MartinV – räkna inte bort USA:s damer i stafetten i OS!
Diggins-Brennan-Kern-Swirbul – kan bli vassa när nu ungdomar är ett år äldre!
Tove Ericssons vara eller inte vara i toppen lär väl tiden få utvisa…
Tyvärr att hon fortfarande är lite liten och ”klen” – dock grym motor!
Lätt att tycka det är fel på en sådan lista (=någon som saknas) men svårare att göra en egen lista. Vem skall Tove peta om man nu anser att hon borde vara med? Hon tog sig som bekant aldrig till JVM.
Ett annat sätt att se på det är att det är en bra bredd när Tove och Märta inte platsar på en sådan lista
Fordelen til Østberg i OL er at hun trives absolutt best i høyden og gjør sine beste løp der så det kan kanskje kompensere for manglende høydetrening. Nå får jo ikke Frida Karlsson spesielt mange høydedøgn sammenlignet med Johaug. Johaug trives jo også veldig godt i høyden så de skal gå fort de som skal slå henne!
Sveriges mest lovande U23- och junioråkare på damsidan utan inbördes ordning:
1999: Frida Karlsson, Linn Svahn
2000: Louise Lindström
2001: Moa Hansson, Tilde Bångman, Elin Andersson
2002: Märta Rosenberg, Lisa Ingesson
2003: Tove Ericsson, Lisa Eriksson
2004: Malin Oskarsson, Elin Näslund, Erica Lavén
Sen har vi några spännande tjejer som i första hand satsar på skidskytte/orientering:
1999: Tilda Johansson, Ella Halvarsson
2001: Tilda Östberg
2002: Hanna Lundberg
2003: Sara Andersson
Emil: Om du har med Elin Andersson så skulle jag ta med Hanna Abrahamsson
Emil – sen har vi Hannah Karlsson (2008), Sollefteå – enligt rykte bättre snabbare och starkare än Frida i samma ålder!
Och, klart Hanna Abrahamsson skall vara med på listan!
En till att titta lite närmare på är Maria Novak, Offerdal, född 2000, med bra träning och vägledning kan hon bli grym – en late bloomer!
Hanna Abrahamsson åker väldigt fint skidor tekniskt, det ska hon absolut ha. Men tyvärr visade hon inte särskilt mycket under vintern. Maria Novak har ännu inte särskilt intressanta resultat men jag hoppas på båda två. Att Elin Andersson kom med på listan var ett gränsfall men hon gjorde en bra tremil på SM. Sen är det svårt att säga något om så unga tjejer/killar som Alvar Myhlback och Hannah Karlsson. Det går egentligen inte uttala sig om framtidsnamn i längdåkning förrän efter en juniorsäsong minst.
Emil, att inte Hannah Karlsson skulle lyckas kan vi definitivt avskriva!
Kan sätta en månadslön på att hon kommer bli vassare än Frida!
Måhända en FK 2.0 – vägledd av både mor och syrran (som vet hur man INTE gör)…
Visst tror vi på en ljus framtid på både dam OCH herrsidan?
Emil: Gjorde inte Hanna Abrahamsson en relativ bra instats i stafetten på U23-VM? Eller blandar jag ihop det med något annat lopp hon gjorde?
Håller annars med dig om de två andra ungdomsnamn som nämndes. Hannah har för övrigt inte stått ut något särskilt när hon tävlat i friidrott denna säsong. Och Alvar, hur hypad han än är så har han inte imponerat i de terränglopp han sprungit i Sverige denna säsong.
Tycker att det här låter riktigt lovande. Frida och Ebba tror på sig själva och andra i laget tror oxo på dom.
Så vi kan nog glömma att det ska vara något allvarligt vad gäller Frida och att hon inte är med på lägret.
https://www.svt.se/sport/langdskidor/hen-tar-os-guld-om-landslaget-far-tippa
Jävligt märkligt inslag på Radiosporten idag – redaktionen tillsammans med Torgny Mogren har listat dom 10 hetaste medaljkandidaterna i OS i Peking…
Ebba Andersson INTE med på listan, bara Frida Jonna & Maja…?
Att man INTE tror på Linn Svahn är väl realistiskt, men Ebba??
Det handlar ju bara om medalj, inte guld!
Damstafetten? Nääää…
LS: Mogren må vara en skidhjälte men jag tycker han är dålig som kommentator och kommer ofta med konstiga bedömningar.
swestam: Har ingen aning om Alvars resultat i terränglopp, men här sprang han hyfsat tycker jag. Sen är det väl inte terränglöpare han siktar på.
https://raceid.com/en/races/7853/result
Bamse: Jo, det där loppet är ju en stor del varför han har hypats så mycket. Men han har inte lyckats följa upp det i terränglopp mot jämnårigt motstånd.
Bra resultat i terränglopp kan ju indikera om man är en stor uthållighetstalang eller inte (tänk på vad Ebba gjorde som 16-17-åring i Lidingöloppets juniorlopp och på EM i terränglöpning i F19-klassen, eller vad Frida har gjort i löpningsväg).
swestam: På herrsidan har det väl inte varit så många av våra toppåkare som har varit starka i löpning, Majbäck undantaget.
Det är väl inte många löpare som varit bra på skidåkning eller…
Bamse: Johan Olsson gjorde väl iofs en ganska bra tid i Lidingöloppet för så där 3-5 år sedan. Jonathan Edman har vl också gjort en del riktigt snabba tider på bana och i landsvägslopp. Men löpning är inte lika viktigt i försäsongsträningen nu för tiden för våra längdåkare som det var en gång i tiden (cykel och rullskidor har väl delvis tagit över samt att stakning blivit viktigare).
Men om Alvar hypas för att han slog bla Halfvarsson på 10 km löpning så är det väl rimligt att granska vad han gjort i övrigt i löpningsväg. Och utifrån det tycker jag inte man entydigt kan säga att han är en stor uthållighetstalang.
Alvar har väl själv gått ut och sagt att han redan nu håller världscupklass samt att för något år sedan stakade hem något lopp i Norge mot stort jämnårigt motstånd. Det är väl också en del i hypen kring honom.
Men jag tycker som Emil rörande honom; man behöver avvakta och se vilka resultat han gör under sin första juniorsäsong innan man utnämner honom till nästa frälsare.
LS, lyssnade på deras lista. Frida på tionde och Ebba utanför var konstigt. De har dessutom tre chanser att stå på pallen så borde ligga väl i paritet med stafettlagen på damsidan. Jonna bör ligga efter de två då tillfälligheter i sprint är en faktor.
Jonathan Edman är ju en riktigt bra löpare!
Sven
Jo da, du har rett i at Østberg har gjennomført noen av sine beste løp, eks. i Davos. Men det har vært under et ”normal-år”, med høydeopphold både før og under sesongen.. Der har hun ikke vært, de 2 siste sesongene, dessverre.
Nå har hun bare landslagets høydetrening i januar tilbake, til og produsere flere ”røde blodceller”, viss helseattesten blir godkjent før 1 november da.
En god del usikkerhetsmomenter som må på plass, for den hyggelige jenta fra Gjøvik!
Johaug skall inte åka Tour de Ski men skall vara på eget höghöjdsläger innan touren och missar därför julfirande med sina föräldrar. Gjorde ont i hjärtat enligt Johaug. Man skulle kunna tro att hon är 10 år och inte över 30 år.
Johaug jobbar hårt för det där individuella OS-guldet hon saknar. Sannolikt de sista chanserna den här säsongen.
Samtidigt jobbar hon hårt med att putsa på sin image som är skamfilad, hon är inte ens genuint populär i sitt hemland trots alla framgångar. Då passar det naturligtvis bra att visa sina julkänslor. Jag har intrycket att hon inte har det så lätt, pengar på kontot är inte allt här i livet.
Poromaa avslutar val Senales i förtid på grund av känning i bihålerna. Inte roligt.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/johaug-kan-lagga-av-eller-bli-mamma/?fbclid=IwAR3xhtQpIxLO8Oa6Q0H07ar65y-p_q9031YG8wLUgYGfkw-XiLDfuvPIy4E
Finns det någon drivkraft kvar då?
Jo så absolutt, Johaug har ”bare” 77 vc-seiere, mot Bjørgens 114 seiere. Den rekorden klarer hun lett og innhente, viss hun fortsetter i 5 år til ..
Ser att Hanna Abrahamsson skall satsa på långlopp och Visma Classic den kommande säsongen…
Det såg vi inte komma!
https://www.instagram.com/p/CVkStZfo80v/
LS
Kan det vara så att det kommer in mer pengar till långloppsåkarna nu när svt inte sänder vanliga världscupen
Det var ju väntat i och för sig på längre sikt att pengarna till vanlig längdåkning kommer att minska på grund av idiotiska beslut från längdskidförbunden vad gäller tv rättigheterna.
För några år sen var det ju mest äldre åkare som inte riktigt kunde konkurrera längre som körde långloppscupen. Nu verkar det som att ungdomarna går direkt dit vilket är lite sorgligt kan jag tycka om det är åkare som inte har hunnit visa än vad dom skulle kunna ha gjort i världscupen och mästerskap..
Det är nog många orsaker till att yngre personer tidigare går till långlopp. Exponeringen har gradvis ökat under en lång tid nu. De får det kanske ekonomiskt bättre som karlP nämner.
Men, om jag ser hur läget är här i Stockholm så har det länge varit en hype kring konditionsträning och då längre distanser. Så unga åkare växer väl upp i en miljö där många runt omkring dem tränar just långlopp, må det vara cykel, löpning eller skidor. Och vissa kanske upplever att deras styrkor passar bättre för långlopp och ger sig inte in i en elitsatsning där de troligen inte kommer att nå högst upp.
Kul! (så länge tappet inte blir för stort till långloppen förstås…)
Weng har visst aldri vært så sterk under sommeren og høsten så det blir spennende å se hva hun kan komme med neste sesong. Virket jo veldig sterk mot slutten av forrige sesong.
Tenker da på Heidi Weng:-)
Sven, självklart att du tänker på Heidi, för, tyvärr, Lotta & Tiril kommer vara ständiga medelmåttor jämfört med Heidi Weng…
Synes egentlig at Tiril Weng har styrket seg gradvis de siste årene. Kan bli en veldig god 1.etappeløper.
Apropå Norge och längdskidor, norska tidningen Dagbladet kör en artikelserie som heter ”En syk ski-nasjon”. Och ja, när man läser den så är bilden att det är något väldigt sjukt i norsk langrenn. Det handlar om den stora förekomsten av ”ätstörningar” på damsidan i norskt langrenn. Och VG har också följt upp med flertalet artiklar om detta.
Läget är knappast bättre i svensk damskidåkning… Viktigt att Åkare som Sofia Henriksson och Ida Andersson öppet berättat om sina ätstörningar. Det kan säkert hjälpa många, om inte annat medvetandegör och uppmärksammas problemet.
Emil: Jag håller inte med, jag tycker inte alls det är lika dåligt inom svensk damskidåkning som inom norsk.
Jag tycker det är viktigt att göra två distinktioner i den här diskussionen:
– mellan vad som händer i landslaget och på elitnivå å ena sidan och inom ungdoms-, junior och breddskidåkningen å andra sidan
– ätstörningar och aneroxia är specifika medicinska tillstånd och bör inte användas slarvigt i en mer allmän diskussion. Man bör skilja mellan dessa och när det exempelvis handlar om bristande energiintag
Exempelvis så uppfattar jag inte att Östberg eller Frida har haft problem med ätstörningar. Däremot med ett tillräckligt stort energiintag i relation till hur mycket de tränar. Hanna Öberg beskrev det som att hon har blivit mycket bättre på att ta ut sig fullständigt men då tömmer hon också kroppen mycket mer på energi och hon var inte tillräckligt bra på tillföra ny energi för att kompensera detta bortfall.
Jag tolkar inte heller det som att Sofia Henriksson led av aneroxia eller ätstörningar.
Men motsvarande vittnesmål som har kommit fram i Norge har jag inte sett för svensk del, exempelvis att man på landslagssamlingar med A-landslaget gömmer mat under servetter eller att ledarna inte vill att man skall prata öppet om detta. Eller att ca 35 % procent av alla aktiva skulle lida av ätstörningar.
Det betyder inte att man skall förringa att det finns en viss problematik i Sverige men jag tycker inte att dessa problem finns i lika stor omfattning i Sverige som i Norge.
Swestam… Man kanske ska påpeka att undersökningen gällde åren 1978-1986. Inte mindre allvarligt för det, givetvis. Men hur det är idag vet vi inte mycket om?
Uppfattar det inte heller som att Frida eller Ingvild haft problem med ätstörningar utan snarare näringsbrist pga. hård träning och svårigheten att få i sig tillräckligt. Sofia Henriksson däremot har ju varit öppen och berättat att det rörde sig om just en ätstörning vilket är starkt och viktigt!
Tror problemet är mindre på absolut elitnivå både i Norge och Sverige är mindre idag än på 80-talet. Då var ämnet tabu i än högre utsträckning, viktoptimering var inget man pratade om även om alla visste att vikten spelar roll. Inte heller sjukdomen ätstörning. Bland annat unga lovande svenskor som Anna Lena Fritzon och Mia Karlsson led ju av just ätstörningar.
Jag tror dagens landslagsåkare för bättre stöd och vägledning i dessa frågor, att färre tränare ger ifrån sig okänsliga kommentarer kring vikt och kropp. Men på junior, och ungdomsnivå, samt bland åkare utanför landslaget tror jag problemet är större än då. Tyvärr…
Norges strikta covidstrategi i fjol har lett till en babyboom som inte skådas lika väl i andra länder. Vi kan alltså förvänta en än större dominans om 20-25 år. :)
Anmälningarna till Gällivare börjar komma in. Inte så många än. Kalla på distansloppen är det stora namnet så här långt. Vi lär få se hela svenska eliten.
Också Marte Mæhlum Johansen väljer nu att sluta. Blott 24 år gammal. Var ju en talang nästan i nivå med Ebba under junioråren, båda har dubbla individuella JVM-guld på meritlistan, men Marte har kämpat med att etablera sig i seniorklassen. Trodde hon var på gång igen efter U23-VM-silvret 2019 men tydligen inte…
För sista gången körs det sprint i år i Dresden vilket känns bara bra.
gka: Om orsaken är att det numera aldrig finns snö i Dresden så känns det inte alls bra. Tävlingarna där tycker jag dessutom brukar vara fartfyllda och kul utan vilopartier. Lite annorlunda.
Som väntat är redan nye FIS basen igång med pajaseriena.
https://www.langrenn.com/lanserer-fis-games-felles-fis-vm-for-alle-grener-hvert-fjerde-aar.6419570-1743.html
TobbeH Enligt rapporterna är det bristande intresse i regionen som ödelägger sprinten.
Enligt tyska rapporter kommer Dresden ersättas med Oberhof.
Har väl aldrig funnits (egen) snö i Dresden. Man har väl alltid fraktat dit snö från någon annan ort.
swestam: Nu menade jag förstås inte på gatan i Dresden utan i närheten , i orterna runtom. Så att det blir relativt enkelt att fixa till en bana. Visst förstod väl även du det?
Tobbe H: Nu hämtar man väl inte snö från andra orter i närområdet utan betydligt längre bort ifrån. På det sättet har väl Dresdens arrangemang aldrig varit ett hållbart arrangemang och på så sätt är det väl inget som har förändrats nu.
Extinction Rebellion protesterade i fjol mot att tävlingen genomfördes med transporterad snö och att åkarna kom med flyg. Det har säkert bidragit till avvecklingen av tävlingen.
OT igen – fy fan vad fula Sveriges landslagsdresser i skidskytte är!
Hade en förhoppning att den kycklinggula kindergarten-betonade dräkten skulle försvinna till denna säsong, men, näää – vem fan är skyldig???
LS… Minns du Sveriges längddräkter 1988-1989? Allt är snyggt i jämförelse!
LS: Jag tycker de är jättebra, lätt att se vilka som är svenskar i loppen.
Manne – du menar pyjamasdräkten 😂😂😂😂😂
LS – Eftersom jag 88/89 började att kolla på skidor ”på allvar”, och dras in i denna underbara sport så kan jag inte se objektivt på dressen… Har för många bra minnen kopplade till den , så jag gillar den=)
VM for Junior – og U 23 VM (2022) blir arrangert på Lygna – Norge.
Avtalen med NRK om og produsere mesterskapet, ble avgjørende!
Får vi noen overraskelser denne sesongen? Ribom, Rise Johnsen, Moa Olsson, Ragnhild Haga, Helland Larsen, Tønseth?
Sven, lägg till Siri Wigger och Valerio Grond, några tyska kvinnor och män och, inte minst, Gus Schumacher kommer göra succé kommande säsong!
Sven: Ribom skulle överraska, nja hon var ju så bra i somras att jag inte riktigt vet hur hon skulle kunna överraska om hon inte skulle hamna på pallen i något distanslopp i världscupen. Av svenskar tror jag snarare att Moa Hansson och Louise Lindström har potential för att överraska. Kanske också om Elina Rönnlund om hon kommer tillbaka och visar sig vara riktig stark. Bland svenska herrar tror jag inte någon kan överraska riktigt men där är förhoppning att Burman, Poromaa, Svensson åker bra och att Häggström kommer tillbaka stark. Det skulle väl snarare vara Grate om han är på pallen i sprint i världscupen.
Rise Johnsen är ett intressant namn som jag varnat lite för senaste säsongerna. Hon har ju varit stark i norska nationella sprinter men inte räckt till mer än så. Få se om hon har tillräcklig stabilitet för att kunna åka starkt i världscupen nu. Finns ju flertalet breddnorskor där någon kan få ett genombrott på distans men svårt att peka ut någon specifik. Amundsen har jag ju trott på i flera år men har inte koll på hur hennes försäsong gått. Norsk herrarna är ju helt för många för att kunna peka ut någon.
Av ryskorna tror jag på att deras nya gunstling (eller deras nya langrennsprinsesse som norska Dagbladet utnämnde henne till häromdagen) Veronika Stepanova kan överraska. I Schweiz finns ju en supertalang i form av Siri Ligger men hon är nog lite för ung ännu för att få ett genombrott i den internationella senioreliten.
Denna duos utveckling kan bli intressant att följa:
https://www.instagram.com/p/CV5Rs1JNYQO/
https://www.youtube.com/watch?v=wIdSE_S4mzQ
Har litt tru på denne skijenta, ikke i år, men om 2 til 3 år, kan hun være fast aktør på etappe 1, på den lange stafetten. Topp energi, og fin framgang siste sesong!
Idag kom skidorna igång i Finland med sprintdistanser. Underbart är bara förnamnet.
Pelle – fröken Bergane är svårtippad…
Titta på hennes resultat 3-4 år bakåt, inte så värst imponerande…
Två vinster senaste fyra åren i FIS-tävlingar, och, mycket jo-jo i resultatlistorna…
Norge har bara en riktigt vass ”ungdom” på damsidan och det är naturligtvis Fossesholm, resten har mycket mycket att bevisa…
LS:
Inte så många chanser för juniorer att sticka ut förra säsongen, i synnerhet inte för norskorna.
Bergane fick – och tog – chansen på NM, även om hon var halvannan minut efter jämnåriga Fossesholm på 10 F.
Senare åkte hon från Vuokatti med tre medaljer i sitt sista JVM.
Att Margarethe fick stryk av debutanten Tove på 15 km i Oberwiesenthal är en annan historia.
En fråga om höjd: OS går ju på 1700-1800 meter ca. dvs. rejäl höghöjd för längdåkare. Vilka svenskar/svenskor brukar vara bra på höjd egentligen? Vilka är sämre?
Engadin låg ju på 1700 meter. Davos är en annan höghöjdare. Liksom Val Müstair. Baserat på VC-lopp från de orterna skulle jag säga att Burman och Svensson båda har klara fördelar av höjd. Wille är nog neutral. Dahlqvist har ofta lyckats i Davos så sannolikt är höjd bra för henne också. Ebba verkar också gå bra på höjd. Åtminstone i Engadin och en del höghöjd från föregående säsonger (sämre i Val Mustair förra året). Sundling verkar sämre på höjd. Oklart med Hagström. Hon lyckades bra i Cogne på hög höjd 2019 (trea) men inte så bra i Engadin. Samtidigt var det nog punka på Hagströms form då. Kalla brukar vara bra på höjd. Tror även det gynnar Frida.
Även Anna Dyvik verkar gilla höjd. Vann dubbelt på U23 VM i Soldier Hollow 2017. Den höjden är likvärdig med vad som kommer gälla på OS. 1700-1800 m. Dyvik kan vara en joker i en stafettlek för Sverige.
Brukar tänka tanken ibland att det vore trevligt att ekonomiskt sponsra någon längdskidåkare man känner extra för…
Vem skulle ni andra tänka er att supporta ifall ni hade ekonomiska muskler?
Visst, jag gillar Svahnen mest, men hon klarar sig galant själv, men, mina pengar skulle gå till Lovisa Modig…
Ni andra?
LS:
Du kan ju starta en insamling för den här sprintvärldsmästarinnan, så att hon vänder åter till längdsporten?
https://www.instagram.com/p/CJg-FsljSGE/
Slakmota – nej tack!
Stöder helst sympatiska idrottare!!
Slakmota
Så du mener at den mektige skinasjon trenger en lutfattig svenske som sponsor .. ;-)
pelle:
Hellre det än nasjonal samling.
Har sett på lite bilder och klipp hur Antonia Fräbel hängt med Katharina Hennig på intervallpass i Alperna under hösten när tyskarna haft läger. Svårt att veta om det faktiskt säger något inför vintern men jag hoppas att Tyskland får fram ytterligare en topp-10-tjej! Hon visade ju bra kapacitet uppför Alpe di Cermis i vintras.
More about Linn Svahn – läser flera olika skidforum på nätet, och, diskussionerna går varma om bland annat Linn Svahns möjlighet till att komma i tävlingsform redan innan jul…
Vad tror ni andra, hon lär ju haft möjlighet att upprätthålla (och förbättrat) benstyrkan under rehab-perioden sedan i februari i år – för visst är väl benen mer än 50% av motorn i skate och motsatt armarna viktigare än benen i klassiskt?
Så, borde inte Linn kunna åka en och annan skatetävling relativt snart?
En del anser att hennes säsong är klrd, en del tror att Linn kan vara med redan om två veckor i Gällivare…?
LS, en åkare som iaf söker stöd även av privatpersoner är Anna Dyvik, iom hon satsar utanför landslaget.
En kompis har pytsat in lite, o får lite statusrapporter osv, kan man ju tycka är kul.
Hon pratar om sin satsning här: https://www.youtube.com/watch?v=NyCCS-U6GM8 .
StefanGbg – bra tips till oss skidvänner!
Lite OT igen – såg en liten film på Hannah Karlsson (född 2008) igår när hon åker skate – wow!
Hannah åker så vackert, grym tajming, flyer fram!
Ryktet säger att Hannah redan är snabbare bättre och starkare än Frida i samma ålder… 🥇🥇🥇
https://www.dagbladet.no/studio/sportsstudio/307?post=77330
Foruten framlegges av statsbudsjettet, var dette, også, en fin melding og registrere på en solrik dag i Trøndelag!
https://www.nrk.no/sport/ostberg-er-klar-for-verdenscupen-1.15721552
Hoppas Østberg är tillbaka på allvar nu!
Emil:
För Ingvilds skull får vi hoppas att denna comeback blir problemfri.
mycket härligt med Östberg! Av någon anledning gillar man ju henne väldigt mycket.
Ett litet sidospår till signaturen Emil: skulle du ha något emot att välja annat namn? jag har skrivit här rätt många år just som Emil, och är lite förvirrande för mig om jag ska hitta på annat namn :)
Svar till Emil från Emil. Jag förstår, det blir Emil Oskarsson framöver!
Visst gillar vi Ingvild!! Go kvinna!
Detsamma gäller charmiga virrpannan Heidi Weng samt galna Fossesholm!
Men vi ogillar Therese & Skidstad…
LS
Håller med .I alla fall vad gäller Ingvild och Heidi.
Får se vad jag tycker egentligen om Fosseholm. Hon får visa vad hon är för typ av personlighet i medgång och motgång framöver.
Skidstad tycker man mest synd om numera.Inte roligt att gå från att vara Norges stora framtidshopp till där hon är nu.Själv hoppas jag att hon kommer tillbaka.
Hon gav alltid färg i loppen när hon tokkörde tills hon var uppe i ledning och sen bevakade och försökte dra ner tempot.
Det funkade ett tag innan motståndarna insåg att hon inte hade den bästa uthållighet i snabba lopp och helt enkelt gasade på förbi henne.
Få se om Ribom har närmat sig dom bästa Svenskorna i både Sprint och distans?
(Hon har ju legat precis under dom bästa)
LS
https://www.vg.no/sport/langrenn/i/0GW9dB/treneren-roeper-ukjent-johaug-side-kan-matche-bjoergens-bidrag
Men hvem er ”vi” som ”ogillar”?
En kort liten kommentar; Ogillar du eks. Johaug på grunn av den knusende oppvisningen hun viste under VM i Obertsdorf kanskje? .. ;-)
Pelle – ”vi” ogillar fd dopingavstängda idrottare… That’s it, varken mer eller mindre…
Att dessutom Therese blivit ännu bättre sedan hon slog sig ihop med sin Läkare – fiffigt att ha en man med eget apotek!!
Poolle – oklart om Emma Ribom är lika bra på snö som på rullskidor!
Tvärs om gäller ju både Frida Karlsson (usel på rullskidor) och Linn Sömskar (världens bästa rullskidåkare bland damerna dom senaste sju åren, men lite sämre på snö)…
Vi får se vad Emma mäktar med på snö i Ruka…
LS… Skriv hellre ”jag”… Jag blir lite provocerad av att du pådyvlar dina åsikter på andra.
Manne – hur fan du veta vilka jag menar när jag säger ”vi”??
Har minst 50 bekanta som är skidtokiga, och få gillar Therese!!
https://www.tv2.no/a/3434547
LS
Hun var ikke noe ”hengehode” i skisporet for vel 10 år siden heller, da hun knuste datidens ski-dronninger på VM 3-mila, 22 år gammel.
En liten notis som burde ha vært tema i ”mina 15 bästa skiminnen”, kanskje ..
– Bjørgen og Johaug har vunnet alle 3-miler (Bjørgen 4 og Johaug 3) som har vært arrangert i VM og OL helt siden sesongen 2010/2011!
LS… Det var väl just det som var min poäng, att man inte vet vilka ”vi” avser. Om man ska skriva otrevligheter om folk tycker jag man kan va trevlig nog att uttrycka sig specifikt
😉
Sen var det ju inte bara Johaug du nämnde. Har dom här 50 personerna du kallar för vi, alltså likadana åsikter om alla 5 norska åkare du nämnde?
Jag tycker personligen att det är mest juste att folk skriver utifrån sig själva, men du är välkommen att tycka annorlunda.
Vi är många svenskar som uppskattar Therese Johaug både som skidåkare och person! Vi behöver ju inte diskutera dopingfrågan ytterligare men samtliga instanser kom ju fram till att det rörde sig om just misstag och oaktsamhet. I mina ögon är Therese tidernas främsta kvinnliga distansåkare och en av världens absolut bästa kvinnliga uthållighetsidrottare alla kategorier! Även om jag hoppas Frida och Ebba slår henne är det en häftig upplevelse att se henne åka skidor på en sådan ofantligt hög nivå! Det är som att se Duplantis eller Shiffrin, bara luta sig tillbaka och njuta av stora prestationer.
– skrivefeil, Johaug har også 4 seiere.
Håller helt och fullt med Manne här.
LS – inte heller jag älskar Johaug, dels pga. hennes överlägsenhet, dels pga dopingdomen, dels pga att jag inte tycker hon åker så snyggt. Inte heller jag känner någon som gillar henne. Men… jag umgås kanske med folk som liknar mig och skulle nog inte utgå från att detta faktum är någon regel i Sverige. Det är väl bara att kolla på Svt och så ser man att uppskattningen för Johaug är stor.
Det är vad det är. Folk gillar åkare av olika anledningar.
Jag önskar inte henne otur, eller någon olycka eller skada. Men jag njuter inte när hon krossar övriga världseliten så fullständigt och så ofta. Det kanske beror djup nere på någon form av misstanke som alltid finns när någon person i en konditionsidrott är så fruktansvärt överlägsen. Trist, men det är vad det är, som sagt.
Anbelangande Therese och ”dopingdomen” – det vimlande av personer från Norge som gottade sig i polskan Justyna Kowalchuks ”dopingdom” – bägge ”friade” från medveten doping, men, Justyna har fått levt länge med detta, så bör även Therese få göra för rättvisans skull…
Alla har sina favoriter och dom som dom tycker sämre om. Min åsikt i sammanhanget är bara att man ska ska skriva utifrån sig själv – och inte som en representant för nån opreciserad grupp.
Utöver det tycker jag det är intressantare att diskutera sak än person. Alltså en persons idiotiska handling eller uttalande, snarare än att nån bara är idiot eller trevlig. Men det är ju jag det.
Trist.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/chockbeskedet-svahn-missar-os/
Bamse, som Linn Svahn addict känns det helt värdelöst med en säsong utan The Queen 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Helt enkelt ett bedrövligt besked från Linn…
Nu får vi tidigast se henne i Bruksvallarna om ett år 😡😡😡😡😡😡😡
LS: Snarare Bruksvallarna i april.
Swestam, eller, Worth case scenario – inte alls – hennes karriär redan över…
Detta besked var fan det tråkigaste ever!!!
Men, konkurrenterna jublar…
LS
Varför skulle hon inte komma tillbaka? Skadan är åtgärdad och läkaren är säker på att axeln blir återställd. Linn har klarat värre saker när hon tog sig tillbaka från de tidigare problem och hon har massa motivation och pratar redan om att vinn allt i Planica och totala VC 2024.
Det är skitråkigt för henne och alla svenska skidälskare att hon missar OS men framtiden är ändå lovande. Men visst med din approach slipper du bli besviken framöver.
Jan.
Vart står det att läkaren är säker på att axeln blir återställd?
Bamse
Linn säger det i intervjun
Oavsett Linn Svahn, dom enda som jublar i det tysta är nog Jonna Maja Nadine & Maiken – vägen till ett OS-guld i sprint blev genast lättare!!
Svårt att tro åkarna jublar åt andras olycka. Dels vill man vinna för att man är bäst, dels fokuserar de på sig själva och tror givetvis att de kan slå alla inkluderar Svahn och sist men inte minst så tror jag inte de önskar någon olycka. Skulle väl vara Fändrich då..,
De som jublar är säkert soffpotatiser som tycker illa om Linn av någon anledning.
Jan, jublar kanske är fel vokabulär, oavsett, jag tror OS-guld är viktigare än tycka synd om Linn Svahn…
Frågan är om Jonna vunnit VM med Linn i samma praktslag som i Falun sista helgen i januari?
Jag tror inte Charlotte Kalla började jubla när CAS stoppade Johaug från OS för att ta ett annat exempel.
Jag tror Linn vunnit VM om hon haft toppform men ser åkarna sig slagna av Linn på förhand så har de större problem än så.
Det var tyvärr väntat. Mest synd om sporten som sådan, förutom Svahn själv naturligtvis. Sedan Stina Nilsson slutat har det bara funnits Linn Svahn på damsidan som varit en riktig profil och mediafavorit. Johaug har ingen karisma alls, spelar ingen roll hur många segrar hon radar upp.
Det var inte svårt att gissa att Linn skulle missa OS med tanke på tystnaden från hennes sida som i princip varat hela tiden sedan operationen och fram till dags dato. Tror ej att någon överhuvudtaget gläds över en konkurrents skada utan man vill tampas med de bästa åkarna ute i de vita spåren.
Jan
Jag uppfattar det som att det är Linns egna förhoppningar, inte att någon Läkare har garanterat att hon blir helt återställd.
Det är nog mer negativt än positivt för dom svenska sprinttjejernas chanser på OS att Linn är borta. Med sina resultat och sitt sätt att ta media är hon en åkare som ”klyver vind” åt dom andra. Minns t.ex hur det gick för Torgny när Gunde slutade…
Ja, det är upplagt för Fändrich. Men hittills har Jonna lyckats slå henne när det gäller. Men finns ju gott om VC sprintar i skejt så får se hur styrkeförhållandena ser ut då. Säsongen är riktigt nära nu! Men dagens besked var oerhört ledsamt även om det inte var oväntat.
Jeg tror att sporten står seg utmerket uten Svahn, att en løper mangler, blir fort glemt når sesongen starter. Det gjorde den perfekt uten Bjørgen, Johaug – og i de 2 siste sesongene, Ingvild F Østberg til start.
Kanskje noen journalister savner karismatiske Northug bak den gule mikken, men nei da, sporten lever da videre der også.
Men selvsagt irritabelt for Svahn og miste 2 mesterskap på rad. Dertil meget påfallende at et så ”troskyldig” fall, skal få så store konsekvenser. Maks uflaks!
Linn har nu avslöjat att hon mörkat skadans omfattning i våras av rädsla för att missa VM. Mycket tråkigt att höra.
Synd for Sverige og Linn Svahn, men jeg hadde egentlig ikke regnet med at hun skulle være i toppform til OL. Hun har mistet for mye trening. Blir spennende å se hvilket nivå hun kommer tilbake på. Da mister Sverige en X-faktor til stafetten. Da lukter det vel Frida Karlsson på siste.
Sven… Är väl bara två givna i ett svenskt stafettlaget. Det är svårt att diskutera laguppställningar när halva laget är helt öppet.
pelle
Givetvis klarar sig sporten men tråkigt när de stora profilerna inte kan vara med. Kampen mellan Johaug och Björgen hade varit spännande. 2014 säsongen var Björgen den bäste men Johaug vann touren då Björgen drabbades av magparasit. 2015 stod Johaug för ett kanonlopp i Ruka och blev VM drottning medan Marit fick en efterlängtad Tour-titel. De kommande säsongerna hade kunnat bjuda på stor kamp mellan dem. Men istället blev Björgens revanschlopp i Kollen sista gången de möttes(?) i en internationell skidtävling. Istället dominerade först Johaug en säsong där egentligen enbart Heidi Weng lyckades utmana (i Kanada). Och därefter en dominant Björgen säsong. OS säsongen blev sedan lite intresant då Kalla och Haga toppade formen. Men visst hade det varit roligare om Johaug och Björgen fått mötas iallafall någon av de säsongerna.
Har man inget annat för sig en mörk novemberkväll kan man roa sig med ta ut ett preliminärt stafettlag redan nu. Ribom-Andersson-Sundling-Karlsson blir dagens gissning. Kalla som vanligt joker numera. I slag är hon kanske fortfarande vår tredje distansare.
Tobbe H – nja, känns nog väl tidigt att ta ut ett stafettlag, eller, snarare duon som skall komplettera superduon Andersson & Karlsson…
Min magkänsla just nu, Lundgren & Ribom, en skate respektive klassisk sträcka…
Samtidigt, kan lika gärna bli Dahlqvist & Lindström eller Sundling & Hansson!
Har inte ”vi” typ tio åkare bland damerna som i februari 2022 kan vara aktuella för stafett, känns så…
Tobbe.
Förrutom de 3 givna(om Ribom är så bra som det verkar) så hoppas jag på att någon av alla andra vi har kommer att stiga fram och vara i given. Vi har ju så många som ligger strax under, Det räcker att en av Hagström ,Lundgren,Lindström,Maja,Sundling………………. tar ett ytterligare steg så har vi ett lag som kan dominera i stafetterna under många år framåt.
Jag hoppas faktiskt att det är någon annan än Sundling som tar sista platsen om hon inte är just den som har tagit det stora klivet in i den här säsongen.
Tycker inte vi behöver fokusera på att vi har den absolut bästa spurtaren i laget(Linn). Med bredden som finns så borde vi som norskorna gjort i många år avgöra långt innan.
Sen har vi Kalla som joker. Man kan nog inte räkna bort henne. Vore ju en dröm inför OS om vi hade henne i toppslag och som grundstomme till stafettlaget Ebba,Frida,Kalla,Ribom. Sen om det är någon annan som är bättre kan kicka ut den sämsta i kvartetten.
Jonna-Emma-Frida-Ebba tror jag kan vara ett bra lag om det visar sig att Emma utvecklats som man kan hoppas.
I December kommer man kunna göra en mer kvalificerad gissning. Inget tvivel om att Svahns skada är hårt slag mot guldchanserna.
Jan
Så antar då att du inte håller med mig om att Sverige har bättre åkare än konkurrenterna .
Norge kan jag inte se att de det närmaste åren ska vara konkurrenskraftiga om de inte som i sista VM vinner på grund av vallning och att Sverige har katastrofala skidor.
Ryssland däremot har ju hur många som helst som skulle kunna bli riktigt bra så där vet man ju inte hur bra de kan bli.
Men Norge hoppas/tror jag kommer ha det riktigt svårt minst närmaste 5 års perioden på damsidan.
Förutom naturligtvis Peking där Johaug antagligen kommer att sopa rent de individuella sträckorna-
Østberg – Johaug – Fossesholm – Weng er jo ikke den verste oppstillingen 😀
KarlP… Hur tänker du kring norskorna? Dom känns som solklara favoriter i min bok.
Det jag hoppas och tycker kan va logiskt, är att Ebba tagit ett kliv till i år. Känns som hon stått på en stabil platå i några säsonger med många jämna resultat. Då brukar grunden för en höjning kunna finnas, men det finns förstås inga garantier.
Ribom – Frida – Ebba – Jonna.
swestam: Även om jag håller med dig att det förmodligen skulle vara det på papperet starkaste svenska stafettlaget är det helt meningslöst att innan säsongen ens ha börjat försöka ta ut ett svenskt stafettlag till OS. Ribom har inte ens någon OS-plats i dagsläget och inte säkert att hon får någon OS-plats heller.
Vi vet alla hur det gick på VM där Sverige på förhand bara behövde ställa ut skidorna för att vinsten skulle vara hemma på damstafetten. Sedan sket det sig helt. Hinner hända mycket under tiden från premiären i Gällivare och fram till stafetten avgörs under OS i Peking 2022.
Mycket tråkigt besked om Svahn. De flesta har väl nu insett varför hon inte tog hem ett guld i senaste mästerskapet. Marginalerna kan vara små i sprint och inget är givet, men det är ingen tvekan om hur jag tror att det hade gått utan skadan. Och nu missa ett OS också.
Inte minst så förlorar vi ett riktigt starkt kort i stafetten, hon hade verkligen varit bra att ha. Slutsträckor går att diskutera, men knappast någon kan anse att hon inte vore ett starkt kort på en klassisk sträcka.
Jag tycker ju för övrigt att Frida Karlsson ändå sedan sitt genombrott har varit en stark profil och mediafavorit. Hon skapar intresse så fort hon är med i något lopp, om det så är ett rullskidlopp i Norge det handlar om. Hon är inte bara ett hopp gällande pall-placeringar, hon har humor, karisma och framåtanda också. Attityd om man säger så.
Ska Falla ta ännu en medalj, rentav ett guld, nu med Svahn borta? Jag noterade ju hur vass hon såg ut i, var det kvart eller semi?, i senaste mästerskapet, men hon saknade kanske den grundträning och kontinuitet som hade krävts för att matcha Jonna i finalen. Men nånstans så hade hon det i sig ändå trots en strulig säsong.
Intressant att höra Linn Svahn berätta hela historien i sin sammanfattning – nästan en timme filmad inspelning gjord i nutid…
https://youtu.be/BHi3K8pLgSI
Det intressantaste – Linn berättar att sommarträningen gått skitbra och att hennes testvärden och hennes egna referenssträckor/banor/sträckor var bättre än någonsin, hon kände att hon tagit ett rejält kliv framåt med uthålligheten och snabbheten!
Enjoy!
Tjeckiens bäste distansare, fröken Razymova missar OS i Peking pga. graviditet…
Då säger vi grattis!
https://www.instagram.com/p/CWG2YZgrrdI/
Manne.
Tycker att norskorna har en alldeles för tunn trupp.
Det är klart att om Johaug,Östberg,Weng,Fosseholm alla är lika bra som dom har varit så är de favoriter. Men 3 av dom börjar komma till åren och då har de Fosseholm att hoppas på. Hur det kommer att gå för henne får vi se.
Men tittar man ett par år framåt så tror jag ryskorna blir svårare att tampas med.
Linn Svahns nästa uppdrag kan bli gästspel i TV-studion hos Johanna Ojala under världscupen och OS i Peking – det vore nice…
Linn & Johanna är väldigt tjenis…
Att Norge har tunn trupp stämmer inte. Bakom med 4 bästa var Tiril, Kalvå och Haga topp 10 på VM. I tillägg finns Lotta. Simpson Larsen åkte bra nationellt förrra vintern, Rise Johnsen körde bra på sommaren och utöver Fossesholm har man en hel del unga distanstalanger med juniorvärldsmästare Bergane i spetsen.
LOA: Nä, ingen idé att ta ut ett definitivt OS-lag just nu. Men Tobbe H slängde ut frågan om hur ett preliminärt stafettlag skulle se ut just nu och det var det jag svarade på. Jag tycker inte det är fel att spekulera i tänkbara stafettlag redan nu.
Jan: Får Simpson Larsen plats i det norska OS-laget (med bara åtta åkare)? Tveksamt till det. Även Kalvå på gränsen att få åka med.
swestam
Det är tveksamt med tanke på deras bredd. Exempelvis lär Falla och Stenseth ha en bra chans att tas ut som rena sprinters så inte många platser kvar då. Men Simpson Larsen var väl inte långt efter Fossesholm i de lopp de körde förra säsongen (nu är Simpson Larsen äldre och därmed långt ifrån samma talang).
Lite från sidan ser jag att Torneklint som ett tag var aktuell som längdchef nu fått jobb som sportchef i bandyförbundet. Bara att gratulera.
Jan
Det eneste løpet jeg savner Johaug/Bjørgen sammen, er 3-mila i OL 2018. Men sannsynlig hadde de kjørt i 2 spann frem til den siste bakken før stadion, og som så mange ganger tidligere ville Bjørgen skaffet seg en luke der, som Johaug neppe hadde innhentet. Bjørgen viste godt om Johaugs svakheter, etter utallige treningstimer i Kollen opp igjennom historien..
Har samma stafettlag som Swestam dvs Ribom – Frida – Ebba – Jonna men vi får se hur säsongen utvecklar sig.
Om Norge har med Flugan i toppform blir de svårslagna dvs Flugan – Johaug – Fosses – H Weng så det ska bli intressant att se i hur bra form Flugan är nu när hon får göra comeback. T Weng är ett svagare kort.
Glöm för all del inte ryskorna. De har tre toppåkare om de är i bra form (Stupak, Neppan och Sorina). Lite som Norge att de saknar en fjärde riktigt bra och återstår se hur säsongen utvecklar sig, tar en fjärde ryska t.ex. Kirpichenko eller Istomina det berömda sista steget kan de bli att räkna med i stafetten.
Jeg skal ikke ta ut nå norsk stafettlag nå, tviler sterkt på at Weng går den siste etappen for Norge, den tar nok Fossesholm seg av, som har en langt sterkere avslutning på oppløpet etter en kort distanse på 5 km. Hun er også bedre på tempovekslinger kontra Weng. Men selvsagt må formen være tilstede, med rikelig med høydetrening (hun stod over det siste høydeoppholdet grunnet sykdom) i forkant av Beijingbesøket.
Stadig hevdes der Tirild U Weng er et svakt kort, men på den første etappen er hun på god vei til og bli en meget rutinert løper. Og rutin er meget viktig på en stafett. Etter min mening er hun en glimrende reserve viss Østberg sliter med formen.
På vc-stafetten i Lahti, både i 2020 og 2021 møtte hun blant annet Kalla, som aldri klarte og gå i fra henne på etappe 1.
Og under VM-stafetten i Obertsdorf hevdet både Hard og Blomqvist at Kalla er verdens beste stafettløper, så da så .. ;)
Ser på flera ställen på sociala medier förslaget att skicka Linn Svahn till Para-OS i Peking!
Bra idé!! Inget missat OS i Peking då!!
LS
Ja hvorfor ikke, så kan hun holde et nytt bisarr intervju med journalistene, som eks. i Obertsdorf …
Idag är det sprint i Olos/Muonio med starka namn. Spännande!
Skulle aldrig i mitt liv sätta Jonna på en slutsträcka i en stafett, tror inte hon åker lika fort på 5km som tex Weng. Nånå långt fram i tiden så vi ger dom många lopp att bevisa att dom aska ha en stafettplats i OS.
Säsongen igång på allvar. Laura Gimmler klart snabbast i Mounios klassiska sprintkval före Anna Svendsen.
Nu herrarna
Vi behöver inte vara oroliga för att Valnes inte skött sommarträningen iallafall. Krossar Pellegrino + Ryssar med Kläbomarginaler så kan nog bli lite spänning i sprint denna vinter!
Amerikanskorna är inne i en generationsväxling och ska inte ha någon medaljchans i OS-damstafetten i Peking. Deras chans var tidigare då de hade laget Bjornsen, Randall, Stephen och Diggins. Nu är det bara Diggins kvar av det laget, till denna säsong la Bjornsen och Caldwell skidorna på hyllan.
Finns yngre talanger på gång i bl.a. Palmer-Leger, McCabe, Kramer och Laukli som tog stafettsilver i JVM 2020 efter Schweiz med exceptionella talangen Siri Wigger (född så sent som 2003!) men före det svenska med Bångman, Rosenberg, Ericsson och Lindström. Den stafetten kan beskådas här: https://vimeo.com/395696329 de flesta minns nog den stafetten p.g.a. de första två lagen i mål (Polen och Tyskland) diskades då de åkt fel i skogen. McCabe gick då ut samtidigt som Louise Lindström på sista och var före i mål.
Genomsnittåldern i det amerikanska landslaget är nu drygt 22 år inklusive veteranerna Diggins (30) och Brennan (32). Av de fyra nämnda som var med i JVM-laget får väl Sydney Palmer-Leger (f 2002) och Novie McCabe (f 2001) sägas vara de mest lovande. Palmer-Leger är nu uppflyttad från utvecklingslaget till B-laget där Kern och Ogden också är med. McCabe, Kramer, Laukli och Halvorsen i utvecklingslaget. Swirbul återfinns nu i A-laget med Brennan och Diggins.
USA var väldigt nära brons på VM och ur det laget har bara Bjornsen slutat och det finns ju en hel del talang så inte alls omöjligt att de kan ta OS medalj. Klart att Sverige, Norge och Ryssland är starkare på pappret men Sverige misslyckades senast och historiskt har det hänt både Norge och Ryssland. Jämför man med finska laget så tycker jag det är ganska jämnt.
Jan: Ja, att USA var nära brons berodde ju på Sveriges gigantiska valladebacle dvs amerikanskorna är mer beroende av att det går dåligt för andra länder än av egen kraft om de ska ta stafettmedalj.. Men är Diggins kvar samtidigt som de yngre Swirbul, Palmer-Leger och McCabe får vara skadefria och fortsätter utvecklas blir de definitivt att räkna med i framtida mästerskap.
Tyskorna verkar starka i Muonio.
Har de något på gång i år tro.
Jonna Sundling INTE nominerad till årets idrottskvinna på Idrottsgalan???
Hur gick detta till??
Kul Ustiugov vann.Valnes 4.
Hoppas tyskorna är på gång nu på allvar också. Etta,trea i bra motstånd.
Finska veteranen Anne Kyllönen tvåa efter Gimmler i Muonio. Går hon mot en ny vår?
Sen ja märkligt att Jonna inte är nominerad till årets idrottskvinna med sina dubbla VM-guld. Däremot är hon och Maja nominerad till årets lag.
Jörgen – stort frågetecken på Jonna Sundling och årets idrottskvinna, men, en Para-idrottare går före Jonna??
Inget ont om Para-idrott (jätteviktigt), MEN, konkurrensen i Paracykel kan verkligen ifrågasättas…
”Vår” kung i para-längdskidor borde då har varit nominerad i ”vanliga” klassen minst fyra gånger isåfall!!
För er sim inte vet vem jag menar i föregående inlägg – parakungen Sebastian Modin…
Fem OS-medaljer, fem VM-medaljer, aldrig nominerad till vanliga klassen på Idrottsgalan…
Två Guld, sex silver och två brons – annat än hästfjsnten som fått Jerringpriset TVÅ GÅNGER?????
Tove Alexandersson lär vinna denna gång, detta har hon vunnit enbart i år: Orientering – 4 VM-guld (grand slam) plus seger i totala världscupen sen i skidalpinism ett VM-guld.. Anna Beck tog två VM-guld och Sandra Näslund ett VM-guld. Isabelle Haak vete katten, vår bäste damvolleyspelare och proffs i en turkisk klubb men?
karlP
Tyskorna är dock alltid starka i Mounio. Var lite kul för någon säsong sedan när Svendsen fick stryk av fler tyskor i Mounio än norskor i Beito veckan därpå.
Skral anmälningslista till damsprinten i Gällivare nästa helg – dagar innan deadline är det bara 27 damer D21-klassen anmälda mot 57 i H21-klassen?
Anmälda i herrklassen från Venezuela, Nigeria, Japan, Schweiz mm…
Jan
Hoppas att det är a annorlunda den här gången. Vi skulle behöva framgångar för tyskarna och andra alpländer för att världscupen ska bli riktigt intressant. Skulle bli bättre fart på tour de ski bland annat.
Jörgen: Beck tog två OS-silver, inte guld. Hade det varit guld hade jag kunnat förstå nomineringen. Nu känns det mest som hon är med på inkvoteringskortet.
Haak blev utsedd till MVP förra säsongen i turkiska ligan som är en av de absolut bästa damvolleyboll-ligorna i världen. Hennes lag blev turkisk ligavinnare och supercupvinnare. Gick till Champions League-final som hennes lag visserligen förlorade i tiebreak. Tog Sverige till första EM:et på 38 år och väl där till en kvartsfinal, trots överlägset sämst rankat lag. Hon hade även bäst poängsnitt per match av alla i turneringen. Om man ska ta någon hänsyn till konkurrensen i olika sporter också så är Haak nog mest förtjänt av nomineringen av alla de kvinnliga nominerade. Men Alexandersson kommer förstås vinna.
Sundling borde dock varit nominerad före både Beck och Näslund. Svårt att se varför Näslunds enda VM-guld skulle väga högre än Sundlings dubbla. Nu fick Sundling istället bara lagnomineringen som tröst vilket känns väldigt märkligt.
Snacket om att Nathalia Nepryaeva bör banta stämmer nog – ser tjockare ut på mitten än tidigare – mycket kanelbullar i sommar?
https://www.instagram.com/p/CWNR8-osGGp/
Hon ser definitivt inte tjock ut! Du borde skämmas när du talar i sådana termer. Kanske är planen att gå ned något enstaka kilo till OS men det handlar om viktoptimering från en redan fantastiskt vältränad utövare. När tränare, media och folk runt omkring som du ägnar sig åt den typen av kommentarer ökar risken för ätstörningar och det är redan ett stort problem. Snälla, tänk dig för innan du skriver något!
Årets kvinnliga och manliga idrottare brukar ju premiera dom som gjort det bra över hela säsongen. Jag tycker därför Ebba Andersson med både vc-pall i totalen och vm- medaljer borde varit nominerad framför Sundling och Näslund. Annars tycker jag Malin Baryard Jonsson är lite förbisedd…
Neprayeva vann idag men var långt nere resultatmässigt i sprinten igår. I relativt mediokert motstånd. Möjligen en indikation på hur hon prioriterar i år. LoL på att Ustiugov var 12 sekunder efter i kvalet för att sedan vinna finalen igår. I övrigt rätt väntade resultat tycker jag. Och klart Jonna Sundling borde nominerats till årets idrottskvinna. Inte många som konkurrerar i år. Haak, Alexandersson, Bayard är alla bra förslag i övrigt. Bragdguldet är vikt till hopplandslaget.
wj, håller med dig angående Haak, vilken fantastisk vollybollspelare. Var en njutning att se henne och hela det svenska laget under EM. Ber om ursäkt för utflykten från skidspåret men kunde inte hålla mig när hennes namn dök upp.
Haak är ett namn som dyker upp och överraskar likaså Beck. Har ej koll på volley eller cykelsport. Lättare att förstå valen om man vet vilka som sitter i juryn. Om chefen för SVT sport är med då är valen lätta att förstå.
Är det här med vem som vinner vad på idrottsgalan viktigt ?
Kan förstå för mindre sporter att det kan var viktigt att få synas men det gäller knappast längd.
På grund av det vore de ju kul om Haak vann.Jätterolig sport att titta på men vollyboll lever helt undanskymt i Sverige och skulle behöva mer publicitet.
Kan också var kul för individuella idrottare att tex få Jerring priset eller bragdguldet.Men alla andra utmärkelser tycker jag är helt ointressanta.
Men smaken är ju olika naturligtvis.
Men Sundling tex har väl redan sagt att hon inte kommer att vara med på galan. Då blir det ju ännu ointressantare om hon får något pris eller inte.
Men det här är bara min åsikt .Finns inget rätt eller fel.
Emil Oskarsson – lite ironi tål vi väl?
Fröken Nepryaeva är vältränad och stark, samt uthållig (vann ju idag), men, jämfört med fröken Stupak så är hon ganska tung, men inte sämre – alla är olika…
Ur en annan synvinkel är det väl bara bra oxo om inte längdåkare får några priser i år.
Det är väl i så fall nästa år efter OS som man vill att längd ska sopa rent på galan eller
Vad gäller Stupak.
Ska bli intressant att se hur det går i år. Om toppresultaten berodde på att hon fått barn eller om det håller i sig.
Känns ju som att om hon fortsätter utvecklas kommer kunna bli en av de värsta konkurrenterna när Johaug eran tar slut.
Förstår uppenbarligen inte ironi! Hehe!
Och var står Anastasia Kuleshova efter mammaledigheten? Gjorde något lopp i Ryssland ifjol men det var ju tätt efter barnafödandet och kanske därför inte rättvisande om hennes kapacitet.
LS
Du så det jagu ikke som noen form for ironi, når kroppen til en svensk løper ble omtalt tidligere, da gikk den lille ”sinnataggen” amok! .. ;-)
Tyskan Victoria Carl verkar vara på G igen!
Hoppas det är för gott efter hennes knäoperation hon gjorde förra våren…
Vi behöver tyskar/tyskor sim åker bra internationellt!
karlP – bryr mig inte om vilka som är på plats, tycker det var väldigt roligt att Svahn vann årets kvinnliga ifjol även om hon bara deltog via länk. För prisets relevans är det viktigt att valen är någorlunda rättvisa och begripliga, vilket inte är fallet med årets kvinnliga. Jonna borde varit given jämte Alexandersson och Haak. Näslund känns som en klassisk kompensationsnominering á la filmgalan. Ingen från svt i juryn, Öhrstig representerade längden (https://idrottsgalan.se/om-oss/nomineringsprocessen).
Manne – att vara allra bäst när det gäller (guld i VM eller OS) tycker jag i det här sammanhanget bör värderas högre än tredjeplatser på VM och i totala världscupen, särskilt då pandemin påverkade VC-säsongen. Tycker därför det var rätt att Kalla blev årets kvinnliga för guld individuellt och silver i teamsprint i OS 2010 (äv. Haag nominerad för två silver) och för stafettguld och två individuella silver i OS 2014. Prestationsmässigt är det fullt jämförbart med Jonnas VM-guld individuellt och i teamsprint, och skillnaden i status mellan OS och VM motiverar knappast varför det ena ger vinst och det andra utebliven nominering. Om juryn ska vara konsekvent, vilket den i och för sig inte varit hittills, kan Ebba och Frida i framtiden inte räkna med att bli nominerade för dubbla VM-guld (ett individuellt och ett i stafett) om de av någon orsak inte kan prestera max under hela världscupsäsongen.
Russerne er på god vei til og stable på beina et meget slagkraftig stafettlag nå: Stepanova – Stupak – Sorina – Nepryaeva.
Stepanova er bare 20 år (2001 modell) gikk inn til 5-plass på dagens fristilløp i Muonio – fattige 12 sek. bak vinneren. Tviler sterkt på at noen i samme årsklasse hadde slått henne på dagens løp. Meget imponerende!
Dette blir en hard nøtt og knekke, i årene som kommer frk. Fossesholm!
Tror nog Fossesholm hade kunnat rå på henne! Men visst är Stepanova ett spännande namn.
Veronika Stepanova är för övrigt från nästan allra östligaste Ryssland och Kamkatcha-halvön. Till och med öster om Japan! Ryssland är stort!
https://www.google.com/maps/place/Kamchatka/@54.7595109,151.1701563,4.41z/data=!4m5!3m4!1s0x5905c64bd3142ea3:0xe1cd6e833cc5160f!8m2!3d56.3559142!4d160.7598166
Emil, dessutom, Stepanova bekräftar att ryska skidkvinnor är både duktiga atleter och jävla snygga!
Stepanova verkar vara en favorit – bilder på henne dyker upp hela tiden på olika sociala (och vanliga) medier…
Vi pratar rimligtvis om prestationer och idrottsliga kvaliteter också när vi diskuterar kvinnliga åkare, inte utseende. En kommentar baserad på förlegad kvinnosyn i mina ögon!
Emil Oskarsson – vadå förlegad kvinnosyn?
OK, så vi män skall sluta smickra kvinnor?
Istället för att säga: ”älskling, jag älskar dig, du är så underbar och vacker” så skall vi visst säga: ”å älskling, du är så underbar, och du är så duktig på att hugga ved och tvätta bilen”…
Fråga valfri ung kvinna vad hon föredrar av ovanstående uppmuntrande!
LS… Du ser ingen skillnad på vad du säger när du ger en komplimang till nån du är tillsammans med… Och vad du skriver för kommentar om en främmande skidåkare som just avslutat ett lopp?
Tror få har några invändningar mot att du kallar din älskling för vacker. Men avstå gärna att kommentera utseendet skidåkarna. Kan väl inte va så svårt att förstå skillnaden?
LS kan ju vara rejält plump men i det här fallet tycker jag han kom med en harmlös kommentar.
Norska skidskytten Tiril Eckhoff var ute i en podd och sa att alla ryska kvinnliga skidskyttar har ett så bitchigt utseende – de ser alltid så buttra ut, de är aldrig glade eller leende och dessutom så pratar de inte engelska vilket gör att det inte går att få kontakt med dem. Undantaget är Yurlova-Percht men hon bor i Österrike, är gift med en österrikisk man och pratar bra engelska.
Det är ju ganska mycket hype kring Stepanova, en hype som hon själv har bidragit till ganska mycket. En del i hypen är hennes utseende, en annan del är att hon är ganska västorienterad, en tredje del att hon är väldigt frispråkig på sociala medier och en fjärde del är hennes resultat i skidspåret.
Med den medielogik som finns nu för tiden (i både traditionella medier och sociala medier) så är det viktigt för skidåkare att bygga ett personligt varumärke och ha en stor fanbase för att dra in sponsorer. Och utifrån denna medielogik så är personlig framtoning och utseende viktiga delar. Man kan tycka illa om detta men det är så det fungerar.
Att då konstatera att Stepanova avviker från den gängse uppfattning om hur kvinnliga ryska vinteridrottare är (typ som Eckhoff gav uttryck för och där utseendet är en del) tycker jag inte är orimligt.
PS. Det betyder inte att jag tycker att man per se bör kommentera skidåkares utseenden utan det är deras resultat som bör vara i fokus men samtidigt tycker jag inte att man kan bortse från att utsende är en viktig faktor i vårt mediesamhälle. DS
Mycket intressant diskussion här om vissa åkares framtoning i media. Ryskan som nämns har jag för min del inte sett figurera i spalterna överhuvud. Kollade lite på insta och får göra en snabbedömning av hennes yttre. Det jag kunde se var ett ordinärt yttre och mer kan inte sägas. Någon skönhetstävling är längdåkning inte . Skönheterna håller nog till på annat håll.
Swestam… Visst kan en kommentar om en åkares utseende uppfattas som harmlös. Problemet är att en kommentar triggar andra att skriva andra kommentarer… Och vem ska bedöma vem som skriver harmlöst och vem som gått över gränsen? Personligen tycker jag man ska låta bli att kommentera åkarnas utseende här på forumet, men jag är ingen moderator.
Att utseende kan användas i marknadsföringssyfte, innebär väl inte att vi på forumet behöver diskutera vem och vad som är snyggt, fult äckligt osv?
Manne: Jag försökte föra ett balanserat resonemang men uppenbart att det inte föll på läppen.
Hade LS skrivit att Stepanova var ful då hade jag tyckt det var över gränsen. Men nu skrev han att Stepanova både var en bra skidåkare och snygg, jag tycker inte det var över gränsen. Lite får man använda sunt förnuft tycker jag och inte vara så rigid.
Minns när någon kvinnlig utförsåkare hade varit sminkad när hon hade tävlat (tror det var Vonn men minns inte exakt) och Vinterstudion skulle diskutera detta. Vinterstudions vinkel var att detta minsann var onödigt och lite upprörande. Den enda som inte var upprörd var Pernilla Wiberg som lakoniskt konstaterade att så här fungera världen. Lite min take på detta också, att man faktiskt inte kan bortse att utseende kan ha en betydelse.
GKA: Jag följer flera ryska skidåkare på sociala medier och just Stepanova är någon som diskuteras flitigt på ryska forum (bla för att Välbe verkligen ogillar sociala medier och Stepanova använder Instagram flitigt och är väldigt frispråkig).
Swestam… Då missförstod du mig – din kommentar föll mig visst på läppen, även om jag inte helt höll med.
Men jag tycker att det är ohållbart med diskussioner som inte går att bemöta. Nån hävdar en sak, men nån annan får inte hävda motsatsen för då går man över gränsen. Det ingår i ett sånt här forum att folk vill diskutera. GKA har t. ex redan påpekat att Stepanova ser alldaglig ut.
Sen skrev väl LS även att Neppan ätit för många bullar, även om han senare hävdade att det var ironi.
Det kan va harmlöst men som samme person kommenterar att andra är tjocka så är det det inte
Fossesholm tröttnade på Iversen och har gått tillbaka till sin tidigare tränare.
https://www.langrenn.com/helene-fossesholm-med-ny-trener.6422107-1743.html
Skidvänner – sans sans sant kamrater!
Dock håller jag med Swestam om själva varumärkesbyggandet – viktigt på många sätt!
Tyvärr, som i verkliga livet, generellt har ”snygga” människor mer flax i livet (även om det finns undantag), och speciellt kvinnor (vi män är skyldiga här)!
Samtidigt, Linn Svahn är inte ”snyggast” i landslaget (enligt många – jag håller INTE med om detta), MEN, Linn är charmigast, mest påpassad medialt, väldigt vältalig och intelligent, och det tycker marknaden om och sponsorer…
Så, ingenting är 100% säker ifall du är snygg, charmen är lika viktig!
Jan: De verkar inte ha kontroll i Norge 😯
Håller med den som skrev att prestationen är det man värderar och uppskattar hos idrottarna. Sen har vi alla våra egna favoriter.
FIS-rankingen är verkligen ett trubbigt verktyg. I damsprint är Hagström rankad etta med 1,29 FIS-punkter och Sundling tvåa med 4,48. Svahn ligger 5:a (hennes bästa någonsin) med 9,56 punkter. och Dahlqvist 10:a med 15,81. Hagströms rank kan man ifrågasätta på många sätt. Har hon t ex någonsin slagit Sundling i ett större lopp? Misstänker att hennes prologvinster spelar in. Hur som helst ett trubbigt verktyg och som tur är inte har så jättestor betydelse.
Tobbe H: FIS-poängen delas ut i sprint efter tidskvalen (prologerna) och Hagström är snabb i dessa, därför som det blivit så att hon är världsetta där. Dvs de delas inte ut efter hur det går sen i finalerna sen kan man ha synpunkter på det systemet och hur det borde fungera istället ja.
Fast den som ligger först i Fis-rankingen är väl inte världsetta?
Manne: Jo, världsetta i FIS-poäng men du tänker kanske på något annat?
Nä, jag har aldrig hört någon kallas världsetta i längdskidor. Trodde syftet med Fis-poängen var att ranka åkarna för seedning och kvalifikationer, inte att ranka vem som är bäst i världen… Men detta kan andra bättre än mig.
Jan
Byta tränare så här nära på säsongen brukar man väl främst göra när något inte funkar bra.
Får se om det blir en mellansäsong för unge Fosseholm
Låter ju nästan som att hon har överträningssymtom
Men vem vet min norska är inte perfekt och jag vet inte hur den här journalisten brukar låta.
Manne: Om du har lägst FIS-poäng i hela världen finns det ingen annan som har lägre och du kan då kalla dig för världsetta i FIS-poäng, inga konstigheter men du verkar läsa in andra saker och betydelser exempelvis att det betyder att denne är bäst i världen i sprint för att denne har lägst FIS-poäng?
Jag tycker det vore mera rättvisande om det delades ut FIS-poäng i sprint efter slutresultaten i finalerna i likhet med världscuppoängen fast tvärtom, exempelvis 0.00 till segraren, 0.25 till tvåan etc, då skulle FIS-poängen mer spegla åkarnas verkliga styrka och resultat i sprint men FIS har valt att prologerna och tiderna i dessa ska ligga till grund för FIS-poängen i sprint.
Jörgen… Så vitt jag vet betyder ordet världsetta – person som är rankad som bäst i världen i sin gren. Och Fis-rankingen är väl ingen världsranking med syfte att ranka den bästa i världen?!
karlP
Nej det är uppenbart att det inte funkat som det ska. Däremot är det inte säkert att det kommer leda till sämre resultat under säsongen. Stina bröt ju med Iversen i December 2017 och var i fin form under OS sedan. Men vi får väl ett första svar om Fossesholm i helgen. Åker hon bra där tror jag inte det är någon fara.
Det är som jag misstänkte då, prologresultaten styr FIS-rankingen i sprint. Iofs lite ologiskt men har väl ingen större betydelse i sprint. Distansrankingen är relevantare och har ju större betydelse för startordningen.
Nja, någon promenadseger hade det knappast blivit för Svahn om hon varit skadefri på VM. Tror det skulle ha varit helt jämnt mellan henne och Jonna, med tanke på avståndet till Lampic och övriga. Visserligen har Jonna alltid varit lite vassare i skejt än klassiskt, men hon har uppenbarligen utvecklat sin klassiska teknik de senaste åren, bl.a. stakningen och synkronisering mellan ben och överkropp.
Joppe – Linn Svahn har sju VC-segrar (vid 21 års ålder), Jonna tre totalt på sju säsonger i VC…
Just sayin’…
Jonna är grym, skitgrym, dubbel världsmästare, Linn inga mästerskapsmedaljer, MEN, vi summerar denna diskussion om fem år, då vet vi svaret…
Klargörande i föregående inlägg: Linn har sju VC-segrar i SPRINT, inte totalt (nio stycken segrar)…
Joppe
Ja det var väl jag som antydde att L Svahn torde ha vunnit om hon varit skadefri på VM. En spekulation naturligtvis. Men den som brukar vinna gör det ofta gör det av en anledning. Typ Johaug och Svahn vid aktuell tid. Med reservation dock för att det i sprint är mindre marginaler än på distans. Jag gillar ju också Jonna, och inte minst tycker jag att hon ofta blir bättre och bättre ju längre in i tävlingarna man kommer. Klarar hon bara semin så har hon ofta en god chans på pallen eller rentav att gå till seger i finaler. Hon vann överlägset, och det bör väl betyda att hon förmodligen gett Svahn en bra kamp om förstaplatsen. Men jag kom in på Falla också. Hon hade en problemfylld säsong, men vann sin kvart på 2.32.1! Jonna vann finalen på 2.36.8. Det ska sägas att föret lär ha blivit trögare allt eftersom tävlingen fortskred, men ändå..
Lite förvånande att både Ebba och Frida avstår fredagens sprinttävling i Gällivare?
Två saker med detta – vill man vinna minitourer och den totala Världscupen bör man väl prestera i både spint och distans, och, dessutom, speciellt Ebba, behöver öva på just snabbhet spurt och fartomslag som behövs i sprint…
Ruka-tävlingen i VC-premiären är väl dessutom en minitour där alla kör sprinten på fredagen den 27:e november…
Swestam, Mycket imponerande att du orkar hålla dig underrättad om vad som skrivs på ryska medier. Själv kollar jag ytterst lite det som skrivs på svenska.
LS: Nej, Ruka är inte någon minitour i år, finnarna vill inte ha det så för de anser att det missgynnar deras egna åkare.
Att tävla tre dagar i rad på fulla distanser innebär ändå en viss belastning så jag har förståelse för att de flesta står över åtminstone ett av loppen.
GKA: Jag tycker det är intressant att läsa hur ryssarna ser på saker och ting. Jag är dock inte inne och kollar vad de tycker dagligen utan läser ikapp lite då och då.
Är Poromaa fortfarande sjuk?
Är nog inte bara Finland som velat ta bort minitourer. Det missgynnar också nischade åkare i allmänhet. Ta Hagström som exempel, hon har väl aldrig tävlat i Ruka trots att hon borde platsat i en sprintkvot på 6 därför att man tagit ut distansåkare. I år hade hon säkert platsat ändå då hon blivit bättre men hade funnits andra åkare som missgynnats.
Man kan ju argumentera för att tex Kläbo får det svårare att vinna distansloppen nu, men å andra sidan får segraren av sprinten nu 100 poäng. Vilket också gör sprintcupen mer logisk.
https://www.langrenn.com/program-verdenscup-ruka-2021-runde-1.6389266-1743.html
Det är fortfarande jaktstart på Söndagen men ingen tour alltså.Vad bygger jaktstarten på då, bara lördagens lopp?
Korrekt jaktstart på lördagens lopp precis som i Nove Mesto häromåret och upplägget gäller även under tredagarspasset i Les Rousses i Januari. Däremot är det minitour i Ryssland i Mars.
Har ju ryktats några år att FIS vill ersätta skiatlon med jaktstart även på mästerskap. Men förhoppningsvis ändrar man bara så tremilen går i motsatt stilart mot femmilen.
Det är sista anmälningsdag till Gällivare idag och det är några namn som saknas bland damjuniorerna: Märta Rosenberg (2002), Lisa Eriksson (2003) och Tove Eriksson (2003). Lisa Ingesson (2002) är anmäld till seniorklassen, men hennes klubbkompis med samma förnamn är alltså ännu inte anmäld till någon klass. Lite synd, Eriksspn var tvåa senast bakom Bergane i junior-vm och hade varit en intressant start.
Framför allt saknas Poromaa.
Ulf, tycker det är många konstigheter med anmälningarna till Gällivare…
Oskar Svensson kör BARA 15km klassiskt, INTE anmäld till sprinten??
Roligt – kul att se Alicia Persson anmäld samt nyfiken på var Evelina Settlin har för status (kan överraska!)
Som ni andra nämner, saknas många framtidsnamn bland dom anmälda – ingen Måns Skogslund, Sveriges bästa damjuniorer saknas inklusive Elin Näslund…
Hade dessutom förhoppningar om att få se Alva & Leo Svahn (Linns syskon), men, ej anmälda…
Kommer Frida att dominera i Gällivare? Svar ja om ni frågar mig – dubbla segrar…
Men problemet är att tävlingarna går på fel plats. Hade varit mycket bättre att köra i Bruksvallarna. Det är väldigt långt att åka för många men det största problemet är att boendet i Gällivare är väldigt dyrt och dåligt,
De åkare som inte är enormt tävlingsugna eller har ambition att åka I Ruka eller Lillehammer väntar nog två veckor tills Bruksvallsloppet går av stapeln.
Fantasy Skigames
Har efter helgens tävlingar lagt in Stepanova i systemet. Är det några andra åkare ni saknar?
Med tanke på hur slöa det varit i gällivare att göra reklam för sitt arrangemang så är de inte värda att hålla Sverigepremiären
Gick inte ens att gå in på gällivarepremiären för att se vilka datum tävlingen skulle vara för ett par veckor sen.
De borde flytta premiären till Bruksvallarna permanent i stället eller att Bruksvallarna får dela med något annat ställe.De verkar ta det mer seriöst och vara stolta över arrangemanget.
Jan: Absolut att tävlingarna går på fel plats. Stort misstag av förbundet att ge varannan skidpremiär till Gällivare. Där får man tänka om. Juniortävlingarna blir nu helt meningslösa.
Väl bara packa och åka till gällivare..så farligt är det inte att göra en gång varannan säsong( till premiären) eller? hur långa resor har inte dom som går på skidym i Gällvivare till nästan alla viktiga tävligar under en säsong.
visst kanske bättre ha det på en annan ort men är det verkligen så farligt
jossa
Största problemet är inte restiden (även om den också påverkar) utan att det inte finns något vettigt boende. För elitåkarna är det självklart inga problem men om man värdesätter stora startfält (vilket man borde då världsstjärnorna drar extra fokus till tävlingen) är Gällivare en dum plats.
peter
Fel förnamn på Fossesholm som bör åtgärdas, annars ser det bra ut.
Jag tror att Diggins kommer att vara en stor utmanare i vinter, hon är väldigt allround, behärskar klassiskt bättre, fantastisk utförsåkare, har hög smärttröskel, hänger med i masstarter och har en vass spurt. Diggins har jag sett som största utmanare till Johaug av någon anledning.
Om Brennan är i samma form som förra året kan även hon vara att räkna med högt upp i resultatlistorna.
Diggins Klubblag SMST2 tränade ihop med (delar av?) tyska längdlandslaget i sommar och hade utbyte av erfarenheter. Tidigare var USA:s coach Matt Whitcomb tillsammans med före detta tyska längdåkaren Stefanie Böhler. Kanske lagens kontakt och utbyte av erfarenheter ha lyft varandra.
Jag hoppas att svenska längdlandslaget får vara kry och få ut sin kapacitet. Lite orolig brukar jag vara om varken Frida eller Ebba har hängt av någon i ett masstartslopp och det vankas spurt eller när det bär iväg utför.
Det blir en spännande vinter med OS som höjdpunkt!
Kläbo får väl lättare att vinna distansloppen med detta upplägg. Intervallen blir ju helt opåverkad men han får ju lättare att vinna söndagens distanslopp med detta upplägg, först i mål är vad som gäller. I en minitour så det ju åktiden som gäller för att vinna distansloppet sista dagen och något år hade han typ 50:e åktid på söndagen. Däremot var han fortsatt först i mål och vann minitouren.
Är inte Diggins spurt överskattad? Hon förlorade mot Andersson i Toblach och Lahtis och Pärmen på VM
Ingen Poromaa.
https://www.svt.se/sport/langdskidor/bekraftat-poromaa-missar-langdpremiaren
Diggins är i allmänhet ganska överskattad. Men hon är bra på hög höjd och har en hög högstanivå i framförallt kortare skejtlopp. Hon är tekniskt skicklig och åker rätt så taktiskt. Bra på sprint men inte spurt.
Ida vad menar du med att ”hon behärskar klassiskt bättre”? Jämfört med sig själv för 4 år sedan eller. Av alla toppåkare är hon förmodligen sämst i klassiskt.
Calven:
Det är sant. På VM såg det ut som att Finland hade bättre glid men Pärmakoski kan ha haft mer krafter också.
Jan:
Jag tänkte att hon har utvecklat sin klassiska teknik till det bättre säsong för säsong, utifrån hur det har sett ut för henne tidigare.
En liten lett ”qviz” før langrennssesongen starter.
Bare 5 løpere befinner seg i den eksklusive klubben, som har vunnet sprintgull både i VM og OL i historien. Hvem?
Jan,
Fixat.
pelle
Kul med quiz!
Jag får det dock till 6
Kläbo
Falla
Björgen
Hattestad
Kriukov
Hetland
Björn Lind, Stina Nilsson, Chandra Crawford och Julia Tjepalova tillhör klubben som fått nöja sig med OS-guld.
Ebbas spurt är lite underskattad. Hon har ändå en hyfsad spurt vilket visat sig flera gånger. Pärmäkoski är också en ganska bra spurtare. I stafetten i Lahtis kunde Stina med ganska liten marginal besegra henne. Skulle tro att Ebba och Diggins är ganska jämngoda spurtare medan Pärmen faktiskt är något vassare. Tror att många minns Pärmens spurtförlust mot Kalla i OSstafetten men då krockade hon i med tyskan i ett avgörande skede i kurvan samt arr Kalla var in fantastisk form.
Pelle… Fem norrmän såklart
😉 Hetland, Hattestad, Kläbo, Falla, Björgen
Leonardo
Det går inte att svara på vem som är bäst på att spurta på det sättet då de påverkas av dagsform osv. Den enskilt viktigaste faktorn är dock hur pigg man är när det drar ihop sig. Ebba är inte speciellt snabb men hon är seg så därför kan hon spurta ned flesta om de är rejält trötta. Vissa åkare (exempelvis Pärmäkoski) är duktiga på att hålla ihop tekniken när de är trötta och brukar därför spurta bra. Andra är naturligt snabba.
Jan
Glemte Hattestad, takk for opplysningen .. ;)
Också Emma Ribom missar premiären i Gällivare pga. en förkylning. Hon lär ju ändå få haka på till Ruka så länge hon är frisk och kry!
https://www.svt.se/sport/langdskidor/oskar-svensson-missar-gallivare-premiar
Calle klarar inte av att anmäla sig i tid…
Oklart om Oskar bara missar sprinten som han inte är anmäld eller också 15 klassiskt. Dålig journalistik av SVT som vanligt
Premiärer brukar ge rätt tydliga indikationer på hur det går under säsongen. Den som går bra i Ruka lyckas ofta även på mästerskapet. Så alla förkylningar och konstiga återbud nu bådar inte gott. Hoppas det rätar upp sig snabbt. Det börjar bli väl mycket strul för att vara bra inför OS.
Nu blandade du ihop korrelation och kausalitet.
Mer kritik från Norge av det svenska upplägget med personliga tränare utanför landslaget:
”Forskjellen fra Norge og Sverige er at de personlige trenerne der i stor grad jobber mot Sveriges skiforbund, for å sette det litt på spissen. De har ulik filosofi og egne ting på gang. Er det utøvere inn med personlige trenere som ikke har tillit til landslaget, da kan det blir et problem og en opplagt risiko ved.”
Sverige verkar göra allting fel – enligt Norge.
Norge har synpunkter på Sverige i alla möjliga sammanhang, inte minst inom längdåkningen. I princip tycker de att allt hanteras korkat i Sverige. Medan vi i Sverige knappt bryr oss om vad de pysslar med i Norge vilket gör dem ännu mer förargade.
Sverige är nog ett mer individualistiskt land än Norge. För mig är det en självklarhet att en skidåkare som med egen maskin tagit sig till toppen ska få bestämma över sin egen träning.
Jan: Jag tror en OS-mästare måste ha en i huvudsak problemfri uppbyggnadsperiod under sommar/höst. Till premiären är sedan de flesta nollställda/i ungefär samma fas. Och till mästerskapet är alla formtoppade. Så givet att skillnad mellan premiärläge och toppform är ungefär samma hos de flesta ger premiären ofta bra indikation på vad som händer på mästerskapet. Kalla 2010, 2018. Stina 2018,
Jan
Det er jo presis slik i Norge også, illefall blant de beste. Eks. Johaug har sin bror og Mikkelsplass som ”mentor” men hun legger opp treningen selv. Klæbo har seg selv og morfar i treningjobben. Men det som er den største forskjellen er at de trener ekstremt mye høyden, uten at landslaget er tilstede, foran OL-sesongen.
pelle
Jo jag vet om dessa och de är ju också mycket framgångsrika. Däremot har jag fått uppfattningen att det i övrigt är toppstyrt från ledningen. Men det kanske bara är maktgalna ledare som försöker få det att vara så.
Per
Det du skriver stämmer i stort, men att få en kortare sjukdom eller skada tätt InMo premiären har ingen påverkan på OS om det funkar bra innan och efter.
Per… Intressant iakttagelse som verkar stämma rätt bra. En hel del undantag finns dock, så det finns ingen anledning att döma ut nån baserat på strul i säsongsupptakten. Cologna 2014 är ett exempel. Kowalczyk 2010, där hon var seg på distans på dom första tävlingarna, ett annat. Hattestad tog väl typ sista halmstrået till OS 2014 nån vecka före OS. Och om vi ska räkna upp icke-guldmedaljer är väl både Richardsson och Olsson 2014 bra exempel på såna med strul.
Jonna Sundling skippar TdS för att istället träna och förbereda sig inför OS. Poromaa, Burman och Kalla skippar också Touren:
https://www.svt.se/sport/langdskidor/jonna-sundling-star-over-tour-de-ski
Låter klokt. Undrar hur Frida och Ebba gör, hoppas dom gör samma..
Ebba och Frida ska köra touren enligt vad de sagt tidigare. Kommer köra höjdträning från mitten av December.
Jan… Det var det jag var rädd för. Kanske Kalla blir bästa svenska på distans i OS trots allt.
Ja, jag vet… Det finns dom som fullföljt en tuff tour och sen gjort bra OS, men dom är undantag. Att Ebba kör touren kan jag ändå förstå – hon verkar tåla och må bra av mycket tävlande. Men i Fridas fall fattar jag inte alls hur man resonerar.
Di norske guttarna här snacker om hur bra Margrethe Bergane är, framtiden – idag i Beitos 10km klassiskt var hon två minuter efter Johaug och 1,5 minut efter Heidi Weng…
21:a plats duger inte om man vill leka med med dom stora kvinnorna…
Manne – herregud, Charlotte blir INTE bästa svenska i OS!
Frida och Ebba är i en helt annan division – Charlotte får nog mer se till att tampas med Ribom om att vara tredje bästa svenska i distans på OS…
Att Frida & Ebba vill köra TdS är väl självklart – bägge vill ha 500000:- i prispengar, bägge satsar på att samla VC-poäng, och, när nu Therese är ur leken i år igen vill Frida & Ebba ha revansch för fjolårets insatser i totalen…
Bergane är ung och fortsatt ojämn men en stor talang, det ser alla. Moa Hansson och Lisa Ingesson hon ympades med på JVM ifjol var ju långt efter i Sverige också.