TdS etapp 7 Final Climb
Sjunde och sista etappen i italienska Val di Fiemme är den traditionella 10 km fristil masstart inkl backklättring uppför Alpe Cermis. Herrarna kör kl 14:30 och damerna kl 15:45.
Touren visas i TV6 samt streamingtjänsten Viaplay. Vilka svenskar som åker listas i Tour de Ski 2023-24-inlägget (länk).
Jaha grattis Frida till segern, var ett nöje att se denna svenska skodhistoria!👍
Jag tar väl också ut segern i förskott. Grattis Frida, bragdguldet säkrat!
Jag tror att det blir 1. Jessie 2. Heidi 3. Frida. Kerttus form är inte lika bra som i fjol.
Jag tippar
1. Diggins 2. Frida 3. Weng
Jag trodde en gång att Ebba skulle vara klart bäst uppför backen, men det visade sig t ex att Diggins åkte nästan lika bra. Och Fridas klättring blev ju en besvikelse förra året, så jag vet inte, jag hade nog lite övertro på vad Frida/Ebba skulle kunna uträtta i backen.
Det är väl lite så att det går inte att göra fullt så mycket mot motiverade åkare som man kunde tro? Och Diggins och Weng bland andra kommer att vara motiverade..
Men jag hoppas ändå att Frida är så bra klättrare att hon kan vinna tävlingen imorgon, före Claudel och Weng.
Inga svenska pallplatser imorgon när touren ska sluföras då vi inte har rätta bettet uppför alptoppen. Champagnen får stå på kylning tills bättre tider dyker upp längst bort vid horisonten.
Det enda vi vet om morgondagen är: INGENTING…
Vädret, personliga formen för dagen, materialet, movitationen – allt kan ju påverka morgondagens resultat.
Jag brukar gilla att tippa, men avstår denna gång.
Hoppas dock någon av dom svenska damerna kunde knipa en pallplats i totalen.
Heidi Weng vinner i backen. Tar rygg på Claudel hela vägen, sin vana trogen, ooh spurtar förbi när det blir mer lättåkt på slutet. Odds 4,50. Mumma.
Om det nu inte blir en svensk dam som vinner så hoppas jag att Diggins gör det. Hon är i dag en mycket bättre allround längdåkare än t ex Weng, på alla sätt och vis. Att det inte alltid ser så vackert ut har ingen betydelse. Dessutom, skidgång uppför en alpinbacke har egentligen inget gemensamt med längdåkning. Ett spektakel för att locka TV-tittare och ett led i försöken att rädda en sport med problem. Så jag förstår varför backen finns med men tycker samtidigt att det är en löjlig tävlingsform.
Håller med, får alltid en tom känsla efter den här etappen. Och att den är omgjord till masstart gör den ännu mer hopplös.
@pelle2 var hittar du det oddset?
Hur gör Linn Svahn idag – kör Linn hårt från start för att vinna poängcupen (hon leder den just nu med 15p), eller, kör Linn för en bra klättring och en slant för totalen?
Sjätteplats ger 240000:- SEK – kanske Linn skulle vara nöjd med denna plats?
Vinner dagens etapp gör Sophia Laukli, trots att jag inte skulle tippa idag… 🤔🤔
Hoppas att Diggins vinner hela rasket för hon verkar vara en ärlig och öppen skidåkare. Om sin ätstörning är hon helt öppen med. Dessutom är hon mycket duktig i sin sport och häller en jämn och fin nivå.
LS… Nja, det stämmer förstås alltid. Men jag vill ändå påstå att dagens lopp är lättare att förutspå än dom flesta andra lopp.
Personligen tycker jag Final climb är tourens höjdpunkt.
Om Ebba varit med hade jag önskat att hon skulle få vinna för hon verkar också vara en rak och ärlig individ som sprider god stämning.
Heidi Weng må inte vara i samma fina form som i fornstora dagar men hon ligger bättre till i totalen nu än förra året då hon på förhand visste det var omöjligt att vinna (låg då 3.47 efter Frida inför sista). Var sen 2.27 efter när det hela summerades. Hon tog 1.20 på ledaren för ett år sedan och har alltid åkt bra i backen. Finns ingen anledning att tro att Heidi inte kommer att göra ett allvarligt försök att vinna och slå följe med de andra klätterspecialisterna (Claudel och Laukli) om har krafterna idag.
Sen blir det spännande med tidsdifferenserna. Frida måste vara inom 19 s bakom Heidi om ska komma före norskan i totalen. Fridas tour allt bättre i år men hon använde rätt mycket kraft igår? Hoppas. Svahn och Jonna tror jag inte på i backen. Kan Niskanen bita ihop och kraftsamla till idag?
Gka… Sätter du värde på sånt? Hade jag aldrig kunnat gissa.
Inga tråkiga avhopp ännu idag?
Alltid lika spänd/orolig att ens favoriter skall vakna och vara sjuka/kasta in handduken…
Att tex. Calle fortfarande kör är en stor positiv överraskning, inte likt honom!
Jag tycker fortfarande det var ”fegt” av Ebba att bryta TdS – enligt rykte är hon ju i träning redan och inte ligger på sofflocket och kollar serier på sin iPad 🤔🤔
Heder åt Lisa Ingesson & Emil Danielsson som trots att dom nästan ligger sist kämpar på varje etapp – respekt!
Vems rygg skall Frida ta uppför backen månntro?
LS: Det lär väl visa sig vad som blir lämpligt (Frida).
De andras respekt för henne som klättrare har säkert minskat lite efter förra året, så då kan hon förhoppningsvis få andra som Claudel, Laukli, Weng att försöka hålla så bra fart som möjligt. Vilket förstås Frida också vill med tanke på att göra något åt Diggins. Och då är det bara att haka på den bästa och försöka vinna etappen på slutet..
Manne, Det underlättar för omgivningen om man redovisar sig egen värdegrund.
Gka… Det underlättar också för omgivningen om man själv efterlever sin egen värdegrund. Jag tänkte särskilt på det där att sprida god stämning.
Ska bli riktigt kul med dagen etapp. Hoppas vi bjuds på nåt v spektakulärt.
Jag tror nyckeln för Frida är att kunna ladda tillräckligt med energi idag på förmiddagen och att inte gå för hårt i den flacka delen i början av backen. Risk att gå på en smäll annars när pulsen ska upp från 160 till 190.
Som slutsegrare i touren tror jag dock på Diggins.
Heidi är livsfarlig idag. Kan backen och är en jävel på att gå perfekt nära sitt max. Men tror ändå att diggins klarar det. Med en normal dag tar Frida tredjeplatsen och med en super dag tar hon andra. Jonna och Linn tror jag får det svårt. På herrsidan vore det sjukt kul om Lapalus och eller Moch kunde ta en pallplats. Bägge är bra i backen men rankar lapalus lite högre.
Bergelius; Coolbet
Unga åkare i touren:
På damsidan sticker 18-åriga Samantha Smith ut. Hon är 18 år, och ligger drygt 9 minuter före vår 21-åriga Lisa Ingesson i totalen.
Bäst av åkarna från detta millennium är Patricija Eiduka på 12:e plats. Hon är dock bara ett år yngre än Linn och Frida
Bland herrarna är Friedrich Moch på 5:e plats bäst abv åkare från 2000-talet. Poromaa på 16:e plats är näst bäst. Angerer på plats 30 är yngst i fältet, född 2002.
Kallner – ”bara” 190 i puls på Frida?
Har för mig jag hört att hennes maxpuls ligger runt 205…
@LS, korta perioder kanske över 190 men inga längre stunder.
Kallner – det man alltid hört är att det är livsfarligt att överstiga 220 minus sin ålder i puls, men, gäller detta även toppidrottare?
Göllandes maxpuls – detta svaret fick jag av ChatGPT-v4:
”Maxpuls är det högsta antalet slag som ditt hjärta kan slå under en minut när du anstränger dig maximalt. Din maxpuls beror på din ålder, kön, genetik och fysiska form, och kan inte tränas upp eller ner. Det finns olika sätt att uppskatta eller mäta din maxpuls, till exempel genom formler, tester eller tävlingar.
Hur länge en idrottare kan gå på sin maxpuls beror på flera faktorer, som typ av idrott, intensitet, uthållighet, återhämtning och motivation. Generellt sett är det svårt att hålla sig på maxpuls under en längre tid, eftersom kroppen inte kan producera tillräckligt med energi och syre för att möta efterfrågan. Dessutom kommer mjölksyran att byggas upp i musklerna och orsaka trötthet och smärta.
Enligt en studie från 2012 kunde elitskidåkare hålla sig på 95% av sin maxpuls i cirka 8 minuter, medan motionärer kunde hålla sig på 90% av sin maxpuls i cirka 4 minuter. Detta visar att ju bättre tränad man är, desto längre kan man hålla sig nära sin maxpuls. Dock är det inte rekommenderat att träna på maxpuls för ofta, eftersom det kan leda till överträning, skador och minskad prestation.”
Lapalus jobbade in runt 500000:- SEK idag – grattis!!
Moch likaså, runt 700000:- in på lönekontot.
Alltid kul när andra än norrmännen ”stjäl” prispengarna!
Måste väl ändå vara längesedan vi hade så många svenska killar upp på toppen av berget.
Kul för Burman att göra en bra tour trots sämre skidor i Davos och starkt av Calle att kämpa sig upp. Anger åker nog också hem ganska nöjd.
Manificat gör det också bra som bara kör och kör.
Trots en överlägsen, och mycket väldig, vinnare i Amundsen, så tycker jag årets herrtour varit rolig! Många nationer på pallen och som segrare. Fin totalpall!
Kul med tyskt och franskt på pallen i tourtotalen! På förhand trodde man ju det skulle bli trippel Norge.
Nu är det dags för Weng att betala tillbaka till Karlsson. Frida behöver bara ta rygg på norskan ända in i mål så blir det en andraplats i touren. Ganska enkel strategi om än jobbig att genomföra.
Ls… Vissa personer har bra spjälkningsförmåga, alltså bra förmåga att arbeta utan tillräcklig syresättning i musklerna. Vill minnas att Moa Lundgren har extremt bra såna värden..
Riktigt kul med Moch och Lapalus på pallen.
Forsberg är en rolig prick. Sa att Ilar kommer förbättra fjolårets 29.e placering. Det är väl 29 som startar idag?
Inge bra att Kerttu hänger på Frida.
Gårdagen tog nog ganska hårt på Frida.
Diggins ser väl ut som hon alltid gör. Lite dramaqueen över hennes målgångar.
Tänk om svenskorna hade samma skalle och pannben som Diggins, stor skillnad där
Nu hade man velat se lite tuffa frågor från viaplay efter detta debacle. En skadad Diggins utklassar svenskorna. Ska sågas och ställas kritiska frågor om de vill behålla tittare men det uteblir väl då de är kompisar med landslaget. TRÅKIGT
Ja, man får nog konstatera att Frida inte klättrar bättre än sådär. Idag gör hon vad som ser ut att vara en kontrollerad och optimal klättring men Diggins, Niskanen, Pärmäkoski m fl åker förbi..
Laukli verkade tycka att det här var roligt, hon åkte ju nästan skidor upp till toppen!
Då vet man det till ett annat år, ska Frida vinna igen bör hon ha ett rejält försprång på diverse konkurrenter. Om det nu inte var så att hon hade svårare än andra att återhämta sig efter gårdagen, men jag tror nog mer på att hon just nu inte är bättre i backen än så här.
Värdig vinnare i Diggins. Men håller med om att hon nog spelar över en del. Frida verkar inte bemästra den här backen riktigt. Men en bra tour ändå, med mycket stolpe ut.
Ebba utklassade Laukli på Lysebotn opp…
Laukli ser ut att väga 30kg.
Är väl som det brukar se ut för våra damer uppför backen. Ingen (förutom Ebba) har de egenskaper som krävs utan de måste ha nån minuts försprång innan sista dagen.
Välförtjänt vinnare i Diggins och även Niskanen på pallen efter två delsegrar. Weng mindre förtjänt då hon bara är bra på sista etappen och inte en enda pallplats för övrigt. Svahn hade varit mer förtjänt att vara på pallen med tre delsegrar. Men med en sån bisarr sista etapp är det ju ganska hopplöst.
Sammanfattningsvis var denna touren ett svenskt misslyckande på damsidan med tanke på det otroligt starka lag vi ställde upp med även om det fanns flera enstaka ljuspunkter. Sundling 5a i totalen t.ex. Och Svahns segrar såklart.
Den här touren lyfte aldrig riktigt.. man är ju van vid svenska sprintsegrar sedan tidigare, även om det var glädjande att Svahn är tillbaka i den absoluta toppen.
Och den svenska etappsegern i övrigt blev trots allt ett ganska trist lopp i övrigt p g a vädret.
Nej, hittills känns det som ett mellanår, vilket det ju i o f s också är i väntan på vm i Norge nästa år..
Peos – Håller med. Dessutom när så många av Norges toppåkare är borta, sjuka eller ur form (Östberg, TU Weng, Fossesholm, Kalvå, LU Weng) borde vi haft ännu fler svenskor högre upp i listan. Ribom och Ilar framför allt.
Kanske lite väl mycket negativa kommentarer härinne nu.
Diggins hvilken fantastisk idrettsutøver hun er, et stort grattis. Sesongens dominerende langrennsløper, så langt.
Også Heidi Weng som tar plass 2 i touren, selv om hun blir knust i bakken, av en overraskende sterk – Laukli – skal være meget tilfreds med touren.
Fosnæs og Bergane må også få godkjent, selv om henget ble i tøffeste laget.
Og unge Harald Ø Amundsen da, så stabilt og flott gjennomført tour. Hadde full kontroll i bakken..
Dertil litt skuffende av de andre gutta, i og med at pallen glapp. Men både Moch og Lapalus fortjener pallplassen etter sine klatreegenskaper.
Skönt att Diggins orkade hålla undan för Weng. För mig känns det inte riktigt bra om en åkare som inte utmärkt sig nämnvärt i de tidigare 6 loppen ska gå och vinna hela klabbet bara för att hon är en jättebra bergsklättrare. Att Diggins också är en drama queen och linslus i världsklass får jag försöka stå ut med. Hon är säkert trevlig ändå.
Sundling och Svahn som är främst sprintåkare gjorde båda överraskande bra tourer och ännu bättre hade det blivit om de inte misslyckats i ett lopp vardera. Sundling har knappt nämnts i TV-studion men nu hörde jag att Teo var självkritisk över att det blivit så. Men det var nog mest Jihdes fel som helst pratar i rubriker utan djup.
Hur bra klättrade Kalla som bäst uppför backen? (I sträcktid alltså)
Tror att banan/slingorna uppför backen är lite annorlunda nu motför när Kalla åkte så är nog svårt att jämföra tiderna.
För övrigt tycker jag det är värdelöst med masstart sista dagen. Hela iden med TdS är väl jakten sista dagen.
Lima – Charlotte Kallas bästa tid var redan 2008 på Alpe Cermis-etappen – 35.37 – dock oklart om det är exakt samma bana som idag, samt, då var det ju jaktstart…
Hur serpentinsvängarna är lagda skiljer väl sig åt mellan alla åren, går alltså inte jämföra de exakta åktiderna mellan olika år (men man kan få en grov uppskattning).
Tycker nog att TdS trots allt var en svensk framgång på damsidan. Svenska tjejerna har satt färg på loppet från start, trots stolpe-ut flera gånger.
* Svenska förhandsfavoriten Ebba var inte i bästa slag efter sjukdom, och fick bryta.
* Dåliga skidor på andra etappen – 10 km klassiskt i Toblach. Alla mer än 50 sek efter täten.
* Strul vid sprinten i Davos. Emma Ribom fälldes av Skistad. Sundling föll onödigt på eget grepp.
* 20 km jaktstart där ånyo smörrebom. Katastroftävling i snöfall med ett möjligt spår gynnade inte svenskorna.
* Det gick inte utnyttja försprång i start. Svahn fick lov att invänta klungan och tappade uppemot en extra minut på det.
* 15 km masstart i Val di Fiemme missgynnade en urstark Frida då det inte gick att gå ifrån.
Nu fick vi 3 tjejer bland de 6 bästa. Tyvärr på platserna 4-6. Emma Ribom tröttnade i slutet av veckan, men det var ändå 5 svenskor topp20.
Totalt sett blev Frida 4, vilket var snäppet under vad vi förväntat
Sundling och Svahn som nummer 5 och 6 var bättre än förväntat. De har visat god distanskapacitet under veckan
”The winner takes i all”. Visst, men med distans kommer vi nog inse att den svenska insatsen på damsidan var bra
Men differansen mellom løperne i bakken, sier litt om klatreegenskaper til hver enkelt løper. Og det man kan lese ut i fra resultatene, så var Kalla ca. 1:30 min. etter vinneren av distansen, som best.
Og så husker man for noen år tilbake her på bloggen, da ble det hevdet at Johaug skulle få kjørt seg i bakken, når Frida Karlsson ble konkurrent. De spådommene har ikke helt slått til så langt da.
Ja det här med masstart på sista etappen är ju värdelöst. Det var kul att se det en gång som omväxling men det borde gått tillbaka till jaktstart igen året därpå.
Personligen tycker jag de kan ta bort den helt och lägga in en jaktstart på en tuff men mer normal bana på sista etappen. Slalombacken kan man ha som en extra plojtävling under säsongen tillsammans med en 100 meter supersprint eller liknande. Efter Karlssons kollaps förra året så tycker jag den har tappat sin charm en hel del och mest känns jobbig att se på.
Mitt förslag på touren:
Etapp 1: Intervallstart
Etapp 2: Sprint
Etapp 3: Masstart, helst en skiathlon
Etapp 4: Kort jaktstart på 5 eller 10 km baserad på totalen
Etapp 5: Intervallstart i andra stilarten
Etapp 6: Sprint i andra stilarten. För att hålla kvar sprintspecialisterna så länge som möjligt.
Etapp 7: Lång jaktstart på en tuff bana, gärna 30 km
Pelle
Johaug hade väl varit minst 3 minuter före Frida idag och 1 1/2 minut före Laukli. Johaug kommer göra rent hus på VM i Trondheim och kommer kanske åka över OS 2026 också. Ebba Andersson skall vara glad för de 2 gulden hon tog förra året, för det blir nog inte så många fler när Johaug återvänder.
Instämmer i att det har varit en rolig och spännande tour. Resultatet på slutet blev som väntat i både herr- och damklassen. Jag tippade för några dagar sedan att Nyenget skulle hålla undan för Lapalus men i övrigt prickade jag alla pallplatser. Diggins höll undan för Weng genom att göra en…ja en Diggins helt enkelt. All respekt till henne. Väl värd segern och största vinnarskallen. Sverige tappade pallplatserna på distansloppet i Davos.
LS: Med all respekt hade du fel. Vad som helst kan inte hända i tour de ski och särskilt inte på sista etappen. Just den sista etappen går att förutsäga rätt väl eftersom det är en fråga om syreupptagningsförmåga i relation till muskelmassa och vikt. Det var aldrig särskilt öppet om pallplatserna bara för att flera åkare låg nära varandra i resultatlistan på slutet. Weng och Niskanen hade en jättefördel. Den enda osäkerhetsfaktorn var om Fridas lopp förra året var en tillfällighet. Svahn, Sundling, Carl (och Slind) var aldrig nära pallen på damsidan även om de gör grymt bra tourer. Samma på herrsidan. Moch och Lapalus var dokumenterat starka i backen och hade en fördel.
Per… Håller helt med i analysen. Detvar också vad jag skrev i förniddags – att Final climb är lättare att förutspå än många andra lopp. Jag gillar klättringen, men den har samtidigt spelat ut lite av sin roll iom att ovissheten försvunnit. Dock tycker jag att det är kul med ett lopp som för en gång skull inte premierar fartresurser. I synnerhet på herrsidan har ju fartegenskaperna helt tagit över gällande vilka egenskaper som efterfrågas.
Linn Svahn ligger nu tvåa i vc-totalen!
Ruben
Nei, der er jeg ikke enig ..
Final climb er tourens varemerke, og for mange løpere høydepunktet under sesongen. Som eks. for de franske løperne, Claudel, Lapierre og Lapalus og for tyskeren Moch og ikke for og glemme dagens suverene vinner blant damene, Sopia Laukli, for og nevne noen .. Det er da vel 30 vc-løp under sesongen, så en klatreetappe toler vi med. Vi må ikke bli så ”stivbeint” her oppe i Norden, at alt skal behage ”bare” oss selv .. Jeg klappet for begge vinnerne på fellesstarten i dag, så fantastisk bra for den lille sport..
Skrev detta den 20 dec . Resultatet var extremt väntat. Krävdes inte någon större analys att komma fram till det. Många härinne som har en oerhört orealistisk övertro på våra svenska idrottsutövare.
Svenskarna gick lite oväntat bra. Missbedömde Ebba totalt, men hon fick ju Covid.
Inge glid skriver:
DECEMBER 20, 2023 KL. 11:23 E M
Resultat i touren.
1. Diggins – ingen tvekan. Överlägsen.
2. Weng – Har rutinen Asien krävs. Bra klättrare.
3. Niskanen – Allround. Har det som krävs.
Bästa Svenska Ebba på en fin 5:e plats.
Svahn 7:a, Ribom 8:a, Ilar 11:a,Frida 14:e, Dom andra bryter. Är för veka.
Den tillbakastående: Det är sant att en mamma-boostad Johaug skulle kunna vara en potentiell mardröm för oss.
Jag noterar från skidskytte-världen att Braisaz-Bouchet har kommit tillbaka efter barnafödsel på en nivå hon aldrig har varit tidigare, nu som trolig vc-vinnare. Så man kan nog inte skoja bort det där med mamma-boost..
För övrigt, som några mer eller mindre säger här, final climb börjar kännas väl förutsägbar nu. Och inte åker de skidor uppför berget heller. Men antagligen får vi väl stå ut med det där i fortsättningen också, även om jag tycker att någon annan typ av bättre lämpad och lagom lång bergsetapp skulle vara bättre för ovissheten och spänningen i touren.
Som det är nu så är det ingen som hurrar om Jonna eller Linn ligger typ tvåa, trea inför sista dagen därför att alla redan räknar bort det där man vet att de ungefär ska tappa i backen..
Klättringen får gärna finnas kvar utanför touren men ha den då som en separat tävling så kan de som är duktiga på den få glänsa ännu mer och få uppmärksamheten på sig. Vem förutom vi svenskar brydde sig om när Andersson vann klättringen för några år sen? Allt fokus var på Diggins som vann totalen vilket var korrekt såklart.
Som andra säger här så är det lätt att förutspå hur den kommer att sluta då man på förhand vet nästan exakt vilka som kommer åka bra uppför och touren är i princip avgjord redan efter näst sista etappen. Om de däremot körde en 30 km jaktstart (på en relativt tuff bana) som sista etapp skulle mycket mer kunna hända och bli en mer spännande tävling.
Alternativt låt klättringen vara i mitten av touren mellan sprintarna så att ingen slipper undan den! Då blir det verkligen ett kraftprov att köra 3 etapper till efter den!
Medaljörerna på herrssidan var födda 1998- 2000-1998.
På damsidan var födelseåren 1991 – 1991 – 1988
I snitt var medaljörerna på damsidan 9 år äldre än herrmedaljörerna.
Hur tolkar man det? Har generationsväxlingen dröjt längre i damskidåkningen? Generationerna runt 1990 (inkl Johaug) var kanske så bra att de ännu inte bytts ut i toppen, medan utvecklingen till yngre åkare skett snabbare på herrsidan?
Jag har tidigare år hållit vår Poromaa som bästa åkare från 2000-talet, men här blev han ”kvaddad” av årsbarnet Friedrich Moch. Skall vi förvänta att Moch är bästa distansåkare förr 2000 eller senare?
Backen är tourens varumärke och ska inte bort bara för att vissa är mycket bättre klättrare än andra.
Men visst är det lite synd att en sådan som Weng kan gå upp på pallen trots en rätt medioker insats i övrigt men så blev det med årets upplägg och vädret som spelade in, svenska form och vallamissar med mera. FIS har ju jobbat för att det ska bli tajtare tour och det lyckades de med. Men framför allt rätta segrare på totalen. Och ovärderligt för sporten med tyska och franska framgångar.
Att Frida återigen är oväntat svag i backen är något överraskande om man sett henne på träningar men kom ihåg att hon inte haft någon toppenbra form denna säsongen och var högst osäker på att ställa upp öht innan jul.
På Kallas tid körde man bara sprintbanan innan man lämnade stadion. Så bara där är det drygt en kilometers skillnad
Fridas teknik uppför backen är tyvärr fortfarande riktigt usel. Trodde faktiskt hon skulle förbättrat den, då borde hon iallafall haft chansen att åka ungefär som Diggins och Niskanen.
Någon klättrare som Weng, Laukli och Ebba kommer hon aldrig kunna bli.
Jan – det vet jag inte. Hon har förutsättningarna för att klättra riktigt bra. Formen är inte hundra än.
Faktum är att det är bara Linn Svahn som gjorde en riktigt bra TdS i förhållande till förväntningar.
Vi får inte glömma bort att jaktstarten i klassiskt gick Linn ut femton sekunder före nummer två, men var nästan sist i mål – allt på grund av skidval och bristen på föråkare – trist dag…
Att Linn hade kapacitet och huvud att vinna tre etapper under touren är väl alldeles fantastiskt!
Nu laddar vi om mot resten av säsongen där nordamerika-resan blir spännande!
Frida Karlsson pratar alltid om att hon skall åka ”stor och fint”. Det kan hon glömma om hon skall konkurrera med de bästa i Final Climb.
Exakt hon måste gå mer på frekvens uppför backen för när det är så där brant kommer hon ändå ingen vart utan tröttar bara ut sina lår. Förstår inte att varken Per Nilsson eller Ola Rawald pratat med henne om det.
I vanliga tävlingar ska hon däremot åka lugnt och fint och nyttja sin längd.
Anders
Berätta mer om dessa förutsättningar. Hon väger för mycket sett till VO2. Längden ger ingen fördel i denna lutning. Henens insatser på de 3 långa loppet än i touren var mycket bra. Tyvärr fick hon inte så bra utväxling av det pga förutsättningarna.
LS: Jag tycker nog att även Jonna gjorde en riktig bra tour i förhållanden till förväntningarna.
Justyna Kowalczyk var på plats i Val di Fiemme och vann ett motionslopp som gick uppför slalombacken. Nedanstående är hämtat från NRK där hon berättar lite om hur hennes liv är idag.
”Justyna Kowalczyk-Tekieli var best av mosjonistene opp «monsterbakken» i Val di Fiemme. Men Tour de Ski-legenden erkjenner at livet er tøft. Justyna Kowalczyk-Tekieli er fortsatt i form, men det viktigste for den polske legenden er å få livet på skinner etter at hun mistet ektemannen.
– Det har vært et veldig vanskelig år for meg, sier Kowalczyk-Tekieli til NRK etter å ha vunnet kvinneklassen i «Rampa con i campioni», mosjonsløpet som hvert år arrangeres i slalåmbakken der Tour de Ski avgjøres.
40-åringen fra Polen har hatt mange oppturer i langrennsløypa, og har blant annet vunnet Tour de Ski fire ganger.
Men 2023 ble et svært tøft år. 17. mai ble ektemannen Kacper Tekieli tatt av et snøskred i de sveitsiske alper.
I en alder av 40 år ble Justyna Kowalczyk-Tekieli enke og alenemor til sønnen Hugo, som paret fikk i 2021.
– Jeg kjemper for et normalt liv. Det er det jeg prøver å få til, sier hun til NRK.
Det går stadig litt bedre, forteller hun. Kowalczyk-Tekieli har for øyeblikket valgt å ikke jobbe. I stedet samler hun opplevelser med sønnen.
– Vi reiser rundt, står på ski og går i fjellet, sier Kowalczyk-Tekieli.
I søndagens renn skulle hun for øvrig ha møtt sin gamle rival, Marit Bjørgen. Men Viaplay-eksperten har slitt med sykdom i jula og stilte ikke til start.”
Tour de Ski tycker jag nog var en positiv upplevelse som svensk. Linn Svahn vann poängtävlingen. Frida blev trea i damklassen. Anger trea i herrklassen. Synd att poängtävlingen marknadsfördes så dåligt av arrangören/produktionen. Fyra, femma och sexa i damklassens total är trots allt bra. Poromaa och Anger tog ”pallplats” för första gången i VC-lopp. Linn Svahns insatser i ”traditionella” lopp var genomgående mycket starka. Alla svenska herrar fullföljde touren och bland damerna var det bara två sprinters som avstod slutetapperna samt en potentiell slutlig segrare som steg av då formen helt saknades. Svenskor och svenskor syntes ofta i täten av loppen vilket gläder en TV-tittare.
Ls… Även Burman gör en riktigt bra tour i förhållande till förväntningarna. I synnerhet om man utgår från läget för en dryg månad sen.
Manne – visst, Burman gjorde det OK, men, tyvärr så har ju Burman varit ”lovande” dom senaste tolv åren, men, Jens har aldrig riktigt blivit något ”stort”…
Jämfört med kvintetten Linn Jonna Frida Ebba Maja är ju dock Jens magert dekorerad…
Längtar till den dagen när någon svensk herråkare kunde komma fram som vore en korsning mellan Anger och Poromaa – en hybridåkare av klass.
Calle Halfvarsson var ju en sådan förr, men, Calle är ju snart 35 år så han är ursäktad för sina resultat…
LS
Till Bjurmans och herrarnas försvar måste man väl ända konstatera att konkurrensen bland herrarna nog är lite större.
Den Tillbakastående – det beror lite på hur man ser det…
Svenska damerna hade framgångar även när Ryssland var med, och, dessutom handlar det väl även om tidsmarginalerna som svenska herrar har varit från toppen, jämfört med svenska damerna…
Det som oroar mig just nu är att ingen damåkare född på 2000-talet verkar vara någon talang likt Frida Ebba eller Linn – Märta, hoppas på utveckling snarast!
Den enda jag kan se bli något är nog Lisa Eriksson…
Dom andra verkar ha fastnat i utveckling, typ Louise Lindström Moa Hansson Tove Ericsson…
LS: He, he det där lät lite festligt faktiskt: den ”lovande” Burman magert dekorerad..
Jan och Anders: Ja men då kanske det fortfarande finns ett visst hopp om Frida i backen: ändra teknik samt det att Frida tyckte att hon återigen inte hade någon av sina bättre dagar igår.. Det vore ju bra för framtidens tourer om hon kunde kapa tiden upp lite till.
Sammafattningsvis var årets tour en liten besvikelse trots allt. Sista loppet defininvt viket kan bero på upplägget med masstart och inte jakt. Davosloppet var en enda gäspning fram till 700 kvar.
FIS har en del att jobba med. Johan är tyvärr inte rätt man att lotsa touren vidare. Affärsmän ska inte styra idrottarna.
Länge sedan jag såg något inlägg av vår norska skidvän Sven?
Generellt tycker jag det är färre kommentarer från Norge generellt jämfört med tidigare år…
På Flashbacks skidforum är dom desto fler, både trevliga och otrevliga…
När det gäller nya unga tjejer i skidåkningen verkar alltid utvecklingen gå i vågor. I Sverige har vi en fantastisk generation födda 1994 – 1999. Där finns i stort sett alla som åker nu, och alla de bästa. Det gör att Sverige just nu har världens bästa längdåkningslag på damsidan
Norge hade på samma sätt ett ”längdåkarunder” på damsidan i födelseåren 1987 – 1992. Där har vi de flesta norskor. Nu börjar det komma nya, men de gamla består ännu. Tvillingarna Weng -96, har varit undantaget. Noterade att många tror att Johaug -88, skulle dominera igen vid en come back. Definitivt i norska laget. Mer tveksamt på världsnivå.
Bra årskullar gör att ribban läggs högre för nya, yngre åkare. Få orkar lägga ner den enorma träning som behövs under flera år, om man inte ganska snart ser framgångar.
Dags att börja blicka framåt, trots att touren normalt gör att många har svårt att tävla igen på lång tid. Frida var inte tillbaka i bästa form ens till VM, under fjolåret.
Om vi glömmer det eventuella bortfallet av åkare, fortsätter VC med tävlingar i Oberhof 19-21 januari:
– Sprint klassisk stil
– 20 km masstart klassisk
– 4 x 7,5 km stafett klassisk/fristil
Vi har diskuterat utformningen av svenskt stafettlag. Jag hävdade att jag vill se Linn Svahn på startsträckan, och fick mothugg eftersom Emma Ribom gjort bra insatser där. Jag är nog ändå ohågad att ändra mig. Ett optimalt lag om alla är i form är:
– Linn Svahn
– Ebba Anderson
– Frida Karlsson
– Jonna Sundling
Första reserv Emma Ribom – kan åka både klassiskt och fristil
Andra reserv Moa Ilar – för fristil
Det var min uttagning. Håller du med?
LS: Ja det var allra mest/bäst med norskt skrivande under pandemi-tiderna tror jag. Sedan har de droppat av.
De kanske också tycker att vi fortfarande är för oengagerade i herrarna, vilket är deras favoritämne? Och så tillkommer bristen på konkurrens från våra herrar = mindre att diskutera? Jag kanske får lov att kika in på flashback när det blir något hett ämne som kommer upp..
Ronerik: Det är absolut något att se fram emot, för min del allra mest masstarten och stafetten. Jag hoppas på bra väder för masstart och att vi får se ett fullt svenskt stafettlag i stil med den uttagning du föreslagit, med både Ebba och Frida.
Ronerik Håller absolut med om det stafettlaget. Ebba och Frida går dock alltid att byta plats på. Kan aldrig bestämma mig riktigt vem av dom som passar bäst på en klassisk resp. fristilssträcka.
Ebbas fristil på de två senaste skiathlonloppen har ju varit fantastisk men samtidigt gjorde Frida ett par grymma fristilsjaktstarter förra säsongen. Kanske ändå att Ebba har bättre kapacitet att gå ifrån konkurrenterna på en klassisk sträcka än en fristilssträcka.
Andralaget i stafetten kan då bli Lundgren Ribom Ilar och Dahlqvist vilket är 3/4 av det lag som vann förra stafetten… Nu var det ju iofs den fjärde åkaren, Andersson, som avgjorde den stafetten men ändå!
För att säga något positivt om årets Tour de ski så var det ändå bra att det var 3 olika nationer på pallen i både dam och herrklassen och 5 olika nationer totalt sett. Hade varit mycket sämre om det blivit trippel Norge för herrarna och trippel Sverige för damerna.
FIS gnuggar väl händerna nu och tycker att de hittat det perfekta konceptet för touren…
Lite komiskt.
På topp 14 i sprintcupen är hälften av åkarna, 7 st, från Sverige.
I totalen är det 6 svenskor topp 11, alltså mer än hälften.
Får väl ändå anses skapligt halvvägs in på säsongen.
Halfvarsson ligger på 7e plats i totalen trots sina högst mediokra resultat hittills och har bara 75 p upp till 4e-platsen. Lite märkligt men han har kört alla lopp hittills och stadigt knaprat små poäng hela tiden.
Diggins med flera körde en hel del på första växeln. Frida körde bara med växel två och ibland tre (på samma sätt som de två starkaste klättrarna). Kan det ha gjort att hon blev tröttare än Diggins, Niskanen?
2013 var det VM i Val di Fieme och Halfvarsson gjorde en fin sista sträcka i stafetten och var faktiskt när att ta Northug i spurten. Nu är det bara två år tills OS ska avgöras på dessa banor. Om de svenska herrarna är där de är idag så är Halfvarsson given i stafettlaget. Sjur Röthe, Sergej Ustiugov, Manificat och Halfvarsson deltog ju i stafetten den gången. Är det någon annan som ni kommer ihåg som var aktiv på den tiden? Det är ju sällan att någon tillhör de fyra bästa i de stora nationerna i mer än tio säsonger. Fredriksson, Olsson är väl de i nutid som var med i flest säsonger.
Ronerik: för mig är stafetter det viktigaste och jag har grubblat en del på vilka fyra jag anser ska vara i första laget när Ilar gått upp ett hack och Svahn är tillbaka.
Mitt lag är just (om alla är iform) det samma som ditt: Svahn, Andersson, Karlsson, Sundling.
Reserv: Ilar (om alla är friska så kommer reserven sättas in på den sträcka där den sjuka utgår och då tror jag Ilar är den kandidaten). Är någon av de fyra ordinarie sjuk redan innan laget ska tas ut kan laget bli helt annat).
Kommentarer: Det tar emot att ta bort Ribom eftersom jag anser att hon borde varit i första laget sedan 2021, men flera gånger inte fått köra. Ribom måste vara den bästa stafettåkare genom tiderna som inte platsar i första laget och marginalen är oerhört liten. Är några inte i form ska Ribom in direkt. En av förklaringarna till Norges stafettframgångar är att de oftast tar ut fyra åkare som är i form i det aktuella mästerskapet. Det svenska laget är just nu s starkt att tom Frida och Ebba kan petas om de inte är iform.
TT har intervjuat Halfvarsson om touren. Ganska kul att höra att Calle tycker att touren är för mesig. Vill ha fler etapper bland annat. Porooma håller med.
Alexander
Tror det mer har att göra med frekvens än vilken växel man åker i. Jämför man Karlsson med Weng ser det ut som att Karlsson åker i sirap.
Alexander: Jag skulle ha Ribom som reserv. Hon skulle hålla hög klass på någon av de klassiska sträckorna, dessutom åka hyfsat även i fritt.
Har inte Ilars form dalat så pass att Ribom just nu är bättre på 7.5 km distans? Men helt ärligt har jag knappt noterat vilka resultat Ilar haft under touren, endast att hon i regel varit någonstans där bak i fälten..?
Alexander: kvar från 2013 borde även Musgrave vara
Ribom känns som rätt given första res i en stafett just nu om inte formen rasar totalt
Lite vintersport Off Topic:
Hur kan Stina Nilsson ta stryk av Anaelle Bondoux i IBU-cupen i skidskytte?
Hur stor är Anaelle Bondoux egentligen? 130cm och 38kg?
Fascinerande…
https://assets.biathlonworld.com/image/upload/c_limit,f_auto,q_auto,w_1920/Photo%20Database/2023-2024/IBU%20Cup/IBU%20Cup%203%20Sjusjoen/Women%20Pursuit/Podium_LIEN_Ida_NOR_BONDOUX_Anaelle_FRA_NILSSON_Stina_SWE_l-r_group151223la0372
LS
Nu är det längdåkning vi kommenterar, men eftersom du nämner skidskytte:
Anaelle Bondoux åkte faktiskt snabbast på skidorna av alla i fältet
Dagens lopp av Stina var inte bra med 9 missade skott, men annars har hon haft placeringarna:
7, 3, 6, 3, 3 i de senaste IBU-loppen. klart bäst av deltagande svenskor. Måst varit nära VC igen, om det inte vore för plats 22 idag.
Avdelning gamla åkare: Herrarna är vanligen yngre än damerna, och särskilt de som placerar sig bra. Skrev om det tidigare.
Halvarsson, född 1989, hade inte många 80-talistkompisar i slutställningen i Tour de Ski
Maurice Magnificat, 1986, på plats 16. En åkare som haft mycket stor kapacitet.
Calle, 1989, plats 22
Det var allt av de 53 som fullföljde. Calle näst äldst alltså
Själv säger Calle att han skall hålla på till 2027. Jag tvivlar på att det är möjligt, även om konkurrensen i svenska herrlaget är svag. Möjligen kan Calle platsa ett par år till. Svårare är att hålla motivationen uppe, när fysiska möjligheterna blir sämre.
LS: Det var svåra skjutförhållanden i det loppet där Stina hade 9 bom, många andra som också missade mycket. Frankrike har en hel drös med unga tjejer som är mycket bra i skidskytte, och flertalet av dem är riktigt snabba i skidspåret. Bondoux har dock problemet med att få till skyttet. Flera av dem skulle säkert vara en förstärkning för ett franskt stafettlag i längdskidor.
alexander:
Stafett är något det gått troll i för de svenska damerna. Det gäller de senaste åren, när Sverige varit bästa nation och borde vunnit. I mästerskap är det väl bara VM-19 som slutat med svensk seger. Långa stafetten är det ultimata testet. Senast i VM vann vi väl allt annat, men inte stafetten. Ebba föll och Frida blev trött. Kanske skidproblem, men Norge gjorde en heroisk stafett och vann.
Sverige skall bara ro hem stafetterna numera, om det inte är något alldeles särskilt som stör. Norge på herrsidan och Sverige bland damerna skall vara lika självklara segrare.
Ronerik, Stafetten i Toblach före VM förlorade svenskorna mevetet för att undvika favoritskapet till VM.
Apropå stafetter var det konstigaste säsongen 2022/23 att Sverige ställde upp med Maja Dahlqvist istället för Jonna Sundling på sistasträckan på VM. Sundling hade haft en urladdning med två guld på två starter början av VM och gör sedan ett lite sämre lopp på 10 skate där hon blir 21:a. P.g.a. det tas Dahlqvist ut. Obegripligt.
Per: påminner lite om OS uttagningen när Maja gick före Emma när Emma gjort ett svgt 10 km två dagar efter en tuff sprint
Per, Maja ligger på plus hos ledarna genom Frida, gissar jag.
Gka… Tror knappast det är nåt sånt. Däremot är det många bra åkare som slåss om det och dom vill väl att alla ska ha en rättvis chans. Man vill väl undvika att ha några opetbara när man har en sån konkurrenssituation. Men jag håller med om att det blir konstigt när sista loppet får så starkt värde. Risken är ju att folk står över lopp på mästerskapen för att inte riskera att göra ett dåligt lopp och bli petad till stafetten.
Till vc-staftten nu närmast finns det ju anledning för vissa att stå över med tanke vc-cuperna. Framförallt Linn och Emma.
Manne – tror inte ett ögonblick på att Linn Svahn vill stå över stafetter pga några cuper…
Linn har ju uttryckt att hon vill tävla nu efter flera säsonger med magert tävlande.
Dessutom, slutsträckan i svenska laget skall köras av Linn – Jonna får starta istället.
Maja Dahlqvist har gjort enstaka lopp på ok nivå på distans, men är absolut ingen distansåkare. Skillnaden mot Emma, Jonna och Linn är tydlig. Maja lever på fart och mycket bra spurtförmåga, men uthållighet är ingen av hennes unika egenskaper.
Jag blev också upprörd över den uttagningen, men det finns förmildrande omständigheter. Emma Ribom tar hela tiden kliv, och har utvecklats starkt även till denna säsong. Linn Svahn var inte fullt ut tillbaka från sin skada i samband med VM. Jonna var i kalasform, men är ojämn på distanslopp.
Maja är nog 7:a eller 8 som stafettåkare i Sverige nu. Moa Lundgren gjorde en rätt ok stafettsträcka och får kanske sättas som 7:a med Maja som nummer 8.
Man kan säga så här Emma OS 2022 hade allt att förlora på att åka 10 km två dagar innan stafetten och två dagar efter sprinten men vågade helt enkelt inte låta henne åka 3 tävlingar så tätt. dåligt matchat, hade hon åkt bra på 10 km hade risken ändå funnits att hon varit sliten till stafetten
Maja ett bra 10 km sedan hade hon väl varit kritiskt i media vad jag kommer ihåg att hon inte fick köra teamsprinten vet inte om det påverkade uttagningen.
kul när hon väl blev uttagen till 10 km fritt kallade hon det för hennes femtehandsval då var hon bitter
Ls… Så kan det va. Men lite märkligt prioritera t kan jag tycka när man leder sprintcupen och ligger tvåa i totalen. Tror inte det är en hållbar lösning på sikt att köra allt. Men kan förstås förstå om hon vill smida medans järnet är varmt nu. Och som alltid ska man ju följa sitt hjärta.
Manne – jo, på sikt lär väl inte Linn Svahn köra allt…
Glädjande är att vi äntligen fått fram en hybridåkare i Stina Nilsson-klass!
För visst är det väl så att resten av damerna inklusive Frida inte kommer upp i samma nivå som Linn sörint/distans kombinerat?
LS: Nej
Tror också att det handlade om att Dahlqvist inte fick plats i teamsprintlaget. Men där måste ledarna orka stå emot internpolitiken och gå på åkaren med guldvana och som körde sistasträckan på OS enormt starkt. Nu är det möjligen ett annat läge när Svahn är så bra men då var det rätt självklart egentligen.
Tittar man sedan på återstående lopp i VC ser det otroligt bra ut för Svahn. Varje helg är det sprint och många masstarter som passar henne. Om hon inte blir sjuk eller formkraschar helt bör hon bli tvåa i totala VC.
LS Ja Svahn är ju enda i laget just nu som vunnit på både sprint och distans. Sundling har dock en andraplats i en intervallstart då endast slagen av Johaug vilket varken Stina Nilsson eller Svahn lyckats med. Än så länge i Svahns fall givetvis. Finns potential att hon blir bättre på intervallstarter också med åren.
Hur skulle ni ta ut en teamsprint i nuläget? Jag tycker väl Sundling och Svahn känns ganska givna (i den ordningen), eller har Ribom bättre egenskaper för det?
Linn och Maja är väl mer kompatibla med varandra än vad Linn och Jonna är.
Hybridåkare kanske ingen är fullt ut, men inte minst i tourer är det nyttigt att vara bra på både sprint och distans. Bäst sammanlagt, enligt FIS rankingsystem är:
1. Frida Karlsson 3:a på distans, nr 8 i spint. Sammanlagd siffra =11
2. Jesie Diggins (1 + 13) = 14
3. Rosie. Brennan (5 + 12) = 17
4. T U Weng (13 + 5) = 18
5. Kerttu Niskanen (4 + 18) = 22
6. Jonna Sundling (22 + 1) = 23
7. Emma Ribom (21 + 3) =24
Moa Ilar har (16 + 15) = 31 Hamnar ungefär 10:a
Linn Svahn (27 + 9) = 36 visar att hon inte ännu rankas rätt efter sin frånvaro. Hon kan förväntas få sammanlagt under 20 på sikt.
Som jämförelse rankas Ebba delad etta på distans, men nummer 70 i sprint (1 +70) = 71. Ingen hybridåkare.
Mats, Swestam:
Sundling och Svahn. När Svahn är så här bra så avslutar hon lika bra på ett upplopp vare sig det är fristil eller klassiskt. Sundling har åkstyrka att åka etapp 1,3,5. Kan avsluta också förstås, men jag tycker för tillfället Svahn.
Ribom skulle jag också lita på för etapp 1,3,5. Maja vet vi kan vara väldigt bra på upploppen, men jag tycker inte hennes allmänna åkstyrka har imponerat tillräckligt den här säsongen. Även om nu hennes meriter i grenen är solida.
När det gäller spekulationer om att någon av sprintåkarna, och speciellt Svahn skall kunna komma i nivå med Frida och Ebba på vanliga distanslopp, vill jag dämpa de förhoppningarna. Mycket osannolikt att det sker. Ebba är rankad 1:a, och Frida 3:a där.
Skidåkningen kräver viss specialisering. Man tvingas träna annorlunda beroende på i vilka lopp man vill vara bäst. Svahn och Frida är årsbarn, och har tävlat med varandra sedan junioråldern. Båda har allroundkompetens, samtidigt som specialiseringen också är tydlig.
Distanslopp med gemensam start gynnar sprinters mer, och här har vi många exempel på att sprinters vunnit sådana. Stafetter innebär också åkning ”man mot man” som kan passa bra för sprinters.
Ingen tar över distanstronen, men våra duktiga sprinters med allroundkapacitet kan fortsätta göra bra distanslopp.
Teamsprint: Sundling, Svahn med Ribom som reserv är mitt val.
När jag skrev ovan om att Ilar är första reserv så utgick jag från att alla var i toppform på det sätt Roderik skrev ovan.
Jag tror också att det vara flera orsaker (harmoni i laget, petningen från Teamsprint mm) till att Sundling petades från stafetten. Jag håller hårt på att ingen ska åka 10 km ett par dagar stafetten för att kvala in om man redan har två lopp i benen. Det uppläget är helt fel och ska man vara ledare måste man orka det. De är ju dessutom flera ledare/tränare som tar ett gemensamt beslut.
När det gäller sprintstafett kommer största hotet mot Sveriges förstalag vanligen från andralaget. Under fjolårssäsongen vann Linn och Maja i andralaget en världscupsstafett i sprint just före förstalaget.
Sverige är gigantiska favoriter i varje tävling i sprintstafett på damsidan. Visst är förlust teoretiskt möjlig, men inte trolig. Därmed behöver man inte svettas till blods heller över laguttagningen.
Jag skulle ranka Maja som fyra sprintstafett just nu och det är ju lite intressant.
Ronerik – Inlägget ovan haltar betänkligt – minns du inte Sprintstafetten i OS 2022 i Peking?
Inget guld där inte!
Dessutom – FIS ranking i distans och sprint kan du/vi verkligen ta med en nypa salt!
Tidigare har ju dessutom sprintkvalen legat till grund för rankingen i sprint – galet värre…
Vad det gäller ranking i sprint/distans sammantaget (som dina uträkningar ovan) så vore det bättre att titta på dom aktuella cuperna i sprint och distans.
Diggins 5
Brennan 7
Svahn 11
Ribom 11
Karlsson 16
—————-
Niskanen 22
Sundling 33
…och så vidare…
LS: Men du kan ju inte ta placeringarna i cuperna som en värdemätare för hur bra man är, blir ju inte rättvist att jämföra någon som åkta alla (eller nästan alla) tävlingar med någon som missat flera tävlingar. Då är det nog mer rättvist att titta på rankingen.
LS
Jag tycker inte det. FIS-ranking speglar bättre kapaciteten långsiktigt och mäter inte form på samma sätt. Låter man de 2 senaste månaderna avgöra allt, så är förstås aktuell ställning i cuperna bättre. I båda fallen bygger det på faktiska resultat, där FIS-rankingen är mer långsiktig.
Beträffande sprintstafett gissar jag att Sverige vunnit mer än 90% över de senaste 5 säsongerna. Även om undantag kan finnas är det nog säkraste svenska vinsten av alla tävlingar.
Swestam
Roderik
Köper inte detta med att cupernas placering skulle vara missvisande och rankingen rättvis!
Har ni verkligen ögnat igenom senaste rankingen?
Maja Dahlqvist 105:a i världen på distans?
Maja dessutom nummer 14 i sprint?
Helt missvisande…
Dessutom, Hanna Abramhamsson högre rankad i distans än Märta Rosenberg??
Sophie Laukli högre rankad i distans än Linn Svahn?
Detta behöver diskuteras mer! 😀
Gunde Svan och hans grabb Ferry var två av gästerna i kvällens avsnitt av ”Renees brygga”. Gunde demonstrerade ett för mig nytt sätt att steka falukorv. Istället för det sedvanliga att skära falukorven på bredden i skivor och lägga allt huller om buller i stekpannan så klöv Gunde korven på längden och lade halvorna sedan i en ring utefter stekpannas kant och om nödvändigt sedan några skivor på den tomma platsen i stekpannans mitt! Allt enligt Gunde för en jämnare stekning av korven. Gunde gillade att effektivisera allt han företog sig. För den som minns så väckte han på sin tid uppmärksamhet med att duscha snabbt. För Gunde tog det 1 minut och 23 sekunder att klä av sig, shamponera och tvåla in sig, duscha av sig, samt torka sig och få på sig kläderna igen. Denna tid slogs sedan av Robin Bryntesson med 9 sekunder. Robin landade alltså på 1 minut och 14 sekunder. Ferry Svan, som tävlar i timmersport, fick frågan om han tränar på den egna skogen. Ferry berättade då att de varje säsong bruka köpa en fullastad långtradare med släp, 40 ton, av favoritträslaget Asp för att träna på. Slutligen berättade Gunde att han när barnen var små och skulle tävla på skidor var noga med att inte övervalla barnens skidor, d.v.s. ge dem bättre vallade skidor än vad som motsvarade deras förmåga, för att de inte skulle ha någon fördel av att vara Gundes barn! Kvällens avsnitt av ”Renees brygga” med Gunde Svan var ett mycket trevligt program och kan rekommenderas till den som inte redan sett det.
LS: Motfråga – är Jonna en så mycket sämre åkare för att hon missat tre tävlingshelger (vilket blir konsekvensen om man tittar på hennes placering i cuperna)? Hur kunde hon då prestera så bra i touren när hon är en så sämre åkare (enligt cupplaceringarna)?
Sedan finns det skevheter i FIS-poäng-systemet och man kan alltid hitta extremfall utifrån den. Bäst fungerar den om man jämför åkare som tävlar i världscupen regelbundet.
Om man ser till de distanser som har körts på mästerskapen är både Frida och Jonna mer allround än Svahn.
Frida har topp-5 placeringar på alla distanser oavsett stil. Förutom skiathlon har Jonna samma facit.
Svahn har inga topp-5 placeringar på skiathlon, 30km fristil och 10km intervallstarterna oavsett stil.
LS
Linn Svahns ranking är fortfarande missvisande. Hon tappade sin ranking under uppehållet, och fick i stort sett börja om. Vi har redan påpekat detta flera gånger, så det behöver vi inte upprepa mer. Svahn kommer att hamna rätt i förhållande till sin prestation. Kanske senare i år. Men för att vara övertydlig. Så här har Svahns ranking sett ut denna säsong:
Lista. distans. sprint
1. 153. 32
2. 149. 32
3. 89. 31
4. 27. 9
Allt efter som resultaten räknas in görs stora skutt, och Svahn är inte rätt positionerad ännu. 4 listor till publiceras under säsongen. Hon bör hamna topp-3 i sprint, och kanske 15-20 på distans redan under denna säsong. Den låga rankingen gjorde att hon startade långt bak i masstart tidigt på säsongen.
Varje tävlingsressultat ger FIS-poäng i förhållande till placering och tid efter segrare, och i relation även till konkurrensen i loppet.
Vill man förbättra poängsättningen får man nog vända sig till FIS med de synpunkterna och förbättringsförslagen. Själv tycker jag att FIS-poängen ger en bra bild av åkarnas kapacitet, särskilt om man kompletterar med att titta på ställningen i årets cuper. 300 extra poäng till segraren i TdS gör däremot inte att personen plötsligt blir en så mycket bättre skidåkare. Cuperna är tävlingar för att kora segrare under säsongen. Där tycker jag nog att FIS-poängen är ett mer seriöst instrument.
Man kan jämföra med Jonna Sundling. Där har vi:
Lista. distans. sprint
1. 20 1
2. 20 1
3. 20. 1
4. 22. 1
Mycket stabilt, förutom att Jonna på senaste listan passerats av 2 åkare på distans. Jonna har inte sämre FIS-poäng än tidigare, men ett par andra åkare har förbättrat sig och hamnar före. Lotta Udnes Weng och Emma Ribom ligger nu på de platserna.
FIS-poäng är spännande när det gäller att exempelvis söka nya unga stjärnskott, eller något annat. Bästa manliga distansåkare född 2000 kan vara kul att söka på. Svaret är:
1. William Poromaa 7:a i världen på distans
2. Iver Tildheim Andersen nr 12 i världen. Jättekul liten norrman, expert på fristil som vi inte sett mycket. i vinter.
3. Friedric Moch rankad 15 bland världens distansåkare. Blev tvåa i Tour de Ski.
4. Ben Ogden nr 33, men nummer 8 i sprint. Osv….
Vi får se hur Svahn utvecklas på distans. Det är ju kul att hon redan har kapacitet att vinna en och annan masstart i vc. Och har förbättrats på individuell start.
Men att plocka medaljer i distans under vm nästa år ser ut som en svår uppgift.
Masstarten 50 km går i fri stil. Skiathlon 10+10 km är möjligtvis bästa chansen? – men den avslutas med 10 km fritt. Sedan har vi 10 km klassiskt, en chans till en bra placering kanske men plocka en medalj där blir inte lätt.. Jag associerar här till att Stina Nilsson med viss tur (stadlober åker vilse) lyckades bärga en mästerskapsmedalj i distans.
Peos
Räkna bort 3 medaljer till Johaug och 3 medaljer till Ebba så blir det 3 kvar att fajtas om för de övriga.
Manne, Är du helt säker på att kapten Byström inte har ett gott öga till Maja jämfört med Jonna. För min del tror jag att ledarna även är månniskor med känslor och inte alltid låter hårddata bestämma allt vid uttagningar.
Den tillbakastående, Instämmer om vi snackar vm 2025. Hängåkarna kommer att få det kämpigt på distans.
Det pratas väldigt mycket om diverse skidåkare på olika skidforum, nedlåtande.
Oftast handlar det om att man är ingenting historiskt om man inte vunnit någon individuell guldmedalj på mästerskap (typ Frida)…
Tänker alltid på giganterna Heidi Weng & Ingvild Flugstad-Østberg då – dessa två har sammanlagt 155 individuella pallplatser i världscupen (!) men ändå inga guld från mästerskap…
Enda trösten jag ser det för Heidi & Ingvild är att man skrapat ihop jäkla massa prispengar genom åren – en lätt kompensation…
Faktum är på damsidan – väldigt väldigt få har tagit gulden dom senaste 20 åren, så, gott och grymma åkare som blivit utan gulden…
Den tillbakastående:
Ja och Frida har inte för vana att lämna mästerskap utan medaljer. 2 silver och ett brons i Planica.
Och lär vara taggad att ta ett första individuellt mästerskapsguld också..
I slutskedet av Tour de Ski fanns 3 åkare med födelseår på 80-talet med i resultatlistan. En av 10 åkare är född på 80-talet på damsidan. Bland herrarna är det ungefär en på 25 åkare som är så pass. gammal.
Åkare födda på 80-talet är på väg till historien när det gäller skidåkning.
Therese Johaug har varit enastående på att hantera sin karriär. Avbrott, vare sig påtvingade eller frivilliga, har lett till att hon kommit tillbaka starkare. Att ställa upp i VM på hemmaplan och håva in vinster där är en tuff uppgift.
* Vi vet ännu inte om hon ska delta i VM. ”Hon har inte skrotat tankarna på det”. Det betyder inte att hon har bestämt sig.
* Hon kan inte träna för VM och dyka upp där och vinna. Skall hon vara med i VM behöver hon åka betydande delar av WC-säsongen och känna på internationellt motstånd. (särskilt då norsk damskidåkning nu är ganska svag)
Sixten Jernberg tog 2 OS-guld 1964, som 35-åring. Skulle Johaug som 37-åring kunna göra något liknande på VM är det absolut en stor bravad.
Att skriva in 3 guld direkt till Johaug ser jag som förhastat.
Peos
Ja, glömde Frida. Det börjar bli dags för henne att börja plocka lite guld. Men i Trondheim med en supertaggad Johaug och en Ebba som funnit mästerskapsformeln? Nja.. Tror Fridas stora chans blir OS 2026. Men fortsätter Johaug över OS så vet i fan.
Ronerik – tycker inte det är så märkvärdigt med om Therese Johaug skulle åka VM som 37-åring…
Jag är mer imponerad av Marit Björgen som tog två guld, ett silver och två brons i OS 2018 på sitt 38:e år…
Marit var dessutom tvåa i Vasaloppet som 41-åring.
Johaug tog 9 raka individuella mästerskapsguld på distans. Om hon gör comeback känns det rimligt att utgå från att hon fortsätter den sviten. Sen behöver det förstås inte bli så. Men hon kan nog testa sig och jämföra sina värden mot förr, så hon vet om det är värt att göra comeback. Kommer hon tillbaka kan man nog förutsätta att hon håller extremt hög nivå.
Intressant om vm 2025 men det är 414 dagar till sprint körs. Hinner flyta mycket vatten under broarna.
Det som talar för ett Johaug-deltagande i Trondheim är att hon fortfarande står som aktiv hos FIS (måste göra sig tillgänglig för dopingtest).
Det som talar emot framgångar i Trondheim är ovanstående sista mening.
En icke boostad Therese blir en lätt munsbit för Ebba & Frida…
LS… Förstår att du vill leka retsticka/provokatör, men jag förstår inte logiken. Tror du möjligheterna för den som vill dopa sig skulle ha försämrats radikalt på knappt två år?
Frida har tagit 11 medaljer i mästerskap, VM och OS. Inget individuellt guld ännu.
Som 19-åring var det hon som försökte haka på Johaug, och tog då silver på 10 km och brons på skiathlon. Den utveckling i mästerskap man hoppades på har inte riktigt inträffat. Får vi se toppformen vid VM i Trondheim?
Ebba med 9 medaljer har 2 individuella guld från senast. Från att komma snett in i mästerskap med sjukdom, träffade hon helt rätt. Det var Johaug-vibbar på hennes åkning vid VM23. Överlägsen både på skiathlon och 3-milen.
På något sätt kännss det som det är dags för Frida på nästa VM.
Manne – retsticka eller provokatör, men, tyvärr, vi är ju två läger i åsikterna om Therese Johaug, dom dom tror på valsen om lypsyl med anabola steroider i, eller, misstaget på alla (blinda) inblandade, inklusive en landsläkare som dessutom jobbat på företaget som tillverkat salvan TJ använde…
Nu skall inte jag förstöra denna tråd med massa dopingsnack – det är ju ett deprimerande ämne…
När det gäller Johaug och ev deltagande i VM 2024 gissar jag att tåget redan gått för henne.
Ronerik: Frida blev 5:a på skiathlonen inte
3:a.
Det är en orättvis bedömning av Frida. Standarden på damernas längdskidåkning har aldrig varit högre än de senaste åren. Hade Frida åkt i Liberec hade hon lämnat med 4 guld… den ständiga besattheten att endast medaljer räknas är nonsens, i gamla dagar ja men inte i den moderna eran. Vi ser skidåkning med starka startfält hela vintern i vinterförhållanden men det som verkligen räknas är svagare startfält (på grund av minskad kvot) och vattenskidor i mars? Behöver folk verkligen se Klaebo vinna guld i sprinten i Trondheim som bevis för att han är den bästa sprintern?
Impact21:
Bra rättat! Det var på 3-milen hon fick brons, en position hon abonnerat på i senare VM. Frida har märkligt samma resultat VM efter VM. 3 x silver på 10 km, och 3 x brons på 30 km. Något bättre i senaste 2 VM då hon dessutom tagit 2 x silver på skiathlon. Makalös prestation. där det bara var första året hon missade att ta medalj på alla individuella lopp. 7 av 9 möjliga medaljer.
Att det i den prestationen ännu saknas guld är nästan märkligt. Närmast var hon faktiskt 2019. Då 12,2 sekunder efter Johaug på 10 km.
Det bör vara dags för ett knippe guld för Frida.
Nu var jag orättvis mot Frida igen. Inte 7 av 9 möjliga, utan 8 av 9 möjliga medaljer. Det visar vad Frida kan.
Ebba var i svag form 2019, efter nyss genomgången sjukdom. 2021. i VM blev det brons på 10 km och skiathlon, men känslan var att formen ändå inte var den bästa. Anledningen minns jag inte. Sedan återkom hon oi kalasform 2023 till VM, efter att bland annat ha skippat Tour de Ski. Avslutande delen av säsongen var Ebba Anderson verkligen bra. Det är nog en stor. anledning till varför hon tillsammans med Jessie Diggins rankas nr 1 på distans.
Om VM varit bra senaste åren behöver vi också minnas OS-2022, när inte mycket lyckades på den tröga snön i Kina. Sspeciellt inte. på distans.
LB (LS?) Jag tänker precis tvärtom. Det är så många vc-tävlingar nu att det blir inflationen. Och värdet devalveras, som det brukar vid inflationen. Jag tyckte bättre om vc-tävlingarna förr när åkarna kunde ladda inför loppen och dom olika tävlingsorterna hade en egen prestige och identitet.
Dom flesta andra idrotter kollar jag i stort sett bara på när det är mästerskap nu för tiden. Och jag är övertygad att det är rätt många som ser på längdskidor på det sättet.
Manne – LB är inte jag, LS, så du vet…
På tal om någonting annat som förbryllat mig när det gäller VC i längdskidor – var tog dom kinesiska damerna vägen?
Kina har inte haft en enda dam som kört världscupen sedan säsongen 2021/2022…
Detsamma gäller väl även herrarna – frånsett Wang, finns det fler som varit med senaste två åren?
Har inte djupgranskat herrarna precis som jag kollat kina-damerna…
Måste bara få skriva en lång hyllning och kärleksförklaring (platonsk sådan) till Linn Svahn. Vet att det har sagts tidigare i forumet, men jag är så otroligt glad över att hon är tillbaka. Givetvis för hennes egen skull och att hon kan få tävla på högsta nivå igen, men som svensk skidfantast är det en fröjd att se henne åka skidor. Varför?
Kombinationen av hennes egenskaper är helt unik. Hon har farten, uthålligheten och huvudet. Det gör att hon är en pallkandidat i stort sett alla lopp. Undantaget är intervallstarter och där är den fria stilen hennes svagaste gren. Men i övrigt är hon en åkare som utnyttjar sina styrkor maximalt. Det gynnar givetvis henne individuellt i sprint, masstart och jaktstart, men också landslaget i stafettsammanhang. Jag tror inte jag har sett henne åka i en enda stafett på seniornivå men ser mycket fram emot att se henne på en sträcka i Oberstorf. Jag delar många andras uppfattning här att hon bör provas på den första även om hon givetvis skulle vara grym på den sista också.
När det gäller hennes huvud har hon något som mycket få andra åkare har, nämligen förmågan att åka taktiskt så att det syns för oss åskådare. När man ser hennes val av position och förändringar inser man att ingenting som sker händer av en slump. Hon tycks ha tagit besluten långt i förväg men också vara beredd att ändra taktik.
Hon har ytterligare en kvalitet som dock har kommit fram mindre efter skadan men som jag gärna ser att hon använder mer av igen. Det gäller förmågan att reta upp motståndarna och ta lite energi från dem (framförallt Norge). Se exempelvis https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/9Oq48w/norska-ilskan-mot-svahn-hon-forstor-mitt-lopp
När hon gör sådana här saker blir hon en slags svensk variant på Northug, dvs en åkare som det kostar att möte både eftersom den ofta vinner och dessutom småretas. Just nu är det Skidstad som är bäst på det och vi borde ha en i vårt landslag också.
Daniel – jo, Linn Svahn är en smart och skärpt kvinna!
I valet av partner/sambo har Linn dessutom valt hela landslaget bäst utbildade och mest intelligenta – ingen slump!
FIS har släppt en ny FIS-ponglista som gäller fr o m idag. Lite lustigt eftersom den föregående listan gäller fram till den 17 januari. Nåväl.
Jonna är 1:a i sprint, Ribom 3:a, Svahn 4:a, Hagström 8:a, Maja 9:a, Lundgren 11:a, Ilar 12:a och Frida 16:e. I distans är Ebba 1:a, Frida 4:a, Ilar 16:e, Jonna 17:e, Ribom 20:e och Svahn 21:a. Jonna klättrar från 22:a plats till 17:e (21.71 > 9.56) och Svahn från 27:e till 21:a plats (26.46 > 17.05).
Om man skall lägga ihop platssiffrorna för att få ihop hybridkapaciteten som varit uppe i tråden så blir det så här för några åkare:
Diggins 8 (6+2)
Jonna 18 (1+17)
Frida 20 (16+4)
Brennan 21 (15+6)
Ribom 23 (3+20)
Svahn 25 (4+21)
Ilar 28 (12+16)
Carl 36 (31+5)
Fähndrich 37 (10+27)
Lotta Weng 59 (30+29)
Ebba (61+1)
Heidi Weng 166 (159+7)
Sedan skall väl sägas att FIS-poäng-listorna inte är att tänkta att vara någon form av världsranking även om de i vardagslag kallas för ranking. De är ju till för ordna startpositionerna i startlistorna. FIS har ju en världscupranking (där även mästerskapen är medräknade) som bygger på den insamlade världscuppoängen under de senaste 12 månaderna. Där är Jonna etta i sprint och Diggins etta i distans.
Skulle man låta placeringar i dom olika cuperna avgöra vem som är bäst, är Maja Dahlqvist vår bästa damsprinter genom tiderna med två vinster i spintvärldscupen.
Intressant med den nya FIS-poäng listan, som håller reda på poängen. Här gäller det att ha så få poäng som möjligt. På distans har Ebba Andersson 0.00 poäng på distans. Det är lägsta möjliga, och då får man position 1. Jessie Diggins har 0.04, obetydligt högre. Hon hamnar som nummer 2. Kerttu Niskanen har finns på position 3, med 1.03 poäng. Frida Karlsson på position 4 med 2.18 poäng och Victoria Carl har gjort ett skutt till 5:e plats med poäng 3.81.
På distans ser det ut. så här bland de 30 bästa:
Sverige har plats 1, 4, 16, 17, 20, 21. = 6 stycken
Norge har 7, 8, 12, 15, (23, 24), 26, 28, 29 = 7 st + Haga. (slutat) o Östberg (tävlar inte)
USA har 2, 6, 14
Finland: 3, 18
Tyskland: 5, 9
Frankrike: 10
Österrike: 11
Lettland: 19
Tjeckien: 25
Schweiz: 27
Ryssland har 13, 22, 30 , men är inte aktuella för tävling
Övriga länder har inga åkare bland de 30 bästa på distans. Det förklarar varför det är så ihåligt i stafetterna.
Italien var historiskt mycket starka. Deras bästa, Ganz, är nummer 48
Polens bästa är nummer 87
Kanadas bästa 89
Estlands bästa 96
Sloveniens bästa 128
Det visar på längdskidåkningens dilemma, där allt färre länder är med i toppen
Gka… Nej, jag kan förstås inte garantera att Byström inte har ett extra gott öga till Maja. Men jag tycker inte det är något som tyder på det och jag tycker andra förklaringar är troligare.
Resultat från Otepää???
Händer inte mycket här
https://vola-publish.com/nelsontiming/race/est-otep-scandiavian-cup-2024_31108.html
Mycket dystert resultat från kvalet till damsprinten i skandinaviska cupen i Otepää. Bara 8 svenska damer till start och Hallquisi 8:a och Hansson 22:a och resten utslagna. Ser inte alls bra ut.
Uttagningen till VM-stafetten kan ha att göra med den turbulens som fanns runt landslaget förra året. Frida och Maja stod utanför och deltog inte i träningsläger utan hittade eget träningsupplägg. Det blev en känslig sak att moderera utbrytarna i förhållande till de som hela tiden deltagit. Inte omöjligt att Frida engagerade sig i Majas sak.
Allt detta är överspelat i år. Nu upplever man i stället mycket stor harmoni i laget. Fjolåret var ju annars en succé för Maja, med seger i sprintcupen, och för Frida med seger i TdS. Vid VM hade man kanske väntat lite mer av Frida.
@Ronerik Lite lurigt med rankingar och nationstrender. Å andra sidan har ju topp-tiolistorna och pallarna m.m på damsidan varit betydligt mer mixade under de senaste åren, med undantag kanske för sprintsidan och Sveriges dominans. Sällan numera som Norge/Sverige totaldominerar listorna som förut, Frankrike och Tyskland m.fl har etablerade världsåkare och stafetterna känns mer öppna än på många år. Sen så handlar det såklart om enskilda stjärnor i många fall utan motsvarande bredd som i ex Norge.
Tiril Udnes Weng har långt till toppform – gick inte ens till final idag i SC Otepää…
Fiasko för närvarande svenskor & svenskar…
Med tanke på hur det sett ut ett bra tag nu och även i Otepää idag så är det bara att hoppas att tjejerna i damlandslaget fortsätter att skida på i många år framåt.
Ser i alla fall att Tove Ericsson är anmäld till Ski Classics i morgon. Hon hade en katastrofal säsongsstart i Idre och jag har i alla fall inte sett att hon åkt något sedan. När hon inte kom med i Bauhauslaget så bestämde hon sig för att gå över till Ski Classics en säsong för att bygga upp kroppen (och kanske få en försörjning). Kanske blev det så att kroppen inte orkade med den träningen eller så blev hon sjuk. Men nu är hon tydligen på gång igen.
Tobbe H: sedan saknas ännu den största Junior talangen senaste åren inte en tävling ännu i år sedan Märta också borta så helt mörkt är det inte bakom
Tobbe H – om man får vara taskig mot framtidens nya svenska damåkare, men dom imponerar inte, inte alls…
Av generationen 2000-2003 har jag bara förhoppningar kvar på Lisa Eriksson…
2004-2007 ser lite bättre ut, åtminstone just nu…
Min favorit – Erica Lavén…
Men man kan inte dra sådana slutsatser av Skandinaviska cupen som ni gör nu.
Vår topp i Sverige för damskidåkning är vass. Det gäller särskilt sprint, men även distans. Däremot har vi inte alls Norges bredd (även om de just nu saknar den riktigt vassa toppen). Det visar sig i Skandinaviska Cupen. Våra åkare, även på damsidan, gör. en ganska slät figur där.
Norge. ställer upp med flera som åkt världscup. Segraren idag, Ane Appelkvist Stenseth är ingen främling för oss. Rankad just nu nummer 14 i sprint (i början av denna säsong rankad nr 7). De vi har på plats skall inte ha en chans där.
Jag vill lyfta tvåan. Se upp med Maria Hartz Melling, född 2002. Henne tror jag vi får se mer av.
sedan kan man också konstatera att det svänger fort förra gången det var sprint i Skandinaviska cupen var Svenskor 1 och 5a
På tal om juniorer och årgångarna 2004 – 2007. Vi har inte bara en framträdande åkare där, som vi tidigare nämnt. Utan två.
Det är på JVM som det kommer att visa sig hur vi ligger till. Nästan alla framgångsrika skidåkare har gjort goda JVM. Såg för ett tag sedan ett äldre klipp på YouTube där Calle vann sprinten. Ebba vann bara ett av distansloppen, och en nu ganska okänd norska vann fristilsloppet. Marte Maehlum Johansen blev ingen toppåkare. Frida gjorde närmast rent hus i alla fall på distansloppen.
Vår Alvar Myhlback tänker åka JVM i år. Tävlingarna i Slovenien i början på februari är en av vintern höjdpunkter. Samtidigt tävlar också U23. Alvar är rankad två i åldersgruppen 2004-2007, trots att han är född 2006.
Damjuniorer: Två 2005:or sticker ut. Milla Grossbergshaugen Andreassen har nämnts förut. Hon ser ut att få rejäl konkurrens från USA:s Samantha Smith. Hon åkte hela Tour de ski på ett bra sätt. Båda har mer än 1,5 år till sin 20-årsdag, men är rankade topp 100 bland alla världens distansåkare.
Våra deltagare är födda 2004 tror jag. Evelina Crusell från min hemstad är inte högst rankad, men har imponerat i vinter. Elin Näslund och Erika Laven får vi kanske också se.
Elsa Tänglander 16 år, född. 2007 har placerat sig jättebra i juniorlopp. Det dröjer säkert något år till innan vi ser henne på JVM.
Skandinaviska cupen är inte någon spåkula för framtiden. Den slutsats man ändå kan dra är att Sverige har problem i kategorin elitsatsatsande skidåkare utanför landslaget. Ski Classics en ”bov” här som dränerat traditionella åkningen under VC nivå
swestam: Jag drar inte mina slutsatser enbart från SC, det vore inte så klokt att göra det. Jag törs säga att jag har större överblick än så. Det är tunt bakom damlandslaget och det är en spridd uppfattning.
Det hindrar inte att det finns talanger. Själv nämnde jag t ex Crüsell här för någon månad sedan. Och jag har inte heller gett upp hoppet om Tove Ericsson som jag följer lite extra eftersom vi är från samma stad.
Tobbe H: Jag håller med om att toppbredden bakom A-landslaget inte är så stor, delvis pga att så många har gått över till Ski Classics.
Men om Rosenberg, Lindström, Ingesson, Henriksson, Lundgren m fl hade åkt i Estland så hade resultaten blivit lite annorlunda. Elin Henriksson är ett halvintressant namn (som åkte Skandinaviska cupen i Finland före jul). Lisa Eriksson och Elina Rönnlund är helt borta denna säsong av lite olika orsaker. Hübinette som hade ett litet genombrott förra säsongen har inte alls varit på samma nivå i år. Tove Ericsson gjorde en svag säsonginledning och satsar på Ski CLassics. Lavén, Näslund och Crüsell är tre riktigt starka sistaårsjuniorer. Så, toppbredden är bättre än vad resultaten i Skandinaviska cupen visade.
Det pratas ofta om att man måste ha stora junuortalanger för att få fram bra skidåkare. Men om man kollar på dom svenskor som är inne på något av sina 4 första år som senior, så var det ingen brist på bra resultat på junior-vm bland dem. Så om det finns ”problem” i denna grupp bör dom ha kommit efteråt.
Just nu är klivet in i den svenska eliten ovanligt stort, eftersom vi har ett så bra damlandsag. Och att ta det klivet så snabbt som Ebba, Frida och Linn gjort, är det få som klarar. Den största farhågan jag har är att åkarna undr slutar (eller byter till långlopp), för att dom får brist på tålamod. Inte att dom har brist på talang.
Jag tror att ekonomin spelar in när några väljer att åka för ett lag i Ski Classics. Tillhör du inte ett landslag så är du annars hänvisad till en fattigmanstillvaro. I Ski Classics får du automatiskt också tävla internationellt på ofta spännande ställen.
T ex Tove Ericsson satsar heltid på skidåkningen. Utanför landslagen är hon i stort sett hänvisad till att leva på sina föräldrar. Hur kul är det för en 20-åring?
Kanske ett kontroversiellt förslag, men, tror verkligen man skulle behöva samla dom absolut bästa juniorerna till samma skid-gymnasium – inte som nu utspridda över landet…
Varför? Naturligtvis sparring, varje dag mot dom bästa – att varje dag veta att man mäter sig mot dom absolut bästa i Sverige.
Säkerligen är detta en av förklaringarna till det svenska sprintundret bland damerna – Stina Nilsson & Hanna Falk visade vägen för dom lite yngre att vi kan vinna – dessa yngre har sedan haft en stabil grund, tränat och sparrat varandra, och, fått en värdemätare på hur fort man måste åka för att vinna.
Så, gör en elitsatsning på juniorerna redan till nästa säsong – Sollefteå eller Önstersund vore rätt ställe för ett elitgymnasium.
Ls. .Fast eventuella problem ligger väl inte på juniorsidan? Det är väl snarare sen utvecklingen stannat av eller pausat. Tror det du föreslår skulle göra det ännu svårare för ”late bloomers”. Jag tror det snarare handlar om att stötta åkarna i senioråldern att ha tålamod att bedriva den satsning som krävs för att nå resultat efter 25- och 30-årsåldern. Med det sagt tror jag inbördes sparringen främjar utvecklingen. Men ett tidigare elititistiskt urvalsystem, skulle troligen få fler att ge sig i ännu tidigare ålder.
Hur behandlar vi åkare just utanför landslaget?
Inom längdåkningen har vi 7-8 åkare på översta nivå på damsidan. Sådana som ofta får åka i landslaget. Hur skall vi hantera de som ligger just efter. Skall vi säga ”Hon behövs inte”. Norge, som kanske har 20 på den nivån, i alla fall bland herrarna, gör de så?
• Henrik Doennestad behövs inte. Han har 8 norska herrar före sig (och en svensk)
• Sjur Röthe behövs inte. Han är lägre rankad och ändå snart för gammal
Jag tror, tvärt om, att vi skall vara rädda om en eventuell bredd. Vi ser nu på Skandinaviska Cupen hur det kan se ut om inte den bredden finns. Bredden är bra för att alla tävlingar ska hålla hög kvalitet. Det bör vara en riktig prestation att ta medalj på svenskt mästerskap.
Vad handlar det om? Drevet mot Stina Nilson är ytterst osmakligt. En före detta längdåkare. Vår näst mest framgångsrika i modern tid med 12 medaljer från mästerskap, kanske i konkurrens med Jonna Sundling, som har fler guld.
Stina Nilsson är bästa svenska skidskytt i IBU-cupen, herrar och damer. Johanna Skottheim är kanske tvåa. I dagens mixedstafett åkte Johanna första och växlade som 6:a, 34 sekunder efter. Stina på andra växlade tvåa, 11 sekunder efter Norge. Sverige slutade 4 efter två herrsträckor. Bra!
Tidningar och profilerade kommentatorer kan behöva rubriker. Då får etiken stryka på foten. Låt oss inte falla i den fällan att säga om människor, för det är människor, att de inte behövs.
Manne – naturligtvis går det inte att ”avla” fram framgångsrika längdskidåkare hur som helst – och, naturligtvis spelar ekonomisk situation in i utfallet vilka som ger upp sin satsning på skidåkning…
På tal om avla – känns som det är väldigt väldigt få som lyckas i längdskidor, trots sin genetiska bakgrund.
Gunde Svans dotter är väl typexemplet – duktig när hon var som bäst, men ingen stor talang trots två skidåkande föräldrar.
Martina di Centa är väl en sådan också – jag hade förhoppningar på att hon skulle frälsa den italienska damskidåkning, men, ganska mediokra framgångar hittills…
Björn Borgs son, Leo Borg, är väl också ”relativt misslyckad” – runt plats 400 på rankingen just nu och Leo är över 20 år.
Har vi några andra förslag på hur vi kan trolla fram fler talanger i längdskidor?
Ronerik – jag tycker inte lagmedaljer skall räknas lika ”värdefulla” som individulla medaljer – du skriver att Stina Nilsson har 12 mästerskapsmedaljer, men det är bara fyra individuella och resten, åtta (8) är medaljer från lagtävlingar.
Visst, fantastiskt att vinna medaljer i lag, men samtidigt är det ju ett jobb som gjorts av flera, och i slutändan vet ingen vems bedrift gav medaljen…
Skall vi bedöma individuella skidåkare skall vi titta på individuella medaljer.
Ls… Som sagt, det är inte talang det ät brist på. I synnerhet inte på damsidan. Men man måste räkna med att det i normalfallet tar tid och kan va en krokig väg att bli bra. Att räkna bort personer som är i 20-årsåldern som du gör, tycker jag är en tokig inställning. Och hos ingen av dom idrottsbarn du nämner har brist på talang varit problemet. Men det krävs mer än talang för att bli bra.
Betnte Skari och Theresa Stadlober är exempel på skidåkarna som blivit bra. Systrarna Wengs pappa var väl också hyfsad, men mer på nationell nivå?
LS – Kallas mest berömda medalj vanns i en lagtävling, ingenting hon gjorde före eller efter matchade den medaljen. Ingvild gjorde skillnaden förra året i Planica, Diggins bar Randall i Pyeongchang likaså Northug bar Pettersen i Vancouver. Det finns många exempel på fantastiska individuella prestationer i lagtävlingar även om vissa tror att endast individuella medaljer räknas.
Man – när jag ställde frågan ovan om du behöver se Klaebo vinna sprintguld i Trondheim för att bekräfta att han är den bästa sprintern svarade ingen
LB… Kläbo har ju redan så många meriter, att han redan är den bästa sprintern genom alla tider. Dock tror jag många anser att han behöver individuella mästerskapsguld på distans för att räknas till dom allra största.
Det gick inte så bra för Tove Ericsson i dagens 62 km. Hon blev 13:e som kanske inte låter så farligt men var nästan 14 min efter vinnaren Ida Dahl. Men hon slog i alla fall Frida Erkers med 3 min, Erkers är normalt en rätt så bra långloppsåkare. Men Tove är åtminstone igång igen och bara det är positivt. Hoppas bara att hon orkar fortsätta. Just nu är hon inne i den där jobbiga perioden i karriären då hon klivit in bland seniorerna och kanske inte känner ett riktigt intresse längre från förbundet. Samtidigt som hon försöker hitta en plats i tillvaron.
Johan Olsson hade ju ett intressant resonemang om varför svenska herrarna lyckas mycket sämre än damerna, det handlade ju mycket om vad man gör under gymnasietiden och övergången till seniortiden.
Så utifrån det tror jag inte man behöver ett superskidgymnasium på tjejsidan. Snarare är det väl bra att det finns flera högklassiga skidgymnasier i olika delar av vårt land. Och en som Crusell hade ju säkert inte blivit uttagen till ett sådant superskidgymnasium
Tänker nog som flera andra att lagmedaljer är väl så viktiga som individuella medaljer. Jättekul med individuella guld, men från damlaget i kommande VM kräver jag (närapå) guld i stafetten. Mästerskapstävlandet bör läggas upp så att man är som bäst i stafetten. Damstafetten är den centrala tävlingen på VM för mig.
Antalet medaljer var ändå inte det centrala. Det var uppmaningen att inte kalla de utanför yttersta eliten för inte behövda. Sådant kan nog bara drabba svenska sportkvinnor. Om det sedan beror på männens avundsjuka att våra kvinnliga idrottsutövare vanligen presterar jämförelsevis bättre än de manliga vet jag inte.
LB – problemet med lagmedaljer är att det aldrig kan påvisas vem som egentligen ”gjorde jobbet”.
Ta Stina Nilsson som exempel – hennes bragd i VM 2019 när hon manövrerade ut Therese Johaug till svenskt guld i stafetten, det var ju egentligen Charlotte Kallas förtjänst som knäckte Astrid U Jacobsen på sträcka tre och gav Stina en tillräckligt stort försprång – alltså, svårt att säga vems förtjänsten var – kanske till och med Frida som trots sina 19 år höll giganten Ingvild Flugstad Østberg stången…
Så, jag vidhåller fortfarande att individuella medaljer är mer värda än lagmedaljer – men lagmedaljer kan vara mycket mycket roligare för publiken supportrarna och utövarna…
Apropå lagmedaljer. Svårt för åkare från mindre skidnationer att få en massa lagmedaljer. Dario Cologna t.ex. han har 5st guld och 2st silvermedaljer från OS och VM, mig veterligen inga lagmedaljer, alltså färre än Stina. Ska han rankas lägre en Stina?
För att ranka skidåkares storhet så är det för mig självklart individuella medaljer som gäller.
Norska åkare som får förmånen att åka med i deras stafettlag är nästan garanterad en guldmedalj.
Sen för landet eller publiken kan lagmedaljer rankas högre.
Som Bamse är inne på tycker jag vi jämför äpplen med päron här. När man jämför olika åkares karriärer, är det självklart att bara räkna individuella meriter, eftersom lagmedaljer förutsätter konkurrensdugliga lagkamrater. Men det innebär självklart inte att lagmedaljer skulle ha ett mindre värde för supporters eller åkare. Att ranka Lars Nelson högre än Mathias Fredriksson – eftersom Lars har ett guld I stafett – vore givetvis tokigt. Samtidigt är Lars Nelsons stafettsträcka ett av mina bästa skidminnen. Det finns ingen motsättning i dessa påståenden.
Framgång i lag är lagets förtjänst. Att försöka plocka ut en som gjort det är meningslöst. I en stafett behövs alla 4. Att mitt hockeylag vann med 7 – 1 idag, kan man heller inte tillskriva en spelare. Det oaktat att en gjorde 5 poäng och 2 andra 4 var. Varje länk behövs.
Vintern 2018/2019 grubblade jag åtskilliga timmar över hur Sverige skulle kunna slå Norge i damstafetten. Jag tyckte att det behövde ske, men förstod inte hur. Sjuttonde februari 2019 ökade möjligheterna plötsligt. Frida Karlsson gjorde premiär i Cogne, Italien. Plötsligt hade vi ännu en skidlöpare i världsklass.
Ebba, som var sjuk och stod över inledande skiathlon, åkte sedan 10 kilometer. Halsproblemen kvarstod, och hon sms-ade lagkompisar i stället för att prata. 10 km åkte hon, men hmnade på 16:e plats.
I stafetten var Ebba med på 1:a. Yulia Belorukova, Ebba och Heidi Weng kom in i ledning. Frida Karlson åkte andrasträckan, och kunde följa Ingvild Flugstad Östberg in till växling. Tyskland och Ryssland ca 12 sekunder efter och övriga lag ännu längre bakom. Bra läge efter de klasiska ssträckorna alltså. Charlotte Kalla åkte ifrån Astrid Jacobsen, och Sverige ledde stafetten med 18,8 sekunder när Stina Nilsson tog vid. Hon förvaltade försprånget väl, släppte upp Terese Johaug på slutet, men hade kontakt i sista utförsbacken och spurtade till seger. Sverige vann. Tredje laget Rysssland, med Natalya Nepryaeva på slutsträckan, var drygt 2 minuter efter i mål.
Vem bäddade för segern? Alla 4 är mitt svar. Segermarginalen var 3,1 sekunder.
Men det var ändå Kalla som avgjorde, säger någon.
Låt os analysera lite djupare
Terese Johaug vann alla individuella distanslopp uunder VM 2019. Hon var bäst.
Ingvild Flugstad Östberg tog 2 silver och ett brons individuellt. Hon var näst bäst.
Frida Karlsson tog ett silver, ett brons och en 5:e plats(Skiathlon) -Hon var 3:a på individuella lopp
Återstående Bronssmedalj i skiathlon tog Nepryaeva
Låt oss titta även på Kalla, Weng och Jakobssen
Kalla hade serien 6 (skiathlon), plats 9 på 10 km kl. och plats 5 på 3-milen
Jacobsen hade placeringarna 4, 10 och 12
Weng placeringarna 7, 19 och åkte. inte 3-milen.
Weng var i svagaste form av norskorna, därnäst Jakobsen. Östberg var i storform, och Johaug var Johaug
Kalla gjorde ett jättebra lopp, som kunde sslå Jacobsen med nära 20 sekunder, men Jakobsen var inte tillnärmelsevis i Östbergs form, och självklart inte i Johaugs.
Man kan fortsätta analysen, och jämföra med andra tävlande. Stina var 2:a på sträckan, och slog bronsmedaljören från skiathlon Natalya Nepryaeva som var sträcktrea med 45 sekunder på sträckan. Therese var just över minuten före. Det handlade om fristil och 5 kilometer.
Det går inte att säga vem som har största delen i segern. Löjligt att ens försöka.
– Ebba gjorde jättebra lopp, trots sin sjukdom.
– Unga Frida blev allvarligt utmanad av en av mästerskapets storstjärnor. Hon höll.
– Kalla tog tillfället att gå ifrån Astrid Jacobsen
– Stina höll världens bästa damskidåkare bakom sig med det försprång hon fått
Alla hade lika del i segern. Inte en fjärdedels guldmedalj till var och en, utan en hel.
På tal av värdet av lagmedaljer – det delas inte inte ut världscuppoäng i stafett – finns en orsak…
LS: Jo, i nationscupen.
Ls… Ja, fast den anledningen är ju inte att stafetter skulle vara mindre värda. Världscuppoäng är inte ett mått på någots värde. Man delar inte ut världscuppoäng i mästerskapsloppen heller, även om många anser dem vara de mest värdefulla. I skidskytte har man gjort det, men slutade förra året. I skidskytte har man en separat cup för stafetter som är ganska prestigefulla och det hade man i längdskidor förut också. I cykel har man ibland i tour de frnce som räknas in i den individuella resultatlistan, så det finns många olika lösningar. Däremot finns det väl andra tecken på att världscupstafetter värderas lite lägre av många åkare och nationer än dom individuella loppe.
Vad smäller högst? Sprintstafettmedalj eller medalj i traditionell stafett. Jag röstar på sprintstafettmedalj pga hårdare konkurrens och att sprintstafetten ställer större krav på den enskilde åkaren att snabbt kunna ändra taktik beroende på löpförloppet. Men visst, det finns inget som värmer hjärtat som en riktig stafettseger antingen Sverige varit favoriter eller underdogs. Vid några tillfällen har det ju tom belönats med SvD’s bragdmedalj.
Swestam – nationscupen är ingenting kreti & pleti bryr sig om – NC är bara till för oss nördar på längdskidor.
Den enda stafetten jag bryr mig om är den i VM och OS – resten kan vara spännande, men det är sällan alla bästa åkare är med i stafetter i VC jämfört med VM & OS…
Hade jag varit åkare själv hade jag värderat en individuell medalj skyhögt över en stafett-medalj. Man kan ju faktiskt göra en urusel insats typ Anna Haag i Sochi-stafetten och ända vinna medalj (guld). Plus att det är mångdubbelt större chans att ta medalj i stafett än individuellt. Att stafetterna är den populäraste tävlingsformen är ju en annan femma.
Gemene man bryr sig troligtvis inte om dom olika cuperna alls. Vet flera som ser varenda lopp men inte bryr sig ett skvatt om vem som leder totalt.
Jan-Ove Johansson: Den traditionella stafetten värderas högre. Björgen valde flera gånger att avstå från en nästintill given guldmedalj i sprintstafett för att fokusera på
andra distanser. Även Kalla avstod från sprintstafetten flera gånger.
Håller med, stafetten är högre värderad än sprintstafetten, Björgen och Kalla prioriterade helt rätt. Den finaste mästerskapsmedaljen att vinna tycker jag är skiathlonen därefter stafetten, 3/5-mil, 10/15 km, sprinten och sist sprintstafetten. Nästa mästerskapsstafett vill jag se Svahn, Ebba, Frida och Jonna i det svenska laget som det är just nu men lång tid kvar dit och mycket kan hända.
Man ska väl även komma ihåg att sista åren var det Skiathlon dagen innan teamsprinten på VM kan också ha påverkat besluten, ingen av dom kanske ville bränna sig så tidigt i ett mästerskap med två hårda lopp tidigt. under OS var det annat med mer vila mellan lopp och då var Kalla och Björgen ofta sugna
Rent objektivt har alla guldmedaljer lika mycket värde. Sen finns det subjektiva värderingar som sätter olika tyngd på olika distanser. De kan förändras från tid till tid och även från land till land. Och det subjektiva är egentligen det mest spännande. För det är det som gör att vissa kan uppleva Niklas Jonssons OS-silver som den starkaste tv-upplevelsen någonsin, trots att det rent objektivt är helgalet.
Åkarna är alla stora egon och det är nog ett måste i branschen. De vill alla bli bäst och det bästa beviset på det är en individuell guldmedalj i ett mästerskap. Känslan att man helt enkelt är bäst ger en stolthet och går inte att jämföra med känslan efter ett stafettguld. Ett stafettguld ger mest glädje. Man säger ju att delad glädje år dubbel glädje och det stämmer nog.
En cupseger säger egentligen inte att man är bäst i någonting. Den segern säger ´bara´ att man är bäst enligt cupreglerna och det är något helt annat.
När det gäller traditionell stafett är delad glädje fyrdubbel glädje. Och självklart har traditionell stafett högre status än sprintstafett.
Men högst i prestige har såklart 5- och 3-milen.
Finland skämmer ut sig på nytt. Deras åkare har blivit diskade från skandinavisk cup pga användning av otillåten fluorvalla.
Dessutom testar man inte på nationella tävlingar och åkare är öppna med att de använder flourvalla där trots att det är förbjudet.
Alla för höga värden upptäcktes efter tävlingen och låg knappt över den tillåtna gränsen på 1.0, på grund av gamla fluorrester som framkom när den nya fluorfria vallan hade slitits bort. Det handlar om fyra åkare i 20 km-tävlingen som inte alls gjorde det bra i själva loppet. Med detta i åtanke låter det extremt osannolikt att det handlar om medvetet fusk. Sådana situationer kommer att uppstå när skidförbundet har fattat beslut om ogenomtänkta regler där användningen av fluorvalla är explicit tillåten i nationella tävlingar och skidorna måste rengöras före alla internationella tävlingar på nytt.
Jag lägger till att i två av fyra fall hade idrottaren helt enkelt misslyckat att rengöra skidorna ordentligt. Då är det naturligtvis korrekt att diskvalificera idrottaren. I två resterande fall användes gamla skidpar som hade vallats med fluorvallor extremt många gånger och det fanns fluorrester djupt inne i botten av skidan som man helt enkelt inte kunde rensa bort. Det är väldigt synd men tydligtvis måste sådana skidor endast användas som träningsskidor i fortsättningen.
Jan: Läste det dom kom väl med två olika förklaringar vad gällde dom fyra som åkte fast.. men dom verkade irriterade på att gränsvärdet sänkts från 1.8 till 1.0
Ser att det är kallt i USA just nu – minus 23 grader där världscupen skall avgöras utanför Minneapolis om några veckor…
I Canmore Kanada är det just nu minus sex grader – lite mildare trots längre norrut…
Tur att inte VC är i USA just nu…
@LS, i Sundsvall utlovas klar himmel och -25 på lördag. Det är bara att bita i och njuta av lite gnek under skidorna.
Flourvalla är inte tillåtet i FIS-sanktionerade tävlingar. Hur Finland lyckats tolka att det är tillåtet i deras land bara för att de inte har en testapparat förstår jag inte.
Att de inte kan sköta sig utomlands är skamligt. Min finske kusin skäms. Att skylla på gränsvärdet är ju bara trams. De ska inte använda flour överhuvudtaget.
Kallner – jag mina rötter på farsan sida i Medelpad – vädret där kan vara både Lappland och Västergötland…
Har fiskat väldigt mycket i Ljungan (mot min vilja, och sönderbiten av knott och mygg!? – men detta är en annan historia…
LS- det är generellt mildare väder när du börjar närma dig Rocky Mountains, även norrut en bit in i Kanada. Det är något med vindarna och så. Intressant väderfenomen.
Peos – hade tydligen sett fel – Canmore Kanada bjuder på minus 26 grader just nu!
När jag sökte Canmore hamnade jag på Canmore i Bromma. Hmmm…
Så, vi får hoppas detta är en tillfällig köldknäpp i VC-orterna i februari…
LS – hm, ja tillfällig köldknäpp där då.
Men f o m helgen så verkar det bli flera +grader där typ resten av månaden, så det brukar nog ofta vara bra vintertemperaturer där.
Peos – svårt att säga vilken temperatur som är mest sportslig för utövarna – för kallt eller blött?
Nog mer svårvallat när det är blötväder.
Vi vill ju att tävlingarna skall bli rättvisa.
Petter Northug sa väl att han aldrig frusit så mycket som när det var slottssprinten i Stockholm något år!
Hade jag varit skidåkare hade jag valt blötväder.. Frida också tror jag, hellre än att frysa. Tycks minnas att Poromaa däremot inte gnäller över kyla i första taget..
Det där med kyla verkar man ha olika svårt för. Jag kommer ihåg skidskytten Sven Fischer som alltid körde utan handskar oavsett temperatur. Själv förstod jag aldrig hur han pallade att stå still och skjuta i typ 15 minusgrader…
Men traditionella skidåkare behöver sällan oroa sig för köldskador om kroppen. Det är framförallt med luftrören som det blir problem
Inte att rekommendera att skida vid -25 som jag gjprde i unga år. Idag protesterar rören vid -5.
På tal om Minneapolis, Minnesota, det verkar nästan som om det är Jessie Diggins som beställt tävlingarna där. Fristilssprint och sedan 10 km fritt. Upplagt för en paradseger för Diggins.
Men det där är inte bara hemmaplan för Diggins, det är ju klassiska svensktrakter i USA. Vänta och se nu hur Jessie börjar mattas av efter framgångarna hittills i vinter och så blir det svenskorna med Ebba och Frida i spetsen som istället visar amerikanerna var skåpet ska stå!
Medan Diggins firade Tour de ski-segern var Ebba hemma och vässade formen och Frida vill förhoppningsvis ha revansch för den relativt misslyckade touren..
Peos
Men denne sesongen uten mesterskap, var det jo Tds alle løperne hadde som hovedmål nr. 1, og i tillegg kommer vc-totalen, som sesongens hovedmål nr. 2, for allroundløperne.
Og man kan ikke fornekte at det er Diggins som har vist konkurrentene hvor ”skapet” skal stå, så langt inn i sesongen .. Men vinteren er lang og mye kan skje fram til vc-finalen i mars mnd.
Jörgen – kanske dax att vi avslutar denna tråd och vi försätter våra ”intellektuella” diskussioner i en ny tråd om Oberhof redan nu?
Hoppas på ett roligt tyskt evenemang i helgen som kommer – kampen Svahn-Sundling-Skistad-Ribom blir jäkligt spännande, dessutom, spännande att se vad en utvilad Ebba kan göra mot Niskanen och Hennig…
Diggins har i praktiken redan avgjort totala världscupen. Om hon få en längre sjukdoms- eller skadeperiod och behöver stå över flertalet tävlingar, kan det bli match igen. Men kommer hon till start är det i stort sett omöjligt för någon att väna på det. Och jag kan inte minnas att Diggins nånsin haft en längre frånvaroperiod.
LS: Förbundet kommer att meddela idag vilka som är uttagna till Oberhof, ska skapa en ny tråd här då har jag tänkt så det kommer strax upp!
Pelle: det vore kul om också Norge kunde göra en bra avslutning av säsongen. Heidi Weng som klättrar så bra hon borde ha några bra lopp i sig.. och jag väntar på att kalvå ska närma sig fjolårets form.
Nu har de släppt trupperna till Oberhof och fixar nytt inlägg här på Skidpepp.