En månad kvar till premiär
Om en månad smäller det till när Ruka öppnar årets världscupssäong den 24 november. Ett speciellt år framför oss då det saknas både mästerskap och än så länge ryska åkare. Har försökt hitta nån information från FIS hur man ska förhålla sig till ryssarna men än så länge verkar inget beslut har fattats som ruckar det beslut man fattade tidigare i våras. Är det någon läsare här som sett något annat. Skulle kunna tänka mig att vi kommit till nån slags normaliseringsfas snart där den akuta chocken när omvärlden såg vilket typ av land Ryssland är börjar lägga sig och det skulle inte förvåna mig om man på hög nivå gärna ser ryssarna tillbaka i spåren. De nordiska länderna lär väl ha rätt mycket inflytande och kanske kan bromsa ett återkommande för ockupationsmakten i öst? För min del kan man fortsätta bojkotta det där landet även fast det på lång sikt blir svårt då vi tillåter andra skitländer att tävla på högsta nivå runt om i världen.
Mästerskapsfritt är det också. Rätt roligt med såna säsonger ändå tycker jag. Nu har väl aldrig den totala världscupen haft en så stor prestige i längdåkningen som i andra idrotter men det ska bli kul att se åkarna mer frekvent. Framförallt Touren blir ju en riktig höjdare i år, bara ställa in nyårsfirandet och sätta sig vid TV:n.
Hur det står till med de svenska åkarna har jag dålig koll på faktiskt. Inte ägnat många minuter under sommar och höst åt dom tyvärr. Moa Ilar verkade optimistisk och sånt är ju kul. Viktigt att nån ny kliver fram och visar framfötterna om intresset ska bibehållas. Vilka är era utropstecken och frågetecken inför året?
Såg dokumentären om skidskyttelandslaget i veckan. Gjordes ju en liknande om längdarna förra året. Vilken kemi ledarna verkar ha med åkarna, man gör det tillsammans på ett sätt som verkar helt fantastiskt. Där verkar vi inte riktigt vara på längdsidan – något att lära av kanske.
Annars fortsätter ju Viaplay att ansvara för sändningarna kommande år. Har inte sett om det blir några förändringar i studioupplägget. De gör det ju helt okej men att det inte går i Vinterstudion tror jag är förödande för intresset på sikt. Den enda längden som sänds i SVT är för-tävlingarna Gällivare. Ja de fortsätter väl med långsloppscupen såklart men det är ju lika roligt som att se färg torka i min bok. Har gett det några chanser men roligare blir det inte för det tyvärr.
Vad är man mest sugen på att få svar på? För mig blir det nog hur Linn Svahn ser ut. Förhoppningsvis får Sverige mer konkurrens på sprintsidan i år. På herrsidan blir det spännande och se om Wille kan ta sin första seger…kanske kanske men det ska ju mycket till att vara före tio norrmän såklart.
Jag hoppas mycket på Jonna, Ebba, Frida och Linn men tror alltid att Diggins kommer att ta hem allt (både totala världscupen och Tour de Ski) och så även i år. Hoppas att jag har fel. Diggins verkar ha haft det kämpigt i somras men är målmedveten och satsar förmodligen till och med OS 2026.
Martin, kul med ett snart-drar-säsongen-igång-inlägg
Ryssland: Vid FIS höstmöte för några veckor sedan togs inte rysslandsfrågan upp vilket gör att tidigare beslut kvarstår (fanns väl lite oroa för att de skulle fatta ett annat beslut om detta) vilket slogs upp i en del svenska medier och det kom några ryska reaktioner på det. Vet inte om FIS Council kommer fatta något beslut om detta, jag är också lite oklar på om IOK har fattat något nytt beslut om detta.
Tycker väl inte alltid att mästerskapsfria säsonger blir så intressanta, saknas nerven i form av ett mästerskap och vilka som kvalar in.
De flesta av svenskarna har väl haft en bra försäsong, det var väl Ribom som hade lite sjukdomsproblem i någon månad. Tänkbart genombrott är Moa Hansson. Intressant med olika träningsupplägg, hög höjd kontra låg höjd och vad fokus har legat på.
Ska bli sjukt spännande kommande säsong när åkarna slipper fokusera på internationella mästerskap(nationella är ju kvar). Damerna var fantastiska senast och jag hoppas på fortsatt utveckling även för herrarna förstås . Ebba och Poromaa var hur som helst positiva i dagens Morgonstudiointervju .
Noterar att VM nästa säsong ligger en vecka senare en normalt, med målgång andra söndagen i mars. Än viktigare kanske är att maskoten är en färgglad snögubbefågel som heter Berre.
Härligt att det närmar sig nu till säsongspremiären!
Såg på Hellenius TV4-program som sändes igår söndag med Jonna som gäst, hon som verkar ha haft en bra sommar/höst. Bra och nära samarbete med Perry Olsson som talade om att vinna ”stora kulan” denna mästerskapsfria säsong i ett förinspelat meddelande till Jonna som visades under programmet. Stora kulan är förstås den totala världscupen. Om det kommer gå så bra för Jonna tja det lär vara flera om det budet men om hon ligger bra till i totalen efter TdS varför inte gå all in och ge det ett försök.
Håller dock Ebba som större favorit i totalen bland svenskorna, hon har träningen och hårdheten som krävs för flitigt tävlande under en hel säsong men så var det detta med sprint där kan hon tappa om inte höjt sig där. Tiril vill nog vinna totalen igen och åker allt (och bra) som ger världscuppoäng, det blir en nöt för svenskorna att knäcka. Frida kommer (förståndigt nog) lägga in tävlingspauser under säsongen så hon är nog borta från totalen men det kommer säkert att gå bra för henne i flera lopp nu i vinter och TdS kan hon vinna. Svahn tillbaka på samma nivå som innan skadan eller inte återstår att se men ser positivt ut där.
Poromaa ska bli spännande se hur hans höghöjdssatsning faller ut. Anger utvecklats mer och undviker att välja första heatet denna vinter för att gå längre? Kommer unge Myhlback att få åka världscup, mitt svar på den frågan är ja, släpp fram grabben för tusan om han platsar.
Ang. den totale verdenscupen.
Pussig nok har de svenske damene aldri vunnet den totale vc sammenlagt. De norske jentene har derimot vunnet den 17 ganger. For et land som anser seg som best i verden i kvinnelangrenn begynner dette og bli litt ”pinlig”, eller ..
Så nå Jonna, Ebba, Frida og Linn er det på høg tid og vise verden hvor ”skapet” skal stå.
Men mitt personlig tips, tilfaller Jonna Sundling!
Att Frida skulle lägga in tävlingspauser, det tror jag först när jag ser det. Tror Ebba kan bli bättre i sprint men inte tillräckligt för att ta sig till finaler och det är det som krävs om man skall ha chans på totelaen. Så Jonna eller Frida är mitt tips.
Hur kommer fluorförbud att funka. Vi vet inte hur pass säker mätmetoden är. Spännande.
Orolig, tror inte på Diggins på just tds som vinnare. Det körs en jaktstart i Davos på hela 20km klassiskt, där kan det nog bli 2 min minus för Diggins. Två sprintar skejt är till Diggins fördel dock. Kanske även skejtjakten i Toblach.
peter skigames, det låter troligt det du skriver.
Jag tänkte att Diggins blivit bättre i klassiskt och håller ihop mer. Hon känns som en allround-åkare eller så är det att hon plockar tillräckligt med poäng i klassiskt medan hon är i toppen i skejt och därför är högt upp i totala världscupen.
Diggins verkar om inte annat förbereda sig för att bli bättre i klassiskt och vill nog ta en del skalper i just klassiskt:
https://www.instagram.com/p/CytnLmfvBdH/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Med Diggins tålighet att vara i ”pain cave” känns hon som större hot än norskorna.
Men jag hoppas oavsett verkligen på Jonna, Ebba, Frida och Linn.
Det finns mycket att se fram emot med spänning – hur kommer de svenska sprint-tjejerna stå sig mot Stavås Skistad, som såg väldigt stark ut mot slutet av säsongen. Vilka kan utmana Ebba och Frida på de längre distanserna? Har Anger tagit ett kliv till? Kommer Myhlback få köra världscup mer än någon enstaka gång, o.s.v.
En sak som inte alls är så spännande som det skulle kunna vara är totala världscupen, tyvärr. Det kan bli en värdig vinnare ändå (Tiril Udnes Weng var inte fel förra året, och givetvis var Kläbo rätt vinnare), men poängsystemet som premierar segrar så lågt gör totala VC mycket mindre prestigefullt i mina ögon.
Diggins kan ju i sina bästa stunder åka klassiskt riktigt bra så någonstans finns det
När det gäller Skistad blir det intressant att se hur mycket hon kommer åka i världscupen. Kommer hon åka i Ruka, Tour de Ski och i USA? Har svårt att se att hon skulle hålla formen över en hel säsong om hon skulle åka allt.
När det gäller totala världscupen funderar jag på om Kalvå kan vara en kandidat. Annars tror jag att det handlar om Tiril, Diggins, Frida, Jonna och Ebba. Finns det någon mer som är en tänkbar kandidat? Svahn om hon skulle klara att åka allt men det tror jag hon inte fixar redan denna säsong. Namn som Brennan, Hennig, Pärmäkoski och Niskanen räknar jag bort. Det har väl rapporterats att Heidi börjat slippa sin hjärnbesvär efter hjärnskakningen förr-förra säsongen men tror ändå hon inte har tillräcklig spets i sprint.
Tror totalen står mellan TU Weng och Diggins. Ebba kan kanske blanda sig i om hon höjt sig lite i sprint.
Att Jonna skulle vinna totalen är för mig helt osannolikt. Jag har gärna fel, men kan inte förstå hur det skulle gå till. Bäst av svenskorna tror jag som sagt Ebba blir, följt av Frida och Dahlqvist.
Manne: Om Jonna vinner hälften av sprintarna i världscupen och är på pallen i restan av sprintarna samt har ett antal pallplatser i distans och i övriga distanslopp är topp-10 så kan hon mycket väl vinna.
Om man tittar på Tiril förra säsongen så hade hon bara en vinst och det var i jaktstarten i Tour de Ski. Fem pallplatser i sprint och i distans hade hon bara två pallplatser (utöver nämnda vinst). Fem topp-6-placeringar (placering 4-6) och sju topp-10-placeringar (placering 7-10). Fem topp-30-placeringar (placering 11-30). Tredjeplatsen i Tour de Ski väger förstås tungt också. Dessutom stod hon över två världscuphelgen (Livigno och Les Rousses).
Swestam… Ja, jag håller med i ditt resonemang. Men det finns väl inget hon visat hittills som antyder att hon kan göra en sån säsong? Ja, bortsett att hon har en maxkapacitet att klara det…. Min uppfattning är att hon haft en tendens att dra på sig sjukdomar och skador. Och när hon tävlat tätt har hon väl haft svårt med jämnheten?
Men jag antar jag missar något, eftersom så många menar att hon är en kandidat att slåss om totalen.
Av swestams fem huvudfavoriter vill jag lägga till Niskanen. Så det är väl garderat om inte annat. Var länge sedan det var så ovisst om totalsegern, Tiril Udnes Weng har kanske mest plus med tanke på sin mångsidighet och flitiga tävlande.
Angående Diggins allroundskills så är det mer allround klassiskt-skejt än distans-sprint? Med det sagt så hade hon ändå två pallplatser i vintras i tourorterna Davos och Toblach.
Lågt odds på att damtotalen kommer att stå mellan de som håller sig mest friska och skadefria. Så en 6-7 åkare med kapacitet så här på förhand kan väl vinna och omöjligt veta vem. FIS-ekonomerna gillar naturligtvis upplägget men prestigen i att vinna riskerar att inte bli så stor. Lite av det såg vi förra säsongen om vi ska vara ärliga.
Manne: Jag tycker väl att när man skall spekulera (eller tippa) om vem eller vilka som kommer eller har chansen att vinna totala världscupen så bör man inte utgå från att vissa åkare kommer vara sjuka eller skadade. Jag tycker att man skall utgå ifrån att alla åkare kommer vara friska eller skadefria under hela säsongen (en veckas förkylning kan man nog komma undan med men här pratar vi väl mer månadslånga frånvaroperioder). På så sätt så blir det en bedömning av potential och inget annat. Sedan kan man i en vidare diskussion resa förbehåll för vissa åkare utifrån tidigare historik.
Jag räknade lite mera noggrant på vad Jonna skulle kunna åstadkomma. Jag tänker mig att hon åker alla individuella lopp under säsongen förutom första tävlingshelgen efter Tour de Ski (Oberhof med två individuella lopp) och femmilen i Holmenkollen. Hon blir sexa totalt i Tour de Ski. 13 sprintlopp totalt, hon vinner fem av dessa (Ruka, Toblach (TDS), Davos (TDS), Canmore och Minneapolis), i övriga sprintar är hon tvåa eller trea. Hon får en hel del världscuppoäng från kvalen i alla sprintar. Hon är i pallen i fem distanslopp, i övrigt har hon tio topp-6-placeringar i distans, en topp-10 och två topp-20 i distans. Sämsta distansloppet är final climb där hon blir 20:e. I masstartsloppen får hon en del bonuspoäng också. På det här sättet så får hon ihop 2666 poäng. Tiril hade 2029 poäng förra året när hon vann, Diggins 1867 som tvåa och Niskanen 1840 som trea. Nu är det ju fler världscuplopp denna säsong så inte helt jämförbart men ger ändå en indikation. Jag har kanske varit för optimistisk när det gäller Jonna, hon borde kanske ha fler sämre lopp men tycker det bör räcka långt ändå.
Tobbe H… Då menar du att alla på förhand har lika stor chans att hålla sig friska och skadefria och köra 25-30 vc-tävlingar på en säsong utan större svackor?
Alla kan givetvis bli sjuka eller skada sig. Det innebär dock inte att allt är slump.
”Någon som trodde att frågan om de ryska åkarnas öde i vintern redan var avgjord?
Det är fel.
I eftermiddag behandlas ödesfrågan av Fis styrelse igen – som då kan ge grönt ljus till ryskt deltagande i världscupen.
– Det skulle ju vara en ren katastrof om de får komma tillbaka redan nu, säger Calle Halfvarsson.”
Står mer om detta i Expressen
Enkelt forklart må tipset tilfalle den beste allroundløperen, som vinner av den totale verdenscupen.
Derfor er det mest naturlig at tipset tilfaller Jonna Sundling blant kvinnene, og Johannes H Klæbo blant gutta, hvis de holder seg frisk og rask igjennom sesongen. I tillegg er disse 2, også, de største favorittene til og vinne sprintcupen, hvis man bruker historien som sannhetsvitne.
Manne: Nej det menar jag inte alls. Jag menar bara att med de nya reglerna har slumpfaktorn blivit större än tidigare. Att hålla sig relativt frisk och skadefri har nu närmast blivit en förutsättning för att vinna och så var det inte riktigt tidigare. Få saker är så slumpmässiga som att träffa på ett virus.
Ingar ryssar med i världscupen än.
Fanns ingen möjlighet att besluta om att ryssarna skulle få återkomma utan det var något som idioten Petterson ljugit ihop.
Eftersom andra medier tagit upp detta och andra personer har uttalat sig om detta är det knappast något som Thomas Pettersson inbillat sig. Och vi har ju sett att många andra idrotter har beslutat att tillåta ryssar så inte helt otänkbart att även FIS skulle tänka så (särskilt med den ryssvänlige ordföranden).
Men bra att det inte blev så.
Andra media rapporterade för flera veckor sedan att ryssarna inte skulle få delta (och kontinuerligt har man skrivit att det inte finns något som talar för det). Petterson har ljugit ihop en historia om att Ryssland ska få tävla och blandat bort korten kring vilka möten som är relevanta till en grad som är närmaste komisk.
Självklart har den friskaste löparen i vinter ett rejält försprång om wc-kulan.
Tror ni Milla Grosberghaugen Andreassen får chansen i världscupen i vinter?
Jan: Petterson har nog inte ljugit ihop någonting.
klipp från NRK Sport
17:31 Russerne fortsatt utestengt fra verdenscupen i langrenn
Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har hatt en statusoppdatering om den generelle situasjonen i internasjonal idrett på et styremøte i dag. Der har det blitt bestemt at vedtaket fra oktober i fjor angående russisk utestengelse skal gjelde. Det betyr at utøvere fra Russland og Belarus fortsatt er utestengt fra å stille til start i den kommende verdenscupsesongen i langrenn.
– Møtet er avsluttet. Ingen endring. Vedtaket fra ett år tilbake står ved lag, skriver tidligere skipresident og styremedlem i FIS, Erik Røste, til NRK.
Det är inte trevligt att kalla andra människor med diverse invektiv, det passar inte i denna blogg,
FIS Council fattar i princip bara beslut som är behandlade av kommittén. I undantagsfall kan man rösta ned förslag som tex när längdåkningskomitten föreslog att ändra längden på stafett som man gjorde för något år sedan.
Ryssland deltagande fanns inte på agendan och var alltså inget man kunde besluta om. Och det stod klart redan för 3 veckor sedan. Att Petterson ändå påstår att det är möjligt och frågar åkare om det är nästan bedrägeri.
Likaså har Petterson spridit lögner om Ryssland hela tiden. Han har vid olika tillfällen hävdat att Ryssland kommer få delta pga de dåliga tittarsifforna för längdåkning. Något som är helt irrelevant då FIS fatttar beslut för hela organisationen och längdåkning är bland de minsta sporterna.
Petterson har även hävdat att det är skandalöst att längdåkningskomitten inte behandlat Rysslands deltagande trots att det inte är en fråga för dem. Han har även kritiserat att FIS centrala kommitté inte tar upp frågan på sina möten. Dock finns det absolut ingen anledning att ta upp frågan om det inte är för att ändra beslutet.. Karl-Erik Nilsson fick avgå för att han röstade för att Uefa skulle ta upp Rysslands uteslutning på ungdomssidan.
Tyvärr är den slutsatsen jag kan dra att Tomas Petterson medvetet missleder svenska folket för att få klick till sina artiklar alternativt att han faktiskt är så korkad att han inte förstår.
Expressen(petterssson)har en tendens att göra en höna av fjäder vilket var fallet denna gången. Uppgifter av denna kaliber måste tas med en nypa salt enligt mig.
Ebba längdcupen och TDS
Frida Totalen
Jonna sprintcupen
Kläbo totalen, sprintcupen och TDS.
Ja, det är mitt tips, krävs lite matematik för att det skall funka t.ex att Frida typ kommer tvåa i TDS.
Men skall man tippa så skall man tippa rejält.
Skrivs om Rysslands frågan även i Finska och Norska tidningar så varit uppe på agendan ändå
Jan: Din beskrivning stämmer inte med verkligheten och dessutom överdriver du Petterssons betydelse i denna fråga. Uppenbarligen fanns Rysslandsfrågan uppe både på längdkommitténs möte (mer som en informationspunkt men där olika representanter också kunde föra fram sina uppfattningar) och på FIS Councils möte igår (FIS har ju själva rapporterat om detta på sin webbplats).
Sedan är en det en annan sak att Pettersson ibland överdriver saker när han skriver sina artiklar och krönikor men det förändrar inte vad som faktiskt har skett.
Rejäl tippning av Tom och det gillas. Svenska damerna sopar rent med tre olika åkare och fickorna fulla av prispengar när säsongen är över. Krävs väl minst en svenska på prispallen i varenda lopp men i teorin är det faktiskt helt möjligt. I teorin. Ebba och Jonna är nog favoriter på var sitt håll men att Frida Karlsson skulle ta hem totalen borde det vara ett rejält högt odds på.
Hagström, Jonna, Maja, Linn och Ribom bör vara givna på sprint, Ebba och Frida vill väldigt gärna köra för att ha chans i totalen…inte lätt för unga åkare att få chansen tänker jag annat än vid skador/sjukdomar.
På distans nästan lika tufft…där skall även Ilar in…Ebba, Frida, Jonna, Ilar, Linn och även Ribom/Maja åker ju bra distans och kan komma top 10 på bra dagar..
Riktig avgjørelse, men dertil veldig trist for den ”lille” sport, at de russiske løperne ikke får delta.
Og ærlig talt, så savner jeg den intense kampen mellom de 2 store i sporten blant gutta, Bolsjunov og Klæbo, som var en stor attraksjon på herresiden.
Pelle… Ologiskt resonemang. Om totalen korar den bästa allroundåkaren, då bör väl rimligen tipset tillfalla TU Weng som vann totalen ifjol? Eller tycker du inte Tiril var den bästa allroundåkaren förra säsongen?
Swestam… Ok, förstår hur du menar. Men jag hävdar att det är en kapacitet också att kunna tävla mycket, även om slump kan påverka. Topp-3 i totalen ifjol körde alla fler än 25 tävlingar och jag räknar med att det kommer krävas minst så många tävlingar för att vinna i år också, troligen mer. Mig veterligen har ingen av svenskorna kört 25 vc-tävlingar under en säsong – dom flesta har aldrig kört 20. Jag tycker därför man bör ta med i beräkningen vilka som visat tecken på att kunna prestera på hög nivå under många tävlingar, inte bara toppkapacitet.
Och det var inte bara sjukdom och skador jag syftade på när det gäller Jonna. Jag tycker inte hon presterat så bra när hon tävlat väldigt tätt. Men det kan såklart va tillfälligheter och kan kandke ändra sig
Manne: Mnja, så den bästa allroundåkare är den som orkade tävlade mest på en hög nivå förra säsongen, inte baserat på en bedömning av potential, kapacitet och mångsidighet?
Svenska damer har ju mer haft karaktären av mästerskapsåkare än världscupåkare, Kalla är ju ett väldigt tydligt exempel på det. Men med Ebba och Frida (nåja) så tycker jag det har ändrats. Ebba höll ju en hög nivå hela förra säsongen, det var ju bara problemet att hon drabbades av Covid. Jag tycker väl även Maja, Ribom och Svahn vätter åt det allroundmässiga hållet (men inte Hagström så mycket).
Vad gäller Jonna så var hon ju tidigare i karriären mycket sjukdomsdrabbad vilket gjorde att hon inte fick kontinuitet i träningen och därmed inte heller någon hårdhet. Men efter att hon opererade bort halsmandlarna har hon inte varit sjuk lika ofta återkommande och har därmed kunnat prestera bättre också. I slutet av förra säsongen så åkte hon sex lopp på 13 dagar där hon var tvåa fem gånger och femma en gång. Mellan den 21 januari och 4 april (om man skall utvidga tidsperioden lite) så åkte hon elva lopp i världscupen med en åttonde plats som sämst, dessutom tre lopp på VM med två vinster och en plump i form av 21:a plats samt att hon var tvåa på SM-tremilen, totalt 15 lopp på 72 dagar. Jag tycker nog det visar att hon kan prestera på en hög nivå under många tävlingar.
Men, men – vi får snart svaret på detta.
Manne
Jag tycker det blir alldeles för enkelt att säga att bara för att man inte åkt si och så många tävlingar förut så är sannolikheten liten att man kan göra det. Det gäller att se omständigheterna kring det.
Vad gäller Jonna då har hon väl de två senaste säsongsavslutningarna i stort sett tävlat i alla lopp och gjort resultat på en stabil mycket hög nivå.
Manne, Frågan om den bästa åkaren rent allmänt är lite knepig eftersom toppåkare kan bli utslagen av sjukdom/skador och då inte kunna delta men den åkare av b -kvalite som håller sig frisk/ skadefria kan vinna utan att tillnärmelsevis var bästa åkare.
Manne
Ologiskt, tja … Nei jeg syns ikke det. Så lenge Jonna holder seg frisk og rask, (som jeg postet) så er hun bedre enn T U Weng, både på sprint og distanse. Jonna er den løperen nå, som best kan sammenlignes med Bjørgen, dvs, hun kan like gjerne vinne, en sprint og en 3 mil, eller som nå en 5 mil, (fellesstart) grunnet sine skarpe avslutningsegenskaper. Det er få forunt og ha disse egenskaper, men kanskje Linn Svahn blir en heftig konkurrent etter hvert, som allroundløper.
Swestam… Det första var ett svar till Pelle, inte min åsikt. Han hävdade å ena sidan att totalen korar den bästa allroundåkaren, å andra sidan att Jonna är den bästa allroundåkaren. Det går inte ihop.
Bra resonemang. Men Ebba tävlade ju väldigt lite i vc förra säsongen. Kalla har ju också varit bra hela säsonger när hon tävlat sparsamt, 2018 t.ex. Men när hon tävlat hela tiden har det blivit sämre. Med det sagt tycker jag Ebba visat tidigare att hon kunnat tävla väldigt mycket på en jämn hög nivå. Jonna är jag som sagt tveksam till, men det kan hända att jag tar fel. Jag ser henne mer som en outsider än en favorit. Ribom är ju en av världens bästa allroundåkare, men jag tror ändå hon får svårt i det evighetsrace som vc-totalen blivit.
Jan… Ja, du har en poäng där. Självklart kan saker ändra på sig. Men min uppfattning är att det är ungefär samma personer som tävlar mest varje år. Och i och med att världscupen blivit ett uthållighetsrace får mycket tävlande väldigt stor betydelse. Brennan var 4a i totalen förra säsongen med en enda pallplats och i klart fler än hälften av tävlingarna var hon inte ens topp-10
Vem som vinner totalen är inte för mig intressant. Om jag ändå ska gissa blir det Ebba eller någon annan. Distansare.
Sprintinriktade får svårt. Som våra kära Jonna. Osvuret är dock bästa attityd har jag lärt mig genom åren. Bara att kolla runt i världen. Bevis nog.
Om det inte vore för Linn Svahns lilla bakslag (axelskadan) så skulle jag tippa Linn Svahn som totalsegrare i världscupen 2023/24…
Läste någonstans i flödet att Nadine Fähndrich lagt om sin träning senaste halvåret och satsat på mer uthållighet.
Kanske Fähndrich kan utmana om totalcupen – hon var väl totalfyra förra säsongen?
LS…. Nä hon var femma, Brennan var fyra. Och hon tävlade 3-5 tävlingar färre än dom framför, så en pallplats är realistisk.
Jan: känns som du har en hel del otalt med Pettersson borde du inte kontakta han och prata ut istället? nu hugger du på han så fort du får chansen med ord som korkad och idiot osmakligt enligt mig rätt osmakligt.
Pelle… Det är så liten poängskillnad mellan dom olika placeringarna i toppen att vem som är bäst får marginell betydelse. 8 segrar är värt lika mycket som 10 femteplatser. Det du talar om vem som har högst maxnivå, men i totalen gäller det att ha högst lägstanivå.
Jossa, Bra förslag. Om Pettersson skulle ha klargörande samtal med alla som ogillar hans görande och låtande skulle han inte ha tid för annat.
Gkg: har faktiskt haft mail kontakt med Pettersson fick svar fort så nog hinner han med det. det jag ogillar är när tonen blir överdrivet hård bara för att man inte gillar något behöver man inte använda dom orden för att få bra sitt budskap.
Håller med jossa. Blir väldigt onyanserat när man idiotförklarar alla som man inte gillar.
Tycker inte allt är superbra som Pettersson skriver, men det har aldrig skrivits så mycket om längdskidor i Expressen sen han började plus att han har ett genuint skidintresse. Att han ibland vill få ”klick” är väl möjligen ett sett att visa att intresset för längdskidor är stort så han får fortsätta skriva och sända om skidor.
Hellre en och annan mindre bra artikel en ingen alls.
Josssa, Vi ska vara snälla mot alla även om vi tycker olika så klart. Man får ta att Pettersson jobbar där han jobbar. Mig svarade han inte dock.
Jag tror att Diggins tar hem både Tour de Ski och totala världscupen. Hon är sällan sjuk, kan få ut det mesta ur kroppen varje lopp, är högt upp i resultatlistorna i både sprint och distans, har stark spurt och utvecklas i den klassiska tekniken. Kan tänka mig att hon gärna vill vinna i Holmenkollen också.
Visserligen har Diggins haft en tuff sommar med återfall av hennes ätstörning (och mår lyckligtvis bättre), tror ändå att hon mentalt kommer att ställa in sig på att försöka hålla hög nivå.
Rosie Brennan kanske höjer sig ytterligare och har marginalerna på sin sida.
Hoppas Linn Svahns axel håller.
Det blir en spännande säsong!
Läser här det Manne skriver ”8 segrar är värt lika mycket som 10 femteplatser”. Inte ens jag hade det riktigt klart att det var så jäkla illa då jag inte orkat räkna på så många varianter. Men för mig är det helt absurt att det är på det sättet. Bästa strategin för en toppåkare för att ta hem totalen torde då vara att aldrig ta ut sig till utmattningens gräns utan alltid lämna en liten liten marginal och nöja sig med en 3-4-5 plats. För att på så sätt spara kroppen och göra sig mindre mottaglig för sjukdomar och formsvackor. Något för Frida Karlsson kanske.
Men vilken toppåkare skulle vilja åka på det sättet och vilken sponsor eller landslagsledning skulle tycka det vore an bra idé. Bästa strategin för att bli ”bäst” är kanske att aldrig vara bäst. Tur att människan inte funkar så men bara att regelverket ger möjlighet till ett sånt tänk är åt helsike.
Om man nu inte gillar poängsystemet i världscupen (vilket är helt OK att tycka) vem hade varit en värdig vinnare av totalen förra säsongen?
Swestam… TU Weng var i mitt tycke en rätt värdig vinnare. Frida borde också varit med i resonemanget enligt.
Men saken är ju den, att även om systemet är helt fel kan ju rätt person vinna. Om åkarna fick lägga en lapp med sitt namn på i en tombola varje gång dom var på pallen. Och man sen korade segraren av totalen genom att dra en lapp ur tombolan… Även då skulle Kläbo ha störst chans att vinna, men jag skulle ändå tycka systemet var skit.
Sen är det förstås svårt att veta hur folk hade kört om systemet hade varit annorlunda – speciellt i slutet av säsongen tycker jag man kan se skillnad på prioriteringar mellan dom som har nån cup att tävla om och dom som inte har det
swestam: Den som vinner VC är väl alltid en värdig vinnare av VC. Enligt VC-reglerna just det året. Om hen inte på något sätt har fuskat förstås. En tävling bestående av deltävlingar och med ett sammanlagt poängsystem har alltid sina problem och var och en har väl sin egen uppfattning om vad som är ”rättvist”. Men just det här poängsystemet uppfattar jag som väldigt ”vridet”.
Oavsett vad man tycker om systemet, kan man nog konstatera att det utmärker sig i idrottsvärlden. Rätta mig om jag har fel – men jag kan inte komma på någon annan idrott med världscup eller världsranking där det skiljer så lite procentuellt mellan att komma 1a och 10a. Jag tror inte det finns nån idrott som ens är i närheten.
Manne: Jo, men det är intressant att se hur detta poängsystem slår. Kommer vi få en ovärdig vinnare med det här systemet (typ någon som har massvis med femteplatser men ingen pallplats)?
Skistad hade flest världscupsvinster förra säsong, 5 st. Tiril hade flest pallplatser, 9 st.
Vinster:
Stavås 5
Ebba 4, Frida 4
Fähndrich 3
Diggins 2, Ribom 2, Niskanen 2, Jonna 2
Hennig 1, Tiril 1, Lotta Weng 1, Kalvå 1, Claudel 1, Haga 1
Pallplatser
Tiril 9
Frida 8
Jonna 7, Diggins 7
Ebba 6, Maja 6
Skistad 5, Niskanen 5, Hennig 5
Kalvå 4, Fähndrich 4, Ribom 4
Topp-6
Tiril 14
Diggins 11
Frida 10, Kalvå 10
Niskanen 9, Jonna 9, Hennig 9
Ebba 8, Maja 8
Brennan 7, Skistad 7, Ribom 7, Fähndrich 7
Pärmäkoski 6
Topp-10
Tiril 21
Niskanen 15, Diggins 15
Kalvå 13
Frida 12, Maja 12, Fähndrich 12
Brennan 11, Hedi 11, Henning 11, Pärmäkoski, Jonna 11
Starter
Diggins 28
Brennan 27
Niskanen 26, Tiril 26
Hennig 22, Fähndrich 22, Lotta Weng 22, Gimmler 22
Pärmäkoski 21
Maja 19
Claudel 18
Frida 17, Heidi 17
Kalvå 14
Ribom 12
Jonna 11
Ebba 9
Skistad 8
Det gäller att ha ett bra förhållande med regelverket och helst ingen som helst fnurra på tråden,
Så har det iofs alltid varit men nu mer än nånsin.
Tack Swestam för intressant och ambitiös statistik!
Man ser här att Tiril ligger högst upp i all statistik, bortsett segrar och antal tävlingar, och får anses som en värdig vinnare.
Frida är före Brennan i all statistik utom antal tävlingar, men ändå efter henne i totalen.
Man ser också att dom fem som tävlat mest också är topp-5 i totalen, om än i omkastad ordning. Så att säga att totalen är en närvarolista, är faktiskt inte jättelångt från sanningen.
I år kommer nog dom flesta att tävla så mycket i vc, att vi kommer få en värdig segrare. Men ett annat år är det nog fullt möjligt att vinna totalen med bara nån enstaka pallplats. Dock är ju några av dom bästa också dom som tävlar mest. Vad jag tycker är tråkigt är att vissa duktiga åkare känns körda redan från början.
Av swestams lista kan man konstatera att Maja Dahlqvist vann sprintcupen (med viss hjälp av Ilar) utan en enda vinst. Jag vet inte om det hänt tidigare.
Det hevdes at løperne passerer grensen for utmattelse, på grunn av det nye poengsystemet. (i følge Toppe H) Jeg trodde virkelig at en proff idrettsutøver elsket og konkurrere. Og i hvilken idrettsgren i dag konkurrerer man så lite som innen langrenn? De trener i 8 mnd for og konkurrere kun i 4 mnd .. J H Klæbo som vant vc-totalen med nesten 500 poeng, vant Tds og sprintcupen siste sesong. Har aldri hørt at han klaget over konkurranse-tettheten. Og Og jeg fatter ikke hvorfor det skal være mer belastende og konkurrere på ski, kontra å sitte på sykkelen en hel mnd, eks. under Tdf.
Nei .. en langrennsløper på elitenivå lever et behagelig liv, syns jeg da!
Pelle… Jag tror du missförstod Tobbe H:s inlägg helt. Han klagade inte på att åkarna tävlar för mycket. Han påpekade att den som inte kör max i alla tävlingar kan tjäna på det i totalen.
Du jämför förresten med cykel som jag känner till rätt väl. Dom flesta cyklister ligger långt ifrån max i många tävlingar. Se bara på tour de france – det är knappast några markeringar från alla I samtliga etapper, så den jämförelsen haltar betänkligt .
Det ska stå: Det är knappast några maxkörningar av alla i samtliga etapper av tour de france.
pelle
Kläbo står ju över massa stafetter hela tiden och fick undantag för att slippa vara med i norska mästerskapen…
Jag gillar inte det nya poängsystemet men Swestams statistisk understryker ändå att Tiril var en värdig vinnare. Problemet med poängsystemet är nog inte att det kommer generera ovärdiga vinnare särskilt ofta.
I de flesta fall kommer åtminstone någon av toppåkarna att hålla sig frisk och tävla mycket. Och en toppåkare som är frisk och tävlar mycket kommer slå en mer medelmåttig åkare som också är frisk och tävlar mycket, så i slutändan blir det nog oftast en vinnare som känns rimlig.
Problemet är väl snarast att många toppåkare som skulle kunna varit en utmanare om totalen i kraft av många segrar och pallplatser kan bli mer eller mindre borträknad efter bara en kort sjukdomsperiod. Som systemet ser ut kommer man inte ifrån att det blir viktigare att vara frisk och tävla hela säsongen i både sprint och distans än att vara den som vinner mest. Men jag skulle nog inte säga att poängsystemet är enbart av ondo. Att det gynnar kompletta åkare, som har kapacitet i både sprint och distans tycker jag inte är fel. De mer specialiserade kan satsa på respektive delcup istället.
Manne
Så du mener det er makskjøring i alle fellesstarter i langrenn da?
Toppåkarna är de överhuvudtaget intresserade av totalcupen. Jag tvivlar. Ebba som exempel satsar allt på touren.
Förstår attityden. Ingen minns en totalvinnare. Knappt så att jag kommer ihåg att Weng vann sist. På herrsidan har jag ingen aning. Kanske någon norrman. Och då har jag sett varje lopp senaste 30 åren. Flera ggr om.
Manne: skulle gissa att Vingegaard som vinner hela tdf nog rullar rätt lätt igenom ca hälften av etapperna i år sittande väl skyddad i klungan eller vad tror du?
Jossa – vem fan är Vingegaard???
Aldrig hört detta namn i langrenn…
Med statistik kan allt bevisas. Även att TUW var den värdiga vinnaren. I diskussionen glömma bort det faktum att åkare som ej har chans att vinna totalen inte har incitament att gå för det.
gka: Flera av toppåkarna går väl visste för totalen.
Själv minns jag att Mathias Fredriksson vann världscupen strax efter millenieskiftet.
peter: Fast även med den gamla poängskalan så fanns det åkare som inte hade chans att vinna totalen och därmed inte hade incitament att gå för det. Det blir liksom ett ganska poänglöst påpekande.
Swestam, Förtydligande. Åkaarna går inte i första hand för totalen utan mer inriktade på den aktuella tävlingen som är för handen just i stunden.
swestam, det blir skillnad med det gamla mer välavvägda systemet. T ex så hade Frida haft chansen längre in mot kaklet. Nu blev det kört redan i Kollen ungefär med det nya systemet.
Längdcuperna enligt FIS anser jag vara blaha-blaha, så det ämnar jag inte diskutera.
Varför tävlar de flesta människorna på elitnivå, troligen är det för att vinna över andra tävlande och bli bäst. När jag tittar på förra säsongens resultat, konstaterar jag att Jonna var bästa sprintern, Frida och Ebba var var bästa distansåkarna med ganska lika resultat.
Det som är intressant denna säsong blir att se om det är några åkare som tagit steg i sin utveckling enligt rykten har Moa L. och Moa Ilar tagit steg, hur det går för nykomlingarna i Team Bauhaus vet man ingenting om, det är inte lätt att slå sig in i det Svenska A-laget. I år har ju Sverige tre tävlingar på hemmaplan med möjlighet att ställa upp med 10 +2 deltagare, då får vi nog se även nykomlingarna. Hur det är i Norge / Finland är okänt det jag läst är att Heidi Weng är tillbaka på banan, hur är det med Skistad, har hon kunnat träna upp orken, i så fall kan det bli en ny Sprintdrottning. Sen hoppas jag att även Linn Svan är tillbaka på allvar.
Hur som helst är det kul med att nya säsongen är på gång.
peter: Fast det är fortfarande så att även med det gamla systemet så fanns det åkare som inte hade chans på totalen och därmed inte hade incitament att inte gå för det.
Hur tycker du att man skall avgöra vem som är (eller skulle vara) värdig vinnare av totala världscupen? Nu när du lite raljant har avfärdat att göra det utifrån gjorda resultat.
Pelle… Ja, jag menar att i stort sett alla åkare som ställer upp i ett vc-lopp har som målsättning att få en så bra placering som möjligt. Så är det inte i cykel. En spurtare kör t.ex. många lopp och etapper som dom bara kör igenom – ofta med enda målsättning att klara maxtiden. Därför blir en jämförelse lika relevant som att tro att en hundrametetslöpare ska kunna tävla lika lång strecka på ett år som en 10000-meterslöpare.
Men det var inte det som diskuterades…
Första som händer när alpina säsongen drar igång är att Norge åker fast för att fuska med fluor. Fy fan vad vidrigt!
VM och OS är det som gäller. Ta medalj eller inget. Egentligen är det bara gulden (de individuella) som räknas om man vill bli riktigt stor. I världscupen är det bara seger i de individuella loppen som är intressant. Den totala världscupen och delcuperna är fullständigt ointressanta. Kriterierna för att vinna dem kan FIS ändra hur som helst, vilket man också gjort/gör. Då blir det nästan på gränsen till en bedömningssport kan jag tycka. Samma med TDS. Dett ständiga ändrandet med bonussekunder/inte bonussekunder/hur många bonussekunder gör att iallafall jag förlorar intresset.
Förstår inte riktigt ditt påstående swestam. Finns väl alltid åkare som har för dåliga resultat som inte har incitament att gå för totalen.
Ett perfekt system är något liknande det gamla. 100-80-60-50-45-40… En vinst = två fjärdeplatser är rimligt tycker jag. Även att räkna bort de tre sämsta resultaten i sprint resp distans skulle främja rättvisheten. Kollar man på Ebbas (20) och Skistads (25) totalplaceringar i fjol så är de missvisande enligt mitt tycke i negativ bemärkelse.
Som andra nämnt är det mästerskap och enskilda wc-lopp som ger mig störst intresse ska sägs.
Ja jag håller med om att det är prispallen i enskilda världscuplopp och medaljer på mästerskapen som är intressanta. Totalcupen är mer som en belöning med extra prispengar till den som är flitigt tävlande.
Visst det är väl kul om en svensk tar hem den, har väl inte hänt sen Fredriksson gjorde det, men inte särskilt intressant i min mening.
Som nån skrev här så är ju alla poängsystem i cuper helt godtyckliga. Varför 100 p för en seger? Varför inte 500 eller 1000 p?
Eller varför inte bara räkna pallplatser? 3p för seger, 2p för 2a-plats och 1p för 3e-plats. Då är det garanterat bara någon som är på pallen ofta som vinner och då givetvis är en värdig vinnare. Det är ju galet att en åkare som aldrig är på pallen kan vinna cupen teoretiskt.
Eller räkna genomsnittsplacering? En 1a och en 9e-plats ger i genomsnitt en 5e-plats osv. Behövs då också ett minikrav på antal tävlingar man ställer upp i så nån inte kommer undan med att vinna en enda tävling och sedan avstå resten = 1,0 i genomsnitt.
Når jeg leser alle ”tulleforslagene” her angående poengsystemet, så er det nye systemet helt på sin plass. Eks. Tidligere gav seieren i Tds for mange poeng i vc. I 2022/2023 utgaven ble det innført et nytt p.system som gjorde at vinneren mottok færre vc-poeng en tidligere. Ofte var vc avgjort etter Tds, slik er det ikke nå. Det er også feil tolkning at løperen må gå stort sett alle løp under sesongen, for og vinne totalen. Det stemmer ikke, for J H Klæbo gikk bare 1 av 7 løp på desember mnd siste sesong, sett bort ifra at Tds som startet 31 des … Og hvem liker ikke VM og OL, bare så synd at det varer kun i 10 dager, derfor er VC det viktigste som skjer under vinterhalvåret, både i langrenn, kombinert, alpint, hopp, skiskyting – osv ….
Klaebo körde 3 lopp men stod över 4 indeviduella lopp i December men deltog i resten av alla lopp på hela säsongen.
Dock tilläts han stå över alla stafetter och norska mästerskapen.
Klæbo avgjorde de 2 viktigste stafettene under siste sesong…
Vi pratade om VC nu. Och på vilket sätt avgjorde Kläbo VM stafetten? Var det genom att åka 1 minut långsammare än Krueger? Hade Norge tillämpat amerikansk uttagning hade Kläbo inte ens fått åka sista sträckan.
Jan
Ja riktig, vi kan gjerne prate om både NM og VC … Dette er din kommentar: ”Dock tilläts han och stå över alla stafetter och norska mästerskapen”
Men Klæbo konkurrerte da under NM, der vant han 10 km k , ganske suverent
Sprintstafetten under NM, for Byåsen IL, sammen med Martin Buvarp vant han suverent og
Lagsprinten i Lahtis i VC, med Erik Valnes på laget. Også der med seier .. Du må gjerne løfte fram Krùger til de store høyder, men internasjonalt er han ikke på nivå med Klæbo riktig enda da …..
Poängsystemet är kasst då det inte är grundat på vetenskap och beprövad erfarenhet utan är ett påhitt av skidbyråkrater som saknar kontakt med verkligheten
Vem kunde ana att just Norge skulle vara först ut att mega-fuska med flourvalla??? 😂😂😂😂😂😂
Mowinka hade 10x för höga flourvärden på sina skidor – fuskarnationen Norge skämmer ut sig, igen!
peter skigames: Det var ju du som kom med argumentet att en del åkare saknar incitament för att köra för fullt under hela säsongen då de är chanslösa i totalen. Jag menar att det är ett svagt argument mot det nuvarande poängsystemet då det kan tillämpas även mot det gamla poängsystemet (sedan lyckades jag få med ett inte för mycket i min senaste kommentar).
Sedan vad man har försonliga preferenser (exempelvis om man värderar prestationer i individuella lopp mycket högre) tycker jag inte är relevant för diskussionen om vem som är värdig vinnare av totala världscupen.
Den tillbakastående: Jag håller inte med. Är det optimalt med en bonus på 60 sekunder i sprintloppen i Tour de Ski? Är det rimligt att topp-3 i mål jaktstarterna i Tour de Ski får bonussekunder (som det i alla fall var förut)? Jag tycker det är bra att man ser över poängsystemet och bonussekunder, att man finjusterar systemet. Det inte givet att man får till ett optimalt system i första försöket och då bör man inte vara låst av detta för all framtid.
swestam, nja, Frida Karlsson är ett exempel från föregående säsong där det ej kan tillämpas mot det gamla systemet. Nog om det. Nu till det roliga…
,,,Fantasy Skigames
Vinterns tävling är öppen!
En rysare hur damerna är värderade.
https://www.fantasyskiigames.se/
Håller med de som tycker att OS, VM och enskilda VC-lopp är de mest relevanta. Totalcuperna och TdS känns konstruerade och det är de ju också. Avgörs till alltför stor del vid FIS-sammanträden före säsongen.
Men förstår naturligtvis varför de måste finns.
Enligt Wiberg var det en vallaburk som inte var markerad med fluor som användes under norskans skidor. Låter trovärdigt.
Norrmännens förklaring till fluormissen låter tyvärr inte trovärdig. Inte på den nivån. Det kan finnas många förklaringar men felmärkt vallaburk hör inte dit. Men alla vallabodar lär nu gardera sig med ett par felmärkta vallaburkar att plocka fram om olyckan skulle vara framme vid skidtestet.
Tobbe Hur menar du?
gka: Vad undrar du över?
Gka – ha! Ingen burkmiss av Norge, bara ren och skär fusk av vintersportnationen Norge…
Finns numera inga hämnar alls på folk väster om Arvika…
Tobbe, Ok då tolkade jag dig rätt.
Peter skigames: Jag förstår inte vad du menar med Frida Karlsson och världscupen.
Man behöver inte gilla det nu varande poängsystemet men om man nu skall kritisera det så bör man väl komma med relevant och underbyggd kritik som just träffar detta poängsystem.
Finns ju världscuper i en hel del andra idrotter också och alla dessa är ju någon form av konstruktioner där man kan se olika fördelar och nackdelar. Samma sak med de olika världsrankingar som finns i olika idrotter. Finns ju inget givet eller rätt eller fel om hur dessa bör vara konstruerade. Detta apropå Tobbe H:s kommentar.
Jag som själv följer många olika idrotter har nog ett lite mer avspänt förhållande till hur det nuvarande poängsystemet är konstruerat.
När det gäller den norska fluorvalladiskningen i alpint så minns ju jag hur det lät från norskt håll för ett eller två år sedan när någon i en svensk förening hade använt fel vallaburk (ej tillåtna C8-vallan) i en vallabod vid skandinaviska cupen i Falun. Vad gäller det som har hänt nu så är jag (ännu iaf) inte övertygad om att det var ett medvetet försök till fusk från norsk sida utan tror mer att det var orsakat av ett klantigt agerande.
Manne >> I segling är varje placering värd en poäng. Förutom i finalheatet där varje placering är värd två poäng. Så 12 segrar och en 28:e plats ger fler poäng än 13 tredjeplatser.
Calven… Men det du pratar om är i en tävling va, inte i en värdscup?
Swestam… Ja, alla cuper och rankingar är ju konstruktioner. Men känner du till nån världsranking eller världscup där det skiljer så lite procentuellt mellan en seger och en tiondelar. Jag upplever att längdåkningen b utmärker sig utan tydlig anledning.
Det som irriterar mig är att FIS ofta gör förändringar pga andra anledningar än detvrent sportsliga. Den senaste ändringen i n poängsystemet gjordes väl främst för att öka deltagandet och för att fler ska ha chans att vinna. Min uppfattning är dessutom att man riskerar att misslyckas med båda dom sakerna.
I fotboll och andra sporter hade man ju tidigare 1 p för oavgjort och 2p för seger. Men så ändrade man till 3 p poäng för seger för att premiera offensivt spel. I skidåkning vill man tydligen premiera defensiv körning.
* mellan seger och tiondeplats
Manne: Jo, det är ju en sådan sak som man kan vara kritisk till när det gäller det nuvarande poängsystemet. Och nej, jag kan inte på rak arm (utan att kollat upp det) ge exempel på någon mer världscup som liknar detta. Skidskyttet gjorde om sitt poängsystem för världscupen inför förra säsongen. Tidigare fick alla stryka sin tre sämsta resultat (för att man inte skulle chansa med att tävla när man var småsjuk) men det tog man bort då man tyckte att det var för krångligt att förstå vem som var i ledningen av världscupen. Man förändrade också poängskalan men gick åt motsatt håll (det skiljer nu mer mellan topp-6 än tidigare) och att inte VM längre räknas in i världscupen.
Men att förändra poängsystemet för öka incitament för att tävla mer tycker jag i princip inte är fel.
swestam, Frida Karlsson var i vintras körd i totalen runt Holmenkollen. Med det gamla systemet hade hon haft chans in mot slutet av säsongen. Sedan om hon hade ambitioner om totalen är en annan historia.
Som jag skrev tidigare var både Ebba Andersson (20 i totalen) och Skistad (25) nedvärderade mot var de borde ligga med ett mer välavvägt system.
1 seger = 2 fjärdeplatser med det gamla.
1 seger = 2 sextondeplatser med det nya.
2 segrar = 7 niondeplatser med det gamla.
2 segrar = 3 niondeplatser med det nya.
Placeringsraden 5-6-7-8-9 (362p) slår raden 2-3-4-5 (350p) med det nya. Mängd premieras. Helt klart för mycket i mitt tycke.
Swestam… Grejen med abstrakta konstruktioner är ju att dom bygger på att folk har tilltro till dem. Det gäller allt från poäng i längdväldscupen till pengars värde – om folk slutar tro på dom, kraschar systemet.
Om man då från ett år till ett annat ändrar värdet på en 20eplats i längdvärlscupen till 4 ggr så mycket som året innan, då riskerar man att folk förlorar tilltron till systemet. Dom allra flesta utgår ju från att poängsystemet är en typ av värdering av idrottsprestationen och då blir ju den logiska frågeställningen vad som hänt som föranleder att en 20eplats plötsligt är värd nästan 300% mer? Och det är ju då en del slutar bry sig, för att dom tänker att FIS kan hitta på vilka poäng som helst, helt utan koppling till prestationerna i skidspåret.
Fis säger att man ändrade poängsystemet i syfte att hålla intresset och kampen vid liv för totalcupen längre in i säsongen helst till sista tävlingen. Att kora den bästa åkaren var det inte tal om tydligen.
Tennis räknar de 19 bästa turneringarna spelaren deltar i då man inte vill att den som spelar flest turneringar ska vinna. (Storstjärnorna står ofta över mindre turneringar)
peter skigames: När det gäller ditt exempel med Frida och det nya systemet så menar jag att det går hitta exempel på åkare som det hade varit kört för att vinna totala världscupen en bit in i säsongen med den gamla poängräkningen också så jag har svårt att just detta som ett argument med någon tyngd mot det nya systemet.
Däremot är ju en fråga hur många lopp man behöver åka för att ha en chans på att vinna världscupen. Frida åkte 17 av 30 lopp, är det då rimligt att man skall ha chans att vinna världscupen? I skidskytte så har det väl krävts att man behöver åka alla (eller nästan alla) lopp för att chans på att vinna världscupen (undantaget är väl om man heter Johannes Thingnes Bö). Är det orimligt att tycka att man behöver åka mer än 20 lopp för att kunna vinna världscupen (som består av 30 lopp)? Ebba åkte nio lopp och Skistad åkte åtta lopp, då tycker jag det är rimligt att man inte hamnar högre än vad de gjorde i totalen.
Manne: Nu tycker jag du överdriver lite. Ibland behöver man göra lite omfattande förändringar av ett system, inget konstigt med det tycker jag. Om ett par år kommer folk ha glömt bort att man förändrade systemet och jag tror inte det kommer finnas någon bristande tilltro till systemet i allmänhet. Jag tror fortfarande att man kommer att tycka att den som vinner totala världscupen är den som har varit bäst under hela säsongen (oavsett om en 20:e plats ger 11:a poäng eller 42 poäng).
peter skigames räkneexempel visar på ett bra sätt hur märkligt det har blivit. T ex 2 segrar = 3 niondeplatser eller 1 seger = 2 sextondeplatser kan inte många tycka är OK. Får lite ”alla ska vara med”-känsla över det hela.
Ett utmärkt poängsystem för en förskoletävling, alla kan vinna.
Om man ska ägna sig åt en liten gissningslek rörande framtiden för FIS poängsystem, så tror jag att detta kommer hända:
Systemet producerar vinnare i totalcupen under ett antal år som känns rimliga. För året som gick var Kläbo självklart en rättvis segrare, och efter visst funderande framstår även TUW som helt okej. Så kommer det fortsätta under ett antal år, de vinnare som koras tillhör de åkare som haft en av de bästa säsongerna, och efter en inledande skepsis verkar även den skidintresserade allmänheten acceptera det nya systemet.
Men förr eller senare kommer obalanserna i systemet som peter skigames pekat på att ge utdelning. En av de stora stjärnorna på dam eller herrsidan, med många vinster och pallplatser både i sprint och distans, kommer att missa ett mindre antal tävlingar p.g.a. sjukdom, vilket leder till att en förhållandevis omeriterad men flitigt tävlande åkande står som segrare i totalcupen. Debatten kommer blossa upp på nytt, och FIS kommer ändra systemet igen. Kanske inte en full återgång till det gamla, men tillräckligt mycket för att det ska bli omöjligt för en åkare som inte tillhör sportens stjärnor att vinna totalen.
Det var väl vid den här tiden förra året som Jonna blev sjuk. Inga förkylningar nu tack.
Konstigt och orimligt om världscupen skall vara så konstruerad att det alltid är en sportens stora stjärnor som vinner totala världscupen. Då har man väl inte sportlig rättvisa i centrum.
Man skulle tro ut ifra det nye poengsystem at differansen mellom løperne er liten poengmessig etter sesongslutt. Men slik ble langt ifra blant herrene siste sesong.
Mellom 1 og 2 ble diff. på 472 poeng
Og mellom 1 og 3 ble diff. på 1434 poeng i den totale verdenscupen.
Tviler på at man får så store utslag denne sesong, der alle løperne har Tds og vc som eneste mål.
Statistikt sett är det ett för litet underlag för att dra några träffsäkra slutsater hur systemet kommer att slå. Vi får vänta kanske en 5-10 säsonger för att få svar på frågan .
Swestam, nedanstående citat är väl ironi?
Tiril Udnes Weng är väl INTE en stor stjärna?
Swestam sade:
”Konstigt och orimligt om världscupen skall vara så konstruerad att det alltid är en sportens stora stjärnor som vinner totala världscupen. Då har man väl inte sportlig rättvisa i centrum.”
Nu har jag ett nytt förslag på poängsystem som kanske skulle generera mer intressanta tävlingar. Vet inte om det finns något liknande i andra sporter då jag följer väldigt få sporter. Lite komplicerat kanske men de flesta har ändå ingen koll på alla poängen med det nuvarande systemet heller så.
Låt 10 km-lopp vara utgångspunkten för systemet.
Seger ger 120 poäng. Placeringarna bakom segraren ger poäng i fallande skala baserat på hur långt efter segraren de är. 1 p mindre för varje sekund de är efter segraren. Den sista som får poäng måste vara inom 120 sekunder (2 min) från 1an. På 10 km är det väl rimligt att man inte får poäng om man är mer än 2 minuter efter segraren.
På 20 km kan det kanske vara 0,5 p per sekund som bakomvarande tappar mot segraren då det är en längre distans och tidsavstånden ofta är större. Vi får då att den sista som får poäng måste vara inom 4 min från segraren.
På 50 km kan det vara 0,25 p per sekund = inom 8 min för att ta poäng.
Detta skulle motivera åkarana att spränga fälten och skapa större avstånd lite som i Tour de Ski.
Det medför också att det kommer vara olika antal åkare som tar poäng i varje tävling beroende på hur stora tidsavstånden är.
För sprint blir det dock lite knepigare speciellt för de som åker ut i kvart och semi då de kör i olika heat och inte kan jämföras direkt med varandra. Där får man kanske basera poängen på placering som vanligt. 120-100-90-80-75-70 osv.
Sammanfattning av swestams kommentar 12:41: Det är osportsligt att vara bra. Jag förutsätter stor ironi där.
LS: Jag skrev det i relation till det Henry skrev (”En av de stora stjärnorna på dam eller herrsidan, med många vinster och pallplatser både i sprint och distans, kommer att missa ett mindre antal tävlingar p.g.a. sjukdom, vilket leder till att en förhållandevis omeriterad men flitigt tävlande åkande står som segrare i totalcupen” och ”FIS kommer ändra systemet igen. Kanske inte en full återgång till det gamla, men tillräckligt mycket för att det ska bli omöjligt för en åkare som inte tillhör sportens stjärnor att vinna totalen”).
För det första, jag tycker det är en del av sporten att hålla sig frisk.
Nej, Tiril är ingen stor stjärna (kanske en liten mindre stjärna) men jag skrev det inte i relation till att hon vann totala världscupen förra säsongen utan som sagt i relation till det Henry skrev.
Om en omeriterad men flitigt tävlande samlar ihop flest världscuppoäng under en säsong (tack vare att de stora stjärnorna är sjuka och missar tävlingar och därmed inte får ihop lika många poäng) så har jag inga problem med det. Men om man försöker stoppa detta och gör om världscupen för att det skall bli omöjligt för en omeriterad och flitigt tävlande åkare att vinna världscupen då tycker jag inte att man har sportslig rättvisa i fokus.
Tobbe H: Jag blir så trött när du skriver en kommentar där du med avsikt missförstår det jag skriver. I sak se mitt svar till LS.
Jag vill alltså inte ha en riggad världscup där bara de stora stjärnorna kan vinna totala världscupen och där FIS på grund av detta är mer intresserad av att dra in pengar från sponsorer och tv-bolag än att sträva efter sportsligt rättvisa tävlingar.
Sorry swestam men ibland har du så extremt ologiska argument.
FIS har plötsligt infört ett nytt poängsystem som skiljer sig markant mot de man haft de senaste 25 åren och mot alla andra discipliner med motiveringen att man vill åkare ska tävla mer. Nu försöker du insinuera att om man vill ändra tillbaka så är det för att se till att de stora stjärnorna vinner istället för sportslig rättvisa…
Påminner lite om för många år sedan då du inte tyckte Frida skulle få tävla i Världscupen för att hon var junior och sedan att hon inte skulle tas ut till VM för att hon inte hade några resultat i Världscupen.
Jan: Jag tycker det är bra om det kan bli en oväntad vinnare av världscupen och att det finns utrymme för överraskningar i världscupen. Jag motsätter mig inte per se en återgång till det gamla poängsystemet. Däremot motsätter jag mig att man försöker göra det omöjligt för en omeriterad men flitigt tävlande att vinna världscupen.
Det jag har skrivit har jag gjort specifikt i relation till det Henry skrev.
Roligt ämne det bisarra poängsystemet i väntan på de riktiga tävlingarna. :)
En fråga till swestam; Vilket poängsystem förespråkar du? Det gamla eller nya?
Faktum är att det gamla systemet har funnits i ca 55 år när den alpina WC drog igång. Vill minnas 25-20-15-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 för topp-15. Harmoniserar med efterföljaren 100-80-60…
Annars kloka ord i tråden. Som Manne nämner tilltro skall icke underskattas.
Tobbe H, ja, lite ditåt. Alla kan vinna eller närvarolistan är viktig(ast).
Ruben, du får ta jobb hos FIS med dina nydanande idéer.
Henry, tror ganska exakt som du. Obalanserna kommer vara tydliga för eller senare.
Swestam: Tycker du att det gamla poängsystemet (som premierade segrar och pallplatser högre, och gjorde det svårare att vinna totalcupen utan segrar) var ett system som ”inte hade sportslig rättvisa i fokus”.
I mina ögon är alla poängsystem sportsligt rättvisa om poängen på något sätt delas ut efter prestation. Men man kan ha ett rättvist system som ökar chansen att en av sportens stjärnor vinner (med stjärna tänker jag mig en åkare med kapacitet att ta många VC-segrar och/eller pallplatser), eller så kan man ha ett annat (också rättvist, men i mina ögon mindre bra) system som ökar chansen att vinna för en åkare med färre toppresultat men med fler tävlingar.
Du kanske tolkade min något slarviga och tillspetsade formulering ”att det skulle vara omöjligt att vinna utan att vara en av sportens stjärnor” som att jag tyckte att dagens poängsystem skulle ersättas med en omröstning bland FIS-delegater om vem som är största stjärnan. Naturligtvis menar jag inte det, jag menade bara en ändring från det nuvarande poängsystemet till ett poängsystem som premierar toppresultat högre. Det är där jag tror vi hamnar när det till slut inträffar att en åkare utan pallplatser vinner totalcupen.
Sedan tycker nog jag att TUW var en av de tydliga stjärnorna förra säsongen. Hon var uppe och slogs i toppen i flera av loppen både i distans och i sprint, förutom de pallplatser hon faktiskt hade, så hon var inte fel vinnare i mina ögon.
peter skigames: Jag kan inte riktigt svara på det. Till skillnad mot dig så tycker jag att det finns både för- och nackdelar med både det gamla och det nya systemet.
Ibland förändras förutsättningarna så mycket att man behöver ändra på också riktigt gamla system. När det gäller vissa saker tycker jag det är bra med förändring och utveckling, när det gäller vissa andra saker tycker
Henry: Nej, jag tycker inte att det gamla systemet inte hade sportslig rättvisa i fokus.
Det jag kommenterade var ju det du skrev om att FIS kommer att ändra ett system där det är omöjligt för en åkare som inte tillhör sportens stjärnor att vinna totalen. Det är för mig inte samma sak som ett system som premierar toppresultat.
Om man anser att Tiril är (var) en stjärna beror väl lite på vad man lägger in i begreppet stjärna. Jag tycker väl att hon saknar en del attribut som jag förknippar med en stor stjärna i världscupen. De som jag ser som stora stjärnor är Diggins, Ebba, Frida, Jonna – kanske också Niskanen, Pärmäkoski, Svahn, Skistad och Heidi.
Kalla tog astmamedicin samtidigt som hon anklagade Norge för samma sak. Vilken hycklare.
gka
I tysthet dessutom, för hon var rädd för reaktioner. Har aldrig hört att hon använt astmamedicin tidigare. Tydligen var kollapsen i Ruka 2016 resultatet av en cocktail bestående av koffeintabletter och astmamedicin. Där ser man…
Har inte hört Kalla klaga på att Norge tog astmamedicin.
Bamse, ”Anklaga” var fel ord. Däremot sa Kalla i en tidningsintervju i samband med Sundbys avstängning 2016 att det skulle vara bra om det gjordes en utredning om norrmännens bruk av astmamedicin.
Hon nämnde då inget om sitt eget bruk.
Jag har alltid haft för mig att Kalla varit ren men så var det inte vilket gör mig besviken.
Vet inte om det är värt det för Kalla att släppa sådan här skit för att sälja fler böcker. Har hon inte pengar så det räcker? Denna astma-storyn ser inte bra ut för Kalla. Inte minst för att hon har låtit sin kompis Björgen stå ensam i stormen. Hade jag varit Björgen hade jag inte varit helt nöjd. Den här Ruka-historien låter helt sjuk ut, vad fan är det man har sysslat med?
Kanske har haft rätt Kowalczyk hela tiden?
Taget ifrån Svt angående astmamedicin:
Att Norge fick ta smällen är inget som Kalla reflekterat över.
– Det kan nog absolut stämma. Det känns bra att ämnet diskuteras men det var också deras val som blev hett och då var det kanske rätt att de blev extra granskade, säger Kalla… Jo jag tackar ja.
Jag har inga problem med att idrottare med astmabesvär tar astmamedicin. Däremot om man ger astmamedicin till helt friska individer, överskrider de tillåtna doserna eller håller på i en gråzon som man höll på i Norge. Så jag ser inge problem med det Kalla gjorde. Men nu kommer jag väl få alla emot mig nu igen här inne.
Men det mest intressanta från Kallas självbiografi (av det som hittills kommit fram) tycker jag är vad hon har att säga om alla ledare i längdlandslaget och skidförbundet (och hon är inte nådig i sin kritik).
Med andra ord har vi alla som varit kritisk mot landslaget och ledningen haft rätt hela tiden och du som alltid försvarat dem fel.
Jan: Men så bra att du alltid vet bäst
För övrigt har jag inte alltid försvarat ledarna. Jag var kritiskt till hur man agerade när det gällde covid och jag tyckte att Fåhraeus (som Kalla gillar) visade ett svagt ledarskap i den frågan. Jag har kritiserat en del uttagningar. Jag var kritisk till att man sparkade Jonas Peterson. Jag har varit kritisk till en del uttagningar till landslagsgrupperna. Jag har varit kritisk till att de gånger man rekryterat kvinnliga landslagstränare så har man bara givit dessa halvtid och bara en biträdande roll. Men jag har också menat att huruvida Strömberg var en dålig förbundsdirektör eller inte så kan det inte bara avgöras utifrån vilket ledarskap han har visat mot de aktiva i längd. Jag har försökt föra en mer nyanserad och resonerande diskussion men det är ju uppenbart att det inte fallit i god jord här på skidpepp där de flesta hellre kommer med onyanserade onliners.
Jag har en del att säga om ledarna utifrån vad Kalla skriver men tycker inte det är värt att utsätta mig för påhopp från Jan, Tobbe H och en del andra här inne. Får se om jag återkommer när säsongen dragit igång på riktigt.
Sorry swestam, även om du vet att jag tycker du skriver vettigt.
Swestam… Du får väl tänka på att du är den som både får mest ris och ros här. Med det sagt – tråkigt att du känner dig påhoppad.
Ser att Kallas bok finns på Storytel., man kanske får ta och lyssna… Men Kallas uppfattning är förstås knappast nån objektiv sanning.
Man känner sig lurad helt enkelt är det så. Kalla skojade med oss alla. Viktigt att inte lita på vad som sägs om det inte är bekräftat. Ingen vidimerade att Kalla inte tog astmamedicinen. Var bara tyst. Inte konstigt att hon mådde dåligt. Hon anlitade dock en psykolog men hon tog inte upp denna sak kanske.
Vad säger nu alla som kritiserade Norges använding av astmamedicin.
Jan.: varför har kritiken mot landslaget och ledningen varit rätt hela tiden ?
Jag väntar fortfarande på forskningens svar om astmamedicineringens påverkan som skulle startas efter ”astmadebatten”.
Verkar väldigt tyst om den, lades den i malpåse, någon som vet?
Astma är en sjukdom och måste man ta astmamedicin så tycker jag inte man ska tävla på elitnivå.
Norge hade astmamediciner som en ”naturlig” del i landslaget med sitt nebulisatorrum även under junior VM i användes nebulisator.
Angående det utbredda användandet av astmamedicin inom längdskidåkningen har jag tyckt att det är ett hälsoproblem inom idrotten som måste utredas och diskuteras. Jag har aldrig förstått resonemanget om dopning. Dopning är detsamma som att bryta mod Wadas dopningsregler och det är det inte tal om här. Den enda längdåkaren jag känner till som varit dopad med astmamedicin är Sundby.
Det jag alltid varit emot är dispanserna från dopningslistan som t.ex. Haag och Björgen fick. Detta eftersom det strider mot den idrottsliga principen om att tävla på lika villkor- man kan enligt mig inte ha olika dopningsregler för olika individer. Det innebär inte att jag anser att Björgen eller Haag varit dopade, eller för den delen gjort nåt fel. Men Wada borde endera tagit bort preparaten från dopningslistan, eller nekat dispans.
Gällande Kalla kan jag förstå att vissa tycker det är hyckleri – att uttala sig om Norges användande av astmamedicin, samtidigt som man själv använder astmamedicin trots att en färsk läkarundersökning inte påvisade astma. Jag ogillar dock inte Kalla för det…
Respekten för Charlotte Kalla sjönk som en sten efter hennes erkännande om missbruk av astmamedicin…
Vem skall vi nu kunna lita på bland dom medaljbeklädda längdskidåkarna?
Trist… Jävligt trist…
Ls… Jag har inte läst Kallas bok n. Har hon erkänt ”missbruk av astmamedicin”, eller är det bara en tokning från din sida.
En liten notering är att TUW vunnit världscupen även med gamla poängsystemet.
Nu är det mycket skit som kastas på Kalla. Visst har hon ett ansvar som utövare men jag tycker att strålkastarljuset ska riktas åt den dåvarande landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson angående Kallas användning av astmamedicin. Det är väl inte enda gången som han har felbehandlat en skidåkare (lex Linn Svahns axel)? Bara en tanke.
Jag tycker det verkar va ett väldigt stort glapp mellan hur folk tror att elitidrottare lever och hur dom faktiskt lever. Många verkar tänka att det är ett hälsosamt renlevnadsliv, medan det snarare tycks vara ett extremt pressat liv där man ofta tänjer på gränserna för vad dom flesta tycker är vettigt. Det kan va astmamediciner, vikthets eller att tävla långa perioder på värktabletter…
Jag tycker det är viktigt att ta diskussionen eftersom elitidrotten många gånger flyttar fram gränserna på ett sätt som inte känns vettigt och hälsosamt. Men att skälla på enskilda individer som Kalla, för något som snarare är ett problem för hela elitidrotten känns fel. Jag tror åtminstone inte det finns många mästare i olympiska idrotter som aldrig klivit över gränsen för vad folk i allmänhet anser är vettigt. I vissa pressade lägen drar man nog helt enkelt gränsen vid det otillåtna – den kliver man inte över.
Bra lopp av Alvar Myhlback i dagens testlopp. Femma, före t ex Rosjö som jag förövrigt tror blir tredje bästa svenska distanskille i vinter.
Jag har inte astma men jag har ibland upplevt lätt astma vid svår ansträngning. Vilket jag misstänker är vanligt att skidåkare kan få uppleva. Maxansträngning i köldgrader, det är som det är.. Och det är egentligen ingen stor grej, har du upplevt det några ggr så då tar du astmamedicin (inför tävling, och antagligen träning) för att vara säker på att ha normal kapacitet i luftvägarna.
Här kan jag passa på att referera till vad Swestam nyss skrev i frågan, och rekommendera er andra att inta samma hållning.
En intressant grej med ansträngnings-astma som jag själv noterat är att det verkar som att det i någon mån kan förebyggas med träning. D v s den uppkommer lättare om du har ansträngt dig från en position där du kanske inte har motionerat så mycket på ett tag.
Testloppen i Vålådalen visar att våra bästa är hela och friska och det är det viktigaste just nu men Ebba Anderssons segermarginal säger en del. Trots allt är det segrar som räknas om än inte fullt ut så i totalcuperna.
Myhlback kom fram väldigt snabbt men behöver väl inte stressa fram en plats i ett VC-lopp.
Tobbe H – nä, alla är inte hela och friska…
Linn Svahns status är högst oklar in mot säsångsstarten…
På tal om ”skador” – någon som har koll på Elina Rönnlund efter hennes rehab efter ryggoperationen?
Ja vad händer med Svahn egentligen. Intvjuerna som publicerades i slutet av September lät allt väldigt positivt. Sedan var det ett intervallpass som Sportbladet bevakade där Linn stod bredvid (även om media som vanligt fokuserade på Fridas icke medverkan). Och nu verkar hon försvunnit, ingen intervju på upptaktsträffen och verkar varken vara i Livigno eller Vålådalen. Ingenting på Instagram förutom glada tillrop till sina kompisar.
LS: Jag räknar inte riktigt Svahn till våra allra bästa utan är en outsider för mig tills vidare. Hon har haft max otur och har det kämpigt det är fullt klart. Men imponerade under VM och kan ta sig till den absoluta toppen igen.
Nån som kan återge resultaten från testloppet… Gissar att det finns på nån social media som jag håller mig ifrån, men nu blev jag för nyfiken!
Manne: Resultaten för både sprinten och distansen finns på langd.se
Blev lite nyfiken när jag läste om Ebbas klara seger i Vålådalen, men hade inte koll på att Frida befann sig på annan plats. Så det förklarar ju saken antar jag..
Hade nog trott att Ebba skulle vinna med mer när Ribom haft en tung höst och ingen av de andra stjärnorna deltog. Men gissningsvis finns det mycket kvar att ta av.
Testlopp är nog som det låter. Man känner efter hur kroppen känns, hur funkar tekniken osv. Åkarna tar det nog väldigt lugnt och fint. Finns mycket mer att ta av när det blir allvar.
Vikthets, Petter Settman, idioter i landslagsledningen, problem med mensen, pervogubbar bland tidningsmurvlar och astmamedicins-kollaps i Ruka. Inte mycket verkar varit särskilt positivt i Charlotte Kallas skidkarriär. Råd till unga svenska skidtjejer: Satsa på något annat än längdskidor.
Flourförbudet. Vad tycker ni om det? Går det att efterlevas? Gör det någon skillnad, egentligen?
Sedan skall FIS-games genomföras 2028 enligt plan. St. Moritz eller Lillehammer är två orter som nämns som alternativ. Vad tycker ni om detta påfund? Personligen kan jag vara utan det. Tycker vi redan har en bra balans med mästerskap.
Fluor och inget annat. :)
Finlands beslut att tillåta fluor på nationella tävlingar är skrämmande. Dels går man mot syftet om bättre miljö och dels signalerar man att man är en fuskar-nation som bryter mot reglerna om det inte kan upptäckas.
Precis som all CERA doping Kuitunen och Saarinen tryckte i sig under ledning av Jarmo Riski. Riski är väl nu dessutom anställd av finska förbundet.
FIS Games är ett spektakel som endast uppkommit för att korrupta FIS basen tror det ska leda till att fler köper alpina skidor av varumärket HEAD
Två kandidater har anmält intresse att hålla det första FIS Games 2028.
Vi är exalterade över det stora intresset säger generalsekreterare Michel Vion.
Har inte Kläbo haft covid väldigt många gånger nu?
Vad gäller fluorförbudet så kommer det ju att gå trögare i vissa fören. Vid varmare väderlek och smutsig snö gör fluoret ganska stor skillnad och där är de fluorfria alternativen sämre. Det spekuleras i att tyngre åkare kommer att missgynnas jämfört med tidigare. Vikten har ju alltid varit en faktor, men kanske blir det ännu mer uttalat.
Sedan kommer det att bli ännu viktigare att välja rätt skida och rätt struktur, både vad gäller slip och eventuell handstruktur (rill). Tidigare har man till viss del kunnat ’sminka över’ en inte optimal skida med en bra vallning. Det kommer att bli lite svårare i vissa fören nu. Tyvärr är det nog fortsatt så att de med störst resurser kommer att ha störst chans att lyckas.
Jan, läste någon artikel från finskt håll att en orsak är de svindyra testapparaterna. Tydligen 30 000 euro/st och det behövs några stycken. Italien bl a kommer även köra Finlandupplägget.
Udo, intressant. Ja, troligen en aspekt som jag funderar över. De stora drakarna lär ha en fördel med sin större apparat och ekonomi.
Kan i alla fall bli en del diskningar i vinter. I sprinttävlingarna testas skidorna efter att resp åkare åkt ut i tävlingen. Poängen kommer något senare gissningsvis i cupen samt fantasytävlingen. Dessutom så är frågan om t ex ettan och tvåan i semi el kvart blir diskade i efterhand. Hinner detta justeras innan kommande heat? Alltså trean och fyran får köra vidare. Kan kanske bli många märkliga scenario?
peter
Jag förstår inte varför du måste ha en testapparat. Meddela att det är förbjudet istället. Gör slumpmässiga kontroller av vallabodarna.
Som det är nu visar det finska förbundet att de inte litar på åkarna, förmodligen för att de vet att deras kultur odlat ett skamlöst fuskande i många, precis som Italien med andra ord.
Jan
Enligt FIS regelverk skall testapparat finnas.
Står mer ingående om det bland dokumenten på FIS hemsida.
Finland har nog inte viljan att införskaffa en testapparat som man inte önskar. Förstår inte varför finnarna många gånger är körivägg. Har kanske med deras kulturhistoria att göra.
Jan: När har Saarinen varit dopad och åkt fast?
jossa
Du vet likaväl som jag att Cera inte kunde spåras förrän 2009 och att Saarinen (liksom väldigt många andra) slutade vara bra efter VM i Liberec. Detta är dock något vi diskuterat förut så ser ingen anledning att göra det igen
Jan: tycker inte man ska kasta ut namn utan några som helst bevis att dom varit dopade
Noen som vet hvordan det gikk for Jens Burman i Vålådalen i forrige uke. Så ut som han ble tatt igjen av Edvin Anger. Hadde håpet at Burman skulle få sitt definitive gjennombrudd snart. Hadde for øvrig håpet at Alvarlito skulle vært litt nærmere Poromaa, men kanskje ingen grunn til å legge for mye vekt på resultat fra en slik konkuranse. Så ut som det var skøyting forresten, og Augdal overrasket voldsomt.
Jag håller med Jossa om att man ska försiktig med anklagelser utan nån typ av bevis. Risken med såna spekulationer är att det kastar skugga över oskyldiga personer. Anders Södergren är. tex en som var klart sämre efter 2009, men jag tror knappast det har nåt med dopning att göra.
Vi vet att det förekom systematisk dopning på många håll och kanter tidigare. EPO tex var poppis minns jag. Vilka nationerna var får man lista ut själv.
Tillskillnad från Saarinen tränade inte Södergren med en tränare som var avstängd på livstid för dopingsbrott. Inte heller hade han träningskamrater som vunnit VM-Guld med hjälp av doping (som hon dessutom hade fräckheten att behålla).
Jag tillhör vallateamet i en av de bättre svenska klubbarna. Vi har under många åt haft en relativt väl fungerande verksamhet. Vi har skaffat oss kunskaper och erfarenheter under många år och jobbar systematiskt med att hitta grejer som fungerar. Vi testar alltid minst en handfull olika glid och fästen innan varje tävling. Det vi lägger på testskidorna grundar sig i kunskaper och tidigare erfarenheter i liknande fören som det som kommer att gälla på racedagen.
Just nu känns det helt annorlunda. Osäkerheten är enorm och ärligt talat har vi väldigt dålig koll på vad som fungerar och inte med de nya fluorfria vallorna. Traditionellt smältparaffin eller flytande? Svindyra ”pulver”? Vilka märken fungerar under vilka förhållanden? Vi har ärligt talat ingen aning. Jag gissar att vi kommer att utgå mer än tidigare från de stora vallafabrikanternas egna rekommendationer på tävlingarna. Testa dem mot varandra och lära oss på vägen.
Min gissning är att det kommer att skilja mer än vanligt mellan olika klubbar nu i början. Väderprognosen i Gällivarepremiären pekar just nu mot ca minus 10. I det föret torde problemen dock vara hanterbara. Återstår att se hur det blir i Idre helgen efter.
Hoppas verkligen landslaget har koll på läget. Vi har definitivt inte det.
Jag gissar att ingen har koll, inte landslaget heller. Vi kommer nog få se Kallas ex framför pressen i försök att förklara varför det gick som det gick. Jag tror att han redan har tränat på det och är väl förberedd.
tyst om linn svahn tycker jag var lite snack om axeln igen senast jag såg nåt o tävlade inget på rullskidor men såg glad ut på träning med frida o maja.. verkar hålla låg profil nu så frågan är om hon fått problem igen??
Jag är extremt orolig vad gäller Linn Svahn. Framförallt därför att axelskadan var betydligt allvarligare än någon tycks förstå. Att hon överhuvudtaget kunde komma tillbaka så starkt som ifjol var en bragd.
Artiklarna var sensationsökande så inget jag tog notis om. Men den förändring som skett senaste månaden när hon hamnat i total mediaskugga och stått över lägren påminner om förra året då vi vet hon hade enorma problem med kroppen in emot säsong. Att klara det en gång är en sak men om det kommer bli såhär inför varje säsong undrar jag hur länge hon pallar.
Dyrhaug gav upp med en betydligt mindre allvarlig skada. Hoppas såklart jag har fel.
Manne, Kalla hade inte tänkt avslöja att hon tog koffeintabletter tillsammans med astmamedicinen men nu vet vi vad hon gjorde i det fördolda. Var ej sjuk i astma men hon fortsatte trots det med astmamedicin vilket är ett faktum och inget annat. Glorian hamnade på sniskan.
Sofia Henriksson och Petter Northug tävlar i Muonio idag. De var båda nia på den klassiska intervallen i Davos 2014 (den ene uppflyttad efter diskning).
Antingen är sprinten över 5 minuter lång eller så inleder FIS Live säsongen med ännu ett fiasko
Kul att diskussionen är igång, eftersom favoritlaget i min andra sport (NFL) i vanlig ordning spelat bort alla chanser på slutspel en tredjedel in i säsongen är det dags att byta fokus.
Calven: Vet du om Henriksson gjort något försök på långlopp? Hon var ju väldigt lovande i klassiskt.
Tyvärr kom aldrig Henriksson in i loppet i semin. Å andra sidan är hon ingen sprinter. Northug drog sig ur.
Härligt att kolla på längdskidor igen.
En litan blänkare i förväg om var man kunde se finnarnas premiär hade inte direkt skadat. Inte heller så här efteråt var man ev kunde se en repris.
https://www.skimuonio.fi/ adressen till Lö. / Sö,- dagens tävlingar, ni som inte kan Finska kan välja Engelska längst upp till höger på första sidan, sen får ni surfa omkring så ni hittar det intressanta
https://www.is.fi/maastohiihto/art-2000009975460.html?fbclid=IwAR0nUBOSWnuYO9lIucuBRTWe7VedarT1-TvbtjwK19BhOTtQAcaW-7UkAgU
Gka
Var det her du kolla på sesongstarten fra Muonio?
Ok sending, men mitt problem er det finske språket.
Koskiwaara: Kiitos.
Gka… Jag tycker inte man ska sätta nån gloria på nån. Och jag tror inte Kalla utmärker sig på nåt negativt sätt jämfört med andra som tagit mästerskapsguld. Snarare tror jag folk har en felaktig bild av hur elitidrottare lever och vilka prioriteringar dom ”tvingas” ta.
Med det sagt tycker jag inte det är fel att va kritisk till saker inom elitidrotten, hur mediciner används etc. Alltså kritisk mot kulturen inom elitidrotten…. Men jag ser ingen anledning att lägga all skuld på Kalla – för rent krasst har hon inte brutit mot några regler (må vara att man tycker hon gjort nåt oämpligt).
Aktuell covidlista enl finska YLE:
Tiril Weng
Kläbo
Tönseth
Taugböl
Röthe
Jag såg på VGTV+ i Norge, lite lättare att förstå språket:-)
https://youtu.be/f4P49vLBGtk?feature=shared
Jens långt bakom alla unga landslagskollegor på tävlingsträning, hur länge ska han egentligen få behålla sin landslagsplats istället för en yngre åkare? Vi måste väl vara rörande överens om att om jens kommer top 20 i VC så är det bra jobbat. Inte bra nog för att behålla en landslagsplats om du frågar mig.
OscarE… Han lever nog inte på sina cv-resultat, utan hans rätt fina mästerskapsfacit med flera topp-10- placeringar (bäst 5a) och några bra stafettsträckor. Och tävlingsträningar är ju inte då han ska visa upp sig. Med det sagt tycker jag han måste prestera i år för att behålla sin landslagsplats. Han lär nog inte göra många bra lopp då han är osnabb, men behöver nog leverera topp- i nåt lopp, helst bättre.
Oskar E: håller med det Manne helt. han verkade själv inte allt för stressad och när han nu den här säsongen toppar formen borde det få samma effekt som han fått till mästerskapen innan med hög höjd uppladdningen som verkar fungera väldigt bra för han
Pelle, Tror att det var där och det var kul. Finska språket är inget problem.
En fråga . Åkte finnarna på fluor under.
Gka
Tviler på at finnene brukte produkter som inneholdt fluor under dagens forhold. Med en temp. på 5-7 minusgrader er eks. Swix V 40 blue extra (som aldri har inneholdt fluor) og foretrekke, mener jeg da ..
Bra löp av Sofia idag. Hur många svenskor har besegrat Niskanen i ett klassiskt lopp intervall?
Ja kul med Sofia H.
https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=45848
Det var Sofia Henrikssons bästa lopp på länge. Bra belöning för stort tålamod.
peter skigames : en del genom åren blir det nog.. 6-7 om jag gissar Ebba Frida Kalla Haag Stina sedan missar man säkert någon eller några
riktigt kul med Sofia hade nog varit WC poäng på det loppet, det som är lite surt för Sofia är att väl både Gällivare och Östersund går i fritt och till Ruka har jag svårt se att hon tar en plats
Riktigt skitväder enligt prognosen i Gällivare nästa helg. Ordentligt kallt och grått och dessutom dimma på lördan. Otrevligt helt enkelt.
Tobbe, Skojar du. Vädret tycks bli perfekt för lite skidåkning. Några minusgarder och torr luft, Vad vill du ha ? Slask?
Inte direkt skrämmande resultat från Finland. Tror det är upp till Norge om någon ska utmana Ebba och Frida i år.
Dagens resultat damer i Munio förvånar!
Riitta-Liisa Roponen (45 år) gör comeback och spöar både Kerrtu Niskanen och Krista Pärmäkoski!
Stina Nilsson…
Satt och väntade på den utannonserade intervjun inför säsongen med Linn Svahn på Vinterstudion. Det blev Ebba Andersson istället (inte mig emot). Men visst känns det som att det är något på Svahn-fronten som inte är som det skall?
Stina Nilsson kommer aldrig bli något stort inom skidskytte…
Bättre hon sadlade om igen eller tar idrottspension – hor har ju numera en pojkvän att lägga tiden på…
Efter den norska skidskyttepremiären talas det bland norrmännen om att deras skidor var totalt överlägsna. Man menar att flourförbundet gör skillnaden på materialet ännu större eftersom flouret kunde jämna ut fördelen med en bättre skida. Jag har inte studerat några resultat, men dom norska åkarna hävdar att de norska skidor var flera klasser bättre än deras utländska konkurrenter.. Jag gissar att detta kan bli en följetong i all skidsport i vinter.
Tycker man kan införa en ”standardslipning” vid världscupstävlingar, VM och OS, lätt att kontrollera och något mer rättvis för nationer som inte har råd och möjligheter att testa och prova 800 skidor.
Bra att Björn Ferry tar upp temat. Jag har skrivit om det på denna sida några gånger. Om det nu är så att Norge får ytterligare lite bättre skidor än andra och Finland, Sverige ligger där vi gör idag och de små får sämre skidor är detta väldigt negativt.
För ca 10 år sedan pratade man om att Sverige la 10 MSEK på vallning och Norge 20. Lägger vi ihop alla länder pratar vi nästan 100 MSEK. Detta är pengar som kunde satsas på talanger som är precis under eliten och ungdomar.
Det är också väldigt mycket stress kring vallningen inför varje viktig tävling som åkarna skulle slippa om alla hade samma vallning.
Jag tycker inte man ska lotta ut skidor till klassiskt iaf. Men man lämnar in sina skidor och alla får samma klippning och valla. Vill man ha lite mer fäste säger man till om det och får det.
Ja, den norska dominansen på materialsidan kommer att vara synnerligen påtaglig i vinter. Våra kära grannar är tämligen överlägsna på den här fronten och det kommer att synas i skidspåret.
Gemensam vallning skulle kunna testas men eftersom Norge besitter den överlägset bästa skidparken skulle det inte göra så stor skillnad.
Vi får nog hoppas tyskar eller italienare hittar en ny ”cera” om det ska blir spännande i vinter. Annars spår jag en extrem dominans av Norge i vinter. Både på herr och damsidan …
Första svenska damen någonsin som vinner längdskidåkningens blå band 30 km klassiskt i VM. Fullständigt överlägset dessutom. Ingen nominering på idrottsgalan. Fina grejor….
Ebba vinner Jerringpriset istället.
Jan, näää, Ebba vinner inte Jerringpriset, tyvärr…
Naturligtvis blir det någon jäkla hästfjolla igen…
I stort sett finns alla nominerade i idrotter /evenamng som förekommer i SvT. Inte särskilt objektivt/neutralt urval kan jag tycka.
Vem är Isabelle Haak?
LS, tror mer på fotbollsdamerna. Blev väl brons på VM och det gillar nog hästfantasterna. :)
peter skigames: Isabelle Haak grym i vollyboll en av värdens bästa där lyft nästan själv svenska damlaget till bra nivå. väldigt underskattad idrottare i en stor sport i värden sett till utövare
https://en.wikipedia.org/wiki/Isabelle_Haak
Isabelle Haak är en av världens absolut bästa volleybollspelare. Volleyboll är en sport med 800 miljoner utövare. Hon är garanterat Sveriges bäst betalda idrottskvinna.
Linn Svahn anmäld till Gällivare! Inte till sprinten dock så något lurt vilket man ju kunde tro men ändå en väldigt positiv nyhet skulle jag säga.
Där ser man. Gått utanför min radar. Som Peder säger, en av världens största sporter så ett mervärde helt klart. Fotbollsspelare brukar även vara underskattade för kreti och pleti. Lätt att bortkollrade fotbollsspelare blir stjärnor i annan bollsport. Typ innebandy, basket och handboll.
Läste att Skistad var i sin livs form. Passar henne nog bra att köra på i Konnerud.
Skistad är…
peter skigames: damfotbolls spelarna går väl knappt att missa i media så vet inte om dom är så underskattade. dom tycker ju till om det mesta..
Riktigt trista besked från Norge. Flugan har fått startnekt. Är väl femte gången nu. Enda hoppfulla är väl att hon hade samma problem ifjol (dock lite tidigare på hösten) men var snabbt tillbaka.
Allt handlar om tycke och smak. Emma Johansson fick pris som årets idrottare samma år som Kalla blev pussad på munnen. Vem minns henne idag. Inte jag.
Dagens skidtjejer har varit med en tid och skapar inte lika mycket rubriker som medaljer.
Även om Karlsson tog hem touren avsvimmad satte det inte några djupare spår verkar det som.
Förresten brukar längden nonchalera idrottsgalan vilket också kan spela in.
gka. Emma Johnsson känns svårt att missa om man haft lite koll på andra idrotter speciellt OS måste varit rätt mycket om henne under 3 OS.. hyfsad meritlista blev det men inget guld lite för svagt lag för det och fler medaljer även om det blev en del
Gka – att längdskidfolk nobbar Idrottsgalan är väl ganska naturligt – mitt i säsongen och massa andra snörvlande idrottsfolk att trängas med… Näää…
Skidåkarna blir säkert ratade mest pga att de sällan vill vara med på galorna.
Tur att väderprognoserna på en veckas sikt sällan stämmer. Nu ser tävlingarna i Gällivare vara säkrade till helgen.
Visserligen 21 minus på torsdag morgon men sedan går det stadigt uppåt så 10-12 minus fredag, lördag och söndag ser bra ut. Mycket bra startfält men Svahn startar bara i distansloppen.
GKA…Emma Johansson fick inga pris vid galan 2008. Anja Pärson var årets idrottskvinna vid den galan. Vid galan 2009 däremot, fick Emma pris, liksom Kalla som tog hem årets prestation.
Det finns minst tre anledningar till att ingen skidåkare blev nominerad till idrottsgalan trots bra resultat på damsidan.
1) Många bra resultat för Sverige även i andra sporter, ingen av de andra nominerade är lätt att peta bort.
2) Den internationella konkurrensen var svagare än ett typiskt år, framför allt på damsidan. Ingen Johaug och inga ryskor. För två av de tre tre individuella VM-gulden var tvåan också svensk.
3) Svenskorna konkurrerade med varandra. Ebba och Jonna hade individuella VM-guld, och Frida vinst i tour de ski och två VM-silver. Kanske enklast att välja bort skidor helt och hållet när det ändå fanns starka namn.
Henry: Tove A hade jag nog petat bort visst bra men varit nominerad väldigt ofta där hade jag tagit in Ebba om man måste välja en skidåkare tycker alltid första gulden men tar är stort även Hanna har tagit tidigare guld i mästerskap nu var ju även ryssland borta där och i andra idrotter
fast positivt nu behöver dom inte fundera på gå på galen
Saknar Lisa Eriksson till Gällivare. Någon som vet något?
Manne, Emma Johansson utsågs till årets (2008) kvinnliga idrottare vid galan 2009.
https://www.dagbladet.no/sport/svensk-skandale/80451644
”Uærlighet varer lengst”
Det var kun Anna Haag som stod fram, og var den ærlige og fortalte om astmamedisinbruken blant de svenske løperne.
Peder: för några dagar sedan verkade hon varit i Stockholmstrakten om jag fatta rätt
Det var för några år sedan en het debatt om astmamedicineringen men sedan var det locket på från, tror jag, alla inblandade nationer. Så hur det ser ut i dag har jag inte minsta aning om. Men nu lyfte Kalla lite på det där locket så vi får se om det gör att vi får veta mer om hur läget är i dag. Men jag tvivlar, det tycks vara förbaskat känsligt.
Och att Esten O Säther själv skulle gräva fram något finns nog inte på kartan. Då skulle han bara riskera att hitta något.
Lite svagare konkurrens på det klassiska damloppet i Gällivare än skejten. Sofia Henriksson bör väl komma på pallplats om hon ska vara aktuell för Ruka?
Vilka har friplats för herrarna till Ruka? Poromaa och Calle på distans och Anger på sprint. Vem mer?
Ser Frida som favorit att ta cupledningen efter Ruka nu när TUW troligen inte har den bästa uppladdningen.
Peter S,
Det är väl ingen minitour i år va?
Jag tror Grate är ganska säker på en plats eftersom det börjar med en sprint. Sedan tror jag att både Häggström och Burman måste visa riktigt kass form i Gällivare för att inte få åka.
Tror även Rosjö och Anton P ligger hyfsat till. Hoppas att några av de yngre visar fin form i Gällivare och kör till sig en plats.
Ingen minitour i år. Tack för det!
Inte så många platser vakanta då med andra ord. 1-2 sprint resp distans.
Hittar inte att Frida på 10 k i Gällivare? Men det är nog ett övertänkt beslut i så fall för hennes del.
Minitourer togs bort efter önskemål från åkarna.
Var kan man se anmälningar till alla svenska tävlingar? Har tappat bort sidan där jag brukade kolla det.
Apropå nomineringar till idrottsgalan, bra att ingen längdskidåkare utsågs. Då slipper de det där tramset! Se bara vad Kalla utsattes för i ”underhållningssyfte”. Om jag hade varit elitidrottare och blivit utsedd hade jag aldrig satt min fot där. Samma om jag hade fått Nobelpriset. Sitta där och svettas med massa kungar och ministrar och annat löst folk! :)
Och ingen Fossesholm till start året ut verkar det som.
”Norskan kommer inte att ställa upp i någon världscuptävling fram till nyår.”
Ruben: Sök bara på tävlingskalender så kommer den som andra förslag. Den där kalendern är annars nästan helt omöjlig att hitta på förbundets hemsida.
Gka: Du skrev att hon ”fick pris” samma år, vilket inte stämmer. Du refererar till två händelser på idrottsgalan och skriver”samma år”, vilket gör att man tolkar det som att händelserna skedde vid samma idrottsgala. Men det är en bagatell, så vi släpper det.
Fossesholm är slut som elitidrottare…
Alldeles som en Bergmanfilm – Hon dansade en sommar…
Ls, jag hoppas du har fel. Stavås Skistad var ju också uträknad men kom tillbaka med besked.
Och båda har gått på hormonbehandlingar. Jag är ingen expert men tänker att det är en stress som kroppen utsätts för. I alla fall jag hoppas att även Fossesholm hittar rätt. Lika väl som jag håller tummarna för att Sofia Henriksson får till det.
Kanske läge för en ny tråd om Gällivarepremiären?
Apropå Idrottsgalan på SVT. Det är en navelskådning av de idrotter/ program, som visats på SVT, och har ingenting att göra med Idrottsprestationer i Sverige av svenska idrottare. Därför är Längdåkning, Trav med fler idrotter som inte visas av SVT diskvalificerade för deltagande på Idrottsgalan. Att de Svenska Damlängdåkarna är världsledande, inklusive Tränarstaben har som sagt ingen betydelse. Så enkelt är det ju.
Koskiwaara… Det känns lite förenklat. Friidrotts-VM sändes i TV4, VM i beachvolleyboll sändes i viasat och fotbolls vm 2023 likaså. Golf sänder väl också merparten av sina evenemang i andra kanaler.
Att trav inte nomineras på idrottsgalan beror nog främst på att det inte är med i riksidrottsförbundet. Tanken med idrottsgalan är att hylla den svenska idrottsrörelsen och den är inte trav en del. Om travet organiserades som en idrott mm, skulle man nog även få nomineringar.
Skulle alltså SVT göra reklam för en idrott som sänds av en konkurrerande kanal, Viaplay får väl göra en egen Idrottsgala.
SVT visar många Friidrottsprogram jag tänker t.ex. Diamond League. Och Golf förekommer också i SVT, sen vet jag inte om det förekommer överenskommelse mellan vissa kanaler att dela på kostnader, för ev. visningsrätt. Har du någon bättre anledning för att negligera Längdåkningen?
Koskiwaara… Jag tror inte det finns nån uttalat idé om att inte nominera längdåkningen. Nomineringen sköts ju av svenska idrottsakademins nomineringsjurry. Och dom flesta av årets jurry har ingen tydlig koppling till SVT:
Björn Eriksson (Ordförande) (riksidrottsförbundet)
Anna Friberg (expressen)
Karin Frick (Discovery)
Anders Lindblad (SVD)
Lars Markusson (TT)
Frida Nordstrand (Tv4)
Johanna Ojala (Viaplay)
Michael Sjölin (?)
Hans Säfström (parasport Sveige)
Roberto Vacchi (Discovery)
Emelie Öhrstig
Av dessa är dessutom två längdåkare och en just knutenn till viaplay/allente.
Tror den främsta orsaken var ett bra idrottsår, speciellt på damsidan. Hanna Öberg tog också två VM-guld, men nominerades inte till årets kvinnliga idrottare.
Tobbe H Tack det var precis den jag letade efter! Klurig att hitta som sagt.
Ny tråd!
Koskiwaara: van der poel dominerade idrottsgalan ifjol. När visade SVT skridskor senast?
Din konspiration faller
GlidValle:
LS gissar måhända mer pricksäkert om Fossesholm än om svensk 50-talsfilm?
Bechvolleyboll har stor tyngd inom SvT då mamman till en av pojkarna är en stor SvT- profil. Hoppsan.
https://www.abcnyheter.no/nyheter/sport/2023/11/29/195965434/ioc-sverige-utslatt-i-kampen-om-vinter-ol-i-2030-gar-for-fransk-soknad-i-2030-og-usa-i-2034
Allerede nå kan man fastslå, at det blir ikke noe OL på hjemmebane for Frida Karlsson CO, så lenge de konkurrer med ski på beina.
Frida ska ju lägga av efter VM i Falun så det var kört redan när den fascistiska regimen i Italien mutade IOK för 2026 års spel.
Stinker tyvärr om det här beskedet då Sverige diskats på ett kriterie som inte behöver vara uppfyllt ännu.
Håller med, luktar väldigt surt det här, korruption, mutor? Och varför har de redan bestämt sig för Salt Lake City 2034? Det är ju långt fram i tiden. Får inte Sverige ens nån chans att söka till det året istället?
Det verkar som om IOK och FIFA är stolta över att man är korrupta. Dom försöker inte ens dölja det längre. Tycker vi skall vara glada över att vi slipper arrangera eländet.