JVM och U23-VM
Årets JVM och U23-VM körs i italienska Schilpario den 3-9 februari.
PROGRAM
Måndag 3 februari:
Sprint klassiskt (JVM) 10:00 prologer 12:00 finaler
Tisdag 4 februari:
Sprint klassiskt (U23-VM) 10:00 prologer 12:00 finaler
Onsdag 5 februari:
20 km masstart, klassiskt (JVM) 10:00 damer 12:00 herrar
Torsdag 6 februari:
20 km masstart, klassiskt (U23-VM) 10:00 damer 12:00 herrar
Fredag 7 februari:
10 km intervallstart, fristil (JVM) 10:00 herrar 12:30 damer
Lördag 8 februari:
10 km intervallstart, fristil (U23-VM) 10:00 herrar 12:30 damer
Söndag 9 februari:
Mixedstafett, 4 x 5 km (JVM & U23-VM) 10:00 JVM 12:00 U23-VM
UTTAGNA JVM
DAMER
Mira Göransson, Borås SK
Johanna Hägg, Finspångs SOK
Kajsa Johansson, Hägglunds Ski Team SK
Minna Mikaelsson, Vårby IK
Sofia Pedersen, Järpens SK
Elsa Tänglander, Östersunds SK
HERRAR
Erik Bergström, Rehns BK
Tage Börjesson, Östersunds SK
Jonatan Lindberg, IFK Mora SK
Hugo Nilsson, Rehns BK
Eddie Pettersson, Åsarna IK
Måns Ravald, Åsarna IK
UTTAGNA U23-VM
DAMER
Evelina Crüsell, Skellefteå SK
Elin Henriksson, Skellefteå SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit SK
Märta Rosenberg, Trillevallens SK
HERRAR
Oskar Algotsson, Åsarna IK
Anton Grahn, IFK Mora SK
Erik Johansson, Falun-Borlänge SK
Måns Skoglund, Åsarna IK
Axel Werner, Östersunds SK
LÄNKAR
Startlistor, livetiming och resultat finns hos FIS – länk
Sänds via SVT: https://www.svtplay.se/langdskidor-jvm
Idag meddelades vilka som blivit uttagna till U23-VM så har nu lagt upp ett inlägg för det och JVM här på Skidpepp. Lägger in JVM-truppen senare när det meddelas förstås.
Edvin Anger hade teoretiskt kunnat vara med på U23-VM, då med chans att vinna alla lopp. Normalt brukar de som redan tillhör världseliten avstå från deltagande. Dock var Ebba Andersson med 2020, och vann både klassiska loppet och fristilen. I fristilsloppet var det en helt blågul pall, med Moa Lundgren tvåa och Emma Ribom trea, en placering Emma även hade i det klassiska loppet.
I år kanske inte Sverige tapetserar någon pall, men bra framgångar på damsidan kan vi förvänta. Bland herrarna kanske sprinten kommer att ge bästa utfall.
Ronerik: Erica Lavén är en annan som nog hade platsat i U23-VM, hon gör succé i US Super Tour som hon leder komfortabelt men det är endast resultat i Sverige, SC eller världscupen som räknas. Lavén visste om det innan åkte över och har gillat läget.
Ett namnkunnigt damlag, där särskilt trion Märta Rosenberg, Elin Henriksson och Evelina Crüsell hunnit göra sig kända. Märta och Elin var med på U23-VM redan i fjol och gjorde framstående lopp där. Även Lisa Ingesson deltog. Evelina Crusell var däremot med på JVM ifjol, och vann det klassiska loppet där.
Märta Rosenberg, 2002, 48, 43
Elin Henriksson, 2003, 66, 83
Evelina Crüsell, 2004, 95, 147
Lisa Ingesson, 2002, 143, 134
Namn, födelseår, Fis rank distans, Fis rank sprint
Notera också att samtliga finns med i Team Bauhaus
Herrlaget till U23-VM är inte lika namnkunnigt. Tvärt om blir det några nya åkare vi får lära känna, vilket är bra. Två av dem åkte i världscupen senast. Måns Skoglund, som var med på U23-VM i fjol. Dessutom unge Anton Grahn, en riktigt lovande åkare, framförallt sprinter. Båda dessa är med i Tam Bauhaus. Övriga 3 är det inte.
Måns Skoglund, 2002, 139, 77
Axel Werner, 2002, 179, 491
Erik Johansson, 2003, 217, 160
Oskar Algotsson, 2002, 227, 146
Anton Grahn, 2004, 321, 109
Namn, födelseår, Fis rank distans, Fis rank sprint
Jörgen, Vi får se om vi får en liknande situation med Alvar Myhlback. Ändå helt annorlunda. För Lavén vore det svårt att bryta studierna och återvända till Europa för först kvalificeringslopp och sedan U23. För Alvar, och när det gäller JVM är det knappast så. Han finns i Europa, och har sagt att han gärna vill åka JVM, men vill inte följa förbundets krav att delta i kvalificeringslopp i Sverige. När tävlingarna i Bergeforsen hölls i helgen, åkte Alvar i Italien, 55kilometer i Pontresina. Vi får se när uttagningen kommer om vår mest intressante junior på herrsidan ställs utanför.
Ronerik; Grahn har väl heller inte åkt några uttagnings tävlar Skoglund heller. men både Alvar och Grahn har representerat Sverige i Lillehammer samma helg som tävlingarna var i Idra vilket men nog ska väga in + Alvars bruks resultat ska man nog också värdera även åkt Skandinaviska cupen. så helt tomt är det inte
eller tycker du dom skulle prioriterat Idre istället för Lillehammer ?
Jag vet inte hur förbundet resonerar. Tydligen gäller att uttagning skall ske på svensk mark, och förstås helst i tävlingar mot andra svenska juniorer där styrkeförhållandet kan bedömas. Det enda han åkt i Sverige som framgår på Fis sidor, är premiären i Bruksvallarna. Vi får se om Alvar tas ut. I så fall är problemet ur världen.
Angående Alvar Myhlback var det en diskussion i säsongsinledningen om han hade möjlighet att kvalificera sig för VM. Mattias Fredriksson trodde det, och Alvar såg själv VM i Trondheim som säsongens stora mål. Längre fram insåg han att det inte skulle gå.
Konkurrensen i svenska herrlaget är kanske inte mördande, när det gäller de sista platserna, men Alvar har som 18-åring ändå en bit kvar. Fis-ranking är 106 för närvarande på distans. Det är överlägset bäst bland åkare födda 2006. Nästa i världen hittar vi på plats 329, en italienare.
Utvecklingen går ofta inte spikrakt uppåt för unga åkare. I Sverige har vi tidigare väntat till efter JVM-tiden med att ge åkare chans i världscupen. Det har ändrats lite, och Alvar har redan åkt i världscupen.
Frida Karlsson gjorde debut i Cogne 2019, strax efter att ha dominerat sitt sista JVM. Hon startade optimistiskt och ledde länge loppet, men tröttnade och blev sjua. Samma vår tog hon som 19-åring 2 medaljer på VM
Kanske är Alvar mogen för OS nästa vinter, då även han är 19. Några absoluta toppresultat tror jag inte vi skall vänta då heller, men kanske tillräckligt för att slå sig in i laget.
Hur långt är det kvar till landslaget för Alvar Myhlback? Han är idag rankad på 13:e plats bland svenska herrar. Fis-rankingen som nu är på 106 bör ligga runt 50 eller bättre. Jag tror även att han behöver skifta fokus från långlopp till ”vanlig” längdåkning.
Finns det nån regel om att man måste åka juniortävlingar för att bli uttagen till junior-VM.? Känns konstigt om inte Myhlback skulle bli uttagen baserat på det.
Manne: Det beror väl lite på skulle jag säga. Uttagning sker främst utifrån resultat i Bauhaus Cup och JVM-testet men även övriga FIS-tävlingar kan ligga till grund för uttagning. För två år sedan blev Myhlback inte uttagen just med motiveringen att han inte hade åkte Bauhaus Cup/JVM-testet och då var han väl också ganska oprövad i traditionell skidåkning. Nu är läget annorlunda. Alla vet ju vad han presterade förra året på JVM och han har ju denna säsong åkt säsongspremiären i Bruksvallarna, Skandinavisk cup och världscup. Så det bör inte vara svårt att bedöma hans potential även om han inte åkt några juniorlopp.
Sedan kan man väl konstatera att det inte gått som Alvar hade önskat i de lopp i traditionell längdåkning som Alvar varit med i. Däremot har han åkt mycket bra i långloppscupen.
Att Alvar har tillräcklig kapacitet för JVM är helt säkert.
Swestam… Låter rimligt. Därmed borde man ta ut honom. Om han väljer att åka är dock en annan femma…
Mira Göransson är högst rankad av Fis på damsidan av de som kan bli aktuella för JVM. Uttagningen kommer i morgon, men Mira lär bli uttagen. Hon åkte JVM redan i fjol. Mira är född 2005 och rankad som nummer 268.
Finland verkar inte släppt sin trupp ännu. De gjorde inget stort väsen av sig i JVM i fjol. Nu kan det komma en riktigt spännande åkare. Olivia Puranen 16 år, alltså född 2008, är högst rankad bland juniorer i Finland, som nummer 191 på distans. Klart bättre än alla våra damjuniorer fast hon har ytterligare 2 år kvar som junior.
Under något år har jag följt Olivias framfart i resultatlistorna. Blir spännande att se henne i JVM.
Vår bästa 08:a, Malva Nisén, hade bara tre FIS-lopp i distans registrerade när den senaste FIS-poänglistan kom. Efter det åkte hon två distanslopp i Bergeforsen så hennes FIS-poäng kommer automatiskt att justeras ned när nästa lista kommer (hon kommer klättra ca 140 placeringar genom detta). Problemet för Göransson är att hon är såpass ojämn, så mycket bättre klassiskt jämfört med fristil.
Alvar har ej avhört skidförbundet enligt en intervju i SvT. Troligen inte uttagen.
https://www.svt.se/sport/langdskidor/alvar-myhlback-inte-uttagen-till-jvm
Väldigt märkligt hanterat av förbundet om det blir så. Det verkar va nån slags markering och prestigefråga, utan att man begriper avsikten. Varför tog man ut honom till världscup om man ville att han skulle köra kvallopp på hemmaplan?
Precis så här illa behandlades Ebba och Frida när de var juniorer! Många år har gått men förbundet är fortfarande lika fyrkantiga
Det är vansinne att inte ta ut Alvar, låt honom få erfarenheten och lite medaljer.
Såhär säger Myhlback enligt Expressen:
– Jag vill göra min grej. Att köra testloppet var inte det bästa valet om jag ska kunna prestera som bäst på JVM. Jag kommer aldrig göra något som är dåligt för min skidkarriär,. Men det gav konsekvenser.
Hur känner du kring situationen?
– Det är hopplöst. Jag förstår inte det alls. Det borde inte ens vara en diskussion. Det skapar irritation och tar mycket energi från mig, säger Alvar Myhlback.
Någon form av Zlatan syndrome verkar vara för handen.
Bortsett från allt annat så förstår jag inte hur testloppet skulle göra att han skulle prestera sämre på JVM än om han åker ett långlopp. Är det så mycket tuffare att åka testloppet jämfört med ett långlopp eller vad menar han?
Läste om saken nu i Expressen, de ska meddela JVM-truppen imorgon torsdag men Myhlback verkar inte vara med. Som med Lavén, det spelar ingen roll om du åker bra i andra sammanhang om du inte åker i tävlingarna de vill se dig i. Myhlback säger själv att valet att åka i Ski Classics var ett enkelt beslut men det kom med konsekvenser.
Tycker att förbundet borde fundera över det hela. Självklart finns det regler/kriterier men bör finnas en öppning för undantag som gör det bra på andra arenor än den svenska juniorarenan.
Erica Lavén som gör succé i US Super Tour och nu Myhlback som tävlar bland seniorer petade när de i själva verket kan misstänkas vara bland de bästa som Sverige har i sina respektive åldersgrupper.
När blev det mera viktigt med regler och principer än att de bästa representerar Sverige?
Swestam… På vilket vis är det vesäntligt. Han tyckte det var det bästa för honom, det räcker väl så?! Det är svårt att förstå varför han inte är uttagen. Menar dom ansvariga att dom inte kan bedöma om han är tillräckligt bra, eller vad är det frågan om?
Manne: Nu förstår jag inte allas vad du menar.
Vi har ju spekulerat om detta i ett par dagar, hur det skulle bli med Alvar Myhlback. Informationen fanns att loppet i Bergeforsen var ett krav för uttagning. Vi noterade att Alvar i stället åkte ett långlopp på 55 kilometer i Italien. Som swestam kommenterar är det ytterst svårt att se att Alvar skulle ha äventyrat sin skidkarriär genom att åka loppet i Bergeforsen och bli uttagen till JVM.
Alvar åker för Lager 157 i långloppscupen. Ledare där verkar vara Anton Järnberg, en för mig obekant person. Det vore intressant att veta hur kommunikationen mellan Anton och Alvar fungerar. Om Alvar i långloppssammanhang gör som teamet vill. Det vore också intressant att få reda på vilka råd som Anton Järnberg gett sin adept just i denna fråga, om att kvalificera sig för JVM.
Man kan hålla med om att beslutet är varken bra för Svenska Skidförbundet eller Alvar. Vem som tog beslutet, han eller de, kan man diskutera. Hur detta påverkar Alvars förhållande till traditionell längdåkning får vi se.
Swestam…. Jag menar att det är oväsentligt för uttagningen varför han bedömer att det ena eller det är bäst för han uppladdning. Ser vi till dom svenska landslagsåkarna så gör dom olika bedömningar vad som är bäst för dom. Vissa avstår Falun, andra SM och en del kör inget alls. Jag fattar inte varför inte Myhlback ska få förbereda sig som han vill.
Manne: Jag har inte påstått att han inte skall få förbereda sig som han själv vill. Och jag har ju tidigare skrivit att det inte borde vara något svårt för ledningen att värdera hans kapacitet och potential även om han inte åkt några juniorlopp denna säsong.
MEN jag förstod inte den specifika kommentar han gjorde om att åka testloppet skulle vara negativt för hans chanser på JVM. Det var just därför jag inledde min kommentar med ”Bortsett från allt annat”.
Men om det stör dig så oerhört mycket att jag tog upp detta så skall jag inte fortsätta denna diskussion.
korkat av förbundet att hindra han från att åka en test tävling då så förbundet har stoppat han från JVM på eget grep hur tänkte dom där? det borde förbundet tänka på när dom tar ut WC trupperna att ett JVM test är viktigare
Alvars nivå mot andra är lättare bedöma än Levens ändå
Swestam… Kanske använde jag en onödigt hård ton utan att märka det själv. Jag ber om ursäkt! Jag stör mig inte alls på vad du skriver, men blev kanske lite uppeldad av förbundets beslut.
Jag vet inte heller varför han tyckte det var bättre att köra långlopp. Kan ju finnas många förklaringar. Kanske är det bra för hans formtoppning med ett längre lopp. Eller så mår han bra av att tävla och umgås med sitt team, jag vet inte.
Vad jag frågar mig är varför man verkar ha stenhårda principer för juniorer, som påminner om ”amerikanska uttagningar” i friidrott – medan man har väldigt lösa boliner för landslagsåkarna. Jag tycker det är helt inkonsekvent och ologiskt.
Vi får väl konstatera att det är skidförbundet som tar ut åkarna. Kanske bäst att vi stänger kapitlet om vad som är rätt och fel här, Vi noterar att Sveriges bästa herrjunior förmodligen inte åker JVM i år. Punkt.
Jag håller med om att Erika Lavén skulle kunnat åka U23-VM, men där handlar det inte alls om Sveriges bästa åkare. FIS rankar Lavén som nr 6 av våra åkare på distans, efter även Ingesson och Lisa Eriksson. Däremot rankas hon trea i sprint efter Märta Rosenberg och Elin Henriksson. Det vore i första hand för sprinten hon vore aktuell, men låt oss inte ro att hon är i klass med trion Rosenberg, Henriksson och Crüsell på distans.
Ronerik… Om FIS- rankningen är så exakt och följsamt system – varför använder man inte den till alla uttagningar?
Svenska skidförbundet är kompletta idioter. Det var samma sak för 2 år med Alvar och för 4 år sedan med Tove Ericsson. Det är inga gränsfall. De handlar upp skillnader på över 1.30 på en mils skidåkning.
Att ha dessa oerhört fyrkantiga regler för juniorer som inte tar hänsyn till talanger är bara idiotiskt. Som jossa säger nu var han uttagen till Världscupen samtidigt som det första testet, det är bra. Ebba och Frida fick inte ens åka världscupen trots att de var mycket bättre än de andra åkarna som var uttagna. Och det bara fortsätter.
Jag tror det handlar om ren avundsjuka. Jag hoppas media är hårda nu mot förbundet.
Jan… Ja. Nån slags namnlista/protestlista hade varit passande.
Ronerik: Du kan inte stirra dig blind på FIS-poängen i det här fallet, Lavén håller på att sänka poängen men det är svårt att sänka mera än vad hon gör, hon vinner oftast annars på pallen men får inte så låga FIS-poäng over there som i Europa. I helgen som gick vann hon igen både lördag och söndag. Fantastiskt fin resultatrad. Har du sett något lopp med Lavén denna säsong eller bara tittat på siffrorna hos FIS? Lavén åker bättre denna säsong och är dessutom allround.
Sen svårt veta hur pass bra hon är just nu när inte åker mot de andra svenskorna men man kan kolla vilka hon har åkt mot, t.ex. amerikanskorna som åkt världscup men kommit hem och fått stryk av Lavén eller som ska åka nu (bl.a. Samantha Smith) som har fått stryk av Lavén flera gånger innan hemma i USA.
Men ja det är vanskligt att jämföra och har delvis förståelse för ledningens beslut att hålla fast vid det raka beskedet de gav till Lavén innan hon åkte över att blir inget U23-VM om du inte tävlar hemma. Lavén har sagt att hon visste om och gillar läget. Det är värre med Myhlback faktiskt där har ingen som helst förståelse och han är upprörd med all rätta.
Vi får nog se Lavén presenteras som ny Team Bauhaus-åkare nästa säsong.
Manne,
Fis listor är en summering av vad åkare gjort mot andra åkare. En metod att siffersätta prestationer. Särskilt för åkare som åker i världscup och liknande ger det bra indikation.
När det gäller exempelvis Laven och Crusell deltog båda i JVM för knappt ett år sedan. Laven gjorde bra prestationer redan då. Det faktum att hon åker i USA gör henne inte till en gåta för oss. Hon har gjort det mycket bra där, men mot det motstånd som funnits tillgängligt. Hon var inte nära Evelina Crusell i prestationer då. Det är svårt att tänka sig att hon faktiskt skulle vara ikapp nu.
Att suffer uppgifter inte helt räcker, visar på behovet av uttagningslopp. Henriksson vann båda loppen i Bergeforsen. För att jag skulle kunna tro att Laven skulle ha förmåga ändra på det, hade hon behövt göra resan till Sundsvall och visa det.
Det är ok att säga att åkare är bra, men någon måtta får det vara tills vi sett precis hur underbart bra de är.
Manne: Jag blev bara väldigt överraskad av din häftiga reaktion (som jag uppfattade det) på min kommentar.
Finns väl ganska mycket man kan säga om hela den här historien.
Ronerik… Jag har inte sagt att Lavén är superbra jämfört med de andra, eller ifrågasatt att dom inte tar ut henne. Jag ifrågasatte väl mer att du hänvisar till FIS-rankingen i väldigt många olika situationer. Det är ju ett system dom är framtaget för att seeda åkare till tävling och funkar bra till det. Det ger också en bra generell bild över vilka åkare som varit bra över tid. Men när vi pratar unga åkare som juniorer och U-23-åkare kan dom ofta ha en ryckig utveckling och göra stora framsteg på kort tid, och sånt är inte FIS-poängen bra att fånga upp. T.ex – om jag inte minns fel stämde FIS-poängen ganska dåligt vid flera tillfällen av förra årets junior- och U23-VM.
Swestam… Ja, det är svårt med text ibland. Man kan låta otrevlig utan att mena det, vilket jag gjorde denna gång.
Hoppas någon kan ställa lite vettiga frågor till de här pajaserna på förbundet. Att hålla på att hänvisa till sin jävla policys håller inte.
Att de tar ut Myhlback till världscupen samma vecka som det är Juniorcup exempelvis så han inte kan vara med där. Om de är osäkra på vilken nivå han håller.
TT-artiklen som kommit ut håller inte. Bra att Blomquist på SVT ryter till. Vi kan inte ha ett förbund som motarbetar åkarna, jag var redan inne på det under Ebba och Fridas tid.
Ärligt talat börjar jag tro att de flesta som jobbar inom förbundet är helt inkompetenta och de helt och hållet räddats av vi har individer som går sin egen väg på damsidan. Att någon gör det på herrsidan är kanske vad som krävs för att det ska bli bättring där
Kommer han inte med är det det sjukaste jag vart med om vad gäller en JVM uttagning självmål av förbudet att skicka han till Lillehammer samma helg som JVM test som jag skrivit innan. hoppas någon klok journalis kan ställa den frågan och hur dom tänkte där…
jossa
Det verkar klart att han inte kommer med, förbundet har i stort bekräftat det. Ett enormt självmål.
Man får väl be om ursäkt till SOK får att man sagt att de har världens mest korkade uttagningar
Jag trodde verkligen att Alvar skulle bli uttagen utifrån tidigare resultat och bedömning av potential och kapacitet. Fyrkantigt agerat av ledningen samtidigt som man inte tydligt kommunicerat vad som faktiskt krävs. Man Alvar har väl ett ansvar också i den här historien.
Sedan känner jag mig lite frågande inför Alvars satsning också.
Saxat från langd.se:
Uttagningskriterierna från landslaget säger att även andra FIS-tävlingar ska kunna vägas in.
JVM-lagen (5–8 damer och 5–8 herrar) tas ut av landslagschef i samråd med juniorlandslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från nationell juniorcup och JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning.
Swestam… Ja, hans val och prioriteringar sticker ofta ut. Och det är nog inte många som rekommenderat honom att ta den väg han tar. Men det borde inte påverka uttagningen, tycker jag.
Swestam: Det handlar nog inte om att de inte har kommunicerat det tydligt till Myhlback men han ville göra sin grej som han själv säger istället för att rätta in sig i ledet och det straffade sig.
Juniorlandslagets ansvariga tränare Linda Danvind Malm skriver till Expressen att landslaget fastställde uttagningskriterierna för JVM innan säsongsstarten och att hon (Linda Danvind Malm) tidigare meddelat Alvar Myhlback att det krävs ett resultat från den nationella juniorcupen och JVM-testet för att kunna bli uttagen.
Tror inte att hon ljuger utan var nog helt enkelt så att Myhlback utgick från att han skulle bli uttagen ändå som bäste junior och efter förra årets framgångar i JVM. Men tji fick han, att kriterierna följs är viktigare för småpåvarna på förbundet än att de bästa skickas till mästerskapen.
Naturligtvis är det åt helskotta. Förbundet bör ta sig en ordentlig funderare. Det är inte första gången heller, vi minns Tove för ett par år sedan som gjorde det bra i seniortävlingar men petades då saknade resultat i juniortävlingar typ hon bestraffades för att ville utvecklas mera och hellre tävla mot seniorer.
Och finns ju utrymme i uttagkriterierna att de kan se på andra resultat etc som Manne kopierat in ovan men de valde att inte göra det gällande Myhlback. Jättekonstigt. Har det kanske gått prestige i frågan?
Alvar kör Ski Classics i Januari samtidigt med tävlingarna i Bergeforsen gick La Diagonela i Engadin mitt i ett treveckorsblock med Marcialonga och 3 Zinnen. Hade han åkt där så hade han inte kunnat köra någon av de här loppen med optimala förberedelser eller vara på ett träningsläger med duktiga åkare och tränare. Förra säsongen stod han också över januaris cuptävlingar men körde i December. I år var han uttagen till Världscupen den veckan…
Jag tror förbundet sagt till Myhlback att han behöver åka testet men jag tror helt enkelt han gjort bedömningen att han hellre åker Ski Classics än JVM. Han har redan vunnit JVM så inget att bevisa.
Att förbundet försöker tvinga honom åka testet är däremot bedrövligt.
Jörgen: Om det är som du beskriver så är det bara dåligt av Alvar att gnälla i medier nu när han inte blev uttagen (jämför med hur Lavén uttryckt sig i medier där hon uttrycker sig på ett helt annat sätt). Men uttagningskriterierna som ligger på förbundets webbplats uttrycker inte att det krävs ett resultat i juniorcupen och JVM-testet. Så där finns det en diskrepens med vad som nu sägs från förbundet och det tycker jag man kan dra kritisk mot.
Det är inte ovanligt att uttagningsansvariga förbund i andra idrotter ställer upp vad som krävs för att bli uttagen och i en del fall så handlar det om att prestera på specifika uttagningstävlingar. Så detta är inget konstigt att ställa upp regler som skidförbundet har gjort och att man tycker att reglerna skall följas. Så jag har lite svårt för ”gnället” om att det är småsint att förbundet följer reglerna.
Har nu lagt in uttagna till JVM i startinlägget.
Swestam: Ja, Myhlback visste vad som gällde, vilket även hans uttalanden tyder på, men gjorde sin grej istället och att sen gnälla om det i efterhand ser inte så bra ut det håller jag med dig om.
Dock tycker jag att vi ändå kan vara kritiska mot hur det fungerar och gått till för det finns faktiskt utrymme i uttagningskriterierna för undantag, andra resultat och omständigheter som Manne kopierat in ovan:
”…men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning.”
Förbundet har nu gjort en Ebba/Frida historia igen genom att strunta att ta ut Malva Nisen trots att hon är mycket bättre än Sofia Pedersen
Pajaser är vad de är
Jag får väl vara den som går mot strömmen här. Det är trots allt olika spår med JVM längd och ski classics senior. Det är ganska olika tävlingsformer. Man hade kunnat ta ut Myhlback på förra årets meriter, absolut, men jag tycker inte det är konstigt att ett skidförbund först fastställer uttagningskriterier och sedan följer dem. De är i slutändan Myhlback som inte prioriterar längd över ski classics. Och delvis handlar det säkert om pengar för honom.
Jag brukar höra av mig till skidförbundet om jag har frågor kring uttagning och annat. Får alltid svar.
Jag är mer upprörd över att Malva inte är uttagen.
Jag tycker Alvar Myhlback borde byta nationalitet – han och Northug kan köra armkrok i Österrike…
Vad alla än säger, Myhlback BORDE ges undantag.
Ja där har vi en till märklighet. I min bok var det fyra givna på damsidan: Göransson, Hägg, Tänglander och Nisen.
Per… Man kan fråga sig varför kompletterar sina regler så att man måste åka specifika juniortävlingar precis som man råkar ha en åkare som konsekvent vill tävla mot seniorer. För mig är det svårt att inte tolka detta som att man justerat reglerna för att få Myhlback att rätta sig i ledet. Det tycker jag är fel. Dom officiella reglerna har man dock inte ändrat – enligt dom borde Myhlback blivit uttagen.
Jag är generellt för konkreta, konsekventa och tydliga uttagningskriter. Det här är inte det. Här har man kommit med en muntliga kriterier som inte stämmer med dom officiella. Man verkar inte ha nån gemensam linje från förbundet eftersom man tagit ut Myhlback till världscupen samtidigt som en av kvalloppen gick, och sen tar man inte ut honom till junior-vm då han inte åkt kvallopp. Vidare är det inkonsekvent att ha jättelösa kriterier vid uttagning av landslagsåkare och där ha stort utrymme för undantag, samtidigt som man är benhård mot juniorer. Det är svårt att förstå.
Ska vi ha regler och lagar, som gäller för alla eller ska vi ha gullgrisar som gör som dem vill? Alvar tog en rövare och tänkte att jag behöver inte kvala jag är så duktig och speciell så jag blir uttagen till JVM ändå. Jag tycker nog att Lagar, Regler och Direktiv ska gälla lika för ALLA. Hur skulle det se ut om en Superduktig fotbollsspelare fick ta bollen med handen för att han är så duktig (typ Maradona)
Koskiwaara… Problemet är ju att reglerna inte är lika för alla. Man gör väldigt många undantag och tillrättaläggningar för landslagsåkarna. Varför man valde att muntligt kommunicera skärpta kvalkriterier till junior-vm just i år? Min gissning är att man ville få just Myhlback att rätta sig i ledet. Ska man ha tydliga regler så bör man förstås ändra dom även officiellt.
Det är fel på reglerna. Myhlback ska inte behöva bevisa sig. Folk måste sluta med att försvara skidförbundet när vi kritiserar deras tokiga regler.
Jag tror Myhlback hellre tävlar tre veckor i Alperna med sitt team än åker JVM så han är fullt medveten om vad han gjort.
Några lagar har inte Alvar brutit när det gäller detta. Sen kan man tycka vad man vill om Alvars beslut och hur han har agerat.
För ALLA som kan något om skidor så är det självklart att han platsar i Junior VM truppen, vi vill väl ha med de bästa.
Hur hade förbundet agerat om han var sjuk när tävlingarna i Bergeforsen gick istället för att åkt Ski Classics?
Myhlback enligt SVT:
Jag gillar inte det. Jag trivs inte med det. Annat är det med Ski Classics. Där får man vara den man är och där uppmanar man unga att åka, säger han och fortsätter:
– Någon har bestämt att det ska vara som det alltid har varit. Saker och ting förändras och man kan inte hålla kvar med saker man haft i 100 år. Jag tänker inte bry mig om det, men jag får ta konsekvenserna.
Och juniorchefen:
”Man måste ha ett resultat från nationella juniorcupen och JVM-test. Tävlingarna i Bergeforsen är viktiga. Vi respekterar de som går sin egen väg, men oavsett mästerskap utgår vi från våra kriterier som ger förutsättningar till lika villkor.”
Hade nästan väntat mig att Malva Nisen, född 2008 skulle tas ut till JVM. En spännande ung åkare vi säkert får se nästa år då i stället.
Varför tvärar Myhlback. Kunde väl ha gjort vad som behövdes. Väljer SkiClassics istället. Varför?
Myhlback och ledningen är på kant med varandra i den här frågan, men en sak verkar de överens om Junior-VM är inte så viktigt. Att det inte är viktigt nog för Myhlback är tydligt, eftersom han då i så fall hade valt bort Ski Classics. Det valet kan jag mycket väl förstå. Myhlback har redan ett individuellt guld, och har inte jättemycket kvar att bevisa på junior-nivå. Som Per är inne på så finns det dessutom ekonomiska skäl för Myhlback att åka Ski Classics.
Men sedan ger ledningen också en tydlig signal att junior-VM inte är viktigt, när man inte ser det som angeläget att ta ut bästa laget. Detta är ett mer märkligt val, eftersom man förmodligen vill att kommande junior-talanger ska se JVM som något stort. Nu devalveras tävlingen med förbundsledningens goda minne,
”Varför tvärar Myhlback” antagligen för han och alla som har koll på skidor vet att han platsar i JVM truppen.
De andra som är uttagna är inte aktuell att köra de tävlingar Myhlback gör för de är inte på hans nivå.
Tyvärr så finns det Paragrafryttare som inte kan se utanför boxen då blir det så här.
Ni som tycker att det är rätt att Alvar inte får vara med på JVM hur ser ni på frågan jag ställde tidigare.
”Hur hade förbundet agerat om han var sjuk när tävlingarna i Bergeforsen gick istället för att åkt Ski Classics?”
Då skulla han heller inte få vara med om man ska gå benhårt efter förbundets kriterier.
Att ha med de bästa i JVM tycks inte vara så viktigt, inte ens om man deltar i uttagningarna. Att inte Malva Nisen tagits ut är märkligt och förunderligt. Helt enkelt oförklarligt.
Den typen av (felaktiga) uttagningar föder idéer om fulspel, och ett personligt gynnande.
Låt oss exempelvis jämföra Malva Nisen med Sofia Pedersen som blev uttagen
10 kilometer fristil:
2. Malva Nisen 18,7 sekunder efter segrande Johanna Hägg
11. Sofia Pedersen 1. 23,1 bakom
20 kilometer klassiskt gemensam start:
4. Malva Nisen 1. 01,8 efter Mira Göransson (Malva hängde ihop med 3:an Elsa Tänglander)
20. Sofia Pedersen 4.21,0 efter
I sprinten åkte de i olika klasser
2. (U18) Malva Nisen
4. (U20) Sofia Pedersen
I kvalet var Pedersen 3 sek snabbare än Malva, men ingen av dem högt placerad.
Sprinten ingen anledning sätta Sofia före
På de 2 distansloppen var Malva Nisen totalt över 5 minuter snabbare än Pedersen, men Pedersen togs ut.
Man skulle gärna höra förbundets motivering till den uttagningen.
Bamse: Nu vet jag inte om det var riktat till mig (bland andra) men jag försöker svara på din fråga: Då hade han inte heller blivit uttagen (precis som eventuellt andra som missade tävlingarna pga sjukdom).
Ronerik: Ja, helt orimligt att man tog ut Pedersen istället för Malva. Men det har tyvärr inte media fattat så därför blir det inga frågor till ledningen om Malvas icke-uttagning.
Det är svårt för mig att förstå varför man har hårda kriterier som liknar ”amerikansk utta gning” för juniorer, medan man har slappa uttagningar med utrymme för många undantag när det gäller landslagsåkare till världscup. Det känns som man är hårdare mot juniorerna för att dom har svårare att protestera.
Manne: Ja, man borde fokusera på hur kriterierna är formulerade snarare än efterlysa regelbrytare.
Den enda logiska slutsatsen man kan dra är väl att förbundets mål med reglerna är att få dom bästa juniorerna att åka uttagningstävlingarna i Sverige. Inte att kunna ta ut dom bästa juniorerna till JVM. Det är ju trots allt det dom säger.
Eftersom:
1: Du måste åka uttagningstävlingarna för att bli aktuell för JVM.
2: Vi vet alla att Myhlback är tillräckligt bra för att åka JVM.
Slutsats: Man bör ändra på uttagningskriterierna om man vill ha med dom bästa åkarna till JVM.
swestam,
Det är inte bara Pedersen. I själva verket var Malva tvåa av alla distansåkare. Före både Tänglander och Göransson. Här bara Malva Nisén och de uttagna. Så här ser det ut:
1. Johanna Hägg platssiffra 2 + 1 =3
2. Malva Nisén 4 + 2 = 6
3. Elsa Tänglander 3 + 4 = 7
4. Mira Göransson 1 + 31 = 32 (Var 7:a vid halva loppet ca, när hon verkar gett upp)
5. Sofia Pedersen 20 + 12 = 32
6. Minna Mikaelsson DNS + 22
Total tid efter segrare
1. Johanna Hägg +0,9 sek
2. Malva Nisén 1. 20,5
3. Elsa Tänglander 1.30,1
4. Mira Göransson 2. 24,1
5. Sofia Pedersen 5. 44,1
Hur man än vänder och vrider siffrorna var Malva Nisén näst bäst. Imponerande att slå Elsa Tänglander med 10 sekunder på fristilen. I fjol förundrades vi över Elsa. Malva har potential att bli minst lika bra.
Det är svårt att sia om unga juniorers utveckling, men Minna imponerar, och borde fått åka JVM
Eftersom alla är så ”förtjusta” i hur FIS rangordnar åkarna, får vi ta det också för JVM-åkarna. Mot andra nationers åkare kan det slå ganska fel, men våra åkare har tävlat mot varandra flera gånger. Först damjuniorer
Mira Göransson 2005, 268, 301
Johanna Hägg 2006, 338, 395
Sofia Pedersen 2005, 344, 287
Elsa Tänglander 2007, 409, 253
Minna Mikaelsson 2006, 425, 233
Namn, Födelseår, Fis rank distans, Fis rank sprint
Som jämförelse verkar Evelina Crüsell ha haft FIS distans ranking 174 vid samma tid förra året.
Herrjuniorer i JVM
Erik Bergström 2005, 285, 176
Jonatan Lindberg 2005, 289, 156
Hugo Nilsson 2005, 378, 597
Måns Ravald 2006, 505, 466
Eddie Pettersson 2006, 586, 397
Tage Börjesson 2007 609, 473
Erik och Jonatan med vid förra JVM. Jonatan tog brons i sprint, där Anton Grahn tog silver
Oavsett hur reglerna är utformade tror jag inte att Myhlback är så kvalificerad som alla tycks mena. Han är hypad av viss media, SVT och Blomqvist som sitter fast i den sega stakåkningssåpan , ”Ski Classics”.
VM medaljerna tog Myhlback med stakning på en stakvänlig bana.
Mot seniorerna i Världscupen har han inte en tillstymmelse till chans i vare sig klassisk eller skate. Jag tvivlar även mot de bästa juniorerna. Visst stakade han också när han fick chansen i världscupen? Så summa summarum är, ”låt grabben staka vidare”. Han brände krutet i fel ända och kommer aldrig att vara något annat för svensk skidåkning än en möjlig vinnare av Vasaloppet.
Åke: Du är helt ute och cyklar. Förra året på JVM blev han 6:a på 20 km masstart i fristil. Han var den enda åkaren topp-15 som var född 2006. Övriga åkare var 1-2 år äldre.
Att han stakade i världscupen stämmer inte heller. Det var i den svenska premiären i Bruksvallarna.
Vad man kan konstatera är att Alvar Myhlback är nära att vara stjärna i långloppscikusen. På de 3 senaste loppen har han aldrig varit sämre än nummer 12, och som bäst 15 och 6 sekunder från seger. En vinst är helt inom räckhåll, som exempelvis seger i Vasaloppet, Där spelar det inte stor roll hur gamla motståndarna är, Aplvar är redan med i täten.
Så ser det inte alls ut i traditionell skidåkning. Alvar är chanslös i världscupen, men så har det också sett ut i Skandinaviska Cupen. Det är helt normalt när man är 18 år, Det tar några år till att nå upp till världseliten eller nivån därunder. Traditionella skidåkare håller en smärtsamt hög nivå. Vi vet nog inte mycket om vilken väg Alvar kommer att välja. Jag gissar att långlopp kommer att vara fortsatt betydelsefullt för honom. Vi får se om han i framtiden väljer den mödosamma riktningen mot att bli en skidåkare i världseliten i traditionell åkning.
Ronerik: Du fokuserar mycket på FIS-poängen och skriver om det här men de är ointressanta och missvisande när det inte handlar om världscupsåkare och ännu mera när det handlar om unga junior och U23-åkare som inte brukar åka i världscupen.
22 april 2023 vann Erica Lavén ett juniorlopp i Bruksvallarna (länk) masstart 31,5 km fristil med tre minuter före Elin Näslund. Lavén fick fina och låga 60 FIS-poäng för det. Knappt två år senare vinner Lavén i US Super Tour för seniorer på COC-nivå (samma som SC) med flera världscupmeriterade och får inte under 70 FIS-poäng.
På vilket sätt skulle den där svenska juniortävlingen två år tidigare vara mera värd i FIS-poäng? Jag begriper det inte. Greppar inte riktigt heller FIS-poängformeln som finns att läsa om på FIS webbplats men finns kanske någon här som kan förklara eller begicks det kanske ett misstag hos FIS med den juniortävlingen?
FIS-poäng för juniorer är ju mest intressant att kolla efter JVM (då har de normaliserats). Det är väl också att det det är svårare att få bra FIS-poäng för juniorer i Sverige och Norge än juniorer från andra nationer vilket gör att jämförelser blir skeva.
Läser på förbundets sida från idag att i denna tråd tidigare nämnda Malva Nisén är uttagen till EYOF (Europaungdoms-OS) i Bukuriani, Georgien som genomförs 9-16 februari:
Damer
Matilda Grahn, IFK Mora SK
Johanna Holmberg, Östersunds SK
Malva Nisén, Åsarna IK
Herrar
Valter Blomberg Gerle, Östersunds SK
Hugo Danielsson, Lycksele IF
Ebbe Göransson, Östersunds SK
Heja priset från svenska spel tilldelas åkare som överpresterar och åkaren ska i sin tur skänka pengarna till ungdomsidrotten. Lisa Eriksson vann i Fredags men gav pengarna till Piteå Elit som inte har någon ungdomsverksamhet…
Går väl till inköp av valla alternativt lön till professionell vallare. Bedrövligt detta borde inte vara tillåtet. Lisas moderklubb är Strömnäs och det är dem som borde fått pengarna.
Men förmodligen är det klubbledarna i Piteå Elit som tvingat sina åkare att ge dessa prispengar till deras vallateam istället.
Jan: alternativ att hon får dom själv ska inte uteslutas
För ett antal år sedan var det ju så jävla lätt att skaffa sig låga poäng i nordamerika, medan de norska åkarna alltid hade mycket högre poäng än vad de borde ha. Vilket gjorde att de fick väldigt mycket sämre startnummer än vad som motsvarade deras kapacitet på jvm tex. Men det kanske har vänt nu.
Överlag kan man säga att det är dumt att jämföra FIS-punkter på folk som aldrig möts, eller som aldrig möter samma motståndare. Det blir som kluster där folk med för låga punkter genererar låga punkter till sina konkurrenter och tvärtom.
Läser på SVT att Halfvarsson och Burman stöttar förbundet angående Myhlback:
https://www.svt.se/sport/langdskidor/calle-halfvarsson-om-alvar-myhlback-han-far-bestamma-sig
Lite lustigt att Halfvarsson som flera gånger själv varit föremål för undantag och anpassningar från förbundet, verkar tycka det är bra med hårda regler mot juniorer. Halfvarsson gjorde inga framstående resultat efter nyår förra säsongen. Han avbröt säsongen tidigt. I Bruksvallarna i år åkte han sprinten och kom 12a, resten stod han över pga ryggont, men fick ändå åka i Ruka. Tydligen verkar det va ok med hårda regler så länge dom inte drabbar en själv.
Uttagningen av Halfvarsson till Ruka kunde motiveras av att han tillhör landslaget. Men på samma sätt skulle man kunnat motivera uttagning av Myhlback med att han åkt andra FIS-tävlingar och världscup. Jag förstår inte varför man har så mycket hårdare kriterier för juniorer?
Kanske vill förbundet markera mot Ski Classic?
Manne: ska nog mkt till att någon åkare som är på WC går ut och kritiserar sin arbetsgivare just nu
Att skidåkarna inte skulle våga säga vad de tycker, betraktar jag som fria fantasier
Man kan notera att även Anger och Dahlqvist framför liknande tankar som Burman och Halfvarsson. De behöver inte oroa sig för sin position. Kan det vara så ”märkligt” att man faktiskt tycker det man ger uttryck för? Dessutom en helt rimlig ståndpunkt.
Ronerik… Tror inte Dahlqvist hade varit då nöjd om uttagningskriterierna varit lika hårda och fyrkantiga för landslagsåkarna. Men det är som sagt lätt att tycka en sak så länge det inte drabbar en själv.
Ronerik: varför skulle dom lägga energi kritisera förbundet i en sådan här fråga som inte rör dom heller skulle ju dra igång media ännu mera
jossa,
Var och en kan ha sin åsikt i frågan. Jag utgår ifrån att du framför precis det du tänker, och inte motsatsen.
Jag tror att samma sak gäller våra skidåkare.
Om vi därvid inte får stöd för ”våra” synpunkter, får vi helt enkelt svälja det.
Finland presenterade sin trupp till JVM i går. Där finns Silva Kemppi med, som deltog redan i fjol. Den som är mest intressant, och även högst rankad på distans är Olivia Puranen född 2008. Samma årgång som vår Malva Nisén, som inte deltar i JVM.
De mest intressanta i finska laget:
Olivia Puranen 2008, 191, 464
Silva Kemppi 2005, 212, 448
Ella Noora Haapalehto 2005, 278, 171 (sprint)
Som påpekats ska vi inte dra allt för stora växlar av FIS ranking. Vi ser att Olivia och Silva är bättre rankade än våra deltagare. Vi får vänta och se hur det blir i spåren
Erica Lavén, som aldrig blev aktuell för U23-VM p.g.a. inga resultat på svensk mark denna säsong, säkrade idag totalsegern i US Super Tour (deras COC-motsvarighet till SC) genom tre raka vinster i Bozeman under helgen då det kördes 20 km masstart fristil, sprint fristil och 7,5 km klassiskt intervallstart.
Lavéns ledning i UST-totalen, 382 p mot tvåans 211 p, är nu ointaglig då en och samma vinnare i de fyra sista tävlingarna maximalt kan ta 160 p d.v.s. det är klappat och klart redan nu under januari månad.
Jörgen: Amerikanskorna Jortberg, Anderson och Oldham klarade alla kvalet igår. Alla 3 var klart slagna av Lavén för några veckor sedan.
Estländskan Pulles som besegrade Lavén i spurten var igår överlägsen i en finländsk sprint, där några av finskorna hade rutin från världscupen.
Lavén borde vara given i nästa U23-VM förutsatt att hon presterar på samma nivå fortsättningsvis. Oavsett om hon tävlar i Sverige eller inte.
Impact21
Håller med om att Laven platsar på U23 med sina sprintegenskaper, möjligen även på distans. Hon hade då ersatt Lisa Ingesson.
Impact21: Lavén förlorade den gången mot estländskan men har 2-1 i inbördes mot Pulles i UST-sprinten denna säsong..
Ronerik: Du pratar om Lavén som mest sprinter men hon är allround/hybrid, majoriteten av poängen i UST kommer från distans.
Någon som vet var man kan se tävlingarna?
Tomas: JVM/U23-VM sänds i SVT (länk till info)
Jörgen
Majoriteten av loppen går på distans. Jag värderar ocksä hur våra uttagna åkare presterar på sprint och distans.
Med Fossesholm tillbaka i norska landslaget ökar möjligheten för Evelina Crusell att vinna Skandinaviska Cupen. Även Elin Henriksson finns med i absoluta toppen. Troligen, nästan säkert, håller SC den klart högsta nivån av alla cupper under världscupen.
Ronerik: Minsta möjliga majoritet för distanslopp i UST – det är så nära 50/50 det går att komma ty av 11 tävlingar hittills är det 6 distans och 5 sprint.
Och ja, skrev om det med att Fosses missar avslutningen i SC tidigare. Crüsell och Henriksson har dock en till norska en bit före sig i SC-totalen – Drivenes har 472 p mot Crüsells 404 p och Henrikssons 372 p. Blir nog tufft att vinna SC-totalen om norskan är med i avslutningen men visst är det möjligt.
Jag vet hur det ser ut i SC. Skellefteååkarna är med i toppen på den klart tuffaste undercuppen till WC.
När det gäller Lavén är hon ändå på tydlig uppgång i världsrankingen. Resultaten i USA har naturligtvis påverkat, och kommer att påverka. Senast ett skutt på ca 60 placeringar, och kan bli ett skutt till på 6:e listan som kommer efter månadsskiftet.
USA har åkare för U23-VM redan på plats i Europa. Kendall Kramer tävlade i JVM under Frida Karlssons sista år där. Förväntade mig att hon skulle bli riktigt bra, eftersom hon placerade sig ok där och var 3 år yngre. Har inte riktigt lyft för Kendall. Nu var hon med i Engadin både på stafetten och i 20 km. Nästan minuten efter Elina Rönnlund dock.
Lavén har slagit Kramer i USA-touren. Det kanske är det närmaste vi kommer, genom att mäta Kramer mot våra åkare i U23.
Ronerik: Ja, Kendall Kramer var ju med och tog JVM-silvermedalj i stafett för fem år sedan år 2020. De andra i laget var Laukli (sistaårsjunior då), Palmer-Leger och McCabe. Kramer åkte i världscupen i Quebec redan som 16-åring 2019, hon verkar sedan de åren ha prioriterat studierna men är nu sistaårselev på APUF (Alaskas universitet i Fairbanks) och verkar satsa på sporten nu därför syns mera i tävlingar denna säsong men ja det är några förlorade år. Ska bli intressant att se hur det går i U23-VM för Kramer.
Du kan även jämföra med Leger-Palmer som tävlade i världscupen innan och som nu får stryk av Lavén gång på gång i UST i distans. Palmer-Leger har betydligt bättre FIS-poäng i distans än Lavén men som sagt tidigare det betyder inte så mycket i den åldern och på andra arenor utanför världscupen så går inte att luta sig mot.
Apropå nämnda McCabe som inte tävlat alls denna vinter, det sista är från hennes egna sociala medier där hon ser fram emot kommande skidsäsong efter en bra träningssommar men sen är det helt tyst efter det. Hon var anmäld till en tävling i november men dök aldrig upp till start. Hoppas inget allvarligt hänt henne.
Även Kendall Kramer har klart bättre FIS-poäng, 107 i distans. Dock sämre än våra 3 bästa U23-resenärer. När och om Lavén möter och besgrar Kramer och Palmer-Leger, så kommer det att visa sig på FIS-poängen. En del av segrarna i USA har kommit till precis i slutet, och återspeglas ännu inte på rankingen.
Lavén måste ha åkt få tävlingar i slutet på förra säsongen, alternativt mindre bra. Därför tappade hon ett 40-tal placeringar på rankingen i början av denna säsong. Det kommer att se allt bättre ut nu.
JVM i fjol, utom stafetten. Prioriterades före Ingesson på distans. Hon placerade sig 4 av svenskorna i distansloppen. Sprinten gick bra, där Lavén gick till final. Minns inte om hon ramlade dör. Tror det var något som strulade.
Den allra största fördelen med vistelse i USA är kombinationen av idrottande och avancerade studier. Hur vi löser det i Sverige efter gymnasienivån har jag liten kännedom om. Distansstudier går förstås, men ”fattigt” att missa stora delar av studiegemenskapen, och knytningen till ett universitet. Det talas litet om idrottares studier, förutom sådana som Astrid Jakobsen. Klokt i alla fall av Lavén att även fokusera på utbildningen.
Kanske bäst ändå att fokusera på de som troligen ska åka U23-VM. Fis (som man ska ta med en nypa salt) pekar ut några åkare som största hotet mot i första hand vår Märta Rosenberg. De är:
Helen Hoffman Tyskland, född 2002
Marina Kählin Schweiz, född 2003
Liliane Gagnon Kannada, född 2002
Inte minst Gagnon har åkt bra på sistone. Igår blev hon nummer 15 på 2-milen, 30 sekunder bakom Ribom.
Kälin och Gagnon är bra också i sprint. Kanske får vi se Gina del Rio, bekantingen från JVM senast.
Därutöver kommer ofta någon överraskning. Vem det blir får vi se.
Ronerik: I U23-VM-sprinten får fjolårets segrare Sonjaa Schmidt nog gälla som favorit efter sin fjärdeplats i Engadin i lördags, hnn var till och med uppe och hotade Maja om tredjeplatsen innan fick ge sig. Imponerande och stigande form på henne lagom till U23-VM. Fyra i en världscupsprint har exempelvis Rosenberg aldrig varit i närheten av.
En annan värd att nämna är Emma Mörk Kirkeberg som troligen blir att räkna med i distans. Heggen, Brusveen-Jensen, Sand och Ingebrigtsen är också duktiga.
Jörgen
Hely rätt Sonja Schmidt kan vara favorit till sprintseger i U23-VM, men inte nog med det. Jag tror vi får se ögonen upp med henne också i världscupen. Inte långt ifrån att hon börjar aspirera på pallplatser även där.
Norska Maria Hartz Melling har jag länge haft ögonen på. Hon har pendlat upp och ner i form. Flera gånger har hon av FIS rankats bland de 25 bästa i sprint. Första gången säsongen 2022/23. Det avgörande steget att närma sig världstoppen och bli bofast i norska landslaget har inte kommit. Här på U23-VM kan hon ändå räcka ganska långt. Senaste U23-VM vann hon kvalet och blev trea i finalen.. Nu går tävlingen i klassisk stil och inte i fristil som senast. Det missgynnar Melling, och kanske också Schmidt.
Jörgen,
Sand och Ingebrigtsen är födda 2004, årsbarn med Crüsell. Ingebrigtsen rankad en hårmån bättre, medan Samd är rankad tydligt efter Crüsell. I skandinaviska Cupen deltog de i Lillehammer, men inte i Falun. Ingebrigtsen åkte 1-1 mot Crusell i distansloppen och avstod sprinten, Crusëll – Sand blev 3-0.
Vid JVM i fjol var det tvärt om. Crüsell – Ingebrigtsen 2 – 0, medan Crüsell – Sand blev 1 -1. Sand tog silver i fristilsloppet. Även där var Crüsell bättre i sprint, och Ingebrigtsen deltog inte i sprinten.
Jag tror att de här åkarna, födda 2004, får svårt att blanda sig in i medaljstriden i år i U23-VM. Steget är nog för stort första året, i alla fall för dessa tre. Att Sand och Ingebrigtsen tagits ut till det starka norska laget säger ändå att de är bra.
Jag tror inte det är riktigt samma sak när man åker mot internationellt seniormotstånd i världscupen och när man tävlar mot sin egen åldersklass. Inte samma ryggar man kan ta och utnyttja att andra håller uppe farten. men bra internationell bredd på damsidan i U23-klassen.
Norges skiforbund legger ned junior- og rekruttlandslag i langrenn.
Vi vet ikke detaljer enda, men her er en bekreftelse:
https://www.msn.com/nb-no/nyheter/other/norges-skiforbund-legger-ned-junior-og-rekruttlandslag-i-langrenn/ar-AA1y58m5?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=eab28a0292634aea8991e989983c9730&ei=38
Ingenstans närapå finns så mycket pengar som i Norge, Rekordvinst för oljefonden, 2 447 miljarder under 2024, Konstigt att det inte finns pengar till skidjuniorer, samma år som Norge arrangerar VM.
Ronerik
Ja, registrerte i et kommentarfelt, at hver normann (med et folketall på 5,5 mil) har en netto formue på nesten 4,5 milloner kroner pr. person.
Det er et ordtak som heter at man ”sparer seg til fant” .. Det er kanskje sannheten her ..
I morgon börja JVM, och på tisdag U23-VM, På förhand är jag mer intresserad av U23-tävlingarna denna gång. Men visst ät juniorerna också spännande, Ser vi någon stjärna där redan nu.
* Milla Grossberghaugen Andreassen (Varför är norska namn ofta så långa?) Sensationell för ett par år sedan. Sämre på JVM i fjol. Har tävlat OK i vinter, men numera mer oklart om hon med säkerhet blir en storstjärna,
* Elsa Tänglander – 2 år yngre än Milla. Har varit lite beskedligare i år än i fjol tycker jag mig sett. Blir ändå intressant att se.
* Olivia Puranen – yngst av dessa. Har gjort märkvärdiga resultat på hemmaplan på distans. Hur står hon sig i den här konkurrensen?
Følg med på Lars Heggen og Filip Skari. Der har du to kommende stjerner!
Sven
se där ett kort namn. Har du någon förklaring till ”långanamnhysterin” i Norge?
Absolut. Precis som att norska herrlaget i världscupen är överlägset, kan det se likadant ut bland herrarna i de yngre årgångarna. Jag tror att de svenska herrlagen i U23 och JVM, är förhållandevis svagare än de våra kvinnliga JVM- och U23-representanter. På damsidan i U23 kan vi se svenskor som når topp-5 i resultatlistan. Det vågar jag inte hoppas bland herrarna.
Generellt har jag intresserat mig mer för damskidåkning, eftersom Sverige finns med i världstoppen där, men vi får väl spänna ögonen i Heggen och Skari.
I fjol var Sverige före Norge i mål i båda stafetterna. Tar Norge revansch den här gången?
Ändrat datum till 1 februari på denna tråds startinlägg nu så att det hamnar högst upp på Skidpepp nu när JVM och U23-VM drar igång imorgon.
Startlistor, livetiming och resultat hittas på denna sida hos FIS – länk
Sänds via SVT: https://www.svtplay.se/langdskidor-jvm
1300 km är långt för en sprint
Helt vill prolog av de norske jentene!
Bäst vallabuss vinner!
Calven
Skulle väl i så fall även gälla våra elitåkare. Man var ju mäkta stolta över den nya vallabussen. De synbara resultaten har inte helt motsvarat de tekniska förutsättningarna.
Tror inte någon nation har någon vallabuss på detta mästerskap. Däremot läste jag att norska juniorlandslaget har en egen vallachef som har en 80%-ig anställning. Liknar hur JVM inleddes förra året,
Swestam: Det var ju världscup nyligen i Cogne cirka 4 timmars bilväg från Schilpario så inte omöjligt att flera länders vallabussar körde över dit för att stötta de sina där då det inte är några världscuptävlingar denna vecka eller?
Blev irriterad på bildproduktionen i prologen. En massa bilder från de startande hela tiden och felplacerad kamera som visade målgången emellanåt. Hoppas att någon på plats ser till att det blir bättre.
Som väntat rent trams att norskorna skulle ha bättre skidor. Drivenes var ju helt överlägsen
Oerhört hög nivå på norskorna eller låg nivå på övriga beroende på hur man ser det. Smith och Mackee lär göra sällskap i finalen.
Smith vann första semin före två norskor men orkar hon att göra om det i finalen är kanske tveksamt samt det gick ännu snabbare i andra semin där Mackie pressade norskorna. Inte helt givet det blir norsk trippel men visst ser de rödklädda starka ut.
En riktig kapacitetsbana detta och åkare med sämre kapacitet hade inte en chans. Norskan Hoelsveen som tog guldet har gjort 2:01 på 800m och 4:12 på 1500m så hon är ju en stor uthållighetstalang.
Synd med fall på Bergström. Han hade varit värd ett bättre öde. Kändes som medalj fanns inom räckhåll.
Imorgon är väl Rosenberg, Grahn och Skoglund största svenska hoppe Klassiskt och tuff bana borde väl även gynna såna åkare som Crűsell och Henriksson?
Manne: Imorgon är det bättre chanser känns det som vi ska inte heller glömma bort Märta spännande se hur hon klarar av avslutningen den här gången. banan borde passa Crűsell och Henriksson bra så dom ska inte räknas bort speciellt Henriksson tror jag
Grahn och Skoglund borde bli att räkna med
Jossa… Ja, jag lyfte ju fram Rosenberg, Grahn och Skoglund som största hoppen…
Sprintbanan är backe upp och backe ner. Ganska så fantasilöst i mina ögon. Utfallet var inte bra för oss heller.
Det som var bra med sprintbanan var att det gick att vinna heat med olika taktik.
Manne: missade att du skrev Märta men orolig hur han klarar avslutningen när hon blir stressad, tycker många delar av banan passar Elin bra
En god dag for norske juniorer ..
Apropos JVM, historisk ..
Ingvild Flugstad Østberg er vel fortsatt ”dronningen” i junior-VM, med 7 gull og 3 silver ..
Sprintbanan passar Norge allra bäst inte tal om annat.(Van att åka upp och ned på fjället)
Ebba Andersson intervjuades i TV4 idag. Framkom bla att formen är på uppåtgående men hon har inga förväntningar om guld på vm. Däremot drömmer hon om två guld på sm. Se där!
Märta är van att tävla, och har god kapacitet. Hon är nog främsta hoppet bland damerna. Elin är snabb och stark, men krånglar till det för ofta i sprint. inte riktigt vinnarskalle ännu. Det har Evelina, men räcker farten? Roligt om Lisa Ingesson kunde lyckas. Hon får ständigt stå tydligt i skuggan av de andra tre, och är en bra sprinter. Här har hon sin klart största chans.
Ronerik… Det är vanligt att åkare som etablerat sig pp hög nivå i världscupen inte ställer upp i U-23-VM. Några undantag finns dock… Men även om några namn ibland saknas, har tävlingarna ändå en viktig funktion att fylla för de som deltar och genom åren har vi sett flera åkare få ett första genombrott på U-23-VM. Dario Cologna och Livo Niskanen är såna exempel.
Även Ebba Andersson deltog 2020 när det var rätt uppenbart att hon skulle vinna distansloppen. Hade alltid sällskap av svenskor på podiet, och på 15 km masstart tapetserade man pallen.
I sprinten i Cogne nyss var Grahn trea och Vike femma i tidskvalet. Det blir riktigt hög nivå på herrsidan i morgon.
Andra bullar idag.
Varför påstår man i SVT:s sändning att Lisa Ingesson är bättre på distans än i sprint? Det tycker inte jag, men vi får väl se hur det går under mästerskapet, vem som får rätt.
Eevi-Inkeri Tossavainen som vann JVM-sprinten för två år sedan i Whistler blev nu utslagen i kvalet liksom tyskan Veit. Hoppas att de våra kan spara krafter till finalen. Kandensiskan Schmidt (14:e i kvalet) har hög kapacitet det såg vi nyligen i Engadin där hon blev fyra i WC-sprinten där.
Ronerik: Jo, Ingesson är nog bättre i sprint än i distans. Dock kan hon vara svag i själva kvalen men åker betydligt bättre i heaten. Men på U23-VM frra året hade sin bästa placering från det klassiska distansloppet så beror väl lite på vilken statistik man tittar på (och jag liter inte fullt ut på vad SVT säger).
Inte tillräckligt bra av Ingesson, trodde hon skulle kunna ta sig till semifinalen. Bra av Crusell att lyckas vända på det i kvartsfinalen.
Sprintbanan har sagts vara en kapacitetsbana. Man behöver vara en stark åkare för att lyckas här. Oroande att Henriksson gick så trögt i utförsåkningen in mot mål. Visst ska VM-aktuella Märta Rosenberg vinna det här.
Schmidt tydligen inte lika bra i klassisk stil som i fristil. Få se om hon går vidare från semin nu?
Ja, det vill inte lyfta sig för Ingesson tyvärr.
Märta – spara på krafterna till finalen!
Hurra för lilla Märta!
Kommer Rosenberg att ta storslam i de individuella loppen på U23-VM? Henriksson och Crüsell kommer inte heller att göra bort sig framöver.
Måste säga att Henriksson är lite av en oslipad diamant. Och kul för henne att det blev en medalj efter en fjärdeplats förra året.
Gina del Rio imponerar. Hon körde stenhårt i alla lopp, och har inte perfekt klassisk teknik men orkar och får bra resultat. Starkt att ta silver här under första året i U23-klassen
Skänker en tanke idag till Erica Lavén som troligen hade konkurrerat bra idag och under hela U23-VM då hon är allround och har utvecklats till denna säsong men det får vi aldrig veta, det är som bekant bara de som är på plats som kan konkurrera.
Man kan ju också tänka på Elin Näslund som inte kunnat tävlat något denna säsong (pga ryggproblem) men som annars hade kunnat vara aktuellt för detta mästerskap och som har sprint som en av sina styrkor.
Riktigt skönt att Märta äntligen fick vinna och inget snack om saken snyggt även av Elin men hade lite på känn att det skulle gå bra på den här banan
Starkt av Grahn så klart också och Skoglund grym Svenskdag
Nästan löjligt hur överlägsna de svenska skidorna var.
Märta hade säkert vunnit ändå och Grahn krigat om det men nu blev det lite väl enkelt.
Crusell är tydligt svagare i sprint, statistikmässigt även efter Ingesson. Det verkar ändå som att våra U23-stjärnor är i bra form. Det kan bli ett roligt mästerskap.
Just 05-juniorerna har kanske en svagare årgång på damsidan. Mira Göransson var bra i fjolårets JVM, och fick förtroendet att köra i vinnande stafettlaget vid sidan om Crusell, och före övriga 04-or. Lite ojämnare i år. Annars är det 06:an Johanna Hägg och 07:an Elsa Tänglander vi får hoppas mest på i distansloppen. Elsa har haft en strulig säsong, och inte riktigt nått fjolårets nivå. Kanske har formen infunnit sig nu. Att juniorlaget inte ska släppa alla norskor före sig, får vi hoppas på.
Jörgen och swestam
Bra att ni lyfter våra yngre åkare.
Elin Näslund deltog i JVM i fjol. Blev 46:a i sprinten, 29:a på 20 kilometer fristil och fin 11:a på 10 km klassiskt.
Erica Lavén hade resultatraden: 6, 31 och 18. Finalplats i sprinten alltså. Vi vet att hon denna säsong tävlat mycket bra i USA.
Såväl Crüsell som Lavén och Näslund är nu i U23-klassen för första året, och har 2 år kvar där. De har gott om tid att tävla i U23-mästerskap framåt.
Att Näslund kom 46:a i sprinten kan möjligen bero på att hon ramlade i kvalet
Herrloppet blev en succé. På förhand försökte jag lyfta duellen mellan Oskar Opstad Vike och Anton Grahn, båda från första U23-årgången. Vike började kvalet bra men slog oförklarligt av på farten. Han kom inte till start i sin kvartsfinal. Anton Grahn vann däremot. Bra gjort av våra sprintherrar, med Skoglund på silverplats. Säkert bra vallning, men det fanns det också andra åkare som hade.
Förutom att Rosenberg vann överlägset så är det en ren njutning att se henne åka, vilken fantastisk skidkänsla hon har! Gran kan bli grym på klassiska sprintar i VC åren framöver med den utväxling han har i högfartsstakningen.
Oskar Opstad Vike ramla i prologen og følte seg ikke bra etter det så han stod over kvartfinalen.
I sprint är det särskilt viktigt att hålla sig på benen. Vi minns stället på fjolårets bana där det var lätt att hamna utanför banan och ramla. Nästan en felkonstruerad bana där, men självklart var det lättare att stå på benen för de som redan var först. Lättare också att stå i kvallopp än i trånga finallopp.
Även i år har vi sett många fall, och på flera olika ställen under banan. Erik Bergström föll igår i relativt ostört läge i ledning. Det var nog en isfläck där, men sprintåkning handlar även om att övervinna sådana svårigheter.
Sven
Tack för informationen. Hittade inte den uppgiften. Tror att Vike kunnat utmana annars,
Tittar man på tidigare resultat ser man att Holmbö däremot är typisk fristilsåkare. Inte konkurrenskraftig här.
Idag på JVM-loppet över 20 kilometer spanar jag efter de tydligt högst rankade norskorna Andreassen och Sörbye. Tredjerankad är en av loppets allra yngsta, Olivia Puranen född 2008, som precis hunnit fylla 17. Hon kanske inte blir så bra placerad som trea, men kan verkligen åka skidor. Här får Finland troligen en bra skidåkare på sikt. Sedan får vi förstås se vad våra svenskor kan göra,