Tour de Ski 2023/24
Snart är det dags för det som många anser är höjdpunkten denna mästerskapsfria säsong: Tour de Ski. Sju etapper under nio dagar har vi att se fram emot. De uttagna är:
DAMER
Ebba Andersson, Piteå Elit
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Sofia Henriksson, Piteå Elit
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit (inkallad reserv)
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Moa Lundgren, Åsarna IK
Emma Ribom, Piteå Elit
Linn Svahn, Östersunds SK
Jonna Sundling, Piteå Elit
HERRAR
Edvin Anger, Åsarna IK
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Jens Burman, Åsarna IK
Emil Danielsson, Högbo GIF (inkallad reserv)
Truls Gisselman, Rehns BK
Calle Halfvarsson, IFK Mora SK
Johan Häggström, Piteå Elit
Leo Johansson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Programmet ser ut som följer:
Toblach, Italien – 3 etapper:
30 december – Sprint fristil prolog 12:00 finaler 14:30
31 december – 10 km klassisk stil intervallstart damer 12:15 herrar 15:00
1 januari – 25 km fristil jaktstart herrar 10:00 damer 12:30
Davos, Schweiz – 2 etapper:
3 januari – Sprint fristil prolog 14:30 finaler 17:00
4 januari – 20 km jaktstart klassisk stil damer 10:45 herrar 13:00
Val Di Fiemme, Italien – 2 etapper:
6 januari – 15 km klassisk stil masstart damer 11:30 herrar 15:25
7 januari – Final Climb 10 km fristil masstart herrar 14:30 damer 15:45
God jul tillönskas alla här på Skidpepp!
Lagt in inlägg nu om uttagningen och program för Tour de Ski här på Skidpepp
Förbundet skriver på sin hemsida:
– Sofia Henriksson åkte till sig den sista platsen bland damerna efter sin fina prestation i 10 km klassiskt på VM-banorna i Trondheim i söndags. Det känns kul att få ge henne chansen i en tour efter att hon visat så hög nivå mot tufft motstånd, säger Anders Byström.
På damsidan går det väl möjligen diskutera att Sofia Henriksson togs ut före Märta Rosenberg. Personligen hade jag hellre sett Märta. Dels för framtiden och dels för att hon har egenskaper som passar ganska bra i en tour. Det är iofs möjligt att Märta är sjuk eller har tackat nej. Jag vet inte.
På herrsidan skulle väl Emil Danielsson vara en som ligger nära att bli uttagen.
Allt talar för att Ebba kommer vinna överlägset. Frida är den enda som kan utmana men hon är i för dålig form och för första gången är jag på riktigt orolig för henne.
Ebba däremot har varit stabil i början men det är touren hon satsar på och allting talar för att hon kommer vara i toppform. 25km jaktstart i Toblach-trakten (delvis gamla Cortina-Toblach sträckan) kommer nog bli sevärt på nyårsdagen.
Jan… Borde inte Diggins och eventuellt Brennan kunna utmana? Och kanske Heidi Weng om hon toppar formen ytterligare. Jag håller med om att Ebba är storfavorit, men jag tycker definitivt hon är utmanad. Dessutom är det väl några lopp på lite höjd, som hon haft lite problem med ibland tidigare.
Loppen 4 och 6 januari kommer att bli rysare! Speciellt sista etappen i Val di Fiemme brukar vara en höjdare (nuförtiden) men 20 km klassisk jaktstart på höjden i Davos kan bli utslagsgivande!
Ebba har inte haft problem med höjd när hon varit aklimatiserad vilket hon nu kommer vara.
Givetvis inte säkert att hon vinner då allt kan hända men hon är både stabilare och bättre än konkurenterna och långa jaktstarter kommer göra sprintarna mindre viktiga.
Diggins måste vara på en helt ny nivå om det hon visat i Decmember är hennes grundnivå så det är nog troligare att hon är svagare under touren än tvärtom. Samma med Brennan och Carl. Jag tror Niskanen kanske kan vara på pallen och även Pärmäkoski. Weng givetvis också.
Emil Iversen placerade sig 24 på 10 kilometer klassiskt i Ruka. Utifrån det menade han att om man inte placerar sig topp-20, då skall man inte vara med. Skulle Sverige ha sådana uttagskriterier hade vi fått med kanske 4-5 herrar, men kanske 9 av 10 damer.
Förstår inte heller varför du räknar bort Diggins, Jan. Första delen av VC är en sorts tour och efter den leder Diggins rätt klart. Den stora skillnaden är (1) att det nu tävlas i alperna, (2) delvis på höjd, samt (3) att det är kortare återhämtning mellan lopp. Diggins har historiskt sett varit bra i alperna, på höjd och med kort återhämtning så hon är en av favoriterna i mina ögon. Även Ebba och Frida absolut men Diggins, Svahn, Ribom och Carl är också med. Weng tappar för mycket i sprintar numer tror jag. Brennan har varit bra hittills men kanske toppade hon formen för tidigt. Vi får se.
Efter FIS Period 1 : Nordeuropa
Nationsligan Damer
Sverige-6 Guld, 3 Silver, 5 Brons (Ribom-Svahn, Sundling, Ebba A, Frida K, Moa I.
USA—–2 Guld, 4 Silver, 2 Brons (Diggins, Brennan)
Norge—1 Guld, 2 Silver, 2 Brons (Skistad, Heidi W.
Tyskland- 1 Guld, 1 Silver, 1 Brons (Hennig, Carl)
Placeringar 1-6:e Plats.
Sverige 20 (7 olika damer)
USA—–12 (Diggins Brennan)
Norge—10 (Skistad, Heidi W.)
Tyskland-6 (Hennig, Carl)
Frankrike- 3 (Dolci, Claudel)
Finland—2 (Joensuu, Niskanen)
Österrike-1 (Stadlober)
Det är inte någon stor sport, trots att FIS konstruerat ett ogenomtänkt och dysfunktionellt poängsystsem. Om jag döma efter loppen som varit hitintills, borde de Svenska damerna dominera T de S.
RonErik: Vem mer än unge Gisselmann har inte varit topp 20 i vinter av herrarna?
Kul att Sverige ställer upp med alla sina bästa åkare! När hände det senast? Hoppas alla kan fullfölja.
Med så många bra sprintåkare på damsidan så kan Sverige köra lite taktiskt och se till att fördela sig jämnt på semi 1 och semi 2 för att göra det så svårt som möjligt för ex. Diggins och Brennan att ta sig till final. Blir viktigt för framför allt Andersson att amerikanskorna ryker ut i semin. Är de riktigt lömska skulle de kunna försöka vara 4 st som alla går i samma kvartsfinal som Diggins och slå ut henne redan där… Vore det osportsligt? :)
Men varför kör de 2 sprintar i fristil? Brukar det inte vara en av varje?
Ang. 25 km i Toblach så står det TBC (to be confirmed?). Har de snöbrist? Vet de inte var/hur banan ska gå än?
Ruben,
Emil Iverssens uttryck var mer en självskattning, och i förhållande till norska lagets styrka. Ställer Norge upp med 6 herråkare på distans, förväntar de sig nog att alla skall vara topp-10. Nästan så ser det ofta ut bland våra damer. 6 stycken topp-15 kan vi se.
Här handlar. det inte om möjlighet att som bäst nå topp 20, utan att uthålligt hålla den nivån.
Truls Gisselman och Johanna Hagström är i olika situationer. Truls är en ung löpare, under utveckling och i ett svagare herrlag. Johanna bör vara som bäst i sin ålder, och kräver att få vara med i ett urstarkt svenskt damlag, där åkarna behärskar både sprint och distans. Ebba något svagare på sprint, men i världstoppen på distansloppen.
Jag hoppas naturligtvis att Johanna slipper hamna på plats 40 på distans, men risken är uppenbar.
Jan… Diggins har visat enorm stabilitet hittills i år, bäst av alla skulle jag säga. Jag håller med dig om det borde vara mindre troligt att Diggins kan fortsätta på samma nivå. Men just den här gången är jag osäker och tror hon kan bli farlig. Dock är jag mer tveksam om det amerikanska vallateamet håller måttet när vi når mellaneuropa.
Jag håller annars med dig om att Niskanen och Pärmakoski kan bli att räkna med. Pärmakoski är väl aldrig dålig i touren. Överlag brukar touren vara lite av en övergångsfas där några kommer in i form och andra tappar densamma. Blir intressant att se hur det blir med Ribom t.ex.
Anders Blomqvist är orolig för Sundling inför Touren. Varför bara henne? Svahn, Hagström, Poromaa hade också covid och är redan tillbaka och tävlar. Sundling har ju varit ännu mer försiktig än dom och inte tävlat alls. Varför skulle det vara värre för henne? Har han redan glömt hur Sundling hanterat de senaste två säsongerna med skada och sjukdom tidigt? Hon kom tillbaka och tog os-guld och vm-guld. Är det nån som är klok och inte hetsar med sitt tävlande så är det väl hon?
Jag räknar inte bort Diggins men jag tror inte hon kommer kunna utmana Ebba – då kommer hon behöva höja sig från vad hon visat hittills i år och det tror jag inte.
I årets Tour är det två tuffa lopp över 20km, vad vi såg förra året är att Ebba och Frida var totalt överlägsna i den typen av lopp. Ruka, Oberstdorf, Les Rousses & Planica. I Lahtis hade de varit sjuka och i Lillehammer var banan lätt (men de kom ändå 1 & 3)
Udo: Problemet är väl att Märta inte visat så mycket av hennas egenskaper. Sofia visade bra klassisk form senast och är tre klassiska distanslopp i tds
Tourer har ofta sin egen dynamik. De som börjar bra i touren fortsätter ofta på samma sätt. Vanlig ranking är ofta inte så mycket att luta sig mot, utan de som ligger bra till i touren överträffar ofta sin ranking. Vi såg det flera gånger av Stina Nilson. Under ett par säsonger i Tour de Ski, där hon även vann distanslopp. Minitouren i Kanada var kanske ännu tydligare, där hon egentligen dominerade allt. Från Diggins. Tiril Udness Weng med flera har vi sett samma sak. Därför är starten i Toblach ganska avgörande för den fortsatta utvecklingen.
För Ebbas del är inledande sprinten en nyckeltävling, liksom sprinten i Davos
Jag blir inte förvånad om Emma Ribom gör en riktigt bra tour, men rimligen är. Diggins favorit.
Ronerik… Jag tycker ändå touren brukar ha lite olika ansikten. Vissa går in bra i touren, men tappar och vissa har omvänd resa. Hellner gjorde ju båda dom resorna. Och Bauer gjorde ju en chockvändning 2010. Ebba hade väl också en tourvsom startade kasst 2021, men slutade med pallplats. Sen finns det ju dom som går bra raktigenom, som när Diggins vann. Nu när jag tänker på det har det nog varit färre vändningar sen Cortina-Toblach-etappen försvann.
Hela norska truppen till TdS:
Kvinner
Bergane, Margrethe – Konnerud IL, Equinor Rekruttlandslag
Fosnæs, Kristin Austgulen – Fossum IF, Equinor Rekruttlandslag
Kalvå, Anne Kjersti – Lundamo IL
Myhrvold, Mathilde – Vind IL
Skistad, Kristine Stavås – Konnerud IL
Slind, Astrid Øyre – Oppdal IL
Theodorsen, Silje – Kvaløysletta SL (leder COC)
Weng, Heidi – IL BUL
Weng, Lotta Udnes – Nes Ski
Menn
Amundsen, Harald Østberg – Asker SK
Golberg, Pål – Gol IL
Jenssen, Jan Thomas – Hommelvik IL, Team Elon Midt-Norge
Jenssen, Matz William – Njård langrenn, Team Elon Oslofjord
Klæbo, Johannes Høsflot – Byåsen IL
Krüger, Simen Hegstad – Lyn Ski
Nyenget, Martin Løwstrøm – Lillehammer SK
Taugbøl, Håvard Solås – Lillehammer SK
Tønseth, Didrik – Byåsen IL
Valnes, Erik – Bardufoss og Omegn IF
Jag hade hoppats att Frida skulle stå över Touren. Men kanske funkar det med lite Jul hemma med familjen. Det kan nog bli bra återhämtning. Men Covid slår hårt.
Bra annars att målet är att alla ska fullfölja.
Hur är Skistad på längre lopp?
Bamse – Kristine Stavås-Skistad är dålig på distans, nej förresten, skitdålig på distans…
Eller, mer tydligt, KSS är usel på allt annat än sprint.
Fattar inte att hon överhuvudtaget får följa med till TdS?
Det är ju bara halva VC-poängen i deltävlingarna, och prispengarna skrala på etappnivå (bättre på TdS-totalen)…
Skistad visade förra säsongen att hon hade tagit ett kliv på distans. Hon har väl bara åkt ett lopp på distans denna säsong och det var int på samma nivå som hon åkte på NM förra året (men var kanske inte toppform vid premiären i år).
Skistad har ju en friplats genom att hon är topp-20 i sprintcupen så hon har ju inte tagit en plats från någon annan norska.
LS: är väl helt solklart att Skistad ska med om hon vill hade varit rätt trist utan henne när det är sprint och varenda poäng är viktig där
Totalen med gamla poängsystemet:
1. Diggins: 626
2. Ribom: 502
3. Andersson: 489
4. Brennan: 459
5. Carl: 383
6. Svahn: 353
7. Ilar: 316
8. Karlsson: 280
9. H Weng: 270
10. Skistad: 242
11. LU Weng: 211
12. Niskanen: 196
13. Slind: 186
14. Claudel: 146
15. Lundgren: 139
16. Stadlober: 122
17. Sundling: 118
18. Fink: 111
19. Fosnäs: 111
20. Kalvå: 109
Aktuella ställningen:
1 DIGGINS 809
2 RIBOM 737
3 BRENNAN 726
4 ANDERSSON 642
5 CARL 610
6 SVAHN 599
7 ILAR 546
8 KARLSSON 514
9 WENG LU 496
10 NISKANEN 487
11 WENG H 462
12 LUNDGREN 403
13 SLIND 365
14 FINK 361
15 CLAUDEL 358
16 FOSNAES 355
17 STADLOBER 316
18 BERGANE 294
19 KERN 290
20 SKISTAD 286
Inga större skillnader i toppen. Diggins ledning över Ribom hade dock varit större med det gamla.
Angående Skistad i touren så blir det lite intressant att se hur hon hanterar den. Första sprinten lär ju gå utmärkt men hur går det i den andra efter att ha kört ett par distanslopp tätt på varandra? Förra säsongen stod hon t.ex över sprintstafetten i Lahti för att hon var lite sliten efter att ha tävlat intensivt (hon körde bara sprintarna…).
Mannes tourquiz
I väntan på touren kommer här en skidquiz med just Tour de ski som tema. Svara inte i tråden, så har fler chans att klura. Rätta svaren postar jag strax innan första etappen.
1. Det är idag svårt att föreställa sig, men Norge fick vänta länge på första totalsegraren i touren. Hur många misslyckade försök (damer och herrar tillsammans) hade man innan första segern kom?
2. Det har historiskt sett visat sig vara svårt att kombinera tour de ski och mästerskap. Vem var den första herråkaren att ta individuellt mästerskapsguld och komma först i mål på touren under samma säsong? (Alltså inte inräknat Petter Northugs efterhandsseger.)
3. Denne herråkare kom sensationellt trea i touren, men diskades senare pga doping vid OS samma år.
4. Calle Halfvarssons första VC-seger kom i en toursprint. Sverige vann också damklassen denna dag – vad heter damsegraren?
5. Blev första Mora-åkare att vinna en etapp i tour de ski – vad heter åkaren?
6. Endast en gång sedan touren introducerades har en åkare vunnit totala världscupen utan att delta i tour de ski. Vilken är åkaren?
7. När Marcus Hellner slutade tvåa i tour de ski, passerade han två åkare på väg mot toppen av slalombacken. Petter Northug var en av dom, men vem var det mer?
8. Två italienskor har varit på pallen i tourtotalen. Arianna Follis var den första, vem var den andra?
9. Vem var den senaste svenska herråkaren att vinna en touretapp?
10. Vem blev den allra första segraren/segrarinnan i tour de ski?
11. Vilken svensk åkare (herr/dam) har flest etappsegrar i touren?
12. Hon vann den första poängcupen när den introducerades 2020?
13. Vilken svensk åkare (herr/dam) var den första att vinna en sprintetapp i touren?
14. Vem var den första norska totalsegraren (herr/dam) i touren?
Resultat i touren.
1. Diggins – ingen tvekan. Överlägsen.
2. Weng – Har rutinen Asien krävs. Bra klättrare.
3. Niskanen – Allround. Har det som krävs.
Bästa Svenska Ebba på en fin 5:e plats.
Svahn 7:a, Ribom 8:a, Ilar 11:a,Frida 14:e, Dom andra bryter. Är för veka.
swestam
Angående Skistad som distansåkare. Man har nog rätt att kalla henne en svag distansåkare.
Rankad 2:a i sprint av Fis, har hon rankingen 227 i distans. Det är klart sämre än vad någon av de uttagna svenskorna har.
Hon har tagit kliv på distans, skriver du. Hon blev 6:a i norska mästerskapet på 5 (!) kilometer. Varför anordnar man en tävling i norska mästerskapet över 5 kilometer? Verkar ha varit en skräddarssydd tävling för Skistad. Hon blev 11 i norska mästerskapet på 3-milen, vilket låter ok, men hon var nästan exakt 5 minuter efter Tiril Udnes Weng som vann.
Placeringarna på distanstävlingarna lär inte bli smickrande för Skistad. Även om hon åker igenom dem lär hon bara vara på plats för de 2 sprinttävlingarnas skull.
Undrar om samma krav ställs på henne som svenska ledarna ställt på Johanna, att vara med hela tävlingen?
Hoppas man vågar stå fast vid sina direktiv.
Ronerik: Jag har inte påstått att Skistad är en stark distansåkare, ja hon är en svag distansåkare. Men samtidigt bör man konstatera att hon förbättrade sin kapacitet på distans (från en urusel nivå till en svag nivå) förra säsongen. Och jag menar att det bidrog till att hon åkte så bra i sprint under förra säsongen. Jag tycker också man bör utgå ifrån fakta när man uttalar sig om Skistad och inte komma med sådana tramsiga svepande påståenden som LS gjorde (för att LS ogillar Skistad då hon är ett stort hot mot LS älsklingsåkare).
5 km har man väl alltid åkt på NM, det är ingenting man åkte för att det skulle passa Skistad.
Ja, det blir en nöt för Skistad att knäcka, hur hon skall klara av den andra sprinten när hon åkt distanslopp precis före på hög höjd.
Kan tänka mig att Skistad bara kommer att lugnt glida igenom de två distansloppen i Toblach så det blir nog inga problem. Efter andra sprinten åker hon hem, lätt skada kanske. Hon platsar egentligen inte alls i TdS som tävling betraktat.
LS: Visst är det väl så att Skistad ställer upp i TdS för att bevaka sin position i sprintcupen. Det tycker säkert både hon själv och den norska ledningen är mycket viktigt. Jag kan absolut ingenting om prissummor men kan tänka mig att det är mycket lönsamt att vinna sprintcupen om hon skulle lyckas med det, både i prispengar och i sponsorpengar. Hon vore dum om hon inte ställde upp.
Nu finns det dock en minimitid man måste uppnå, annars blir man diskad. Så går ju inte slöåka hur mycket som helst.
Swestam… Du menar väl maxtid? Vore tråkigt om nån blir diskad för att dom åker för fort 😉 (ursäkta skämt och tack för info)
Manne: Hehe, naturligtvis är det maxtid och inte minimitid (klar tankevurpa av mig där). 18 % i intervallstartsloppen för damerna.
Ronerik
5 km, både i fristil og klassisk stil er en vanlig distanse under NM på ski. Kan tilføye at Marit Bjørgen avsluttet sin karriere, med og ta sitt siste gull på distansen under NM i Alta i 2018.
Og eks. under Tds i 2016 var 2 av distansene på 5 km, 1 jaktstart med I Østberg som vinner, pluss et løp i fristil, der Diggins vant.
Manne
Finished, men den var ”vrien” .. ;-)
18 % var vät tilltaget och det tycker jag är bra i den tunna längdåkningen. Ca 4,5 minuter i ett 10 km-lopp. Inte ens Skistad behöver bottna sig på något sätt. Som exempel skiljer det i grova drag 10 % mellan herrar och damer oavsett distans. Den möjliga risken för Skistad är att hon inte vill utmärka sig negativt och dras med i tävlingshetsen men hon verkar vara en klok person så den risken är nog liten.
Tourer är importerat till skidåkningen från cykelsporten, gissar jag. Tour de France och Giro d’Italia är 2 stora cykeltävlingar som håller på flera veckor. Alla som deltar där är inte där för att vinna personligen, men ofta för att gynna laget. ”Vattenbärare” kallar man en del, som har. till uppgift att serva lagets stjärna. Andra är så pass bra, att de kanske kan placera sig mellan stjärnan och svåraste konkurrenterna, och med. det se till att konkurrenterna får färre bonussekunder.
Frågan är om vi kommer att se den utvecklingen också inom längdskidåkningens tourer? Långloppscirkusen kanske, men kommer även längdåkningen att utvecklas till mer av cirkus?
När Skistad åkte 10 km klassiskt i den norska premiären denna säsong blev hon 44:a, 3:07 efter Heidi Weng som vann. Lägg till hög höjd och en Ebba som åker snabbare än Weng så kan det bli en del tid.
Hela tour de ski har en arbetstid motsvarande en normal etapp i Tour de france, så det är två vitt skilda evenemang.
Utvecklingen inom skidåkning har gått mot att damer och herrar skall åka samma eller liknande distanser.
Historiskt tävlade damerna bara på 5 och 10 kilometer. Det ansågs fullt tillräckligt. Nu är distanser i alla fall upp till 30 kilometer inte alls ovanliga. 1999 var sista gången med 5 kilometer som tävlingsdistans i VM. Nu verkar även stafettsträckor gå mot längre distanser än 5 kilometer. I Gällivare gällde 7,5 kilometer per sträcka.
Allt handlar om att damerna på bredden tränar på ett annat sätt än för 50 eller 70 år sedan. Man klarar att åka långa lopp. Kvinnosynen har ändrats. Ett tecken är att damer numera får åka Vasaloppet, vilket var otänkbart och förbjudet tidigare.
I Sverige är vi snabba att anpassa oss efter internationella regler. Elittävlingar, som inte handlar om juniorer, går inte över 5 kilometer i Sverige. Allrahelst inte mästerskap.
Norge får naturligtvis, om man så vill, fortfarande 25 år senare, anordna mästerskap på 5 kilometer. Jag har ändå väldigt svårt att förstå varför man gör det. Resultatet i en sådan tävling säger väldigt lite om hur man klarar distansåkning internationellt.
Ronerik: Handlar väl delvis att om att inte totalbelastningen skall bli för stor och att man vill att så många skall åka så många lopp som möjligt under mästerskapet.
swestam
Kanske handlar det om breddverksamhet, om att alla skall kunna åka norska mästerskapen. 2023 hade man 66 som åkte 3-milen och 257 som åkte 5-kilometer. Nästan 200 fler på icke-elitdistansen alltså. Det kanske är ungefär som att ta simborgarmärket. Alla skall kunna vara med. Vi har kanske en för seriös och elitistisk syn på längdåkning i Sverige, att det är något för idrottare, i alla fall när det gäller mästerskap.
Tobbe H
Vi har nog också en i svenska laget med liknande situation som Skistad. Bara obetydligt bättre rankad på distans. Hon klagade på otydliga besked om Tds för sin del. Då nämndes kravet att man skall åka hela touren. Alltså får vi se Hagström ta sig an monsterbacken. Blir intressant att se.
Kommer Maja att nå toppen väsentligt snabbare?
Vad säger tränarna om man får spana förgäves efter dessa två i backen?
Ronerik: Precis som Skistad är nog Hagström mest med för att försöka göra bra ifrån sig i sprintloppen plus dessutom samtidigt tjäna en slant. Det sistnämnda är nog så viktigt när man tillhör gruppen som inte har lukrativa sponsorkontrakt. Vi kommer troligen inte att få se så mycket varken av Hagström eller Dahlqvist i bild i den där backen då de båda kommer att vara en bra bit bak men visst är Dahlqvist favorit till att vara före Hagström. Tror jag.
Tror inte man skall stirra sig blind på rankingen för mycket utan mer titta på faktiska resultat. Jag håller Hagström som en klart bättre distansåkare än Skistad även om Hagström är väldigt ojämn.
Ronerik
Tvärtom är det Norge som har en elitistisk syn på skidåkning. Sverige har fler startande på motionslopp och det är inte pinsamt att vara med även om man är dålig. I Norge håller alla som ställer upp på skidtävlingar högsta klass. Många som langrennseksberten Petter Skinstad tycker att det är en sak Norge faktiskt kunde ta efter Sverige.
På det korta loppet i NM är det mycket juniorer med då man har juniortävlingar samtidigt men just i det loppet kör alla i samma klass. Skulle gissa att det är en anledning till att man kör kort.
Tobbe H
Jag tippar att 6 av 10 svenska damer åker uppför Alpe Cermis. Övriga har brutit, oavsett vad lagledningen säger.
Det här med kortare distanser för damer är ju oftast en kvarleva från den tiden då man ansåg att kvinnor inte tålde längre distanser. Pionjären inom detta område var ju den norska maratonlöparen Grete Wais. Hon gjorde kanontider på maratonlopp världen över och visade hur fel den uppfattningen var. Friidrottsförbundet kunde inte längre stå emot och det medförde det lite udda inslaget att kvinnor fick ha maratonlopp på mästerskapen, men därutöver var den längsta distansen 3 km. För den som vill veta mer om detta kan jag rekommendera ”Hårds historier” om just Grete Wais.
På skidsidan var Norge sena med att satsa på damer. Och Vasaloppet var också riktiga bakåtsträvare och införde en damklass relativt nyligen. Att kortare distanser funnits kvar inom ländsporten ända tills ifjol, beror nog dock på andra orsaker än att någon skulle tro att kvinnor inte orkar. Men det är klart – gubbtätheten i FIS längdkommité kan förstås ha bidragit.
Ino
Förstår inte denna upptagenhet kring att man kör med ett 5km-lopp på NM. Om de vill ha det så så får de väl ha det så.
För övrigt så körde man med ett 5km-lopp i den svenska nationella premiären fram till för inte så länge sedan men det verkar inte skapa samma intresse här inne.
Swestam… Ja det kan man inte göra nåt åt. Men man kannju ändå tycka det är knasigt. Och jag vill minnas att vi var några som var kritiska mot 5 km i Bruks också, men att kritisera det nu hade väl varit rätt konstigt. Men jag ska erkänna att jag inte är helt konsekvent – att man kör intervallstart på SM-femmilen, har jag inte haft samma problem med 😀
Pelle… Ja, jag försökte göra quizen lite klurig!
swestam
Jo, Norge får ha 5-kilometerslopp. Nu handlade ju allt från början om Skistads påsstått ökade distanskapacitet. 5-kilometerslopp säger så lite om åkares distanskkapacitet i lopp av internationell standardlängd. Därmed har knappast Skistad visat något sådant.
Ronerik: Jag håller inte med. Särskilt om man jämför med vad hon gjort tidigare på 5 km. Jag vidhåller att hon visade en bättre distanskapacitet förra säsongen jämfört med vad hon visat tidigare. Visserligen på en svag nivå fortfarande.
Men om du inte tycker att hon visade upp en förbättrad distanskapacitet och uthållighet förra säsongen, hur förklarar du då att hon plötsligt vann flera sprintar i världscupen när hon tidigare inte vunnit några?
swesstam
Jag bryr mig inte om vad någon gör på 5 kilometer. Det visar ingenting, eftersom internationella lopp inte avgörs på 5 kilometer.
Däremot har Skistad växt ut till vad många norrmän hoppades på. Det ligger en förbättrad uthållighet i detta, även om det samtidigt är tydligt att hon inte tävlar i sprint som en uthållig sprinter som Jonna Sundling eller Emma Ribom. Skistad hushållar med sina krafter, men är explosiv och lever på det.
Norrmännen trodde också att hon kunde bli bra på distans. Hon har inte gett dem stora. skäl att tro det.
Omöjligt är det ändå inte. Kanske slår hon oss med förvåning redan i Tds.
Tobbe H – jag tror knappast Johanna Hagström är med i Tour de Ski för att ”tjäna en slant”…
Varför?
Jo, det delas bara ut prispengar till åkarna på pallen (1-3), och, dessutom, reducerade prissummor i de enskilda loppen i TdS (3000:- CHF till segraren)…
Johanna i nuvarande form lär inte ha en chans till pallen, speciellt som att bägge sprintloppen är fristil och Johanna är betydligt bättre i klassiskt.
vore häftigt om frida hittade formen då har vi nog fyra svenskor som slåss högt i totalen i touren o tidigare har man fått vara glad om det varit en enda.. underskatta inte svahn tror jag nu blir alla lopp utom ett masstart o det som inte är det är klassiskt där hon kan vara högt upp plus då alla bonussekunder hon kommer ta i sprint dessutom bra på hög höjd har hon visat tidigare.. slalombacken blir tuff men tror hon gör det mycket bättre än senast hon var där om hon slåss om pallen totalt.
klarar ebba prologerna i sprint o tar lite sekunder där kan det nog räcka långt jonna kommer gillbaka o alla bästa sprintåkare är med i touren oxå så det kommer bli tuffare för diggins frida rosie m. flera att gå till final i sprint.. tror inte ebba behöver tappa så mycket som förut där o sen är distansloppen längre oxå vilket hon nog gynnas mest av sen är hon bäst i backen så jag har henne som lite favorit i år men är frida i form igen så kan det bli jämnt.
calle kan bli topp fem i år men risk att han tappar för mycket i backen sen tycker jag han inte varit så bra i sprint i år o han behöver dom bonussekunderna..
LS: Jag vet inte ett smack om prispengar så är det på det viset så har hon naturligtvis en liten chans att tjäna några kronor men hon har knappast gett upp på förhand. Men hon får i alla fall gratis julmat och får träffa pojkvännen såg jag. Inte illa det. Förresten, kanske man får en slant om man fullföljer TdS. Det tycker jag man borde ha som en morot för att kämpa till slutet.
Ronerik: Jag tror vi lägger lite olika betydelser i begreppen distanskapacitet och uthållighet. Jag tycker inte man kan avfärda vad man gör på 5 km bara för att 5km-lopp inte är något som man tävlar internationellt i världscupen. Jag tror att en förbättrad distanskapacitet och uthållighet även visar sig när man åker 5km-lopp.
Och en sprinter som Skistad kan ha skaffat sig en bättre uthållighet även om hon inte åker sina sprintlopp exakt som Sundling och Ribom. Att Skistad vann så många sprintar förra säsongen berodde inte på att hon utvecklat sin explosivitet, fartresurser eller taktiska åkning (dessa egenskaper har hon alltid haft) utan för att hon utvecklat sin uthållighet. Det var tack vare att hon utvecklat sin uthållighet som hon lyckades hänga med svenskorna i sprintloppen att hon sedan kunde avgöra på upploppet till sin egen fördel.
Uthållighet och distanskapacitet är inte binära egenskaper (att man antingen inte har dem eller eller att man har dem exakt som Sundling och Ribom om vi nu pratar primärt om sprint) utan att de mer kan visa sig på en glidande skala.
PS Jag noterar att i Alpen Cup så åker man 5 km åtminstone vid ett tävlingstillfälle denna säsong DS
Tobbe H – förstår att många här inte har 100% koll på prispengar i Tour de Ski.
Tyvärr får bara dom 20 bästa i totalen prispengar – vinnaren 965000 SEK och 20:e plats 12100 SEK…
Jag är dock tveksam till att Johanna Hagström har kapacitet till att bli topp-20, tyvärr…
Johanna Hagström var på pallen I fristilssprinten i Davos ifjol. Och för två år sen vann hon poängcupen i touren. Så även om hon haft en knackig inledning på säsongen och konkurrensen är hårdare på touren i år, borde hon ha höga ambitioner och en positiv inställning.
LS: Så det är bara de 20 första som får prispengar. Ytterligare en förklaring till varför det är så många som hoppar av i slutet av TdS. Dåligt tänkt av FIS kan jag tycka.
Manne – när Johanna Hagström blev trea i Davos på fristilssprinten var det under helt andra förhållanden än idag…
I Davos fattades Sundling, Dahlqvist, Ribom, Svahn, Dyvik, Skistad, Joensuu, osv osv – med andra ord, ett ”skralt” startfält…
Ls… Jag fattar inte riktigt vart du vill komma. Jag tror knappast att Hagström ser sig som besegrad på förhand som du antyder. Och det finns det heller ingen anledning till. Sen återstår det att se vilka som kommer till start i år.
Ronerik: Så är det redan i långlopp. ”Problemet” är att det är för stor skillnad mellan klass A och B i skidor. Det var tydligt i Marcan för några år sedan när Vokujev stack i princip från start, alla stora team hade åkare i täten på klungan men ingen orkade täta luckan. Mer lyckat i Vasan i år när Mattisen och Alvar offrade sig och tätade luckor åt Emil, men då krävdes alltså åkare som hade kapacitet och dagen att själva komma topp tio.
I cykel kan alla i klunga hjälpa till att köra in utbrytningar.
Monday, 01.01.2024
10.00 – 25km Pursuit Men
12.30 – 25km Pursuit Women
New 3 Zinnen Track
Det går skulle kunna betyda att jaktstarten går på gamla Toblach-Cortina sträckan, men vänder tillbaka innan tunnlarna. Då pratar vi 10+ km lätt utför mot mål. Inte bra nyhet för Frida och Ebba, utan kan relativt sätt gynna tyckte mer explosiva sprinters.
Fast nu går det ju också uppför innan det går utför så det var en väldigt märklig slutsats…
Vad man gillar när det gäller skidåkning kan säga en hel del om åldern på vederbörande. Vi som ofta avnjöt skidlopp via radio och löpande tidsangivelser kanske föredrar. lopp med individuell start, och helst. i klassisk stil. Mästerskapen betyder allra mest.
De som blivit bekanta med skidåkning på senare år betonar helt andra saker. Resultat i tourer är. en sådan. Stark betoning på totalcupen är en annan, och där mästerskap inte ses stort viktigare än andra tävlingar.
Ronerik: Men hos de svenska toppåkarna ser vi att de helt klart prioriterar mästerskapen framför världscupen. Man kan säga traditionen framför det nya. Känns förståndigt för en gamling som jag.
Är bara halvgammal själv men började följa längdskidor som barn i början på 90-talet. Minns att jag såg och gladdes åt Mogrens femmilsguld i Falun i alla fall. Personligen föredrar jag intervallstarter och enskilda lopp och framförallt mästerskapen är viktigast och det man minns.
Cuper och tourer kan vara intressanta i stunden (jag gillar siffror och statistik) och man vill ju alltid att en svensk ska vinna/prestera bra där men ett år senare har man oftast glömt det. Stina Nilsson var t.ex. första svenska dam att vinna någon cup men det jag mest minns och gläds åt är alla hennes fantastiska enskilda tävlingar. Kallas tourseger är väl ett undantag dock eftersom det var där hon slog igenom och att Vinterstudion har matat oss med den vareviga säsong sen dess… men jag uppskattar ändå hennes mästerskapsguld allra mest.
Själv har jag vaga minnesbilder som startar runt 1982, just innan Gunde-eran.
Men jag har lärt mig uppskatta det här med masstarter t ex. När det blir bra så blir det inte bättre än så.. Men det bör ju vara bra banor som används till sådant, i och med att det blir lite svårare för den bättre åkaren att göra skillnad jämfört med en individuell start.
Jag gillar tourer också, det känns som att ett mervärde skapas på det sättet.
Läser att Maja och Frida stannar hemma istället för att åka ner och vara med de andra uttagna på hög höjd i Alperna. Anledningen uppges vara att om inte är i bra form kan uppladdning på hög höjd få kraftigt negativa konsekvenser. Maja säger till Expressen:
– Jag har flera gamla ”check-pass” som jag vill köra. Pass där jag har siffror från tidigare år att jämföra med. Jag vill helt enkelt inte vara alltför långt ifrån mina gamla siffror för att känna att jag är redo att köra Tour de Ski.
Byström säger att läget är lite samma för Frida och att de två får känna efter om det är läge att åka ner eller inte. Kan tydligen bli aktuellt med att ta in en reserv (Märta Rosenberg?) om en/båda av MDFK inte åker i TdS, vi får se?
Jörgen… Du får gärna lägga min tourquiz ovan i en egen tråd, om du vill 😀
Manne: OK, fixar och tack för quizen! 👍
Cortina-Toblach etappen som skulle körts i år igen har blivit inställd pga snöbrist. Istället kommer man åka på vanliga banan i Toblach.
Skidvänner – årets julklapp måste väl ändå vara Tour de Ski ett mästerskapsfritt år/säsong!?
Vi får hålla tummarna på att alla kommer till start, oavsett nation.
Spännande att se vad Linn Svahn och Jonna Sundling kan åstadkomma – dessutom, Edvin Anger…
GOD JUL!
Nya covidfall i truppen. Ebba, Moa L, Calle och Oscar S.
Covid = TdS-killer… Trist som fan!!
Detta landslaget alltså… Är det en tillfällighet? Jag tror inte det alltså.
Läser att Calle reste hem till Sverige och hans medverkan är osäker men det är inte uteslutet än att han startar i touren då han börjat friskna till.
Ebba stannade kvar i Italien men har varit tvungen att vila från träning, för hennes del är planen fortfarande att köra touren.
Moa Lundgren och Oskar Svensson däremot har dragit sig ur touren och ersätts av Lisa Ingesson och Emil Danielsson. Jag ändrar i startinlägget ovan.
Det är bara att hoppas på det bästa, framförallt tänker jag då på Ebba som på förhand har varit vårt antagligen största hopp om framgångar i touren.
Men vi har sett på t ex Frida att det behövs inte så mycket för att störa prestationen för ett tag framåt, även om det endast handlar om lättare symptom vilket jag antar att fallet är för Ebba.
Nu är det nog iofs inte covid som är anledningen till att det gått tungt för Frida…
Svahn klarade sig utmärkt.
År väl bara Maja, Ilar och Ribom som inte varit sjuka i A-landslaget.
Det konstiga är egentligen de som INTE blir sjuka under en säsong. De flesta ”vanliga” människor som vistas bland folk regelbundet blir väl sjuka nån gång under vintern oavsett hur försiktig man är. Ganska naturligt.
Ebbas tränare har sagt att hon är på g igen. Tyder ej på nåt allvarligt.
Jan, nu blir jag nyfiken. Hur vet du att det inte är sviterna efter Covid som hållit tillbaka Fridas nivå efter Ruka? Att Linn hämtat sig snabbare är en sak, det är nog högst indivuduellt hur man drabbas. Att Jonna var betydligt mer påverkad än Linn verkar tydligt. Frida skulle kunna vara lindrigare drabbad än Jonna, som var borta flera veckor, men mer nedsatt än vad Linn blev.
Calle is back.
Jaaaa!!!!
Calle- då blir TDS detta år också då, :)
Calle har vel en pallplass i Tds´s historie, i og med at Sundby ble støket av listene i (2015) Likedan fikk Northug sin første sammenlagtseier samme år, etter og blitt knust i Alpe cermis under tidligere år.. Også Bjørgen fikk endelig sin første seier etter flere forsøk dette året.
Kowalcsyk og Cologna har vært de store i Tds´s historie med 4 seiere hver.
I år blir det vanskelig tippe sammenlagtvinneren i dameklassen, i og med at flere av løperne sliter med diverse ”problemer”. I norske media står det at Ebba Andersson (som har blitt frisk og kry igjen) er storfavoritt til og vinne touren .. Men Diggins er kanskje den største konkurrenten over alle, hvis teamet skaffer henne gode ski under touren.
Blant gutta kan Klæbo utligne Cologna, og ta sin 4de sammenlagtseier. Hvem skal slå han?
Diggins och Kläbo tar hem årets TdS tror jag. Diggins har aldrig varit mer allround än vad hon är nu – dessutom i bra form från säsongsstart. Kläbo är Kläbo, gör smarta taktiska val.
Kläbo är naturligtvis storfavorit och det blir nog odramatiskt och till och med tråkigt.
Diggins är min favorit på damsidan men ett stort frågetecken för om hon kan bibehålla formen som varit på topp nästan från start. I flera lopp har hon gått absolut max och till slut håller inte det längre.
I det här skedet hade annars Ebba Andersson varit min favorit då hon siktade på formtopp till TdS men nu sprack förmodligen det. Halva damlaget är nu Piteå Elit-åkare och det är nog bland dessa vi hittar de som kommer åka bäst. Plus Linn Svahn. Frida Karlsson, nästan som vanligt, ett stort frågetecken om hon nu ens kommer till start.
En Ebba som inte två dagar före touren blivit frisk från Covid hade varit min storfavorit, det är många klassiska lopp i år. Men nu är det osäkert. Jag tror det blir antingen Ebba, Diggins, Frida, Niskanen eller Weng.
Kläbo herrvinnare.
Tror faktiskt att Linn S kan bli bästa svenska i touren…..,men ser Diggins/Weng som lite favoriter eller kan man inte räkna bort Carl?
Glöm ej bort Brennan. Jämn och bra på allt.
Vad kan Sundling hitta på? Vi har inte sett henne i touren sen hon blev bättre på distans. 2021 var hon med men då var hon inte alls i form och var väl inte ens i final i sprintarna.
Samma år så var Diggins i totalen 2 minuter före Andersson på 3e-plats men de 2 minuterna (2:08) tappade Ebba redan på de första 3 etapperna, en sprint plus två distanslopp på hög höjd. De resterande etapperna höll hon jämna steg med Diggins och inför sista etappen så var hon fortfarande ”bara” 2:10 efter. Visst nu verkar Diggins vara ännu lite vassare än hon var då men även Ebba har höjt sin nivå sen dess och är troligen också i bättre form än hon var under den touren. Sjukdomens inverkan enda frågetecknet nu.
Jag hoppas det blir jämnt och spännande med flera åkare som gör upp om segern och att det inte är nån som har en ointaglig ledning inför final climb!
På herrsidan… Kläbo… Zzzzz…
Ruben: Jonna och Ebba kom väl direkt från lågland det året och de är inga plusåkare på höjd (utan höghöjdsanpassning). Jonna har sagt att det går en gräns vid 1200 meter för henne. Nu har båda laddat upp höjd och dessutom startar touren på mellanhöjd i Toblach (mot hög höjd det året, om det var Val Münstair eller Lenzerheide minns jag inte exakt).
I vilket fall skall det bli riktigt intressant att se vad Jonna kan göra, nu har hon väl haft tre veckors träning efter att hon blev frisk.
Läser nu att Johannes Hösflot Kläbo lämnat återbud till touren efter en influensaperiod. Även Simen Hegstad Krüger har tydligen meddelat att han inte kommer till start i touren.
Jaha glöm Kläbo då… sjuk.
Ingen Kläbo… Hmmm…
Vem vinner då herrklassen?
Golberg? Amundsen? Jenssen?
Det lär ju bli norsk totalseger oavsett om Johannes är med eller inte…
Nästan lite kränkande mot Ebba att påstå att Diggins är favorit. Sjukdomen kommer inte ha någon inverkan utan Ebba kommer vinna lätt. Enda som kan stoppa det är om Frida är tillbaka i slag då kan Ebbas sjukdom vara den lilla biten som fäller avgörandet.
Diggins v s Sundling:
En Sundling i form borde väl egentligen hänga med Diggins i sammandraget ganska bra?
Två sprintar, Jonna är den bättre.
Jaktstart fri stil: Diggins är kanske bättre, men det är inget Jonna borde vara direkt dålig på.
En 10 km klassisk stil kanske inte Jonna vinner, men det ska normalt inte heller vara någon favoritövning för Diggins, där hon skulle kunna tappa mot konkurrenter. O s v.
Däremot i final climb skulle Jonna antagligen behöva ett rejält försprång, där är ju Diggins riktigt bra.
Sedan har vi Brennan, hon har åkt så bra i klassisk den här säsongen! Och är allround i övrigt. Kan bli intressant.
Ingen Kläbo! Då kan Calle i enskilda lopp försöka passa på och ta sig upp på pallen..
Jan
Ja, Ebba kan inte ha varit särskilt sjuk alltså. Hon var i varje fall frisk den 18:e, blev startklar den 27:e och hade om jag förstår det rätt varit i träning några dagar innan dess. Ebba har ju konstitution som en honungsgrävling så man hoppas ju att hon inte tappat för mycket.
Det öppnar upp sig i herrklassen. Golberg är bra på det mesta men brukar kunna ha en dipp och är inte särskilt bra uppför backen. Amundsen kanske? Poromaa? Jensen? Med många bra åkare borta som Kläbo, Kruger och Niskanen är det oerhört svårtippat. Calle har varit sjuk men annars hade frånvaron av konkurrenterna kunnat ge den första riktiga pallplatsen. Damsidan håller jag fortfarande Diggins före Ebba, med Brennan, Carl, Heidi och Frida som utmanare. Sundling tror jag kommer göra fina sprinter men inte förta sig i de längre loppen. Svahn kommer inte göra bort sig och inte Ribom heller. Också spännande att se Pärmekoski tillbaka.
Det skulle potentiellt kunna bli en bra final climb på damsidan!
Ebba, Diggins, Weng, och jag hoppas att Frida inte kollapsar den här gången utan kan visa vad hon går för..
För övrigt tycker jag att Frida och Ebba ska ta det lite lugnt i första sprinten, för att sedan förhoppningsvis varva upp senare.
Jag förstod aldrig varför Frida hajpades så mycket i Final Climb. Att det höll på att gå åt helvete ifjol berodde iofs på usel teknik, taktik, stress och utmattning.
Men Ebba har ju ett högre VO2, Frida har chansen att slå henne i vanliga lopp eftersom hon är nära Ebbas nivå rent uthållighetstävling och henens kroppkonstruktion möjliggör bättre tekniska lösningar. I final climb spelar det ingen roll. Och även om Frida är tunn så är hon decimetern längre och därmed också förmodligen tyngre än Ebba. Däremot hade väl den inställda etappen Cortina-Toblach kunnat passa Frida bättre eftersom hon kunnat gå på en högre växel än Ebba.
Jag förstår all eventuell Frida-hajp avseende final climb.
Jag är med på att Ebba med sina knän inte kan optimera sin löpning, men Frida har trots allt ett överlägset rekord i hallsta-backen. Och i löpning kommer du inte långt med teknik, där handlar det om din kropp, dina lungor och mental hårdhet. Så jag kan fortfarande tycka att Frida borde kunna visa vad det där rekordet i hallsta-backen handlar om!
Ebba har väl inte kört Hallstatestet sedan hon fick problem med knäna som 16-åring? Frida har såklart sjukt bra uthållighet också, det är hennes styrka mot nästan alla andra förutom Ebba. Men givetvis är Ebba bättre på final climb på samma sätt som Frida är bättre än Ebba på sprint. Jag tror skillnaden i form måste vara på samma nivå för att det ska bli match.
Är Ebba i närheten av Frida när det kommer till sprint vet man att Frida är chanslös på distansloppet nästa dag, motsvarande gäller backen. Är Frida i närheten av Ebba där så hade hon också slagit henne i vilket annat lopp som helst den dagen.
Sedan är ju själva uthållighetsdelen oerhört svår att förbättra, Ebbas kliv senaste åren är förmodligen pga satsning mot sprint och fartresurser så att hon kan utnyttja skidans fart och spara kraft. Frida har också väldigt mycket att förbättra rent tekniskt men kommer nog alltid pga sin längd mm ha en teknisk fördel mot Ebba där, som Ebba har i uthållighet. Sedan kan Frida framförallt utvecklas genom att sluta ställa till det så jävligt för sig själv om och om igen.
Erfaring er nok også en viktig faktor i final climb. Vi får nok se en helt annen utgave av Frida denne sesongen, enn siste år, viss formen er intakt.
Både Weng og Claudel kjenner bakken, og hevder seg der, selv om resultatene ellers under touren er så som så. Men hvem skal henge med Ebba på den avsluttende etappen, jeg tror ingen.
Men tar et ”lite” forbehold da, viss og om Johaug kommer tilbake neste sesong da .. ;)
Hej,
Kommer vi få olika inlägg för de olika dagarna?
Eller skall allt hamna här?
I morgon är det sprint och jag tror på Jouve, Pellegrino och Valnes men hoppas på Calle.
Jonna, Linn, Ribom? Trippel svensk dampall.
Tom: Jag tyckte jag läste något om att Jouve är sjuk.
Tom – morgondagens damsprint – har du glömt att fröken Stavås-Skistad är med?
Det lär knappast bli trippelt svensk på pallen, och måhända ingen svensk seger…
På totalen i TdS lurar det några i vassen – Heidi Weng? Niskanen? Sophia Laukli?
Herrarna – Hugo Lapalus? Tønseth?
Oavsett, det skall bli sååå kul att äntligen få lite skidunderhållning i dagarna nio!
Om Hallstalöpet. 2021 sprang Frida på rekordtid. Tränaren klockade. Historia nu.
Tom: Jag lägger upp dag för dag har jag tänkt med start imorgon när startlistorna ligger ute och vi kan se vilka som är anmälda till start 👍
Startlistorna bör dyka upp här senare:
https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.html?sectorcode=CC&eventid=53705&seasoncode=2024
Tack Jörgen!
Denna skidsäsongen är bra märklig, tur det inte är något mästerskap. Har det någonsin varit så många sjuka skidåkare under tidigare säsonger? Flera åkare (inte bara svenska) har ju varit sjuka två-tre gånger under hösten, en del värre än andra, Tiril Udnes har väl inte tävlat överhuvudtaget? Läkarna i landslagen borde ha ett och annat huvudbry kring detta.